Rozwiń » Dobrywieczór Paulina Nawrocka witam i zapraszam do otwartej kuchni, przygotowywałam się, proszę państwa do tej audycji w atmosferze pełnej letniej obfitości, bo miałam przed sobą 2 miski 1 struskawkami drugą z czereśniami. I aż mi się w głowie kręciło od zapachu tych SO uroczystości nastał bowiem czerwiec miesiąc, który jest synonimem obfitości w warzywniaku. Dech zapiera od kolorów i myślę, że pół wypłaty można wydać na warzywa i owoce szczególnie jeśli kuzą nas właśnie czereśnie czy bub, który dopiero się pojawia i cenę ma dość zaporową. Dziś będzie o takim czerwcowym lin i jęk 2 będzie bohaterów wyśmienicie uzupełniających się w plackach i komputerach, czyli o rabarbarze i truskawkach cudowna osobno jeszcze wspanialszy w duecie dla mnie to smak dzieciństwa kłopotu pi tego u babci w ogródku pod drzewem rabarbar to teoretycznie warzywo, ale w kuchni uchodzi za owoc przynajmniej w kuchni polskiej, bo najczęściej u nas występuje w takim słodkim wydaniu, który właściwe jest owocom popularny jako dodatek do ciasta drożdżowego. Myślę, że wiele osób ma też wspomnienia z dzieciństwa i jedzenia takiego po prostu rabarbaru z cukrem jako przekąski zjadanej gdzieś pomiędzy zabawą wchowanego, a zbieraniem kwiatów na łące sama historia rabarbaru jest doście wiekowa. Okazuje się, że znany był już w Chinach 2700 lat przed naszą erą tam występował dziko rosnący rabarbar i był stosowany ponoć jako środek przeczyszczający. Zresztą wykorzystaniem medyczne rabarbarów historii pojawiało się wielokrotnie ponoć odmian rabarbaru jest ponad 70 bardzo ciekawa jest historia związana z jego dość oryginalną nazwą. Otóż rabarbar do Europy dotarł w okolicach drugiego wieku naszej ery i Rzymianie wymyślili mu nazwę, która pochodzi z łaciny nazwę rabarbaru i oznaczała ona nim mniej ni więcej coś rosnącego za rzeką. Ra, jakim to mianem określano, jak tłumaczył Aleksander brikner w swoim wielkim słowniku etymologicznym rzekę Wołgę w kraju barbarzyńców barbarian, początkowo ten rabarbar właśnie z tych dalekich ziem miał docierać do Europy w postaci suszonej. Dopiero pod koniec szesnastego wieku sprowadzono całe rośliny i zaczęto je intensywnie uprawiać na Wyspach brytyjskich Brytyjczycy właśnie po sprowadzeniu z Chin zaczęli rabarbar uprawiać początkowo jako roślinę ozdobną. I oczywiście, jak to zwykle w przypadku kulinarnych historii jakiś kupiec bolą market miał zainteresować się kwaśnym smakiem, młodyk upiec ciasto z ich dodatkiem. I to okazało się strzałem w dziesiątkę tak rozpoczęła się popularność rabarbaru na Wyspach brytyjskich, później w innych krajach handlu saskich, gdzie właśnie w postaci słodkiej jako składnik krambl, czyli po prostu owoców pod kruszonką ciast rabarbarowych tart występuje również jako dodatek do lodów do budyni. Świetnie komponujący się np. zyropem klonowym czy miodem, ale jest i w tamtejszej kuchni rabarbar nasłono jako np. czatnej taki mózg, który się serwuje do jagnięciny cielęciny tłustych mięs czy oleistych rybniki segniet w swoim eleksykonie. Smaków pisze, że rabarbar komponuje się wyśmienicie z bardzo słodkimi rzeczami, takimi jak miód syrop klonowy, wanilia migdały śmietanka czy masło, ale i ta jabłkowo agrestowa kwaskowatość, bo tak właśnie ją segnit określa świetnie. Pasuje też do tłustych mięs czy ryb oleistych łączy rabarbar z jałowcem z wieprzowiną z makrelą jest i bardzo ciekawe i zaskakujące połączenie rabarbaru z kaszanką. W tym samym źródle wyczytałam też, że w Turcji zamiast obtaczać rabarbar w cukrze obtacza się go w soli jest i perska sałatka z cienkich plasterków rabarbaru i ogórka trzymanych przez chwilę w soli, a potem macerowanych z sokiem z limonki z odrobiną mięty i rukoń Polska nazwa rabarbaru funkcjonująca choćby przed wojną. To żywień i ta nazwa też ma bardzo podobne źródłosłówca. Ta łacińska rabarbarun właśnie Aleksander brlikner pisał, że nazwa żywień miała wywodzić z Rusi, gdzie reweń było określeniem rzeki tej rzeki, o której wspominałem już wcześniej, czyli Wołgi historycznie w polskich książkach kucharskich rabarbar pojawia się dopiero pod koniec dziewiętnastego wieku jako składnik, czemu marmolat masy do przekładania ciasteczek biszkoptów często dołączony właśnie dznilią czy śmietankkom umunotowej jest przepis na szarlotkę i sporadyczne pomysły na rabarbar. Jako dodatek do dań wytrawnych szczególnie do mięsa do jakgnięciny i do cielęciny. Warto tu jeszcze nadmienić, że rabarbar dość dużo ma właściwości odżywczych i oczyszczających ułodygi zawierają sporo wapnia potasu magnezu witamin z grupy BC, choć jest i sporo czawiaanów, które mogą w dużych ilościach upośledzać przyswajanie białka i np. przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych, choć współcześnie wiemy już, że musielibyśmy naprawdę dużo tego rabarbaru zjeść, żeby miał on tak negatywny wpływ na nasz organizm, ale w latach siedemdziesiątych przed rabarbarem trochę przestrzegano. Np. znana kulinarna publicystka tamtych lat Irena Gumowska we wspaniałym leksykonie od anasa do ziemniaka pisze, żeby na rabarbar uważać. I tu fascynująca koncepcja stosowana w owych czasach Gumowska tłumaczy, że, żeby rabarbar móc jeść trzeba strącać kwas węglanym wapnia, czyli kredą jest i przepis jak przygotować sok z rabarbaru właśnie z dodatkiem kredy, żeby nie był szkodliwy. Na szczęście dziś już chyba raczej nikt tego nie praktykuje struskawkami. Szanowni Państwo, takich niepokojów nie było, bo to i roślina dużo dużo dużo młodsza truskawka w dzisiejszej formie wzięła się z poziomki, a dokładniej ze skrzyżowania 2 odmian poziomek amerykańskich i czylijskich skrzyżował je na początku osiemnastego wieku francuski botanik anuanduszen i dość szybko przyjęły się w Europie traktowane były jako rarytas alei afrodyzjek, bo kształt i kolor kojarzył się z sercem, a więc i z miłością stare dziewiętnastowieczne przepisy cukiernicze kazały je poawać z czekoladą śmietanu szampanem lub wykwintnym białym winem w polskich źródłach pisanych słowo truskawka pojawia się pod koniec piętnastego wieku. Prawie na pewno w znaczeniu Poziomka do początku dwudziestego wieku terminy Poziomka i truskawka stosowano u nas w zasadzie zamiennie truskawka uważana były wtedy za rarytas zdobiący niemal wyłącznie pańskie stoły ewentualnie stoły bogatych mieszczan. Potem oczywiście wszystko się zmieniło. Obecnie Polska jest w czołówce światowych producentów truskawek na świecie co roku eksportujemy ponad 100 000 ton tych owoców masowa, a sezonowa produkcja to sprawa ostatnich 100 lat wcześniej nie pozwalały na nią. Mało doskonałe techniki składowania, no bo niezwykle delikatny owoc nie lubi długiego przechowywania sezon truskawkowy już się zaczął jego szczyt, przypada zazwyczaj między piętnastym, a 30 czerwca na szczególną uwagę zasługuje truskawka Kaszubska, czyli tzw kaszebsko. Malena, która jest wpisana do Europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych, a co za tym idzie, żeby mogła nazywać się kaszubską, musi być uprawiana na bardzo wąskim obszarze. Jest słodka jędrna, soczysta aromatyczna i ma piękny ciemno czerwony kolor truskawki na Kaszuby trafiły na początku dwudziestego wieku i sprzyjające warunki glebowo klimatyczne sprawiły, że uprawy szybko zyskały na popularności i stały się nieodłącznym elementem tamtejszego krajobrazu od lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku obchodzono jest nawet święto truskawko brania truskawki. Kochamy to najbardziej wyczekiwane sezonowe i ulubiony owoc Polaków z badań, które kilka lat temu przeprowadzał Kantar, wynikało też, że spożycie truskawek w skali roku deklaruje 98% konsumentów i bardzo dobrze, bo są bardzo zdrowe, mają mnóstwo antyoksydantów błonnika witamin z grupy b. A, a także żelaza fosforu magnezu i mangnu jedzmy, więc truskawki na zdrowie najlepiej na surowo, bo wtedy mają najwięcej składników odżywczych, a jak już się państwu znudzą w tej formie. To proszę zrobić kompocik albo placek i najlepiej niech truskawką towarzyszy rabarbar.
Otwarta kuchnia.
Na koniec jeszcze podzielę się z państwem książkowym zauroczeniem nowa publikacja autorstwa Dominiki targgosz, ambasadorki czewstwoczęcz i roślinnie jemy książka roślinna. Sprawa prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw, wspaniałe przepisy pachnące kolorowe mnóstwo tam jest zabawy strukturami są sprytne sossy posypki dodatki, które zmienią banalne warzywne dania w wymyślne ucztę idealna pozycja dla wszystkich, którzy w kuchni lubią sobie trochę poeksperyment. Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: OTWARTA KUCHNIA
-
-
-
10:30
-
-
11:51 W studio: Daria Latała
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
28.09.2023 08:20 Poranek Radia TOK FM23:45 W studio: dr Barbara Brodzińska-Mirowska , prof. Tomasz Słomka
-
-
28.09.2023 08:00 Poranek Radia TOK FM08:20 W studio: Krzysztof Brejza
-
28.09.2023 07:40 Poranek Radia TOK FM14:02 W studio: Włodzimierz Czarzasty
-
28.09.2023 07:20 Poranek Radia TOK FM12:20 W studio: prof. Krzysztof Podemski
-
28.09.2023 06:59 Codzienny podcast gospodarczy06:38 TYLKO W INTERNECIE
-
-
-
28.09.2023 06:20 Pierwsze Śniadanie w TOK-u10:02 W studio: Aleksandra Herzyk , Patrycja Wieczorkiewicz
-
28.09.2023 06:00 Pierwsze Śniadanie w TOK-u11:04 W studio: Leszek Miętek
-
-
-
28.09.2023 09:20 EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka27:05 W studio: Hanna Cichy , Piotr Soroczyński
-
28.09.2023 06:40 Pierwsze Śniadanie w TOK-u10:53 W studio: Mieszko Rajkiewicz
-
28.09.2023 12:00 Dzień po wyborach
-
-
28.09.2023 11:00 OFF Czarek20:36 W studio: dr Bartłomiej Tomasik
-
28.09.2023 10:00 OFF Czarek33:07 W studio: ksiądz radca Paulina Hławiczka-Trotman
-
-
28.09.2023 12:20 A teraz na poważnie13:41 W studio: Robert Biedroń
-
-
28.09.2023 13:40 Połączenie13:37 W studio: dr Łukasz Pawłowski
-
28.09.2023 13:00 Połączenie10:50 W studio: prof. Konrad Pędziwiatr
-
28.09.2023 13:20 Połączenie10:58 W studio: dr Oskar Pietrewicz
-
28.09.2023 11:40 Kultura Osobista13:10 W studio: Agnieszka Przepiórska , Kinga Sochacka
-
28.09.2023 14:00 PołączenieUmowa o projekt pierwszej elektrowni atomowej w Polsce podpisana - czy faktycznie jest co świętować?21:30 W studio: dr Szymon Kardaś
-
28.09.2023 06:59 Gościnnie: Puls Biznesu do słuchania
-
28.09.2023 06:59 Gościnnie w TOK FM: Tygodnik Polityka - Kultura na weekend28:07 W studio: Jakub Gucik , Małgorzata Mikulska , Paulina Woś
-
28.09.2023 14:40 Raport Gospodarczy12:38 W studio: Mariusz Piotrowski
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL