REKLAMA

"Piękny eskapizm" - o kulinarnym pokonywaniu śródziemnomorskich granic

Wieczorem
Data emisji:
09-11-2022 22:00 (Powtórka: 08-06-2023)
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
51:31 min.
Udostępnij:

Eskapistyczny eksperyment w programie "Wieczorem". W jesienny wieczór będzie o gotowaniu, "podróżach" potraw, o pięknie i eskapizmie. O jedzeniu i podróżach. Rozwiń »

Gościem programu był Bartek Kieżun - antropolog kultury, kucharz, pisarz. Z Agnieszką Lichnerowicz rozmawiał o swoich książkach "Italii - do zjedzenia" i "Atenach - do zjedzenia". Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Agnieszka Lichnerowicz dziś wieczorem zapraszam państwa na prawdziwą ucztę dosłownie i w przenośni dziś wieczorem będzie trochę inaczej niż zazwyczaj, bo listopad będzie coraz ciężej pomyślałam, że może Lech może może trzeba trochę podróżować i głodzie na talerzu może jednak się oderwać od tych wszystkich trudności wkoło, a może w ogóle nasze życie właśnie składa się nie tylko z tych refleksji o wojnie kapitalizm, które tutaj państwu serwuje często w Rozwiń » środy po dwudziestej drugiej, więc czeka państwa niespodziankę mam nadzieję, że ciekawa przygoda i podróż, bo państwa gościem jest Bartek Kieżun dzień dobry na grę i jego książki i tak naprawdę to one zainspirował mnie to nie są niektóre, który jest zazwyczaj sięgam, ale trzeba powiedzieć, że są po prostu pięknie wydane to jest rząd obecne są bardzo pięknie wydane ja mam pewien dystans niestety muszę powiedzieć trochę go dwoje, bo boję się, że forma przykrywa treści w ogóle, że ja mam nadzieję, że ta forma jest adekwatna do kwestii, że tak Dz.U. nic radni nic złego ode mnie dzieje, że niczego nie przykrywa jest etycznie mchy Bartek Kieżun jeszcze zanim opowiemy o tych książkach jest właśnie jest kucharzem blogerem dziennikarzem skoro są książki to pewnie pisarzem nie wiem czy czujność antropologiem, który na ile jest to, że tak dawno czuje się bardziej antropologiem niż blogerem do tego już nie RO lat, ale ale, ale od tego się wszystko zaczęło, więc nie także obrażam cokolwiek innego absolutnie, ale tak czujesz się jeszcze czuli się antropologią z tego powodu, że tak naprawdę powodujące zrozumiałem, że te książki się zmieniają razem ze mną, bo to już chyba 6 lat minęło odkąd, odkąd się ukazana pierwsza, więc się troszkę zmieniają ze mną, a zmieniać też moje patrzenie na ten kawałek świata, który zajmuje się na basen morza Śródziemnego Janek patrzy właśnie inaczej głębiej ich bardziej trochę nawet jak History żyjąca antropolog może w ten sposób, bo już to co nie na początku nie ciągnęło coś zupełnie innego teraz ciągnie się coś zupełnie inna zasada miejsca jest na początku na początku chyba nieodmiennie ciągnęła tak naprawdę piękna krajobrazu piękna sztuki wszystko co było piękne talerza piękno tak estetyka właśnie mówię tępy ale, ale w warstwie ale, ale stało się także, że tak naprawdę fajną zrozumiałem, że mam do czynienia nie tylko z czymś co jest właśnie piękne, ale też tak naprawdę mamy, jeżeli wybierzemy tamte rejony świata mamy także do czynienia z kawałkiem kawałkiem historii, która jest Super fascynujące jesienią patrzy wieś świadomie i i zaczyna się rozumieć, skąd pewne rzeczy się wzięły, jaka była kolejność tego wszystkiego, że kirami psu kiepski przykład notowane tylko 50 lat historii, ale już, jeżeli wiesz, ale jeżeli sięgniemy pokazanie to już zdecydowanie zdecydowanie będzie będzie będzie bardziej bardziej historycznie tak naprawdę z 1 strony Grecy twierdzą, że nie wymyślił makaron, ale potem do Grecji przyszli Rzymianie Rzymianie wzięli to coś co Grecy niby wymyślili, a jeżeli do siebie i zaczęli u siebie gotować, ale to tak naprawdę też coś zupełnie innego niż my dzisiaj widzimy wyciągane z pieca, bo to była jedno garnków bardziej bardziej powiedziałbym kierunku naszego bigosu niż czegokolwiek innego, ale kawałkami ciasta jakiegoś mięsa jakieś zieleninę wieś może kapusty, kto wie, a i to było coś co było kiedyś tą zgadzają się nazywało troszkę inaczej nazywała gala Gunna genomu, ale znowu, jeżeli spojrzeć, jeżeli wrócić na chwilkę do Grecji zobaczy, że oni tą samą nazwą dzisiaj, sprzedając kawałek chleba co ciekawe płaskiego być może kiedyś w tym garnku z tą kapustą i tym zakresie kolega no to walka to były kawałki tego bochenka chleba, który dzisiaj nadal jest pieczony w Grecji, ale jeżeli dołożyć do tego jeszcze to, że do tej Grecji, a do Turcji w pewnym momencie przyjechali uciekinierzy z Hiszpanii królowie katoliccy powiedzieli wszyscy, którzy nie są katolikami muszą z, a Hiszpanie uciekać nagle się okaże, że tak naprawdę w tym basenie morza Śródziemnego tam cały czas kipiała tam wszyscy przemieszczali tam wszyscy swoje pomysły ciągnęli 1 stronę w albo drugą stronę wszystko zmieniało dzisiaj mamy do czynienia naprawdę 1 moim zdaniem jednym z najbardziej fascynujących historycznie nie tylko kulinarnie kawałków świata dlatego ja tam siedzę dlatego poświęcam temu czas dlatego dlatego tak naprawdę Francji jest szukanie cały czas tych połączeń, bo ja sobie zdają sprawę z tego, że to rzecz, że to jest całość, że jak wiesz ja mogę wyciąć kawałek, ale tak i tak trafia na poprzednie witali do zjedzenia za metr dyskusja z nacjonalistami powinny pod rozmawiać w sensie prawo granic, że to pozwoli to nie to niestety jest to tak jak robi się dziwię, że jeszcze, że jeszcze nie płonął od nazwiska pod moim domem, bo jak powiem szczerze uważam, że granice wymyślone wymyślony w dziewiętnastym wieku są jednak są jedną z największych szkód, jaka została Europie wyrządzona, bo zaczęliśmy dyskutować o tym, o czym powinniśmy, czyli ona, a dyskutujemy o ograniczać rzeczywiście, które są, w których nigdy nie było nigdy nie było ich w tych miejscach, których one dzisiaj są absurdalne tym samym mamy do czynienia wszędzie w basenie morza Śródziemnego jest na to najpierw było imperium rzymskie jedno wielkie potem przecież kalifat Kordoby potem jeszcze media nazywają tylko 800 lat już tylko tylko z pamięci we śnie my trochę dłużej niż Hiszpania od królów katolickich prawda no, więc właśnie to jest coś, o czym pisze co mnie naprawdę to mnie fascynuje, żeby właśnie, że my sobie wierzby wybieramy przykrywamy pewne rzeczy, bo one są z naszego punktu widzenia wygodne nie pasują do tej narracji, która w, które obowiązuje dlatego tak trochę na przekór nie było kuchni trochę właśnie o tym, że te granice to trochę bezsensowną i to po tym, wstępie już mogę zdradzić państwu, że będziemy rozmawiać zainspirowani, bo oczywiście byłby bohaterem audycji gościem jest Bartek Kieżun, ale skoro przy targał anty 3 z o przyjęciu z 55 książek to też o nich wspomnę już mówiłam, że są piękne są też ciężkie ETS to są książki ja akurat jestem po lekturze Italii Hiszpanii i Aten do zjedzenia jest jeszcze Portugalia i Stambuł to są książki, które wydaje wydawnictwo buch manna wspomniany Bartek Kieżun jest ich autorem myślę, że jednak przede wszystkim to są książki kucharskie są nie będzie redukcyjne, ale są po pierwsze, właśnie wzbogacone o takie esej eseje z Essex w sensie, bo rozbiorowych rak kulturowo historyczną podróżnicze i oczywiście zdjęcia tak potraw, jaki miejsce, w których Bartek Kieżun był i gotował uczył się gotować czy poznawał gotowanie pierwsza, bo Italia tak witali wszystko się zaczęło, więc i my zacznijmy od Italii, a ja bym to tiramisu chciała jednak wiedzieć jak to było tiramisu go w sensie wywożą starsze sen nie zwalnia zupełnie nowe, ale ploteczki ami to, bo to we całe Włochy polegają na tym, że Włosi produkują jedzeniu czasami czasami w tych plotkach bardzo ładnie się sami zapędzają, a wobec, czego powiem tak wielkim skrócie naprawdę wielkim sprawa wygląda w ten sposób, że mamy lata 60 dwudziestego wieku, a jesteśmy w miejscowości telewizja nieopodal Wenecji tam dzieje tam, gdzie jest lotnisko, które obsługuje między nimi Wenecję, więc szansa, że ktoś tam, że ktoś mimo wszystko trafił mimo tego, że to nie jest najbardziej oczywiste ma po miejsca na polskiej mapie to była także jeszcze w plotkach dzisiaj powtarzana rzeczywiście przez większość Włochów polega na tym, że mówi się o dziewczynie, która była świeżo po porodzie była już w domu ze swoim dzieckiem poprosiła mamę, żeby zrobiła jakiś deser i a chciała, żeby to było, żeby to było coś z mascarpone i gdyby ona mogła jeszcze tam odrobinkę kawy, bo wiadomo, że niby nie wolno, ale może jednak odrobina alkoholu bez nich wolna może jednak wiesz mamy tak spojrzała w tej lodówki i w gruncie rzeczy wymyśliła tiramisu nie wiem czy w takim idealnej formie będzie to dzisiaj nie wiadomo mniej więcej lat 60 dwudziestego wieku są te, ale słucha jeżeli, jeżeli zaczniesz czytać historię tiramisu to to się okaże, że to skończy co wymyślili ten deser to już piętnaste uważnie ten król no to właśnie chodziło o to, że palenie to stary czy nowe po nowe tytanowe poważnie noże żeby, choć poszczególne regiony będą się upierały, że to oni dawno temu, ale ukazują historię przez znane stosowanych znany motyw historyczni tak, ale wszystko sobie na wszystko to są dowody empiryczne nie dałoby się wozić nie dałoby się wodzić mascarpone wczasach Medyceuszy podboju 1 również Kamil Kałużny mógł być zaplątane dowód w formie ciasteczek SA wyjazdy z Turynu też słabe tak naprawdę wiek dwudziesty Treviso, a potem, a potem poszło migiem powiedz mi te przepisy od razu zdradza słuchaczom zdradza Bartkowi Iwanowi nie bardzo umiem gotować to jest mistyczne ujęcia w fakturze nie umiem gotować i też nie mam w sobie, bo to chyba z tego bierze, że nie mam sobie takich chęci Poznania jakoś może mam szczęście po prostu, że zawsze wokół mnie z was ktoś, kto umiał gotować, ale nawet ja wiem, że wydaje się, że to są przepisy, które są stosunkowo łatwo dostępne wiadomo, że czasem musimy Pete kupić to nie jest dla nas produkt, który jest już teraz czy uznajesz Fed to produkty fetą podobne Polska zawsze kamienie uznaje, dlaczego są smaczne słone smaczne słane z ofertą pediatrycznego oprócz tego, że w tych zawodach dziś skromne czy, że co wystał inne mleko inne miejsce zrobienia inny klimat inna temperatura inna woda i inne rzeczy zwierzęta jedzą to dla nas taki wyrafinowany czy naprawdę widzę różnicę widzę różnicę widzę różnicę między fetą wyprodukowane między fetą w cudzysłowie wyprodukowano 10, a to wyprodukowano w Grecji poza tym, jeżeli coś nie zostało wyprodukowane w Grecji nie ma prawa nazywać fetą to inna sprawa nacjonalizm, który mówi pewien były bardziej przez światowych rynkach Unii Europejskiej z tym nie dyskutować póki co więc, więc więc, więc nie nie były jestem jestem tutaj jestem tutaj jestem na nie zdecydowanie staje na tej stronie, żeby jednak sięgać po produkty wyprodukowane tam, dlaczego tematycznie niezbyt problematyczna wycena transportować z coraz transport transportujemy taki tak wszystko wystają uważam, że my musimy troszkę troszkę sobie pozwolić na pewne rzeczy np. ja uważam, że tutaj, jeżeli chodzi o kulinaria, jeżeli chodzi o smak, który ważny biorą się przyznaję trochę mam hedonistyczne zapędy tutaj niestety to jest istotne i to smakuje lepiej smakuje lepiej z tych powodów, o których mówiłem byłem u producentów pasz miedziane Diana, gdybyśmy powiedziała, że ser produkowany u nas smakuje tak samo jak ser się nie być to rozszarpał liniowe jak wiemy jest w ogóle ważnie bezlitosną wizję, które rośliny rzeczywiście mamy do czynienia, czyli zupełnie innym na łące, a naprawdę biorąc pod uwagę będą w roli Barbarze bardzo umie trybuny, a biorąc pod uwagę ile rzeczy wozimy rzeczy weźmy bez sensu ile czasu spędzamy w klimatyzowanych biurach wieś uważam, że przewiezienie Sarah dla mnie dużo ważniejsze nie ma w domu klimatyzacji nie siedzę w klimatyzowanym biurze, więc każdy grzeszy jak może, ale właśnie, bo to taka tutaj małą prowokację, ale naprawdę właśnie poza tym, że widać, że czasami musimy skorzystać z takich produktów, których nie rosną u nas znany, bo niektóre jak najbardziej za czy mamy tu po prostu klimatycznie też możliwe to są przepisy, które są do ogarnięcia to znaczy rozumiem, że to był taki też taki twórca jak właśnie twój pomysł na tę przypomnijmy pomysł był taki przede wszystkim by, jeżeli rozmawiamy w ogóle pierwszej książce jesteśmy tych ileś tam lat temu to mój pomysł przede wszystkim na to, żeby pokazać, że włoskie dania wzięły się skądś, bo moim zdaniem największym problemem rzeczywiście tych jeszcze parę lat temu było to, że traktowaliśmy kuchnię włoską jak 1 wielki 1 wielki wór ze wszystkimi co z tego jak w tym czym problem w tym, że się o ograniczamy się sami ograbia się sami ze sporej dawki przyjemności Wierzba, jeżeli a, jeżeli jesteśmy w stanie postawić coś na stałe i powiedzieć coś o tym zostawiamy, dlaczego stawiamy, skąd się wzięła, jaką ma historia to dla mnie ten posiłek jest dużo bardziej dużo bardziej wyrafinowaną nie musi być wyrafinowane na tych zasadach, więc Wajda ringu białych Koszul proste kręgosłupów i ścianek głosu i związek gwiazda jest absolutnie nie dla mnie wyrafinowanie tej postaci m.in. włoskiej kuchni zależało na tym, żeby pokazać, że wie, że kuchnia włoska gigantyczne spektrum kilometrowe no bo mamy 1000 km z północy na południe w związku z tym na północy rosną śliwki nadal pomarańcza i to wpływa na kształt kuchni to wpływa na rodzaj chleba 1, a na rodzaj makaronu podawanego albo na jego brak na stole albo na obecność ryżu lub jego brak na stole, bo to są rzeczy, których o, których mało się mówi w kontekście włoskiej kuchni, bo my wiemy, że to włoskie, ale nie wiemy, skąd nie wiemy jak nie wiemy, dlaczego dla mnie to znaczenia a jaka jest to styków takie pytanie wyjściowe po prostu je sformułujemy trafną wioskach nie ma odpowiedniej niemy nie boją się czegoś odbić świetnych krajowych powiem tak moje ulubione rzeczy w ogóle w kuchni zmieniają się w zależności od pory roku, bo mam makaron jeden z najprostszych przepisów na świecie wcale nie oznacza, że one naprawdę łatwe w wykonaniu wcale nie jest, ale bardzo prosty skład bardzo krótka lista pecorino Romano makaron czarny pieprz odrobina masła to już jest mój dodatek dla ułatwienia wykonania tego przepisu tylko 4 rzeczy robisz makaron z serem i pieprzem nie brzmi ona jest spektakularnie wyrafinowanie jest to Super dobre natomiast jest to Super dobra od listopada do marca, gdybyśmy postawiła przed na talerzu w czerwcu wszystko cieszy, więc rzucił tym należy go ciężkie tłuste pikantne rozgrzewające rozmawiamy zdecydowanie zimowym jedzeniu to jest wieża rozgrzewa pieprzy dziś tłusty ser owczy i masło i jeszcze kluski z węglowodanami jesteśmy zdecydowanie po zimowej stronie latem proponowałbym sięgnąć po pesto po makaron z pomidorami świeżymi czosnkiem oliwą, a to wystarczy nie potrzebujemy tego ciężkiego co także ciężki ser ser po, jeżeli nie znasz sera pecorino Romano słuchał toby to nie tak trochę tylko tak trochę zależy to zjedz kawałek tego sera dodaj tempie przypada to wszystko na gorąco ten ser rozpuszcza pod wpływem mieszania z makaronem, więc mamy do czynienia naprawdę ciężkim zimowym jedzeniem ciężkim ciężkim w tym sensie, że tam jest tak przed wszystkim mnóstwo kalorii mnóstwo smaku i pierwszy jeszcze, który macie rozgrzać na wieś na w chyba trzeba trochę wyrafinowanym myśmy zresztą pieprzenie rozgrzewał się przyznać w nagraniu jest w takiej ilości może być rozgrzał jasne to zrobi dygresję, ale wrócę do 2, bo czytając oglądając twoje książki oprócz tego, że tak, że przez myszy które, zwłaszcza w deserach robi w deserach chciałam jak najbardziej zaraz prawie nawet jak ugotować, ale też właśnie się zastanawiają czy czy nie Michalski, żeby sobie postawić niejako z celne 3 książki, ale właśnie takiego jak kto będzie przyswojone kuchni, że jednak nie Colina tylko nie wymaga, iż podobny ser, który tutaj regionalnie powstaje regionalizm owe to dokonać przejęcia są zupełnie nie ja jestem po przeciwnej stronie barykady, jeżeli chodzi o kuchnię ja jestem daleki od pory mu bowiem tak no właśnie 10 lat temu będzie powiedział, że niestety musisz biec do sklepu kupić włoską mąkę, żeby zrobić makaronach własne obfitą niż wymagają oczywiście, że takie są z tego sprawę teraz starszych teraz z tych teraz uważam, że tak naprawdę chcesz zrobić makaron zrobić go w domu to jest tylko łączy kwestia twojej ochotę posiadania łąki w szafce tyle, więc tak zapewne sufity pożegnałem, ale jeżeli chodzi o nie możemy używać w kuchni włoskiej żadnej kuchni nie możemy używać nie tych produktów, których trzeba udawać, że ich zastęp NIK zadziała nie zadziała nie może zrobić najtrudniejszego jednego z najsłynniejszych włoskich przepisów, czyli Carbo Narin, używając do tego do tego celu grana badane albo pan Miedziana widziano to nie będzie pracowało nie będzie pracowało dlatego, że to jest słodki delikatny stosunkowo ser krowi, a do Carbon ara potrzebujemy sera pecorino sera owczego intensywnym aromacie, który będzie w stanie zawalczyć o stabilność talerza z pieprzem i żółtkiem tłustym i stosunkowo ciężkim oraz z widzem pierwszy wrzątkiem i jakby pan ciętą, czyli pan patrzy pan pan czy to, czyli boczkiem tak naprawdę to się nie uda zgrana badano ani pan milioner Brian to się uda tylko spokojna, a dlatego to jest ważne nie może nie może, więc oscypka boscy, kto owczy ser oscypek jest wędzony po kolei to nie jest wędzone tusze do siebie dzisiaj detale zaczynają pracować ja nie twierdzę, że makaron z oscypkiem będzie ohydny nie podejrzewam będzie znakomity natomiast nie będzie gotowała włoskiej kuchni to jest to jest to na czym zależy, ale zależy ci w zasadzie na czym, żeby w coś złego w zmianie to znaczy, dlaczego jest takie ważne, żeby się trzymać dla siebie tego przepisu trzeba cała moja praca polega na opisaniu tych kuchni, które istnieją ani na wymyślaniu nowej kuchni jestem o tym ja chcę tutaj przynieść prawdziwy włoski przepis prawdziwych hiszpańskiej greckiej pokazać go jak oni tam jedzą to czy to przyjmiesz wykonasz, chociaż nie musi tego są eksperymentuje eksperymentuję czasami czasami dobrym skutkiem czasami troszeczkę gorszym powiem tak zdarzały się zdarzało się oczywiście dokonywać różnego rodzaju modyfikacji przepisów tylko, że mam świadomość tego, że wówczas nie mogę użyć tej nazwy, która jest wyjściową nazwana po prostu jestem wiesz jestem przywiązany mam szacunek dla ludzi, którzy coś stworzyli coś wymyśli się uparli, że to taka nie inaczej nazywana, bo wiesz moja babcia robiła karpia w sosie Piernikowym to jest skarb sosie Piernikowym koniec Basta nie mogę tego nazwać inaczej udawać, że wymyśliłem coś innego albo zięć nie wiem włoskich ciasteczek i stwierdzić zrobiłem włoski przepis za wcześnie a jaki jest lubiana włoska potrafią z włoskiej kuchni jak mówiłem, że bardzo zimą Lubie, że zimą bardzo ludzie kacze Pp, czyli ten makaron z pieprzem, ale nie mogę powiedzieć, żeby to była właśnie przez, żeby był przez cały rok nie zimą tak latem niekoniecznie kilka stron ulubione miejsce we włoszech, ale ile miejsc mogą zmienić 3 w 3, a może 4 różne od was dobrze będą 4 osoby jestem ogromnym, ale to ogromnym miłośnikiem Wenecji, a uwielbia Neapol uwielbiam Rzym ale, ale mieszka, ale mieszkam w Umbrii w, więc nie ma, więc nad szkolnymi sam mieszkasz w Polsce w Polsce też mieszkała rozumiem dzieli się w dziele tak byliście pytam też o to dlatego, że to co uderzyło mnie w pewnym sensie zastanawiają się tak musi być to jest trochę po prostu, bo ta opowieść naturalnie subiektywna twoja, że te jest bardzo bogata historycznie to są bogaty historycznie opowieści książki wysoka historia bardzo odległa wyłącznie taka, która już jest właśnie taką piękną jakąś sprawę, że z legendą jakąś taką opozycją spuściźnie niema napięcia już prawie zbyt odległe w niej nie ma sporów nie jest też brzydko nieprzyjemnie zawsze piekarniach powiedz im też bez zabawy potrzeba wroga Italii powiedziała powiedziała powiązań wspomnienia faszyzm jest po jest daleka powiedziała słuchaj wiesz co 1 dziennikarze polskiego radia zaraz po premierze Italii wziął mnie na działanie na przepytanie zrobi pytanie jak to możliwe, że tam jest tylko pięknie, a ja odpowiedziałem 1 prostą rzecz suchej, że chce podzielić zachwytem, że nie chce dzielić się nie chce dzielić tym co było negatywne, bo to, bo to jest tak nie ukrywam tego ja zjadłem Wenecji jeden z najgorszych obiadów w życiu, ale powiedzmy po całym tym pisać, a z kolei, a z kolei z kolei o od o wiele bardziej współczesnych rzeczach się zająć kują od czasu do czasu, ale mało mało realistą Grecji dostał wizy dla czarnych, bo są trochę przy agencji trwa tu wiesz co tu widzę nic nie jedynie mrugać do odwiedzin zdań na ulicy niezależnego wrócą boję się trochę boję się na greckich artystów anarchistów uważam, że są troszkę za bardzo, że nie mają stracili bazę co wolno, czego nie wolno uważam, że są nawet anarchistą pewnych rzeczy nie wolno, a bywa jest jedynym jeden z niewielu momentów, które wyda trafiają, gdzie na polityczną czeka słów jawnie właśnie twoja tych opóźnień rozliczany jest napisane, po której starania serc chyba już nie to także serce, ale stronie, więc nie ukrywa swoich oględnie nie zmienia to, że właśnie to tą osobą trochę krok w kierunku tego pomysłu też na dzisiejszą audycję używam słowa ska PiS mówi mam nadzieję, że jakoś styczniu nie uraża bo, bo właśnie wszystko jest taki piękny taki smaczny w pewnym sensie trochę nieprawdziwe tak w pewnym sensie inaczej jak palec zaś właśnie nakładem poco nam to jako czytelnikom albo gdy dlaczego tak jest swój pomysł to opowieść to znaczy, dlaczego tak właśnie jeździmy do tych wojen czy taki wyidealizowany czy estetyzmu ważnych Włoch wielu jest dziś pani właśnie jemy to dobre jedzenie, które tam, nawet jeżeli ktoś nie ma dużego budżetu to jest w stanie zjeść coś ciekawego dobrego innego poznać właśnie inną kuchnię, nawet jeżeli ona nie będzie idealna, ale właśnie to jest takie szukanie piękna wyłącznie tam taki hedonizmu hedonizm, ale powiedziałem też, że trochę mam z tym mam z tym mam w tym kierunku słabość rysuje nie chce ja nigdy nie chciałem pisać reportaży i też mam świadomość co mam świadomość tego, że moje książki są nieprawdziwe tak samo jak nieprawdę nieprawdziwa jest książka Maxa Cegielskiego w Stambule albo inaczej nasze książki są do doskonale tak samo prawdziwa, ponieważ ja patrzę natomiast z 1 strony patrzy z drugiej on szuka innych rzeczy ja szukam innych rzeczy Łukasz więcej szukam właśnie piękna szukam tych opowieści które, które nam dadzą nie wiem ja nie chcę teraz wyjść to zabrzmiało tutaj nie wiem miał nie wiadomo jak wielkie zadanie przed sobą jest to jak ja chciałbym nam dać chwilę wytchnienia może to jest zatem formy w piśmie rzeczywiście trafią one trafione trafiony komentarz chwilę wytchnienia chwile przyjemności niż my mamy mamy tak dużo reportaży, w których jest negatywny obraz świata nie czy znasz pozytywny reportaż czy nasz reportaż, w którym opisane Boże Święty jak tam było pięknie jak tam było miło spotkałem samych dobrych ludzi oni dbają o siebie nie zawsze jest zło zło zło gwałt w środy głód bieda tylko to mamy reportaży nie ma nic dobrego ja wiem, że taki świat istnieje, ale mam niezgodę na to, żeby to było jedyne widzenie tego świata jest też inny jest też ten taki łagodniejszy jest też ten taki przyjemniejsze ja uważam, że wcale nie jest nieprawdziwy, kiedy ja siedzę na siedzę na włoskiej wsi to ja widzę, że ten świat jest tak jak w tej książce pierwsze 2 dni sąsiadka przynosić trufle nie, dlatego że coś od siebie chcę tylko, dlatego że ale wraz z Rosją ale bo nie wiemy co się dzieje w życiu nie wiem może wielkich problemach słuchajmy siebie dzieje wierzyć, bo mieszkamy drzwi drzwi w zamian za to doskonale wiedzą co się dzieje Unii wżyciu ona wie co się dzieje mnie w życiu lub, ale ja to nawet rozumiem i dużo się właśnie nad tym zastanawiałam przeglądając, bo sama lubię czasem podróżować też właśnie tylko oto na świecie jest kryzys klimatyczny, więc też pewnym wyrzutami sumienia o tym myślę, jeżeli chodzi o jedzenie to to uważam, że w tych krajach można zjeść niedrogo WIG, a zdrową wierzcie mieście przyszło do głowy by powiedziałem, że uwielbiam Rzym i to prawda, ale ja też tak żyłem jak czasami bardzo, ale to bardzo naprawdę nie znoszę nie z naszego za wiele rzeczy natomiast jeszcze nie wyobrażam sobie ziemia książki napisać książkę o tym za co nie lubię Rzymu ja wolę napisać książkę za to za co wielu o tym za co ja lubię Rzym komu bardziej takim samym brakuje takiej w pewnym sensie realizują oczywistość nierzeczywistości, bo jeżeli są ludzie to oni właśnie zakresie są na Targu wybierają te to jedzenie albo albo są w knajpce, ale nie ma nie ma nie ma takiej polityki rozumianej szeroko nie tylko partyjnej nie ma jakiś nie właśnie w ogóle społeczeństwa jest w tym sensie współczesnego Beck jest to starożytny np. u ciebie i ale starożytna nic tam nie mówią o dzisiejszych czasach mówi nam mówi nam dokładnie tak samo pożądliwości starożytnych Greków są takie same jak pożądliwości dzisiaj na jakiś przykład, których dzieci chodzi po głowie np. w Ostrowcu ktoś planuje wersy znają się tak, gdyby ktoś tak teraz jest logo Sara, ale zdaje sobie sprawę, więc byli wspaniali wodzowie greccy stylu Peryklesa np. co z tego, że nie byli społeczeństwo tak tak po nim podziękowało wieś, bo była, bo było pragnienie chwilowo ości pragnienie, żeby teraz było lepiej nie było lepiej na dłuższą metę Temistokles rządu szalony tak naprawdę zrobił bardzo dużo dobrego, a potem przez stronę na stronę wroga współdziałał z nimi Leszno popatrzmy na to dookoła to jest to samo będzie może inaczej też kończy ten wątek, bo uważam, że to jest bardzo szokujący, bo zgodnie z równowagi, ale właśnie najlepiej jest też ska PiS nie tylko taki na chwilę zjedz sobie dobry posiłek tak nawet ugotujemy go razem, bo przecież to, choć jest to całe, jakkolwiek w wytarte, ale to są tak, żeby właśnie jest porządnie to też jest dla zdrowo w sensie składników, ale też zdrowo dla jakiegoś rytmu życia dla jakiegoś wytchnienia, ale na ile właśnie czy są w zasadzie autor ucieka to piękna tylko wyłącznie tak od rzeczywistości nie ma zgody na słowo ucieczka wiesz co nie uciekam ja jak ja ja się przesuwa miliardy powiedział taki sposób jeszcze, ale tak zupełnie świadomie zupełnie świadomie wycen co mam powiedzieć znam ja otwieram gazetę widzę co się dzieje jak ja może nie należą teraz może już nie otwieranie gazety nie otwieram otwieram internet nie nadajesz czasami jeszcze chichocze z tego co widzę ona była potrzeba faul był szafy ona nie żyła jeszcze żył Gaju, ale są jeszcze inne doniesienia są jeszcze inne doniesienia, że klimatyczne są dziś wybory w stanach Zjednoczonych, że są na sali no i co z tego jeszcze tak i tak nie mam na to wpływu jak zboże uznałem, że ja tak i tak muszę czekać, bo to, jakie są moje poglądy w gruncie docent wiele kogokolwiek nie wiem czy kogokolwiek obchodzi powiem tak mają świadomość tego, że mamy problem z klimatem itd. staram się żyć, jakby w zgodzie z tym nie ma w domu 23 stopni co więcej nie mam 21 nawet rzadko dobija do 19 mieszkań Starym drewnianym domu i myślę sobie, że wiesz no no ja muszę też troszkę przestawić, a bowiem jak i wiem na czym się to wiem na czym zasadza wiem, jakie są problemy związane z produkcją żywności itd. ale wydaje mi, że tak z 1 strony mamy problem mamy książki o tym jakie są problemy związane ze światem masowego wieś chodu zwierząt warzyw uprawy owoców itd. tak daję, że pociąga za sobą nie tylko to, że wieś to nie tylko wołowina wieprzowina raczej krwawa pomidory są krwawe awokado jest krwawa ja wiem o tym natomiast moim zdaniem w tych książkach nie ma nie ma tu było byłoby to nie na miejscu do końca tak naprawdę to nie o tym są książki są o tym, o czym innym uważam, że wieś mam nadzieję, że to moje książki docierają do czytelnika, który wie co poniesie sięga i że ma też na półce inne książki, które traktują innym świecie i sobie to tu się znajdzie balans wiesz jak i nie musi być jednocześnie wargą i odważnikiem ja chcę być odważni okiem w tele przez stronę mam nadzieję, że komuś rzeczywiście sprawia przyjemność po prostu im zatrucie Palermo nie spodobało tych miast kontroler to jest jednak mają natomiast wybrać system świetnie, ale ja po prostu byłem szykowała przyjechałem pierwszy raz i uznał, że to nie miejsce swojej ziemi, bo ja przyjechałem pomyślałam oraz gdy miała się dziś przeprowadzić do Palermo jest ja tak naprawdę z Palermo bardzo podobnie dlatego powiedziałem, że dla rycerzy, którzy nie byli w Palermo w Palermo czy mam mam mam tak mam lekko przeterminowane dane z tego powodu, że Palermo najbardziej podobało się przed tym, zanim doszło tam do zmiany zmiany władz miasta, bo Palermo bardzo mocno zmieniło w ciągu ostatnich 10 lat myślę i a i to jest także ja wolę Palermo wcześniejsze, bo były nasze inne po prostu to bardziej bliskowschodnie to bardziej rządzące się jeszcze zupełnie innymi prawami prawami tak naprawdę bardzo mocno sąsiedzkimi, bo ja na to patrzyłem w taki sposób JATO widziałem tam, że rzeczywiście tam sąsiedzi pilnują siebie nawzajem, że sobie pomagają bardzo lubię to Palermo ja nie twierdzę, że nie lubię tego dzisiaj ja mówię o tym, że tak dzisiaj nie znam nie wiem czy misja tak podobały podobało mi kiedyś ja Lubie to jest niestety wiesz jak bardzo chciał mieć zgodność pewnych trybu we własnej głowie, ale tak nie działa ja niestety lubię miasta ja niestety lubią miasta bliskowschodnie lubię lubię ten chaos, żeby świat kasę, bo to totalnie nie łączyć z tym należy przed tobą i to w skali społecznej z tym co mówiłem przed chwilą ach tak myślimy też by w z referendum nie jest to nie jest ona nie jest często ale, ale ja już się pojawia to jest to jest prawdziwa więc, więc bardzo lubi wierzę bardzo bardzo lubię dostali stare Palermo bardzo za to lubię Neapol zatem pozorny chaos za to, że w zasadzie, więc mam wrażenie, że tam nic nie powinna działać tak naprawdę mimo wszystko okazać, że wszystko działa to działa doskonale nie pamiętam, jakim mieście to była suchej opowieść, ale to jest 1jedna z historii bliskowschodnich gdzie, gdzie mieszkańcom nie zbudowano zjazdu autostrady, więc ani misternie noc pan w końcu zbudowali sobie ten zjazd własnych ten jest dzisiaj mają Izby zrobili to sami i to jest coś co ja podziwiam społeczeństwie, ale zdaje sobie sprawę z tego też jednocześnie, że samowola na takim etapie jest niebezpieczne to się może zawalić mogą zginąć ludzie więc, więc już, gdzie tu, gdzie tu bale znowu go nie ma, ale dni, a powiedzmy aktora, który którego, które potrawy dla ciebie najciekawsza w pomogę w końcu wybrać, która mniej ciekawie, ale pomyślałam, że wyższa może spróbuję będę myślał nad tym co co co mi tak bardzo mocno chodzi po głowie wiesz co wiem, którą historię umie i tylko, że ja się powtarza wielokrotnie Niewiem czy to jest dawnych jest dobrze to był jeden z początkowych 1 w ogóle z moich pierwszych tekstów, które napisałem dobytek, który dotyczył, a poza czyli, czyli dania wołowinę duszoną w czerwonym winie z pieprzem rozmarynem i tutaj jest dwoje dzieci teraz opowiem o opowiem historię, a potem brudne, w którym momencie, w którym momencie już nie zgadzacie WiK ja powiem 1 zapowiadają wroga chwytasz powiem, że droga dzisiejsza dzisiaj we Florencji opowiada legendę, że poza stworzyli wszyscy ci ludzie, którzy pracowali nad przykryciem katedry Santa Maria del Fiore dachówkami, ponieważ przez cały dzień nie robią nic innego tylko wypalali dachówki do wypalania tych dachówek jest potrzebne wysoka temperatura demonstruje w granicach 4 stopni, jeżeli ktoś wie, że jest inaczej nie poprawi nie ma znaczenia umówmy się tak bardzo wysoka temperatura one tam 75 cały dzień taka była i oni wychodzili wychodząc po pracy po zakończonym dniu pracy brali gliniany Gar robili w glinie, więc dziwnego, że mieli też dnia Gar wrzucali zegara mięso zalewali czerwonym winem dzięki temu wiadomo też, że nie trzeba używać polędwicy tylko można było wziąć goleń te gorsze wszystkie kawałki czy chustami tłuszczu, o co bo jak bo, bo nie ma winy, bo tak, bo było wino, które i było uduszenie długi proces duszenia, więc to wszystko tak tak działało doskonale natomiast później żadna smakowało po prostu dobrze i w związku z tym, że byli biedni NATO wrzucali tam te gorsze właśnie kawałki nabył nie byli najbogatszy ludzie wrzucali tego, że troszeczkę kawałki mięsa zamykali zamykali Gar przykrywamy pokrywką i wstawiali wychodząc z pracy do tego gorącego pieca co się działo piec z tego przez całą noc, a mięso dochodziło wiesz to jest do dzisiaj uznawane za jedną z tych najbardziej florenckich dań w internecie w miejscowości pod Florencją, z której pochodzili ci wszyscy dachówka każe, ale również z miejscowości, z której pochodzili pochodziła rodzina, ale robią ta, która zrobiła przepiękne medaliony m.in. na o pedale Dalinu cięte kolorowe ceramiczne białe kojarzy przepiękna rzecz warto tego szukać we Florencji to nie tylko na pedale Berlin cięty, więc oni byli świetnie w tej gminie w każdym razie w miejscowości do dzisiaj odbywa się konkurs na najlepsze poza te woły i tak na tę wołowinę, bo się okazuje, że można mimo tego, że aż 5 składników to jednak można tam pokombinować i wiesz, kiedy zaczyna mrugać zaczyna mrugać wtedy, kiedy dowiaduje się, że tak do rywali do tego dania dość sporą ilość pieprzu uwaga była dość droga przeprawa pracownicy fizyczni wykonujący dachówki rzemieślnicy raczej nie była najlepiej uposażona grupa i pewnie na ten pierwszy może niekoniecznie było stać i oczywiście Włosi zaczynają do mnie mrugać w tym momencie mówią cha widzisz ich praca była ceniona część wypłaty dostawali pierwszą nie wiem czy to prawda nie wiem to nieprawda zgadzam cóż to jest, że tak się upierają, że to jest Ludowym w takim razie całe Włochy są ludowe cała kuchnia ma być China Tower ma być tą kuchnią biedoty, która dzisiaj wieś weszła na wyszła na salony weszła na ten na ten wyższy wyższy pułap pewnie na tym zależy na cemencie powie, ale ciekawe, ale to ciekawe, że mają właśnie taką potrzebę no dobrze, a deser jeszcze zanim skończymy z Włochami otworzyła absolutnie doskonale je w Witnicy wszystko w kanale kanale Canal decyzja no abstrahując oczywiście odniesień kulturowych i ojca chrzestnego była odłóż broń w kanale na jeden z tych cytatów z tego filmu, który każdy każdy szanujący się kulinarnie człowiek powinien znać moim zdaniem no, więc tak to jest to jest to jest jedna z tych ale, ale jest jedna z tych cudownych historie, które zdecydowanie zaczynają się przed ulicą wczesnym, jeżeli jest, która godzina jest, które po dwudziestej drugiej tak, jeżeli popatrzycie państwo kanonu powinniście zobaczyć nic innego jak penis to jest o tym, a to było miasto, które przygotowywano na sycylijskie dożynki ofiarowano mogą na ołtarzu za udane zbiory to był symbol płodności, które miał bogów przekonanie, że w przyszłym roku mają dać po raz kolejny tak obfity plan jak w tym swoim wyznawcom, który mieszka na wyspie stąd anomalia ta bowiem właśnie szła tymi, którzy nie mieli przyjemności to jest krem zawinięty jest kilku nośnika chrupiące ciasto to nie jest to nie jest miękkie to nie jest miękki czasem twarde ciasto, ale tak, ale w środku kremu na bazie na bazie koty co zabawne ciasto powstaje na bazie smalcu nie chcę tego nie spodziewał może to Włochy, a tutaj znowu mamy ten wpływ historyczny wiemy o tym, że Germanie najeżdżając cesarstwo III nieśli ze sobą pomysły na jedzenie wieprzowiny na wydalanie tłuszczu wieprzowego jako jako tego co się nadaje do gotowania jak widać poszło dalej na południe dotarł nawet na decyzje i strasznie ciekawy i ale ich wszech niej nic z tym jakoś przegapiłem szybko przelatywał dla tego może nie być razem na tak wysoki samego co, bo to są rzeczy to też tak jak ja nie jestem ja nie jestem przedstawia się cały dach nie powiem tak chętnie bowiem jak coś ciepłego lata, że już był taki 1 się w Polsce cały czas uczą znana do instytucji także jest dostępna ma być przyjemnie państwa Sejm wniosku o program ma być bardzo przyjemnie dzisiaj odpoczywamy i to jedynie, że wszyscy wygląda przyjemnie, a jesteś fanem ja muszę przecież, że i niestety dla mniej jestem smakoszem słodyczy i mam bardzo rozczarowana tym deserem, a to ciekawe, bo myślę, że źle trafił możliwe, bo to jest znakomity deser on jest nieco przesłodzony to nasze północne kubki smakowe może być to może być problem natomiast natomiast, jeżeli nie smakowało nie z tego powodu, że było za dużo cukru punk tu taki towar kota Palikota wówczas to widzisz to znowu trzeba lubić tak to trzeba do kota w czasie przyzwyczaić to prawda, a jakiś swój ulubiony deser w włosy i włoski nie nie będę oryginalny nie będę oryginalny powiem, że tak jak mógłbym się zastanawiać mogłem wymyślić ile rzeczy nie lubię, bo duża lubię ale, ale w moim faworytem jest tiramisu ze względu na Super proste w wykonaniu i Super dobra więc, więc jestem po tej stronie, chociaż oferuje też książkę na papierze na pole tanie, czyli takim serników zna polu, który w środku ma oprócz sera ma jeszcze ugotowane ziarna pszenicy i jest podawany zawsze w okresie Wielkanocy i to jest 4 kota znowu, ale one słuchaj doprawiona skórką pomarańczową i wodą o zapachu kwiatów pomarańczy skórkę pomarańczy się bardzo często pojawia w swoich przepisach to Włosi 2 to południe rynek o jak już Aleksander jakoś Aleksander wielki zobaczył w Azji drzewka pomarańczowe kazał je przewieźć do naszej części świata od tamtej pory wszystko w basenie morza Śródziemnego pachnie albo smakuje albo cytryną albo pomarańczą, więc zaczęło się od szpitali dlatego Poświętne czy Bartek Kieżun zaczął tę serię książek albumów od Italii, więc my rozmawialiśmy szpitali, ale ostatnie są Ateny tak, którym myślę, że to jest doświadczenie wielu turystów czy podróżników, którzy jadą do Aten i albo już wiedzą, że mogą być rozczarowani albo albo albo zaraz dochodzonych w interesy te cechy dowiedzą to jest dosyć rzeczywiście myślę dla turysty podróżnego specyficzne miasto ja myślę, że to, dlatego że tak myślimy też na ten spodziewamy się wszystkiego no tam jest właśnie trochę ich to ująć ruin i nic więcej efekt w jest to jak mówił jako fanka Aten, ale mówię to jest w ogóle na inną rozmowę co mnie uderzyło w Grecji, ale znów twojej książce to się będzie powtarzało, że to jest historia starożytna prawie nie ma bardzo małej historii ostatnich tych 200 lat powiedz moim WEK przemija fanka muzeów nie za bardzo miał możliwość dziś śledzić rozwijać swoją wiedzę doświadczenia ostatnich ostatnich 200 lat, ale ostatecznie jak, jakbyś podsumował w bo tych Atenach coś opowiedział swoje doświadczenie we co moje moje moje moje doświadczenie było takie, że właśnie ja przeczytałem przed pierwszą wizytą w Atenach, że mam tam pojechać na 2 dni zobaczyć Martina i czym prędzej stamtąd uciekać, bo to nieciekawe okropnie brzydkie brudne głośne chaotyczne nie wiemy, jakie są jeszcze bardzo negatywne przymiotniki, ale wszystko co dało się złego w Atenach powiedzieć to było w przewodniku napisana ja tak wiesz tak trochę trochę asekuracyjnie trochę przez przez strachu stwierdził rzeczywiście 2 dni w Atenach wystarczą spróbujmy próbują w ten sposób apotem, a potem jechałem na Peloponez, bo to był to był mój plan na pierwszą wizytę w Grecji, ale tak naprawdę wystarczy pierwszych parę godzin ziemia zrozumiał, że tak naprawdę Ateny są jednym z najbardziej fascynujących miast w Europie one mają sobie to, o czym rozmawialiśmy wypadku Palermo one mają sobie też 2 ataki na polu to nie jest najbardziej oczywisty wybór turystyczne to sam pisze też takie miasto proszę państwa prawie czasie z domu ruszać, bo polega nasz cel wyobrażający byt Wierchy to wyobrażenie to jest inna rzecz, ale trzeba się ruszać absolutnie trzeba się ruszać cały czas nie ja tylko widzimy, że to jest opowieść taki dylemat zresztą po porusza to tutaj w ZUS w książce te po ten dylemat własny ile odbudowywać co na te budynki te cuda sprzed tam 2 tysięcy lat, a na ile zostawić auto często są właśnie jakiś ruiny do kolan czy do pasa i ludzie łączą wyobraźnią, ale pierwszy ma bardzo wymagającą trzeba coś poczytać, bo też nie pomagają jakimś wizualizacjami tam powiedzmy to no i właśnie wtedy pojawić pytanie, bo co tam jechać z recesji w odpowiedzi tak rzeczywiście uważa, że jest z stare lata Llosa bardzo dobrze została zbudowana odbudowana zrekonstruowana tak naprawdę ona doskonale pokazuje jak Ateny wyglądały wcześniej myślę sobie, że wiesz co rzeczywiście, jeżeli ich rozwiązaniem rozwiązaniem twojego problemu była byłby jedno stronnicy przewodnik, który mógłbym na naprędce napis, który brzmiałby w ten sposób, jeżeli chcecie zobaczyć starożytne Ateny pójdźcie najpierw do do miejsca, które nazywa się stoi Attalosa zobaczcie jak to wygląda będziecie mogli wtedy, pamiętając o tym ruszyć ruszyć dalej, bo wtedy dla sławy żądać też byle jakich Adriano znaczek Ney nie da duże drzwi pozna Obrębalski wbrew pozorom widać widać to nawet spółki na książki tylko trzeba wiedzieć, gdzie one są trzeba się skierować do tego narożnika Północna albo południowo-wschodniego niepamięci którego, ale tego, który któregoś z tych 2 rzek pomachał rękoma, ale znajdziesz to znajdzie to, jeżeli będzie chciał, ale ci powiem, że uważam, że Ateny wcale nie muszą być traktowane tylko wyłącznie jako ten rezerwuar z antykiem, bo to jest prawda, ale nie tylko tam jeszcze Bizancjum i zapisanie się dużo bardziej na wyciągnięcie ręki widz nie musi rekonstruować Bizancjum masz później jeszcze czasy panowania imperium osmańskiego masz meczety w Atenach znowu wiesz coś co nie jest coś co nie jest najbardziej oczywiste, a ja dlatego tak na razie w ogóle okres gry jak się spojrzy nawet człowiek uzmysławia to Turcja Grecja, gdzie to jest tak jak nie jak blisko ze sobą tragicznie też, ale były są związane tak, ale m.in. dlatego wieś m.in. dlatego w ja w Stambule do jedzenia pisze ciastka, które pochodzą z dzisiejszego miasta, które dzisiaj jest z Grecją ale, ale tak naprawdę one zostały stamtąd, jakby wyjęte przez Turków są traktowane jako ich zdanie narodowe dlatego ta historia z tymi granicami nie do końca nie do końca działa, ale wiesz, ale oni jednocześnie, jeżeli rozmawiamy Turcja Grecja i jednocześnie mają coś takiego i o tym pisze więc nie do końca uciekam, a zaniżył, że wieś, żeby gotują to samo, ale te rzeczy nie są takie same one nazywają tak samo, ale one nie muszą być takie same, bo pamiętasz powiedziała dziewczyna, z którą ja gotowałem, że wie, że rzeczywiście uderzyć, jeżeli spojrzeć na greckie mniej rząd będzie nazywało się tak jak turecki bardzo często, ale wcale nie znaczy, że to smakuje tak samo i no chyba też trochę o tym a, ale właśnie, ale wiesz, ale oprócz tego są jeszcze ten modernistyczny, które są warte uwagi oprócz tego ma się teatr na artystyczne, jeżeli ktoś, jeżeli ktoś lubi to jest również kawał kawał świetnych Aten do na wyciągnięcie ręki dużo ziemniaków tych przypraw w tych potrawach czy księdza jednak są wszędzie dużo ziemniak wszędzie dużo ziemniaków ziemniaki i jak już jak już przyjęły to uratowały niejedno życie one są one dają duże to na rzecz przypomnieniem dla każdego jest aż tak oczywiste ma również wiedzę dopiero do nas dociera, że one z innego kontynentu, gdzie jak i Peru PPP poznańskie pyry mają więcej wspólnego z Press miejscem pochodzenia ziemniaków niż ziemniaki albo kartofle kartofle kartofle pożyczyliśmy to jest Niemiec przynajmniej słowo, a ziemniaki ziemniaki od nas ziemniaki, bo z ziemi, ale rzeczywiście tak ziemniaki, ale też wie też dopiero po 1400 dziewięćdziesiątym drugim, czyli po tym, jak Kolumb dopłynął do do mamy do Ameryki do Ameryki, ale czekają na tych ziemiach, dlaczego ziemniakach dużo dlatego ziemniaków ja pisze kuchniach ludowych kuchniach prostych nie pisze o holdingu, dlatego że mnie w ogóle najbardziej byłem pierwszy ostatnie rozdziały przystawki bez rezerw jest mięsna, więc też mi ułatwić klony naprawdę są po prostu tak wyglądają pysznie dużo fasoli dużo zieleniny, zwłaszcza w tej greckiej kuchni mi się wydaje, że oraz najlepsze przystawek tak, ponieważ cała cała pierwsza część karty tak naprawdę w zasadzie w restauracji tawernie będzie się zasadzała na warzywach środkowa na ośrodkowe na rybach na miejsce tak, ale chciałem z tym, że nie mamy jeszcze, dlaczego ziemniaki są takie wywiady są też nie zdawałem sobie z tego sprawę, że w, o co chodzi hektar ziemniaków hektar pszenicy dużo więcej osób wykarmić hektara ziemniaków niż z hektara pszenicy to dlatego tak naprawdę te ziemniaki, a do tego, a pszenica jeszcze tak naprawdę tutaj znowu antropologiczny wątek pszenica trochę nam zrobiła kuku albo nie albo nie to zależy od punktu widzenia albo ku chorobie, ponieważ różnica między antropolodzy kuchni kulinariów wyjaśniają różnice między społeczeństwami Wschodu Zachodu uprawianym zbożem ze względu na to, że uprawa ryżu jest działaniem kolektywnym jest potrzebna cała społeczność żeby, żeby już posadzić utrzymać doprowadzić cały zbiór do końca jest potrzebna społeczność wypadku pszenicy wystarczał kawałek pola podobnie w wypadku ziemniaków wystarczy kawałek pola właśnie w stanie obrobić ze swoją rodziną stand nasz indywidualizm kontra kolektywne Wschodu ja mogę pociągnąć bardzo ciekawa rozumiem, że we włoszech z powodu zmiany klimatycznej niedługo nie będzie ich ryż albo wełną są dużym problemie pewne czy parowym tak wody jest mało niebawem roku już znacie no nie jest jasne, ale jest kłopot w sensie woda jest potrzebna wody coraz mniej jak rozwiązujące ten indywidualizm właśnie taka woda została przez indywidualizm nie wzrost o dotację zbyt wiele i teraz nie przez indywidualizm kryzys klimatyczny przez kryzys klimatyczny jest mało wody, a przez to nie będzie też może czasach są myślę, że oni będą mieli trochę inny problem klimatyczny, ale z ryżem sobie przez dłuższy czas poradzą, ponieważ większość polskiej mającej jest nawadniana wodę spływającą z góry lodowej no ale worek zrozumie, że w tym roku nie wymaga tylko czasem czytam raport klimatyczny jest nam się odmiana ryżu czy jestem umówmy się Włoch jest 2 są krajem wielu problemów nie tylko konflikty ukrywaliśmy kończy, a co będzie jak dzisiaj później albo najbliżsi może ktoś mógł ugotować co teraz sobie myślisz słuchaj nie wiem, ponieważ jestem jestem w biegu w tej chwili jestem w biegu związanym z promocją książki, więc spotkanie autorskie przede mną w związku z tym jest z tym miastem jestem zdany na to co na to co ktoś 1 wniosek oraz w głowie chodzi, ale bym ugotował powiem tak chodzimy po głowie gęś chodzi po głowie jest bardzo mocno ze względu na to, że ja zdaje sprawę z tego, że jest kalendarz ja wcale nie mówi o święcie niepodległości to mnie na tym niezła pieszych mówi o świętym Marcinie już nawet nie będą tych legendach związanych ze świętym Marcinem tylko tamte tamtej części Polski wszyscy tak jest w rzeczach, z której wykopać z Wielkopolski jestem z pogranicza ziemi Lubuskiej Wielkopolski część się upierała, że to mimo wszystko, że dzisiaj związkom Polski wschodniej, więc rozumiem dylemat, bo ponawia radna Alicja świadomie tek w, a więc jak sięgnę pograć, ale sięgnął właśnie z tego powodu, że dla mnie ta, a ta ten moment w listopadzie kiedy, kiedy pojawia się gęsi, kiedy pojawia się młode wino jest znowu bardzo mocno związana z historią, bo to jest ten moment, kiedy tutaj tradycyjnie kończyła się kończy szeroka Garner to ten moment, kiedy można było świętować tak była już na tyle uczona, że ona była gwara była gwarancja żonę na przyjemność dużej grupie ludzi dlatego dlatego wierzę lubię ten moment końca roku lubię te momenty wieś dlatego ja lubię to opowieść Canelo dlatego lubię opowieść ograniczy to też dla mnie przełomowym roku jestem jestem ekologiem z wykształcenia, więc więc, że mam ja mam słabość również widzenia widzenia pewnych w jak normalny rytm prozy rytuałów niedokładne bardzo dziękuję za rozmowę Bartek Kieżun autor m.in. pominie tę ostatnią książkę Aten do zjedzenia, ale są też Włochy Hiszpania Stambuł i Portugalia był państwa gościem bardzo dziękuję również bardzo dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WIECZOREM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA