REKLAMA

Słodki ślad na koniec

Na apetyt... Adamczewski!
Data emisji:
2014-09-26 12:50
Prowadzący:
Czas trwania:
05:36 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry, chociaż właściwie powinienem powiedzieć do widzenia winna, bo po 8 latach moich felietonów wygłaszanych w do państwa niemal samo południe codziennie od poniedziałku do piątku nadeszła pora, żeby się pożegnać to nie znaczy, że definitywnie znika z anteny Radia TOK FM, ale w radiu TOK FM jak każde inne nowoczesne medium co jakiś czas chcę robić rewolucji rewolucji formalność jeśli tym razem uznano, że słuchacze pewnie ius et mają dość tych w Rozwiń » kilkuminutowych opowiastek o kuchni w południe od ich przenoszą moje audycje na soboty na soboty rano szczegółowo jeszcze państwu zapowiemy czy to będzie od następnej soboty pierwszy samochód października czy może troszeczkę później na koniec, więc chciałbym po sobie zostawić ślad ślad słodkich, żeby państwu i dobrze się kojarzyć bajkowy, żeby była nieco tylu kreowani przyjemną, a ponieważ jest to swego rodzaju pogrzeb w tego typu tej wpół nocnej audycji to chcę państwu inny podać przepis mój ukochany, który zjadam tylko i wyłącznie wtedy, kiedy odwiedzam rodzinne groby jej na warszawskim Bródnie tylko tam bowiem można dostać przez cały rok nie tylko 1 listopada tzw. pańską skórkę udało mi się kiedyś wyłudzić od sprzedawcy Pańskiej skórki w przepisach zrobiłem go trzykrotnie w domu udaje się, więc mogę go państwu spokojnie polecić proszę notować 6 dekad g żelatyny 53 MDK g cukru pudru 6 Białek 1 łyżka syropu różanego 1 łyżka konfitury z branży 10 dekagramów przecieru z truskawek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml wody zagotować z 50 Wyka g cukru pudru i syropem Różanym dodać konfitury i wymieszać dokładnie zdjąć garnek z dnia do gorącego płynu dodać żelatynę i dokładnie rozpuścić Dead w dużej misce ubić białka na sztywną pianę dodać resztę cukru w bardzo powoli delikatnie cienkim strumieniem wlać gorący syrop ciągle uwijający dodać przecier z Tuska i ponownie dobrze wymieszać mieszaniny wydzielać na blachę wyłożoną przed tym pergaminy spożywczy posypać mąką ziemniaczaną i odstawić na co najmniej 2 godziny do wystygnięcia za pomocą noża systematycznie zanurzonego w gorącej wodzie, a później osuszonego pokroić w całą masę na małe kawałki takie właśnie, jakie sprzedawane są po złotówce pod Wróblewskim cmentarzem należy to i pańską skórkę trzymać w dużym słoików szczelnie zamkniętym Fed może leżeć całymi tygodniami w VAT i drugi przepis, który może leżeć w państwa domu przypominający jakiś czas mnie moje opowiastki bardzo długo to przepis plac Fibak 6 białych k 15 dekagramów to znaczy 34 szklanki cukru 10 łyżek mąki i 10 dekagramów roztopionego masła i 1 , 5 szklanki różnych bakalii to znaczy rodzynki orzechy pokrojone suszone śliwki daktyle figi i szczypta soli potrzebna będzie także łyżka mąki do ruszenia bakalii łyżeczka masła to w smarowania formy białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodać po trochu cukier mąkę i w końcu roztopiony, ale uwaga o chłodzone masło bakalie oprószyć mąką dodać do ciasta dokładnie wymieszać z Katowic smarowania formy wlać do niej ciasto i piec temperaturze 180 stopni do momentu, kiedy ciasto zwierz się bronili, a po tych 3 dni jak pijany wyciągniętych z chęci suchej w tamtych lat ma to do siebie, że jest przepyszny, gdy świeży, ale jeszcze głośniejszy wtedy, gdy uschniętych wysuszonej na prawdziwych Suchar mogę, więc państwem przez ich wiele tygodni jeszcze potrwać życzymy smacznego i do usłyszenia którąś sobotę Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NA APETYT... ADAMCZEWSKI!

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" teraz 45% taniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA