REKLAMA

Chemia w jedzeniu. Polska na końcu ''prozdrowotnych'' krajów w UE. Rozmowa Piotra Maślaka z Hanną Stolińską

Pierwsze Śniadanie w TOK-u
Data emisji:
2014-11-06 06:00
Prowadzący:
Czas trwania:
13:14 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przed śniadaniem w dołku mu szóste 6 i 36 sekund na zegarach to jest pierwsze śniadanie dokupywać żegnam państwa ponownie bardzo serdecznie szczególnie tych z państwa, którzy o godzinie szóstej włączyli radio w inny TOK FM prośbę rozpisać na profilu ryzyka na Facebooku wysłać maila śniadanie małpa to klub KSM po godzinie szóstej 25 państw wymaga się będzie Marta ciasto z Newsweeka, która biegnie biegiem na Majdanie zresztą też biegnie razem sobie po biegamy w taki Rozwiń » drobny gest czy znaczący czy potrzebny czeka na państwo opinię na ten temat, kto z państwa pamięta te gesty osiemdziesiątego 0701. 0610 . roku pod adresem Polski uczony wtedy miały dla nas znaczenie proszę do nas dzwonić pisać w pierwsze śniadanie w Polska ani razu nie wystąpiła do komisji Europejskiej o zakaz stosowania środka chemicznego stosowania produkcji żywności wg niektórych ekspertów należymy do najmniej prozdrowotnych krajów całej Unii Europejskiej państwa mają gościem jest Hanna Stolińska dietetyczka z Instytutu żywności żywienia dzięki akcji na grę w powinna Polska występować takie zakazy środka chemicznego stosowania środków chemicznych żywność w zależności od różnych produktów, jeżeli chodzi o takie produkty ta tradycyjna no to faktycznie nam, zawierając z dużo chemii Nolte chemia jest wszędzie nie tylko w Polsce jest nocą świeci się z chemii składają się wszystkie produktach bo, chociaż brak snu rozłożyć jej jabłko na czynniki pierwsze no to też cała chemia była cała tablica Mendelejewa, ale musimy zwracać uwagę na to chemia już wiemy czym się Śnieżka zatrudnia, tak więc na to chemia tako one faktycznie niezdrową nie wszystkie dodatki te są niezdrowe, bo chociażby kwas askorbinowy to z witaminą c jest zwykłym antyutleniaczy AM, w które w in, dzięki któremu dany produkt dłużej może wytrzymać świeżym RNA przykład różne barwniki zagęszcza wyniki są też potrzebne, żeby ten produkt jakoś wyglądał i oczywiście użycia takiej chemii jest musi być dozwolone i nie może wprowadzać konsumenta, bo nic, że właśnie to dlaczego jesteśmy na końcu krajów europejskich włączenia się w tym gronie krajów, które z najrzadziej się zwracają o zakazanie jakiejś substancji teraz być może w nudnym i wszyscy uważają, że nasze produkty są one w porządku i nie trzeba zgłaszać tych miast są w większości starostwo faktycznie tylko to zależy od nas co kupujemy na co zwracamy uwagę na im dłuższa lista składników tym oczywiście gorzej z niżej jest 10 składników to jeszcze z porządku gorzej już im później, ale i w oczy wiście przyp red to wszystko od nas zależy kupujemy to produkty, jakie niebezpieczne substancje uważane za niebezpieczne w Polsce wciąż ulega to znaczy nie ma takich substancji, która w UE nie mogą być legalne nie mogą być użyta w produkcję, jeżeli nie mogą być użyta taniec może też każdy z lekarza substancja ma swoje wady i Czech taki górny poziom spożycia, jeżeli zostanie przekroczony faktycznie nie może odbyć się w produkcie, jednakże w każdy żaden produkt nie przekracza tego HDI to zależy tylko częstotliwości naszego spożycia, bo chociażby taki syrop glukozowo fruktozowy miasto jest bardzo tani zamiennik cukru w PIR jest używane w większości produktów, jeżeli raz na jakiś czas ma taki produkt nic nie stanie gorzej, jeżeli zadamy to codziennie w ten zryw glukoza fruktoza powoduje odkładanie tkanki tłuszczowej narządowych i broń jest wszędzie on jest wszędzie głównie słodycze napoje, ale nie tylko ja na jego życie kiedyś przeczytałem w twarz jest właśnie my, dlaczego w takim razie gdy w niektórych przypadkach Polska proszę nawet możliwość stosowania większej ilości dodatków niż jest to dopuszczalne w innych krajach Unii Europejskiej być może, dlatego że była właśnie produkty dużej mogły leżeć na półce przetrzymać transport, ale inni uważają, że nie jest to substancja szkodliwa umów dla nas ważna, ale jest książka szkodliwa w dzieje, bo mówią o tym, dlatego, że coraz częściej pojawia się taki argument, że na, żeby zachować tradycyjną recepturę wyrobu jakiegoś produktu choćby wędzenia chociażby wędzenie niezbędne jest, aby ten produkt zawierał więcej substancji szkodliwych niż dopuszczają tonowym no owszem, z tym, że nikt tak jak mówiłam na początku wszystko zależy od nas zamontujemy czym grozi takie nadmierne spożycie choćby syrop glukozowo fruktozowy ego, czyli tak naprawdę to co robi zdecydowana większość Polaków przede wszystkim na odkładanie się tej tkanki są realne, gdy na rządowej ogólnie otyłość, która jest już plagą naszego wieku w nadciśnienie cukrzyca choroby układu krążenia, ale również wszystkie szare alergii, która teraz są niestety nie ma czegoś takiego, że rodzi się dziecko bez alergii w tym momencie każdy jest coś uczulone też wydaje mi się, że ma to wpływ na ma na to wpły w po prostu chemia dobrze jak unikać w takim razie takich substancji, bo z producentami inny nie nie zdaje się, że nie wygramy z producentami nie wygramy, ale można oczywiście mądrze robi zakupy czytać etykiety to jest podstawa informatyzacji, ale wiele etykiety niedawno nawet widziałem taką etykietę przepraszam, że przerwa w Mes Sokół w malinowym lub też się nazywał 1 Malina na cały smak no właśnie tak i zajrzałem na wszystkie inne maliny inny nasz skład składniki wszystkich innych soków malinowych i nie znalazłem takiego, w którym byłoby więcej niż 3 % 3 % mali ciągle możemy sami kupić zawalonej zrobić sobie taki sam o to chodzi, żeby kupować produkty jak najmniej przetworzone kupcom marchewkę selera pora i samemu gotować zupę, a nie głupa kupować gotowe zupy czy mrożonki, ale także tu chodzi o kwestię po prostu do odpowiedniego doboru produktów i wszystkiego można uniknąć zwrot tak to i trzeba mieć 3 godziny na przygotowanie mieszkania do zmiany w razie chodzę do sklepu niezwykłego jakiegokolwiek nieważne, że to dyskont czy sklep lokalnym niestety od pewnego czasu jest także to chyba już nie ma znaczenie i sklepach małych też są dokładnie te same produkty powalczą one właśnie oceny i kupuje żywność zwykle produkowaną na masową skalę a, czyli co kupuje i tam jest w żywności w tym żywności w nocy zależą od jak i jaki produkt prawda, jeżeli mówimy chociażby o parówkach no to wiadomo, że tam procent miasta jest bardzo małe i widzów, ale to wszystko zależy od nas musimy czytać etykiety to Niemna w naprawdę nie ma żadnej wymówki do tego żeby, żeby nie czyta, żeby był dobry wybór tych produktów w Walii i czytam etykiety mam 10 produktów np. pieszym parówek nie czekam z założenia, ale niech to będzie ser, który bardzo lubię i czytam tam rzeczy, których nie rozumiem nawet gdyby były dużymi literami napisane, bo to są takie substancje, których nazwy mogą być bardzo mylące dla takiego zwykłego przeciętnego jak najbardziej dosłownie zjadacza chleba czy kiełbasy prawda czyta albo te symbole magiczne ileś tam albo czyta nazwy substancji choćby wspomniany syrop glukozowo fruktozowy podejrzewam, że większość naszych słuchaczy też niewiele mówi jak jak rozpoznać co, po czym poznać, że coś jest w porządku, a cóż nie jest w porządku, jeżeli z porządku to ma maksymalnie 10 składników w proc rok podatkowy tak a jakie są bezpieczne a jakie są niebezpieczne lista zalet jest niestety w tysiącach, więc ja nawet na studiach nie mają nie dam rady tego nauczyć, więc ciężko mi powiedzieć, która dokładnie sądowe, które nie stoi cyferki natomiast głównie witamina c kwas askorbinowy beta-karoten, które są naturalnym barwnikiem jakiś barwniki typu buraczany truskawkowy jak najbardziej są w porządku w realnym patrzymy raczej na takie znana typu DM w Bytomiu sodu wolę Nandi sodowy w płacą koła liniami Dyson di sodowy drzemią mogą przynieść opakowania różnych produktów takich zupki chińskie wówczas można sobie język połamać nogi to chyba każdy wie, że na razie jest to produkt wysoko przetworzone tak jak wszystkie produkty instant takie gotowe produkty takie kostki rosołowe tak jak to wędlinę sery właśnie, ale Tomek kotka napisały przed chwilą, że zupki chińskie są Super podejrzewam, że wiele osób podzieli zdanie biorę zalewa mam jem no chyba sobie zdajemy sprawę, że to jest niezdrowa w USA wszystko co smaczne jest niezdrowe w większości niestety czy żywność bez nadmiernej ilości dodatków do dzisiaj luksus w dokładnie dziś luksus taką żywność możemy kupić głównie w sklepach ekologicznych sklepach ze zdrową żywnością ma tak naprawdę każda żywność powinna być zdrowa, więc to jest fałszywa nazwa, ale nawet, jeżeli kupujemy czas na żywność na różnych straganach bazarkach faktycznie one niekoniecznie musi być zdrowa im, bo też jabłuszko pomarańcza, ale i inne owoce muszą mogą być siłę konserwowane no i oczywiście warto warto wybierać produkty sezonowe, czyli teraz nie kupujmy też pomarańczy w nich mandarynek prawda banany tylko skupmy się na jabłkach gruszkach na śliwka mamy pyszne jabłka teraz dokładnie rozwija dokładnie tak trzeba wspierać polskie w KE nie tylko w z tego powodu, że są polskie oczywiście, bo są po prostu zdrowe jeśli zostawią 3 czy Instytut żywności żywienia nie jest właśnie taką organizacją taką jednostką, która nie powinna jednak spróbować tworzyć, jakiego już jakiś jakiś rodzaj zrobi w Pol na polityków oddziaływać, żeby jednak też żywność to co jemy biorąc pod uwagę fakt, że mamy rekordową liczbę dyskontów spożywczych w Polsce żaden sposób nie są one kontrolowane co z rozbrajającą szczerością przyznają politycy samorządowi, przegrywając kolejny proces lokalizacji takich takich miejsc, żeby jednak przynajmniej na jakość żywności wpływać, żeby bardziej to regulować bardziej domaga się od producentów wyraźniejszych oznaczeń niektórych substancji to znaczy Instytut jest jednostką naukową, która może dawać normy w może wyznaczać tak jak powinno być, ale nie może mnie niestety sprawdzonych producentów i możemy też sprawdzać przedszkoli w czytasz że, gdy są te normy żywienia rozwój wprowadzono także niestety nie jesteśmy w stanie tego zrobić, ale np. wyznaczyliśmy produkty, które mogą być sprzedawana w sklepikach szkolnych i faktycznie tutaj coś ruszyło, że zarzuty zmiana zachęca chwilę się zaczną mi co ciekawe w WNT siłę rezerw takie zmiany zaszły zaczynają, bo większość telewizji teraz podpisała w daną klauzulę, że nie będzie tych reklam dla dzieci im w LO ze słodyczami z niezdrowymi produktami w tę godzinę właśnie dzieci oglądają telewizję, więc jest jakiś mały krok, ale myślę, że producenci też już, że raczej zwracają uwagę na to, żeby dodawać śmietany Tychami, bo produkt jest teraz mamy tak jak w te dzieła prawda na zdrowe żywienie każdy jednak szuka też żywności jak najmniej przetworzonej, ale ciężko jest ją znaleźć już znajdziemy to kosztuje, tyle że się wycofujemy idziemy do dyskontu i kupujemy chleb za 2 zł no ale można kupić mąkę można zrobić zakwas i samych, więc rolę w domek Kopka złapał się za głowę przed ich kocha się nie zażywał słówka z dużą uwagę nie wierzy w Jaworznie ja rozumiem to znaczy rozumiem, że to jest dla ludzi problem goni ją do pracy z pracy chcą odebrać dzieci jak najszybciej przyjechać do domu gdzieś na szybko zakupy zrobić cokolwiek do zjedzenia po prostu ludzie nie mają na to czasu kiedyś jeszcze niedawno kilka lat temu mieliśmy ten niebywały komfort i luksus, że mogliśmy iść do pani Jadzi w sklepie osiedlowym, bo wiedzieliśmy, że pani Jadzi to mięso też do pana Hernika, który ma małą niewielką masarni jest bezpieczne i całkiem przyjazny naszemu zdrowiu teraz takiej gwarancji nie mam nawet w tych małych lokalnych osiedlowych sklepach w niestety, ale musimy wiedzieć, że ożywienie jest najważniejsze w naszym życiu a, gdybyśmy sami żywili tobyśmy nie funkcjonowali prawidłowo w LO im naprawdę nie musi mieć dużo jest naprawdę warto kupić dziennik zwykły chleb pełnoziarnisty taki ciężki na zakwasie, który troszeczkę droższy niż 10 bułek Kajzerek, które nie mają w sobie żadnej wartości i są przetworzone bardziej będziemy syci mimo wszystko po takim pieczywie pełno ziarnistym jest wiele takich produktów n p . z serii produktów za rok podobne różne wędliny możemy kupić droższą, gdzie faktycznie widzimy, że tego miasta jest więcej, ale i zjeść 1 plasterek Anię po prostu mord badali 10 plasterków kiedyś przeczytałem rzeczywiście wygląda jak żółty ser dodatek na biało do pieczy za wszystko może się znaleźć w produktach licznie będą mówić dokładnie w pomyśle z obrzeży co się nazywa dodatkiem nabiałowe do pieczywa, a to nie może być celem i to naprawdę należy przedłożyć taki produkt zdecydowaniem bardzo dziękuję Hanna Stolińska dietetyczka z Instytutu żywności żywienia była państwa i moim gościem Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PIERWSZE ŚNIADANIE W TOK-U

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA