REKLAMA

Oliwa zawsze na wierzch wypływa - na apetyt Adamczewski

Weekendowy Poranek Radia TOK FM
Data emisji:
2015-01-11 08:40
Prowadzący:
Czas trwania:
11:34 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
słuchamy Radia TOK FM, a w studiu Radia TOK FM pan Piotr Adamczewski dzień dobry witam dzień dobry skoro słuchacze słyszą pana głos to wiedzą, że będziemy rozmawiali o jedzeniu znaczy na apetyt Adamczewski dach, a dziś ma on w Oliwie, która jest sprawiedliwa zaczynał w wierze wypłynęła wierzch wypływa jest to jest mój ulubiony tłuszcz do tego stopnia lubiany, że jak staje przy kuchni zawsze mam kilka gatunków woli w domu oczywiście wszystko, by cała nadzieja cały Rozwiń » mój zapas jest w rodzaju jak nazywa się Extra vergine, czyli to jest tłoczona nie mechanicznie i po prostu najlepszej jakości jest dobra oliwek i jak wymyślam, bo te Oli wyróżnia się między sobą nie tylko barwą jedne są blady zielony w imieniu innej intensywnie zielone, ale także aromatem smakiem jedne pachną takim zapachem skoszonej trawy inna jakimiś innymi równie trudnymi do zidentyfikowania zapachami i bywają oliwy łagodny, że spokojnie można zrobić to co ja robię, czyli brzydko mówiąc z Gwinta najpier w wujka wujek, a potem wie tak to możliwe będę stosował czy do dzisiejszego smażenia, ale bywają też takie gatunki i Lubrzy, gdzie połknięcie takiej czystej oliwy bywa o tyle ryzykowne rzeczy zaczyna się krztusić, bo ona jest tak ostra gum za pierwszym razem jak to zrobiłem to nawet sprawdzałem czy to przypadkiem nie jest tzw . Oliwa smakowa AB Oliwa łatwo przyjmuje smak różnych rzeczy, które się do niej dodajemy przed czosnek się wrzuca to jest Oliwa czosnkowa Turów w lesie wrzuca oklaski trufli i jest Oliwa krów Łukowa, którą niektórzy nieuczciwi restauratorzy fałszują swoje potrawy, bo inaczej kosztuje zupełnie co innego Oliwa z dodatkiem oklasków resztek torów jak co innego prawdziwa trufla jest bardzo droga na jej wpisy w karcie taki restaurator, że to jest n p . z bagietki z truflami ile z makiem, bo to jest tylko za odrobinę Treflowi, ale zapach jest tak intensywny, że na inny klient się, ale nabiera NATO, ale wróćmy do tej oliwy, a -li no cóż może w wielu Oli ich do wielu ludzi muszę wspomnieć także o tym, że my lubimy oliwę Hiszpanie nazywają to tapas same drobne przekąski, że jeszcze oliwki, który najpier w marnują się w solance czasem także z dodatkiem oliwy bywają także oliwki mówi o owocach drzewa oliwnego bywają także faszerowany zamiast pestki trzeba bardzo delikatnie to Pestka wyciągnąć do środka można włożyć n p . Migdał albo kawałek Ameryki papryki taki albo ser i to też bardzo dobre przekąski tapas bywają oliwki zielone i te, na które mówimy czarne, ale one czasem bywają fioletowe niesłużące smaku pomiędzy zielonymi jest, ale jest jest tylko to nie dlatego, że to są 2 różne gatunki drzewa oliwnego to z tego samego drzewa z logo w zależności od tego kiedy się zrywa w pierwszej fazie jak te oliwki urosły jej jeszcze są nie całkiem dojrzałe to one są koloru zielonego, a czym dłużej wisiało na drzewie, tym bardziej ciemnieją i na koniec w taki nawet bardzo miękkie są koloru z Floty czarnej w zależności od tego, który się wypłacana oliwę data Oliwa jest albo jaśniejsza z tych zielonych albo ciemniejsza z tych ciemnych i albo łagodniejszy smak albo bardziej ostry no, więc trzeba mieć w domu trochę taki trochę takich i wymyślać, która tym razem będzie lepsza ale, ale z Bośni i właściwości oliwy z oliwek czasami mam wrażenie, kiedy czytam o tym, są wręcz magiczne są tacy, którzy twierdzą, że nakłada się nawet potrafi wygenerować jakiś blizny na ludzkim ciele Oliwa Oliwa bywała, zwłaszcza w starożytnej Grecji które, która pierwsza to piękna legenda będą musiały się za chwilę przypomnieć w starożytnej Grecji ceny paliwa była lekarstwem używanym w ten sposób, że tampony maczane w Oliwie przykładano do ran wojowników, którzy na polu bitwy zostali zranieni przez przeciwników i podobno dzięki temu godziło się szybciej i lepiej, niech więc za tym, że mniej paliwa powoduje, że ludzie używający dużo oliwy z rzadziej chorują na nadciśnienie gminy, a także Oliwa i do tego jeszcze trochę mięsa baraniego powoduje, że ci, którzy stosują te diety rzadziej łysiejący trwało tak my ani 1 z nas ani drugim jest łysy aleja podejrzewam, że może, dlatego że ja Oliwię mnóstwo, a teraz chciałbym wrócić jeśli pan pozwoli do tej bardzo, bo prawie każdy produkt ma jakąś tam swoją legendę ATA jest wyjątkowo piękna, bo brat Zeusa Posejdon z Ateną wzięli się o innych załóg i zaczęli się kłócić o miasteczko, które leżało pod skałą zwaną Akropol na inny w pewnym sensie powiedzieli, że staną w takie zawody, że jak, kto dostarczy dostarczy lepszy produkt mieszkającym w tej wiosce ludziom na Posejdon trójzębem stuknęła skały i wytrysnęło źródło wody, by było wiadomo, że na pewno on to miasto dostanie tymczasem latem na spowodował, że wyrosło drzewo oliwne i okazało się, że drzewo oliwne i oliwki samo drzewo oliwne też jest bardzo znakomitym surowcem do różnych rzeczy Otóż złóż to na bok tym razem, ale sam oliwki to mówiliśmy o ich znaczeniu nie Oliwa także tutaj znowuż robienie drobną dygresję ma takie właściwości, że bardzo często wyhamowuje co przeciwdziała procesom rakotwórczym w organizmie ludzkim, ale wróćmy do tej Sędziował Anny Wilk Krokus w tym pojedynku między Posejdona, a nie, a ceną i przyznał zwycięstwa tej nie i na jej części miasta do dziś nazywa się Ateny w to jest niesamowite, dlatego że jest coś pomiędzy między naszym myśleniem o o tym jak rośnie drzewo oliwne i metod czasami setek lat mają nieco inne są drzewa oliwne tysiącletniej one jeszcze owocują my z tym, że już nie tak intensywnie jak drzewa młodsze teraz są takie tendencje, żeby to o lidze jeszcze lepszą robić i są plantacje tzw. ekologiczne, na których każde drzewo musi mieć co najmniej 5 m ² ziemi tylko dla siebie, żeby nie rosły za blisko nie stosuje się żadnych środków chemicznych i zbiera się nie mechanicznie tylko ręcznie ja widziałem taki zbiór rozpościera się siatki pod drzewem i ludzie trzęsą mu winny grała gałązkami tej oliwki i te oliwki opadają na te siatki i potem się przenosi do UE Olli wiary ni ty się układa je warstwami na matach specjalnych i one trochę pod własnym ciężarem, a trochę tłoczone z góry takim tłokiem pod spodem jest zbiornik, do którego taliba z czeka i tutaj trzeba bardzo uważać, żeby podczas tego tłoczenia temperatura tego procesu nie przekroczyła 28 stopni + 28, bo wtedy Oliwa traci pewne swoje zalety i wartości, więc ta musi być w takim składzie do jeszcze 1 rzecz związana z oliwką i z oliwą z drzewem oliwnym Otóż w tym co powiedzieć, bo to jest chyba 1 z niewielu roślin, która w pewnych miejscach na świecie ma wymiar wręcz polityczny w Izraelu był potyczki pomiędzy Palestyńczykami Izraelczykami bardzo często wiązało się z tym, że jedni drugim wycinali drzewa oliwne i druga strona traktowała to jako absolutnie najgorsza zniewaga z możliwych oprócz utraty realnego prawda majątku teście wysyp symboliczne coś corocznie przez setki lat nagle ktoś tak ścina no ja się nie dziwi, bo to rzeczywiście był despekt, ale równocześnie też Gałązka oliwna oznaczała, że przychodzimy do zgody, mówi że wręczając jedno drugiemu gałązkę oliwną sygnalizuje, że dość tych kłótni nie może się ze sobą pogodzimy w tej chwili, gdy największy producent oliwy to Hiszpania drugie miejsce zajmuje zajmuje Italia i trzecie Grecja na inny bywa, a Francuzi, którzy robią też bardzo dobra i zwłaszcza w Prowansji Langwedocji produkuje jej tak niewiele, że nie starcza nawet i na ich własne potrzeby, więc jak się dostanie gdzieś za granicą o lidze prowansalski konto to jest cud boski natomiast Hiszpanie robią tego bardzo dużo eksportują i nierzetelni Włosi importują kupując hiszpańską oliwę po to, żeby ją potem sprzedać pod własnymi włoskimi nalewkami, bo ich własnej nie starcza, ale sieć jest, bo dzięki temu mam różnorodną oliwek domu sam musi jeszcze jedno zdanie jest 1 Polak zna się Marek Szabłowski Fałowski, który ma własną plantację oliwek na Krecie właśnie taką ekologiczną dorobił się majątków zupełnie innej dziedzinie, a pasjonował się produkowaniem możliwy i robi Olive, która jest sprzedawana w całej Europie uważana za 1 z lepszych kretyńskich mogę kretyńskie liczby są bardzo dobre, a ta jest jedno z najlepszych, a skoro te kretyńskie są tak świetne toczy w polskich sklepach można takie dostać można można tak nie jest pewien Grek, którego pewnie nasi słuchacze mogą znać rysy telewizji, który najmniej Matteo nazwiska w FIZ, który prowadzi różne programy kulinarne, ale on także zajmuje się sprowadzaniem z Grecji różnych produktów w greckich w tym sprowadza sporo goli w 2 i ona naprawdę jest bardzo dobra dziękuję bardzo dzisiejszą wizytę w radiu TOK FM, że rozmowy pan Piotr Adamczewski był z nami bardzo dziękuję ja dziękuję życzę smacznego i Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKENDOWY PORANEK - PAWEŁ SULIK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA