REKLAMA

Cukier szkodzi. Jak go zastąpić w diecie?

Salon Radia TOK FM: Teraz Solska!
Data emisji:
2015-04-02 20:00
Prowadzący:
Czas trwania:
45:33 min.
Udostępnij:

Lekarze nie wahają się, by nazywać cukier białą śmiercią. Ale całkowite wyeliminowanie słodkości z diety jest niezwykle trudne, jeśli w ogóle możliwe. Czym zastąpić cukier? Rozwiń »
Joanna Solska rozmawia o tym z dietetyczkami: Hanną Stolińską i Martą Hajduk. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór państwu Joanna Solska lekarze nie wahają się przed nazwaniem go białą śmiercią, a my też wiemy, że cukier szkodzi im karność teoretycznie staramy się używać do coraz mniej, a w każdym razie ich do tradycyjnej postaci, ale z drugiej strony bez słodkości nie potrafimy żyć jest fakt gorzej in na gwałt potrzebujemy cukier zastąpić utwierdziła się w tym przekonaniu, zwłaszcza o lekturze w ostatni wysokich obcasach bardzo ciekawego tekstu właśnie on o Rozwiń » słodkościach wobec tego czy czas apetyt na słodkości w ogóle da się oszukać czy jest sens doszukiwać w NATO pytanie będziemy starały się odpowiedzieć, a jest cenną pani Hanna Stolińska z Instytutu żywności żywienia oraz witam panią wójtem i pani Monika Hajduk dietetyczka z poradni dietetycznej i jeszcze raz dobrze wiedziała o tym, że jestem w dzień dobry Francji i dlaczego nie potrafimy żyć bez cukru, ponieważ cukier uzależnia daje nam uczucie błogości i lnu uczucie odprężenia stymuluje receptory mózgowe odpowiedzialne za wytwarzanie dopaminy, która daje nam właśnie uczucie przyjemności, ale przecież cukier zawierają nie tylko czas Stańko słodycze, ale także takie rodzaje pożywienia, w których w zasadzie się go nie spodziewamy nie wiemy żony jest właśnie, jakie sery pieczywo, a nawet wędliny no i wędliny to może nie do końca natomiast tak faktycznie dane tamten cukier jest jest wszędzie średnia dzieci spożywają 23 łyżeczki cukru dziennie i dziennik dziennie tak i nie tylko tego cukru dodanego tylko właśnie tego cukru, który jest w produktach przede wszystkim przetworzone produkty zbożowe i słodkie płatki śniadaniowe drożdżówki te i inne słodkie rogaliki bardzo duża ilość cukru jest w słodkim nabiale w deserach mlecznych w istocie atakiem na różne kolorowych mungo rożków czy rzeczy właśnie różnych syropów bardzo dużo cukru jest w sokach i napojach w napojach gazowanych właśnie teraz główną przyczyną otyłości u dzieci jest właśnie picie takich soków nie jedzą pełnowartościowych posiłków tylko ładują się wiedzę o ogromnej ilości cukru bardzo szybko widzimy jak dajemy dzieciom oraz soki są na aktywne, czyli wdziera się im szybko to serotoniny na nasz szybko rośnie stężenie glukozy w organizmie natomiast tak samo jak szybko urosło tak samo szybko spadać, trzymając hipoglikemii znowu są zmęczone co to znaczy, że mają hipoglikemii to jest szybki spadek stężenia glukozy w organizmie, a co to znaczy dla dziecka dla dziecka ospałość, a przede wszystkim spadek tej energii i szybko musi z powrotem sięgnąć po coś słodkiego po produkt przetworzony gniazdko dzieci dorośli również, że i jest to jakby pierwszy krok do tego, żeby w narodziła się cukrzyca, chociaż gra czyli, pozwalając dziecku jeść słodycze w sposób niekontrolowany ryzykujemy, że będzie miało wkrótce cukrzycę aż tak źle być może MON na pewno w, kiedy się cukrzyca typu drugiego dotyczyła osób głównie po czterdziestym roku życia natomiast Rosję na trzecie cukrzycy u dzieci to sens właśnie cukrzyca typu drugiego wynikająca z otyłości, więc mamy naprawdę bardzo duży program o czymś kompletnie tego nie kontrolujemy rynek my mamy my mamy namyśli głównie cukry dodane, czyli ceramika i te, które jemy ze słodkich przekąsek z ze słodkich produktów, ale my mamy namyśli nawet żywność powszechnie używa UE uznawano nawet za zdrową ponieść przekonaniu rodziców bardzo często tkwi jej takie przekonanie, że płatki śniadaniowe znakiem stop pełnowartościowy śniadanie skutek jest taki, że za tym wzrostem stężenia glukozy we krwi bardzo szybkim sporze tempo to Follow wsporze z takim posiłku następuje właśnie bardzo szybki spadek stężenia glukozy i nauczyciele nierzadko mówią, że pod koniec pierwszej lekcji w szkole po 45 minutach dzieci śpią, ponieważ właśnie zmęczenie ospałość jak powiedziała poprzedniczka to są właśnie robią Brytyjczykowi chemicznej niedocukrzenia i nie jest to wina dzieci tylko wina jest rodziców, że i dla dzieci armia, mimo że większość rodziców jest przekonana, że płatki śniadaniowe w słupek i zdrowe pożywienie jak najbardziej właściwe z mlekiem i tych, a Kozyra 3040 g takich płatków to są 3 łyżki stołowe z porcją około 125 ml mleka to jest trochę ponad pół szklanki to już dostarcza 34 łyżeczek cukru na początek dnia czy my dorośli też tak za dużo jemy tego cukru fanty 23 łyżeczki cukru, o których pani wiedziała to brzmi dość przerażającą i adres pełna cukiernicy na razie więcej średnia przeciętna kobieta może spożywać około 2 tysięcy kilokalorii nasze polskie rekomendacje podają, że 10 % tej energetyczną ości dietę może pan pochodzi z cukrów prostych, ale taka ilość równa się o kulach ona się powiedzieć co to są cukry proste nie wszyscy to wierny w mamy 2 rodzaje cukrów węglowodanów właściwie węglowodany złożone węglowodany proste węglowodany złożone są o tyle dobre, ponieważ długo się trawią powoli uwalniają powoli ta glukoza jest wchłaniana do krwi i powodują wolniejszy wahaniami glukozy we krwi węglowodany proste, ale to jest bezpośredni impuls ten rząd to jest to jest np. glukoza to jest np. fruktoza obecna w owocach także te rodzaje cukrów, które bezpośrednio stymulują wzrost tego stężenia glukozy we krwi, czyli tego powinnyśmy powinniśmy raczej raczej unikać spożycie cukru jak się patrzy na ten tradycyjny cukier i to jednak staram się ją ograniczać ono nie spada gwałtownie, ale z każdym rokiem tego cukru w tradycyjnej postaci jemy mniej, ale i tak w ogóle nie koniec tego jemy mniej tak niekoniecznie przede wszystkim wzrasta nieraz to i tak spożycie przetworzonych produktów zbożowych produktów mlecznych, gdzie też mamy laktoza, czyli kasztan cukier prosty i dodatkowo owoc realną uznaje się przede wszystkim zdrowe i oczywiście tylko w odpowiednich ilościach raczej owoc powinniśmy jeść, które są bogate w konstruktor ze mnie w pierwszej połowie Lech my przejdziemy do owoców tylko proszę jeszcze 5 do czego my dodajemy ten cukier, kiedy my go jemy niekoniecznie znający sprawę z tego, że dajemy no przede wszystkim przetworzone produkty zbożowe słodkie desery mleczne słodycze i napojach, ale jak jem ciastko w nosie mam prawo domyślać co jemy cukier krwiakiem chleb pieczywo właściwie jest 1 z najczęściej kolegów i jest 1 z najczęściej fałszowanych produktów obecnych na rynku w Mediolanie już na słowa fałszowanych fałszowanych, ponieważ my jesteśmy przyzwyczajeni do lepsza ości brązowy produktów nad białymi i tej sprawy jeśli wybieramy brązowy ryż zamiast białego czy makaron z pełnego ziarna makaron żytni, ale w przypadku chleba już tak fajnie nie jest, ponieważ producenci często zamiast produkować pieczywo tradycyjne na zakwasie z mąki Żytniej do pieczywa z pszenicy dodają np. karmę, żeby go zabarwić jest to dużo bardziej ekonomiczne z ich punktu widzenia niż wyprodukowanie pieczywa tradycyjnego i zdrowego jak odróżnić co jest łatwe do zaobserwowania jeśli ktoś zacznie zwracać na to uwagę to to widzi jak często swoim podopiecznym proponuje nie wybierać chleb Blues Clubu wyglądających jak chleb wydmuszki to są takie ich taki chleb bułka często okrągłe dotknie się go le on się nie ugina pod naszą dłonią jeśli nie zabierzemy to wraca do swojej pierwotnej postaci prawdziwe oraz miast polepszać Emirates polepszy oczami często mające długi termin właśnie przydatności do spożycia tradycyjny zdrowy chleb jest ciężki wilgotny nie kruszy się nie łamie przyklejenia przy krojeniu to jest zdrowy chleb i typowe szare taki ciężki chleb na zakwasie Stomil taka jeszcze dodam, że mam teraz bardzo często Lechia nawet się barwy takim słynnym napoje gazowane Ambition i brąz to niemożliwe dokładnie z konfiturami owocowymi ostatnio w ofercie asortymentowej 1, ale z piekarni widziałam właśnie czy jeśli mamy napisane, że to jest chleb na zakwasie to już mamy temu wierzyć, bo producenci są zawsze rzetelnie jak informują w porządku czy też zdarza się, że to że, pisząc co innego niż dodają ci przede wszystkim trzeba czytać etykiety, bo on chleb oczywiście możemy mieć się zakwas w sobie ani być tym chlebem na zakwasie, ale dodatkowo zawierać inne są różne ulepszacze emulgatory i dodatkowo jeszcze barwniki także zakwasu to inna mnie absolutnie nie gwarantuje tego, że to będzie odpowiednich farb czy nie może być zakwas i te paskudztwa, których starali to stwarza unikalną podobno co dopiero od lat siedemdziesiątych i my takie straszne ilości cukru w sposób nieświadomy podobno w tych latach siedemdziesiątych społeczeństwa zachodnie zaczęły z większą uwagę zwracać na to, żeby jeść mniej kalorycznie, czyli zaczęto ograniczać tłuszcz tłuszcz cukier są nośnikami smaku z tego wniosek jest taki, że musi być albo słodką Awbud zamknął usta albo słono jeszcze na dodatek są też jest nośnikiem smaku oczywiście, że Tandek paskudne są salony lewicy, a są bardziej szkodzi naszemu zdrowiu tłuszcz czy cukier zakładając, że będziemy wybierać, bo pewnie panie uważają, że powinno się ograniczać jednak drugie oczywiście tak jedno drugie natomiast Tłuszcza też mamy różne sprawdzaj też drożej ten nie zdrożeje także w zależności o jakich tłuszczach mówimy natomiast Otóż jest 2 × bardziej kaloryczne niż węglowodany niż ten cukier i na pewno szybciej doprowadzi do wzrostu masy ciała natomiast tłuszcze są też nośnikami różnych witamin np. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach HDK witaminy, a głównie kwasy omega 3 rocznie omijamy te tłuszcze pochodzenia zwierzęcego mówił jeszcze ani Józia cukier uzależnia, ale tak być ojciec osobie lekko czy to jest coś czym się powinniśmy niepokoić Monika Hajduk powinniśmy się tym niepokoić o wykazano właśnie, że odzwyczaić się od cukru jest bardzo trudno im np. dużo trudniej niż aktualny soli średnio taki odwyk co zesłał ją trwa minimum 3 miesiące podczas gdy na zrzeczenie się od soli wystarczy już nawet styczeń 2, a nie jesteśmy świadomi no bo przecież cukier ciastka to nie jest tak od techno lubimy jeść, ale raczej przypisujemy to słabością swego charakteru czy też dajmy się, że dużym programem jest brak regularności spożywanych posiłków, jeżeli się sprzęgło zimy oto nasz organizm automatycznie chce dostać tam bomba cukru i zieleni nie jemy regularnie co 3 godziny i faktycznie Zoja zauważą pacjentów, że jeżeli jest w końcu 3 godziny i to te produkty pełnoziarniste chociażby, które mają też duża ilość błonnika hamują wchłanianie cukru nie mają takiej ochoty na słodycze jako osoby, które jedzą produkty przetworzone jedzone nieregularnie mówiąc ani, że się łatwo jest od cukru uzależnić, a co zrobić, żeby się nie uzależniać do mnie wpaść nie chcę używać słowa nauk przede wszystkim zachować umiar od samego początku, czyli nie uczynią codziennie od dzieciństwa dokładnie wszystko leży w naszych rękach, żeby dziecko nie do dużych ilości słodyczy jakichś zmian takiego pacjenta okazało się, że rak nigdy w życiu to był chłopiec, który miał 14 lat nigdy w życiu nie jak nic słodkiego to jak na razie junacy jak to zrobili jego roli jego rodzice lekarze też bardzo zdrowo się ożywiają wszystko bardzo fajnie jak się kiedyś gospody i Jasiem spytałam, ale co rusz jest najbardziej takie są 2 przekąski jakaś przyjemność mówi daktyle suszone wzrost jego oczy tak się rozpływał ze szczęścia mówi o tym, dr Lach, że faktycznie to od nas zależy co jest dla nas największą przyjemnością, ale co pani Eliza jego rodzice dobrze wybrali, zaspokajając potrzeby jedzenia słodkiego daktylami ani słodyczami tradycyjnymi oczywiście daktyle to też cukier prosty, ale dodatkowo i witaminy składniki mineralne i na pewno zjada się wtedy takiego cukru mniej my już od urodzenia mamy zdolnych przenosić z wciąż słodkości en naturalną z ludzkością, ponieważ już chociażby mleko mamy jest słodkie dlatego z ostatnich rekomendacjach dotyczących rozszerzania diety niemowlaków warto zacząć właśnie od sprowadzania warzy w, a dopiero po kilku tygodniach owoców następnie na dogrzanie nie zastąpimy warzywami mleka matki na łonie, ale Sojusz jest etap rozszerzania diety o produkty dodatkowe uzupełniające, ale proszę powiedzieć co zrobić, żeby się tak od tych słodkich rzeczy nie uzależniać i na jakim etapie to robić, a nie on na pewno zalecany jest umiar i rozsądek to nie jest także karty produktu ani razu nie znaczymy dla każdej albo dla każdego znaczy co innego odstawia się z małego od piersi i gdzie najczęściej rodzice popełniają błąd najczęściej podają słodkie desery i słodkie kaszki smakowe, które również cukier w sobie zawierają to wszystko w sklepach jest łatwe do podania i wszędzie jest napisane, że to jest bardzo dobre dla dziecka im łatwiej składać się do serek owocowo jogurtowy z cukrem w środku niż uprażyć jabłuszko na garnuszku co trwa 10 minut maksymalnie no, a otrzymamy wiedzą, że jest taka alternatywa i że to drugie wyjście z lepszą wiedzą tylko część jego liderem wśród nadszedł czas absolutnie nie jest żadną wymówką dla dietetyka oraz w każdy ma czas, by obejrzeć w telewizji coś wykonać telefon to trzeba się mieć czas, żeby sfinansować sobie posiłek, żeby przygotować jedzenie i przywykło się uważać, że ten cukier najbardziej szkodliwe tez cukier biały rafinowany powiedzcie mi panie czy wobec tego powinnyśmy, żeby się właśnie tak uzależniać może wolniej zastąpić go w tym trzcinowy brązowym to jest znowu haczyk, ponieważ cukier buraczany cukier trzcinowy w konsekwencji powoduje to sam na końcowym etapem metabolizm zwalnia właściwie tak tych cukrów jest właściwie sacharoza Jonasz się przyczyniać do nadwagi otyłości bez względu na to czy pochodzi z trzciny cukrowej czy z buraka brązowy cukier również nie jest zdrowsza od białego rana może troszeczkę tak kaloryczności jest dość zbliżona, bo jeśli biały dostarcza on ponad 390 kcal w 100 g ten brązowy 370 około 20 kcal różnice, ale mówimy o 100 g, czyli o dużej ilość porcji dla osób dbających o linię nie powinno mieć żadnego znaczenia to, skąd się wzięło przekonanie, że obrońca Hesdey, a właśnie z tego mitu wyższości wszystkiego co brązowa nad białym brązowym reż nad białym w porządku, ale już brązowy cukier niekoniecznie białe od brązowego różni się tylko włącznie z zawartością melasy, czyli takiego produktu ubocznego powstającego w produkcji cukru co to jest tam melasa, bo podobno niektórzy uważają, że Tomala są można próbować schłodzić używać jej zamiast cukru można ona jest nośnikiem chociażby niektórych witamin składników mineralnych, ale i jest to produkt dodawany w tak niedużych ilościach, że z punktu widzenia żywieniowego nie jest żadne źródła składników odżywczych melasa ma charakterystyczny smak jest słodka, ale właściwie bardziej gorzkawy ciemną barwę i myślę, że to nie jest dobre zastęp NIK cukru są lepsze na rynku offshore, czyli cukier biały to jest to samo zło co trzeci nowy, a w zasadzie wybór jest żaden przeczytałam jej męża cukier się podejrzana, a nawet depresję i słusznie na pewno może to wynikać z tego, że mamy w po spożyciu cukru szybki skok stężenia glukozy i gdzie właśnie wydzielanie serotoniny endorfin do nas Franz kolejny spadek stężenia glukozy i takie wahania stężenia glukozy mogą powodować oczywiście stany depresyjne, kiedy czy są jakieś objawy po, których możemy się zorientować, że przesadzamy ze słodkim, a czy na pewno tzw. objawy odstawienne prawda jak przekazał już miał swoje miejsce metalowy i ograniczyć tak zdecydowanie, jeżeli spada na cukier wciąż jest dużo osłabienie jest zmęczenie brak koncentracji wręcz Bora głoszą Ano właśnie się, mówi że jak nie boli głowa, a jak mam kłopot z koncentracją co zjem kawałek czekolady zjem coś słodkiego ona jeszcze coś słodkiego, ale tylko na chwilę źle to tylko na chwilę właśnie to jest kwestia tam 1015 minut znowu nam ten cukier spada, bo się wchłania bardzo szybko pani powiedziała czekoladzie czekolada akurat nie jest dobrym wyborem, bo on zawiera głównie tłuszczów, więc szybko nam nie podniesie tego stężenia glukozy organizm chodzi głównie na czarno, a takie bardziej produkty z Chin, które nie mają tej czekolady, a ja ani pytam panią Monikę Hajduk przychodząc do ani pacjenci, którzy chcą próbują odstawić słodkie rzeczy co im pani może pomóc ja najczęściej proponuje metodę małych kroków niż to koniec zakazać i powiedzieć tego nie wolno tego też nie już do końca życia nie będzie można zjeść czekoladę to nie tędy droga sztuką jest źle się z o tak można się załamać dlatego sztuką jest zaproponować alternatywę niż szukanie zakazać tylko zaproponować lepsze zdrowsze alternatywy zamiast kupowanych bez słodkości zrobić samodzielnie jakieś ciasteczka owsiane bakaliowe batoniki zbożowe RN niekoniecznie z cukrem np. z z dodatkiem ksylitol z dodatkiem cukru brzozowego z dodatkiem stanowi albo naturalnego miodu to zawsze jest lepsza alternatywa niż będziemy za chwilę mówić o tych jej od zamiennika ach, ale jeszcze w klasie wrócić do tego czy to jest duży kłopot dla ani pacjent jest jest, ponieważ jest słodkości lubił każdy jeśli czegoś rezygnujemy produkt jest zakazany to młodzi jeszcze większą frustrację wcześniej czy później z tych zasad rezygnujemy zaczynamy z powrotem jeszcze słodkości dużych ilościach czystych różnego typu ograniczeń która, która ani zaleca pacjentom ograniczenie słodkości jest najtrudniejsza i jest to 1 z najtrudniejszych zaleceń, ale umawiamy się, że czasami jest na nim miejsce, bo jest miejsce na słodkości także zdrowe nie jest zdrowej diecie rozmawiamy tuż przed świętami nie wyobrażam sobie świąt bez mazurków dlatego Mazurek Agros najbardziej kaloryczne wzięta jest także z van GT zamrażamy wstrzymujemy może nie stać mnie staram się za wszelką cenę dolać cóż za miasto u nas działa ten okres zamrażane naszym realnym celem jest utrzymanie wagi poświątecznym ucztowanie wracamy do zdrowych zaleceń i i wszystko będzie na wsiach i ciężko jest w ogóle nie jest słodkiego i raczej będziemy próbowali zamieniać sama jeszcze pamiętam jak bardzo wielu dietetyków poleca mało nawet osobom chorym na cukrzycę odstawienia cukru i zastąpienie go fruktozą słusznie ani Hanna Stolińska i fruktoza niekoniecznie to też jest cukier prosty w realną szybko uwolnić się wchłania realnym końcowy efekt jest taki sam także absolutnie jak fruktoza nie polecała raczej właśnie, żeby to była był cukier brzozowy, czyli ksylitol akcji, ale proszę tak nie w Helu winnych najpierw odstraszyć my od tej prognozy jeśli panie są przekonane, że to rzeczywiście nie jest dobry zamiennik poprzez te frukta OZ w sklepach można kupić nawet taką sproszkowane to wszystko można w liceach co do tego członek zażalenie ale dlaczego ona jest jej jest zła on stał się popularny ze względu na niski indeks glikemiczny, które dla osób cukrzycą jest to bardzo ważne, ale jak się jednak okazało z dróg to za omija pan może pani jeszcze zanim rozwinie temat nie każdy wie co to jest ten indeks glikemiczny Glika mitycznych, dlaczego ty znasz dnia indeks glikemiczny klasyfikuje produkt tyle biorąc pod uwagę ich wpły w właśnie na zmianę stężenia glukozy we krwi produkty charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym są niezalecane powodują szybkie wahania produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują właśnie powolne wahania glukozy we krwi, czyli raczej powinniśmy sięgać po te, które mają niski indeks dla własnych, ale jeśli już mówimy o indeksie glikemicznym warto też wspomnieć o ładunku glikemicznym, bo jest to pojęcie dużo szersza, a czasami jej nawet Higgs czujemy się na tym indeksie glikemicznym, ale nie zawsze, ale nie zawsze jest to słuszne n p . w różnych tabelkach wyczytamy, że arbuz na wysoki indeks glikemiczny i wiele osób z niego rezygnuje, ale jego ładunek glikemiczny z tym hałas i Dekalog od ładunek glikemiczny dodatkowo bierze pod uwagę ilość węglowodanów w danym produkcie jeśli ten arbuz ma wysoki indeks glikemiczny to ładunek glikemiczny jest niski, ponieważ tych węglowodanów jest mało, ale przykład dużo wody tak jest w autobusie no i trasy, w czym się kierować przy niskim indeksem glikemicznym czy ładunkiem trzeba się kierować i tym mitem, czyli wybierać, jakiego typu rzeczy suka szukamy jedzenia, które jest słodkie, ale będzie miało niski indeks i niski ładunek korzystne są np. produkty właśnie zboża dostojnego księdza przemiału dodatkowo wzbogacone w błonnik oraz międzyrzeckie nie są, ale są dobrymi węglowodany ami i morza owoce tylko takie bardziej niedojrzałe po prostu nic już bardziej będę miał złe, ponieważ niekoniecznie to jest kwestia tak jak zaczęliśmy rozmowę po prostu tolerancję tego co roku dla 1 łyżeczka będzie bar z jedzenia cukru bardzo słodkie, a druga osoba nim czasem Szkot posłodzić herbatę drugą porzeczką także to jest kwestia tylko włącz się tolerancji organizm, czyli jakieś rzeczy wyobraźcie sobie pani, że chcecie odstawić naszym słuchaczom troszkę troszkę cukru ani mówiąc pieczywo pełnoziarniste, ale to jest samo za duży szok szukamy rzeczy słodkich no może odstawienia, choć rząd po różnych deserów mlecznych, która również zawierają bardzo dużej ilości cukru są bardzo słodkie lepiej kupić sobie jogurt naturalny, który też ma laktozy i dołożyć do niego owoce i to zmniejszymy też rzeczka zawartość tego cukru i inna lepsza w propozycji nie ma za dużo wróćmy do obecnego do jej do tej w róg po zrezygnować no ona występuje w owocach czytam właśnie w tym tekście wysokich obcasach coś, czego nie zdawałam sprawy, że o mocy sok ze świeżo wyciskanych owoców wcale nie jest najlepszy aktor taka bomba witaminowa wcale nie jest najlepszy, ponieważ zazwyczaj je mamy do czynienia z sokami generowanymi z sokami chcę zostać żoną mówi to są stoki, które są pozbawione miąższu pozbawione członek, które są naturalnie z owoców i 4 proponuje swoim podopiecznym zrobić eksperyment albo jeśli mają wycisk Arka do soków sokowirówka zrobić sok z pomarańczy właściwie, żeby zrobić taką wyższą szklankę soku pomarańczowego musimy wziąć 456 pomarańczy w zależności od od porcji, jaką chcemy uzyskać z bronią, ale dużą ilość witamin makro wypijamy taką szklankę 1 dyskiem duszkiem mamy mamy bombę witamin, ale czy zjemy 5 pomarańcze ananasy ciężko, ale ile wyrzucamy na ile wyrzucamy i w ile wrzucane tego dobrego tak tam miejsce w owocach fruktozę myślę, że często boimy każdy instruktor ze względu na te nowinki odnośnie jej szkodliwości, ale szalenie mnie właśnie nie wytłumaczył panie w pełni, dlaczego ona jest niedobra strukturą za tonę, a k, która nigdy miała pomóc osobom z cukrzycą z nią nie jest taki problem może ona nie stymuluje wydzielania insuliny insulina to jest taki hormon produkowany przez trzustkę, który ma za zadanie właśnie obniża stężenie glukozy we krwi ta insulina dodatkowo jest czynnikiem, który powoduje wytwarzanie dla trenera dla Olsztyna to jest z kolei taki hormon, który dali, które właściwie nazwane są hormony sytości co to w praktyce oznacza wzajemne nieme produkt, który jest nasze bogactwo tras albo słodzone fruktozą nasz mózg, ale tego nie rejestruje jako jako sytość instruktażu, chociaż żyjemy wtedy więcej tak z fruktozą też jest taki problem, że ona jest może może i ich jedynie wątroba jest zdolna do metabolizowania tej struktur OC, a tak prościej, a tak prościej to oznacza to, że duże ilości fruktozy sprzyjają wzrostowi stężenia, a drugi trójglicerydów we krwi i jakie są dla nas konsekwencje odkładanie produkcja tkanki tłuszczowej, czyli jak zamienimy cukier fruktozę to możemy być jeszcze szybciej dokładniej, a pani już to wspominała, ale tak, jakby mimochodem jak przeczytałam, że fruktoza usypia hormon sytości czyni to co pani przed chwilą powiedziała, że jemy, a nasz mózg nie rejestruje tego, że już powinniśmy być najedzeni tak, a on ciągle zgodny z każdej tonie i żołądek od Wilna mówi tylko mózg mózg to jest wymiana mózg żołądek no to wobec tego będą mogły częścią tych co Africa zapomnieć, ale ja zawsze tłumaczyłem innym pacjentom, że chociażby taki sok dla dzieci Herman od 2 marchewki banan kapary Malinę jak w taki butelce półlitrowej jak długo dziecko bez jadło to wszystkie warzywa owoce prawda przynajmniej z 50 minut, zanim to wszystko po chorób natomiast tutaj wlewał w siebie ten cukier dosłownie parę sekund, ale i nie czuje także, że zjadło coś jakiś bon o wartości wyprosiła akces bardzo duży problem, nawet jeżeli wyciskamy właśnie sami po sok w domu to cały czas odrzucamy też wiórki czytam błonnik pokarmowy, który hamuje wchłanianie cukrów w organizmie czy to co powoduje, że nie jesteśmy w stanie zjeść tych kilku bananów i pomarańczy tak, a pijemy sok czyli jakby bierzemy z tych owoców to co jest najmniej wartościowe, wyrzucając od wojen wolnością darmowe tak dobrze, a czy są przecież teraz z różnego typu urządzenia, które nie są wyciska kami tylko rozdrabnia mają te owoce i wkradł się niczego nie wyrzuca te wszystkie członki są rozdrobnione co dalej ma konsystencję płynną od czegoś bardziej gęstego oczywiście takie soki wtedy gęstsza rozdzielnic, jeżeli zawierają mentol wiórki prawda ten błonnik pokarmowy są zdecydowanie lepsza ja generalnie polecam to, żeby wziąć blender i zmiksować całość ocenić absolutnie nie wyrzucać i nie obierać tych owoców tak bardzo dokładnie chociażby po Marek rozwijały dzwonek białego, bo to jest największa ilość witamin składników mineralnych, a c w tym kierunku, czyli to wiemy szukamy w dalszym ciągu zamienników dla cukru można przeczytać, że zamiast cukrem i lepiej schodzić z syropem z agawy prawda nieprawda pani Monika Hajduk też niekoniecznie lepiej, chociaż ten z euro grzywny za każdy jest popularny niestety w tym Serb zagrał źle no owszem, zawiera w sobie pewne witaminy składniki mineralne zawiera też, że in line błonnik nierozpuszczalny tylko podczas in lina jest dobra tak tylko z naturalnej postaci podczas ogrzewania podczas scen praktycznie osi podczas produkcji tego syropu z agawy zachodzą pewne przemiany i właśnie powstaje instruktor sam, o której już rozmawialiśmy odstawił ich pracę, która nie jest zalecana czy to jest jedyny powód, dla których ani nic nie polecają tego syropu z agawy Anna Stalińska czy telewizji może powiem tak bardzo prostszy sposób pianie zalecam żadnych produktów, które mają po prostu zamienić ten cukier ewentualnie stawia talent chodzi o to, żeby się z częścią tego słodkiego smaku, żeby zmniejszyć stąd ilość spożywanego cukru w każdej postaci, żeby nasz mózg tak po prostu wbić usilnie nie potrzebował tego cukru no ale pani proponuje gwałtowne odstawienie mnie absolutnie można robić stopniowo oczy jak schodzimy na Grześka to posłodzić pół łyżeczki inni po prostu zmienić całościową dietą, bo nie chodzi tylko słodzenia, ale właśnie o dobór poszczególnych produktów spożywczych właśnie wydaje mi się, że wcale nie jest najgorsze w tym wszystkim słodzenia, bo tutaj mamy kontrolę rzeczywiście nie muszą słodzić 2 koleżanek, ale Widzew czy wsypuje 2 rzeczy są rzeczy wsypuje coś znana na końcu łyżeczki mam kontrolę, a jak zjadam te rzeczy, w których cukier jest, a ja nie jestem tego świadoma to niema kontroli żadnej stronie nie zorientuje się, kiedy zdjęte 13 czy więcej łóżeczek no i dlatego warto chociażby po drodze zatyka się o tym, dowiedzieć, ale również czytać etykiety jest, by przeliczać stan zawartość cukru, która jest produktem Woszczyna łyżeczki wojenną łóżeczko tez 5 g cukru i przykładowo, jeżeli prawodawstwo ml coś ma 50 g no to Danuta kura 2 łyżeczki później mnożymy to przez pojemność opakowania to bardzo tak wizualnie działa na człowieka inni im i Suzina spożycia nie wiem czy dużo osób jest w stanie tak sobie przeksięgować te etykiety znali na ilość cukru to jest kwestia ćwiczenia po tym, jak pani szczerze, że są takie osoby, które przychodzą do mnie dłuższy czas i zwracamy uwagę na to liczenia cukru i później faktycznie biorąc produkcji i porównują choćby nawet takie soki, który ma niektóre więcej cukru we śnie po przeliczaniu na łyżeczki przeciętna kobieta Monika Hajduk powinnam spożywać około 2 tysięcy kilokalorii merivę za dużo ani pan powietrzne ścieralności fizycznej krowy grzęźnie my dietetycy wiemy, że 10 % energetyczna gości właśnie tej diety może pochodzić właśnie z tych cukrów prostsze 10 % z tej kaloryczności trasa około 50 g jak poprzedniczka powiedziała 1 łyżeczka na około 5 g 50 g jest 63 jedno tak myślimy jego co jest dużo tam do Kafki czy herbatki dodany jedno albo 2, a co z pozostałymi, ale jest naszemu pacjentowi pokażemy plan się że, zjadając mały słodki jogurt dzik truskawką, ale jednak z dnia rano jemy cukier jedno łyżeczka ketchupu to 1 z góry i kostka cukru tak i zjadane mały jogurt i na śniadaniu 150 g zjadamy 3 łyżeczki cukru do tego poleje my sobie tę czapę ME kanapkę ne i 12 łyżeczki dodajemy 2 to już jest 5 dodajemy łyżeczkę dos do Kawki na drugie śniadanie w zjedz my to pieczywo, które jest równe wyłożone i tak ziarnko do ziarnka i miarka się uzbiera no dobrze wobec tego mamy coś, o czym pani już wspominałem co wydaje się być wyjściem idealnym może przejściowym, czyli Taste wie nie ma kalorii czytamy, że ma same zalety Hanna Stolińska i ma zalety jak najbardziej tak nie podnosili nie ponosi tego stężenia glukozy natomiast, że każdy może warto wyjść od tego, że każde Nina Andrycz produkt, który jest słodkie nie ma te kalorie z takim trochę oszustwem dla naszego organizmu dla naszego mózgu po Musk to jest taki narząd, który czerpie energię właśnie tylko włącznie oraz glukozy z węglowodanów tak samo jak retro c c, które przynoszą plan, jeżeli poczujemy słodki smak to automatycznie informacja, bo mózg, że zaraz dostanie jakąś energię, że będzie mógł funkcjonować prawidłowo filie, a tyle mego Stelvio nie zostawią go nie oszuka niestety bota i Energi nie uzyskano prawidłowej pracy im stawia jak najbardziej może być zamiennikiem natomiast nie chodzi tu o to, że to w stawie faktycznie dodajemy wszędzie, gdzie w kosza darzy pijemy każdym herbata zostawią, żeby wszystko było słodkie tu też chodzi o to, żeby cały czas, ale ograniczać ten słodki smak w naszej diecie, czyli co nam w zasadzie tak dietetycy świetną stawią zachwycają co mam schłodzenie stawią załatwia Monika Hajduk np. torze możemy nią posłodzić my 1 rzecz w ciągu dnia nóżka ciężko mi zrezygnować ze słodkich Kane, a Craig posłużyć majątkową stanowiącą, ale pani Luizie, że mózg będzie nam się domagał, a chodzi o ilości, bo jeżeli podchodzimy 1 herbatę ciekawe wszystko w porządku, jeżeli dodatkowo zjemy coś np. Znicz węglowodany ami, które powoli się będą rozkładać i ten mózg dostanie jednak na energię tylko ich nie w takich dawkach powoli po prostu przyswajana od nas, żeby nie było także po prostu wypijemy 10 herbaty wszystkie będą zestawione chodzi tutaj ograniczenie tego słodkiego smaku notował Rasch sobie sytuację, że pijemy te 10 herbaty słodzi nastawiona i co to znaczy przedstawia kurtce też, że inni w żadnych takich negatywnych aspektów nie widzimy gorzej jest n p . jeżeli używany już słodzików to faktycznie halę przy dużych ilościach mogą dostać nawet Bonanza złodziejki weźmiemy się żyć gwiazdora z Unii, bo nie tak rozczarowały panie Konstal wiąże ona w zasadzie nie rozwiązuje żadnego problemu jest nie kaloryczna jest poziom dodaje zasłoni scenę walki tylko łącznie to na, ale jeżeli mój mózg się w dalszym ciągu będzie domagał dlatego trzeba unika z nim pracować i mózgiem od zwyczaje, acz ARR organizuje od wszelkiej formy słodkości noża i mały dla zdrowia, żeby nie myśleć tylko o tym, że bardzo mi się chce zjeść coś słodkiego, a przede wszystkim regularne spożywanie posiłków, jeżeli nie spada nam już stężenie glukozy i swoim pacjentom też pozwalam Maćka na początku, jeżeli bardzo lubię jeść słodyczy jeść, ale są 2 × w tygodniu w środę i w niedzielę w ramach Nalepy drugiego śniadania, bo wtedy jeszcze jest czas, żeby spalić kalorie do miasta pacjent przychodzi do mnie na wizytę kontrolną się pytam jak tamte słodycze niż faktycznie nie było, bo w większości przypadków tak jest, że regularne spożywanie posiłków pozwalano duże ograniczenie tego, iż radny nie chce sięgać właśnie od drożdżówki, które taka dobra nie ciągnie, bo jeśli my z obszaru między posiłkami są prawidłowe nie dochodzi, gdyż hipoglikemii, czyli tego nie do odśnieżania, więc nie uświadamiamy, że mam taką straszną ochotę na temat zamknięty w tym momencie właśnie nasz organizm domaga się słodkości czegoś słodkiego po uregulowaniu posiłków jeśli zadbamy o dobrą jakość jedzenia po prostu nawet nie skłaniają się do liczenia tych kcal co do 1 pacjenci i sami mówią, że kiedy się nie mogli przejść obojętnie obok cukierni, a teraz właściwie ich już od tych słodkości nie ciągnie mnie też tak jest skoro nam stawia niczego nie załatwia tylko może, więc taką protezą to po co zachwalał Szczepaniec ksylitol, ale powiedzcie też co to jest większe genitalia wiem, że on jest drogi, bo widziałam sklep niż jest droższy, ale z idolem też trzeba zachować ostrożność i radio jest limit albo jeszcze nie powiedzieliśmy, tak więc to jest sól cukier przez Moskwę i to wszystko i wszystkim on ma jakieś mikroelementy, a skoro ten cukier brzozowy kat proszę jeszcze powiedzieć jakich wad nie ma cukru dla tradycyjnego i trzyma jakieś zalety wobec tak, o których tamta nie posiada jego zaletą, ale jest to, że dana jest dość podobne uczucie słoik słodkości jak zwykła sacharoza ino zwykły biały cukier, ale jest o około połowę mniej kaloryczne niż cukier jeśli stawie możemy prawie rozgrzesza całkowicie to już ksylitol nie raz i minusy ksylitol o dodatkowe to jest to, że w większych ilościach może wykazywać działanie lekko przeczyszczające to usłyszałam właśnie, że można mieć biegunka jeśli ktoś nasze kasy 5022 łyżeczki do orzełka nawet jednak Kafka z Brukseli, ale nie spowoduje niczego złego, ale trzecia 4 posła znane już tak czy to jest sposób na ten pakiet na przejściowe ograniczania słodyczy czy też niekoniecznie jest tylko też kolejny warunek rumianie równo 10 × nie sięgamy po drożdżówkę szukam takiego sposobu odwrócenia się od słodkości, żeby można było jeść, a czy tez bardzo ciężko prac nad zamówieniem co ukrywać każda zmiana nawyków żywieniowych nawyków po prostu prac nad sobą czy to dotyczy palenia papierosów czy picia kawy czy innych używek to jest ciężka praca nocą i nie ma czegoś takiego jak wzięcie tabletki, która za spokojną wszystkie nasze zapotrzebowania to co my chcemy jednak w nie wpłynie niekorzystnie na zdrowiu chociażby czas co prawda jak sam się odchudzać to czy istnieje magiczny środek na to nie to jest ciężka praca nocna zmiana nie mówiąc nic od dzisiaj przed świętami nie będzie musiał odchudzanie ja mówię, a taki program minimum, żebyśmy nie kryli w dokładnie, żeby utrzymać swą masę ciała i to przechodzimy do do tematu, które do, którego pani śpiewały w, a do, którego ja mam pewien dystans, czyli cała wielka gama produktów light nazywanych też dietetycznymi nie mają cukru są mało kaloryczne możemy się obżerać tak Hanna Stolińska mnie niczym nie możemy się wracać, żeby nie może w warzywach nie ma nieograniczonej ilości mówi o produktach light nowa zachęta PL test warzywa są takim wyjątkiem natomiast seler produkty light nie znaczą na torze można faktycznie ponieść ich zdecydowanie więcej, bo po zjedzeniu dużej ilości faktycznie ta wartość energetyczna może być taka sama jak podstawowego produktu, którego zjemy mniej ale, porównując te produkty light okazuje się, że wcale on, a wartość energetyczna nie jest do końca wszystkich produktów, ale on obniżona, więc producenci bardzo często oszukują chociażby zajmą część od zabierają cukier, dodając tłuszcz albo dodają właśnie słodziki, które też nie do końca są zdrowe co to znaczy nie do końca są zdrowe mów my tam, gdzie się da jednoznaczne nie do końca są zdrowe Movie to dlatego tak, ponieważ nie ma takich jasnych przesłanek mówiących o tym, że ten czy faktycznie czy słodziki są zdrowe czy nie są wzrosła ale dlaczego panie są przeciwko przeciwko, ponieważ mimo wszystko jest to produkt chemiczny nie jest to produkt naturalny i badania pokazują, że w dużych ilościach chociażby wypijając niemal 10 puszek takiego napoju light dziennie i rzucając gumę, która też masę partiami są wszystkie produkty light faktycznie zauważamy przede wszystkim zmiany w układzie nerwowym, ale jeżeli raz na jakiś czas spożywamy to produkty to jak najbardziej im w raz na jakiś czas mogą mieć stworzy one, szczególnie że ktoś cierpi no właśnie NATO na wagę ciała ktoś mnie, choć co innego odrzekł nie będę się obżerać, ale zamieniam te produkty zwykłe na produkty light czy ja robię dobrze czy niekoniecznie Monika Hajduk niekoniecznie właściwie co oznacza produkt light light, czyli lekkie jest w Polsce uregulowane prawnie co to oznacza, aby nazwać taki produkt light trzeba spełniać określone wymagania, a mianowicie albo obniżyć ilość cukru tłuszczu soli albo kilokalorii ogółem o 30 % tylko, w czym tkwi sens ePUAP, gdzie tkwi pułapka np. producenci bardzo często obniżają z jakimś produkcie ilość cukru mogą już nas deszczem produkt light, bo to jest nią nie oszukujmy dzisiaj słowo marketing ale, żeby coś o coś odejmując trzeba coś dodać i co dodają np. tłuszcze jaj do supermarketu i biorę do ręki 2 czekolady 1 zwykłą tradycyjną i wiodących firm na rynku opatrzoną hasłem lekarka patrząc na kilo kalorii, czyli te najbardziej obiektywny parametr, a ta light ma tyle samo ładunek glikemiczny tak nie podzieli los kalorie to jest też wartość energetyczna energia po prostu płynące z tej z tego produktu i ta czekolada lekarka ma więcej kalorii albo porównywalną ilość jak zwykła normalna tradycyjna czekolada, bo z 1 odejmuje się cukier, ale w zamian dodaje się tłuszcz, a tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku zawsze, zabierając taki składnik żywności, aby nadać temu produktowi smak konsystencję, jaką miał pierwotnie musimy coś dodać musimy tam my dać jakiś wypełniacz, żeby zachować na 4 oczek nie rozumiem, że to light jest tylko wąski hasłem reklamowym i niczego co robimy sobie źle jedząc za słodko czy za tłusto, wybierając laik niczego nie nie rozwiązujemy nie zastępujemy gorszego lepszym tak czasami nawet CE poszukujemy spowodujemy to, że z diety nie wchłaniają się określone witaminy n p . bardzo dużo podopiecznych wybiera produkty light 0 % mam namyśli produkty mleczne mleko 0 % ceny o minimalnej zawartości tłuszczu to nie oszukujmy się nie jest mleko to jest woda a, żebyśmy cokolwiek dobrego z tego produktu mlecznego przyswoili, bo są tam właśnie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach musi być Odra świnka tłuszczu, bo jest to nośnik do wchłaniania witamin dlatego najlepszą alternatywą jest wybieranie produktów, a pośrodku, czyli n p . nie mleka 0 ,5 %, ale ani też mniej mleka tomu szóstego aneks o wartości 1 , 5 albo 2 %, czyli wniosek z tego taki, że apetytu na słodkości nie da się oszukać, a oszukiwanie go zamiennikami i niekoniecznie wjedzie w dobrą stronę, a ponieważ jesteśmy przed świętami Toya proponuje dyspensę i troszkę sobie poluzować, bo ja już od kilku dni od skupuje swoje kraje Makowa mazurki, ale poświęca się poprawy dziękuje paniom była z nami pani Hanna Stolińska Instytut żywności żywienia dziękuję im pani Monika Hajduk poradnia dietetyczna jest treść dziękuję pani pięknie dziękuję państwu też pięknie i rzuca bardzo dobrych świąt z bardzo małym ładunkiem Glika w wewnętrznym w i Anna Soska zapraszam za tydzień w Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SALON - TERAZ SOLSKA! (JOANNA SOLSKA)

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA