REKLAMA

Czy warto jeść żywność funkcjonalną?

Salon Radia TOK FM: Teraz Solska!
Data emisji:
2015-11-12 20:00
Prowadzący:
Czas trwania:
54:00 min.
Udostępnij:

W sklepach coraz częściej można kupić żywność funkcjonalną. Co to jest, czym różni się od zwykłej żywności, i czy na pewno jest zdrowsza? O tym Joanna Solska rozmawia ze swoimi gośćmi: Hanną Stolińską z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Moniką Hajduk z poradni dietetycznej JeszFresh.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór państwu Joanna Solska na rynku żywności panuje coraz większa konkurencja już mamy sklep ze zdrową żywnością nawiasem mówiąc absurdalna nazwa Apolonia rozkaz rozrzutność powinna być zdrowa i ta zdrowa żywność w walce o klienta z żywnością ekologiczną, a od pewnego czasu coraz bardzie modna staje się też tzw. żywność funkcjonalna i co to jest żywność funkcjonalna czy to jest coś więcej coś lepszego niż zwykła świeża żywność czy tylko chwyt Rozwiń » reklamowy, dzięki któremu klient gotów jest zapłacić więcej, bo właśnie myśli się kupuje coś lepszego, czyli np. płaci więcej za jajka czy jogurt, które pod żadnym względem nie są lepsze od tzw. zwykłego jogurt do rozmowy właśnie żywności funkcjonalnej zaprosiłam się panią Hanną Stolińską z Instytutu żywności żywienia dobre, więc dobry wieczór raczej dzień dobry West wind w i panią Monikę Hajduk z poradni dietetycznej Jaś z RAŚ wita co to jest żywność funkcjonalna no Hajduk konsumenci w dzisiejszych czasach oczekują od żywności nie tylko dobrego składu odżywczego jedno i ich wolę walorów odżywczych, ale także efektów prozdrowotnych i w to pojęcie właśnie świetnie wpisuje się żywność funkcjonalna, bo jest żywność, która oprócz 3 swoich walorów odżywczych w wy KO wy wykazuje na organizm 1 lub więcej efektów fizjologicznych efektów prozdrowotnych to myślę, że nam się to lepiej wytłumaczyć na przykładach na razie nie wiemy chyba do końca, o co chodzi ja znalazłam 1312 wykład jajka z kwasami omega psy i do jak rozumiem to mają być jajka, które będą miały nie tylko te właściwości, które normalne zwykłe jajka mają, ale jeszcze z kwasami omega 3, czyli banderę zjem jajka atakiem zjadła jajka i rybę, ale to znaczy przede wszystkim marzy, by żywność była funkcjonalna musi zamknąć musi przejść badania, które mówi, że faktycznie nie ma ten pozytywny wpły w na zdrowie, ale takie ciągłe spożywania tych produktów nie jednorazowe czy raz na jakiś czas natomiast zwierzchnik, jeżeli chodzi o ne jajka omega 3 chodzi tutaj o to, że rybne, że akurat została po prostu do paszy proszek rybny albo siemię lniane te jajka nawet mam taki posmak wzory Car albo wodorostów nowo wodorosty pachną rybami i faktycznie mogą zawierać więcej kwasów omega 3 natomiast wiadomo, że jajka rzadko jemy na surowo na razie tego nie powinniśmy robić ze względu na zakażenia salmonellą, więc podczas obróbki termicznej, a te jajka nic tak czy owak tracą swoje wartości, jeżeli chodzi o kwasy omega 3, więc dla trzeba się zastanowić czy jest warto kupować droższe jajka w no ale ludzie tego nie wiedzą ludzie nie wiedzą też jajka naturalnie są źródłem kwasów omega 3 Enea bilansują psy dobrze wie TL k u każdego dnia, zjadając chociażby garstkę orzechów włoskich i 2 porcje ryby w tygodniu jesteśmy w stanie pokryć się zapotrzebowanie na kwasy z rodziny omega bez wydawania dodatkowych pieniędzy na zakup jajek wzbogaconych tych haseł w ale może tyle kas omega psy są dla tych, którzy lubią ryb wciąż bardzo dużo źródeł naturalnych kwasów omega 3 również, że siemię lniane olej lniany olej rzepakowy olej sojowy zielone warzywa liściaste to są orzechy włoskie w także wystarczy 1 łyżeczka siemienia lnianego albo 4 połówki orzecha włoskiego już mamy dzienne zapotrzebowanie na te kwasy omega 3 maja oczywiście tłuste ryby morskie, więc naprawdę lepiej zjeść całą tą tłustą rybą morską, które dostarczą omega 3 inne niż się kupować takie droższe jajka, ale rozumiem, że w aktywach producent handlowiec, który wystawia takie taką funkcjonalność żywność robi to po to, żeby przekonać konsumenta za mąż sprzedaje żywność, która ma coś więcej niż to samo jajko czy ten sam co znaczy generalnie chodzi o konkurencję jest także wozów desantu trzeba się jakoś wyróżnić na rynku bardzo często spotykamy na olejach etykiety napisane, że nie zawiera cholesterolu, ale jako dominowały żaden, ale nie zawiera cholesterolu Stock co drugi kolejny przykład, więc nie ma czym się ten producent chwalić tak jest w wielu przypadkach z żywnością funkcjonalną niektóre produkty po prostu naturalnie zawierają dużo konkretnego składnika mineralnego czy rzeczywista miny i naturalnie są tu żywnością funkcjonalną, a może jakiś przykład podać jakiś przykład no chociażby zielone warzywa liściaste zawierają bardzo dużo wapnia kwasu foliowego, ale to wszystko wiemy, czyli każde brokuły każda sałatka mniej więcej wiemy za mało witaminy zamach mikro elementy, a producent chce nam powiedzieć moja ma coś więcej to wynika też z rąk naszych rynków tak tak myślę wolą społeczeństwo się starzeje coraz więcej osób choruje na choroby układu sercowo-naczyniowego na nowotwory producenci wychodzą z ofertą dostosowaną właśnie do takich osób, które wierzą że, zjadając tak jak inne jogurty wrócą do stanu zdrowia w tym będziemy się przyglądać niektórym tym produktom, o których się mówi, że to jest żywność funkcjonalna, a jeszcze wcześniej pytanie czy wiedzą panie od kiedy my jemy też żywność funkcjonalną, kto gdzie w jakim celu te już odpowiedziały na to wymyślił wymyślił i Japończycy właściwie żywność funkcjonalna i to pojęcie właściwy rodzi się z dalekiego Wschodu, gdzie nawet nie rozróżniano różnice pomiędzy lekiem żywnością już Hipokrates leczył jej ojciec medycyny mówił, że pożywienie powinno być lekarstwo Emil i lekarstwem jest pożywienie to są lata 80 dwudziestego o wieku, gdzie przesłanki od żywności funkcjonalną w Japonii powstawały w Europie zaczęło się to troszeczkę później byli to pojęcie, które zostało określone dokładnie ręki kandydatce później, gdzie komisja Europejska przyznała środki na przeprowadzenie badań, które dały podstawę do zdefiniowania tego rodzaju żywności i właściwie pojęcie żywność funkcjonalna, a możemy taką uproszczoną definicję podali właśnie, bo umówiliśmy ja mówiłam trochę po amatorsku jak co możemy od tej żywności powiedzieć, dlaczego i Stal to sformułowanie funkcjonalne rząd już także dostać czas wlókł konkretne wartości energetycznej od żucia wpływa również pozytywnie na na nasze funkcjonowanie na nasze zdrowie na poszczególne narządy układy w różne mamy problemy zdrowotne natomiast w VAT co warto podkreślić ważne systematyczne spożywanie takiego takiej żywności funkcjonowania funkcjonalnej natomiast nie jednorazowo, bo mu generalnie wszystko zależy od ogólnej diety człowieka, jeżeli ogólnie źle się od żywienia oraz na jakiś czas z jest kobietą kanapka z margaryną, która obniża cholesterol to nie dotarł też jest żywność co ważne żywność funkcjonalna to niestety nie jest będzie miał żadnych efektów zdrowotnych ważne jest to generalnie przyswajanie witamin składników mineralnych z naszej codziennej diety, bo jeżeli np. jemy on bardzo późno w nocy przejadamy się stosujemy używki Ellen używamy dużo cukru soli to wtedy wszystkie witaminy składniki mineralne są gorzej przyswajalne nawet z takiej żywności funkcjonalnej jako ciekawostkę można dowiedzieć się dodatkowo, że już naukowcy zastanowią się nad zmianą terminu żywność funkcjonalna, ponieważ dla konsumentów to pojęcie funkcjonalne jest bardzo szerokiej np. rozumieją żywność funkcjonalną jako produkt może wynieść złom wielu są wielofunkcyjne tak, który ma wywołuje wielotorowo wywiera solowy efekt jakże już są przesłanki od zmiany terminologii, a wiemy jak ona mogłaby się ta żywność nazywać po zmianie już od lat nie przyznaje to jest takie bardzo enigmatyczne funkcjonalne czyli, jaką funkcję ona ma pełnić oprócz tej, którą pełni jakąś żywność już teraz nazywa się czasami żywność się w aktywną i może po prostu wzbogaconą teściom ignorował wydawałoby się właśnie naj naj bardziej adekwatne wzbogacone, a proszę mi powiedzieć czy trzymajmy się tych jajek same Galaxy czy ktoś bada się one zawierają też te kwasy omega 3 tą dodatkową porcję Hamas to niestety wszystkie informacje, które są zawarte na etykiecie produktu gminę ustala producent, więc nie jesteśmy w stanie określić czy faktycznie dane jajka zawierają dodatkowe kwasy omega 3 nie ma żadnej instytucji, która miałaby sprawdzać się w autentyczność takiego produktu niestety ewentualnie możemy spojrzeć na etykietach czy zawiera jakiś certyfikat, gdzie wiadomo wtedy, że dany produkt został przebadany przez jakąś instytucję inne naukową albo producent określił dokładnie ile trzeba spożywać takiej żywności jak długo, żeby miała efekty zdrowotne wtedy ten produkt jest taki cel możemy się łatwiej domyślać, że rząd faktycznie może działać, bo w obozie są stare przyzwyczajenia, ale może się konsumentom wydawać, że jak ktoś obiecuje na etykietce Józef ta żywność ma w tym przypadku te kwasy omega 3, że ktoś to zbadał sprawdził i dopuściła na rynek ale, odkąd jesteśmy w unii fani, a takiej procedury jest po prostu, gdy prawo, mówi że producent odpowiada za swój produkt i gdyby się n p . coś złego stało konsumentowi na to jest system umożliwiający szybką identyfikację co to spowodowało, ale czy to ma więcej kwasów omega 3 c nie ma tych kwasów omega są to co nikt tego nie bada nikt tego nie bada i dalszy szkodliwe kwasy omega 3 działały na organizm się, że odpowiedni stosunek kwasów omega 6 domaga 3 lat co to znaczy raz bardzo dużo produktów zawiera dużą ilość kwasów omega 6 są też zdrowe kwasy natomiast też wielonienasycone, jeżeli jest ich za dużo w stosunku do kwasów omega 3 w naszej diecie mają działanie proza walne nie pozwalają w dobrze wpływać na organizmy klasą omega 3, więc jeżeli ktoś np. wiele inne dużo orzechów brazylijskich, których stosunek o komentarz domaga 3 jest 1025 do 1 powyżej za dużo mają tych kwasów omega 6 tak, aby stosunek taki powinien być 45 do 1 no to wiadomo, że zjedzenie takich jajek czy innych produktów z omega 3, a i tak nie wpłynie na ich zdrowie pozytywnie może po prostu nie trzeba jej za dużo orzechów brazylijskich no jest po prostu wiele takich produktów, które mają różne to stosunki, więc myślę, że jeżeli dany wpada na żywność funkcjonalna miałaby działać to powinna dostać się mieć przy tym opakowania jak instrukcja obsługi, a także oczywiście nie będzie, ale to można odnieść wrażenie ze ta żywność funkcjonalna cywilów w nawiasie to lepsza żywność, lecz to jest zwyczajnie slogan reklamowy, którym producent chce poprawić sobie sprzedaż w slogan reklamowy nawet typowano na BOR jeśli mówimy już od stosunku kwasów omega 3 omega 3 to wszyscy Polacy teraz idąc do sklepu kupują np. oliwę z oliwek, bo jest to produkt modny słyszymy, że zdrowy, ale to jest funkcjonalna w tonie, ale warto powiedzieć, że my się napili to sami wybierać się po prostu nasz dobry olej rzepakowy, który przewyższa oliwy z oliwek pod wieloma względami i wykazuje lepszy stosunek właśnie kwasów omega 6 domeny 3 w ale to powinni nasi producenci oleju się tym chwalić dnia już zaczynają się chwalić oraz brak jest krok wprzód, a co najgorsze co ważne na stres zdrowa witaminy składniki mineralne bardzo często dodawane są do takich produktów, które nie uważane są za ten świat nauki za dietetyków za zdrowe chociażby jakieś płatki kukurydziane Manny sól uważany za płatki kukurydziane za bardzo zdrowe i nie mają już wysoki indeks glikemiczny są produktem przetworzonym zawierają w sobie sama w sobie mało witamin składników mineralnych Sobótka Orco syntetyczne witaminy, które są dużo gorzej przyswajalne taką dużą kontrowersją jest oczywiście sól, ale jej spożycia w tym momencie wynosi około 11 g na osobach, czyli ponad 2 × więcej niż dziś powinniśmy spożywać, a jednak do soli wydaje się ją od profilaktyki ca chorób tarczycy, więc jest to bardzo duża kontrowersja, ale to proszę dokładnie powiedzieć, gdyby chciał właśnie, żebyśmy przeszli do tematu, kiedy ta żywność funkcjonalna może spowodować więcej złego niż dobrego, jeżeli ja widzę na półce sól, która jest notowana to myślę sobie, że powinnam tej soli zjeść więcej no bo ona materiał, a ten jak i dobrze robi no tak, ale jest spożycie sodu, która jest bardzo niezdrowe niebezpieczne dla zdrowia, bo to są choroby układu krążenia nadciśnienie nawet nowotworu żołądka czy przełyku, a w teraz wykazano, że również otyłość i alergie pokarmowe oraz auto z nadmiaru soli z nadmiaru soli tak na to co się tam jak dodaje włosom, bo jednak Polacy zużywają bardzo dużo sali jest to po prostu błędne koło NATO poco jeszcze dodaje jeśli do niej, bo jest niskie spożycie jodu w Polsce, a pojazd znajduje się w niewielu prosili o to, żebyśmy jedli więcej jodu, a przy okazji wysnuli dokładnie, a nie można w inny sposób inaczej tego jodu suplement bardzo byśmy chcieli, żeby Tanja był dodawany chociażby do pełno ziarniste produktów zbożowych tak samo jak kwas foliowy już w krajach nerwów w stanach Zjednoczonych ten kwas foliowy jest dodawany do produktów zagrożonych, czyli witamina c nie kres witamina c to kwas askorbinowy ZSP w Sas foliowe na chociażby kobiety wciąż muszą zaplanować ten kwas foliowy i cały czas czekamy w Polsce, żeby nasze produkty zbożowe były nim na ufortyfikowanej wzbogacane w celi producenci pieczywa, którzy na tym rynku jest ogromna konkurencja tak, czyli pojawia się coś, czego na razie nie korzystają ze złem jeśli ktoś zacznie dodawać i reklamować się właśnie ze z wypiekami bułki 3 czy pieczywo z tym kwasem foliowym to ma szansę na na zwiększenie sprzedaży tak powinno brać tego się, gdy tego jeszcze nie obserwujemy tego jeszcze nie ma u nas w Polsce ta granica neurochirurg te granice pomiędzy żywnością funkcjonalną tak nazywano, która może wywierać ten pozytywny efekt terapeutyczny, a produktami pseudo zdrowymi jestem bardzo cienka wystarczy, że producent z galaretki albo się tylko dla dzieci napisze na polowaniu, że jest ona wzbogacana w witaminy szkodzą witamina c, a i mama maluszka, który ma osłabioną odporność często choruje uważa, że kupuje leki są gwarantują lepszą, żeby przy okazji dziecko spożyje taką witamina c warto przy okazji boli, że podczas produkcji i ta witamina c ulega ona bardzo dużemu rozkładowi jest to 1 z najbardziej lawinę albo czas produkcji galaretki tak podczas drugiej galaretki przechowywania i garnka zalewamy wrzątkiem prawda witamina c zna i Mazur nowy trakt jest bardzo niestabilna wysokiej temperaturze i 80 lat 80 % tej witaminy c znika jeśli nasze zapotrzebowanie na witaminę c wynosi około 75 mg dziennie to z taką laleczką zjemy może 2 jest to kropla w morzu jest żadne źródło witaminy c 200 w moim notesie cukierki proza dla dzieci z witaminami, które zawierają ogromną ilość cukru nie dość, że niszczą zęby to jeszcze ograniczają wchłanianie tych wszystkich witamin, bo cukier ma to do siebie dlatego też jest to kolejny absurd, czyli znów rodzice myślą, że kupują dzieciom coś co te dzieci lubią, bo to są cukierki, ale jednocześnie wyrok białą coś dobrego dla ich zdrowia, bo cukierki są z witaminami c jak wy myślą, że z zrównoważyć sprawę, a w gruncie rzeczy robią koszmarnie tak te wszystkie witaminy składniki mineralne syntetyczne oczywiście dodaje się do coraz gorszych produktów zdrowotnych chociażby teraz planowane jest dodatek bakterii, które do czekolady, która w trudnym ma powstawać kwas mlekowy pożądane dla w naszej flory bakteryjnej handel jest regularną AZ, czyli jeszcze jest Armenia nie mamy tak, ale jest to promocja spożycia czekolady w tym momencie otyłość jest, jaka jest w Polsce, czyli będzie tak jak z tym jodem soli dokładnie aproszę mi powiedzieć, bo te są dość konserwatywna jest pogląd co znaczy w Muszynie konserwatyzm bardzo się reklamują niektóre jogurty i spra w dotyka co to są probiotyki probiotyki to są bakterie żywe kultury bakterii, które wykazują korzystny wpły w na organizmy korzystnego żonę łowią regulują perystaltykę korzystnie wpływają na florę bakteryjną przewodu pokarmowego umożliwiają odpowiednie wchłanianie wykorzystywanie składników odżywczych z diety ich efekt jest ogromny nawet w naszym przewodzie pokarmowym żyje kilogram 1,5 kg bakterii i fason dobre bakterie, które powinniśmy pielęgnować sądowej są złe jeśli zje zdziera się odżywiamy prowadzimy swój styl, ale gramy o probiotyki także one są dobre tak one są dobre inni probiotyki jechaliśmy kupujemy jogurt, który nazywa się pro biotyczne warto doczytać co i czego tam w środku ma, bo ich badania jogurtów obecnych na rynku fuzji na rynku wskazując, że wiele jogurtów nie spełnia wymogów właśnie jogurtów probiotycznych da, czyli może one mają na etykiecie napisane, że zawierają probiotyki to nie powinniśmy tak łatwo temu wierzyć ta czyli czego mamy szukać tych napisach, żeby wiedzieć, że dokonaliśmy dobrego zakupu mamy szukać dokładnej nazwy szczepu bakteryjnego nie tylko gatunek, ale też szczere właściwie inne właściwości są szczepu zależne i i klubu to jest nazwa szczepu niewystarczające jest nazwa n p . Lactobacillus tylko dwuczłonowa nazwa Lactobacillus esej ważna jest też ilość bakterii, którą w tym bakterii w tym jogurt probiotyczny my znajdziemy musi być ich minimum 1 000 000 w jedynym milimetrze takiego jogurtu ze to jest 1  000  001 do szósty 1 do siódmej to są takie jednostki, które na opakowaniu jogurtu przeczytamy, a takie są informacje na opakowaniu w zarząd dróg trzeba umieć je interpretować i myślę panie, że wszyscy konsumenci są tacy wyedukowani z wiedzą ile milionów, jakiego szczepu powinny też jogurty zawierać one nie wiedzą o elitach niewiedzą, bo tych ścieków jest to bardzo dużo nawet my kupimy zwykły przeciętny jogurty naturalne, który nie jest jeszcze jogurtach probiotycznych i w wyniku fermentacji mlekowej naturalnie też są w tym jogurcie szczepy bakteryjne, ale to nie zamawiał leki też są, ale to nie są jeszcze probiotyki no ale jak jej się producent nie chwali, że ma probiotyki to zazwyczaj jedno to Ano taka poza tym on mówi prawdę, czyli jak się w tych ogórkach z probiotykami poruszać, żeby nie da się naciągnąć ażeby jednak te tabletki probiotyki kupić Hanna Stolińska no przede wszystkim musi być się nazwa szczepu oraz odpowiednia ilość, czyli musi być taka podwójna podwójna nazwa ta k i musimy się na pamięć nauczyć tylko 1 000 000 nie mniej niż 1 000 000 tak myślę, że to jest łatwe zapamiętanie w Chinach przypadkowych odbiorców o OZE w nie wiem czy co tak wszystko jesteśmy w stanie opanować czym się mamy kierować się jak kupujemy też żywność funkcjonalną, bo jest powiedziałyśmy tutaj, że jest często za to są tylko slogany reklamowe, zanim zatem nie stoi już raz są one używane, jeżeli nikt tego nie sprawdza, bo jeśli się konsumentowi nie stało nic złego no to w zasadzie można się chwalić ocenami, które są albo niezgodne z prawdą albo nie do końca zgon znaczy bardzo na pewno przemyśleć czy dany produkt będzie przez nas spożywane jednorazowo czy chcemy faktycznie osiągnąć ten efekt terapeutyczny połączony ze zdrową dietą tu przykładem są chociażby margarynę ze stron, które realnie obniżają cholesterol i faktycznie one to robią natomiast muszą być wraz spożywa na dość regularnie przy torach tam bodajże są 2 kromki dziennie połączona oczywiście ze zdrową dietą, ale teraz też popularne jest głównie w stanach Zjednoczonych jako taka żywność funkcjonalna w NES sok z żurawiny tylko też producent zastrzega, że mu, że efekt terapeutyczny nastąpi, jeżeli ten sam będzie spożywane codziennie Galeon nikt niczego do tego są koszenie dodaje sam sok z żurawin jest czymś co zdrowi robi dobrze tak na 1 000 000 zlotemu o drogach i pionowa zachowuje taki tak jest w większej winy z wieloma produktami strzelcom żywnością funkcjonalną no dobrze, a w mamy jeszcze wyżej przykłady tej żywności funkcjonalnej, bo usłyszałam, że ma się pojawić pojawiło się białe pieczywo białe zaznaczam, który ma mieć w o wiele większą zawartość błonnika czy to jest coś co wolno z czego obecności na rynku należałby się cieszyć ZS kolejna luka, którą na pewno takie pieczywo będzie dużo droższa, bo wiadomo, że co wchodzi na rynek, a to takie będzie natomiast dodatek sam w sobie błonnika pokarmowego nie załatwia sprawy, ponieważ takie pieczywo nadal jest bardziej ubogie w 2 wszystkie witaminy składniki mineralne, chociaż magnez żelazo witaminy z grupy 2 niż takie pieczywo pełnoziarniste, ale oczywiście są smakosze chleba białego, ale i osoby, które nie mogą jeść pieczywa pełnoziarnistego, bo źle to tolerują dokładnie wyszczególnia osoby starsze czy choroby czy jakieś osoby z chorobami układu pokarmowego natomiast w ten sposób mogą spożyć chociażby pieczywo orkiszowe czy Graham, który ma zdecydowanie mniej błonnika, a w tym błoni wprowadzić w formie naturalnej w jakiś innych produktach chociażby w warzywach owocach pani Monika Hajduk takie pieczywo, z którego zabieramy błonnik pokarmowy i wytwarzamy produkty dość wysoko przetworzony, a potem ten błonnik dodajemy z powrotem jest to to nie jest ten sam błonnik, który znajduje się w tym produkcie naturalnym to mogą myć się w Journal to co to mogą być nasiona pozbawione detali otoczki, czyli właściwie tego co jest najlepsze z nich i efekt negatywny efekt błonnika pokarmowego czy to będzie z pełnoziarnistego pieczywa czy z takiego, do którego ten błonnik pokarmowy będzie w etapie produkcji dodany na samym końcu jest negatywny dla osób wzywa wrażliwym żołądkiem, które wymagają diety lekkostrawnej taki sam z, czyli chce pani powiedzieć, że osoby, które nie lubią albo nie tolerują u tego najsurowszego pełnoziarnistego pieczywa mogą również nie tolerować tego pieczywa białego wydawałoby się lekko strawnego z tą większą zawartością innego błonnika ta tendencja do dołu za Paryż do wzdęć może być taka sama dla takich osób są inne rodzaje pieczywa pieczywo mieszane pieczywo żytnie jasne orkiszowy Graham, dlaczego wybierać pieczywo jak najem był jak najbardziej przetworzone i mam pytanie do ani wyjechać na sta lińskiej nieraz widzę w reklamach i to nie tylko żywności funkcjonalnej, ale wydaje mi się że, zwłaszcza w tej, że ją jakiś Instytut poleca czy mam to rozumieć, bo panie z Instytutu żywności żywienia, że ona jest rzeczywiście rzetelnie przebadana przez ten Instytut co mogę do tych badań się sygnałami, że polecają mi coś co naprawdę warto, żebym jadła albo jest znacznie bardziej ślizgi teraz, nad którą wolimy się nie przewrócić straż mu minister zdrowia, gdyż na produktach rzadko dokonuje jakiś rekomendacji czy poleceń faktycznie, jeżeli ten produkt na to zasługuje i możemy się pod nim podpisać tak się dzieje natomiast, lecz jest wtedy go badacze dokładnie ile mamy obowiązek albo ocenić wartość odżywczą albo w laboratorium albo po prostu w programach dietetycznych natomiast w tutaj jest pożyczka taka droga Okrężna, a mianowicie producent, jeżeli instytucje takie naukowej zapłaci dość duże pieniądze, ale przyniesie badania, która w udowodnią, że po spożyciu takiego produktu w ruinę nic się człowiekowi nie stanie, chociaż nie za nim dojdzie do żadnego zatrucia pokarmowego taki Instytut musi wydać pozytywną opinię natomiast pozytywna opinia ta nie zawsze rekomendacja sobota to szybko oddzielamy od siebie rekomendacja to już jest takie bliżej zaleceniu w Invest, ale na pewno jest to związane z większą po prostu kwotą finansową, czyli Instytut publicznego mówi o publicznych instytutach nie o firmach prywatnych, które sobie dają do nazwy Instytut co bardzo myli konsumenta sternika, czyli taki Instytut ma prośbę popartą sporą sumą pieniędzy od danego producenta, gdy dla mnie ta śliskość ciągle tych jest coś co pani mówi badania czy wy jakoś wobec tego weryfikuje się są badania bardziej wiarygodne mniej wiarygodne w na jakich się opierać się o jakich mówicie no przepraszam, ale tego zadania nas nie przekonują, że ciężko jest powiedzieć, że jak w danej instytucji, jakie badania przeprowadziło dodaj do tego nie wejdziemy niestety bardzo często jest tak, że niektóre instytuty po prostu nawet Unię robią żadnych badań tego po prostu przyznają po przejrzeniu dokumentacji tom pozytywną opinię czy rekomendacje natomiast najważniejsze dla nas są badania analityczne laboratorium, żeby właściwie ocenić zawartość poszczególnych witamin składników mineralnych czy wartości odżywczej takiego produktu, ale pani powiedziała ze jak z badań będzie wynikało, że nic się konto konsumentowi nie stanie to ich ten jogurt czy te płatki czy cokolwiek, jeżeli to jest żywność, jeżeli ona jest produkowana zgodnie ze wszelkimi standardami to nic mi się złego nie stanie, ale to nie znaczy, że to jest żywność, dla której warto dawać jakieś dodatkowe rekomendacje i konsument nie wierzę zatem się kryją jakieś pieniądze tak to zależy bardzo instytucji badawczego chociażby do nas ostatnio się z ogłosił producent soków takich zdrowych jednodniowych warzywnych, żeby dać taką mamy żebyśmy, żebyśmy dali takie polecenie czy rekomendacje natomiast inne osoby nie wyobrażamy dać takiej rekomendacji właśnie przez bez przebadania takiego produktu, ale to tylko włącznie zależą od instytucji naukowych musimy zrobić chwilę przerwy wracamy po przerwie w oczy przypomnę państwu, że rozmawiamy o tzw. żywności funkcjonalnej, czyli o żywności, która powinna zawierać w sobie jakąś wartość dodaną, czyli np. jogurt, który n p . w naturalny, który już sam siebie jest produktem służące naszemu zdrowiu jeszcze będzie miał coś więcej, czyli np. probiotyki i rozmawiamy o tym z panią Hanną Stolińską z Instytutu żywności żywienia i Anią Moniką Hajduk z poradni dietetycznej w jeszcze w reż pani nas uczulają, że nie wszystko co jest zachwalane co jest reklamą reklamowane jako ta żywność funkcjonalna Warta jako taką traktowała Rosji powinniśmy bardzo uważnie czytać etykiety, bo np. przy jogurtach, które się chwalą, że zawierają probiotyki po pierwsze trzeba szukać nie wiem czy dobrze zapamiętałam tej podwójnej nazwy szczepu krew i że one nie mogą zawierać mniej niż 1 do siódmej potęgi to 1  000 000 komórek na 1 ml, czyli bardzo uważnie czytamy w czytamy etykiety w, a druga sprawa, która jest dla mnie sale nie były bulwersująca, ponieważ ja jako konsument mam prawo się czuć morze oszukana poza mocne słowo, ale w wielu przypadkach banie w tym mówimy o instytucjach publicznych takich jak Instytut żywności żywienia, ale nie tylko gdy pani Stalińska, mówi że one nie mogą odmówić jeśli do nich się zwraca producent nie pytam o wielkość tych sum pieniędzy no bo to one są zapewne różne różne, ale nie jest to darmowe MEW jeśli Instytut prosi o rekomendacje znacznie Instytut prosił koproducent prosi o rekomendacji, jakiego swego produktu funkcjonalnego to niemożna tej rekomendacji od mówić prawdę mówiąc ja czy można można odmówić rekomendacji, jeżeli naszym np. dany produkt nie zgadza się znany z naszymi zaleceniami żywieniowymi chociażby zgłosił się do nas producent lodów tłumacząc, że może damy mu to rekomendacje, ponieważ lot mają lekko anakondy żagle to jest zdrowe tak, ale jest to, że jest to tak jakby przeciwna naszym rekomendacjom na naszym zalecenia żywieniowym, ponieważ tam jest oprócz tego raka mnóstwo innych negatywnych substancji chociażby cukier, że nie będziemy się podpisywać pod takim produktem, ale to są nieliczne instytuty, które tak na to patrzą i niestety w czyli, a powie nam pani, jaka to może być wielkości tych sum którymi, do których się dołącza podanie o rekomendację, dlaczego to zależy realny w powiem pani szczerze Jussi sama jakość w Instytucie nie siedzę w tym temacie natomiast z tego co co mi wiadomo to powinno przede wszystkim chodzi tutaj przede wszystkim sprzedaż tego loga prawda, żeby logo, bo nadal Dudzie nazwa publicznego Instytutu, by uwiarygadnia i zachęca Konrad Gruda ja rozumiem producenta, bo jemu to na pewno powiększy sprzedaż taka rekomendacja natomiast, jakby się chciała trochę przyczepić Gdańsk Tattoo pojawiają się one są niedofinansowane i za wszystkie one są biedne tak tylko czy cnotę warto sprzedawać za pieniądze, bo to dlatego Instytut jest dla mnie wiarygodny, że jest publiczny za ja wiem, że tam są grono poważnych fachowców naukowców i w momencie, kiedy Kamińscy co daje rekomendację, a jak będziemy uważnie oglądać reklamy to takich instytutów, które bardzo chętnie sprzedają swoje logo kilka się do patrzymy no mam prawo czuć się szuka myślę, że na najważniejsze nie jest to, żeby spojrzeć szerzej z logo danego Instytutu czy placówki naukowe tylko po raz odwrócenia później etykiety przy stanie faktycznym co jest w składzie jej zawsze go w wierzeniach stoi wiara w to, że żal żal no ten Instytut dobrze chce dla swego mienia nie wiem nie wnikam w inne instytuty mają przez ostatnie powiedzmy 5 lat takie jak obserwuję, a i tak jak pracuje w Instytucie to daliśmy rekomendację z dnia w wodzie mineralnej w UE i margarynę, która jest żywnością funkcjonalną w tym momencie pracujemy nad tym, która będzie obniżała cenę cholesterol im na tym tyle systemowa odsyła on dokładnie dlatego wyróżnia ją finansowo prawda bywa w takich instytucjach, ale nie wiem jak jest w innych mój kłopot polega na tym, że ja się zgadzam z paniami rzucać stać te etykietki tylko ja nie jestem pewna co my konsumenci mamy wystarczającą ilość wiedzy, żeby wiedzieć co w przypadku probiotyków to ja powinnam szukać w podwójnej nazwy szczepu i że jak pod domem tutaj jesteśmy no tak tylko, że akurat rozmawiamy o jogurtach, a pewnie są inne zeznań, które ma już zabraknie czasu czy są jakieś reguły, które nam mogą dać orientację przy żywności funkcjonalnej tym się kierujmy tym się nie kierujmy, bo wszystko jest na etykiecie wypłacał miejsce GTC do akcji Monika Hajduk ja myślę, że żywność funkcjonalna jest dedykowana konkretnym osobom innym osobom z problemami na tle sercowo-naczyniowe z różnymi chorobami osobom, które są narażone na niedobory określonych żywność bezglutenowa też tak o konkretnym konkretnym osobom jeśli my jesteśmy zdrowi możemy swoją dietę skomponować prawidłowo spożywając naturalne produkty nieprzetworzone to żadnej żywności funkcjonalnej nie potrzebujemy, czyli tyle mówi pani, że jeżeli będziemy się odżywiać nie przetworzonymi produktami duża, używając warzyw dużo wody owoców czy Total żywność funkcjonalna nie jest nam potrzebna ta jej wartość dodana to jest dodane mniej niż w razie będziemy dokładali żarty jeśli często zawisły spotykam ze spożywaniem takiej żywności profilaktycznie np. znana margaryna wzbogacona w stodole stara roślinne one są dedykowane osobom tylko włącznie, które mają problem z gospodarką lipidową ze stężeniem cholesterolu czy realne krótko mówiąc takim, które mają za dużo tego za dużo złego cholesterolu, ale pacjenci, którzy do mnie przychodzą mówią, że spożywają taką margaryny już profilaktycznie, bo mama tata ma problem ze stężeniem cholesterolu, więc prawdopodobnie będę miał problem i ja w okazuje się, że kilka kilka dużych kromek dziennie smarowanych taką mapę terenu, a efekty terapeutyczne pozytywne zazwyczaj wie Lu wynika z porcji około 2030 g taki margaryny dziennie Maximum porządnie przyłoży jedzą za dużo nie myjemy 6 kromek pieczywa i z poziomu tej margaryny 60 g ani 30 to jest efekt anty terapeutycznym Janoszka zbyt duże spożywanie tych stanowisk terror jest olej roślinny powoduje problemy z inną ze prawie terminu oraz beta-karoten MSZ oznacza problemy dokładnie na czym polegają mniejsze wchłanianie i wykorzystywanie prowitaminy a, czyli beta-karotenu, ale też niektóre margaryny związane inne produkty wzbogacane w witaminę a, a wiemy, że nadmiar tej nienaturalnej witaminy oraz żywności prowadzi do wielu problemów zdrowotnych chociażby zwiększa ryzyko osteoporozy, więc bardzo wszystkim po prostu trzeba uważać nie jest także możemy sobie Szadku oraz w takie ilości, jakie tylko chcą żyć chcą sobie obniżyć cholesterol będziemy jedli dużo o tej funkcjonalnej margaryny tylko nie policzymy tego tłuszczu, który zjemy z innej postaci ich inność tej krzywdy, którą możemy zrobić jedząc nadmiernej ilości sztuk znali tej prowitaminy, a tych roślin nasz pacjent, który ma problem z cholesterolem z dietą margaryny i będziesz jadł, ale nie wprowadzi innych zmian w swoim stylu życia nie ograniczy spożycie tłuszczów zwierzęcych ogółem nie zadba o regularność aktywność fizyczną o leki po farmakoterapia przy takich tego typu zaburzenia poważnych też jest kluczowym elementem, kto nie ma co się łudzić się dużego efektu terapeutycznego nie będzie albo wręcz odwrotnie mamy sobie usypia czujność myślą żeśmy coś zrobili dla siebie więcej niż przeciętna i odżywiamy się gorzej, ale bardzo często rzeczy przewożone są targi wszystkie witaminy są syntetyczne chociażby też ich suplementy prawda witamina, a plus eat połączenie polecane na włosy skóra i paznokci to połączenie działa tylko włącznie z żywności, więc kupowanie tak drogo znaczy, że tylko wyłącznie żywności, że w naturalny między PiS w produkty naturalne, w czym tak, więc jest to po prostu wydawanie pieniędzy nic więcej wchłanianie biodostępność w Tychach Ramin syntetycznych jest bardzo niewielka w stosunku do witamin naturalnie występującej występujących w żywności w ich poza tym jest jeszcze jedno dość zgodni są wszyscy dietetycy Zalesia jest żywność nieprzetworzona jak przetworzona nota funkcjonalna to jest typowa żywność przetworzona pełna tak jej zbliżyliśmy się już było suplementów diety wielu wiele osób uważa, że są to leki mam, bo są reklamowane jako coś co może pozbawić wyleczy nas czegoś z tym wachlarz holu i chorób jest ogromny, a tak naprawdę to też jest żywność funkcjonalna, bo lekkich choćby coś co jest nazywane lekiem musi, zanim trafi do aptek musi przejść badania kliniczne oraz elementy nie, a suplementy właśnie tak jak zeznali, że jeśli coś się stanie złego no to wtedy producent odpowiada, ale jeśli się z nim dzieje złego w rozmiarze sobie tego nie uświadamiamy no to to jest to coś co, czego się nie bada przedtem skutków się też nie bada no właśnie czy tez jakiś lepszy rodzaj żywności funkcjonalnej, jakie są plusy, jakie są minusy lepszych nie jest też Monika ma żal, że nawet gorzej suplementy są zaliczane do żywności Annie w wyrwy wprowadzenie suplementu na rynek nie wymaga, a takich procedur, jakie są w przypadku rejestracji leków dla GMO są bardzo często jako inwazję na rynek zmienia widzimy w reklamie po jakimś dokładniejszym przebadaniu są wycofywane z obrotu jak chociażby 1 z w Żninie abstrahując od żywności funkcjonalnej 1 z części wykorzystywanych leków w swych stosowane w kierunku to nawet nadwagi otyłości nawet już szlaków po dokładnym przebadaniu też kilka lat temu był wycofany z obrotu, ale suplementy nie wymagają takiej ścisłej kontroli i właściwie w ogóle nie zaliczą rolowane nie są dopuszczalne tak jak leki nie ma badań klinicznych nie są badane skutki spożywania także to na przedwojennej zaś jest więc, ale i tak wydajemy straszne pieniądze jesteśmy biednym społeczeństwem mam na suplementy diety wydajemy straszne wyrzeczeń uczmy się wydaje, że to jest 1 wielka machina, bo nawet jak i jeżeli włączony telewizor lecą reklamy w testach jest koronka jest pat tona takiego takiego jest takie cukierki za chwilę leci reklama West etyczną zgagę weź coś na wzdęcia i coś się w 2 proc cały czas nagle uderzył w czasy się nogi na wolne zachodnich na wszystko, więc bardzo często producenci tych suplementów czy żywności funkcjonalnej dyktują, jakie są reklamy pomiędzy ich spotami no dobrze, ale czy my konsumenci też powinniśmy każdy ma prawo produkować każdy ma prawo się reklamować co my możemy ludziom powiedzieć, kiedy oni powinni uważać ja mam 1 taką uwagę generalną, gdy sama znam 2 panów, którzy z suplementem diety usiłowali wyleczyć kłopoty z prostatą i wydają się, że nie są oni wyjątkowi i to o co mam pretensje do producentów suplementów to KO Józef tak konstruują reklamy, że one mogą nie zniechęcić człowieka tylko mogą powodować takie uczucie wśród oglądających za, a ja sobie kupię ten suplement to ja nie będę musiał do lekarza, bo przecież w Jaśle c czy gdyby te wszystkie suplementy działały to byśmy chodzili uszczęśliwi szczupli młodzi byśmy mieli bujne włosy paznokcie na nie na tym polega w nawet z nawet kalendarz suplementów diety powinna być pod kontrolą lekarza lekarz zleca dodatkową suplementacji Mono powinna stanowić dodatek ewentualnie uzupełnienie niewłaściwej diety czy po prostu ktoś niedoborów pokarmowych, ale zawsze najpierw pierwszy krok to jest zbilansowana dieta w ich, kiedy powinniśmy się uczulić Mojak oglądam reklamy suplementów to one mieć odchodzą mogą one zlikwidują wszystkie moje choroby one obie oczyszczą one mieć od faszyzmu proszę mi powiedzieć to są autentyczne schorzenia to samo dotyczy nas korzeniach faktycznie możemy się zatrzymywanie wody, które związane z innymi problemami zdrowotnymi może nie zaproszono organizacji większość osób Toma ponieważ, że jedzą głównie na inną dużej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego mięso nabiał również produkty zbożowe na zakwasie mają z wyjątkiem kaszy jaglanej, a nasza dieta jest mało urozmaicona warzywach owocach, czyli te produkty, które alkalizujące, więc łatwiej jest wziąć tabletkę niż raz jeszcze mam pomidora czy marchewkę, ale nie będzie to absolutnie ten sam efekt, a skąd wiem, że jestem zakwasu na jakie są objawy tego zakwaszenie przede wszystkim na bóle głowy ociężałość spadek rynku w ogóle koncentracji zmniejszone przyswajania poszczególnych witamin składników mineralnych również zajęła Alicja zmniejszone co się wiąże on wszystkim z osłabieniem organizmu, czyli teraz wiosną nie zwalają na przesilenie wiosenne tylko kiedy się i kiedy powinniśmy się uczulić, że może źle jemy, a może powinniśmy pójść do lekarza, a suplement może na końcu może najpierw zapytać tego lekarza tak każe zapytać lekarza, aby przeanalizować swój sposób żywienia szczególnie po świętach na pewno większe szanse w zakwasie żony, bo jadły dużo jajek mazurkami jajka zawierają dużo Siarki mają działanie silnie zakwaszają jest taki paradoks, ale katolik co jest słodkie zakwasie, a to co jest kwaśne o kwasie wnuczka cytryna jest kwaśna, ale ma właściwości odstraszające, ponieważ niesmak, a skład chemiczny produktu decyduje o ocenę sekcji, czyli co nas od waszej oprócz tej cytryny kapusta kiszona generalnie warzywa owoce bardzo dobrą metodą na takiej lokalizacji szybkiej jest wypicie na czas soku z 2 c tran Bartosz zostawiono nas drony podobno już są osoby, które strona uczula ona to już sala Kongresowa za legalną grozi nam taki ma sytuacja zdecydowania, ale łatwiej wziąć tabletkę niższy klin prawda kręcić się głową z niesmaku po wypiciu cytrynę w prasie i powiedzieć co jest lepsze zdaniem ani czytać żywność funkcjonalna, o której powiedziałyśmy kilka dobrych ZC, ale też bardzo dużo takich, które powinny nas zastanowić czy żywność ekologiczna, która też ma swoich zwolenników, ale również przeciwników i ludzie mówią, że Band jest to kwestia wiary niż są jej jakości naukowych prawd, które zostały udowodnione, że to jest żywność, która lepiej nam służy czym się udaje, że żywność się w ekologiczna faktycznie zawiera więcej witamin składników mineralnych natomiast nie ma co przesadzać ani wiadomo ani drugą stronę, bo jeżeli generalnie zdrowo się od żółwia my jesteśmy aktywni fizycznie, a raz na jakiś czas zjemy, chociaż warzywa, które było skupione w supermarkecie Anię w sklepie ekologicznym na to nie powinno się stać ważna jest całościowa wiata Monika Hajduk w Helu żywność funkcjonalna ty też nie warto, żebyśmy mówili do niej, o czym się jako czymś złym, bo ona ani miejscem mówimy, że mam pewne wartości dodanej konie każda tylko nie każdej trzeba się kierować się z rozsądkiem i wybierać produkty z głową, a ja ciągle usiłuje pani namówić, żeby mi powiedziały, kiedy ja się kierują rozsądkiem a kiedy niekoniecznie, bo obawiam się, że nie jestem jedyna, która ma trochę za mało wiedzy jak stoi przed tymi etykietami no wiem, że tata jest dobre, a co niedobre, ale oni wszystkie zdarzenia losowe jest, więc oprócz przeczytania informację produkt funkcjonalny zawsze patrzymy na skład skład psy składniki produkcje są zawsze wypisane w kolejności malejącej, czyli to, czego jest produkcja najwięcej zawsze jest wypisane napisane na samym początku jeśli pomoc jako drugi jest napisane cukier albo syrop glukozowo fruktozowy to nie jest to produkty zdrowe im dłuższa lista składników w tym również produkty wysoko przetworzone jeśli wybierzemy płatki zbożowe, które są wzbogacone w syntetyczne witaminy, a jest tam kilkanaście składników i cukier ukryty pod 3 pod 4 nazwami to nie jest to zdrowe produkty i masonerii oraz zawiera ograniczy wchłanianie tych witamin, więc jest to błędne koło, czyli dodawanie tych witamin i niczego w zasadzie nie polepszanie wzbogaca, a skoro cukier ograniczy ich wchłonięcie czas oraz jedzenie w Płocku, które zawierają dużo cukru powoduje to, że mamy na szybki skok stężenia glukozy w organizmie i bardzo często później sięgamy po coś słodkiego, więc jest to zadłużenie Ciech diamenty wizyta u innych o sukcesie powiedział, iż w razie złego co jeszcze powinno ostudzić nasz zapał do wyciągania ręki po żywność funkcjonalną w tylko cukier na szkody nie znam np. tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, jeżeli faktycznie stąd duża ilość konserwantów przyjmuje się, że maksymalnie do 10 składników powinno być w takim produkcie, a później już odkładamy produkt na półkę może tym się kierować kolory barwni fani Lecha i kolory barwniki jeśli nasze dziecko domaga się Żelek ładnych kolorowych, które te są wzbogacone syntetyczne witaminy, ale nam rozsądek mówi, że to nie jest zdrowe produkty nie wkładajmy go do koszyka Forest no właśnie tak jest z rozsądkiem jak lwice reklamę lizaków, ale też lizaki mają leczyć dziecka ból gardła czy i co kupuje i rozeszli bazie dziecku zrobiłam dobrze czy też powinnam się troszkę zastanowić sądy suplementy diety i w aptece często nawet na tych półkach najniższych sąd suplementy skierowane do dzieci i rodzice bardzo często kupują w postaci wdrażać tak kapsułek do do ssania lizaków suplementy wzbogacone w syntetyczne witaminy i na jestem cukiernik z żołnierzy kraj moja myśl z rodziców uspokaja sam fakt, że kupujemy towar w aptekach tak, że w aptekach nie może być czegoś co jest niedobre dla nas dla naszego dziecka moim celem jest niejadkiem i spożywamy warzy w i owoców to zafunduje mu taką, ale też, mówi że główną przyczyną zgonów na świecie są choroby układu krążenia drugą przyczyną nowotwory natomiast trzecią spożywanie leków suplementów, bo spożywamy ich w nadmiernej ilości przede wszystkim, jeżeli nawet lekarz przepisze nam tak czy suplement zjedzenie 1 tabletki dziennie konsument ma to do siebie pacjent, że weźmie 10, bo będzie lepszym efekcie będzie stron dokładnie, tak więc zmieni jedyna ich też bogato błonnika ową wprowadza w dobrej jakości pieczywo warzywa owoce, ale na wszelki wypadek weźmy jeszcze suplementy diety z Górnikiem efekt taki jest, że stworzymy tego unika za dużo zamiast poprawić sytuacji on się pogarsza pojawiają się np. wzdęcia duża ilość błonnika pokarmowego zmniejsza przyswajanie wchłanianie innych składników odżywczych i tak powstaje błędne koło tutaj chcemy coś ulepszyć a, a nie, chcąc sobie kogoś ms Office, czyli wniosek o naszej rozmowy jest taki, że oszczędzajmy na suplementach oszczędzajmy na żywności funkcjonalnej nie oszczędzajmy na warzywach owocach i produktach nie bardzo ważną nieprzetworzonych dziękuje paniom pięknie był z nami pani Hanna Stolińska Instytut żywności żywienia i pani Monika Hajduk z poradni dietetycznej Jasiu Farage chcę powiedzieć ja dziękuję państwu pięknie Joanna Solska spotykamy się za tydzień Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SALON - TERAZ SOLSKA! (JOANNA SOLSKA)

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium - Radio TOK FM bez reklam: czyli TOK + Muzyka, podcasty z audycji Radia TOK FM oraz podcastowe produkcje oryginalne TOK FM. Tylko teraz w cenie 15 zł za miesiąc. Na zawsze!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA