REKLAMA

Jak ugotować makaron, aby nie tuczył? Na apetyt Adamczewski

Weekendowy Poranek Radia TOK FM
Data emisji:
2015-07-12 08:40
Czas trwania:
16:13 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dziwne, że państwo Aleksandra PEZDA zemną Piotr Adamczewski w Chinach bryłę zaczynamy cykliczną audycję na apetyt Adamczewski panie Piotrze każe mi powiedzieć dzisiaj mnie pan obiecał żonie pan wyjaśni, dlaczego to zaś jest, że nasz układ Amerykanie, którzy stosują tyle zdrowej diety mają tak dużo ludzi otyłych chorych z otyłości, a Włosi, którzy na wpychają się makaronem i od rana do nocy mają lepsze statystyki, bo taki jest chyba prawda tak tak zdecydowanie i Rozwiń » gdy jest zresztą na ten temat książka, od której ja się odbija mniej, jakoby niedawno przeczytałem amerykańskiego dziennikarza, który pracuje w New York Times magazyn nazywa się Majkę polany i wydał książkę w obronie jedzenia i on twierdzi i właśnie to się ma podtytuł jeszcze manifest wszystko, że Grecy się bardzo złości na swoich rodaków, którzy siedzą po uszy w tych wszystkich statystykach badanie zdrowych i dietach i innych równocześnie cały czas stoją i też on wskazuje na to, że ludzie z basenu morza Śródziemnego, a zwłaszcza Włosi, którzy jedzenie traktują zupełnie inaczej, bo Amerykanie traktują Gminny jest ze mną nie tworzy jak dopust Boży, ale podział ma rację jako czysta fizjologia to znaczy, że organizm wszystkie komórki trzeba do nas mówić tak jest, a Włosi traktują jedzenie jako przyjemność i wstęp do życia towarzyskiego i wkładają w to zupełnie inna energia natomiast, jeżeli chodzi o życie ludzkie wykopane przez niego rzeczywiście pierwsze pytanie Włochów zawsze jest jako i co dziś jadły, że to w ogóle, gdyż takie konwencjonalne pytanie, czyja to co będziesz jeszcze autostrada oraz dużą wagę do tego czy rozmowy przy stole do gry dotyczącej poza polityką dotyczące spra w jedzenia wzbudzają we włoskim Ameryce jakoś wymienia się tu od jej dieta taka lekarz to tamto, a oni potrafią skakać sobie do oczu na przyjazd z powodu krwiste części befsztyk gra, ale wróćmy jeszcze, dlaczego nie kryją, ponieważ makaron, którego jeszcze olbrzymiej ilości uwielbia nawiasem mówiąc wszelkiego rodzaju spaghetti bardzo częstej chorobie jeszcze formie, ale dente co znaczy nazwom, czyli twardawy, czyli mnie do gotowanej i okazało się były na ten temat takie badania okazało się, że ludzki organizm zupełnie inaczej przyswaja maga makaron nieraz gotowany ten albo rentę przyswaja przede wszystkim te substancje, które są w makaronie, które nie tuczą, a to co jest krzyczącego po wydala w Polsce natomiast makarony się to przygotowuje raz goto WI, gdyby Polska żona mająca włoskiego męża dwu trzykrotnie lepszy rządziła makaron po polsku to podejrzewam, żeby uciekł ładniej, jakiego wojsko chyba tak Meyer był awans Polski miałaby włoskiego męża ugotowała po polsku, czyli przygotowywała ten makaron to on był ładniej uciekł jest bardzo poważna sprawa i barze na poważnie bardzo poważne argumenty rozwodowej nie można przygotowywać pisma z karabinu uważnie, a zrobił pan coś takiego albo spotkał się pan z czymś takim jak np. przelewanie ugotowanego makaronu z zimną wodą w Polsce to się robi, ale to jest zbrodnia wobec innych państw, ponieważ zmywa się z niego mnóstwo różnych fantastycznych rzeczy i to jest niepotrzebne, bo tu nic chodzi o dużej kwoty tak tak, aby się potem nie klei, bo chyba coś się kleić wita się wtedy zjada z równym skutkiem można tracimy też zjadać wtedy i to będzie miało pełny ten sam rezultat natomiast we włoszech do ugotowanego makaronu po pierwsze trzeba patrzeć na opakowania nieprecyzyjnie tam podają wymienić ile minut to powinno się gotować ja nie dowierzam tym napisem tak w 100 % i co chwilę my kiedyś się zbliżamy do tego terminu wyciągam 1 bluzkę i nagle za, jeżeli zatem byli lekko się zanurzają w ten makaron, ale potem czują opór Cielądz jeszcze nieraz zgotował to już robi nie koniec gotowania i jego odcedzamy i bez przerywania lodowata woda, ale mój makaron z włoskim nie skleja się, ponieważ w tym garnku jest kilka kropli oliwy wlewa się, ale dosłownie kilka kropelek w tej lidze, ale w trakcie gotowania w w momencie, w którym woda zawrzała wrzuca makaron dotąd kilka kropelek oliwy jest jak podejrzewał żonę nabiera jeszcze dodatkowego aromatu dzięki tej religii Bolivar to jest cudowne jeśli nie najcudowniejszy produkt z tego regionu świata kiedyś z umową jego zaopiekować lekarz na zapalenie ucha oni wszystko leczą oliwą z BF BF ja jestem do tego stopnia maniakiem możliwy jest to coś nie eleganckiego teraz państwu powiem mam kilka gatunków oliwy i jak idę do kuchni, żeby gotować to wymyślam potrawę, a potem próbuje z Gwinta czyli gdy łykam policzków z każdej butelki i wybieram właściwą oliwę, bo każda Oliwa jest inna w zależności od tego, jakiej fazie dojrzewania oliwek była tłoczona to jest albo jaśniejsza w związku z tym bardziej ostra albo jej ciemniejsza i dużo delikatniejsze te najostrzejsze oliwy w parze z gardła nawet tak się tutaj trzeba być ostrożnym, bo i za pierwszym razem ja się nabrałem na to, bo myślę, że do tej oliwy, bo dodaje się robi się tzw. oliwy smakowe jest ich wyrzucać ich bezradności rodziny właśnie dobrze można to robić duże stoję tyłem wjeżdża na nieostrość klaszcze, ale jest taki gatunek oliwy na świat z Ligurii, który identyczne smak jak ta z Peterem Cinema bez niczego tylko on jest tłoczony ten olej Oliwa jest łączona z nie całkiem niedojrzałych dojrzałych śliwek, bo na talerzu jak ja oliwki pani my jako przekąski to też bywają takie jasno zielone zielone ciemnozielone aż nawet granatowej czarny i na początku ja w swojej naiwności myślałem, że SO uznał, że to są różne odmiany, a to nie to samo oliwki jedno oczywiście jest wiele odmian oliwek to prawda, ale ich kolor zależy od stopnia dojrzałości, ale wróćmy jeszcze do tego, dlaczego Włosi nie kryją atutu żeśmy 1 rzecz wykluczyć, że makaron nie rozgotowane powoduje, że można tego jeść sporo i nie uderzyć, ale oni już wcześniej nie jedzą wyłącznie matka ani jedzą mnóstwo warzy w mnóstwo Amerykanie nie zieleń, ale oni bilet klient ugotuje obiad, a potem lekko podsmażamy wszystkim lecznicom szale komornik przestrzec latorośl dzieli z kuchni to ta kwota, jakiej nie mówiąc o tym, że dlatego można dodawać także i różne rośliny rosnące w morzu, które też są są pyszne one przywędrowały do naszej diety Europejskiej z dalekiego Wschodu z Azji, ale teraz się tutaj przyjęły, jeżeli coś się roli przez kilkaset lat to trudno powiedzieć, że to oni nasycenie na scenę weszła do naszej do naszej kuchni i spokojnie jest tak w dodatku, jeżeli chodzi o mięsa to we własnych i się najwięcej baraniny jagnięciny i to jest 1 z najzdrowszych mięs pije się poza tym dużo wina ja nie uwierzy prawdę mówiąc nie bardzo złych przypominam czy widziałem jakieś bardzo często bywam we włoszech i to modny długi czas spędzam urlop nie widziałem pijanego nie wszędzie w IATA kocham Włochy na starość nauczyłem się języka włoskiego, żeby łatwiej się nie po tym kraju poruszać, ale wiemy, że wszystkiego nie zdąży zwiedzić w związku z tym nawet w najpiękniejszych w moim ukochanym regionem jest bazylika ta, która leży pomiędzy kampanią, a Calabria w głąb morza do morza kraina wulkanów specyficznych serów cudownych win o niespotykanym aromacie no bo gleba wulkaniczna bardzo trudny klimat w 2 tam jest rzeczywiście troszkę ostrzejsze klimat niż, gdzie indziej plaże nawiasem mówiąc są nie złocisty tylko czarne błoto piasek wulkaniczny, ale wróćmy jeszcze do tych win czerwone wino, bo jak się pojedzie zatem, że nie przypominam syczy widziałem pijanego Włocha zataczającego się tak jak czasem nasi rodacy, bywa że przekroczą miary, a oni piją wino do każdego posiłku z tym, że to nie znaczy się upijają tylko to wino i towarzyszy posiłkom, bo każde jedzenie inaczej smakuje przy odrobinie odrobinę alkoholu i to czerwone wino nie widać w nadmiarze tego we właściwych wymiarach powoduje, że właśnie dlatego nie chorują na choroby nadciśnieniowe na 3 to nie znaczy żyć całkiem wzięte z wyjazdu mają dobrych, ale mają bardzo dobre statystyki znacznie mniej zawałów i do tej dla panów, którzy lubią mieć bujne czupryny wino, a zwłaszcza jagnięcina baranina zapobiegają jesienią czy to znaczy jak już ktoś słyszał to trudno, a normalnie można mieć bujną czuprynę dzięki temu biorąc pod uwagę Casey w byłego prezydenta Berlusconiego na to ma nawet, że nie ma bujnej czupryny to można zjeść kleik wszyscy, że notatka wszelkiej sztuczności nie są receptą na na bali zjadaczy zieleniny tak zjadam, skąd wziąć u nas właściwie tylko szpinak chyba można dostać nic nie w tej chwili jest coraz lepiej po pierwsze jest mnóstwo także takich bazarów w sobotnie niedzielnych one się czasem nazywają bazary śniadaniowe i czasem to jest bazar w fortecy, jeżeli jesteśmy w Warszawie ja mieszkam przez pół roku w roku na wsi na skraju Puszczy białej to słuchacze wiedzą Maccabi rósł o tym, opowiadam ich nawet może trochę zamazany tymi opowieściami, ale korzystam z prawdziwych bazarów w Pułtusku w Wyszkowie i Serocku, gdzie mamy swoich ulubionych, bo to jest tylko pomiędzy tymi miejscowościami mój dom stoi mam swoich ulubionych sprzedawców, którzy znają mój gust i na moje zamówienie różne rzeczy albo od sąsiadów, którzy hodują kupują albo sprowadzają także i zieleni nie mówiąca o tym, że na łąkach rośnie mnóstwo zieleniny i jadalnej po pierwsze, u mnie na moim terenie rosną rosną pokrzywy i w momencie, kiedy te pokrzywy są takie jasne zielone wtedy jest nie parzą aż tak dotkliwie, więc można je gołymi rękami zrywać one się nadają Dossa ład na żółte w polu w postaci szpinaku no to są fantastyczne rzeczy i takich żółw, który łączy innych roślin 1 przed rokiem woda to na wiosnę na wszystkich podmokłych łąkach rośnie tego bez liku tylko trzeba być wdzięczni, a wraz z tak bardzo się łatwo człowiek tego uczy, a w dodatku ma frajdę ze zbierania no dobrze, o czym się Amerykanie tych przyjęło się uważa, że to, dlatego że w Senacie w Rudach po prostu i to jest właśnie główna przyczyna z 1 strony ani czytają na ten temat mówią na ten temat i jak gdyby poddają się tym dietom zdrowego jedzenia, a równocześnie 7 oglądają telewizję i podgryzają te wszystkie świństwa i które powodują, że człowiek tyje w sposób absolutnie nie umiarkowane mają też właśnie bardzo dużą chorób z tym związana z regionalnych nie na darmo to się nazwa śmieciowe jedzenie no bo to naprawdę są śmiecie ja nie jestem zwolennikiem tzw. zdrowej żywności, a przynajmniej terrorowi tego, że z ryb ktoś kupuje się zasadami zdrowej czy jest zdrowe mój organizm tak jak organizm włoski sam to reguluje, jeżeli coś mi nie smakuje jestem głęboko przekonany, że to jest niezdrowe i wtedy tego nie, a jeżeli niesmak, a podstawowa rzecz nie przejadać się, czyli po polsku mówiąc brzydko nie obżerać się głowy jesteśmy cywilizacją, która się przejada prawda w momentach trzeba zmienić trzeba umieć hamować, jeżeli przy stole jest prowadzona interesująca rozmowa to myśli i nigdy nie przeżyjemy no bo wiele czasu spędzanego przed tym stale poświęcamy na wysłuchanie tego co mówią nasi czescy sąsiedzi przy stale i na ripostował ani inna nawet na spieranie się i wtedy jemy umiarkowane, a panie Piotrze to są takie marzenie jak drobne bandy próbowała próbował, bo na pewno Liza to z kwiatami cukinie 33 zlote z tamtych to jest absolutne lekarzem ocenia pani potem jeszcze jedno awizo to, które od pewnego czasu jest moim ukochanym jaja robię recepturę dostałem no z domu z tradycjami od hrabiów florenckich Czesaka Polonii tak, bo nie będę w tej chwili ona jest właśnie można być Polska, bo od 25 lat mieszka w Polsce my się znamy przyjaźnimy i kiedyś unijna kolacji MiTo podano Liza to z gardła solą i Gruszką jak teraz to robię to jest genialne granie fantastyczne, bo Gruszka jest słodka nabywa gminy trzeba ją podsmażyć na kilka sposobów to jest Syriza to, które robi się do normalnej Liza to robi się błyskawicznie po względnie na dnie rowu z bulionem izbie gmin w tym mieszając do tego dodaje się właśnie Toruń nazwa z kasą z widzami po smażoną w las oraz Izrael, ale gorąco, ale daje się na sam koniec także, bo nasi rozpuścić siła i w ten sposób mamy taki zabierz Wisty pikantny SOS słodko Gruszkę i cudowne Liza to, które też powinno być 1 AC zielonego dlatego pan być dodał dodałby pan czy nie bazylia różni jak gdyby nie do tego to tylko odrobinę parmezanu i tutaj już nic natomiast do tego ja robię je do wszystkiego właściwie wszystkich danin robię sałatkę z rukoli, którą dawniej główny win polewanie winegret tym, a teraz nagle zrobiło się miłośnikiem octu balsamicznego, ale takiego skoncentrowanego, który jest dużo bardziej gęsty z dużą ilością słodyczy, więc rukola z tym jest genialna wpłyną na apetyt Adamczewski zrobił mi pan straszne apetyt dziś spróbuje w takim razie dostać gorącą zalewą gruszki są nic zrobić cywilizacji pozwał koncern jest w tym służy przepisem precyzyjnym wszyscy państwo ma nazwę rodzaj państwu polecam smacznych, choć po nie do widzenia beneficjenta Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKENDOWY PORANEK RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA