REKLAMA

Styl jedzenia a miejsce na drabinie społecznej

Salon Radia TOK FM: Teraz Solska!
Data emisji:
2015-07-30 20:00
Prowadzący:
Czas trwania:
51:43 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry państwu Joanna Solska opozycja miała za złe ani premier Ewie Kopacz, że w trakcie swoich podróży koleją zagląda ludziom do kotleta nasi dzisiejsi goście też zaglądali w, a efektem tego zaglądania było naukowe badanie wzory jedzenia style życia, a stratyfikacja społeczna, czyli badanie, z którego wynika z liści wiemy, kto z Kijowa, gdzie i o jakiej porze je tą dużo wiemy tym samym o jego miejscu na drabinie społecznej byli niektórzy z państwa zapewne Rozwiń » się domyślają José w dzisiejszym gościem jest pan prof. Henryk Domański, który świętą drabiną społeczną zajmuje od lat dodam jeszcze dla porządku z Instytutu filozofii socjologii Polskiej Akademii Nauk witam panie profesorze i dobra i współpracownik pana profesora z tego samego Instytutu pan Dariusz Przybysz z gniazda, lecz stan faktyczny w jakim celu taka poważna instytucja Polska Akademia Nauk zagląda ludziom w powyższym panie profesorze, czego chcieliście się dowiedzieć jak to one są takie badanie zapłaciło w latach są na wystawie sponsora zapłaciła za narodowe centrum nauki, które na ogół płaci za badania społeczne te było badanie robione na próbie ogólnokrajowe reprezentujący ogół dorosłych Polaków natomiast, jeżeli nie ma w tym nic dziwnego, chyba że takie taka instytucja się tym zajmuje natomiast to jest ważne w ogóle prawda no to myśmy starali się odbyć na 3 pytania pierwsze pytanie dotyczyło właśnie na ile jedzenia wzory jedzenia różnicują ludzi hierarchii żyją ich na ile to co się kształtuje w wyniku jedzenia pokrywa się z nimi wymiarami stratyfikacji dochodami, a poziomem wykształcenia i różnymi aspektami Stella stylu życia ryzykiem bezrobocia i t d. a więc ratyfikacja popiersia, ale z pewnego punktu widzenia po pierwsze z takiego na ile w ogóle jest ratyfikacja struktura klasowa jeszcze istnieje znana teza od kilkudziesięciu lat sformułowana w socjologii światowej w naukach społecznych, że klasy społeczne zanikają myśmy się chcieli przekonać są one rzeczywiście zanikają we wzorach jedzenie głównie to się adresuje tę tezę do preferencji politycznych do tego jak ludzie głosujący jest też najbardziej charakterystyczna, ale sam można wywnioskować również takie są preferencje mają polityczne zmieniały preferencje polityczne tylko w rzymskim status społeczny natomiast do preferencji politycznych odwoływali się żony zanikające związek gmin tak referencjami oraz strukturą odwoływali się krytycy istnienia klasie to był pierwszy powód jak na gruncie polskim ta teza ma dosyć istotna dla każdego społeczeństwa się sprawdza druga to była taka ana ile, jeżeli coś takiego się kształtuje na ile społeczeństwo polskie, że nie chodzi o straty wykazuje w ogóle styl życia podlega temu coś nazwali westernie zacną się dzieje w upada śmiania się do wzorów zachodnich co powinno tak na zdrowy rozum nastąpić po dziewięćdziesiątym roku prawda na to pytanie nie mogliśmy zresztą też bezpośrednie, ponieważ nasze badanie dotyczyło 1 punktu czasowego w 2000 trzynastym było zrobione nie mieliśmy wcześniejszych badań takich właśnie wcześniej w Polsce tego typu badanie robiono, więc nie bardzo jest się do czego odwoływać nie bardzo się sobie w tym mamy tylko takie pewne intuicja albo takie ogólne wyniki badania więc, że po pierwsze na ile klasy zanikają albo nie zanikają, a po drugie na ile dociera do nas stylu zachodnim i znajdą się, jakby zderza z tradycyjnymi wzorami jedzenia to były w zasadzie główne pytania czy w Chinach losowych jest sporo pewnie badań, które dotyczą fuga zwyczajów żywieniowych natomiast na to co jest szczególnie dla naszego badania to właśnie było odwołanie się do pozycji społecznej jednostek takich związków pomiędzy tymi pomiędzy tymi cechami także inna nie było z pewnością tak dużego badania, które wypadałoby zależność pomiędzy pozycją społeczną, a ten, jakie są zwyczaje ludzi dotyczące zlecenia, bo wydawałoby się, że osoby przynajmniej pamiętające takie, które pamiętają PRL to wtedy takie badanie byłoby w ogóle bezzasadny ja pamiętam końcówkę 80 tych lat pamiętam, że trudno mówić o zróżnicowanych stylów jedzenia wtedy, ponieważ były kartki, które mieli tzw. umysłowi na mięso, na które można było kupić 2 pół kilograma mięsa i osoby fizyczne, które mogły kupić 4 kg mięsa jak dostały, czyli coś się zaczęło zmieniać po osiemdziesiątym dziewiątym roku, a z waszych badań wynika z takim jeszcze większym impulsem zmian niż rok osiemdziesiąty dziewiąty był rok 2000 czwarty, czyli moment, kiedy otwarto granice, kiedy weszliśmy do Łuczniczki to jest nasza hipoteza, że rzeczywiście tak powinna też 2000 czwarty blok pewnym elementem mogą być również kryzys 2000 ósmym roku, który mógł jakby, ale i tak on nas nie dotknie nie dotkną nas mógłby działać w innym kierunku być może ludzie zabawy, lecz z jakich przewidywaniem zaczęli się na zarażenie może wymieść mniej wydawać 3 i oszczędzać n p . na niej, ale niczego takiego do końca nie jesteśmy w stanie stwierdzić natomiast krótko na temat wpływu PRL-u rzeczywiście, ale to było charakterystyczne dla większości aspektów stylu życia w tym społeczeństwie, które było społeczeństwem egalitarny i w zasadzie, nawet jeżeli weźmiemy taki niezwykle różnicujących aspekt stylu życia, jakim jest chodzenie Maćka do 43 na koncerty muzyki klasycznej, a nawet tam z tego co ja pamiętam albo do kina było trudne, bo trudno było dostać bilety, bo nie było tak powszechnie dostępne natomiast po dziesiątym roku właśnie się otworzyła można powiedzieć, że oferta się zwiększyła też we wszystkich dziedzinach chcemy żyć się we wzorach jedzenie również zaczęliśmy nawet uczyć tego i oglądać w telewizji, ale chciałem jeszcze dopytać jak technicznie wyglądały te badania tego badania internetowe co jakiś ankiety pan Dariusz przed to było badanie listów jest w Hucie dla każdego wybierali starsze ogłosić ankieter ankieterzy wybierali się do wylosowanych respondentów i były to wywiady indywidualne z każdym z osób na czym to badanie było wspomagane wspomagane internetowo, ale dlatego, że na poszczególne osoby opisywały posiłki, które jadły poprzedniego dnia i takie wspomaganie komputerowe na promocję, ale generalnie to był wywiad indywidualny czy ludzie chętnie mówią o tym co wiedzą jak jedzą czy to nie są dla nich pytania nazbyt intymne to na pewno jest różnie natomiast z takich opinii, które do nas docierały na temat tego jak respondenci jak badanie granic nasze badania to przeważały takie opinie pozytywne to był taki temat który, który ich, której w przeciągu zbadań państwa wynika ze Polacy najczęściej jedzą w domu i to jest wniosek, który nie jest nowy, bo inne badania były robione i czy podobne są rezultaty natomiast dla mnie w każdym razie zaskoczeniem było, że jeśli już wiemy poza domem to najczęściej jest to śniadanie panie profesorze, o czym doświadczeń jeśli ja mówię, że jem śniadanie poza domem to co tam on nie wie przede wszystkim pierwsze wyjaśnienie jest tak, że musi to być związane z Romą zawodową, czyli rola zawodowa jest pozycja społeczna czynu 1 z elementów tego co nazywamy przynależnością rasową do inteligencji niższych pracowników umysłowych robotników toną głównie wy tutaj jest różnica między charakterem pracy fizycznej umysłowej prawdę, jeżeli ktoś pracuje umysłowo, jeżeli jest nazwijmy go inteligentem to ma możliwość pójścia do pracy odłożenia śniadania powstania dłużej np. z tego powodu to jest 1 z powodów i pójścia do pracy tam z jedzenia robi z robotnikiem jest większy problem nie może odejść od maszyny jest tutaj to co się robi to nie robotnicy jedzą poza domem tylko raczej inteligenci robotnicy personalne robotnicy z innych powodów różne są powody, dla których sieje poza domem natomiast do tego, że widzi przypadek śniadania to jest taki przypadek który, jakby przesuwa się na to miejsce poza domem, czyli coś im słabiej związanego z tak takim tradycyjnym podejściem i być może śniadanie traktowana jest jako ten mniej ważny posiłek czy taki posiłek, który może być zjedzone w obecności kogoś i szybko w odróżnieniu od obiadu np. czy kolacji nie jest taką rolą społeczną, która się bardziej utrwala dopóty jesteśmy bardziej specjalizowanych w nim konkretyzuje mniej stabilizuje stosunki społeczne, czyli tutaj pozostajemy głusi na NATO co mówią dietetycy, którzy uważają, że śniadanie powinno być tym posiłkiem najważniejszy tak, ale nawet jak wstajemy rano to chyba przeciętny Polak jak wstaję rano przeciętny w ogóle Europejczyk to chyba myśli, jeżeli pracują taki jest większość pomyśli o pracy są jak najszybciej wyjść to jest do tej pracy na rok rozwijamy wiosna oddycha z jakby to nie sprzyja to zdecydowany zdecydowana większość nie tylko śniadanie w domu tak także dziś nawet cień część osób jak i prezydentem to on tematem, że zdecydowana większość potrzebną, dlaczego niektórzy posadowionych na to jest na te godziny poranne cechuje pośpiech takimi tutaj jeśli można przez, ale już na szóstą do pracy świadczenie, choć jeszcze z Przemyśla tam przemysł zanika robotnicy właśnie rolnicy jest najpóźniej rolnicy najpóźniej odkładają, ale to niekoniecznie, dlatego że jedzą przed wyjściem z domu tylko, że wychodzą z domu coś robią robią wracają dopiero otwierają, a więc są głodni pamiętajmy, że dla rolników gospodarstwa domowego jest na oku ich miejsce pracy także o alimenty większą swobodę jeśli chodzi o wybór banków czy mogą najpier w popracować potem wrócić do domu w recenzji to co je również zaskoczyło was w badaniu to, że aż 88 % respondentów zwykle jada obiady w domu panie profesorze, kiedy mają czas je przygotowywać obiady, bo to jednak jest dość pracochłonne jak my sobie z tym radzimy nie chce powiedzieć my kobiety, bo uważam, że to już jest bardziej partnerski podział tych obowiązków co niekoniecznie po pierwsze do pewnego stopnia po partnerskich w naszej książce wreszcie skończyliśmy już pisać 1 rozdział poświęcony jest temu, kto dominuje, jeżeli chodzi o go przygotowywanie posiłków, jeżeli w ogóle decydowanie o posiłkach no to okazuje się jednak kobiety w dalszym ciągu partnerstwo jest zdaje się najbardziej zaawansowane, jeżeli chodzi o przyrządzenie kolacji z tych 3 głównych posiłków prawda natomiast jednak głównie kobiety i to jest pierwszy aspekt, który potwierdza, jakby trwałość tego tradycyjnego podejścia NATO co by taniej jest tutaj wymieniła 80 parę procent, że jednak w domu ktoś przyrządza te na obiad znowu jest potwierdza, że ten tradycyjny wzór jedzenia obiadu diety 1 głównego posiłku głównego posiłku jest takim dominującym utrwalającym aktor dorobi jak to się robi dokładnie żeśmy tego nie badali do tego się nie da w takim badaniu strach pytać, kto tak no ale ja mam tutaj hipoteza, ale może jednak fair Przybysz ma też, więc nie to bardzo myślę, że dostarczymy jeszcze tak wracając na chwilę do ataku przygotowywania posiłków i tego podziału na kobiety i mężczyzn to te różnice są powiedziałbym bardzo wyraźny, a my pytaliśmy o dzień wczorajszy atak astmy czy ankietera pytał o tym co się działo w dniu poprzedzającym galę kilopaskal możliwe były te pytania nie będzie nie były podchwytliwe tak znaczna chodziło o to, że to był taki dzień, który jest jeszcze dość dobrze utrwalony w pamięci i respondentek inis tych posiłków, które opisywali nasi respondenci okazywało się, że w 85 % wskazywano na kobiety tak znaczy, że kobiety przygotowały uczestniczył w przygotowaniu tego posiłku i 14 % masz pytanie zawsze była żona i mąż tak, bo to dla nas mama teściowa rzadziej córka, ale różnice są bardzo duże co ciekawe one są w zasadzie ona jakoś tam się różnicują ze względu na wykształcenie co nie rozjeżdżają się z rozżaleniem bardziej wykształcone osoby tym większe oparte jest tym większe partnerstwo, ale też nikt też nie przesadzajmy, bo te różnice w żaden fakt też dla osób z wykształceniem wyższym te różnice są też bardzo dużo też zdecydowanie częściej kobiety przygotowują posiłek także to jest taki taki wynik, który w, które nas trochę zaskoczył znaczą nawet nie korzysta przewaga tej po stronie kobiet analizie, że ona jest aż tak aż tak duża, jeżeli chodzi o oto pytanie jak to się dzieje, kto to przygotowuje akcję z Koroną zazwyczaj ludzie są w domu pamiętajmy, że czasami ten obiekt może być przygotowany i potem następnego dnia odgrzewane np. tak to on też jakoś tam popyt w tych naszych danych było widać, że taki ślad tego, że też są takie strategie, że nie wiemy jest przygotowana zupa na pana może być potwierdzony jeszcze następnego dnia 3 zlote może sobie werwą pani redaktor zapytała zeszyty te pytania były podchwytliwe Otóż w większości nie były, ponieważ to był specyficzny sposób pytania myśmy pytali dokładnie wszystkie posiłki pierwsze pytanie dotyczyło tego, który tam pani stała i co pani jadła co pani Piła i co wchodziło w skład tego jedzenia tego pić jaskiń pani jadła i t d . a późniejsze drugi posiłek trzeci i do oporu, gdy spytaliśmy go konkretne zachowania natomiast raczej nie do deklaracji z tego punktu widzenia można te dane traktować jako dosyć wiarygodne specjaliści z zastosowaliśmy to ludzie nie mieli okazji, żeby troszkę po manipulować stroik no bo raczej się mówi o tym co się rzeczywiście robiła także to wina nasuwa pewne problemy analitycy, choć oczywiście zawsze lider SLD zawsze deklaracji w takim wywiadzie nam mogą być obarczone jakimś błędem tak to stosunek deklaracje my nie mamy takiego pełnego dostępu natomiast wydaje się, że jeśli ludzie mówią o tym co się działo dzień wcześniej to co ich troszkę mobilizuje bardziej do tego, żeby zdawać sprawę z tego co mocno co działo się faktycznie Anię ani przedstawiać logistyki wynika z wyidealizowanym obrazem upodobań kulinarnych Nowe Miasto płcią to jest ciekawy wynik w moim przekonaniu, bo to ten fakt, że to latem emancypacji jakby, jeżeli chodzi o to kto robi posiłek, jaki jest podział ról żona się zmniejsza w miarę wzrostu statusu edukacyjnego, ale równie zawodowego i testowy był emancypacja się zmniejsza zwiększa się nie zmniejszano inne wyższe wykształcenie tym, jakby podział ról mężczyzny kobieta stała się bardziej równe to znaczy, że mężczyzna również przygotowuje też to jest dosyć pozy pro quo optymistyczne z tego punktu widzenia, że na temat setek ludzi z wyższym wykształceniem wzrasta, bo musi wzrastać dzięki nim następuje to przesuwanie się na gorsze te górne piętra hierarchii społecznej stąd różnice między mężczyznami kobietami to wychodziły z wielu innych perspekty w np. postaw prozdrowotnych kobiety bardziej tak to to jeszcze do tego dojdziemy ja bym chciała, żebyśmy jeszcze troszkę podążyli te nieszczęsne obiady pracujemy wszyscy dłużej na garaże ci, którzy pracują i wydawały się, że pójdziemy tą samą drogą co społeczeństwo zachodnie, czyli obiad po prostu poza domem w badaniu znalazłam, że niecałe 28 % bywa w restauracjach kilka razy w roku, czyli jest incydentalna sprawa ani zwyczaj umiemy to wytłumaczyć 2 pierwsze wyjaśnienie jest taki, że jesteśmy bardziej tradycyjnym społeczeństwem myśmy, zanim byśmy zrobili to badanie to w odwoływali się tą rurą uczyliśmy się trochę jak robić jak zadawać pytania z badań skandynawskich być przeprowadzane dokładnie w Danii Finlandii Norwegii Szwecji i możemy porównać nasz wynik z wynikami Skandynawów tam rzeczywiście ten odsetek respondentów z reprezentantów tych społeczeństw jedzących poza domem jest zwiększanie taki większy jednak to nie jest także zamazano wszyscy je względnie nowszych dieslach 2 nad miastem, jakby sposób pracy ten styl pracy jest tego typu, że przyzwyczajeń i bardziej do jedzenia lancii w krok dalej to jest coś takiego co jest traktowane jako normalny i wydanie pieniędzy na planszy z kimś bardziej normalnym staramy się też, że to wynika z ofert bardziej atrakcyjnych tam na Zachodzie, że bardziej zbliżonych do możliwości finansowe do takich finansowych, a poza tym ofert również taki, że rozmaite strony może nawet restauracje tylko takie miejsca, gdzie można zjeść są ulokowane w ruinę, ale u nas też są w 2 asy, które podjeżdżają pod biurowiec sprzedają tanio w porze posiłku dla biegaczy z metra po to, poza metropolią zweryfikujemy trochę z perspektywy Warszawy w miarę jak by te nasze badania w wielu punktach podkreślają flety pokazują to ich wyniki czy sprowadzać żelazna ziemie z sali, spoglądając na cały kraj, a dokładnie tak jak człowiek się przed nowym światem to wcale nie stosowała dokładnie to samo co się dzieje w Polsce tak oznacza mniej więcej połowa ludzi w ostatnim roku w ogóle nie po restauracji tak kilka miesięcy pokazuje pokazuje jak wygląda jak bardzo różni się na eurodolarze i tak pamiętajmy, że 39 % społeczeństwa polskiego mieszka na wsi te nie są oczywiście wszyscy rolnicy, ale rolników wita czy właścicieli gospodarstw zimą były chłopów obecnie może kształtujący się farmerów to mamy około 910 % jest bardzo duże jesteśmy na przedostatnim miejscu w euro 2 proc tym samym traktowali często jednak kto to obciąża trochę dotąd decyduje o tym co pani bycia piszą panowie zostali jedzenie jest elementem stratyfikacji społecznej to ja chcę zapytać, jakie są wyznaczniki, które upoważniają badacza do stwierdzenia o tym miejscu na drabinie społecznej cały czas pamiętając, że mówimy o jedzeniu w ogóle ta hipoteza o tym, że tym elementem stylu życia, które różnicują wg hierarchii statusu przynależności klasowej autorem tej tezy jest Pierre w budzie znane nazwisko autor książki, w której przedstawił wyniki badania zrobionego w latach sześćdziesiątych we Francji, gdzie w ogóle się wziął ten pomysł takie empiryczne pan, żeby zacząć padać jedzenie jako czynnik różnicujący ludzi budżetu pokazał, że rzeczywiście te i inne czynniki te są zachowania kulturalne ubiór styl życia wszystkim mówią, że się chodzić do opery na koncerty muzyki klasycznej co się czyta, jakie książki czy w ogóle szycia czy w 300 jakiej, jakie dzienniki jakieś czasopismo się czyta ja się spędzać czas wolny w sensie uprawiania sportu budżet czasu wszystko mogą wszystko przebadał niektórzy badacze są one naprawdę tych badań, bo stosunkowo niedużo również to pokazywali głównie te badania dotyczące różnic hierarchizacji stylu życia koncentrowały się na preferencjach muzycznych i właśnie na tym co się czyta albo jakie sporty się uprawiać bardziej natomiast czy myśmy to budowę udowodniliśmy to przestawiamy go w naszych analizach, które opublikujemy za przypuszczam w w tym roku zaraz za dwa -trzy miesiące ich w dom tutaj pewne hierarchie właśnie ze względu na to różne rzeczy, o których mówiliśmy to wychodzą konkretnie, jakie potrawy ludzie jedzą jak to zależy od tego czy się z inteligentem 3 specjalista wyższym kierownikiem przy niższym umysłowym i t d. co jedzą z kim jedząc jak jedzą to czytają książkę oglądają telewizję rozmawiają, gdzie jedzą w domu czy jadalni czy w kuchni czy, a jeżeli poza domem to 3 jest na ulicy np. 3 na stacji benzynowej i t d . więc wszystkie elementy do pewnego stopnia też różnice nie są takie duże jak sądziłem one różnicuje, jeżeli ktoś spojrzy na tabele, które my przedstawiamy w tych książkach wg dosyć prosta to się mniej więcej między potwierdza powiedział pan profesorze pytaliście o potrawy, ale i tam wymieniali jeszcze konkretne potrawy wychodzi z tego badania za najbardziej popularne sałatka jarzynowa mnie zaciekawiło coś innego co zdecydowało o tym, że jakaś potrawa się na tej liście znalazła, a inne się nie znalazły, dlaczego kaszanka tak no to dał mi na to pytanie umiem sobie odpowiedzieć i dlaczego jakiś tam czulent prawdę mówiąc nie niezupełnie wiem co też czulent znam to pojęcie literatury Tyl KO, a te przysłowiowe ośmiorniczki i nie występują w badaniu to znaczy tak patrzymy z danej strony sceny z 1 strony pytaliśmy dzień powszedni w traktacie co się jadło w dniu poprzedzającym badanie i tutaj te różnice były one mniej więcej były w tych kierunkach jakich oczekiwaliśmy natomiast ona nie były aż tak duże pomiędzy różnymi osobami o różnej pozycji społecznej wykonującymi różne zawody natomiast to odzew od listopada nowym z ich natomiast jak energia powodem pytaliśmy o takie bardziej generalne zwyczaje dotyczące jedzenia o wiedzę kulinarną o pewne doświadczenia tak ta lista z 1 strony miała grupować takie potrawy bardziej egzotyczne tak dostarczy rzadziej spotykane, a na rynku polskim oczywiście są one już są spotykane tak, ale powiedzmy takie, które jeszcze tak nie zadomowiły się nie zadomowił się Kancelaria z Raulem np. Muller 3 potrawa żydowska z tego co nie wymaga też nie wiedziałem przed tym moim młodzika do fuzji lidera często występują na zawsze mnie ciekawiło dokładnie to niech nie lada cenowo stworzyliśmy listę takich 20 czytamy w 22 większe pakiety tych potraw, które były takie nieco rzadziej spotykane, żeby zobaczyć na inne, jakby ludzie czy klucze to jedni ewentualnie czy Chin posmakował na tej samej liście były też takie potrawy, które można, by określić jako swojskie tak, bo z drugiej zmieściliśmy zobaczyć czy to, że ktoś jada takie potrawy bardziej wyszukane czy tego skoro lub jestem w żelazo, że pana serwera, ale ziemniaki z kwaśnym mlekiem wzbudziły moją nieufność to jest potrawa mojego dzieciństwa, ale wtedy było kwaśne mleko, a teraz kwaśne mleko można co prawda kupić, ale właśnie w metropoliach w powiatowych miasteczkach Kwaśny kwaśnego mleka nie ma, bo jest mleko w kartonach co prawda tak, choć ja na czysto z 1 strony miał właśnie badać taką nostalgię za takimi potrawami z dzieciństwa tak to nie jest tak, że każda z tych potra w tak ma nam powiedzieć, że wynik dla każdej z tych potra w mamy takich decydującym celowo zadaliśmy tak wiele spotkań z pytaniem o to, żeby budować pewne takie syntetyczne wskaźniki syntetyczne mierniki i analizować co dalej zresztą wyszło z tego, że na osoby o różnym wykształceniu na bardzo różnią się jeśli chodzi o te doświadczenia dotyczące takich potra w bardziej wyszukanych egzotyczny te pytania dotyczące wręczyli im wyższe miejsce na tej drabinie społecznych i społecznej tym większa otwartość częstość Ka Łęczyca źle Zarzeczny każdy występ pewnie jest więcej okazji żeby, żeby takich potra w spróbować tak no pewnie tak takie osoby częściej podróżują częściej są w takich sytuacjach artyści posiłki tak jak Lance biznesowe części są zapraszani w inne takie przyjęcia, gdzie mają okazję tych cech tych potraw spróbować, ale taktyce zależności dla tych potraw takich bardziej wyszukane egzotyczne są bardzo bardzo się tym wyższa pozycja społeczna zwiększyć o tym, większy tzw. Niwa oraz to pojęcie wzrosło w właśnie on New World, czyli wielość, czyli zróżnicowanie różnych potra w różnych prób prawda im wyższa pozycja społeczna im wyższa wiedza o tym, większa potrzeba wiedzy o tym, tak jest przynajmniej wyjaśnienie tego zjawiska ludzie bardziej różnicują to co jedzą dlatego m. in. zadawaliśmy te pytania dosyć szczegółowo, żeby skontrastowane ze sobą właśnie tradycja z nowoczesnością to samo dotyczyło zresztą tego co ludzie piją staraliśmy się bardziej tradycyjne wina słodkie jakiś przeciwstawić czy piwo rozmaite piwa niżej przeczytałam na drabinie społecznej tym większe upodobanie do piwa są zgodne z oczekiwaniami natomiast rzadziej piją ludzie burbona Gujski Linettego Brendy tego typu potrawy, które kojarzone są 3 po prostą są w stosowane są bite przez kategorię wyższym statusie, ale to do mnie Borys, który jest w ogóle pojęciem stosowanym rzecz jasna w języku potocznym mi bardzo rzadko występującym socjologię w swoim charakterystycznym zjawiskiem, które koreluje z taśm z hierarchią klasową im wyżej tym większa niż Borys żyli większy wybór ofert niżej tym większa otwartość tym mniejsza otwartość, tym bardziej w, tym bardziej jest to ujednolicone homogeniczne byśmy powiedzieli zapraszamy na chwilę przerwy zaraz wrócimy do zaleceń wracamy po przerwie przypominam, że obaj moi goście, czyli pan prof. Henryk Domański i pan dr Dariusz Przybysz reprezentują Instytut filozofii socjologii Polskiej Akademii Nauk w i panowie wraz z innymi współpracownikami przygotowali badanie wzory jedzenia style życia, a stratyfikacja społeczna, czyli zaglądając, odczytując ludzi co jedzą, jakie są, kiedy bliskim wiedzą próbowali odpowiedzieć na pytanie czy można z tych zwyczajów konsumpcyjnych wywnioskować, jakie zajmują miejsce na drabinie społecznej, gdy skończyliśmy pierwszą część na wątku mówiącym o upodobaniach kulinarnych jak kiedyś rozmawiałam z panem Gackiem to jest tam, który jest właścicielem Bisz funkcji Sfinks -li on mi powiedział, że zawsze będziemy mieli sentyment do smaków, które pamiętamy z dzieciństwa z tym, że w zależności od pokolenia te smaki będą inne, że on w na oko pięćdziesięciolatek dla niego tym smakiem dzieciństwa są pierogi, ale dla jego dzieci to są hamburgery i ta jest pizza psy zajmowaliście się temu w tym badaniu prof. Domański, bo to jest 1 z elementów badania stratyfikacji społecznej, ponieważ straty i gaz jest wtedy, kiedy te podziały te hierarchie się, odtwarzając pokolenia na pokolenie to standardowy wskaźnik empirycznym tego, że klasa klasy istnieją, czyli głównie się dokonuje to poprzez mechanizmy socjalizacji, czyli uczenia dzieci przez rodziców pewnych zwyczajów dotyczących oczywiście nie tylko jedzenia, ale wszystkiego jak również przekazywania wartości nauczka czy warto się uczyć, jakiej szkoły wiślak średnia nie skończysz liceum no to w ogóle nie ma szans i t d . więc to z tym przekazywaniem pewnych wzorów jedzenia przez rodziców to rzeczywiście to jest związane z pokoleniami, bo innych wzorów w do innych rzeczy będą przyzwyczajać dzieci rodzice, którzy urodzili się w PSP w pięćdziesiątym drugim roku tak jak ja i pamiętają ziemniaki z kwaśnym mlekiem, a inni prawdopodobnie się urodzili w latach 80 i przyzwyczaić do czego innego jest tyle panie profesorze przeproszą za przerywam myśmy się nie wychowali na hamburgera Halina pizzy kanonie nowa nasze dzieci mówią o sobie no właśnie tak, ale nasze dzieci też będą rodzicami ani, która zaleje myśmy im przekazali takie zwyczaje tylko po prostu czasy się tak gwałtownie zmieniły i one, lubiąca tego meczu z pewnością okaże się to coś jest wypadkową wielu czynników z 1 strony to jest to na co wpływ powinny się rodzicem z drugiej strony są jakieś czynniki zewnętrzne tak tutaj rzeczywiście zmieniła się bardzo oferta rynkowa też pewne takie wzory hamowany przez media z samych zainteresowanych główne natomiast nad tą totalnie zmienia tego, że w dużej mierze to o jakie mamy doświadczenia kulinarnej też nasze analizy pokazały wynika z wykształcenia naszych rodziców taki TUW w gruncie rzeczy okazuje się, że w równej mierze jak Sting in z wykształcenia nas samych akt Otóż to wykształcenie małżonka często ma dosyć dosyć istotne istotne znaczenie wykształcenia, bo pozycja społeczna, która leży w badaniach i jak to jest ten związek proszę mi powiedzieć, że im im wyższa pozycja społeczna tętno i doświadczenie dotyczące tych potra w wyszukanych egzotycznych jest jak jest większe i to w ten trzeci z nas nie zmienia podatność na śmieciowe jedzenie zdaje się raz zmieniano zmienia szanse na jedzenie na nowych wychodzi w tych badaniach tam pytamy m. in. niebezpośrednio co prawda śmieciowe jedzenie albo nawet gorsza gdzieś je no i tak wychodzi rzeczywiście lokuje się to raczej na dolnych piętrach hierarchii społecznej i zdecydowanie na szkodę MAK donosów zdaje się różne kategorie wyższym statusie rzadziej chodzą że, choć już takie bezpośrednie wskaźniki natomiast, że można dodać, że oprócz tego wpływu pochodzenia społecznego, czyli kim byli rodzice i kim jest współmałżonek najbliższy znajomy ma tutaj dosyć istotny wpływ też żeśmy to badali te 3 elementy są takie które, jakby uczono nas jednak uczą przyzwyczajają do czegoś, a poza tym, że mamy jednak inne uwarunkowania zewnętrzne stan naszych dzieci w tej chwili niż byśmy mieli to jednak bierzesz jada się do pokrywa z tym wpływem pochodzenia, bo jesteśmy tego uczeni, kiedy się na 334 lata to jednak matka mówisz masz coś zjeść oddaje nam tylko Arka i mamy do nich sentyment jestem za cel jest wpły w pochodzenia czy habitu sów jak powiedział Guardia bez, z którym od, którego się później, jakby trudno uwolnić jednak mimo wszystko nawet, że dziś to ogląda w telewizji czy widzi na ulicy a o czym świadczy fakt, że jak też przeczytałam z badania aż 10 mówię, a Stal może niesłusznie 10 % rolników jadło poprzedniego dnia Susz ziół, ale tylko 5 % tych za rolników zna smak sera Korycińskiego to jest Super seria to jest taki nos regionalnych był zarejestrowany w Brukseli czy jeśli morza są to ten to pytanie nie dotyczyło poprzedniego dnia tylko w górach całego życia tak z PW rzeczywiście dziwny wynik to pewnie nacieszyć, choć ten ser koryciński traktatowe to jest taki ciekawy wynik, ale też zastanówmy się, gdzie to jest taki regionalny bardzo bardzo bardzo chce też wiedzieć co znowu pewnie w Korycinie ich granic miasta z każdego z nas miewa i co z tego co nas zawieziono go z tego co wiem na ogół w hipermarketach są takie wspomnienie prawda są takie są takie stoiska można z Legią zawsze jest ser koryciński, a to jest hipermarket niewykluczone oczywiście tak natomiast to totalnie zmienia tego, że w dużym w dużym mieście w centrach handlowych nie ma problemu z kupnem tego sera takie myślę, że jednak w wielu miejscach w Polsce tak poza poza poza dużymi stanika ketoprofen mogą być mogą być paradoksalnie większe tak także dużych metropoliach jest większa moda na tego typu specjały Lizak oraz tzw. powiatowy jest taka moda na takie potrawy regionalnej ser koryciński jest właśnie pod oko w NATO nad nią ministra na tej liście zamieściliśmy to jest taki dobry przykład taki takiego dobrego produktu Regionalnego Selgrosu hitem wydaje się, że jedno 100 nowa nazwa stała się dosyć popularna, jeżeli ktoś przyjeżdża rolnikach mówimy przyjeżdża do miasta, żeby coś załatwiać klubowa chce spróbować z VAT to jest taki, a jeżeli chce spróbować nowego to słyszy słyszy jest taki najbardziej myślę do zaakceptowania do sprawdzenia znalazłem w tych badaniach takie pojęcie właściwy posiłek jedz ono znaczy i znów jak się to ma do naszego miejsca na drabinie społecznej prof. Domański właściwy posiłek nazwa wprowadzona przez nas w cudzysłowie w tym, cośmy napisali, bo myśmy to przyjęli w gruncie rzeczy z języka anglosaskiego skoro termin trop per mil i przetłumaczyli Śmietana właściwy posiłek Bach chyba właściwy posiłek to nazwanie funkcjonuje w języku odbija się z tym nie zetknęła, ale też tańcz mnie świadczymy myśmy to po prostu chcieli zastosować, żeby potraktują to jako element jakiejś hipotezy, że w Polsce również mamy odpowiednik po terminie, czyli jest coś takiego co ludzie definiują jako posiłek dominujący posiłek właśnie taki najważniejsze ta k taki, który trzeba, w którego Tusk jako wyraz normy, którą trzeba przestrzegać zwyczaju no bo zakładaliśmy samego początku, że wzory jedzenia to jest pewien element zwyczaju pewnej normy, które się uczymy się tego przestrzegać w tym sensie właściwy posiłek na jej czy ciepły posiłek krąg złożony posiłek Anglosasi tu tak definiowana i oczywiście na podstawie badań, że ludzie to tak z kolei definiowanie myśmy cuda bezpośrednio to nie pytali natomiast z sobą z naszych badań wynika, że takim te właściwe posiłki istnieje ostrzegamy się składają no mamy taki rozdział temu poświęcony w naszej książce, że kartofle mięso zdaje się z ważnych warzy w zupa z ideowości są jeszcze jest jakiś element typu sałatkę dochodząca do mięsa, choć nikt w komplecie nikt już nie w powodzi rolnicy najczęściej piją, ale Kopacz, która nie natomiast były 2 właściwy posiłek testem taki posiłek najczęściej występujących na jej chyba około w sumie 40 % jest coś takiego co nie są oryginalne jakaś grupa Azoty wiele może być mięso z kartoflami i coś do tego mięsa na talerz czy jednak niesłusznie no tak zdecydowanie zwiększa też okazuje się dzień tygodnia tak, ale bez znaczenia, bo w niedzielę masowych takich okazji, że na co czwartym stale tak Polski mniej więcej jest troską jest pracownicze tak generalnie okazja z dzieciństwa pamiętam rosły w nich, że około 10 %, ale w niedzielę to jest w nim w niedziele jest 25 % w NATO teraz czeka nas i panowie odpowiedzą na pytanie co jada i jak Jadachy klasa wyższa im w ogóle co to jest dzisiaj klasa wyższa o fotel klasa wyższa nie ma nie klasy wyższej to u nas nie ma nas tylko nasze dopiero kształtuje, bo to jest elita biznesu, która musi zostać zaakceptowana przez zaufaj swojej wyższości chcesz czy nie nastąpiła zamieni lubić, ale wiemy myślimy o miejsce to jest tak klasowych piłkarzy, ale chodzi o klasę wyższą toi toi to raczej lubimy, bo to nie byłaby klasa wyższa tylko ludzie bogaci, których się nie lubię albo im się z zazdrością albo, których się, mówi że nie powinni mieć tych środków materialnych, które mają myślę jednak żona się powoli kształtuje i przedstawicielem i jak sądzę w tej klasy wyższej był zmarły dzisiaj Jan Kulczyk, że to był pierwszy element 1 z pierwszych elementów, jeżeli chodzi o takie znane postaci, czyli akceptacja tego wielkiego biznesu natomiast w nosie i w takiej próbie ogólnokrajowej to się raczej lokują przedstawiciele wyższej klasy średniej, czyli od, jeżeli chodzi o wykonywa, ale nic nie wiemy o tej klasie wyższej szkoły budzi ona ciekawość jak sam pan powiedział jest to elita, więc Solorz dopiero kształtuje nas, bo ma aspirować, ale nie jesteśmy przed wojną klasą wyższą była Polska arystokracja otrzymamy w tej chwili już arystokracji nie trzymamy kogoś w tej chwili kogo cenimy za wysokie pieniądze być może w 2 czy 34 co o nich wiemy, że bardzo rzadko występują na forum publicznym to jest charakterystyczne dla klasy wyższej klasa wyższa nie musi występ nie odbyły się pokazy niech po pierwsze nie chce się pokazywać się bierze to zupełnie niepotrzebne, bo i tak wiedzą, że należę do klasy wyższej w związku z tym nie potrzeba demonstrować wyższości to jest wskaźniki dystynkcje praw obrzeże wtrąca, ale dla mnie takim symbolem klasy wyższej, który kompletnie nie odpowiada wyobrażeniom jest pan Ryszard Florek, czyli właściciel Fakro, który nie wygląda na klasę wyższą act, który ma osiągnięcia ogromnego stworzył przez 30 lat globalną firmę, która liczyć się na świecie ma przypuszczam ogromne pieniądze Karzaj ma ogromną firmę nie zwiększą się tzw. kolej jedzenia różni członkowie klasy wyższej po nim być z nami jednak klasa wyższa to nie jest zjawisko lokalna klasa, a TR klaster jest George Bush np. albo John Kennedy i tak byłby rodzina Kennedych to była klasa wyższa to jest coś co jest takiego coś, o czym się wie co jest takie zjawisko bardziej uniwersalne w skali kraju natomiast, jeżeli chodzi, ale przepraszam za przerwę u nas to chyba była taka reakcja po aferze Rywina, że mówiono o tych najbogatszych za oni się wzbogacili na transakcjach z państwem, więc biznes, który się tworzył i bogacił niezależnie od państwa nie chciał się pokazywać nie chciał funkcjonować w obiegu publicznym takich ludzi jest już dużo i naprawdę oni są w starszej publiczności mało znane to będą docierać do tych szerszej publiczności w ogóle chyba stosunek ludzi do biznesu do zamożności do pieniędzy będzie się zmieniał będzie coraz bardziej ludzie coraz bardziej będą akceptować karać będziemy tym społeczeństwem rynkowym, a także natomiast co jedzą te kategorie ulokowana na szczycie hierarchii społecznej myśmy właśnie o to pytali odwrót coś robić w ich tutaj blacha dygresja nie mogliśmy zapytać się odbyć ośmiorniczki ba da się pojawiły droga na wierzbie, bo one się pojawiły na scenie rok temu na kilka narażanie była wcześniej badanie było w 22013 dwunastym roku jest niestety teraz wybrzmieć powtarzali to badanie ścierką mule w pytaliśmy właśnie Mullera, więc tak wytrwali zapoczątkowała, że mule sery korycińskie, którym tutaj była mowa w Osaka co to jest tiramisu te wszystkie takie wzorcową ewakuowana czulent wszystkie takie egzotycznie brzmią brzmiące po teraz siłą pochodzącą chyba świadomości społecznej za pewien przeja w luksusu dystynkcji to one rzeczywiście występują najwięcej najczęściej w tych kategoriach najwyższy odsetek je je, aczkolwiek też stosunkowo nieduży w tych kategoriach średnio zdaje się Inter potrawy nieznane ogółowi cech są jedzone przez 2 % średnio społeczeństwa polskiego to w tych kategoriach wyższym statusie temat setek dociera do 20 % jest też bardzo bardzo dużo w moim przekonaniu tutaj ta różnica ta dystynkcja występuje z takim wyznacznikiem przeczytałam jest tiramisu, czyli im im częściej sięga po tiramisu bomba kaloryczna w tym wyżej jest graficznie społecznej FOT Dariusz Przybysz w inne kwoty jest przykład tak, ale to ja poproszę więcej takich przykładów jak bakłażany cel to jest tak jak ja osobiście będzie się koncentrował na na nadana żadnej z tych potraw konkretnie tak na czym one celowo pytaliśmy wiele potra w tak, żeby jakby, żeby te nasze wnioski mogły być nasze wnioski mogły być być bardziej generalne tak czy tiramisu nie jest już przy czym się aż tak ważne dla ich scalenie nie przyjmie egzotyczny loże można w Polsce w wielu miejscach, ale są związane z Włochem jak się okazuje mocno mocno różnicuje tutaj różnice w naszych respondentów jeśli chodzi o pozycję społeczną także tą okazał się całkiem niezły wskaźnik, mimo że około 50 % kwoty remisuje to jest bardzo duże, abym zaskoczony tym, bo np. z czysto polskich Kresach w 1 z 2 jej psy możemy coś powiedzieć, kto w Polsce jada kolacje czy to też na jaki związek z miejscem na brak jest obecny plan na rzecz fiskusa są tu są takie atuty to jest taka tendencja, która pokazuje, że te osoby specjaliści i kierownicy tak oni powinni kolację jedzą rzadziej tak, a nie są też się, więc dla lidera o późniejszych godzinach być może tutaj możemy raczej spekulować tak, bo nie dopytywaliśmy tak szczegółowo w żużlowym zdradzę to ledwie się załapie na obiad tak czynią to kwota ta może być 1 powód być może też w z z takich powodów zdrowotnych tak znaczy, że lepiej nie jest zbyt późno tak to są takie nasze przypuszczenia że, że to osoby części, jakby częściej stosują taką zasadę tak natomiast krytyki pewnej po pewnej wiedzy na ten temat nie mamy lepiej zjeść późna potem to drugie może lepiej Unii, jeżeli unikać jedzenia to na kolację no bo to przed snem to bardziej zdrowo to postawy prozdrowotne jednak są usytuowane prosimy wyżej tym należy jednak zdecydowanie bardziej na to wychodzi bardziej w badaniu innych aspektów położenia sporo stylu życia natomiast w jedzeniu też i w tym pierwszym był lament, że późniejsze przychodzi z pracy to jest prawda, bo specjaliści wyżsi kierownicy później załogę najpóźniej za obiad, więc ten dystans czasowy między, jakby byłby zbyt krótki to może rzeczywiście nie człowiek nie zdąży być głodny może się zdarzyć uważa bardziej obfity obiad warto zjeść podczas kolacji Olsztyn, a my możemy, jaki styl, jaki upodobania kulinarne możemy przypisać w klasie średniej robotnikom rolnikom robotnicy w najbardziej tradycyjne potrawy najbardziej tradycyjne zwyczaj jedzenia reprezentują rolnicy zdecydowania robotnicy niewykwalifikowani i trochę mniejszym stopniu robotnicy wykwalifikowani również tańczyliśmy w tej podkreślali kilka razy te różnice nie wychodzą tak mocno, ale tworzy się po pierwsze, ta hierarchia, gdzie naszczycie lokują się specjaliści min nasi kierownicy później zezna zarysowuje się pewien dystans między pracownikami umysłowymi właścicielami poza rolnictwem aresztu, a reszta to właśnie klasa robotnicza pracownicy fizyczni rolnicy oni te potrawy jedzą bardzo jest bardziej tradycyjne rzadziej jest właśnie Muller 3 nawet tiramisu czy słusznie nawet 3 Musa AK czytamy czytaj czulent A3 Bakuła we wszystkie te rzeczy, które traktujemy jako bardziej luksusowe bardziej egzotyczne bardziej w takie, które dotarły wciągu ostatnich kilkunastu lat cieszyć się do nich nie zdążyli przyzwyczaić Myszka 0 zdążyliśmy się odzwyczaić od momentu może dać bardziej od 2 cokół też przed wojną mówiła mi moja teściowa zabytkach Cioch były bardzo popularne rosły w Polsce tak może się teraz sąd może to uchodzi już zaczęło uchodzić od kilku lat za mniej prestiżowe tak jak uchodziła na początku lat dziewięćdziesiątych i że warto było się tym wyróżnić, a teraz może nie natomiast jak zwykle, że nie chodzi o to mechanizmy szaraki żyjące dociera powoli dociera później do tych dolnych szczebli Jona mogą zacząć tutaj się wyrównywać szanse na 3 w oczy poza tym, że pytaliśmy respondentów to co jedli tak to pytaliśmy też takie ich upodobania do różnych smaków tak oto np. też, czego oczekują od miejsca, gdzie chcieliby się ukryć swoją rodziną, a dalej zdają egzamin na no tak ale gdyby chcieli wiedzieć czy czego oczekują takich miejsc, a ich z tych odpowiedzi na te pytania wynika, że zdecydowanie rolnicy robotnicy preferują takie smaki tradycyjne typowo polskie są mniej otwarci też na nowości, jeżeli ma też ten aspekt finansowy jest istotna tak, jeżeli mielibyśmy dziś uda się to miejsce powinno być niezbyt drogie natomiast nad takim kryterium, że w taki restauracji mieliby spróbować czegoś, czego wcześniej próbowali Albert specjalności szefa kuchni to propaganda nie jest odwagą to dla nich jest taki argument tak wysokiej, ale jest coś, czego chce go jak wy to nazwać niższym klasom można pozazdrościć, że częściej jedzą razem pozazdrościć no tak, których po jedzenie to jest również w działalność socjalna sama pani tak rzeczywiście to z tego punktu widzenia to jedzenie jest czymś takim są ich bać integruje SIT tak to z kolei wyższej klasy częściej ta jak jest jedzą poza domem stoi rozumiem niekoniecznie z rodziną jest tutaj są takie zjawiska, które określane są w socjologii mianem indywidualizacji i ich formalizacji uleganie takim wpływom indywidualizacji ślizgania się na siebie samemu i może przyjemnie samodzielnie, bo można coś zrobić można przeczytać, że to rzadko występuje albo właśnie formalizacji, żeby spróbować sił, gdzie zjeść w restauracji czy poza domem, że było inaczej, a poza tym to jest ciekawe poza tym chciałbym się dowiedzieć jak to jest natomiast, jakby można, by powiedzieć, że utrata tej integracji więzi rodzinnej dokonuje się z kolei pewny miejsca przy PL lub przez pewne korzyści, bo niewątpliwie poznawanie czegoś nowego to też jest coś takiego ASA, czego nie można odrzucić akurat ta kategoria wyższym statusie cenią takie takie nowe nowe trendy i nowa tendencja ta informatyzacja indywidualizacji to mamy jeszcze 2 inne słowa, które dla mnie były nowe, choć jej nie do końca gastronomia co to jest gastronomia to jest nim trzeba się odwołać do powiedziano mi związane z nazwiskiem Emila Durkheima przynajmniej dla nas mianowicie wtedy, kiedy się traci rozeznanie co do wartości, jakimi się warto kierować dużo zwyczajów, które warto stosować, które wypada stosować, ale zwyczajów jest ich tak dużo, że ma się pewien chaos to jest każdy hałas jest niedobry prawda, bo utrudnia życie i tych ofert dotyczących jedzenia jest dużo warto pokazać, że się nie zna te rodzaje może warto, żeby inni zobaczyli, że jest stosuje May to jest właśnie gastronomia, która polega na rock Around wpływie pewnego chaosu prawnego rozproszenia sieć, jakby takiej dezintegracji również dezintegracji pod względem mentalnym pod względem orientacji w tym zjawiskiem to zjawisko również przejęliśmy socjologii zachodniej, że taka gastronomia tam się uwidacznia prawda w krajach anglosaskich sieć jest sprawdzić czy coś takiego istnieje nikt u nas istnieje z tego co otrzymaliśmy też powiedzieć do tej pory, jeżeli 80 kilka procent i obiad w domu no to znaczy, że raz nie istnieje lista to nie wskazuje, że tak duży odsetek jest w domu prawdę i razem także tutaj są takie porównywaliśmy to wynik z wynikami Skandynawów tymi z 4 krajów skandynawskich to również jednak dominujące są takie wzory co, do których można sądzić, że były stosowane w Skandynawii kilkanaście kilkadziesiąt lat temu trochę to przesada z tą gastronomia w, a drugie słowo tak w połowie rękawice brak kwesty za akcja co to znaczy to brak brak jest zawsze to znaczy odnosi się przede wszystkim do jej osnową odchodzenia od pewnego wzoru jedzenia w domu, żeby kwesty wersja coraz więcej ludzi poza domem i nie korzysta z takich miejsc, gdzie stosowane są pewne standardy standardowe posiłki i to również toto to zjawiska Kuras z kolei na pewno jest traktowane brak jest zawsze to jest coś niedobrego CCC coraz, jakby rozprasza ludzi bez integruje stosunki społeczne najlepiej by je my sami to co weźmiemy sobie z domu na zimne tak i zdrowe to jest poza tym co lepiej niż w domu prawda w tym rozumieniu VAT brak jest zawsze to jest coś co co nas zmienia i cena zmienia w takim kierunku, które trudno przewidzieć może to być również elementy gastronomii właśnie chciałam zapytać czy mogą panowie w prognozować jacy będziemy cały czas trzymajmy się w stylu jedzenia w najbliższej przyszłości jak te masy style naszego jedzenia będą się zmieniać nawiązuje do wywiadu, który Ano udzielił mojej koleżance Joasi Podgórskiej i strasznie tam smutny taki wątek znalazłam, bo powiedział jej pan, że będziemy coraz częściej jadać poza domem i sami takie przygnębienie w miasto tak jako pewien trend to ja w to wierzy, że jako badacz stratyfikacji społecznej, bo mianowicie coraz większy odsetek Polaków jest wykształconych zajmuje to jakby przesuwać się, jeżeli chodzi o hierarchię społeczną w górę 3 dni coraz większy odsetek jest specjalistów i wyższych kierowników IT nowe wzory ta indywidualizacja informatyzacja, o których byśmy pędzili przez Fina powinny się rozpowszechnia się w tym sensie DIC Ślęza może coś więcej może prowadzić badania jakościowe taki projekt został przeforsowany, bo tu możemy się dowiedzieć więcej tych nowych trendach i na podstawie tego jak by prognozować cao cao Rococo będzie się działo tak na w tym momencie trochę trudno powiedzieć, jaką stronę to się rozwinie raczej nam wyszło o w, że społeczeństwo polskie dość tradycyjny, jeżeli chodzi o wzory jedzenia czy to się zmieni może pośrednio też w wyniku innych zmian nauczyli się będzie zmieniała struktura społeczna to konto może też, jakby tu tt tt procesy zmian we wzorach jedzenie też następowały w tym co w prognozowaniu przyszłości zawsze jest film, ale np. chyba znaczy gra to na fakt wyjeżdżania z zagranicy już nie zadziała, bo jeździmy w takim stopniu tak dużym, że raczej tutaj nie ma cała wieś, ale z naszych wyjazdów zagranica ciasta się kończył, więc tak zmierzam już na finiszu nie musi wynik wynikać ze będziemy jedli sami w ich coraz później trend zależało od nas dziękuję państwu pięknie moimi gośćmi byli panowie pan prof. Henryk Domański Instytut filozofii socjologii pan w dziękuję pięknie witam dr Dariusz Przybysz z tegoż samego Instytutu dziękuję pięknie, a państwo za Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SALON - TERAZ SOLSKA! (JOANNA SOLSKA)

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA