REKLAMA

O belgijskim przysmaku, jeszcze smaczniejszym od czekolady opowiada Piotr Adamczewski

Weekendowy Poranek Radia TOK FM
Data emisji:
2015-08-16 08:40
Prowadzący:
Czas trwania:
10:03 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
słuchamy Radia TOK FM jak zwykle o tej porze za chwilę usłyszą państwo głos pana Piotra bracia Adamczewskiego krytyka kulinarnego na apetyt Adamczewski dzień dobry witam pana i dziś będziemy mówili przeniesie się do Belgii, ale ku pewnie ku zaskoczeniu niektórych słuchaczy i słuchaczek to wcale nie czekolada belgijska będzie bohater bohaterką dzisiejszej rozmowy no właśnie sam jak je po raz pierwszy na to dobre parę lat temu spotkałem się z tym produktem to byłem Rozwiń » zdumiony, ale ja spróbowałem to od razu się w nim zakochałem, ponieważ to jest rodzaj słodyczy, ale ja wolę słodyczy złamaną albo czymś gorzkim albo czymś Krasko wartym i właśnie to, o czym będziemy za chwilę mówi to jest taki nietypowy złamanej słynny smak słodkiego wszyscy wiemy o belgijskich pralin kach jest Leonidas Luigiego daje wam i parę innych rzeczywiście wspaniałych, ale ich o tamte mnie pralinki to jest sama słodycz i jak powiedziałem i to nie jest rzecz, którą ja najbardziej lubi, a to, o czym będzie mównica jest syrop całkiem prosty syrop Gruszkowa jabłkowy jadali przed tym Niemcy pan słyszał kiedykolwiek w syropie belgijskim, a nie mówiąc właśnie on nie jest produkowany od 500 lat na wschodnim pograniczu Belgii to jest taki region, który się nazywa od 2, a nie na Wschodzie Belgii i rosną olbrzymie sady gruszy jabłoni i te 500 lat temu któryś z tych sadowników pewnie był rok w rodzaju nie wiedzieli co z nadmiarem tych gruszek jabłek zrobić, a pewnie nie umieli jest robić cydru w związku z tym zaczęli te gruszki jabłka gotować i gruszki jabłka gotowane w odpowiednich proporcjach w wielkich kotłach na stosunkowo niezbyt silnym ogniu chodzi o to, żeby były one odparował, że jak najwięcej wody innych z tego wyparowało i potem zostaje taki osad chciwości taka ma aż Muz no powiedzmy ładniej mówiąc Muz ten mózg jesteś Homo organizuje, czyli ostro mies mies mies mies, żeby nabrał gwałt i jej gładkości i potem jest teraz się go gotuje ten proces gotowania to trwa 2 × po 12 godzin i smak zależy od proporcji ile jabłek ile gruszek i w dodatku bywają jabłka bardziej Kwaśny i bardziej słodkie to producenci ustawiają te proporcje we właściwy sposób myślę, że wg własnego smaku w związku z tym powstają różne rodzaje tego syropu i transferowym było przez długie lata w Belgii używanej głównie przez właśnie chłopów sadowników zamiast cukru po cukier był wtedy piekielnie drogi w związku z tym słodzony tym syropem, ale w pewnym momencie któryś z belgijskich restauratorów wpadł na pomysł, że można ten syrop dodawać do różnych sosów i do pieczenia gotowania mięsa, ponieważ sosy też bywają ze słodkimi dodatkami i wtedy wybuchła moda na ksero lub Ion zawędrował do klas wyższych kwotach zwykle, bywa że ci bogatsi Szlachta książęta i bogaci mieszczanie obie odejmują chłopom modus i tu też ich syrop przeszedł do tamtych domu wtedy oczywiście skoczyła cena i zaczęto też majątki robić nie na tym, by w bliskim z Europy w potem, kiedy wynaleziono pralinki to moda na syrop troszeczkę zmalała, a w związku z tym dzisiaj tych styropian armii jest stosunkowo niewiele, ale na szczęście dla takich łasuchów jak my utrzymały się 1 z najsłynniejszych styropianie belgijskich nazywasz inny syrop, czyli miejscem jest ona w miejscowości Obry wiele i tam w rękach 1 rodziny jest kilka innych zajętych słynni w syropie Czarni, które skupują wszystkie gruszki i wszystkich jabłoni z całej okolicy i robią wiele przerabiają nas lub ten syrop potem może być wykorzystywany w różnych różny sposób oczywiście tak jak wspomniałem, że do sosów mięsnych, ale nie tylko poddaje go się także do tortów do wafli i to pewnie do lodów też też odlewane ze do głowy mi nie przysłoni próbowałem, ale żal to temperatura nie nastraja do tych grup taryfowych jakichkolwiek rozwiązań, które są adekwatne do sytuacji nie jest wykluczone ja za telefonuje do przyjaciela, który właśnie pojechał do Brukseli, żeby się dowiedział czy syrop Gruszkowa jabłkowy i dodaje się także do lodów, ale pewnie nikt nie jest narzędziem dzięki wynalazkowi Radia z syna pana głos w Szanghaju i wydaje mi się, że część sadowników druga głośniej radioodbiorniki zastanawia się czy w kontekście rosyjskiego embarga na nasze owoce i może zacząć robić raz w roku bardzo gorąco polecam, bo to naprawdę jest stosunkowo prosta produkcja na dodatek jak co dzień można używać do tego słodkie jabłka, ale i kwaskowaty, a nawet bardzo Kwaśny miękkie gruszki, ale i twardy i kombinacje smakowe metod i kocami czułem kubeczki smakowe, żeby to robić, a potem trzeba tu jedno niestety w to trzeba trochę włożyć między 3 dni rozpropagować, ale jeżeli się znajdzie miłośników takiego smakołyku i zachęci ich do tego ludzi najlepszą reklamą jest tzw. szeptem, wręczając panu w tej chwili mówię do ucha z syrop zgierski PiS, jaka jest rzeczą konieczną pan to powtórzy następnych być może, że nasi słuchacze też i może w Polsce wybuchnie moda i to o nich będzie wtedy nie belgijskiej syrop lekko nasz Polski ja się doskonale nadaje na śniadanie wasz ważnym moim zdaniem jest czynnikiem, kiedy ktoś bierze pod uwagę to czy zaczną produkować albo rozejrzeć za zasłoną, żeby zakupić taki syrop go spożywać jest to, że to jest cukier w kość to nie jest ten cukier, który my w białych w formie białych kryształków sypiemy sobie obficie różnych potraw oto jestem cukierek rozumu, który jest bliższy naturalnemu sposobowi z ich zaopatrywania naszego organizmu generalnie jest po prostu zdrowej i w co jest ważniejsze bardzo łatwo rozkłada się w naszym organizmie na imię przyswajamy, a na dodatek 1 kg syropu powstaje z 8 kg jabłek gruszek, więc ta proporcja też jest tak jakby bomba witaminowa taki zasób energii odpowiedni na tę go gorące dni z wodą wspaniałe rozwiązanie, gdyż o tyle istotniejszy, że ostatnie może przyznać byłem zaskoczony faktem, że za kupisz w sklepie napój jogurtowy dokonałem bardzo dokładnego obliczenia co tak naprawdę znajduje się na środku tak po podane ceny te dane były w taki sposób, że w pierwszym kontakcie z kolizji, jaka jest zupełnie różne literki el 12, ale rzucił nazwisko, gdy akurat to było niesamowite i wraz z wcale nie jestem po cukier prosty i właśnie tym takich zdrowych, ale próbowałem sobie to przyjdzie powie, bo zadanie przed sobą z suma powojennego toną w dłoni w Urban w kuchni postawiono następujące jak w szkole i ile łyżeczek cukru jest w tym, że opakowanie to producent napisał, że w 100 g jest taki taki procent i t d . w 2 i po dłuższym procesie Szlomo kazał zamknąć 2 co najmniej 2 czubate takie duże łyżki stołowe cukru to normalni, o ile pan zużywa przez cały tydzień w technikach FF demonstracja w herbatę pijam gorzką jest wyższy u mnie to na pewno byłaby porcja tygodnia, a to traktujemy jako części rozpoczętej przez właśnie teraz akcji reklamowej syropu różnych zjazdów tak jakby pan Piotr Adamczewski na apetyt Adamczewski dziękuję bardzo smacznego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKENDOWY PORANEK - PAWEŁ SULIK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA