REKLAMA

WHO: przetworzone mięso rakotwórcze. Jan Stradowski z miesięcznika Focus i Radia TOK FM

Post Factum
Data emisji:
2015-10-27 18:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
12:30 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
post factum w waszym studiu znany państwu Jan Stradowski szef działu naukowego Fokus i autor audycji człowiek w 20 w radiu TOK FM dzień dobry Witaj w tym na wyżyny rychło gruchnęła wieść po całym świecie u nas trochę później ta informacja została im dystrybuowana przez media i komentowana, a mianowicie światowa organizacja zdrowia komunikat opublikowała, z którego wynika, że może zacytuję to w takiej wersji, którą media rozpowszechniają bekon kiełbasa szynka Rozwiń » wędliny z przetworzonego czerwonego mięsa powodują raka ostrzega światowa organizacja zdrowia zna jednak pytanie ile prawdy jest takie sformułowanie w takim w takim określeń tych rewelacji to światowa organizacja zdrowia mam light nazywała się za dobre pytanie, ponieważ w zawsze w takiej sytuacji, kiedy mąż mówimy o zdrowie o tym jak coś na zdrowie wpływa bądź na nasze szanse zachorowania na coś musimy wziąć pod uwagę to co jest brzydkie formalnoprawnym statystyka w la i statystyki są takie same są badania i to liczne badania, które WHO podsumowało otworzyło co myślało wskazują, że mięso, która jest formie mięsa przetworzonego, więc właśnie wędliny pasztetu parówki kiełbasy i t d. per saldo, czyli mówiąc bardzo ogólnej kategorii mięsa przetworzonego ono jest szkodliwa i zostało zakwalifikowane jako substancja rakotwórcza podobnie jak na wkład dym tytoniowy czy podobnie jak np. azbest i inne tego typu substancje, ale podobnie za to tak samo i tak samo też trochę, kiedy powinniśmy zagrać dzień, którego nie mamy Dzięgiel zostańcie wegetarianami itd, a w twarz Jezusa to są to te kwestie, które są mu bardzo złożone nie tak prosto do wyjaśnienia z takim komunikacie Juszczak Buchała to robi, ale tak zaczniemy od ryzyka ryzyko związane z jedzeniem mięsa w ogóle mięsa czerwonego jako takiego istnieje i ono jest od wielu lat podkreślana przez lekarza przez dietetyków lepiej by było, żebyśmy jednak tylko mięso jedli mniej my w sensie mieszkańcy krajów rozwiniętych takich trasach Polska, gdzie konsumpcja mięsa jest wysoka i cały czas rośnie to jest 1 kwestia nel druga kwestia jest taka na ile to jest ryzykowne zachowania na ile jest ryzykowna taktyka dietetyczne oczywiście uznało za stworzeniem tego ludzie są równi mają głównie równe żołądki równy metabolizm gówna geny większości z nas jednak takie mięso może zaszkodzić tylko w miastach bardzo jak np. papierosy myśmy kiedyś robili takie wyliczenia bardzo fajne Fokusa i miasto stało się było naszych łamach ile co szkodzi nam ni więcej da się to co liczyć 1 z naukowców zabytki Chojny przelicznik, który pokazuje ile sobie odejmujemy życia z tego sam zostało, robiąc coś o losy dodajemy majówka spowiedź 1 pozycji czerwonego mięsa do około 85 g takiego co, więc kotlet w ciągu dnia 1 zabiera nam mniej więcej 30 minut życia z tego co nam zostało, ale wypalenia skład papierosów dziennie 15 do 24 taki zakres odejmują nam z tego życia i 5 godzin w, więc widać jest to oczywiście w tym momencie za palenie jest gorsza od od jedzenia mięsa z kolei na swoim mają takie wskaźniki możemy wczasowicze zaczniemy to miasto za wkład co możemy zrobić, aby zneutralizować skutki negatywne tak ważny wpływ ma zapobiegać można napić kawy kołowa ukazuje się zakała niewielkich dawkach jest zdrowa, więc w analogicznym tarasów męczeństwo raty swoich słuchaczy przelicza sobie dobrze w latach na złożenie 15 dni Puław później po tych 15 jeszcze kawałek krótka przebieżka i żyjemy można można zbilansować natomiast generalnie jedzenie mięsa przetworzonego nawet jest ryzyko natomiast to efekt liczą na to mniej więcej chodzi głównie raka jelita grubego ni więcej ŻW przypadki tego raka można powiązać ściśle ze spożyciem mięsa na 10  000 to jest bardzo bardzo niewiele oczywiście lepiej być zdrowymi lepiej żyć dłużej, więc lepiej tego mięsa tyle nie jeść lub na 10  000 osób przebadanych te 3 przypadki te są związane są takie jest ryzyko nie jest tak to uprawomocnia taki komunikat, że czerwone mięso powoduje raka nie jest jest 1 z czynników ryzyka pamiętajmy to nie jest tak, jeżeli dojdzie teraz nawet kilogram bekonu albo całą paczkę parówek, wysuwając na samo za winnego to na tych zostanie tego raka i umowa z Jerozolimy, ale 1 rzecz w statystykach, ale druga rzecz to inaczej to co tak naprawdę jest przyczyną tego tego raka czy to czy to co jest naturalnie mieni się czy też to co powoduje, że nazywamy je przetworzone mięso tak jeszcze w komunikacie najbardziej istotne jest to co powoduje ono stworzone, więc to jest zarówno obróbka, jakie one sport podawana fizyczna jak dodatki chemiczne co się w nim znajdują obróbka fizyczna polega, więc mi na tym, że to mięso jest pewne wzbogacane w TUW chociażby tych wydatków to się zmieniają potem w trakcie obróbki na tłuszcze trans to już nie jest dobry pomysł, by to jeszcze po dodatki chemiczne takie jak różnego rodzaju konserwanty barwniki związki azotu w GW dodawano posłusznie po to, by węgla, bo taka piękna czerwona, ale są potencjalnie kancerogenne i zjadanie tego regularnie w dużych ilościach przez wiele lat może to należy nam zwiększyć oczywiście to też nie jest tak, że wody z Tedem pasek Big codziennie nas zabije, ale jeżeli patrzymy na dowód na dalsze zalecenia, a propos tego ile tego mięsa jeść generalnie, gdybyśmy mieli to coś załatwi wszystkie możliwe do tej pory zalecenia zdrowotne zasady dotyczące raka naukowcy mówią o tej 2 × w tygodniu 1 kotlet taki przeciętny więcej nie potrzebujemy tak naprawdę zdejmuje z moim dorosłych łodzian 2 dla dzieci normą są fajne, ale sąd oddalił natomiast dorośli ludzie zdrowi ludzie, którzy nie mają żadnych problemów ze zdrowiem kardiologicznych czy jakichkolwiek innych mogą sobie pozwolić spokojnie te 2 kotlety lepiej, żeby to było miasto właśnie nieprzetworzona, czyli kot ze świeżego mięsa lepiej, żeby to było mięso drobiowe ani np. wołowina wieprzowina, ale nawet, jeżeli zawinił to zapisy do Niemiec to nie jest tragedia natomiast, jeżeli ktoś codziennie będzie przybywać co kilogramy mięsa są tacy, którzy są w stanie zjeść tyle w ciągu 1 dnia to co jest naturalne, iż w odpowiednie dla miasta tak się mówi Wojciech ska są gatunkiem mięsa w żadnym jest wszystkożerny natomiast, jeżeli to jest już ma na historię tego w ogóle jak myśmy to mięso pozyskiwali go ani nasi dalecy przodkowie łowcy głów łowcy zbieracze mi tego mięsa dowolnie osobą godną polować kierowcy zbieracze nie wiadomo w jakim stopniu łowca w jakim stopniu zbieracze mają nadzieję, że moi przodkowie byli głównie zbieracza żurnaliści z łowców wygląda NATO w WORD w dużym stopniu myśmy zbierali graliśmy nawet zbieraliśmy jajka np. graliśmy skorupiaki na blogu mowa w data była urozmaicona dieta było w nich po latach testów pokażą co dzisiaj nie ma mniej natomiast mięso takie mięso czerwone mięso soków jakie, jakie dzisiaj u nas dominuje u nas stołach było wtedy rzadkością rzadkością, bo także w czasach, kiedy już nauczyliśmy się jak te zwierzęta hodować, ponieważ w jeszcze w gminnym w 200 lat temu mięso na polskim stole było rzadkością naprawdę było święta większość naszych przodków nawet tych nieodległych dodał jednak głównie pokarmy roślinne, bo one były tańsze i do dziś w zasadzie są tak, ale rozumie, że z perspektywy współczesnego konsumenta informacja o tym, że już 50 g przetworzonego czerwonego mięsa w postaci wędliny, czyli mniej niż 2 plastry bekonu spożywane dziennie podnoszą ryzyko zachorowania na raka jelita grubego 18 % tak tak podsumował BBC jedno tys alarmistyczne wnioski do teraz pytanie jak ktoś się odbije na inne niż w stołówkach szkolnych tak w normach żywieniowych, które są przyjmowane w różnych krajach u nas również Instytut żywienia podaj poproszono o normy żywienia w sklepikach szkolnych w stołówkach inni no nie wiem np. właśnie tam jednostka właściciela, czyli szeroko pojętej polityce tam, gdzie istnieje jakakolwiek polityka co do jedzenia z w kraju to teraz w odpowiednie ministerstwa agendy rządowe wszędzie na świecie patrzą właśnie na ten raport Śląsk oraz zdrowia da się w głowę mówią na to 18 % z powodu prawda też 50 g mięsa jak to się przekłada czy teraz czy chce zapytać czy teraz nastąpi wielka rewolucja czy też nieczęsto się zdarzyć tylko przypominać czasy czasy jak przed chwilą nie przesadzajmy z miasta o wielkiej rewolucji nie będzie, bo razem my lubimy mięso mięso smaczne dla większości z nas postawią wegetarian w tym momencie go już tego mięsa mogą w wydziale masowo się tak ukształtowała zamówiły takie pokarmy, ale i to miasto kiedyś faktycznie był dla nas istotne, bo dzięki niemu mieliśmy więcej kalorii więcej białka wygląda na to żona napędziła ewolucji Homo sapiens dało nam coś między nimi większe mózgi, dzięki którym możemy się domyślić rozmawiać o tym, o tym ważnym problemie natomiast co nie aż tak wiele tego mięsa byłoby fajnie, gdybyśmy mieli możliwość niema NATO ustawowego czy jakiegoś kota domowego, ale jednak ograniczenia tego spożycia mięsa, bo ono nie tylko jest dla nas niezdrowe jest dziękujemy dowodzą także ono jest drogie w sensie kosztów ekonomicznych i środowiskowych produkcja mięsa jest uciążliwa dla środowiska dosyć mocno pamiętajmy, że warzywa zboże nie kosztują tylko się też kosztują tylko walne większość mięsa są dziś drukujemy w sklepach nie pochodzi z takich hodowli jak i jak się nam kiedyś wydawało, że jest tak czy krowa, która je trawę owce to 1 wieku FSO zresztą, żeby na podwórku to jest hodowla przemysłowa klienta są karmione reklamami, które powstają na innych formach tylko 2 roślinnych karmi się kukurydzą n p . z którą się hoduje prawda karmi się swoją noc z hormonami wzrostu komandosów w uczeniu przyjemnym dodatkiem, ale akurat są akurat w Europie bez szans regulowana nikt nie ma takiego z tym problemu natomiast chodzi o to zwierzęta hodowane zjadają to co teoretycznie mogliby jeść ludzie, czyli pokarm roślinny ale, żeby wyhodować zwierzę, które nie trwała tylko z mięsa tak przez kości ze skóry Koper z mózgu z tego wszystkiego co powoduje, że to jest rozwiewa bonus hotel tej karmy roślinnej mu dać mnóstwo ról tego co mówisz moglibyśmy zjeść to zwierzę musi pochłonąć ryby to mięso zostało, nic więc jest nieekonomiczna w tym sensie, że powinno być jednak nie ma dopłat takich jakich dochodowymi to mięso jest musi być do swoich produkcji roślinnej, ale my lubimy i wniosków tym razem koło domyka będziemy jedli oboje lubimy, a skoro już jutro będzie go coraz więcej mimo zastoju skutki środowiskowe mimo, że to wpływa nawet tak jest jak zmiany klimatyczne, mimo że są skutki społeczne związane z tym rywalem klimatycznym w nogę z OFE są różne szacunki bardzo niecelnie w testamencie definitywnie tego dostrzegać, ale wg takiego najbardziej twarzowego szacunku jak nam się udało znaleźć około 12 ,5 % emisji gazów cieplarnianych na całym świecie to jest zasługa tego co się wiąże bezpośrednio z produkcją rolną w samą produkcją mięsa w gazów cieplarnianych tylko dwutlenku węgla także tlenków azotu itd metanu 13 proc 16 % ni więcej żali się do tego Doda jest cała reszta związaną z wytworzeniem tego podejmie Zastal w sobotę ze sprzedażą kogo chodzi o 630 % mniej więcej w rolnictwo, jeżeli patrzymy na globalny trend w krajobraz wpływa na klimat i taras prawdopodobnie byłoby rozsądniej, gdybyśmy mogli ten wpływ z mniej, choć byśmy jedli wszyscy mniej mięsa, lecz to pewnie byłoby lepiej dla Anety nie byłoby lepiej dla producentów tego miejsca dla hodowców bydła i t d . no ale ale trudno odczuwa takiej decyzji w momencie podjęcia roli mamy na 1 sali teraz ekonomiczna do dziś skutki zdrowotne ekonomiczne przyrodnicze społeczne to coś o tym, poważnie zastanowić i miejmy nadzieję, że taki taka refleksja, gdzie się pojawi może nie dziś o wojnie nie za miesiąc za 2, ale wybrał się pojawi ale gdyby siedział tutaj z nami na koniec może o to zapytać ministra zdrowia to co byśmy powiedział w nie nie może pan innych nic mówić, że społeczeństwo dość powinien pan coś im coś powiedzieć coś zrobić powiedziałbym to co od dawna mówi duża część ich lekarskiego panie ministrze więcej potrzebujemy wydatków na profilaktykę zdrowotną w Polsce nie ma w NASA opieka medyczna koncentruje się głównie na leczeniu tego co się popsuło i na tym, że brakuje pieniędzy na to brakuje, więc na tamtą miasto od dawna wiadomo najtańszą metodą zachowania zdrowia jest właśnie profilaktyka, a ona u nas w Polsce niestety nawet programy profilaktyczne są słabiutkie niem brakujących pieniędzy, bo wszyscy chcą, żeby były krótsze kolejki do specjalistów, a może jednak byłoby fajnie, gdybyśmy do nich musieli tak często chodzić Jan Stradowski szef działu naukowego Fokusa i autor audycji człowiek w 20 w radiu TOK FM bardzo dziękuję za rozmowę dziękuję post factum Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POST FACTUM - PAWEŁ SULIK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA