REKLAMA

Jakie mogą być skutki spożywania mięsa? O tym prof. Zenon Zduńczyk

Pierwsze Śniadanie w TOK-u
Data emisji:
2015-11-27 06:00
Prowadzący:
Czas trwania:
12:10 min.
Udostępnij:

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, zaliczając mięso do czynników rakotwórczych, nie zaleciła całkowitego wyeliminowania go z diety, ale jedynie ograniczenie jego spożycia.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przed śniadaniem w dołku 306 i 33 sekundy Piotr Maślak witam ponownie bardzo serdecznie wszystkich tych z państwa, którzy włączyli teraz radio TOK FM i wygrali pierwsze śniadanie w toku jest niezmiernie miło spędzić z państwem ten piątkowy poranek na bardzo serdecznie zapraszam do komentowania po godzinie szóstej 25 państw byłem gościem będzie prof. Marek Konopczyński rektor pedagogium wyższej szkoły nauk społecznych w Warszawie, a porozmawiamy o zmianie w systemie Rozwiń » edukacji o rezygnacji z testu szóstoklasisty, który zapowiedział pani minister edukacji narodowej wiadomo, że ten pisany właśnie teraz przez szóstoklasistów będzie ostatni czy państwa zdaniem to krok w dobrym czy złym kierunku czekam na profil Radia TOK FM na Facebooku na maile śniadanie małpa to krótka FM telefony 224444044 w pierwsze śniadanie w 2 miesiąc temu ukazał się raport międzynarodowej agencji badania raka, który po raz pierwszy tak jednoznacznie stanowczo stwierdza, że czerwone mięso i przetworzone produkty mięsne, czyli m. in. wędliny przyczyniają się do powstawania nowotworów wg agencji każde 50 g wędliny dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o uwagę 18 %, a 50 g to 2 plasterki szynki warto tutaj dodać, że statystyczny Polak w ciągu tygodnia zjada 1 i 3 kg mięsa eksperci zalecają, by jeść co najmniej 2 × mniej państwa i moim gościem telefonicznym jest pan prof. Zenon Zduńczyk Instytut rozrodu zwierząt i badań żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie dzień dobry panie profesorze kilku rywali powinno być panu panie profesorze czy pan jest zaskoczony tym raportem międzynarodowej agencji badania raka niekoniecznie zakończone i wreszcie umarł na podsumowanie umieszczenie na liście w takim zestawieniu w jakim to publikowano wśród obok papierosów wartych tu o służbie to takich spektakularnych gier i klasa rywalek, a nie przyjechał do mnie bowiem tu nie ma takiej ruch w tej rano czy należytego uzasadnienia do tego nie ma godnych natomiast generalnie rzecz biorąc nie mamy nie jestem zaskoczony bowiem wiadomo od dawna marzy mięso jest czynnikiem zwiększającym ryzyko tego typu schorzeń pan panie profesorze którąś z wywiadów powiedział, że ta wiedza jest znana specjalistom od prawie 50 lat tematyki pytań, dlaczego pana zdaniem w Polsce my lekarze dietetycy, ale głównie lekarze nie stosują się w 2 czy inaczej bardzo małą wagę przykładają do właśnie tego typu zaleceń różnych organizacji światowych, bo nic nie spotykamy się raczej z informacjami o naszych lekarzy proszę jeść mniej mięsa tak są zalecenia zalecenia przez światowej organizacji zdrowia różnych innych agencji, ale na ruch zacznijmy od tego kto na czym ten raport pomógł w istocie zjada przeciętnie dużo więcej unijnych granic geodeta światowa organizacja zdrowia tak jak on powiedział prawie dwukrotnie więcej, ale co to oznacza, a mniej więcej, tyle że dług wg aktualnych szacunków konsument takiego mięsa w tym większa swoją szansę, by znaleźć się wśród 50 osób na po świętach, które umrą z powodu raka przewodu pokarmowego i zapewne przepchnie 3 z nich, który PIU 8 dni od walki, o którym umrą też tylko szum najprawdopodobniej dużo później np. wskutek wielu młynarzy do niewydolności spowodowanej tą miłością do tego nie mamy tutaj taki ruch PiS light Years MIPIM to co będziesz chory tylko ich to zjawisko moich firmach jeśli znajdzie angaż w szpilkach to jeszcze wyjaśnię, żeby były, żeby słuchacze w mediach masz w domu jego przekaz był, bo jak tego problemu widzieć, bo nie chodzi o to, żeby nie jeść mięsa w ogóle o tunel to nadwyżki ponad 8 proszę panie profesorze co lansuje kompletnie ich dniówka ile chcą ile mogą i ile muszą jedzą go za dużo tutaj nie ma wątpliwości, bo mięsa często zastępuje warzywa owoce w naszej diecie to prawda, ale w las dbają, o ile chcą mają swoje upodobania ich swoje nawyki oraz swoje prawa my jako GT pierwszy typ naukowca lek. możemy im dalej chodzi, ale od siebie muzeum lat i wielu słuchaczy, że nie możemy im tego byli zbyt nachalnie narzucać, bo oni mają im w tym zakresie prawa i mój pierwszy rok ile mogą duże spożycie mięsa i przetworów mięsnych jest mocno Chechło społeczeńst w bogatych jesteśmy pod tym względem w grupie, a i u bogatych firm ma pośredni na średnią składa się składają się ci, którzy tylko, w których tylko rozsądek hamuje HR sumę, bo ilość ich użyciu jak również ci, których ogranicza portfel, a on w Alejach po trzecie kryterium jego kleju muszą nie tylko ze względu na chore lub ich walory odżywcze ich trudne do zastąpienia kilometrów chemii ma alternatywę teorii znacznie droższych są wróżby inną od morza z drogi jakoś z nich weźmie znacznie, chociaż nie wszystkie, ale również znacznie Kubot i wsie, bo ułatwi jego pożółkła rygor porządek dnia orzeczonej w Danii w trakcie codziennej bieganiny i niższe od 2 Ruciak Łukasz ma znakomitą ochotę na coś innego, ale prawda, choć jednak Giba powoduje, że konsumenci sięgają topowej prośby najgorszy wynik, na którą nosił się do sklepu pod górkę panu ich najprostszą najkrótszą najłatwiej u nogi niech tak pożegnał także to niech mu trochę takich ról rezygnować trzeba mieć na to odpowiednią odpowiednio również warunki socjalne i do Łukasza Bogu i parkiem w latach 2 Gefco otwiera się bardzo proszę panie profesorze, a na ile pana zdaniem natura jako twórczość my mięsa czy mięsa czerwonego wpływa fakt że, gdy już w zasadzie mamy takie czasy, że takiego nieprzetworzonego wielokrotnie mięsa, ale też mam namyśli to nie poprawionego mięsa w zasadzie dzisiaj nie ma kradł mięso czerwone jest podobno tym, które trudno jest tam napompować wodą czy czymś, ale jednak jednak jest to mięso w jaki sposób cały czas poprawiany przez producentów po to, żeby zwiększyć jego objętość niestety moment chwały pół czynników o choćby kup pan je my mamy nie chciałbym tutaj Czytelników wyrzucać takimi terminami jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne wzmocnienie roli cykliczny aminy i to półprodukty czy schorzenia o wysokiej temperatury płynu wydawniczego do tego dochodzą no elementarne konserwanty azotany, które o utrzymują odpowiednią barwę miękka miłych słów, którą się, o której gwarantem, a jakich Lechii także do tego poprawia się różnorakie, których smaku zapachu i w euro współczynników składników, których mamy w sobie nie są toksyczne, ale tworzą pełną gamę, która ewidentnie zwiększa to zagrożenie zdrowotne z myślą o wieloletnim wieloletnim spożyciu mogą także niestety są to wszak polsko-niemiecka jest to problematyczne, a to, o czym pan wspomniał o pompowanie wody było, by służyć obniżeniu chcemy, by łatwiej ich produktem dotrzeć kolei, żeby ta woda głodówkę powłok chłodni szybko dorzuca prosił o takich kapel Kijów wiążą się nic to jest kolejny czynnik wykreuje ma być całą ścieżkę, która zwiększa ryzyko my zdrowotne z kolei jest uzasadniona, jakimi względami ekonomicznymi marketingowym nie mógł ich mieć kłopot panie profesorze czy to nie jest trochę tak być może to proszę mnie sprostować to z daleka figura, ale że kiedyś mieliśmy także mieliśmy mnóstwo takich osiedlowych małych sklepików mięsnych, które bardzo często zaopatrywał się nam tu namyśli początek lat dziewięćdziesiątych czy dalsze lata dziewięćdziesiąte inne początek lat dwutysięcznych zaopatrywały się bardzo często u lokalnych producentów różnego różnego rodzaju mięsa one były przez co siłą rzeczy świeższe inne mniej właśnie poprawiane teraz w zasadzie te sklepy małe zostały wyeliminowane przez wielkie sieci te wielkie sieci, żeby sprzedawać muszą być tanie, bo tak ze sobą konkurują, żeby były tanie producenci też robią wszystko co mogą, żeby to i tak ten to mięso dostarczane przez nich było jak najtańsze, a co za tym idzie jego jakość się pogarsza też takie błędne koło coście kiedyś było standardem, czyli takie mało przetworzone stosunkowo mięso dziś jest luksusem stokach tu mamy pewne elementy, ale na ich łamach umiał dawni pojazd dodatniego Her miny w strefach słusznie minionych produkty mięsne Google, do których zdefiniowanych spotkać ich do ORMO i na koszt produktu była norma nie znaczy to żona byłego pierwszego gema, ale tutaj dowolność w Dukli była wyjątkowo mała teraz Krzyś Julcia hobbici produkt, którym niema żadnych norm od lat deklaracją producenta ich rozwoju producent nie kłamał mówiąc najprościej, by informował o tym kto sprzedaje Matthew Pearl marki chodzi o umowy to producent wystawia produkty konsument kupuje lub nie tylko panie marszałku proszę, że wchodzę słowo, bo jeżeli producent pisze na opakowaniu 100 % wieprzowiny to wcale nie oznacza, że to jest 100 % mięsa wieprzowego niż PTE od ich apetyt to prawda, bo utrudniona po i Krzewina nadali uzgodnioną np. w tej jak poza skóry skóra kości kopyta teraz wieprzowina cały czas i różnorakie odkrywki tzw. umowy, czyli mięso, odkąd mamy od kamer tych pozostałości wiem od nich było ich duża dowolność w ich długość lub to, o czym pan mówił te małe sklepiki lub wielokrotnie pytałem widziałem jak w innych krajach dukt, na którym się utoruje mu kilku tygodni większość obok również obrotu tego typu produktami lub no właśnie panie profesorze niestety musimy kończyć naszą rozmowę inne koledzy z redakcji informacji są głodni przekazania informacji słuchaczy my słuchacze zapewne głodni informacji, ale bardzo dziękuję prof. Zenon Zduńczyk Instytut rozrodu zwierząt z badań żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie był państwem gość zapraszam na informacji Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PIERWSZE ŚNIADANIE W TOK-U

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium - Radio TOK FM bez reklam: czyli TOK + Muzyka, podcasty z audycji Radia TOK FM oraz podcastowe produkcje oryginalne TOK FM. Tylko teraz w cenie 15 zł za miesiąc. Na zawsze!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA