REKLAMA

Los Polandos: David Turkestanishvili, Gruzin

Wieczór Radia TOK FM
Data emisji:
2015-12-16 22:20
Prowadzący:
Czas trwania:
29:38 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
słuchamy Radia TOK FM i programu los Polandos, w którym dziś w środę 16 grudnia gościem jest pan Dawid Turka staniesz Filip dobry wieczór panu ulżyć im pan nie jest z pochodzenia Gruzinem co oznacza, że jak rozumie się urodził i wychował w Gruzji mieli szczegółowe urodziłem się przypadkowo też był w Moskwie HLA jestem czysty Lublin, a także dowiedzieć się wypaść gość w pasie wychowywał w Gruzji, gdzie będzie pan mieszkał i realne szanse na Starym mieście, a w Rozwiń » dzielnicy najstarszej dzielnicy Debussy jak się nazywa to dzielnica dzielnica ma takie slangowe nazwy jak morska, bo jest był kiedyś duży bazar tam, a jest ulica czach Mucha Dzyr Borata silnik to jest przy jej przy 8 pomniku Korga sali, który najbardziej się kojarzy symbolem grozy i byli syn nawet Polakom czy czy pan pamięta wtedy miasto jako o miejsce zabaw miejsce, żeby pan chodził do szkoły jak panu się kojarzy czym to miasto o mnie to bliscy się kojarzy jej tak mamy najlepsze wspomnienie tak naprawdę przede wszystkim PiS to był miastem, gdzie w ogóle mieszkanie się nie zamykało jak nawet wyjeżdżaliśmy do dziadków ci gdzieś na na wycieczki to było miejsce bardzo różnorodnym chyba jest nieznany na świecie innego innego miasta aż tak tak kolorowego wielki jak lisy, gdzie w 1 dzielnicy się znajdują i synagoga meczet i prawosławna cerkie w, a nasza gruzińska i 1 katolicka wsie wszystkich wszyscy wszelkie w ogóle narodowości, czyli śmiech pokoje i naprawdę w porozumieniu z miłości w związku Radzieckim, bo to był wtedy związek radziecki no bo owszem, historię po rosyjsku nauczył się pan mówi w szkole na ulicy w szkole może oczywiście pat babcia moja była nauczycielką języka rosyjskiego, więc w leśną, a czy pamięta pan taki mały swym dzieciństwie, że pan zainteresował się albo zwrócił uwagę na architekturę pytam, dlatego że pan później jak dobrze rozumiem chciał zostać architektem, a i historykiem architektury tam jeszcze niedouczony, gdyż spowodowanego tymi zmianami politycznymi politycznymi z dziewczyną w ogóle gruzińskim układem tam w latach dziewięćdziesiątych i musiałem wyjechać z zestawem w Gruzji to był stan wojenny i i ale z celów takie ekonomicznych bardziej całą rodziną wyjechaliśmy stamtąd i dobru na początku dziewięćdziesiątych to była najpierw Moskwa Rosja 6 lat tam mieszkaliśmy na opóźnienie osób po Polska, ale chciał pan nawet zostać architektem to z jakiego powodu się okazać architektem historykiem architektury inż. Jerzy nie pasjonowało zawsze te nawet teraz jeszcze nic się dzięki Bogu i są zachowane marzenie zadbany ale to piękno są co nam w maju odziedziczyliśmy po naszych przodków Bogu Roosevelt bliscy miała bardzo dużo wpływów różnych architektów o różnych artystów, którzy przyjeżdżali na początku komunalne itp można powiedzieć, że od dwunastego wieku, bo w ogóle miastu szóstego wieku powstało i a i to są takie bardzo czekały różnorodne wpływy i IT powinni te wybrano inny przykład 3 tej budowy nic mnie bardzo, bo tu od dzieciństwa po synu, chociaż niestety i jeżeli to jest natura ludzka, chyba że my nie dbamy o to z czego posiadamy i traszki teraz traci ducha traciła siłę, ale dlatego właśnie jak jakaś różnica jest pana perspektywy między Tbilisi Moskwa Tbilisi było bardziej przytulny miastem, a Moskwa po prostu olbrzymia czy coś jeszcze pan to Walentego przyjechał do Moskwy mieszka w wierszu to był dla mnie taki wiek kończy się skończyłem Fox News Corp swą miałem 17 lat i nie przyjechałem do Moskwy to dla mnie to nic na świecie nimi istnieją poza Moskwą tak byłem zachwycony z tych lat tych neonów i tego dnia tej wielkości tego miasta i tego przepychu tak tylko kiczu teraz jest chyba się strachem stadko Halicz jej w dorosłym, ale to jest absolutnie absolutna różnica to jest ich zafascynowało pana ruch ludzie i to, że Moskwa jest takim żywym miastem nad Acta, ale m. in. też mi się tak zdarzyło się w Moskwie też mieszkałem w starej dzielnicy także herbatą nie tak mój głos tak, kiedy wiesz, kiedy pan pierwszy raz przyjechał do Warszawy to wasza 90 dziewiątym i jakie wrażenia, bo przyjeżdża pan do miasta i troszkę to było takie przyjechałem na 2 tygodnie tak naprawdę nie miałem absolutnie żadnych planów mam tu rodzinę, która wyemigrowało jeszcze na początku lat dziewięćdziesiątych i osiedli w Warszawie i przyjechałem tu odwiedzić ich i na mojej mały biznes w białym mianowicie dywany w sierpniu sprzedaż, ale zakochałem się w sąsiedztwie mojej ciotecznej babci, która na Puławskiej mieszkała i ich zestaw pytań jak wrażenia przyjeżdża pan do Warszawy co pan widzi mniejszą wersję malutką wersję Moskwy czy może też inne miasto nie inne miasto absolutnie do smutku nie ma co porównywać natomiast mnie zauroczył Mokotów, bo to było moje początek był Stary Mokotów i nadal zresztą toną mieszkanie, a ich i to coś wspólnego o nawet tak winnej było małe uliczki, które tak troszkę mi się takie skojarzenie z bliscy bardziej szukałem mniejsze niż z Moskwą z dużymi metropoliami, a przyjechał pan do Polski jak rozumiem mówił pan o tym, biznesie z dywanami Teligi jak jak to się stało, że pan zajął się sztuką kulinarną, a to było przypadkowo, bo kiedyś już się smołę wtedy narzeczoną świętej pamięci żoną, która niewiele nam ta musieliśmy zrobić na przyjęcie gruzińskiego i zadzwoniłem do mamy do Gruzji wtedy jeśli mamy obok melisy i ta i tak telefonicznie zrobiłam zakupy na hali Mirowskiej, bo w tych latach nawet bakłażan pęczek kolendry w każdym nawet w hipermarkecie mieniem można było kupić teraz to jest ogólnodostępne takie, by teraz łatwiej nam restauratorka, a wtedy było trudniej, więc zrobiłem zakupy i komunikują się przez telefon uratowałem kilka dań takich sztandarowych takich tradycyjnych gruzińskich tak pamiętam te są gołąbki liściach winogronowych nie bakłażany z orzechami włoskimi, chociaż Puri najtrudniej mi poszło, choć kury, a no, ale okazało się, że mam do tego talent ja wychowałem się w rodzinie, gdzie bardzo dużo, bo kobiet i byłem dzieckiem takim troszkę je rozpieszczała rozpieszczony tak się wszyscy łyżkami za mało biegali wymyślny coś zjadł z nim miałem takiej potrzeby, żeby się uczyć czegokolwiek w tych tydzień i z tego momentu zacząłem gotować później odkryłem, że jest telewizja tak, a nawet proporcjonalna kuchenna w Polsce, który zacząłem oglądać zacząłem eksperymentować i dziś w różnych kuchniach świata no i okazało się, że potrafię tego robić później może moja przyjaciółka prawniczka, która zaproszonym do siebie do domu kot na gotowanie, bo miała kości, ale pod warunkiem, że zapłaci nie i tam oczywiście było kilkunastu gości, z których potencjalnych klientów nabyłem kilku wójta pocztą pantoflową poszły kilka lat zajmowałem się takim gotowaniem prywatnym w domach taki katering trochę poszaleli trwoni się do pana Banksa uzgadnialiśmy nikt nie robią zakupy częściowo lub w domu gotowałem reszty ich klienta czy to było także wszyscy jedli ser ze smakiem to co pan przygotował czy też protestowali mówili o ojcu to bardzo dziwne egzotyczne jak reagowali Polacy na planach kuchnie jaśnie nauczy się tego że pełne życie trzeba jest autentyczna kuchnia i jest jakby zasady, których nie można modyfikować je odkręcać n p . ale ta natomiast od ilości po ostrych zlecić słonych ci tam pije mocnych mocnych przypraw to troszkę zacząłem dawkować i tak wystosowałem do do gustów polskich dróg i Polacy nie ze mną ostro w NIK on teraz Polacy to to jest bardzo bardzo otwarta my otwarto pobliską dzieciństwo publiczność, która je zgotował próbować wszystko i to mnie bardzo cieszy natomiast wtedy nawet tą samą kolendry tak to było bardzo trudno kogoś przekonać do tego, a w, którym momencie też zaczęli pana pytać ludzi jak to jest w gruzy i czy warto tam pojechać czy to jest dobry kraj dla turystów, kiedy się pojawiły takie zainteresowanie to były jakieś 6 lat temu raczej tak część 67 lat temu coraz bardziej, bo zaczęły się takie zainteresowanie Gruzją oczywiście wiara tak jak każdy Gruzin to jestem względnie tak twierdzącym, że Gruzja jest najpiękniejszym krajem to jak założyłem to coraz więcej po popularnością zdarzało jej Polacy Gruzję natomiast wszystkim mówi przede wszystkim jak wiek, jeżeli mam taką możliwość doradzić cokolwiek Polakom wyjeżdżającym do Gruzji, żebyś nie oczekiwali jakiś tam standardów takich światowych typu all inclusive czy coś z tym nasz kraj ma inny zupełnie urok Tomcio podróżować a o czym można mieć przewodnika i warto też nieraz natomiast te cechy bardzo bardzo przyjemniej jest podróż była z domu do domu taki gest House i hostele takie życie natomiast, jeżeli ktoś ma ochotę na bardziej wyrafinowaną tak powiem i komfortowo wycieczki to teraz już Gruzja naprawdę jej się jest na na etapie takiego rozwoju tej infrastruktury i bardzo dużo naprawdę cudownych hoteli powstało w Gruzji i ośrodków wypoczynkowych, gdzie od środy już konkurujemy nimi z innymi krajami muszę pana zapytać o 2010 roku, bo to był taki rok, kiedy w po katastrofie smoleńskiej okazało się, że między Gruzją, a polską jakoś między społeczeństwami nawet strasznie się zacieśniły relacje to znaczy, że ja akurat byłem wtedy w Gruzji i wszyscy mnie pytanie właśnie co się stało i i jakoś to rozumiemy to było niesamowite i miał wrażenie, że większa część Gruzinów wstępnie rozmawiałem uważali, że Polacy groźni są bardzo blisko czy pan też odczuł to to był, jakby dziesiąty roku to był taki odwiert z naszej strony, aczkolwiek w ósmym roku był bardziej jak elity wydarzenia nieprzyjemny tam z z terenem, a o Osetię resort finansów w ciąży to armia rosyjska wkroczyła na teren całodniowej setki zajęła część Gruzji tak sama ciał było Gruzin ma inny sanoczan było w ten region, ale do 8 to było bardzo miło miły i ta Solidarność, jakby wzajemna dużo zrobiła dla naszej jeśli, ale i ja bym powiedział odnowy tych relacji, bo Ano może nie jestem bardzo mocnym historii, ale jej o Gruzję w Gruzji bardzo dużo, bo było u spory dużo było społeczeństwa Polska jeszcze przedwojenna, a repatriantów polskich Gruzji Tbilisi nawet do dziś przetrwały i funkcjonuje szkoła ustało Polska bardzo dużo, a elity polskiej była zesłana do Gruzji i jak i tam lokum taka kulturalna w imię i Chinach i kulturalne przymusowa to istniało oczywiście te więzi byli polską gruzińskie, aczkolwiek ostatnie 4 ostatnie wydarzenie bardziej głębiej to chory, tym bardziej że mnie zawsze mówię, że mentalnie bardzo jesteśmy do siebie podobne Gruzini władze EHF, a może podać jakieś przykłady dowody na tę na tę tezę, a jednakową jednakowo zwariowany jesteśmy można powiedzieć jednakowo lubimy swój kraj ojczyznę znać w wierszach i ich szkoła sta Chyry to też dobre to też dobry, bo to on też wielkość kształci w następnym pokoleniem do miłości swojego kraju na tak, ale wie pan to jednak w Gruzji wygląda trochę inaczej niż w Polsce byłem świadkiem takiej gruzińskiej uczcie wzniesiono toast za przodków patrząc na przepiękne budowle i Thomas mówiła o tym, że to jest dla nas za przodków, którzy zbudowali te przepiękne budowle, które możemy teraz podziwiać dzięki nim było bardzo pięknie bardzo wzruszają bardzo, ale w Polsce niepojęte, żeby ktoś chce bardzo dziękuję bardzo wzruszający, ale później właśnie na ruinach tyje tych budów, gdzie wznoszą tytułach z tych zostawiają osoby plastikowe butelki po niestety, ale coś poprawiać, a to może to duch jak i podobieństwo między Gruzinami innowatorów z pychy my też jak nas zapytać warunkowana w bardzo kochają swój kraj w historii tak dalej, ale mają zadbać właśnie, żeby butelki plastikowe nie zostawał to już pan z tym gorzej z Mongolii przyjeżdża pan do Polski zajmuje się pan z działalnością kulinarną i w którymś momencie jak rozumiem uznaje pan, że to będzie pana, ale główna działalność taki jak to się dzieje że, że się pan temu poświęca, chociaż to kiedyś tam wcześniej chciałby pan być historykiem architektury nie wracał pan już do tej architektury w ogóle nie tylko takich dla siebie zabawową, gdy raz miałem okazji jej rolą głośniej stworzyć coś od zera co od odtworzyć mój dom motyli bliscy nie tylko moje i z mojego domu Manu Szkot sąsiadów kilku o Mery stop racja jest oparta właśnie na tych moich kojarzenie wspomnieniach i nic poza tym o niestety i i są rzecz się jej materialnej banalnej, których też nowa bez tego nie można funkcjonować i musiałem wybrać jakiś Wisły zajęcie jak postanowiłem, że jeżeli, jeżeli my to wychodzi dobrze to w tym kierunku mogę się rozwijać jak pan ocenia patrząc w Polsce na życie polityczne temperaturę dyskusji to co się dzieje czy pan ma wrażenie, że rzeczywiście Polacy są za bardzo emocjonalnie, kiedy mówią o polityce mówił jeszcze raz Amy jesteśmy bardzo potraw infekcje Chyła w wszyscy jesteśmy politykami wszyscy dyskutujemy o polityce niestety nieraz je też jest odciągnięty tak tak naprawdę, ale w rozmowach tak moim zdaniem trzeba coś robić w życiu ani ani kadeci i osądzać innych patrzyć na na innych to więzienie ludzi mniej czy kucharzy i dziennikarzy lek. Żylicz ktokolwiek po prostu zaczniemy budować świat to piękniejszej, kto to się uda politycy tylko mogą to jakiś otoczce to dalej Abris wyprowadzać czy ma pan wrażenia, że przez ostatnie miesiące w Polsce zaczęło się bardzo źle mówić o obcokrajowcach szczególnie muzułmanach albo w ogóle o kulturze arabskiej i niestety media też czasami tak jakby podbijają ten Bębenek kii i zapomina się o tym, że duża część tych ludzi, którzy chcą się dostać do Europy są nieszczęśliwi ludzie, którzy szukają po prostu lepszego miejsca co ponad 80 absolutnie współczuję tym osobom, którzy są dziś teraz nawet tych elit dziś na ponad pod otwartym niebem przy granicach, które w różnych jej dziećmi natomiast Polska reakcja Polski była taka dziecinna tonie było spowodowane moim zdaniem to nie było spowodowane jej tymi konkretnymi wydarzeniami ci napędzany kogoś przez kogoś konkretnego nie możemy elementarnych spóźnić na całą Europę i na polskie najmniej chyba uchodźców jest w Polsce, choć to jest to nie jesteście spowodowanie przez niechęć Polaków w Wójcinie przyjaźni Polaków do innych społeczeńst w czy kultur Polska jest dość otwartym krajem moim zdaniem po prostu Polska to jest krajem, która chce zachować swoją kulturę i tożsamość słoja Mira i Polska stawia warunki bądź miły i dostosuj się do tej kultury i jeżeli chcesz mieszkać kiedyś powiedziałem że Polacy i traktują gości bardzo gościnnie tak tak coś jest takie powiedzenie polskie czuje się sobie część siebie jak u siebie w domu, ale nie zapomina, że jest w gościach, więc oczywiście też ta skala tej ilości możemy sobie nie zdajemy sprawić to burzyć to mało konkretnie poszła rozmowa, że ileś tysięcy osób muszą przyjechać no kraju polskiego i to spowodowało taką panikę może że, a są oni zrobią nam wśród nich będą jacyś ukryci terrorysty i t d. też można zrozumieć to my te obawy z 1 strony, a z drugiej strony oczywiście szkoda tych ludzi, którzy jej, którzy po prostu szukają jakiegoś przytułku tak czy wpuścić w każdym innym kraju taka, ale i chciałem się dowiedzieć od pana czy pan miał takie doświadczenia przez ostatnie miesiące, że ktoś, kto z panem rozmawiał tu w Polsce albo odnosi się do pana właśnie do osoby obcej emigranta być może uciekiniera jeśli osłabnie nigdy absolutnie niektórzy teraz nigdy nie miałem takie kasy abstrahując oczywiście od takich płytkich jakiś tam jednorazowych momentów, gdzie jest stan wiśnie adekwatny członek jego pierwszym się odezwą, ale to było takiej jak pan tego nie bierze do silnych wzruszeń i na nie boi się pan, że teraz przy całej tej dyskusji o migrantach to takich ludzi będzie więcej co to nie pomyślą co mówią o powiedzą coś głupiego nie czuje pan, że w tym, że nikt nie jest źle zabezpieczony termin może ktoś nam zrobi jej krzywdy w sensie swoimi słowami do ludzi najpierw mówiono później myślącej niestety takich często się zdarza, ale wierzę, niemniej będziemy o tym, o tym myśleć i bać tego to nam 2 dni spotka też jestem przygotowany na to, że życie w mam odpowiedzi na to jak się pan poczuł, kiedy dowiedział się pan, że określono pana restauracja jako restaurację roku to jest tytuł, który w co pan poczuł, że oto wreszcie przyszedł ten moment czy pomyślałam, że ciężko zapracował na taki tytuł restaurację roku i ja przede wszystkim nie spodziewałem się, że w i w ogóle w tym roku będzie szczerze mówiąc ta nominacja, bo dopiero zaczęliśmy 7 miesięcy jak funkcjonujemy, a nie ukrywam, że myślałem, że kiedyś dojdzie do samych dążyliśmy do tego, bo ja uważam, że to jest to jest bardzo solidna i też duży drużynę dla nas zaszczyt takiej taki tytuł dostać i jak otrzymałem telefon, że jesteśmy nominowany to byłby bardzo duży dla mnie szok i ich święto baliśmy długo to w ale w dniu oczywiście tych nominacji i kiedy wręczali nagrody to absolutnie to była totalna niespodzianka, że nie byliśmy tylko ja mam na to też jakiś symbolicznie wyszło tak spowodowanym byli jakimiś tam i rodzinnymi i opracowujemy jakieś zdarzenie mierzy tylko jej mamo myślisz przyjechaliśmy tu i nóg obydwie nagrody i to było dla nas naprawdę zaskoczeniem i bardzo miłą niespodzianką, która zresztą bardzo dużo obowiązuje w ogóle ten w ogóle biznes gastronomiczny i nie lubię tego określać jego biznesem, ale nie oszukujmy się to jest oczywiście BIZnest źródłom albo innej rodzinie utrzymanie i my to traktujemy bardzo poważniej, ale otrzyma od absolutnie poświęcić siebie tylko temu i teraz co jeszcze bardziej, bo jak nie zauważają go jak funkcjonuje aż jesteś wielki jesteś i wie wszystko dobrze natomiast już ten tytuł zobowiązuje do tego, żebyś trzymać przynajmniej utrzymać ten poziom których, który był określony jako za najlepszy kontakt czy ma pan miał pan w swojej historii życia w Polsce taki moment, a może więcej takich momentów, kiedy pan pomyślał może wrócić do Gruzji wracam do Gruzji miałem Paco to był za moment moment był jakiś 3 lata temu, kiedy postanowiłem, że mogę dziś jest i jestem na tyle nauczyłem się dzięki to jest zawsze zawsze dziękowały Polakom i Warszawy, że to co teraz tych umiejętności którymi teraz posiadam, że prowadzenie restauracji gotowanie i t d. to jest dzięki dzięki Warszawy i odkryłem tam po kilku podróżach moich do domu, że tego był tam brakuje w Gruzji i stwierdziłem, że ja mogę już to zrobić tam robisz to co umiem robić to z przyjemnością i w dodatku jeszcze u siebie w domu, aczkolwiek nie obrażeń słyszałem ojej tak się czuje w domu musi w Warszawie i gminne i miałem takie próby kilka miesięcznych, ale stwierdziłem, że jednak jednak nie sporo tym zaciągnęło wieku Hommage dla bardzo panu chciałem podziękować za rozmowę tylko życzyć wszystkiego dobrego i mam nadzieję, że zostanie pan w Warszawie nie w ich może to dzieła należy jednak nie niestety nie wróci pan do Gruzji tylko będzie tam w Warszawie i w Polsce pan Dawid Turka stanie się Filip naszym gościem właściciel restauracji Rokosz czegoś bać się restauracja nazywa gruz tylko co to znaczy Lucy kot sołtys i nie mają mamy, ale skrócony Brus Sudan to jest bardzo starymi gruzińskie też grób myśleliśmy jak nazwać restauracji zrobiliśmy my mamy taką niespodzianki ruskiego bardzo panu dziękuję za rozmowę dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WIECZÓR - PAWEŁ SULIK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast! Nie czekaj, zacznij słuchać wygodniej z pakietem "Aplikacja i WWW".

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA