REKLAMA

Na apetyt Adamczewski - o tajemniczej mocy ziół (powtórka)

Weekendowy Poranek Radia TOK FM
Data emisji:
2016-01-24 08:40
Prowadzący:
Czas trwania:
08:53 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Cleo o tej porze śniadaniowej porze w studiu Radia TOK FM pan Piotr Adamczewski na apetyt Adamczewski dzień dobry witam państwa skoro słuchacze usłyszą pana głos poznawczy apetyt Adamczewski dziś będziemy rozmawiali o jak rozumiem będzie taka rata do programu, który swego czasu był trafiała w walkę w radiu też może być rata oczywiście wersję to jest dowód na to, że ja nie jestem kadrową, bo istnieje takie piękne przysłowie mówiące, że tylko krowa nie zmienia Rozwiń » poglądów, a tu chcę powiedzieć, że zmieniłem poglądy bardzo długo opowiadały mi pisałem o tym, że przed wiekami w Polsce, która słynęła podobno z tego, że używa się w wielkiej ilości różnych przypra w w bardzo aromatycznych wonnych orientalnych przywożonych z daleka, dlatego że w ten sposób zabijano marketu dużo ukrywać smrodek nad zgniłego mięsa czy porażka zepsutych elit w obronie Wałęsy dowiedziałem się tego wyczytałem jak zwykle w książkach historycznych napisanych przez badaczy historyków nocą powtarzali mi słowa o jotę przeczytałem ostatnio, ale taki artykuł pana Krzysztofa Kowalewskiego mediewista jej pracującego w Polskiej Akademii Nauk, który temu w Afryce i podstawowy jego argument jest taki czy w Polsce przypada wyżej były piekielnie drogie i rzeczywiście stać nas nie było INEA pije psy i na gałkę muszkatołową inne imbir i na inne tego typu przeprawy przywożone z Orientu z 3 z bliskiego czy z dalekiego Wschodu było stać tylko najbogatszych, czyli Dwór królewski, bo nawet kiedyś mi żona pokazała, że jest zajmuje też historię kuchni pokazała mi rachunki na 3 przedruki oczywiście rachunki dworu Królewskiego królowej Jadwigi, gdzie kupiono jednorazowo gdzieś tam w jakim jest kre w w specjalnym stoisku wyznaczył specjalnego kupca, który w tym handluje tyle przypraw tych orientalnych nie można było za co kupić całego wału no to świadczy o tym jakie co było drogi 1 ze mnie Dwór królewski na pewno było stać, ale chce wrócić do tego podstawowego argumentu, który mnie przekonał, że mogę zmienić zdanie o jedno, więc pan Krzysztof Kowalewski pisze, że jeżeli kogoś było stać na wszystkie przyprawy to byłoby też stać na kupowanie stale świeżego mięsa i wcale nie muszą przechowywać kupować mięso i potem przechowywać do momentu żona zaczyna brzydko pachnie ci się psuć komuś sens rzeczy jest to argument przekonywujący, a późniejsze dodał do tego że, owszem, używano tych przykrych przybiera w Polsce, ale po aż 3 akcje po drabince i właśnie ze względu na ich cenni bardzo wysokie pasmo jest były pewne odpowiedniki takich przypra w rosnące u nas i że 1 z takich Ziółek, którym przyprawia Nova Travel nie dlatego, żeby zagłuszyć ich smród tylko dla smaku było zwroty czy LG o Ewie k, a po tym, jak używano także z szałwii gminnej w rynku koło PL niejeden pietruszkę, a stać ich troszkę bardziej aromatycznych troszkę takim powiewem egzotyki to był anyż polscy kucharze stosowali też dzisiaj tego się chyba rośnie stos i zupełnie przynajmniej jest nie spotkałem jako przyprawę to tak jak nazywano Tatarak film to jest akurat to żeńska kadra Grecji, która rośnie pod wodą jeśli wyrywa ataki Sylwia Bielecka z nazywano to niemiecki imbir to znaczy, że to musiała mieć na falach internetowe muszą mieć taki też ostrych szczepionce jej jest bank, który by w Polsce był lubiany to bardzo interesującą z punktu widzenia tego rozumowania, który mówi, że jeśli ktoś ma wystarczającą ilość pieniędzy, żeby kupić drogie przyprawy to i tak ma wystarczającą ilość pieniędzy, żeby kupić żywą zbite, ale to chyba od czasów współczesnych również często wyobrażam, że jeżeli kogoś nie stać na nas dobre drogi jedzenie to zawsze może znaleźć jakiś tańsze leki fast food 1 czy drugim takim najtańsze białe pieczywo ze złej jakości mięsem w środku i właśnie z przyprawami produkowanymi masowo, które bardziej są pewnie chemicznymi związkami niźli prawdziwymi salwami podejrzewa, że ta analogia do wykorzystywania w w czasach współczesnych równo bez wątpienia bez wątpienia, ale miłość do różnego rodzaju przypra w egzotycznych została w tamtych lat bo od kiedy przeczytałem w referatach zbiera takie zdanie, że ich w Polsce jadano tłusto pije przyschnie i Szafran no i od tego się zaczęło moje zainteresowanie tym wszystkim i dlatego zapas zbirem twierdzi on nie odwołał tego swojego BOŚ potem za znają się innymi tematami z całym zdaniem mówić, że właśnie zamiast lodówek, których wtedy nie było to używano przyprawy z Orientu jak to z przyprawami do wydaję się, że te zamienniki to jest najbardziej fascynujące rzeczy o inne, jaka może się zdarzyć niech nie stać nas na coś przewożonego z drugiego końca świata możemy poszperać w naszych ogródkach jak rozumiem w prawie pod nowe smaki znaleźć mu daje się znaleźć zaledwie co prawda nie jestem specjalistą od ogrodnictwa, a nawet powiedziałbym, że bardzo nie lubię dłubania w ziemi w związku z tym tylko korzystam z praw innych to znaczy całej rodziny, która ogródek na wsi uprawia także ja tutaj nie jestem ekspertem nie potrafił powiedzieć co o tym ile można zastępować, ale innych przecież my mamy też przyprawy takie klasyczne czy nasze rodzime tutejsze już po kminku wspomnianym jest jeszcze czarnuszka w bardzo dobra nie mówiąc o tym, że jest mnóstwo różnych pestek, który jednak widzieliśmy stos nie dawką opryskach mówi mi mówić o zamówieniach i pestki dyni to nie tylko takiego podgryza niech, ale np. zmielone, czyli uduszony w moździerzu cudownie się na Gaju jako przyprawa do różnego rodzaju zrób, a trio oraz najliczniejsi w domu wykorzystuje się do różnego rodzaju sałatek i z tego rodzaju pestek jest sporo, bo to oprócz tego jest także i słonecznik, w której najpier w jak na jesieni słoneczniki dojrzewają wojennej w wierze słoneczniki i ich unikam, ale nie, dlatego że uważamy, że to jest niedobre kilkuset na mnie działa jak narkotyki ja po prostu nie jestem w stanie przerwać, dopóki nie zjem całe jego słowa rzecznika, w których państwo smacznego życzymy pan Piotr Adamczewski na apetyt Adamczewski z nocnego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKENDOWY PORANEK - PAWEŁ SULIK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA