REKLAMA

Jak nie marnować jedzenia. Gośćmi programu byli Małgorzata Minta, Marek Borowski oraz Jan Kuroń

Człowiek 2.0
Data emisji:
2016-02-13 20:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
49:05 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
liczba zerówek klas II 0 i Jan Stradowski przy mikrofonie witam państwa w człowieku 20, który dzisiaj będzie poświęcone tematom ruchy mowę mniej technologicznym mniej naukowym niezwykle, ale myślę, że czasami warto skręcić nieco inną stronę dziś skręcimy w tony jedzenia, a konkretnie w stronę nie marnowania żywności marnowania sposobów na nie marnowania na czym to polega i kto ze mną wtedy to za moment, bo jeszcze tylko na początku na adresy internetowe przydatne mam Rozwiń » nadzieję dla państwa jeśli chcą państwo pogłębić wiedzę na temat tego czynić rozmawiamy zapraszam na stronę magazynu Fokus Fokus Chrapka PL menu materiały dodatkowe związane z tym właśnie tematem niemarnowania jedzenia także odnośniki do audycji archiwalnych Radia TOK FM to znajdą państwo oczywiście na stronie tokfm fotka PL, gdyby chcieli państwo do nas napisać maila z uwagami propozycjami z jakąś nową ścieżką co możemy podążyć za ten sam adres człowiek w 2 Konopka za domowy kat do kłębka FM jest otwarty na wszelkie propozycje, aby państwo się do nas dołączyć na Facebooku jest taka możliwość prosty adres prowadzący na stronę audycji w ww klapka człowiek kropkę nad, a wracając do moich gości w studiu Małgorzata Minta redaktorka gazety wyborczej i autorka bloga Minta, nic więc dobry Marek Borowski prezes zarządu federacji polskich banków żywności, gdy na grę w Janku do nich szef kuchni i ambasador banków żywności, więc dobre państwo tak od razu spytam imiennika Jan Kuroń z tych Kuroń w 2 z tych rozmów tak ja jestem tu też nas z tego powodu, że mój dziadek m. in. zakup zakładał pierwsze banki żywności w Polsce byli w majestacie po kolejne pokolenia, które po, które swą współpracę z bankami żywności bądź są również czy Maciej Kuroń współpracował teraz przyszła kolejna kolej na mnie w Alpy to bardzo ładna tradycja rodzinna w realiach mamy 2016 roku mamy za sobą ponad 25 lat niepodległej Polski wolnego rynku demokracji tak dalej cały czas mamy taki problem z Realem, a w Polsce istnieje dosyć duża grupa ludzi, którzy po prostu nie mają dość jedzenia nie mają wystarczająco dobrego jedzenia panie Marku jak wygląda czy faktycznie sytuacja jest tak zła wracają czasy to musimy dbać o to, aby ludzie mieli co jeść w Polsce tak sytuacja jest dość trudna my rzeczywiście w Polsce sporo osób, które potrzebują pomocy Żywnościowej nie można powiedzieć, że w Polsce są głodujące osoby czy głodujące dzieci, ale na pewno są osoby, które mają niedobory żywnościowe, których nie stać też na pełnowartościowe jedzenie te dane statystyczne mówią wprost, że w Polsce około 7 % Polaków żyje w ubóstwie inni nie stać ich jest na żywność, ale bardziej przerażające są też takie, które mówią, że około 14 Polaków nie stać na pełnowartościowe wyżywienia, bo to są 2 kwestie, które się bardzo słabą też łączą oczywiście my jako banki żywności przede wszystkim, zanim zajmiemy się tą grupą, która jest zagrożona ubóstwem, ale w przypadku nie marnowanie żywności jej też nasze mamy dużo czy mają uratować w krótkim terminie przydatności do spożycia na, toteż poszerzamy zdecydowanie są grupy, żeby dotrzeć do tych wszystkich, którzy potrzebują tej żywności niż jest to problem, który nie został rozwiązany myślę, że do końca nigdy nie zostanie rozwiązany, bo kraje rozwinięte w świecie w Europie mamy zawsze mają też miały jak obserwuję od wielu lat z mającym problemy albo z mniejszościami narodowymi albo jakąś grupą, która nie jest w stanie dostosować do warunków, które w danym momencie prac RM panują w między zadaniem banków żywności na pewne jest zminimalizowanie tego zjawiska, czyli docieranie z żywnością, bo jak największej grupy osób potrzebujących, ale tak z trik cenię uważam siebie za organizację pomocową banki żywności i siebie bardziej uważają za organizacją, a po misyjną w obszarze rozwiązywania konkretnego problemu, bo przecież żywność produkowana jest w nadmiarze żywności produkowanej zawsze za dużo i my dążymy do tego, żeby to co zostało wyprodukowane, ale i co jest żywnością trafiało przede wszystkim do osób do ludzi do Chin na ten cel, na które zostało to zrealizowane 8 uczestniczek rozprawę ostatnim razem dane, które mnie zaskoczyły nawet za darmo państwo to pytanie czy czym wierzyciel ile jest tania ludzi wyżywić ziemia, jeżeli chodzi o potencjał do gruntów rolnych i t d . jaki jest w podróży będę strzelał 40 miliardów zup od stycznia dostanie to za dużo za dużo mamy stanąć na ziemi 7 miliardów ludzi i ziemia i ziemi potencjału wyżywienia ludności fachowcy Jesionek 6012 miliardów zlotym wykorzystanie gruntów rolnych tak dalej mamy teraz tak mówimy o budowaniu podmorskich Harnik tak dalej jakiś przyszłościowej bardzo produkcji żywności jest bez genetyki chyba tak, bo tutaj też genetyczne wszystkie oczy zwiększają tak, jakbyśmy mieli ważnej uchwały, jakbyśmy dziś mogli zagospodarować wszystkie plany, które są dobrze można, by nimi, by wykarmić teoretycznie tyle właśnie to dowodzi, więc wydaje się, że nie ma problemów z produkcją żywności problem jest ich dystrybucją, czyli w ramach NFZ, choć dużo, ale nie każdy, kto potrzebuje dostania w pewnej też chyba z z zagospodarowaniem tego, gdzie jest CEM produkowana było chyba to znaczy mamy do czynienia w tym bardziej po poprzednich rozmówca może powiedzieć, że i mamy takie skrajne przypadki wierni, których miejscach tego nie ma, a w niektórych jest aż za dużo niż my jesteśmy tym rozwarstwieniu myślę, że jesteśmy głęboko w zepsuciu festyn właśnie wolny rynek, który mamy od pewnego czasu, ponieważ w LCD można kupić wszystkiego duchowa i kiedy ta jest relatywnie tanie domy wciąż dokupujemy in na zapas albo jest promocja, bo bał, bo fajnie wygląda ładnie zapakowane do to jak może o tym, zaraz powiem, bo świadomych zakupach, bo to bardzo istotne ich w ogóle planowanie, jeżeli chodzi o marnowaniu żywności istotne to też jest CAL to taki, że prawa tylko kapitalistycznego rynku, że po prostu, jeżeli nawet producent dziś produkuje w danym miejscu produkt, ale dostaje dużo lepsze pieniądze po drugiej stronie świata, bo nie ma skrupułów do tego, żeby tym produktem przetransportować i lokalami w sumie ludność niespecjalnie ma z nim w ogóle do czynienia także dodać 300 kolejnych proc problem motto, którym mowa to by powiedzieć ale, a i Krysia nie mówiliśmy mu paliwa do słowa audycji o kogo typach szkół wyższych o lokal działa w jedzeniu o tym, lokalny ma po takim obiegu żywności od producenta dla konsumenta aby, by dbać o głowę od prostych inicjatywy są rozjeżdżane są bardzo fajne, bo taka mikro skala jest właściwie właściwych produktów, ale w faktycznym memy, zwłaszcza u o nas odnoszę wrażenie często jest tak, że u nas mam namyśli Polskę, że zachłysnęliśmy się troszeczkę tym, że w osiemdziesiątym dziewiątym otworzyć granice siła nabywcza została zwiększona i faktycznie czasem wpadamy w amok, by w tych sklepach, zwłaszcza wielkopowierzchniowych w i robimy zakupy na zaś bardzo często niepotrzebnie bo, bo uważam, że zakupy warto robić wtedy, kiedy się potrzebuje i przede wszystkim z planem, jeżeli sobie zaplanujemy jadłospis za tydzień dajmy na to dość ekstremalny to już od prognoz dziś trzeba trzymać dyscyplinę, ale na 3 dni do przodu zredukujemy znaczną ilość wyrzucanych produktów Bobo będziemy mieli w głowie co chcemy zrobić, jakie zakupy zrobić coś co nam, że sprzedali co 3 dni proponuję zacząć od tego wtedy sobie to uzupełniać, ale jeszcze tak naprawdę bez zachłystywania się tak to co opowiedział się uprze się, że też jednak minęło aż 25 lat także cały czas się usprawiedliwiać tym, że jesteśmy zachłyśnięci tym dobrze, ale w Chile 2 Hutnik pełnymi półkami, a to jednak już chyba minął ten czas, kiedy nas powinno usprawiedliwiać DM BOŚ to w większość z nas tych czasów już zacznę biegać większość nowych konsumentów zaczyna tych umów nie pamięta tych czasów dlatego nie było jest ich kraj jedno 2 tak też po prostu patrzą z prymitywnie coś z tym wyrzucamy jedzenia wyrzucać jedzenie, które by kogoś mogą nasycić Alves brzydzę się też swoje pieniądze i tak jednak w pana palaczy czasem dobrze działa argument, że przestań palić zaoszczędzisz UE tak może czasem lepiej kupić rozsądniej, a lepiej zdają sobie niczym, bo w badaniach 2012 roku woda, że jest stwierdzenie, że mniej więcej co czwarta złotówka naszego budżetu domowego przeciętne polskie rodziny i wędruje do idź na jedzenie 13 z tego, że samo, czyli tak jak sobie przeliczyć to te pieniądze w skali roku do naprawdę naprawdę naprawdę dużo i testowo szyb 13 żywności dodał, że zmarnowano dobrze mówię tak dlatego ogólnie wygląda, jakbyśmy parkowali samochody i trochę wlewali do Baku raczej wydawali sobie bowiem na pewnym czasie to jednak robić mimo, że to już jest ponad 25 lat może być też trochę tak jak w jeszcze tam chyba w Chinach to dość szybko łatwo wzbogacić o 80 % Chińczyków nie kończy zamówionych instalacji posiłków, bo to jest dla nich taki luksus po tych wszystkich w setkach lat, kiedy naprawdę było bardzo rozwiązaniem i teraz mogą je ma marnować jedzenie to w pewnym sensie dla nich taki dom met metoda na lepsze odwzorowanie prawda więc, że nie musi zjeść do końca pewnym czasie debaty w taki alkohol kupują na zasadzie nie marnuje się stać mnie po trochę trochę uległy ulegamy tym pamiętajmy, że supermarkety są zaprojektowane tak, żebyśmy kupili jak najwięcej to, że tak włoskiej są takie duże to do tego, żebyśmy mogli jak popakowane wynagradzał ów chłop nałożymy jej już witał się z gąską i zaraz będę przy kasie i nagle zaraz pojawiają się standy z promocjami i głupota lub 6 w cenie 3 to nie jest przez przypadek, a jeszcze progu restauracji, bo to kiedyś też mam taką rozmowę z Martą Gessler, czyli właścicielką w Warszawie, gdzie warszawskiej restauracji Grand sal kuchnia artystyczna, a propos właśnie porcji połowę porcji i proszenia o to, żeby ktoś zaatakował toczyły się nie zjadło etosem takiej postury jak ja, siedząc pomylili, ale lewica jest w UE jak i nikt nie podejrzewam, że zjadam ciut mniej, ale też lubi spróbować wielu rzeczy restauracji dlatego często proszą o połowę porcji, a jeśli np. coś mi zostanie na składy Old man olbrzymie czekoladowe ciastko i nie jest już go w stanie zjeść, bo też nie Lubie się zapychać MO prosi, żeby ktoś mi do zapakował do AAA, czyli to co w krajach anglosaskich funkcjonuje jako drogi brak kiedyś przez czekały w Lesznie martwi się zapytam czy to jest częste ram boja właśnie u niej my się zdarza taka sytuacja i jedno wyżej jednak nie da, a z kolei też Michael o dalszych losach wtedy jednak nie tabu kelner pewnie nie zaproponuje zapakować panował 34 czekoladowego ciasta, czego pan już nie chce warzone jest niedobra to może lepiej, ale goście też nie może się wstydzą, że to giełdowa nie zaś rondo patrzyli na nią, a jednak z drugiej strony przecież tak też się napracował, żeby nam to ciasto zrobić wolne było możliwie jak najlepsza w 2 pewnie za 2 godziny znał mnie najdzie Ochota na czekoladę, bo to mniej więcej takimi falami wraca po to, ciało nie, ale nie diagram zostanie apel w restauracjach i nie wstydźmy się brać w właśnie to by było ani rusz się do tych kompleksów jak Airbus byli oni go w od FSO czasem kwestia tego wyjątku dziecko on dostanie porcję, która wydaje się dla dziecka na dziecko nie zjem, bo nagle straciła apetyt, bo coś tam i to wtedy nam wrócić do kuchni to nie wypada, bo jednak jedzenie jest dobra zabrać do domu wstydzimy się, bo właśnie dla psa z dogi Ball czy mocami, lecz niektóre rzeczy pewnie stracą na ograniczenie da on grać celnym zgadzają się, że zamawiamy dziecko w dniach, kiedy dziecko jednak nie wina z dnia i mnie na to spokojnie można wziąć sobie odebrać w domu, a na Oliwie jest czas mi się z nami będzie mieć do nas rodzic oddawał jej nowa winnica oraz, że to są nasze pieniądze tys jedno tys jednak sprzyjać też praca włożona w toku jest źle to właśnie nasze cierpienie zwierząt to jest też woda, która poszła na produkcję energia na transport wszystkich produktów teraz bardzo bardzo złożone z i ekologicznie nie niewskazane miesięcznie promu modnie jest wziąć jak została w perzynę różnych szkoleniach można takiego fajnego argumentów, które myślę, że dociera do większości osób jak pokazuje, że na wyprodukowanie 1 cal żywności spożytkowana 10 cal różnych nośnikach czy, jeżeli nie wyrzucamy to jedno kalorii żywności to tak naprawdę wyrzucamy 11 cal spalimy też praca ludzi interes jest ktoś czegoś nam się wytworzyła tez woda jest na środowisko Intrall 1 z amerykańskich naukowców wyliczył, że jednak kalorie wyrzucanej żywności dla gmin do wytworzenia 1 cal potrzeba spożytkować 10 cal w postaci innych nośników niestety bywa inny obraz co to znaczy wyrzucanie kilogramach żywności zawsze tam się pomnożyć przez nią wiele, żeby policzyć tak naprawdę tego koszt nie mówiąc już od tych rzeczach, o których mówił Janek tu o kwestiach środowiska, bo nad tak naprawdę nie zdajemy sobie w ogóle sprawy, że nie wiem na wytworzenie kilograma wołowiny o różne warunki do kilkunastu Drwęca w odniesieniu do 50  000 ton litrów wody spożytkuje się na wyhodowanie kilograma wołowiny teraz wyrzucenie tego kawałka też tak jakby wylanie takiej ilości wody oczywiście część wraca tu można dyskutować, ale na pewno jest to marnotrawstwo, więc warto się zastanowić nad tym co się robi to kwestia wielkości porcji kwestia opakowania myślę, że jesteś taka kwestia kultury, której u nas niestety w Polsce jeszcze nie ma jak pamiętamy moi rodzice 20 lat temu pojechali do niej w 30 nad Adamem chłopcem pewnie 40 HS używa go karmić go szybko czas mija, ale jak wrócili z Niemiec i byli zaskoczeni mają przygotowanie kolacji przez ich znajomych rodziny znajomi po prostu to co zostało z obiadu były to 3 ziemianki jakaś porcja mięsa i jakieś warzywa zostało ogrzane na kolację i został podzielony równo dla wszystkich my trochę nam się wydaje, że my poprzez stan rzeczywiście są kultura, o których mówisz z wcześniejszych czasów, że było nam źle było biednie no to w teraz wyrzucanie żywności albo drzewa może odbić od grzanie tej żywności przywrócenie jej na stół nie jest takim godnym tak zachowanie mają uważam wręcz niezdrowo wręcz tak wręcz odwrotnie uważam, że to bardzo Wodnej zawsze staram się, ale różnorodność tak wszystkie rzeczy, które zostają spożytkować poza tym niejedno ma taką rzecz, którą w kilku miejscach powiedział później widział, żeby obserwowane, że aż o nie zostaje pusty, ale tak jest faktycznie zjadam tyle ile jest w stanie sobie nałożyć tak albo zamawia mniejszą porcję albo jak sam mówiłem to po prostu zjada no oczywiście są jakieś wyjątki jak mi strasznie nam smakuje tak nowo zdarzają się różne rzeczy, ale mówię o takiej zasadzie General tak tak zasadą jest fajna został wtedy, kiedy możemy regulować sami wielkość porcji coraz częściej pojawiają się restauracje, w których można kupić jedzenie na wagę i to jest o tyle miła i takie wchodzą zatem jakie Polacy dosyć często to faktycznie tam nie ma nuta w tych enklawach faktycznie Boca w tym stanie nic sobie, by mnie wystawi też takie rozwiązanie mianowicie są bufet śniadaniowy, które są dość wzrosłyby popularne w dużych miastach, zwłaszcza w weekend, że dzięki temu, że można faktycznie wybrać to na co się ma ochotę co znowu zmniejszała czy raz, że pozwala nam sprowadzić różne rzeczy zmniejsza ryzyko, że coś zostanie, bo my tego nie lubimy inni też bogate w kasie coraz większa elastyczność restauracji wobec tego tylko jeszcze fajnie, żeby ludzie pamiętali, że naprawdę nikomu nie zrobimy im krzywda nikogo nie obrazimy, prosząc o połowę porcji, zabierając na wyjazd to bardziej, do których możesz się zreflektowali, że taktycznie nam to smakowo skoro chcemy zabrać pozwoli do domu w wymaganym mogę natknąć się tej części 1 taką radę faktyczną dać jako rodzic miast, kiedy idę do restauracji, gdzie wielkość porcji nie jest tak łatwo do do ustalenia czy wyregulowania zgody i zamawiamy jedzenie dla dzieci to z reguły nie zamawia dla siebie, ponieważ mam prawie stuprocentową pewność, że będę miał co jeść moich drzewach i za namową żołnierzy rozwiała jednak to auto pali to jak wybór jego bratem Kozub w Czechach o tym, że będzie dojadą, a miasto jest stały jest na pewno ciekawy pomysł Adam więcej liczby takich musu wrócimy za moment w drugiej części ulicy człowiek w 20 w Brazylii w zeszły weekend w drugiej części audycji dzisiaj rozmawiamy on nie marnowaniu jedzenia zamiast być Małgorzata Minta z gazety wyborczej Marek Borowski w polskich banków żywności i Jan Kuroń w kuchni ambasada tych banków żywności rozmawiamy z bardzo dzisiaj z pewnością, bo faktycznie były mało technologii 41 technologiczna spodoba się przypomniała czas temu czytałem o organizacji to powstała w Ameryce nazywa się na film Folc też taka organizacja, która powstała wymuszają 201 letnia dziewczyna nazywa się komora, a ma moc i ona wpadła piesza taki pomysł można zrobić coś z jedzeniem, które ludzie mają świeżo przygotowane gotowe do zjedzenia, ale nie mają nic ozdobić np. dajmy na to firma katedry i kateringowe zrobiła na jakość dostawy na konferencję prasową miał już 50 dziennikarzy FOT 5 w pozostaje masa tych kanapek koreczków przystawek każące reżyserów Top 5 zostanie w lutym resort na ich dźwięk, ale lewaków łudzono się konferencję powyższe nie zna natomiast gdyby odbywała na taki, że faktycznie tego jedzenia było tyle w ale ani zaproszeni goście ani obsługa ani ani gospodarzom nie będzie tego w stanie zjeść na pewno też jest problem i co wtedy zrobić, a ja prowadzę gwiazdkowym nawiązana zostanie szybko, bo daje często nawet jak z, a więc składa zamówienie mówi Pytel, czyli naj naj le idące porcji mówi tyle tyle to zimny bufet proponuje dr toi toi mówi niech to będzie uboga to poproszę jeszcze tego trochę tego trochę mając już widzę do tego mam za dużo mówimy proszę pana to może zacznę z tego albo przynajmniej ogranicz do nieba to będzie także nie daj Boże się skończy mówi, bo może się skończyć jednak jednak będzie tak jak ja chciałbym, więc otrzymała je w mój koniec końców żywić nadzieję na broń maszynową branżą tak faktycznie właśnie komora ma wymusiła taki system internetowy, gdzie można zgłosić masz takie jedzenie do odebrania jest tam sieć wolontariuszy, którzy potem z kolei przyjeżdżają po to, jedzenie rozwożą je do placówek takich jak schroniska dla bezdomnych inaczej wiadukt wg statystyk oficjalnych udało się tak nakarmić ponad 6000 osób w jakieś 350  000 kg jedzenia w ten sposób zagospodarowana, więc można stworzyć system, w którym do jedzenia to bardzo świeże jedzenie gdzieś tam jednak nigdzie nie wyrzucamy go masowo na śmietnik ordynariusze oddajemy to pytanie pana prezesa w Bydgoszczy w polskich ramach prawnych niż konkretnym wymiarze w nocy tak jak usługami oczywiście we Lwowie sanepid brak zmian we wszystko uzależnione od sytuacji, z którą mamy do czynienia i wielu takich sytuacjach banki żywności uczestniczymy w tylko rzeczywiście TM no normy prawne, o których wspomniałem są tu bardzo ważne, ponieważ zgodnie z przepisami sanepid Sunny ideowymi to co wyszło już na stół taka, że została rozpoczęta nowo tak naprawdę zgodnie z normami nie powinno już wrócić do kuchni trafić do kolejnej grupy osób, które uważa MF jest uważano, że ta potrawa została rozpoczęta została rozpoczęta i konsumpcji oraz niewiadome, jakie osoby spożywały to w jaki sposób tam się zachowywał czy ktoś nie był chory on to są te wszystkie względy bezpieczna sieciowej o bezpieczeństwie też my musimy pamiętać jedno organizacja pozarządowa też nie możemy pozwolić na niezachowanie takiego bezpieczeństwa, dlatego że my w skali kraju docieramy do 1,51 000 000 osób i gdyby jednak taka wpadka no to jest coś bardzo trudnego natomiast mamy z wieloma firmami katering owianej umówioną taką zasadę żonę dostawiają tak do tego stołu który, który jest za to co mówił Janek i to co nie zostało zostawione na otoczenie zostało rozpoczęte powraca do nas i to jest przesyłane do poszczególnych organizacji, z którymi współpracujemy czy to są organizacje zajmujące się dziećmi jako banki żywności mamy bardzo dużo organizacji właśnie, które prowadzą świetlice takie żywienie dzieci sam pamiętam taką sytuację podczas konferencji dla biznesu, gdzie leczą uchodzi za szefem tego spotkania zaczną pytać się co się z tym stanie market zadziała jak nie bank żywności jak Marek mniej zadzwoniłem do kolegi, który przyjechał samochodem dostarczyliśmy to do 1 z oddziałów do tragedii wiedziałem, że są zajęcia tak, ale trzeba być też takim przetworzone na tę sytuację więc, gdy można zareagować najczęściej ludzie się na tym nie zastanawiając się też Janek zwraca uwagę trochę tam nasza mentalność zastaw się, ale musi być na stół jakiś tam pełen, więc oczywiście tu ja ze swej strony popiera wszelkie ruchy nieformalne, z którymi się spotkałem inni to są 3 święta i pakowanie umawianie się po świętach czy jakiś lodówki społeczne, bo mamy kilka takich przypadków fajne, że na klatkach schodowych blokach wystawiane są lodówki i osoby, którym zostaje jedzenia wstawiają do tych lodówek boję osoby potrzebujące albo jest osoba, która zajmuje się opróżnianiem tej lodówki i dostarczaniem do osób potrzebujących, ale zdarza się też, że przychodzą osoby potrzebującej biorą znam takich przyp w taki przypadek, że mało tego, że biorąc kleszcze przenoszą często słoiczki zostawiają oni są to bezdomni, którzy odbierają to żywność słoiki odstawiają na miejsce w za 2 dni odbierają kolejne porcje, więc jest sporo takich mechanizmów wśród osób polskiego społeczeństwa, którzy znają są z tego sprawę i chętnie dzielą się z innymi tym co im zostało natomiast wszystko jest kwestia wiedzy edukacji i takiej świadomości nas, żebyśmy my sobie wytworzyli świadomy, bo o wszystkich rzeczach, które do tej pory mówiliśmy jest kwestia świadomości Martinez też do tych wszystkich rzeczy potrzeba ogromnej grupy wolontariuszy, którzy będą chcieli się zaangażować i uczestniczyć w tych różnych mechanizmach, bo w banku żywności dość prosta praca przychodzi do banku żywności sortowaniu żywności pakowanie żywności trochę trzeba czasami bieg na marketingu pozwać o firmach przygotować dokumenty, ale dużo jest też takiej pracy dla wolontariuszy w takich nieformalnych grupach, czyli organizowanie żywności z miejsca na miejsce tam, gdzie ona zostaje do zagospodarowania i to tych idei w Polsce trochę za mało się na razie rozwija i chociaż my jesteśmy bardzo dużym zwolennikiem, żeby ich jak najwięcej uruchamiać naukę naprawa takich nieformalnych grają właśnie inicjaty w takich mówiła pan Marek jest przykład z bardzo bliskiego podwórka i to może być trochę reklama robią to mnie koleżanka będzie no ale jest to przykład bardzo prostego mechanizmu analny niedługo Wielkanoc skini chcieli święto tak jest do rowu, gdzie tradycyjnie w Polsce nie odchodzi się od stołu, a wreszcie godnie go w po prostu wsparcia w pewnym momencie od nadmiaru zjedzonych mazurków jaj na Mariacką Łozińska, bo to inicjatywa była w po raz drugi w przy okazji Bożego Narodzenia Geralt wiedząc, że sama po sobie ile Unii zostaje w Makowcu no bo przecież musi być makowiec sernik babka Mazurek Bujak to bez nich pasterz i Paschal i w ogóle no to możesz dokupić także Bytom cioci, która przyjedzie raz na 20 lat i ona jest kutia to, żeby jej też było miło w Pm Jonas ma w życiu po prostu takie hasła na Facebooku dołączyli wśród znajomych znajomi znajomych i dalej to poszło pocztą pantoflową, że jeśli komuś zostanie właśnie od 1 nietknięty Mazurek dodaje dać znać na przedzie pod samochodem ona wie, gdzie mu takie jedzenie jest potrzebna na to odbywał właśnie do grupy osób grających bezdomnych Care i potrzebujących przez 5 dni od dnia trafiały dane i ciepła jeszcze czasy, bo czasem także ludzie podgrzewali, żeby ciepłe dojechało pierogi, a na wszelkie, gdyż takie świąteczne bożonarodzeniowe historie ciasta ładnie opakowany to też, by ochronić ludzi, którzy dodawali Bona zadbała o to, żeby osoba, która dodaje przelicza się doceniona, że to są zaimprowizować właśnie, którzy mieli się cieszył uśmiecha, a drugą ładnie przygotowane popakowane to zawsze nam zostaje tak nie wiem znała lepiej ma przynieść podzielić się z niewielu węzeł właścicielką sklepu obok domu albo kimś zależy najbardziej realny niż w żużlu, ale w końcu to tytuł ma problem zostanie wypożyczony do bardzo też zbyć święto spędzają samotnie emerytur też jest jakiś na stronie ZUS ma żal Himalaje finansjery delikatnie mówiąc, więc to też jak w g na naszym miejscu nad ludzkim to właśnie osoby starsze, bo one najczęściej właśnie Soły potrzebujące nie tylko po nie tylko w Warszawie przede wszystkim poza Warszawą, bo tutaj też, a do lodówki, bo w Szczecinie prawda w Alpy albo już kilkaset kilometra w wielkim tarasem już też są takie jest, że chciał wrócić do idei wolontariatu, bo to jest rewelacyjna rzeczne to jest banki żywności faktycznie są różne są czytelne i monstrualna organizacji lub Renault lewą organizacji pozarządowych i tutaj pan Marek wspomniał, że rozwiąże poszukuje wolontariuszy do tej wolontariusze właściwe wskazanie w każdym wieku, bo wolontariat w Polsce kojarzy się osobą młodą energiczną i t d. nie mogę mającą Polacy, szukając są świadczenia w domu dokładnie halę wystaw tak natomiast u nas jest też duży problem patrzy przecie piątek w cudzysłowie tych ludzi starszych natomiast duży problem jest też z aktywizacją osób starszych, a to jest bardzo duży potencjał, bo ludzie, którzy są na emeryturze mają bardzo często grafik stabilny wiedzą co czeka na parę tygodni do przodu mają bardzo ciastek i doświadczyli korzyści z pracy to czy księgowość czy może być kierowcą czy logistycznie operować, a aktywizacja tych osób starszych w Polsce na poziomie tak mizerne w porównaniu do Europy zachodniej, że to wstyd jest to naprawdę wielki potencjał, który może być wykorzystany nie tylko bank żywności właściwie w każdej każdy pozarządowej działalności jest tutaj jak bardzo zachęcał rakietowego słowo, które tego banki żywności i jesteśmy w trakcie realizacji i kampanie na rzecz wolontariatu w nim jako banki żywności potrzebujemy różnych wolontariuszy potrzebujemy wolontariuszy przede wszystkim takich stałych do działań w codziennych skupiamy się na różnych grupach, bo młodzi wolontariusze oni przychodzą są bardziej tacy tymczasowi, czyli mają 2 miesiące 3 miesiące pół roku studiujący później dziesiąty pływają do swoich zajęć, a rzeczywiście ta grupa osób starszych, która przechodzi na emeryturę często zastanawia się co ze swoim czasem może zrobić interes świetne świetny moment, żeby oni też chcieli się pomyśleć w ogóle w ten sposób, że ja jeszcze jestem przydatny jeszcze mogę coś robić jeszcze mogą być aktywne i wystarczy jak taka osoba będzie przychodziła nie wiem 2 × w tygodniu po 34 godziny i zajmie się konkretną rzeczą, bo my jako banki żywności oferujemy konkretne rzeczy to nie jest tylko praca fizyczna, bo praca fizyczna też jest jest dużo, ale też sporo takich prac, która bezpośrednio ma związek z ludźmi, którzy odbierają żywność sporo edukacji prowadzimy na rzecz ożywiania prawidłowego odżywiania niemarnowania żywności, więc jest ona do popisu zarówno dla tych, którzy chcieliby się rządowe oderwać od wcześniejszej pracy biurowej po prostu przyszli sobie po pakować żywność dla konkretnych organizacji, ale również dla tych, którzy chcieliby udzielać się intelektualnie i albo pomóc w nawiązywaniu współpracy z firmami albo pomoc przy transporcie albo pomoc przy prowadzeniu szkoleń dla dzieci, bo naprawdę tych zajęć banku żywności jest tak dużo my żeśmy zrobili też sobie taką identyfikację stanowisk wolontariuszy tych stałych okazało się, że w banku żywności mamy dla 18 stanowiskach pracy różnych różnych nazewnictwa potrzeby pracy wolontariuszy, więc myślę, że każda osoba, która byłaby zainteresowana znajdzie coś dla siebie nie mówię, że w wolontariacie akcyjnym, gdzie organizujemy zbiórki i tam wtedy po 5060  000 wolontariuszy aktywizuje się w sklepach prosili o dodatkowe zakupy żywności zbiera żywność przy koszach startuję w magazynach później pomaga dostarczać do organizacji, więc rzeczywiście jest to taki obszar, który wymaga w Polsce zaangażowania, a też on trochę do badań statystycznych, bo jesteśmy jednak społeczeństwo, które trochę mało aktywnej te badania ostatnie, które czytałem mówią o tym, że tylko 14 % polskiego społeczeństwa angażuje się spać w sprawy społeczne przed sobą szantażuje pani mówię było przekazywanie środków finansowych jest naprawdę bardzo mało nie zdaje sobie sprawę, że globalna piramida Masłowa i znacznej mierze mamy zabezpieczone potrzeba podstawowe potrzeby to później zabezpieczam potrzeby innej chodzimy gdzieś na wyżej, ale jesteśmy też krajem w środku Europy, które nam na my już dużą część potrzeb miarę zapas zapewnionych i teraz potrzeba coś takiego sposobu myślenia promocji o wolontariacie i aktywności społecznej, żebyśmy chcieli siebie dać społeczeństwu, żeby dać na zewnątrz jest niesamowicie istotne to, zwłaszcza że banki żywności jest to 32 jednostki, które w Polsce jest istotne, bo byłoby wydać na to, że bardzo dużo się prawdopodobieństwo, że mam koszyk bank żywności i nie musimy dojeżdżać już tam kilometrów czy to bardziej, że kilkudziesięciu, bo po tych jednostek jest sporo w Tour de France taki system, gdzie można sprawdzić kogo w danym momencie banki żywności potrzebują prawda, w jakich wolontariusz idzie tak mam taką aplikację, w której można, w którym można się zarejestrować się rzeczywiście poszczególne banki żywności, określając swoje potrzeby natomiast not każda osoba, która się zgłosi jem ne po to tak na przez internet rzeczywiście jest kwota ta pierwsza ta pierwsza linia kontaktu tak na pierwszy mamy, ale powinniśmy pamiętać o tym, że zawsze jak już osoba się zgłosić człowiek z człowiekiem to bardzo często jest ważna relacja nie tylko to co chce robić, ale przyjazd tej organizacji, bo prawie się o odnajdą odnaleźć natomiast banki żywności nie tylko 32 organizacje, o których mówił ja leśnego to jest 4000 różnych podmiotów, z którymi my współpracujemy i mety wolontariusze nie szukamy tylko dla nas, ale w zasadzie w każdej miejscowości jest organizacja, z którą bank żywności współpracuje i w tych organizacjach również w poprzednich są wolontariusze są organizacje, które zajmują się dziećmi niepełnosprawnymi bezdomnymi samotnymi osobami osobami chorymi, więc ten wolontariat w ten sposób może rzeczywiście do tej w tym kanałem może być bardzo fajnie i propagowane i realizowane w konkretnych czynnościach i w pewnym sensie tak jak to bywa na co dzień i jedzenia i stołówkę siadamy potrafi zjednoczyć rodzinę ktoś nas połączyć wokół tej podstawową jak się okazało potrzeba jednak istotnej w powiecie czegoś tak są podejmowane przez dzielenie się jedzeniem bardziej zaangażować do dzieci w różne aktywności społecznej w fajny pomysł i wracamy do tematu niemarnowania żywności za moment w trzeciej części audycji człowiek w 20 w Brazylii podczas drugiej serii witamy w trzeciej części audycji poświęconej dzisiaj nie marnowaniu jedzenia zamiast Małgorzata Minta z gazety wyborczej Marek Borowski symbol polskich banków żywności i Jan Kuroń szef kuchni ambasador banków żywności rozmawiamy o tym w tym zagadnieniu jak tomów równość mądrze wykorzystać upomniał się na moich ulubionych książek kulinarnych i z moich ulubionych autorów zagranicznych rdzeń Oliwa do wnętrza jest taką książkę o ministrze FOT ona po polsku ba nią jakiś inny to tło generalnie nawiązywało do brytyjskiego pomysł na ministerstwo jedzenia, które tu stało bodajże wczasach Iwojny światowej zajmowało się tym, żeby uczyć ludzi jak w czasach niedoboru mądrze korzystać z jedzenia jak się o żywić zdrowo i zarazem ekonomicznie i oddaj mi jest człowiekiem, który bardzo mi takie akcje społeczne ono od schematów nam na koncie liczne liczne przedsięwzięcia związane ze stoiskami szkolnymi i t d. zobaczymy sporo o tym komu taki właśnie edukacji podstawowej tak umieć gotować to nie jest trudne tak mogą zrobić to w ten sposób, aby nie wydawać mnóstwa pieniędzy i to co dość często podkreśla jest to już szefów kuchni oraz Kisiel do czegoś przydają można zdobyć czerstwy chleb można dochodzić tak jak mówiłem wcześniej ziemniaki czy miasto nie nawet tylko o to, żeby ogłasza zabitego jakąś sałatkę kroi zapiekankę od ucha interwencji zastanawiam się w pewnym sensie banki żywności nie są takim naszym polskim ministerstwem jedzenia, jeżeli mogę tak powiedzieć, bo z tego wspomogli panie Marku to też edukuje się nie tylko dajecie jedzenia, a także redukuje się jak jeść zdrowo jak jak choćby jak sprawić, żeby ten problem niedożywienia to mogliśmy wcześniej tego nie dostawienia w nie nawet z braku kolory tylko z niewłaściwej kompozycje posiłków bonus w Polsce na ogół mniejsze na zdecydowanie tak też rozmawialiśmy na początku pierwszej części do przerwy oblanie obalaniu mitów im też takich kilka mitów z kilkoma mitami spotykam się przy tych szkoleniach, które prowadzimy prowadzimy szkolenia do związku z marnowaniem żywności to pierwsze pierwszej damy z inną grupę, ale się z grupą szczególnie osób, w które premię trudniej wżyciu nazwane od razu mówią my nic nie zaoszczędził, bo nie ma czego ale zaczynamy rozmawiać o tym, o konkretach, a ile wody zużywasz Ameryki ma a w jakim naczyniu to przygotowujesz potrawę a na jakim palników o lekkim ogniu, a jako, że jak hieny już ważna okazuje się, że osoba może dużo zaoszczędzić na sam taki sam mit dotyczy zdrowego odżywiania mit, że zdrowe żywienie zdrowie, więc my staramy się chemicy przewracać pokazywać, że tak nie jest tylko po prostu trzeba większą uwagę przykładać do tego, czego i co się przygotowuje i nam bardzo dużo zdrowia w warzywach bardzo dużo osób ubogich żyje na wsi też przygotowanie warzy w tak podstawowych witamin dla człowieka nie jest ono na mało tego, że można te warzywa i przygotować miejsce swojego ogródka też, że część tych warzy w można przygotować na okres jesienno zimowej na zimę i można je przechowywać można też warzywa przetwarzać, więc to są wszystko takie metody, które pokazują, że na dożywianie może być zdrowe i nie musi być drogie i banki żywności i ba w tej chwili nie uruchomiły Car całą walką o Leninie edukacji edukacji kulinarnej edukacji dietetyczne edukacja zakreślenie marnowania żywności 1 i edukacji w zakresie gospodarowania własnym budżetem o to, żeby dotrzeć do tych środowisk uboższych i pokazać, że tak odżywianie nie musi być drogie, że mocno, że my to robić taniej, że powinniśmy zwracać uwagę na nie marnowanie i że niemarnowania powinno być trendy z tym powinniśmy się cieszyć chwalić i te są takie fajne elementy, które też tym ludziom dają fajne poczucie, bo on zauważamy zmianę u osób, które korzystają z tych szkoleń, że inaczej zaczyna podchodzić zaczęła też się chwalić czasem mamy w edukacji problem z osobami dorosłymi, ale stanie się dla nich dociera przez dzieci we wsi dzieci dostają zadanie domowe, żeby z rodzicami też przygotowały świetnie realizują to jest naprawdę fajne edukacja Motor o już tu proszę bardzo w razie jeszcze w każdą z basem biorę udział właśnie szkoleniach z bankami żywności, a nawet poniosły Lotos książkę kulinarną jako sprytnego, lecz kulinarna ekonomia i IATA mówią o całym szeregu rzeczy właśnie, bo to jest okres wiele wiele etapów to tam, gdzie dochodzi do marnowania te złe przechowywanie, czyli co w lodówce co poza lodówką, bo to też nie jest oczywiste dla ludzi jak powinna wyglądać lodówkach, która jest, która maluje najmniej energia z zamrażarki, bo nie każdy wie np. że zamrażarka, która jest wypchana po brzegi Mar my dużo mniej energii niż taka, która jest w połowie pusta tak nawet warto zwykłymi kostkami lodu dobić rywala trener i dużo mniej zużywała to jest właśnie kwestia i sezonowości okazała się, której rozmawialiśmy że, że sezonowość to jest taka rzecz, którą odkrywamy na nowo i chwalimy się miałam zamienniki różnych rzeczy przeprawy i t d. bo to wszystko to jest to jest świadomość właśnie tych ludzi i po warsztatach ma bardzo przyjemną taką zwrotka od uczestników, że dowiedzieli się po tylu rzeczach często tak banalny, że nawet przechodzimy nad nimi do porządku dziennego także tutaj to jest bardzo fajna inicjatywa, jeżeli chodzi o to, że MF wydaje mi się walką o 2 takimi trwałym marnujemy jedzenie najczęściej wtedy, kiedy kupujemy rzeczy, które mają krótki termin przydatności do spożycia, więc świeże produkty prawda dlatego ludzie często czasu po części z wygody kupują żywność wysoko przetworzoną no bo to się nie zepsuje, bo tam jest zafoliowany zapakowane, a jak się kupuje świeże mięso świeże owoce świeże warzywa to właśnie wtedy się najczęściej marnuje rajd to ja nakłonili, więc jeszcze takich trików zdradziła co są takie rzeczy, które na czyjeś życie miało to szczerze się wychowywało w regionie, gdzie się ktoś gotował naszych zdarzyło nam na znalezienie nowej ery z nich na to jak deszcz miał taki bonus w postaci w postaci ogrodów trybu przy naszym domu oni także tych warzy w było dużo, ale my też po prostu wszyscy lubili jeść bardzo warzyw niż realnym jadło w GM, ale to co mówisz o tym, już żywność wysoko przetworzonej taka żywność wysoko przetworzona ona ma zwykle 1 TB sposobu użycia, czyj głos i późniejszego wykorzystania mówi nam najbardziej przetworzone już uformowane w tym mniej czyste możemy zrobić, a jednak sałatka z chipsów to może niekoniecznie meandry celników do takich, którzy robią z tego panie Carmen, ale jeśli załóżmy, że kupimy świeże pory tak i czy nie możemy zużyć białą księżna Surówka to zostanie zielonym możemy użyć do wywaru jeśli Real kupujemy sobie nie wiem dobrą fajną skórę no to część może i rzeczywiście tam nie wiem może złożyć pierwsi ranni dzieci zjedzą w sobotę o swoje ukochane filety z grilla z piersi, a resztę jeśli te dobra aura, bo zakładamy, że inwestujemy więcej cukru niż 5 zloty za kilogram Bóg dobro kurczak nie może tyle kosztować 2 tys, a wykonane to, że mam taki budżet UE, ale jednak dzisiaj z tej góry reszta rosół zostanie nam tego bulionu możemy go zamrozić Boros, bo znak kojarzy się świetnie radzi i też wtedy w każdym momencie Ścinawka mamy nadwyżkę warzy w możemy te warzywa po prostu sobie upiec wyciągnie bulion z zamrażarki ją mieć tanią zupę krem zważy, jakie są pod nazwą przepis wytrych tak czy tez cukinia czy też pomidor zwalnia jej zdaniem SLD jest, że Gdynia najlepiej jak są resztki ważna rzecz w tym smog jest zwykle najlepiej, ale ja pamiętam dziś są moim ulubionym daniem, ale za, którym przepadałam było coś co się nazywa trochę tam straconych Chlebek po francusku, a bardziej wyrafinowane nas od francuskiej prosty, czyli po prostu to chleb czy chałka, który jest Charles już nie pierwszej świeżości graczem w UE w mleku z jajkiem smażymy na patelni i wiemy z miodem konfiturą, z czym Bojić lub po prostu przysmak tak ja się, aby na tym, że czasem celowo sobie dziś tamtą tak jak u banany celowo jest zostawiamy, żeby mi dojrzały, żeby miała ciasto bananowe dlatego też kupuje przecenione banany i które są czarne na bazarku czy przy supermarkecie im, żeby zrobić sobie z tego raju ciasta już tych trików jest mnóstwo i to wychodzą z tego i czynnie zasadzie, że to jest niedobre jest, kiedy ujadanie wręcz odwrotnie naprawdę są jak najbardziej pełnowartościowe świadczy dodanie do naszej zaradności ja też kupuję zazwyczaj bierze co przeglądam warzywniaku w sklepie to rzecz wśród przecenionych, bo wtedy od razu biorę coś co szybko z tego bez tego kombinuje tu było wspomniane propaganda wspomniała o tym, że bardzo często kupujemy takie, bo zaraz się popsuje my często robimy takie karygodne błędy w sklepach, że ścigamy po pierwsze, rodem z brzegu i lecimy dalej z wózkiem pamiętajmy, że może nie przeciwko nas, czyli domu w cudzysłowie przeciwko nam są całe całe rzesze ekspertów i pracowników pracownicy wieczorami specjalnie z podróży schodzą produkty w ramach krótsze terminy wystawiają na zewnątrz dwulicowość na to, że mnie spojrzymy, że jogurt ma 3 dni, a mostem Bema 232 tam jadą wynajętą przez zapanować, bo tutaj z Realem trener czasami jutro zajmie się cenami na urlop więźniowie chętnie, a dokładnie od razu marzenie wybierali drugi był najdłuższym terminem, bo to jest wszystko kwestia to jest znanego z Alwerni stawiania pralki w lodówce, bo ten, który jest krótszy, aby go wystawić na zewnątrz otwarty w Lechii z silną Lechią dali szans, by to, że w zamrażarce podpisywać Łowicz euro dają miastu to co specjaliście marketingu w sklepach trudno wstyd w swojej ludów w warsztatach się z 21 jeszcze wydarzyć istotne w zawodach nigdy nie, choć najładniej tak rozbuchanych rok 1 do rodziny, która chodziły głodne na zakup w porównaniu z taką samą rodzinę odpisem potrzeba wydawał 63 % więcej pieniędzy za chodzimy głodni chodzimy z listą zakupów stanie się z dziećmi, jeżeli może i czekając w kolejce zamiast rzucić się na teren sten tam z batonikami tak dalej to lepiej z lustrem co mamy w wózku czy na pewno wszystko w znanych z nadrzędnym dobru naszych tak, jeżeli chodzi jest okazją na poczet osiągnąć jeszcze się zapytać o taką gotówką, której rozmawialiśmy przed wejściem do studia mówimy lodówka zamrażarka wspominaliśmy o tym, jeżeli lodówka się popsuje to też dobry trening właśnie -li chodzi o planowanie zakupów i niemarnowania jedzenia to jest faktycznie coś takiego byłoby fajnie wyłączyć lodówkę na tydzień wypowiedzianych bzdur każdemu dobrze zrobiło się włączyć lodówkę na tydzień on mnie tam sobie rok to świetny sposób, żeby rozbroić no oczywiście, jeżeli mamy tam wyjątkowe sytuacje dużą rodzinę i t d . nie do końca murowany czas pracy to odbywa, ale to jest świetny sposób, że uda się go na tydzień czy najlepiej na 2 osoby włączyć lodówkę i zarządzania będzie szło po latach bliżej nam się do góry nogami wywraca myślenie o w, a o tym co będziemy jedli jak będziemy kupowali je kupimy wędliny nazwać plastron wannę, bo zaraz nam się, by Optima przy sobie kupić kawałku i położyć faktycznie gdzieś tam poza lodówką i wtedy bardzo duże nawyków być może na stałe zaadaptuje, na których wcześniej mieliśmy, bo lodówka tylko taka przechowalnia pożyczka nie nie o to, żeby te produkty i przechowywać w optymalnych warunkach docina nam służyć jako takie alibi wróćmy do lodówki Tęczy nie stanie jest, toteż można sobie w skali mikro robisz taki trening ja tak czasem robi wielkie czyszczenie szafek, a ja maniakalnie bardzo lubię jeść, by wrócić każe ziaren coś się często kupuję, bo się wydaje, że już nie ma w niej odkrywam w domu, że nagle nam w oczy nerek w nartach oraz solidne równe 4 kartony, bo faktycznie zjada mi duże czasem nie kontroluje czy już zjadłam wszystko do tych są wyroby takie detoks szafek nie tyle dla mnie detoks na czym mi to bardziej mentalnie, ale szafką, owszem i po prostu wyjada co jest wiadomość słoiki wszystkie będą puste robi co dwa-trzy miesiące co dwa-trzy tygodnie temu taki jest taki rekonesans co ja mam i osoby zapisy na kartce napisz do mnie to formy zboczenia pewne, że w pewnym momencie przybrało, bo zapisy są w smartfonie co mam w zamrażarce, kiedy mi się że, choć ten będzie nacisk na spotkaniu nagrań zależą one wibruje patrzę, a to cielęcina za 2 tygodnie kończy się Verbum wejściowymi na nabrzeżu u nich auto maniacy technologiczny oglądali też w służbie nie marnujemy cały czas mówimy jednak o tym, żeby być cywilizowanym społeczeństwem, a cywilizacja to jest chyba połączymy człowiekowi węzeł wodny w twoim forda zrobili mi się sercem reformy się wydaje wójt mamy trochę inny akcent był chyba jest bardzo fajny na na zakończeniu tej audycji miasto od lat się mówiło to będziemy inteligentne lodówki na nocami sprawdzał datę przydatności do spożycia tego dziejowego, a my wreszcie będziemy mieli spokój, bo będziemy wiedzieli zatem nie odczuwa zjeść jajko się kończą sam dostaniemy esemesa kopiarka i t d . a ja o tym, słyszeć i czytam od zaraz jak środa 15 i cały czas na tych lodówek nie ma tych faktur za nas pamiętają nie ma aplikacji, które ma dla nas kupią to co trzeba do domu to cały czas jest masa ludzka odpowiedzialność na zaplanowanie można wpisać swoje wschodnie smartfona oczywiście natomiast ktoś nie robi samo musimy myśleć o tym, myślą za to bardziej nerwowo, bo także może dobrze, że musimy myśleć inaczej ja bym chciała, żeby lodówka zaczęła zamieszczać jednak cena była dla nas, tak więc do niedawna tak to trochę za daleko wg Międzynarodowego i jego, jakkolwiek ludzie powinniśmy jednak nad tym panować z tego to my spożywamy my kupujemy my myślimy inne ważne, ale my też, bo to nie tylko kwestia Żydówka będzie za nas pamiętała jest też kwestia uczenia naszych dzieci, bo jeżeli lodówka będzie za nas pamiętała o nie nauczymy nasze dzieci i co też żywność koce żywność zadbać i jak trzeba pamiętać o tym, że o tym, żeby nie ją spożyć więcej na zdecydowanie tego chyba nam niknie w nie ja liczę, że nie zakończono próby po pan prezes powiedział, że to stać tragedia w ciąży właśnie nowy trend że, żeby chwalić, bo udało się wypromować teren osiedla w dnie nieważne od stanu konta czy zasobność portfela ludzi wychwalał niemal wojewody gasi światło wychodząc z, a mało ludzi kwot chwali się tym, że nie marnuje żywność, że zjadła go sprzedać Sobieskiego kreatywnie przerobił i ja chciałbym, żeby to był nowy trend na naszym podwórku właściwe ogólnoświatowy też dołączyć w myśl, że wszyscy jesteśmy w 1 drużynie z tak bardzo fajna drużynowa taka zgoda na swoją decyzję w tym momencie faktycznie and możemy kreować modę na nie marnowanie możemy kreować modę na nowy cykl kreatywny recykling jedzenia taki, który będzie to będzie sensowne i smaczny tego właśnie państwu życzymy smacznego i zdrowego i przy okazji wciąż skromnego ożywienia w, a ja już dziękuję moim gościom w studiu Małgorzata Minta redaktorka gazety wyborczej autorka bloga Minta i skokach com dziękuję smacznego zapraszamy na Boga o przepisy Marek Borowski prezes zarządu federacji polskich banków żywności i również dziękuję za grosz naszą stronę nie marnuje PL tam całą masę przepisów nie marnowania Super Jan Kuroń w kuchni ambasador banków żywności dane do 13 Muz zaprasza tam też, że nie marnować i do książki do wiersza Twitter ze znaków nie polecamy w muzyce my polecamy i zapraszamy jak zwykle na kolejną edycję w sobotę parę minut po godzinie dwudziestej mówi Jan Stradowski dobranoc człowiek w 20 w Brazylii podczas drugiej fazy drugiej fazy drugiej gimnazjum Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: CZŁOWIEK 2.0

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Z pakietem "Aplikacja i WWW" - niezbędna wiedza zawsze pod ręką!

KUP TERAZ do 40% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!