REKLAMA

Smog zatruwa żywność w Polsce. O nowych badaniach opowiada Piotr Siergiej z Koalicji Klimatycznej

Post Factum
Data emisji:
2016-02-15 19:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
12:09 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
post factum w 5 minut po godzinie dziewiętnastej słuchamy Radia TOK FM dziś w poniedziałek 15 lutego zgodnie z zapowiedzią w naszym studiu po Piotrze rybie koalicja klimatyczna Polski alarm smogowy dobry wieczór dobry wieczór państwu państwo poddali badaniu jajka, które pochodziły z Rabki Rybnika Żor zdawałoby się tak zbadaliśmy 4 próbki jajek z tych 4 miejscowości te jajka pochodziły z hodowli tradycyjnie uznawanych tak potocznie za ekologiczne to znaczy był to zaufany Rozwiń » gospodarstwo od ludzi, których o, których wiadomo, że nie oszukują, że to są prawdziwe ekologiczne jajka od prawdziwych kur wolnego wybiegu tak, by okazało się, że na 4 próbki losowo dobranych krótki, bo jajek z każdej hodowli było więcej niż jedno tylko jedno jajko z barwach tłumnie przekroczyło normy skażenia dioksynami natomiast Żory Rybnik były troszeczkę powyżej normy Rabka czterokrotny poziom czterokrotne przekroczenie poziomu dioksyn w żółtku jaj kurzych najdroższe w jajkach, które mają przymiotnika ekologiczny albo tam wolny chów czytam co jest to co w sklepie uważamy, że jest najzdrowszym tak jak rozumiem nie jest fermy takiej hossy nie z klatek to były jak rozumiem te, które powinny być w naszej ocenie najzdrowsze, ale tak się powszechnie uważali, jeżeli zadajemy sobie teraz pytanie czy lepiej kupować jajka ekologiczne odkurzyć wolnego wybiegu czy może kupić Real jajka z fermy, które mają opinię na różne zależą od ludzi, ale raczej wszyscy uważają, że jajka z wolnego wybiegu są zdrowsze od tych jajek z fermy, jeżeli zadajemy sobie takie pytanie to myśmy sobie zadać pytanie w jakim stanie jest polskie środowisko, że kury pasące się ich na wolnym wybiegu dają nam właśnie takie jajka jeszcze ważna sprawa tam przekroczyć 3 lat, bo przekroczono o dopuszczalny poziom dioksyn tak tak to są GieKSę dioksyny i dioksyny to są też taki związek chemiczny, który z niebywale toksyczny jest to cała grupa związków chemicznych naj prościej znanym najpowszechniejszy taki i ogląd ofiary dioksyn to jest prezydent Juszczenko Ukrainki z Ukrainy tak Juszczenko, który został zatruty dioksynami, więc mowy pamiętamy jego wolność dla aktorów wszyscy pamiętają zatrucie dioksynami dioksyny to są bardzo toksyczną substancją mierzoną i poziom dopuszczany to jest 2 pół piłką g ma na 1 g żywność 1 piktogram to jest jedyna Sztum miliardowe części, więc to jest naprawdę bardzo mała ilość toksyn z 1 g żywności co oznacza, że towarzyszą bardzo bardzo toksyczna, skąd w tych konkretnie jak te, w których państwo znaleźli zbyt wiele dioksyn, skąd te Dixon szef tych, jakie znalazł, jaka była droga drużyny w tych walkach znalazły się wg najnowszego naszego szacunku, by znalazły się tam z powietrza to znaczy znalazł się zanieczyszczenia z dioksynami są związkiem chemicznym, który powstaje na skutek spalania węgla w obecności chloru związki węgla i chloru to są właśnie takie dioksyny chlor jest wiemy o tym, bardzo toksyczne tego typu związki powstają na skutek spalania w dość niskich temperaturach z małą ilością tlenu i spalania bardzo złych bardzo złych pali w stałych, czyli inaczej mówiąc dioksyny powstają w domowych paleniskach poza klasowych spalających pozaklasowe węgiel albo odpady śmieci, czyli dioksyny powstają czym z naszych gospodarstwach domowych w dziale wydostają się jak rozumiem do atmosfery i później ta droga wygląda w ten sposób, że jak rozumiem te od opadają gdzieś na teren i to mogą być właśnie albo stworzymy jakiś Niewiem owoce warzywa tak, ale może być coś co na początek Kurant, który zaczęliśmy żyje tak czy to była ta droga i później jajko od tej pory już będzie zawierał jak sen czy tak tak tak to dioksyny, które unoszą się w powietrzu prędzej czy później muszą gdzieś oparcie jak przypomina takie różne komunikaty, w których słyszymy, że dziś mamy dzień bez smogu ponieść, ponieważ wieje tak zanieczyszczenie powietrza jest niewielkie przewijało problem jest z tym, że te dioksyny, których wywiało z naszych kominów gdzieś musiały opaść nie znikają prędzej odpadną, jeżeli nie wie także te dioksyny opadną w naszym ogródku żywi dzieje to pewnie opadną w sąsiadującym mieście, ale do nas z kolei przewidzieć jak synek z innego miasta, więc tak naprawdę te dioksyny, które znajdują się w gruncie one są takim na dymiącym pistoletem to znaczy, nawet jeżeli w Oleśnie rozpadała się rozmawiało się w glebie akumulują one toczyć po pewnym czasie po wielu dziesiątkach Walton jest też gleby znikają włóczą się rozkładanie, niemniej w takim krótkim okresie czasu 10 kilkunastu lat one się w glebie akumulują to oznacza, że nawet, jeżeli mamy smok przez 4 miesiące w roku to nie zmienia faktu, że dioksyny z tych 4 miesiącach kumulują się w glebie i wiosną kurki przychodzą nowi, zajadając co zostało już w jakie mogą być jeszcze potencjalne drogi państwo badali jajka lekkie ładne potencjalne mogą być drogi dioksyn z tego paleniska w niskiej temperaturze nieodpowiednim palenisku bali się nieodpowiednie rzeczy to to dobra wg mnie czeka jeszcze może być oprócz tego, że znajdą się w jajku kurzym to będzie jeszcze w rzeczach, które jemy dioksyny dostał dioksyny to jest taki związek chemiczny, który rozpuszcza się w tłuszczu dlatego wiankach badamy go w żółtku natomiast dioksyny no pomóżcie takie tłuszcze, które spotykamy w sklepach to jest oczywiście mleko nabiał, tak więc jeżeli, jeżeli mamy krowy pasące się czy też owce w końcu to Małopolska i tam są oscypki i t d . więc jeżeli tam te dioksyny opadają na trawę są to trawa jest zjadana przez rząd, a potem one wytwarzają mleko sery oscypki i t d. jogurty to bardzo jestem ciekaw, bo nie zrobiliśmy tego badania bardzo jestem ciekaw, jaki jest poziom skażenia dioksynami właśnie produktów mlecznych z takich okolic, w których powietrze zanieczyszczone co państwo Lekan zbadali niezłą jogurtów kefirów masła to produkty są badane przez zapewne przez odpowiednie służby my zbadaliśmy zbadaliśmy jest poziom poziom dopuszczalny dioksyn w gramie żywności i zakładam, że teren ten poziom w produktach takich, ale jesteśmy pewni, że w Polsce mleko i albo Tamas albo kefir jogurt pod względem zawartości dioksyn w badanym nie wiem tego czym są badane być może są no trudno mi tutaj powiedzieć w tej chwili, ale my zbadaliśmy te produkty, które na pewno nie są badane, ponieważ to są produkty pochodzące z tzw. ekologicznych hodowli punktach i tutaj warto powiedzieć to, że w całej Polsce mamy przekroczenia zanieczyszczenia powietrza rakotwórczym benzo Alfa piren sięgające 67 krotności tak dopuszczalnego poziomu i z tego właściwie ludzie sobie zdaje sprawę i wiemy też, że w wielu regionach Polski przekroczenie zawartości dioksyn w znak trudno czy poziom zawartości dioksyn w metrze sześciennym powietrza jest od 20 do 40 × wyższy niż np. w powietrzu w krajach Unii Europejskiej średnio 20 do 40 × wyższe możemy, więc wnioskować to jest może daleko idący wniosek, ale myślę, że ta kolacja będzie tutaj dosyć duża możemy wnioskować, że takie jak ten poziom dioksyn w Polskim powietrzu no może nie jest w sześcio siedmiokrotnie, niemniej myślę, że jest to dosyć powszechne zjawisko w Polsce, zwłaszcza w miejscach, w których mamy tzw. kopciuchy i z kominów dymie i tam uprawiamy no i hodujemy kury albo albo mamy krowy czy, z czym jeszcze jedno ważne pytanie co z mazurkami, które są w miastach czasami przy dużych skrzyżowaniach z ulicy czy żywność trzymano tam mogą się od rana do wieczora prawda 12 godzin czy czy też także tam też, by Jacksona do dostania się na dotyk żywności typu warzywa odzież na sport wykłada w tego nie jestem badaczem wysunął się tutaj wypowiadać, ale wiem, że dioksyny dostają się do żywności poprzez rozpuszczanie się w tłuszczu to znaczy dostaną się do jajek do mleka do produktów zawierających tłuszcz raczej nie dostaną się ze szczepionką sałaty rzodkiewki czy jabłek, jeżeli to produkty umyjemy dobrze przed spożyciem to myślę, że możemy się czuć bezpieczni zadzwoniła w trakcie naszej rozmowy słuchaczka Radia TOK FM pani Ewa i pyta czy badano jajka z pieczątką z wolnego wybiegu takie, które się kupuje w sklepie ani na wsi prosto od rolnika to z tego co wiem to były jajka wprost w nowo wyjęte spod skóry może tak to w w nie miały żadnych pieczątek tak mi się wydaje ani nie jestem pewien, bo nie widziałam ich walce świadczą o tym, że po pierwsze mamy nie nie inny świat nie wygląda tak zero-jedynkowy to nie jest czarno-biała sprawa, dlatego że w jak rozumiem nie mamy pewności nigdy, dopóki nie zbadamy czy ten produkt, który zawsze, gdy jest ekologiczne co nie zawiera dioksyny brak rozumu w związku z tym, że ruch powietrza w kraju czasami są czysto przypadkowe i to my nie mamy jak zakończyć pozytywnie tej rozmowy podszedł nie może być miejsca, gdzie zdał nawet daleko w od zadymionych ZAZ mogą one ich miast, które będzie też są adekwatnie problem jest do rozwiązania problemy z rozwiązania możemy go rozwiązać naprawdę kilkoma dosyć prostymi sposobami wiemy, że w Polsce mamy około 3 ,51 000 000 poza klasowych kotłów, które produkują dioksyny to dosyć dużo kotłów pieców kotłów, czyli pół 1 000 000, jeżeli wymienimy te urządzenia grzewcze na urządzenia, które spełniają czwartą piątą klasę normy to znaczy ich spaliny są dziesięciokrotnie dwudziestokrotnie częstsza niż to co się dostaje skok kciuków to możemy sobie powiedzieć, że wtedy w ogóle nie będziemy musieli się zastanawiać czy to jajka są z fermy czy są od gospodarza, ponieważ będziemy mieli pewność, że na terenie całego kraju mamy czyste powietrze w związku z tym nie będziemy mieli dioksyn na takim poziomie, jaki mamy teraz mi się wydaje, że to jest najprostsze z możliwych rozwiązań zamiast zastanawiać czy lepiej kupić jajka z miejscowości, a tych miejscowości ba tu tak, ale nic do kończąc kwestia pracy nad porządnym początkiem serce całego zagadnienia czy domów jak pan to ocenia mamy ustawę antysmogową podpisana przez prezydenta mamy samorządy miast, które już nie tylko w Krakowie wciąż mówią, że będą naciskały, aby na wymianę kotłów w dopalaczu proces długofalowy i tak pan to dziś perspektywą z perspektywy pan doświadczenie pana pracy czy czytnik czy czeka nas w ciągu dosłownie kilku lat rewolucja wymienić się jako tło tych panów na nowoczesne zdrowsze dla nas, po czym w kilku milionach kotów to jest dosyć duża liczba niemniej, gdybyśmy już dziś wprowadzili takie regulacje to znaczy regulacji, w których powiedzielibyśmy, że w perspektywie najbliższych 5 lat musimy doprowadzić do sytuacji, w której wszystkie kotły w Polsce będą spełniały określone normy czystości spalin to przecież mamy dla samochodów tak natomiast ataki kotów nie mamy takich norm to możemy oczywiście Czesi zrobili takie takie regulacje, o których mówią do roku 2020 mogą występować tylko kotu pewnej razem, a potem do roku 2022 trochę wyższej klasy i t d. wyznaczyli sobie pewien plan realizują go dosyć skuteczna, ale nie na poziomie samorządu na poziomie państwa co oczywiście jest to praca dla państwa i tutaj państwo rząd nasz ma bardzo dużą pracę do zrobienia i Piotr Siergiej koalicja klimatyczna Polski alarm smogowy bardzo dziękuję za dzisiejszą rozmowę dziękuję państwu jest 1719 przy informacji Radia TOK FM po informacjach jeszcze więcej sportu rozmowa o meczu gwiazd NBA post factum Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POST FACTUM - PAWEŁ SULIK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 20% rabatu, wybierz pakiet i słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA