REKLAMA

Czy kelnerzy plują nam do zupy? Rozmowa z autorami książki "Gastrobanda"

Weekendowy Poranek Radia TOK FM
Data emisji:
2016-07-24 08:40
Prowadzący:
Czas trwania:
18:06 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny poranek w radiu TOK FM w 19 min zostało do godziny dziewiątej słuchamy Radia TOK FM niedzielny poranek Radia TOK FM jeszcze dzień dobry mówi Paweł Sulik dziś niedziela 24 lipca jest już oświadczenie ministra Ziobry kierownik więzienia, który wrzucił Muchy do talerza został zawieszony na wniosek ministra Ziobry skoro to jest także żyjemy w kraju, gdzie minister w kwestii 1 talerza zupa, do której została wrzucona Mucha wypowiada się i nawet jego decyzje są Rozwiń » wiążące w tej kwestii notach gnieździ się nasłuchać, że w porze śniadaniowej powitam autorów książki Gastro banda wszystko co powinieneś wiedzieć, zanim wyjedziesz zjeść, czyli Jakuba Miszewskiego i Kamila Szadkowskiego dzień dobry Witajcie w GM Choroszcz jak rozumiem witać z radością szybkie działanie ministra jak zresztą jak klient wrzuca Mucha do zupy, żeby płacić mniej, bo nie zapłacić tak jak rozumu, bo ten pan w Chorwacji to zrobił to wg was wysłuchane w topowym rząd od razu minister zareagować jak to aktor to są te rzeczy mnie wyzywać masakra narodził się zniżyć do takiego poziomu, żeby w ogóle z polską Muchą kombinować, skąd to, żeby zapłacić i wzrost minister musi się w to ingerować w 19 świadczy chyba jakieś rzeczy ludzie robią restauracji, żeby nie zapłacić w waszej książce jest opisany w taki typ bardzo częste, a mianowicie jedzą jedzą piją i nagle nie smakuje w 9 sekund do setki wsi, a ta ilość różnych zdarzeń zaskakujące, że bardzo często z tego co przynajmniej z opowieści szefów kuchni innych pracowników restauracji kolekcjonerów raczej ci ludzie, którzy potrafią rozwinąć takie prędkości noc w staraniach pomoże kontrakt z bruku z w jakimś Starym Starym mieście w centrum starego miasta biegają bardzo szybko to sami w butach, które zupełnie są przystosowane do tego są to ludzie, którzy czasami ważą też po 110 kg występom zaskakująco oni potrafią faktyczny tak przyspieszyć jak jakiś gepardy co może zrzec się zazwyczaj radykalne w takiej sytuacji w dłoniach itp lub mógłby istnieć tylko mury i nie zawsze wychodzi to jest w Polsce nagle się w tych coś sobą musi być drogo zapłacić podatek, a trzeba o tym, pamiętać, że swojej sytuacji na pytania są wąskie takie ze swojego życia takie sytuacje, kiedy złapano takiego delikwenta, który nie chciał płacić nie ucieknie mi teraz wcielić go w rachunku VAT ze względu na rozbrat także, ale ludzie uciekli oni faktycznie do nich nie nie dogoniliśmy tych ludzi w melinie kelner i klient, gdyby popatrzeć na naszą książkę Gastro banda od od tej od tej strony czy tu napisaliście podręcznik dla klienta jak nie zrobić z siebie idioty w restauracji albo jak nie nie zrobić przykrości kelnerowi mnie nie przysporzą pracy czy raczej też podręcznik dla dla tych, którzy chcieliby restauracji umieć pracować w niej dzik, który punkt widzenia przeważa waszej książce jako niczym w niektóre zioła wrzącą wyruszyć w stronę jak to w domu jak to wygląda, które rozwiążą wzdłuż, bo faktycznie obie oba te tematy, o których spłonęła tam są obozy dla strony cały czas napomina, że zarówno klientów ci goście restauracji na zasadzie, jakiej pracowników restauracji, że razem stąd słowo klucz w zlotych 6 tys rozsądek chyba mecz cieszy się pan powtarza, że w Bostonie być busem niezależnie od tego czy restauracji pracuje czy Czyż nie jada, a z drugiej strony faktycznie przestrzegamy tych, którzy naiwnie myślą, że gastronomia powodzenie sobie marki jest taki fajny biznes mamy retorykę można sobie tam założyć jakiś lokal dziki Sowietom pożyczkach wyróżnione, a nie jest nic z tych osób, ale wpierw wyjaśnić 1 podstawową rzecz w Polsce oraz na jakiś czas jak się bada opinię publiczną okazuje się szczególnie mężczyźni na pytanie co chciałbyś robiliśmy dużo pieniędzy albo mówią zbudować domek na wsi w poza miasto zamierza na łonie natury, a drugi w kolejności zawsze otworzyć restaurację i co i dlaczego to jest droga do piekła ach, i przez mękę raczej nikt z EFSF może trafić kolor to sobie z przyjemną może być to naprawdę wyjątkowa przyjemność, ale też bardzo niewielu udaje post osobom, które wprost, prowadząc biznes gastronomiczny w hotelowym jest w tym biznesie mnóstwo takich momentów miejsc sytuacji, które można wdepnąć i z których można już miał wejść, a patrząc z taką stronę ulicy zaglądają przez szybkę w restauracji człowiek zdaje sobie z tego sprawę myślę, że to wygląda faktycznie także jest też kuchni ktoś może jajeczko w tym, że to jest podaje klientowi klient płaci są pieniążki jest kosztował 30 gr, a klient zapłaci 30 zł, więc jest 29 zł w tym 3 gr zarobione wszystko Super tak strategię można słuchać wysyłać notują mały biznes plan Helios konkurs Disney to tylko przewidujemy w najbliższym czasie rok temu słabo im do bankruct w tak tak jeśli wziąć odpowiedzialność za czas w okolicy w określonym w Polsce była droga ku upadkowi szybko dosyć, a to czemu tylu ludzi myśli, że to jest świetny wspaniałej SOS dla innego się na prowadzeniu stacyjnego biznesu jest czynnik ludzki, czyli praca z ludźmi ci ludzie krótko mówiąc wszystkim jest braki na rynku i chciałby zatrudnić kucharzy dobrego szefa kuchni to to mój tato musisz oszukać albo potwornie dużo w tej chwili zapłacić to jest to jest pierwsza rzecz my oczywiście goście restauracji zawsze Kopeć, który funkcjonuje są sobie posłom wiele osób, które nie pracował w branży gastronomicznej zdają sprawę jak jak to wygląda za ścianą niestety nie zawsze dobrze z waszej książki wynika, że to sprzedaż stoczni ciężka praca potwornie ciężka praca dziś pracuje w temperaturze 10 °C 14 godzin, stojąc i przy presji ogrom czasu, bo to jest Rosja gra na czas mównicę kucharza w bólu wyskakują z drugiego to potrzeby naprawdę twardziel mało coś mieć nierówno pod nową rolę w skoku, czyli wyborców z USA zamówienia, które jest jak trener na maszynie w takt Adama, aczkolwiek władza szła młodzież mają na koncie ciężkiego osoba ta jest mini słowniczek wie wszystko to jest wyjaśnia teraz moim, ale bolidu 300 stron z polisy są one od Alice jeszcze będą sprzyjały goto Brand to co może uderzyć słuchaczy, choć niektórzy się na poważną książkę to jest gorzej dość wulgaryzmów, skąd wzięły te są wulgaryzmy to stopniowanie sobie okularów środkom pomocowym dla swoich PLL lot chcieliśmy przede wszystkim nie tylko opisać jest to kuchnia wygląda, ale też pokazać rzekomą brzmi, bo ona brzmi tak jak napisaliśmy zapewne w redakcji takim fachowcem do tych drugich bardzo takich 2 główek przeciwników przeciwników tak i rzeczywiście jak bywamy na kuchni mniej kamień dużo dużo dużo częściej na kuchni restauracyjnej tam też z wyjaśnień, dlaczego na kuchnię dania kuchni we nie wiemy, że tak faktycznie brzmi, że ci kucharze nie przebierają w słowach, że to jest troszeczkę jak w wojsku ten język jest naprawdę taki mocny dlatego też sami zdecydowaliśmy się go użyć ich mamy taki trochę też feedback od od kucharza pracowników restauracji, że przy stolicy Śląska i przechodzą rozmowę tak jest, że gazoport w kolejce dziękuję to 100 z soczystymi krwisty po prostu taki nie dla wegan i w językowych, które są rzucał mięsem w skądś biorą te wszystkie konflikty, które nie są treścią niektórych dykteryjek zawartych w waszej waszej historii czy z tego, że to jest stres wysoka temperatura dużo pracy wściekli klienci zostali w wszystko co by mogło zbudować najbardziej konfliktogenne wolę tak jak to jest także ktoś naprawdę marzy restauracji do nich przede wszystkim chcę powie, że tam strasznie dużo emocji ja albo 8 godzinach wychodzi na swoisty ring czy waszym mniemaniu to po prostu źle działa i dobra restauracja to powinno być miejsce, gdzie wszyscy się do siebie uśmiechają praca jest idealnie zorganizowanej czytają waszej książce architekt, budując miejsce w tym ma być restauracja wziął pod uwagę to rzeźba z restauracji tak, by MSW było 5 tygodni w każdym miejscu pracy w gastronomii było także wszystkie zaplanowane są naszymi liczą sobie cukier, ale to jest pełna stresów, jakie przychodzą do lokalu podchodzi uśmiechnięty kelner w dzień dobry witamy i dopiero po przeczytaniu naszej książki zrozumiałem, że w 2 strony w mocy w takie artykuły z zdobyliśmy podczas pierwszej promocji książki wylądowaliśmy zupełnie nieoczekiwanie na zapleczu 1 z restauracji i dobrej restauracji w sposobie ich mową są ostre barwy Stali się ochroną w support w pojęciu tym co robić do gości wychodził kelner z Nursji pięknie skrojonej marynarce i t d. uśmiecha się ładny piękne do nich mówił a kiedy wyszłam na zewnątrz i musiał zwołać swoją koleżankę, która akurat on rozmowę przez łatwą, bo to myślę, że z wielu się za to odwiedziło w odsłuchaniu fobiach i samego słuchania ustawiono gorzej niż poprzeć to nasze książki, o czym nas ochrania tak moim ojcu ani też to jest zmuszony grać wychodzą od klienta to goście restauracyjnego są muszą zagrać tę atmosferę muszą zagrać takiego prawdziwego kelnera nie zawsze udaje, ale muszą zachęcić tak też doszło do tego, żeby było mu dobrze w tej restauracji chciał zostać pieniądze, żeby chciał zostawić napiwek piszecie też o tym jak bardzo ważny z kontekstu znaczy w 2 połączone fragment książki, które dotyczyłyby leży sałatki greckie żona inaczej zawsze będzie w Suwałkach jako partii fajne rzeczy nie wiem na wyspie czasu w Grecji tak, chociaż może mieć identyczne składniki być tak samo zrobiono wszystko już ekstrawagancką kontekstach czy Iglotex, czyli co, by nawet lepszy może mi składniki triumfował w 100 oprawców z młodszych w Koszalinie w wyraźny nacisk kreski to chyba jest tak naprawdę historia wakacyjna, więc wiele osób podróżuje to bardziej z PiS kojarzy to zrozumieć początkiem i coś z tego bierze na pewno Grecja będzie tylko smakował Grecji także Dani na pewno nic, aby wyszukanie takiego kierunku wiarygodna w tym filmie inaczej rzeczy, które są na miejscu mogą dużo lepiej w otoczeniu ludzi, którzy opracują przygotują na co dzień to jest rozwiązanie, bo tak, ale jak za robota wre stała się polega też na to, że taką atmosferę, jaką atmosferę chociażby to zachowanie klienta, który jako mówił to ten rok Jakubowy to wszystko tworzy taki obraz, który albo pompą w 1 z restauracji Pm to było świetne miejsce świetnie spędzamy czas od, a z jakiegoś powodu nie poczuję tego tak czy jest przepis na to, żeby stworzyć taką atmosferę jest wykwalifikowani pracownicy prezes Polski sukces wzywający kartą od podstaw wzdłuż wszerz i mają mając pojęcia jak się zachować po prostu ludźmi kulturalnie i godnie po prostu po prostu by czegoś nie wiedzą tak czy po strasznych mieszczan jajo w nie mówią tak było na pewno gołąbki w Utah w ośrodku oprócz wysoko, a to to jest to sposób na Lotos Cup pary jest specjalny ton w Himalajach wysłaliśmy naszego wysłannika, żeby to jest bardzo rzadki gatunek posadzony karaluch to, że jesteśmy w stosunku pary liścia, lecz przede wszystkim chciałbym powiedzieć nie wiem, ale tam, gdzie czegoś nie wiem myślę, że na pewno trudno o najgorszym w orzeczeniu z posłów także w kuchni to by z tego żartować Konara kursywą urodzić po prostu do KRUS, a to skłoni pana posła w tym miejscu ma nie znają z zasady się co DCC są osoby, które biorą naszą książkę do ręki zaglądają się w ten świat bardzo gorący pełen smaków zapachów, ale też potężnych emocji myślę sobie co co się dzieje mamy tyle programów telewizyjnych gotowanie tyle w poradniku wychodzi w zasadzie gotowanie stało się przez 20 lat w naszym kraju chyba największą zmianą społeczną każdy się na wszystkim my wszyscy wszyscy możemy dyskutować na ten temat z naszej książki wynika, że rynek to jest także takiej solidnej profesjonalnej sztuki gotowania i prowadzenia miejsca, gdzie się ludziom serwuje jedzenie NATO to jest jeszcze jesteśmy na początku tej drogi w ślad wytwórcy przede wszystkim produktów w Polsce jest teraz mamy bardzo niewielu dobrych wbre w pozorom i drogi druga historia pod estakadą przy, gdyż rząd od Sopotu FOT Grzegorz Cieślak na rondzie z 31 selekcjoner piłkarskiej się wszystkim znane już gotowanie wszyscy piszą książki kulinarne dla domu mody Gosia ledwo zdołaliśmy i odnieść do siebie żal to na tyle na treść do zrozumienia, że żyć w dobrym kierunku, że zaszyć się o tym, rozmawiać i zwracać uwagę na to co zjadamy, bo to jest pokarm i kotów, tudzież na początku produkty w sensie chodzi o to, żeby coś zostało wyhodowane uprawiane w odpowiedni sposób, czyli co, bo to, żebyśmy weszli w taki taki rejon ograniczeń słuchać po właśnie właśnie odpowiednio oświetlone słońcem od południa zmoczy ich poglądów specjalną drewnianą konewka z wodą, którą przywozi z rzeki 3 km na wyjazd ma wykwalifikowanych rzeźników albo jest bardzo niewiele nie ma sfrustrowany dobrych bardzo się z niewielu to nie jest historia włoską korzystnie kupić kilka tysięcy zloty producent sera np. Polski z 40 może tak takich niszowych to wszystko czym nie mamy na dobrą sprawę z czego dobrze ugotować jak na razie się zmienia, ale z drugą droga przed nami czy ludzie, którzy teraz myślą o tym, że koniecznie muszą żyć z ręki waszą książkę już usłyszeli, że trochę tam wulgaryzmów jest w 3 czy możemy, że możecie ich zachęcić do tego mówią, że opowiadać o różnych czy podajecie różne dykteryjki znikną niektóre są to jeszcze dość mocne życia na zapleczu i tak czy częstego wymyśli jeszcze czy rzeczywiście wszystkie te historie, które są opisane w naszej książce się wydarzyło naprawdę nic z tego nie wymyśliliśmy o przegraną w 2 ze słuchem wzrosła z szansą, ale niestety musieliśmy napisać prawdę w wszystkie te historie zdarzyły się, a powiedzmy ogólnie abonament albo ludziom, którzy nam pomagali też innym pracownikom restauracyjnym pracownikom gastronomii, którzy opowiadali nam o tym, że czas, bo byli częścią tych co włożyli w to nie był pieczony Zając w to było ich w górach, ale też upieczone land to ich odpowiednio skrępowane kości miał, że bardzo podobny udało się poznać, a w sumie aż banalne wręcz legenda miejska, które mówią o tym, że nawet kiedy się pojawili w Polsce Wietnamczycy swoją egzotyczną kuchnią na taśmę i od czasu do czasu tam znajdowały się ptactwo miejskie czy trafiliście na ślad chociażby tego, żeby rzeźba okazało się, że to była prawnym można nie dbali o Anthony to zdziwiło to łaknienie nie odda, ale to znaczy, że jest taka legenda między historią miejska odmawia podejrzewam, że jeśli nawet taki z władzy byłem jestem w stanie uwierzyć, że mogą się zdarzyć 1 paniom drugiemu panu w kibucu również, że jednak właśnie takie urzędy jak sanepid szczególne mają oko na takie miejsca w prawo inaczej chcę w to uwierzyć, ale znamy się w kuchni, która bociana białego rana to bardzo z lasu podobno Bocian szef kuchni w co uderza w naszych czasów akurat takie instytucje sanepid mimo wszystko są dobrze opisane w Maciek pisał jakiś takie dobre mniemanie o tym, też ciekawe, bo woda wydaje się, że ludzie, którzy zajmują się prowadzeniem restauracji siedzą w tym biznesie albo dopisują Lotos patrzą na tę instytucję jako tylko krępujące działalność nic więcej, bo są wielokrotnie denerwujące ci ludzie, którzy właśnie pracownicy restauracji, którzy mają styczność z pracownikami sanepidu powiedzmy, że nie wspominając tak dobrze widziane są bliscy przyjaciele, ale też dostrzegamy to, że taki porządek sanepid po prostu potrzebne tak i je kolegom być może wymaga jakieś wewnętrzne reformy być może jakieś zmiany mentalności owej ogółu pracowników to on ma swoje z zastosowania być może dzięki niemu z wielu z nas jeszcze żyją tak naprawdę, bo bardzo często to oni przykładają się do tego oni nakazują takim paluszkiem stanowczym restauratorom, żeby fanatyków np. posprzątali tak umyli towarze albo cokolwiek innego do wnętrza taki rosyjski sanepid jest taki sanepid, który w ogóle politykę międzynarodową oprawę, a dziś w ogóle nie wpuszczamy jabłek Kajetan nie wpuszczały przez 2 nowych w ten sposób, ale muszę wrócić do władz skoro mówimy o tym, może wrócić do wniosków ministra Ziobry, że kierownik więzienia, który na wakacjach w Chorwacji wżyciu Muchy do talerza później z tym talerza porządek kelnera pozornie płacimy nie płacimy za 1, gdybyście byli tym kelner, jakbyście się zamieścili ich w wyznaczonym klient zjawił się w coraz lepszej restauracji są różne zemsty 1 taką słyszeliśmy takie, które się wszyscy nie pojawi są mu żona o nim powiedzieć o w korku do wina, który starty na tarce o drobnych oczkach trafiałby do sałaty formalnie nie tzw. pudru albo czegoś co przypomina kładziemy modnie teraz, aby się po sobie kawę z czystym z tym korkiem podobno przyspiesza bardzo trawienie mówił pan Kamil Sadkowski był z nami również pan Jakub Janiszewski autorzy książki Gastro banda wszystko co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść jest książka wydana przez smak słowa i partnerem technologicznym jest wydawnictwo Agora niedziela małpa to krótka szantażysty adres mailowy do Radia TOK FM pierwsze pierwsi słuchacze, którzy do nas napiszą otrzymają egzemplarze też książki bardzo wam dziękuję za rozmowę dziękuję dziękujemy za minutę dziewiąta niedzielny poranek w radiu TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKENDOWY PORANEK - PAWEŁ SULIK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA