REKLAMA

Co jeść, żeby nie zwariować?

OFF Czarek
Data emisji:
2016-08-09 10:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
34:15 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w ich Cezary łasiczka program Owczarek dzień dobry witam państwa bardzo serdecznie zapraszam na dzisiejsze spotkanie pani prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakład farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego z państwem gościem dzień dobry dzień dobry witam pana witam państwa, jeżeli chodzi o żywienie się o zdrowe, bo też takie modne słowo na zdrowe, a w to się, że pytanie na ustach tych, którzy myślą właśnie wróżenie, z Rozwiń » czym margaryna już zdrowa i albo trzymasz się zdrowo zauważył, że masło margaryna jest takim wyznacznikiem zwykle badań amerykańskich lekarzy no bo oni przecież różne te trendy kształtują i co kilkanaście lat okazuje się, że jednak odkryli, że to jest zdrowa to jest niezdrowe, po czym kilkanaście Otóż okazuje się, że w no jednak nowe badania pokazały, że są odwrotnie jak kiedyś do swoich z ulgą znowu kilkanaście lat później jest zamiana my teraz jak w takim najnowsze trendy czy też informacje medialne w pasie amerykańskie, ale też polskie mówią o tym, że być może być może zbyt no właśnie zbyt wcześnie odrzuciliśmy masło masło oby teraz ma być dobre, bo odrzuciliśmy je w grupie tych tłuszczy trans, a ono przecież nie zasługuje na wychodziło jakiś skrót myślowy mało tego już 2 lata temu władczy temat tego, który mówi no mówimy on o tym, że otyłość z plagą współczesnej cywilizacji tak, by tak dalej, ale znowu jakiś tam badania, bo to zawsze są jakieś takie badania pokazują, że otyłe osoby niekoniecznie są mniej zdrowe, że właśnie macie takie skokowa skok, bo utrata albo przybranie na wadze może być dla zdrowia niebezpieczne, ale jak już ktoś ma jakąś wagę i w tej wadze się utrzymuje Nocoń i właśnie taki czas dla łowiectwa dostęp do informacji mówi jak żyć jak jeść co jeść co odrzucać, czego nie odrzucać czy to kaizen, czyli złoty środek po prostu jak żyć w pani profesor jest van der takt pozwoli zacna takiego zdania, iż w przyszłym roku minie mi 40 lat pracy lekarskiej jestem lekarzem zajmuje się żywieniem i zagadnieniami żywienia na 30 lat w i musiał pan powiedzieć, że takiej fluktuacji wiadomości i takich wiadomości, które na bardzo zarabiają dużo szumu jak właśnie żywieniową ani w medycynie, bo medycyna to jest rzecz ciekawa żywienie jest oczywiście częścią gwarancji na tego, że człowiek przetrwa to jest absolutnie wiadome natomiast tyle ile w badaniach nad wpływem żywienia na zdrowie człowieka zmienia się jedno muszę powiedzieć, że w ciągu tych 30 ostatnich lat, kiedy tym te zagadnienia są tak bliskie nie było takich rewolucji w leczeniu różnych chorób, o których ciągle dowiadujemy się czegoś nowego nauka ożywienie to w sumie jest 1 wiek Targ już teraz mówiąc to się zaczęło na początku dwudziestego wieku w związku z tym na czym ta jest duża mentalnie jest tu się bardzo mają inne prawda, ale dyscyplina jest to nie jest tak znał wiele lat natomiast 1 i ilości teorii, jakie powstały w tym czasie w odniesieniu do tego czy to ożywienie ma znaczenie czy niema znaczenia, jakie ma znaczenie na jakie choroby to jest moje to co innego i wielkim problemem jest moda żywieniowa, bo to jest już zupełnie poza nauką ja staram się opierać swoją wiedzą oczywiście w oparciu o naukę badania naukowe, które sama robię i jedno oczywiście zapoznaje się z tym co się na świecie dzieje i muszę powiedzieć, że taka ilość jak w ostatnim półwieczu od środków, które powstały nowej na całym świecie zajmujących się zagadnieniami wpływu żywienia na zdrowie nie ma żadna inna dziedzina medyczna żadna, choć one oczywiście rozbijają się niezwykle również dynamicznie co to znaczy dla mnie osobiście jak wiatr rozumie to znaczy, że my niby wiemy, ale ciągle jesz c i nawałnice i właściwie i pan FMS rozpad dla nas spotkanie tego masła margaryny i ja nie odpowiem na to jednoznacznie, bo to powiem, dlaczego ktoś może mi zarzucić, że 20 no chyba parę lat temu w Polsce optowała za jedno czy drugą stroną i wtedy wydawało mi się, że oczywiście wejście margaryn w sytuacji wysokiego spożycia w Polsce na 1 części elementu naszego żywienia, jakimi są kwasy nasycone i to, cośmy o nich wtedy wiedzieli wtedy, a teraz już trochę inaczej wiemy to naturalnie dla Polaków było ważne żeby, chociaż 1 część 1 element naszego naszego codziennego jadłospisu prosty, czyli to masło, który jest ewidentnie ich źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i takim bogatym źródłem najbogatszy w zasadzie zamienić na coś co o no może posłużyć prawda naszemu zdrowiu no właśnie i okazało się po wielu latach, że te zamiany nie dla wszystkich są jednakowo dobre, czyli mamy bardzo duży problem jest taką uniwersalizm akcją zaleceń i ja muszę powiedzieć, że też po tych latach moich doświadczeń obserwacji pacjentów nie muszę przyznać, że to nie lubię szczegółowych i zaleceń, które są mi również przekazywane, że prawda tylko to zapewni nam zdrowe i nie, bo to może zapewnić zdrowie pannie Frani, ale już nie pan nie ma ani prawda w związku z tym musimy jednak dość indywidualnie do wielu zagadnień podchodzić ja uważam, że najważniejsza zasada wyżywienia chyba fundamentalna i muszę powiedzieć, że jej 1 z takich twórców dietetyki w Polsce pan prezydent Aleksander Szczygieł zawsze powtarzał po mnie jakby przyjmował dodała do pracy w Trade Instytutu żywności żywienia jego imienia jest minister zresztą teraz mówił tak dobre żywienie to jest żywienie urozmaicone, że bezpieczeństwo żywienia i niezdrowe czyli, ale i bezpieczeństwo żywienia i musi sprowadzać się do urozmaiconych produktów nie ma takiego produktu, który by zapewnił wszystko, czego nasz organizm potrzebuje, czyli dawajmy sobie różnorodność i tylko ta różnorodność w jest wstanie jest wstanie nie dajemy gwarancję, ale jest w stanie pokryć dobowe zapotrzebowanie człowieka na składniki od 3 w 3 jak wczoraj przeczytałam takie artykuł ukazał się w 1 z czasopism na prezesa z niemieccy takiego szefa Europejskiego Instytutu żywności w Nokturn i jest bardzo kontrowersyjny on 1 prezes nazywa udo Palmer i on m. in. neguje w ogóle całe zdobycia wiedzy na nie zgadzam się z tym, ale on ma tam dużo racji, dlatego że mówi właśnie o tym, że przestańmy tworzyć zalecenia dla wszystkich, bo czym innym jest dietetyka, która powinna być absolutnie w moim odczuciu elementem terapii, bo to, że odpowiednie żywienie my wiemy o tym, bo winno być elementem terapii co często ważniejsze niż farmakoterapia niż zabiegowa przejść natomiast nie można mówić w odniesieniu do ludzi zdrowych do dzieci zdrowe dla młodzieży z z prawej czy do starszych ludzi również zdrowy bez jakichś chorób konkretnych, że dla nich każda dieta jest taka sama pan tutaj wspomniał, że bardzo ciekawą mianowicie no właśnie nasze podejście do otyłości proszę zobaczyć my mówimy o nadwadze i mówimy o otyłości i tutaj jakby jesteśmy liberalni w stosunku do słowa nadwaga i okazało się faktycznie, że patrząc na życie takie całe życie ludzi tych, którzy mają to nadwagę, ale dla Tusk właśnie od niej to jest nadwaga, która jest przez nas przyjęta, bo tak na dobrą sprawę to my nie wiemy, kiedy ta nadwaga jest właśnie i dlatego tutaj zrobię suspens zaproszę panią, że smaczne informacja po informacjach wrócił do naszej rozmowy pani prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakładu farmacji klinicznej opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego jest państwem małym gościom dziesiąty 20 informacje wracamy po informacjach i Cezary łasiczka program Owczarek prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakładu farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego z państwa moim gościem to właśnie wracamy do nadwagi i do tyłu szanować tych gdzie, kiedy nikt w tym momencie kończy się otyłość zaczyna się nadwaga i ja mam z tym problem, jakiego ty my mamy różne metody obliczania należnej masy ciała na, ale to są metody przez nas przyjęta przecież myśmy się umówili się one wynikają z badań epidemiologicznych szczególnie na takim badaniem fundamentalnym dramat dla nas było badanie w g g z kamienia z małym miasteczku niedaleko Bostonu, gdzie koledzy z Harvard University od tych starć jest tak ósmego roku prowadzą badanie to jest faktycznie dla nas kopalnia wiedzy dlatego, że to jest badanie już tyle lat prowadzone 70 lat i w związku z tym kolejne pokolenia obserwujemy wpły w środowiska życia w stylu i t d . na to co się z człowiekiem dzieje, więc to jest faktycznie rzeczywiste takie badanie ono nie tylko dotyczy oczywiście żywienia wielu różnych aspektów i oni stwierdzić, że ludzie, którzy przekraczają znacznie swoją masę ciała zaczynają chorować zaczynają chorować tzw. choroby cywilizacyjne kiedyś także Śmieja określali teraz mówimy o chorobach metabolicznych różnych określeń używa i okazało się, że jeżeli szczególnie jedzą pewnej grupy produktów znowu nie tę rozmaitość, ale hołdują jakiejś dziedzinie mniej jedzenia, czyli więcej tłuszczu inni więcej Białek z kolei inni wybierają głównie produkty węglowodanowe dotąd są czynniki powodujące, że w tych grupach osób występują inne choroby one morzem w efekcie prowadzą do tego, że te choroby faktycznie się gdzieś połączą, bo co myśmy np. zrobili kiedyś mówiliśmy człowiek chory na cukrzycę cukrzyca typu drugiego nie mówimy o genetycznych uwarunkowaniach, czyli o cukrzycy typu pierwszego, ale teraz tę cukrzycę połączyliśmy przecież z otyłością i wiemy, że ludzie, którzy mają otyłość, czyli mają nadmiar kilogramów mają dużą ilość tkanki tłuszczowej niestety ryzyko wystąpienia cukrzycy od 6 do 12 × większa w porównaniu do ludzi z mniejszą ilością tkanki tłuszczowej no, więc to jest dowód to jest jakaś dla nas bardzo istotne informacje, ale ale, gdyby przyszła epoka lodowcowa to ci, którzy mają ich mnogością właśnie z tej młodzieży zapewnili pachnie tak jest możemy zapewnili nam na ciągłość gatunku prawda w związku, z czym no naturalnie to nie jest takie proste, o co nam chodzi nam chodzi o to, żebyśmy jednak jakość naszego życia, czyli jakość naszego życia również zależy od braku chorób lub też od jak najmniejszej ilości chorób, które nas dotykają, bo ona też tworzy tę jakość ta ilość prawda dolegliwości jak Jack ma były jak najlepsza i stwierdzam, że jeżeli mamy do czynienia z ludźmi normowania ligowymi to ci ludzie w tych zakresach przez nas ustalonych lub ludzie z niewielką nadwagą, ale fit, ale ruchliwi, ale ci, którzy mają taką samą wydolność fizyczną są ludźmi znacznie lepiej rokujący Amy jakość życia w latach późniejszych i tu jest chyba ta zagadka i to ożywienie okazało się mieć fundamentalne znaczenie ja przyznam szczerze nie znano przed i ja zaczynam pracę w klinice planów tak jak się państwu przyznam prawie 40 lat temu to w oddziale Klinicznym diet, które musieliśmy rozdzielać dla pacjentów podział na diety było 20 kilka diet do BZ to była żołądkowa dieta wątrobowa dieta no ja się zajmuje chorobami przewodu pokarmowego, więc stan wątroba trzustka owa prawda jelito bal na nas na biegunkę należy odwrotną sytuację tak bardzo tych diet było multum nic z tego generalnie nie wynikało, bo się okazało, że słowo dieta jest pogląd w wielkie zamieszanie, ale niestety mimo że poselska no chyba się z ESK to prawda jest Sezam zawirowaniami natomiast pamiętajmy o 1 i dieta pochodzi z greki słowo, by ta i ona oznaczało model żywienia sposób żywienia i w języku angielskim dieta też oznacza sposób żywienia, a w Polsce dieta jak pan zapyta kogokolwiek z początku udanie się dokładnie rezygnacja z 2 i wyrzeczeń jestem na dzieci, więc łagodnieje, a nie dokłada i to jest niedobre i to jest ten błąd ja przyznam szczerze no sama w tym brałam udział w teraz od lat staram się na tego słowa nie używać, ale to nie sposób, bo to jest taki komunikator, który 1 niestety jest przyjęty na co dzień, a jest błędy zawsze uważam, że czas zacząć od definicji, żebyśmy wiedzieli, o czym rozmawiają i rozmawiali umieli się ze sobą porozumieć natomiast tak ta to słowo nam narobiło wiele zamieszania i to dlatego mówiąc o tym wie tak powiem tak o modelu żywienia ich, bo bardzo ważna rzecz ten model żywienia to jest model, jaki człowiek musi zaakceptować musi je mu sprawiać przyjemność dla 99 % z nas jedzenie jest przyjemnością jest przyjemnością i jest częścią naszego życia gwarantującą ciągłość naszego życia i musi być przyjemne, jeżeli ja mam nałożyć ograniczenia mamy wyeliminować coś to już we mnie rodzi się bunt ja się na to nie chce zgodzić, czyli od, czego zacząć, bo to jest pytanie uważam, że to co jest najważniejsze z pierwszych 7 lat naszego życia z najważniejszych, bo tak jak się odżywiamy w ciągu tych pierwszych lat życia 57 lat życia tak będziemy się od Żywiec później nie ma cudów jeśli pan pana bym zapytała smak dzieciństwa to pan tą zasadą dzieciństwa pamięta złagodzić zastój zrezygnowałem z którymś momencie to było mleko matki np. to już od lat nie piję tego no właśnie w UE, ale smaki dzieciństwa pamiętam proszę mi wierzyć anonim państwo nie dać wiary ja mam smak dzieciństwa 1, którego nie powtórzyła przez potem 50 lat to było zupa Krupnik, która robiła moja babcia i wiem nigdzie nie zjadła mi Ammann ten smak na język, a smak ogórków kiszonych Ano właśnie poszukuje nieźle się zbliżają do tego Ależ to nie jest jeszcze nie wasz apel nie jest tak czernina zupę śledziową, a cudowne mnożenie nam, dlaczego pan z tego rezygnuje i tu jest proste dostępne, a no to jest inna sprawa to jest inna sprawa niestety myśmy jej sami sobie bat ukręcili bo jakby mnie pan zapytał w tej chwili mówiąc co pan zjadł to ja bym to jest nieprawda ja nie wiem co pan zjadł, bo proszę wziąć pod uwagę i my mamy więcej asortymentu spożywczego na rynku, tym bardziej jest on przetworzony, a żywność mimo wszystko przetworzone jest dla nas bodźcem, który do końca nie jest nam znany z Young i jakie usłyszałam, że guma do żucia składa się z ponad 100 składników to w tym momencie poddałam się nieźle już pani nie mnie mentalnie o to chodzi, ale poddałam się na zasadzie takiej, że jest mi szalenie trudno to co jeszcze kiedyś robiłam autorytarnie powiedzieć to jest zdrowe to niezdrowo wziął w odniesieniu do żywności nie powinniśmy w ogóle słowa zdrowe niezdrowe używać, bo dla obu sytuacji w sytuacji jej bardzo takiej skrajnej dla mnie dzisiaj bezpiecznej coś co mogę nazwać niezdrowe będzie ratowało życie w związku z tym nie mamy prawa tych określeń tych przymiotników używa się to stek kolejna moda zrobi się tzw. zdrową żywność i tak i zdrowa żywność obrażenie wytwarza w osobach, które chcą z niej korzystać takie przekonanie, że ona uzdrawia, a to znaczy, że jeżeli będę jadł toczy toczy to tu to sprawi, że będą zdrowsze, a przecież w najgorszym na dziś najlepszym wypadku sprawi, że będę taki, jaki jestem od września uzdrowi mnie magicznie tak to nie jest tak ziemi odrośnie kończyna, którą nawet tyłem albo wyleczyć jakaś choroba serca czy układu, bo będę jadł tam nie wiem szparagi kiwi orzechy czy piłkarskie no niestety tak to się z panem zgadzam natomiast słowo zdrowa dieta czy zdrowa żywność dla mnie w ogóle nie powinna istnieć, dlatego że jest to stygmatyzacja czegoś co na tej liście nie ma to znaczy, że ta reszta jest niezdrowa czy golonkę pana zabije mnie nie Golonka wielki uśmiechnąłem twarz rywala natomiast ze stoku jest taka 1 fajna knajpka no może wie, która w problem polega tylko na tym jak często pan tę golonkę będziesz jadł, bo jeżeli pan by miał ją jeść na śniadanie obiad kolację 7 × w tygodniu to naturalnie pan nie da rady tego wszyscy wszystkim sobie poradzić, ale będzie to kosztem czegoś, czego pan nie zje w związku z tym tej różnorodności nie zapewni pan swojemu organizmowi i dlatego jak ktoś panu zaraz powie no bo ona jest niezdrowa, bo nie ma tam prawda witaminy c brak był tylko nie mówmy lewoskręty, bo to jest największa oszustwa znało ostatnich miesięcy, jaki jest obawiali ludziom, że tylko witaminy, ale wąska 1, jaka jest inna matka Przenajświętszej no to są te głupoty, które niestety są nadużywane przez tych, którzy chcą z nas no i wyciągnąć z całą kasę kasę, a reżyser i w związku z tym no ja się na takie rzeczy nie zgadza ja też nie zdradza pani profesor i dlatego się rozmawiamy, gdy informacja Radia TOK FM zbliżają się o godzinie dziesiąty 40 państwach moim gościem jest prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakładu farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego wracamy po informacjach Radia TOK FM Cezary łasiczka program off czarek prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakład farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego z państwa i moim gościem i to zdaje się leży pies pogrzebany, że każdy pyta co jest i chciałby, żeby była jakaś taka uniwersalna dieta, która pozwoli mu schudnąć przytyć wyleczyć się i t d . no, a to pytanie jest skomplikowane w dzisiejszych Zdziechowski odwracali możliwa podaż w czasach bez potrzeby szybkiej odpowiedzi, żeby osiągać czarne białe dobre złe zdrowe niezdrowe tak myśmy raczej problem dla mnie nie jest jeszcze 1 mianowicie mamy potworny szum informacyjny, w którym to szumem jedno jest znacząca część z nas nie umie sobie w ogóle poradniki z tego wychodzi qui pro quo w z tego wychodzą dopiero problemy muszę powiedzieć, przyjmując pacjentów, że dla nich wyrocznią naprawdę jest internet, a w internecie hulaj dusza piekła nie ma jednak ani drugi ani 1 pan drugiemu panu doradza lewoskręt z Sowietami lewoskręt na witaminę już nie mówię o mieście nieprawda to jest straszne, bo wytłumaczenie człowiekowi, że no no ktoś tak napisał ktoś tak powiedział on ma swoje doświadczenia, ale nie wiemy, kto to jest i nie wiemy czy na pewno to się sprawdziło, a dla pani pana polecałabym toczy tamto nie jest rzeczą prostą moim zdaniem nie ma uniwersalnej diety ja jestem skłonna po latach doświadczeń jest zaakceptować taki model diety dasz modlitwy jest bardzo zbliżona do diety śródziemnomorskiej, ale my nie przeniesiemy słonica Shield daje nam mas Chłopskich no właśnie na nasz Polski grunt i nie zapominajmy, owszem, ktoś mi w nabiale i Magdzie zmieniono prawda, bo jak był grudzień czy styczeń tam rozbiły 20 stopni jak zaakceptowała nasze realia prawda, a teraz mi się opalamy i jeszcze na dodatek chcemy gdzieś jechać, żeby się właśnie opalić nie mówiąc o tym jak jest 5 stopni to ja już narzeka, ale kiedyś na 25 jako dziecko nie narzeka w związku, z czym na to, że wszystko zmienia prawda natomiast musimy sobie zdawać sprawę z tego, że my jesteśmy narodem, który żyje w tej części biograficznej w tym klimacie z takimi możliwościami z taką glebą i w związku z tym my mamy nieco inne zapotrzebowanie na różne składniki niż za słuszny południowcy, ale model to jest coś innego modelu jest pewnym wzorcem, który nie musi być Chinek Stenzel całkowicie dokładnie co do przecinka przeniesiony na nasz on ma być taką wytyczną co powinniśmy robić, jeżeli ja w tej chwili mamy taki okres, kiedy mamy nasze własne warzywa nasze własne owoce i 11 targi warzywne owocowe są kolorowe pachnące cudowne to korzystajmy z tego jak ja widzę jak mamusia wciska banana w lipcu dziecku zamiast kupić mu czy czereśnie czy truskawki czy wiśnie czy cokolwiek innego to trochę mi to jakiś tworzy dysonans, bo trzeba z tego korzystać co mam, czyli nauczyć od razu od samego początku czy można powiedzieć różnorodność różnorodność jest fundament sezonowość, by ogromnie istotna, że jeżeli mamy przedmioty przedmioty produkty to za sobą pierwsze tanie, bo jest dla niej sezon po drugie, świeże, bo przyjechały z dnia już gospodarzom w mniejszym zasięgu 50 na maksymalnie 100 km, korzystając z żywności, która jest obok bramki to co oczywiście pani wcześnie mówią, czyli jak najmniej przetworzonej żywności na możliwości powiem pani, że ostatnie takie niemiłe niemiłe sytuacje, bo byłem na wsi u znajomych i wieś zawsze kojarzy nam się z tym, że tam można dobrze zjeść tak, bo tam jest wszystko swoje swoje mleko swoje jajka swój chleb i tak grali tak dalej mam wrażenie, że tych już niema, że za wiek zajmie zaprosił ktoś zawsze jadł tak to okazało się, że to jest supermarket tak, bo łatwiej jest tak kiedyś były podejrzewam, jaki się tu utrudniony dostęp do innych rzeczy, a może chodzi wreszcie nie ma czasu na analizę, ale łatwiej podjechać kupić kiełbasę chleb i coś tam tak już jest taka nie trzeba tego produkować nie trzeba kroić pojąć, że straty niestety ja się z panem zgadzam bardzo to jest przykre, że smaczki jak też nie niedawna podróżowałam po Polsce i mysz zwana jest i tych smaków regionalnych coraz mniej jest, a szkoda ja pamiętam na początku lat dziewięćdziesiątych przewodniczyłem takiemu konkursowi, który miał wyłonić polskie tradycyjne produkty i to TomTom to był fenomenalny konkurs, bo z całej Polski ludzie zwozili produkty regionalne warunek był Jean musiały być udar udokumentowane, że miał ponad 100 lat tradycyjne receptury, ale to było takie bogactwo i teraz chciałam, chociaż trochę gdzieś znaleźć, bo to są te smaki, które się pamięta te dobre smaki się pamięta i coraz trudniej, jeżeli wchodzę do karczmy i tak Hartman i oferuje prawda de volaille albo krewetki na krewetki w karczmie minie pasuje ono naprawdę, choć kocham wbrew karetki wiozące, ale prawda, ale to nie w karczmie u nich karczma mi oferuje coś co będzie nasze regionalne z danego terenu no niestety taka właśnie na unifikację wszystkiego i nie wiem czy tę kartę MasterCard czy Marka myślała, że mnie tak krewetki kanał większą przyjemność sprawi Nino rozdziela w jakiś los gdzieś winnej karczmie znalazłam prawda na nad polskimi jeziorami, więc na ty ten problem polega natomiast ja mam być atak żywienie ma fundamentalne znaczenie, ale każdy z nas ma swoje zapotrzebowanie po pierwsze, kaloryczne i to jest przyczyna to jest przyczyna alei otyłości, że jest tzw. nie jest stosunek ilości energii spożycie tej w postaci pożywienia do ilości energii wydatkowanej czy kogoś zabije czekoladka nie tylko, jeżeli tak czekoladka będzie stale w nadmiarze spożywana to ona spowoduje przyrost tkanki tłuszczowej, a ta tkanka tłuszczowa niestety spowoduje rozwój chorób i to co jest istotne natomiast jeszcze 1 pan tutaj zaś to powiedział mody użył pan słowa mogą dla mnie to słowo to jest taka płachta na byka, bo niestety te mody żywieniowe robią tak straszne zamieszanie na diety bezglutenowej na diety bez laktozy Robbena diety białkowej na diety tłuszczowe diety jak to mówię to są diety celebryckie ich wartość z tego ma korzyść tylko nie ten, który chce ją propagować, a przy okazji niemal bawią osobnych dziś takie oświadczenie różnych osób, które odmówią, więc teraz te bezglutenowe rzeczy i naprawdę żyć chodzić lepiej się czuje dach po prostu wylać nową scenę jak placebo i styl no tak znane od zawsze doznane od zawsze ja mówię no dobre słowo dobre słowo może uleczyć zrobić więcej niż niejedna tabletka ma PS no to to to co do tego to jest temat przekonana, czyli różnorodność Szanowni państwo sezonowość, a sam lokal dość tak jest ograniczamy przetworzoną żywność ograniczamy przetwarzana żywność i bądźmy aktywni aktywni, bo jeżeli ktoś jest 30 km na rowerze mam takich znajomych codziennie o ZOZ-ach naturalnie jemu wolno więcej i jemu wolno więcej na talerzu położyć, ale jeżeli ktoś nam tak jak niestety ja nie przejeżdża 30 km samochodem NAS-a niewiele, a z tej klatki, czyli mnie trzeba trochę mit, ale pani, że myśli kombinuje, by rząd USA reż, a jeżeli dostarczany mu paliw energii i naturalnie, że tak pijana 41, gdy w ten sposób na rowery i śnieg nie przeszłoby na rowerze domy i stawy to rzeczy proszę państwa aktywność jest dobra dlatego kto ją lubi i akceptuję ja uważam, że nasze życie nie jest długie Rud metali co lubimy róbmy to cel czy nie będziemy szkodzi drugiemu człowiekowi i absolutnie uważam, że rower jest ono dla mnie jest lepszy niż dźwięk na Marszałkowskiej czy w Alejach Jerozolimskich jak Yesterday widuję ludzi biegających w spalinach przeraża mnie jeżdżenie w spalinach, a no też nie jest dobra no tak bardzo się podłączyć do rury wydechowej Zdanowicz elewarr jest, że to nie jest dobry to nie jest dobra, ale jeżeli jeździmy sobie gdzieś na bulwarach jakiś parkowych czy bulwarach możemy na Wiśle, ale już do końca z wykupią deweloperzy przestaną nas znany z Rosji i Sara serial jest moje moja moja niestety jestem warszawianką i muszę powiedzieć, że zakrywał nimi rzeki przeraża mnie na złość mnie złość i za każdym razem jak jadę i coraz mniej też, że kibice, a Zagato to przecież jest wizytówka miasta pani profesor bardzo pani dziękuję za wizytę można byłoby dużą dowolność to w takim razie myślę, że spotykamy się częściej jestem do dyspozycji pana i państwa dziękuję bardzo dziękuję bardzo prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakładu farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego, bo państwa i moim gościem informacji Radia TOK FM już za kilka minut o godzinie jedenastej po informacjach wracamy do programu off Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Aż 60% taniej! Największa obniżka cen TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 60% zniżką!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA