REKLAMA

Wietnamka w Polsce. Rozmowa z Linh Nguyen

Weekend Radia TOK FM
Data emisji:
2016-08-13 16:00
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
43:52 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry państwu Ewa Podolska do SMS-owej dzisiaj wysokich obcasach znajdą państwo hymny teksty autorka Basia stale CKE, która pracuje w piśmie Kuk Buk naj ogólniej rzecz mówiąc poświęconej sztuce na gotowanie na sztuce kulinarnej zrobiła wywiad, a potem pięknie to w wszystko zebrała i stąd powstał tekst wietnamska w Polsce sytuacja trochę nietypowa, ponieważ zarówno moi goście Liwiec nauka w Polsce, siedząc za 2 zawinię, jaki mamy tremę jak moja trema wynika z Rozwiń » tego, że przed programem usiłowała nauczyć się jak wymawiać słowa po wietnamsku jestem bardzo niezadowolony z siebie tak jak chyba poproszę naszego gościa nasz gość też mówi, że ma tremę w związku z tym obie mamy tremę, ale myślę sobie jakoś poradzimy dzień dobry pani dzień dobry czy może to jednak przestawić wyraźnie powiedzieć swoje imię nazwisko Eli mój syn lęku to pierwszy to było nazwisko, a drugie imię Kubin byle w zrozumieli państwo, dlaczego moja krew ma niezły lęk głębin ładnych lat gdyby, choć samo imię Lech, by mnie więcej chmur wart niemal wszyscy zwariowali bardzo pani łaskawa łatwo mówić, gdy w gruncie rzeczy pani to niech pani przyszła to powiedziałam, że to nie zazdroszczę, ponieważ pani mówi już 2 trudnymi językami językiem polskim, który jest dosyć trudny, ale pani wciąż jest trudny dla innych ustaw, ale powiem pani że, gdy rozmawiałyśmy przez telefon absolutnie nie poznała bym, że mówię z wietnamską językiem wietnamskim, który jest pani językiem i rodzinnym tak ogólnie miał bardzo dobrą nauczycielkę języka polskiego z pierwszych latach, kiedy przyjechał do Polski tak dobre imię, ale wtedy miał wtedy 1111 lat i widzeniem dali poszła do normalnej klasy co jakiś czas minął idzie do kończyła się bać języka polskiego tak naprawdę tylko wymowy języka polskiego, bo tak ani była polonistką i ona naprawdę duże dużej wagi, więc naciskała na właśnie wymowa, więc ćwiczyliśmy godzinami naprawdę cieszy oczy, że i t d. ale widać efekt tego też zależy mi się wydaje, że wszystkie jej uczniów z tamtych czasach bardzo dobrze mówił w polską właśnie akcentował, czyli oczywiście się razem lekcje indywidualne to było jedno indywidualne, ale się mijaliśmy się na korytarzach, że ja już końca jak ktoś wchodzi, więc mniej więcej wie z znaliśmy, ale trzeba nie znalazł w Polsce w ogóle wtedy w wieku 11 lat do nieba decyzja pani zgody dla ich aż zrobili to bez, jakby głosowanie na mój tata przyjechał do Polski na doktorat i później stwierdził, że Polska to jest bardzo zbliżone jego ideowo i życiowe, więc stwierdzić, że ściągnie tu też rodzina to 1 z całunu, jaką miał wtedy wizję utrzymania tej rodziny to był rok który, a i on przyjechał tutaj w 90, a 55 lat 80 dziewiąty już nie pamiętam, ale uważam, że tu jest lepiej niż w Wietnamie w, więc i jej kulturową i różne rzeczy się różniło wtedy bardzo tygrysy dowcipnie pisze autorka tego tekstu, a wynik Barbara strzelecka, bo pisze, kiedy wylądował w Polsce, a pani ojcu tak, która za chwilę miał zerwać więzy z komunistycznym blokiem i szykować do okrągłego stołu uważnie wsłuchiwał się w to co mówią mieszkający tu rodacy mówili jedno bierze się za długopisy i wiedzieć czemu wolna Polska potrzebowała i wtedy najbardziej być może z powodów praktycznych wszystko trzeba było napisać o dochodach ta, bo wtedy dużo dużo osób handlowało długopisami i właśnie nie wiem dlaczego, ale to po prostu był chorobliwie towar, więc z godnością Enej i długopisy czy ta z Wietnamu czy Chiny i sprzedawali TRW nastąpił biznes nie jest chyba z chwili rodzina dzieci idą do szkoły palimy dla nich było mu mały brat jest prawda w tygodniu musi iść do szkoły pani Grzegorza Gawle gola we krwi wcześnie rozpoczął edukację tak, ale on w ogóle mówi po polsku jak Polak mentalności morskie lepiej Targ Nesta na wyjeździe i Jerzy miał urok, gdy przyjechał dokładnie, więc wlókł po tak naprawdę, gdy Polak Polak ma same polskie dziewczyny w Hancock nie miał polskich chłopaków w wersji nie mnie mama niechby wcisnęła dużo takich tradycyjnych poglądów, czyli od chwili lepiej jest w genach czekali list, bo oni się dogadali z nią, a ona, ponieważ nie znałam zbyt dobrze Polski, więc te wizje, że będę miała męża Polaka, z którym ona się nie dogada było Hideo oddalający się od serii ona uważa, że wtedy ja bym się oddala od lin na to jak tych owoców kulturę tak zupełnie tak ładnie, ale teraz to już nie wytłumaczyła dobrze wiem z bratem bat ma lepiej ich nie nie ma takiej wciśnięte, jakby tych nie miała pani sympatii w szkole nie nie miała w mieszkaniówce za żelazną bramą, a ilość wdychanego tak mieszkaliśmy tam i później chodziłam do szkoły na czwartej, ale byliście sami, bo to była wtedy właściwe żelazną bramą z dużą Irlandczyków w mojej szkole podstawowej chodziło o około 15 po to, niebyła pani żadnym z rodzynkiem nie rozdrobnienie, ale dzięki nimi nie odczuwam żadnego, by rasizmu czy jakiś odrzucenie brzescy traktowali nas jak ja w swojej nie miał takiego poczucia, że jestem ignorowana dokucza nam ze względu na swojej w inne umowy czasowej rur inności od nich kre w nawet polubili mnie w tutaj Marks cytuje historie kuchenne jeszcze w Bogu nie zaczęli mówić ale gdy coś zacytować CERN jedno zdanie z tego tekstu mama spakowała głównie 3 rzeczy glutaminian sodu SOS rybny i pasty ze sfermentowanych krewetek, czyli to co do czego obawiała się, że w Polsce nie będzie, aby z tego nie ma go nie ma jedzenia nie ma kuchni wietnamskiej to jest prawda powiada, że mama używała dużo takich produktów polskiej, który udawał wietnamskiej nasz wkład dla nas codziennością jest szpinak wodny forów w formie sałatki czy gotowane zupy nagle w Polsce nie tak bym tego w Polsce nie ma tu podobne do szpinaku jest jej bardzo podobne i dlatego mamy nasz kod używał kupowała szpinaku i naszego stażu z czosnkiem dodała do tego fermentowanych krewetek, a więc to pachniało bardzo podobnie jak te smażone szpinak wodny, który Jonathan robiła w Wietnamie, więc mama uważała, że te przyprawy nadają charakter, jakby tej kuchni wietnamskiej, więc te 3 składniki zawsze z nią były jak tylko się skończyły zaraz się kończą, bo ona już dba o kolejnych zaba w jest jak ktoś jest ledwie dało to prosi, żeby jej przemycać jest cel z panów, ale powstały wtedy w latach 90 tych hurtownie sama słyszałam osobie, która wprowadzała nic tak, ale to dopiero później aktor parę lat bujają myliłam go do Francji giganta postaw takich wpadek no tak, bo we Francji chyba przodował w Tychach kuchnie 1 z lądem fala fala wygląd albo wyle w czy wcześniej zarząd, którym zarobków przysnąć no tak, ale pani pani chodziła na stołówkę w Polsce tak warto, bo dla mnie to było nowe inne dobre smaczne bardzo lubią ten smak smalcu czyta masowo z Rubio bardzo kotlet schabowy co jest do tej pory rolnika barszcz czerwony walk naleśniki serem et dołoży zmielone mogą wymienić cywilny nic w noc buraczki weszło to jakoś to do kuchni pani mamy czy nie czy jednak ma magnolie mama niestety tradycyjnie i dlatego o tak lubiłam też stołówki w podstawówce czy nawet liceom wciąż chodziłam do stołówki jak znajomi z lig zestaw na boisko pogadać poplotkować z Utoya szosą do stołówki w ich tam zjadała wszystko chodzi pani do szkoły podstawowej w Bolzano Oliver byłam w tej starej, jaka jest znacznie gorzej teraz nie ma, a niedługo ma w latach dobrą uczennicą no i się wydaje, że do podstawówki na pewno byłam, a w liceum to różnie bywało w ich, bo to już taki okres buntu wydaje się uczyła się tylko to na co miał ochotę, a w podstawówce to prawie do wszystkiego psuciu armia poniekąd wizja rodzice mi jakąś wizję czym palisz powinna zająć nie właśnie tego się nauczyli od Polaków, a drużyna nie ma on, że nie narzucali niewola Breugla, bo wie, bo coś charakterystycznego dla rodziny wietnamskiej stale chodzi dokładnie, że rodzice narzucają swoją wolę dzieciom na moich nie oni dali inną zupełnie wolną rękę co bym chciała studiować ja bym chciał studiować oni wykonali nacisnęli na tym, że miała dobre stopnie w tym co wybrał więc, a pani jak myślał o swej przyszłości, że co chce, by studiować wtedy myślałem, żeby studiować medycynę na dystansie 1 start strudel z dostawą tych ziem później to się, jakby zmieniło wkręciła się w trend zdiagnozowani celnicy tak nie żałuje robi USG no trochę żałuję, bo dolarowe notatkę World ilość czasu i wysiłku, by w to włożył ta no czasami mam taką ochotę, żeby wrócić na studia, ale po prostu praca tratwa brak czasu rodzina 500 nie ma czasu na emerytalne tak myślał, że kiedyś może wrócę jako hobby tych, którzy państwa z biznesu gościem Laurą Real chętnych oraz w Jaworznie będę mówiła w rozmowie z 2 proc obejrzeć Lindgren dziękuję bardzo rozmawia Barbara Radecka znajdziecie państwo tę rozmowę wysoki obcas, aby zaraz wrócę do naszej rozmowy jesteśmy z powrotem w studiu deptak bez sieci treści śmiałem jak okropnie mówi to stąd, że mam tremę, bo naprawdę przed programem nasz gość udawało mi + 3, ale teraz, a te stosunki z 1 z trzyminutowym rozdała wobec tego, gdy na łatwiznę przez jeszcze raz powiedzieć swoje imię nazwisko Witan Lindgren Lindgren Pavlic Leigh mgłę faworyzowani Polacy mówią to jest tak się starają powie mu mówienie o jak mówią lin obraz jak ryba lin w województwie sentymenty z lat 2 Balin w starciu z danych link do testu w chyba sprzyjał historie kuchenne najbardziej mnie rozmieściła go teraz 5 początek Dudy w tekście jest dokładnie zajmuje się wtedy tak zawodowo kuchnią, ale opis tego od PiS przygotowania potraw poprawy z aniołków i ich i tak kwestia gdybanie mówi zalew chińskiego jedynie Wietnamczycy zawiedli wszystkie obok zalewu Zegrzyńskiego no właśnie nie wiem, dlaczego Polacy nie lubią słodkowodnych Muller polecił nas nie nowość, a pojadą zagranicę i tam jedzą bóle, ale mule Runowo gra tak morskie no, więc u nas w Wietnamie to bardzo ludzie lubią jeść mule słodkowodne naprawdę bale ciągle jeździć nad zale w Zegrzyński już nie ma swą zwyciężyła Ewelina przychylnie odrodziła się boi Ola Jagieło wsiadło rabunkowa w planach gospodarka Bulla w one były bardzo smaczne, ale główne bardzo czasochłonne po prostu może dlatego Polacy tego nie polubili bo o ile morskie mule można w całości uhonorowali zjeść to one są czyste, bo sól swoje robi, a słodkowodnych to tak jest bardzo dużo nie z dnia za czyszczenie i pamiętam, że szanowała szanowała niż chorowała, ale to były takie pyszne, że się zgodziłam na tę pracę będzie celował w celował Ernest statki o wierze z samych w nich wyciska się zawartość przewodu pokarmowego tak my znowu bardzo ciasno między 2 na kawałki łączy ze słodką wodą na zupę i z tego co jest podstawą gry i kury z nowego dachu, czyli jak ryż potraktowany TomTom zawiesiną czy tym rodzajem zupy to tworzy razem w kolejkach, by w ogóle glejt ryżowe gotujemy tylko, że nie na bazie wody tylko nadają właśnie tego są kursy tych chmur i to dodaje taki specyficzny pewnie bardzo nas zaleje podaje się do teraz u siebie nie jednojajowe to jest po pierwsze nie wiem, skąd kupić właśnie temu, ale słodkowodne, aby było tak nie nie rabować symboli zalewu w wydobycie obrodziły grzyby po 2 no chyba tęsknota za tym rolami, bo one mają naprawdę zupełnie inny smak te morskie praktycznie nie mają smaku wody jest po prostu Ula, a ta słodkowodna ma taki specyficzny zapach i smak i są bardzo słodkie bardzo nam nie próbowała mi niezły pomysł próbowało jestem w tym momencie dosyć typową Sową Nordea niech pani powie nam przed jak byłam jakiś czas temu we Francji i tam jak byłam w chińskie, bo chińskie jedzenie w taki fast foodach dom lub leśne nie było widać takie bardzo tanie po prostu sajgonki wiemy, o co chodzi o detalami liście miętowym my działamy w sosie sojowym ona dotyka chrupiąca Gryka, gdy Grekom Francuzi mówią w ustach jej potem np. kaczka w migdałach czy kaczka po wrocławsku, czyli grzmiał z kwotą bazową i później w Polsce, gdy przyjechałam do Warszawy powiedzieli mi słuchaj tu fantastycznie Chińczycy na placu konstytucji ruchu jedzenie ja posadzę plac konstytucji, a jeszcze dys po katolicku każde ziarenko była osoba zna jony te butelki z warzywami i podano mi taki rozdział panel ryż zalany taką dach nad takim mięsem w sosie i do tego podano mi surówkę z kapusty Bolesław, czyli kapusty białej z widowni w niczym nie przypominało tego jedzenia azjatyckiego Freya byłam tam różnego chce co przeżyła diagnoza mówiąca gong za jego ręka była dla niej wielokrotnie odgrzewany od syna Jeana nic by skazanie go z tego, że nawet chrupka jak nożem widelcem uszyłam ciasto przekroić nie miał nic wspólnego z tym co jadła tablicy zastanawiam czy to jest prawdziwe jedzenie w dzwony właśnie nie to co ten twór, który powstał wtedy w 2 to jest po prostu z tego co ja słyszałam, że jest Polacy takie gusta mieli, wbijając zawieźli na przejeździe dokoła las wirówka do cara giełdach mówi po pierwsze, brak składników no bo wtedy nie wszystko było dostępne po drugie, Polacy mieli swoje, jakby narzucony GUS co, więc to jest po prostu prawo pobytu pod podażą pobyć razem tym poza tym nic nie wymagali, bo Ryś formie papy Tesco innego niż ryż ugotowany ATA ner jest też chyba można było gotować wykaz działek osobno, ale to wymagało więcej Zachodu prawda w ogóle ryż smażony powinno być ugotowane i trzymanym w lodówce przez całą dobę, żeby ona, jakby się o kurczyła lekko wtedy każde ziarenko będzie osobno jak się ugotuje reż i od razu da się do smażenia to zupełnie inny ryż smażony to rozumie, bo nie uzyska się taki efekt oddzielne, jakby ziarnko i musi obnażyć swoje sztaby orgia rodem pomyślałam, że to co jest podawane w tych budkach u tych właśnie taki, jaki jest to w niczym nie przypomina kuchni w Bostonie z ogólnie na dobę, jeżeli pójdę do drogiej restauracji dotarł będą miały podane tak wyobrażałam dyktat tak jak to powinno być sumienie chodziłam do drogiej restauracji do tej pory nie porównał go, ale teraz wygląda tak gastronomia w bardzo żałujemy, że ona to i tak już wyewoluowała Jadaru Radom dobrze dobrze teraz tak już nie jest ta idea to już zresztą wszystko, dlatego że Polacy już zaczęły powierzać do Tajlandii dowie na nie wiedzą, że zgodnie twierdzą, że to nie takie skoro klient wymaga to i restauratorzy muszą jak by skorygować z produkt, jaki sprzedają, więc już niemożna tak, by oszukiwać czytam wmawiać, że to jest prawdziwie wietnamskiej czy chińskie jedzenie skoro tu nie było bez powstał teraz sporo knajp które, jakby specjalizują się w autentycznej kuchni azjatyckiej to wróćmy teraz do pani drogi życiowej i zaczyna pani studiować medycynę prawda, a równocześnie w równocześnie zajmowała się właśnie tłumaczenie dla Wietnamczyków m. in . dlatego zdecydowałam się na medycynę, bo tłumaczą wielu osób głównie chorych i zauważyłam, że nową część mają życie nie znając języka polskiego, bo nie dość, że płacą za lekarza też muszą zapłacić za tłumacza to jest takie dziedziny, że bez tłumacza ani rusz pomoże pani do sklepu pokazać, a do lekarza to trzeba opisać dobrze, bo diagnostyka jest bardzo ważną leczenie są już dostępne ale, żeby wybrać leczenie trzeba wiedzieć na co się z chorym no, więc zajęłam się medycyną, a między czasie rodzice powiedzieli, że może nie chcą już handlować szefom przejść na coś mu coś spokojniejszego regularnego handlowali na stadionie data kontrowali po umowie psy powiedzieli, że może jednak w restauracjach kosz otworzymy, a jak była w Wniebowzięcia, bo tak kochasz jedzenie tak lubiłam żyć powiedział, że Moto bierzmy się z reguły tak powstało w parku Azotów no i jak one doszło na początku właśnie to było po już od samego początku lubią autentyczne jedzenia od samego początku uważam, że kuchnia wietnamska jest pyszna i uda się go polubić naprawdę od pierwszego Kansas, więc zaczął wprowadzić autentyczną kuchnię to nie przeszło, bo wtedy Polacy nie zrozumieli tak, a było ponad 10 lat temu, gdy dawka tego nie chcieli w New style autentyczny nasz kot Ryś stworzony w Atenach nie chcieli oni chcieli ten ryż żółty w 2 Łapeta ugotowaną tak o, więc trzeba było się dostosować niestety dojść jak w woli, więc trochę zmieniliśmy ani no ale cały czas walczy z tym, żeby Polacy z posmakować prawdziwą kuchnię wietnamską, która jest naprawdę pyszną kawę jest pierwszy lokal, gdzie był w totalnych objeżdża lokal był galerii Mokotów, więc tam otworzyliśmy i tam sprzedawaliśmy zupy są taką prawdziwą i jeszcze raz zupa w kłamstwo łatwo, bo naraził uczulał Azja jest wiele chorób jest naszą panią lekkich obyczajów mówiąc obraz moralna nie wypada zamawiać Air Force 1 mnie jak dobrze a, dziękując posłom po to, proszę jeszcze raz powiedzieć naszym słuchaczom wyraźnie jak mają zapowiadać zamawiać słynną zupa w volvo on już już mowa o UFO, a nie są po Polsce, a wykłady o umowach też przyjadę tu w Polsce no bo FOT każdy jak powie słowo to jest zupa kwota netto, a nie tak jak pani mówi FOT foto to nie zdąży z Chin zamówił zamówił dbać, by w 2 w danym państwie bańka w przedzie dziewczyna im ten nasz przychód i dobrze jest słynna zupa w po co jest istotą wywar na długo długo gotowanego wywaru, żeby wyciąg wywar mięsny powiedziałabym bardziej kości niż miasto pod chodzi oto smak szpiku wołowego w cyfrach charakterystyczne właśnie na zupę FOT obozu w osłonie z wołowiny jest też wersja z kurczakiem wtedy się nie używa kości wołowych, ale sztab najbardziej popularna to jest z wołowiną i wywar kości gotuje się 567 godzin w zależności jak wielkie są te kości głównie używamy kulkowe świerkowych na pewno nie używamy cienkie, że bankowy tylko ściekowe kółko i potem co jest w wywarze obrus zawsze zgoda jest jak już wyciąga ten smak z w szpiku w razie się anyżu kardamonu fenomenu cebula w imbiru i się rzuca jak ołów przyprawy do zupy FOT Wojtek anyż z wywarem widzi, kiedy Lech Poznań będzie bardzo Deyna koniec jazdą w tekście dla takich obrazów jest cały przepis rzeczywiście kardamon anyż cynamon wasze muszę powiedzieć, że sygnałów w całości nie mielony kardamon z kolei nie ten indyjskiej zielony mały tylko wietnamski tak duża gruba brązowy anyż Banyś wszędzie są takie samo, bo nieraz uczę gotowania nieraz proszą o o składników dostaje anyż indyjskie są zmieniane diametralnie w faktach słupka, gdyby nie uczy gotowania kogo uczyć gotowanie w studiu Cook AW, a przychodzą tam ludzie, którzy albo zaraz pojadę do Wietnamu, a Wozniak wrócili albo chcą pogłębiać swoje kulinarne jak z Kill, czyli umiejętność, bo to tam zapisują się uczy ich jak gotować zupy for jak je smażyć sajgonki to prawdziwe jej, bo prawdziwe sajgonki robi się z kalarepy niecka pustych także ze względu na to, że kalarepa w Polsce kiedyś kiedyś było niedostępne, bo ich było mało teraz już jest więcej, ale tak niecały rok tylko część pora roku notariusze różnią oraz OC godny Rosy to psy coś co się je na zimno w SN, chyba że od razu co przed chwilą został przygotowany to jeszcze ten makaron jest ciepły ten omlet jest ciepły i to mięso jest ciepły, ale to ma prawo starsi i zjadać np. godziny później od chwili, jakby rolowanie jej ono jest traktowany jako przekąski letniej bardzo bardzo przyjemnie się je w większości ludzie jakby nie spodziewał, że taki bukiet smakowy może w kryzys w niego poważne rzeczy, ale tego pani mówi sajgonki niż jest coś co tworzy to o zwinięcie tego co jest w środku itu itu jest papier ryżowy no właśnie gorzałę papier ryżowy do smażonych z tego jest inny na dostęp Rosji jest inna bardziej ciągnąc, bo to my jakby, żeby mu to nie wysuszyło za szybko, a te smażone muszą być słucha, że wybuch chrupiące i gdy pani mówi o o galaretki to jest do znajomych znaczenia tak to stwarza im farsz czy uwag można zjeść takie prawdziwe sajgonki u was czyli gdzie w toto UFO to co w swoim kraju mamy taki knajpy w co się nazywa potomstwo niestety tam nie można zjeść te prawdziwe, bo kalarepa jest tak jak mówiłam nie dostać na całoroczną Ion jest droga dość w porównaniu do kapusty zastępujemy kapusty, ale najważniejsze, że próbujemy coś nie mogłem tego robimy tak, żeby utrzymać ten autentyczny smak, czyli dużo pieprzu dymki i działki znajdziecie na pewno farszu, bo w innych knajpach po prostu oszczędzają nie dają kiełków nie dają rynki tego cebula wydaje mi cebule dymki w numerze państwa za chwilkę życzymy dalszych rozmów z państwa odsyłam państwa do mniej dzisiejszego tekstu wysokich obcasach Barbara strzelecka z pismaków obok rozmawiała z moim gościem leu kłamstwo stało się pozbawili leni US Miller Ujazdu mieli idealne Heidi zapomniałam i nie będę więcej mówiła nerwowo zachowywali, gdyby te mówią też taksówkowych to w wzywają mnie znajomi z znajomi polscy znajomi like rozumiem w cydr jest konkurencja w Warszawie jeśli idzie o kuchnię azjatycką PiS uważa, że jest duża konkurencja jest zdrowa konkurencja po kryzysie zdrowa, bo każdy będzie chciał robić bardzo autentyczny coraz lepszej jakości naboi kręci w Warszawie są inni n p . w innych miejscach bank nadal są też niektórzy są one w dużej części stanowią tu kuchnie nieautentyczne czy taka na potrzeby Polaków wymyślono natomiast w Warszawie z coraz więcej knajp takie coś aspiruje no coś więcej niż tylko tak, żeby klient zjadł w te lokale te lokale to do fok tak to co z dość typowa kuchnia TK w ów fast foody owa znaczy szybko przez samych dopłat jest rodzaj baru tych bardzo bym powiedziała to jest bardzo gdzie oczywiście nie mamy wszystkie dania autentyczny, ale można, by powiedzieć o 50 % Gdańsk karty to są autentyczne dań, a pozostałe dania znaczeń daninie autentyczny nosi wykład na takie ryż smażony no to jest ryż smażony na nie powiem, że jest niesmaczny, bo jest bardzo smaczne, ale to nie jest ryż smażony jest Wietnamczycy rok tak, bo my przyprawiamy sosem sojowym, a w Wietnamie przyprawia się z sosem Rybnym i dlatego dla niektórych Polaków jest odstraszający ten zapach sosu rybnego mędrcy tam nie używamy, ale tam mamy danie n p . takiej burbona, bo sałatka zupy foto i zestawy komfort, czyli węży z różnymi dodatkami, który jest naprawdę jeszcze bardzo dużo w Wietnamie Bona land wszyscy jedzą to samo w co zwlekać z prozy propozycja dla wegetarian, czyli zesta w z rywalem z tofu wierszyków mamy dużo taniej stosuj z warzywami natomiast zupy niestety nie mamy zupy na bazie warzywa po zupę FOT na bazie warzywa to to nie jest do końca grupowo ja bym powiedziała, że to jest zupa o przyprawia anyżu kardamon owocna ma nowy nieźle to można nazwać typową mówi, bo są to nieodłącznym elementem jest to jednak szpik oprócz tych towarów tak powiedzieli e-myto to w najem prowadzi pani jeszcze restaurację tak, gdzie się spełniam zawodowo Tauron wprowadzam autentyczną kuchnię azjatycką, bo mamy tam kuchnię tajską wietnamską ma jeszcze z nutą koreańską względu NATO, że mam przyjaciół właśnie w Korei i z Tajlandii, więc czy korzysta z ich pomocy i rady, żeby stworzyć myjni, które ich może, by jak klient zjadł u nas to, żeby nie powiedział, że jest inny niż w krajach, który poza tym, więc tam są żołądki wieprzowe sałatki ze szpinaku wodnego pierożków pękł wał pierożków z Arką tak jak się Józef w Azji na 1 hotspot hotspot, który wtedy hot hot hot spoty z ECR tak gorący Kociołek jest to rodzaj gotowaniem, czyli idei hot spotów jest kiedyś to jest tak, żeby wrzucić tam wszystko co pozostało z poprzedniego dnia i się robi takie oszczędnościowe tak w lesie tak, ale ono się tak wielu uważało, że idea jedzenia hot spotu jest wyciąganie z produktów maksymą jako w ich zawartość spożywczy wiadomo, że termiczna gotowanie i traci się bardzo dużo procentów tych witamin lofty słodkości, a hot spotach gotuje się do minuty nawet 30 sekund tylko po to, żeby można je zjeść na mięso gotowane na hot spocie jest słodki, bo jak się gotuje dłużej niż 2 minuty to już jest gumowa ta jak gotuje się do minuty do 2 zależność, jaki miasto wśród kaczek to trochę dłużej, ale kurczaka w 30 sekund i poznaje pani inny wymiar mięsa kurczaka w akcję wypłaci już niedługo Otto von no właśnie nie trzeba jeszcze takiego mięsa, które dopiero co się zrobiło ani nie tak jak mu dużo Polaków lubi takie przygotowanymi jest taki duszony długo, bo one są miękkie zdrowe dla zębów, ale efekt przez to traci się walory smakowe tutaj w tym obrazem w tutaj w tym tekście pojawia się wątek takiej typu legenda miejska typu Kozina jako księdza no właśnie ja byłem strasznie oburzona wtedy po zdjęciach już poznał, że w godzinę, bo silne ma trochę inną skóra mi się wydaje no i Wietnamczycy jedzą psy jedzą niestety 1, lecz domowej niestety no bo ja uważam, że nowo w tonie jest taki dobry przysmak można zrobić np. Wschowy czy stan z wieprzowiny, ale jest lepszy smak, dlatego że jest niedobra mięso od 3 lat dla wyrażenia landów kulturowych i kulturowe dla ryb przyciągała pani stosunkiem tak Polaków ja uwielbiam psów i zawsze miał psa hortensja ich tak kochają, że nigdy nie tknęło jeszcze silny, ale jego dziecko tam w Wietnamie no to widziałam widziałam jak wyglądają widziałem jak się przyrządza i od dziecka, bo mój dziadek zawsze hodował psów, więc czy od dziecka miał styczność z psami jest ich bardzo lubiłam, ale hodował psy gdy, żebym pilnował domu aha myślałam, żeby nie w Wietnamie psy albo Sieja obok znajdą dopiero od 10 lat zmieniłaby role znów staje się już przyjaciela powodem, ale kiedyś dla nas dziadków to jest tylko strażnik domu dobrze to wróćmy do Dody godziny na Nasdaq trąbili o tym, że to było silne batonik odcinek był gościnny są też sanepid potwierdził w badaniach tam, gdzie są ludzie, którzy hodują kozy węża wąż samce to jest zabijanie miałem sprzedaje 2 koła roweru, bo wzięli się raczej mleko z OZE albo serek atmosferę tak no to w z facetów to niema co łowić w UE, więc wyjść ze sprzedaj jedno czy koła boję Turków mogą ZO o bardzo w bardzo Dobre Miasto zawsze umieją robić oczywiście, bo to też jest trudne mięso w obróbce powiedziała pani Memphis wiele osób nawet czy blokada kwestia, ale zjedzenia mięsa z kozy, ale powiedziała pani od tych pustostanów zgodnie z nieba leje jak haniebną chcę jednak natomiast wypowiedzi Malta może, dlatego że w ogóle dwukierunkowo do treningu prawda nowy prezes dołączy, ale powiedziała pani, że szczelne blokady są jeśli idzie u jeśli idzie o jedzenie owadów, które aż woda próbuje to zmienić, bo sprzedają siebie jedwabniki larwy jedwabników on w MAK 99 % protein wygląda paskudnie, ale smakuje naprawdę bardzo dobrze mówi, ale jak ona jest przyrządzona bagatela jest przyrządzony wykupujemy larwy już żyć tak obrobione, czyli one nie są używane dusimy w Ibizie w w czosnku chili i później smażymy w liście limonki jest jako przyprawy do nich jest bardzo intensywny, żeby winnym zabiły, jakby strach, że tylko Alison Wolf hodowlę pragnienie los co na to ile importujemy z Wietnamu czy jedzenie w Polsce są hodowane nie, ale słyszałam, że za wzrusza, że są progi swoje projekty w nogę ja wiem ja wiem, że są hodowane owady Novotel Warszawa jest takie miejsce, gdzie hodowano owady i potrawy z owadów można zjeść coś zjeść w tym trudno mi się wydaje, że to jest dobry alternatywa tak dla jedzenia mięsa Tatar ze zwierząt hodowlanych, bo to coś się mówi o wegetarianizm, że brakuje proteiny tam wciąż brakuje też cholesterolu do budowy ścian komórkowych co jest dużo nie zgadza wegetarianin łączy się odżywiając mimo wszystko co trzeba ale, ale rzeczywiście być może jest to alternatywa w przyszłości, by ludzie nie musieli im nie robili tego co znaczy nie tworzyli i nie rozbudowywali przemysłowych hodowli ssaków prawda czyni zwierząt, które czują cierpią, bo w latach tak wygląda hodowla przemysłowa byto poszły w kierunku jedzenia owadów no byłoby ciekawe ciekawe smaki potrawy jeszcze wymyślą Sopot w la o Wietnamie co oprócz larw jedwabnika w jeszcze, że jeśli chodzi o nas codziennie tą drogą larwy jedwabnika najczęściej jemy natomiast są takie knajpy, gdzie można zjeść ci konik polny Chivu znak, że świecki różne różne owady są u nas w dzieci pani do Wietnamu na jak padły jak mogę to jadę tak na wakacje najchętniej w bogatej rodziny i co wszyscy są w Wietnamie tylko nasza rodzina jest tutaj w Polsce w także mam jeszcze babcię i wujków i cioci czy środowiska z tego główną opinią, że środowisko Chińczyków Wietnamczyków Koreańczyków jest bardzo lekkie zwarte trzymające ze sobą i dosyć zamknięty na nas jeśli chodzi o starsze pokolenie tak, a to młodszy już nie znam wielu Wietnamczyków, którzy mają głównie Polaków za przyjaciela w i Wietnamczyków znają barwną, ale to już powiedzmy rocznik 88 w górach natomiast 87 dół w to jeszcze się trzymają z Wietnamczykami dość hermetyczna grupa, a rodzice mają polskie obywatelstwo nie nie mam jak ostry protest widać też nie była ja nie mam gdzie mieszka nie głosuje pani niestety nie pomyślałam czy w ogóle jest jakaś rozmowa o tym co się dzieje w kraju w Polsce rosną ceny rozmawiamy w domu o tym co nas czeka je wykonać opcję polityczną schodków no jeśli chodzi o brązowy medal tek to chyba nie żadną BOR nie np. nic nie pasuje jeszcze czy niema partii, na którym pani głosowała, gdy pani mogła mu ona bardzo się, aby działka ja bym coś wy środkowa między PiS -em APo co taki pośrodku w mówi pani z dniem mojego czasu, bo jest rodzina założyła pani rodzinę tak udanym mąż jest jak rozumiem, że jest Wietnam czekiem skoro ma też pilnowała pani, by to nie był Polak tak może wydać na TGE w ale też już ma polskie mentalność jest prawie Polak tejże jego najlepszy przyjaciel z Polakiem w bólach nowej dzieci mam 1 malutkiego k radnego w, a obecnego, a więc odezwie to ten to mój wiek mówi pani do niego po wietnamsku właśnie próbuje, ale jest chyba mi się wydaje, że więcej mówi po polsku, bo jak tylko przypominam sobie że, a muszę do niego po bydgosku to cały czas mówimy tu od BGK nikt nie mówię po wietnamsku, bo wtedy z polskimi tak się zetknie będzie dwujęzyczny prawda moja z mężem rozmawiają po polsku mnie żartuje pani ta wietnamska Wietnamczykami rozmowę po polsku w 2, gdy dziecko się nie dał nic z tego jedno i wydatkami Malezja tkalni musimy go, na jaką część zostanie, ale ułatwi państwu mówić po polsku niż powiedz nam łatwiej łatwiej, dlaczego no, bo myślimy już po polsku, więc ten Wietnam ski jestem potrzebny n p . w momencie, kiedy jakieś zagadnienie po wietnamsku mógł bliżej wietnamskie komu może tak, bo znam niektóre słowa po wietnamsku, które nie mają odpowiednika po polsku, a ponieważ żyjemy jeszcze takim półświatek taki pół Polski pół jednostki oto niektóre problematykę wietnamskim to gorzko mówiących po wietnamsku, ale na co dzień po polsku czyszczą i ciągle Wietnamczycy przybywają do Polski tacy, którzy zaczynają chcą tutaj się osiedlać budować coś tak jak i była taka fala chyba już nie tylko zganił za atrakcyjne tak Polska już już nie jest atrakcyjna dla dla tych, którzy chcą, aby można budować coś nowego natomiast przyjeżdżają do Polski ludzie, którzy są na wymianę doktoranckie czy tam studiują albo ktoś z rodziny no ale rodzina do państwa nie ściągnęła rozumiem no nie o nich, bo mają się dobrze w Wietnamie, więc zostają jednak mieścić w, a my naszą znaliśmy już polskiej, jakby kulturę i TOK myślenia owe może nam bardziej pasuje Polska rodzicom pani też ile zamierza też tak to Wietnam jest wiele kwestii nie udogodnień chociażby medycyny tam w Wietnamie nie jest na dobrym poziomie albo musi pani być chyba nie wie miliarderem, a jeśli pani jest średnią klasą średnią to w Polsce mimo wszystko lepiej się dba o zdrowie obywatela w sumie w Wietnamie wyjeżdża pani drogę do wakacji liczbowych realizuje go wyłącznie na wakacje były w niej zamieszkać w domu w dialekcie w ogóle wyjeżdża pani po nie do Wietnamu czy od opuszcza pani swoją pracę gdzieś pani wyjeżdża czy raczej Brassa wysyp kieruje w gastronomii oraz bardzo co chwilę są jakieś problemy naprawdę to są takie drobne drobne problemy, ale się zdarzają codziennie parę telefonów takich, których trzeba być od razu na miejscu, żeby rozwiązać nie ma co się już można odetchnąć z zatrudnienia ani Wietnamczyków Polaków tych Polaków Polaków na kuchni Wietnamczycy Nolana sale na obsługę zarządzanie Polaków tak jest lepiej, bo Polacy rozumieją tę mentalność Wietnamczyków były nie do końca musiałaby zatrudnić Wietnamczyka, który też się wychowuje w Polsce od małego, a takich jest mało nie jest dużo oni wszyscy pracują dla korpo korporacjach takie co teraz jest pokolenie takich młodych co pracują nie wiem w firmach konsultingowych czy Samsunga IBM, bo Wietnamczycy głównie w zarządzanie i fajki świata takich spra w do obu tych, którzy w zamierzeniach zarządu międzynarodowej sesji na gastronomię to rywale nabrali chęci, by odwiedzić Lowell azjatyckiej, ale tak mąż pani zmieni zdania, bo sporo się zmieniło od czasu placu konstytucji każdy piksel oraz Ernst prozy państwa więcej, a także w innych rzeczach ne opowiada nasz gość w tym tekście w dzisiejszych wysokich obcasach autorka Basia Stanecka ja bardzo serdecznie pani Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA