REKLAMA

"Szkoła na widelcu", czyli o tym, jak wygląda żywienie dzieci w szkołach

Wieczór Radia TOK FM
Data emisji:
2016-09-02 23:00
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
46:22 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
rozpoczynamy magazyn dorosłe dzieci przy mikrofonie Hanna Zielińska, a z nami stóp jest już nasz gość Urszula Somow dobry wieczór dobry wieczór dietetyczka z fundacji szkoła na widelcu to już państwo się domyślają, że będziemy mówić o żywieniu dzieci ożywieniu uczniów my o tym, że mamy nowe rozporządzenie ministra zdrowia o tym, że w ogóle mamy ustawę o bezpieczeństwie żywności żywienia inny, a obecnie obowiązująca opcja polityczna bardzo lubi zawracać Rozwiń » pewne ustalenia polityczne dotyczące edukacji to już wiemy, ale również dotyczące jak się okazuje żywienia dzieci w szkołach gminy już się cieszyliśmy, że drożdżówek nie będzie w szkole już się cieszyliśmy, że nie będzie nie zapraszania dzieci białym pieczywem i cukrem no ale jednak to wszystko powróci, chociaż jednak na pewnych ograniczonych zasadach my na początek, zanim opowiem dokładnie co to rozporządzeniem faktycznie zawiera chciał panią zapytać samą fundację być może nasi słuchacze nie znają nie wiedzą co to za organizm co to za organizację na jakiej zasadzie działa szkoła na widelcu tak Fundacja powstała już jakiś czas temu z myślą przede wszystkim o tym, aby poprawiać jakość żywienia dzieci nie mówimy tutaj o odchudzaniu dzieci czy o leczeniu w 2 dietą mówimy tutaj po prostu o takim codziennym cieszenie się z ze zdrowego, ale też pysznego jedzenia, bo to głównie Fundacja stara się przekazać i dorosłym i dzieciom, że zdrowe nie musi znaczyć niesmaczne no to jest wyzwanie tak temu właśnie pozycji na najbliższe kilkadziesiąt minut już z tym całkiem dużą dziewczynką, a do tej pory jeszcze dochodzą filmów do dojrzałości w tym temacie, że w zdrowe może oznaczać również jest smaczne, czyli Fundacja współpracuje ze szkołami z rodzicami tak wyszkolić tak Fundacja głównym celem w założenia fundacji było zredukowanie naszego społeczeństwa, ale z naciskiem właśnie na dzieci my głównie staramy się trafiać do dzieci naszym naszym głównym odbiorcą są dziedziny a kiedy np. robimy warsztaty to właśnie dzieci zapraszamy najchętniej czasami zdarza nam się organizować warsztaty rodzinne tzw. zapraszamy ich rodziców i dzieci, ale z różnych przyczyn wolimy czasami nawet oderwać dzieci od takich warunków dla nich znanej ze środowiska rodzinnego, gdzie wspólnie w grupie Rawicz rówieśniczej okazuje się, że mają większą skłonność n p . do tego, żeby z spróbować czegoś nowego, żeby może też trochę rodzice przestają przekładać swoje obawy i swoje gdzieś tam kiwa się takie pokładane w tym w tym słowie zdrowy mnie takie właśnie inne nieprzyjemne skojarzenia na swoje dzieci bardzo często zdarza nam się np. słyszeć się one gdzieś w roku za to dostaniesz cukierka no ja bym nie wiedziała jeszcze jak w tym roku wygląda natomiast już bym podejrzewała go jak każda, która otrzymuje wraca do jakoś przetrwać, a potem będzie tak natomiast rola się Fundacja współpracuje również ze szkołami szczególnie właśnie od 2015 roku, kiedy rozporządzenie pierwsze weszło w życie to rzeczywiście bardzo dużo szkół się do nas zgłasza my pomagamy zarówno trochę oszlifować w tej jadłospis, który do nas przy zostają przesłane natomiast Fundacja chce też pokazać, że to nie tylko jest żywienie na na stołówce czy też stołówkach szkolnych tak przez kuchnie wydawane to chodzi również właśnie sklepiki, ale także np. zachęcamy do tego, aby tworzyć ogródki przyszkolne ale aby zachęcać siłą taki zdarzyło nam się już parę takich akcji przeprowadzić nawet się na terenie Warszawy udało się jakąś marchewkę wyhodowaną z nóg po zimie chodzi rośnie stewia i Buran nie może na prawne i dzieci 1 z krzaczka i próbują przyczyn tak jak mówiono, że jest to ogródek, na którym został rozpisany Grant został dofinansowany również ze środków unijnych natomiast refundacja in również współtworzyła taki projekt i rzeczywiście zachęcamy natomiast to co jest fajne to, że taki ogródek część np. pomidory, które obecnie rosną w tym ogródku na czesne w szkole nawet na Bemowie zostały zasadzone w klasie w doniczce i rosły sobie na oknie, więc rosołem piękny przykład dzieci widzą jak z tego małego ziarenka wyrasta wielka naprawdę bujna roślinność to przy okazji też doskonała lekcja biologii Astoria to już z kolei poziom hipster ski z la SA GL jest Jarmuż także jest duże grono lansu wiele wiele innych korzyści takiego ogródka poza tym też praca kolektywna, więc to też daje poczucie współpracy w grupie przynależności do tej grupy, ale jestem bardzo ciekawa pani refleksji ne i komentarzy dotyczących tej świadomości dzieci na temat żywienia na temat wartości poszczególnych produktów na temat też piramidy żywieniowej, która jednak ewoluuje się zmienia nawet jeśli rodzice przekazują mecz w dobrej wierze swoją wiedzę to często na pochodzi z czasów, kiedy sami, by być może w szkole mieli kontakt z tą piramidą tania, bo jestem ciekawa co dzieciaki wiedzą jak pani ocenia, więc ku naszemu zdziwieniu czeki jest bardzo dużo jednak jednak wiedzą dużo, aczkolwiek jest to taka wiedza czysto teoretyczna wiedzą swoje robią swoje tak by, jeżeli zapytamy dziecko co powinno jeść to raczej dzieci powiedzą, że warzywa i owoce są dobre potrafił zaklasyfikować danej grupy produktów do powiedzmy dobrych i może trochę mniej wskazanych wiedzą, że słodycze nie są korzystne dla zdrowia natomiast myślę, że jest to trochę taka wiedza powtarzana no trochę tak sobie muzeom, ponieważ nawet rodzice, którzy mówią nie można pić napojów gazowanych, a następnie rodzic sam na oczach dziecka pije ten 1 nabój, gdy dzieci tak jakby trochę od samego początku odbierają lekcję hipokryzji i dokładnie i przesiąkają tym takim poczuciem, że niby nie można, ale są po, ale na narty, czyli jak bardzo chcemy to jednak tak trochę jak można no ale dobrze, by pozostanie optymistycznym optymistycznej zatrzymamy się na tym, że jednak dzieci, by mają jakość w jakąś wiedzę, iż kwestia wyrobienia odpowiednich nawyków jest to, żeby ona zaczęła żywić się prawidłowo i teraz przenieśmy się do szkół mówimy dzisiaj o nowym rozporządzeniu ze strony Ministerstwa Zdrowia o tym w jaki sposób na nowo będziemy podchodzić do ożywienia w szkole moje pytanie, zanim przyjrzymy się szczegółom jest takie na ile to co dzieciom niż podawane w stołówce szkolnej przekłada się ich po pierwsze na nawyki żywieniowe, a po drugie na ich stan zdrowia czy też faktycznie aż tak bardzo ważne, że debata rozpętana publicznie w całym kraju ma znaczenie i rzeczywiście jest zasadna jest to bardzo skomplikowane złożone pytanie natomiast stanowisko fundacji jest takie rzeczywiście regulacja prawna w tym zakresie jest niezbędna my wiemy, że do tej pory zalecenia żywieniowe funkcjonował już od wielu wielu lat Instytut żywności żywienia takie zalecenia również w stosunku do dzieci skierował już bardzo wiele lat temu natomiast wiem, że te rozporządzenia te zalecenia, dopóki nie były obligatoryjne nie były respektowane także Mac samo rozporządzenie również tutaj patrząc na ich przykłady z innych krajów nie tylko europejskich, ale to głównie jest rzeczywiście zasadne natomiast sposób tego wprowadzenia tych tych regulacji troszkę rzeczywiście nie poparcie tej tej 1 regulacji prawnej żadnymi działaniami wspomagającymi no jest moim zdaniem błędne i o ile sam, kiedy pani była ministrem to co pani, by jeszcze dopisała czy też do regulowania czy zrobiła jasny przede wszy albo jeśli już pani będzie o taką muzykę w parze bardzo dobrze się teraz poczują wyobrażam sobie, że z tym mimo fali ze mną jest, tak więc przede wszystkim to co jest bardzo małym kosztem ekonomicznym można zrobić, czyli nie trzeba dużego budżetu generować, wprowadzając rozporządzeniem natychmiast jest 1 datą powinno wejść po pierwsze, broszura, która tłumaczy to rozporządzenie na tzw. ludzki język, ponieważ naprawdę z tym z cesarzem został martwy język prawny w 2 k no niestety spotkaliśmy się z tym w praktyce, że naprawdę te zapisy prawne są zupełnie inną osobę podlegają interpretacji są nie rozumiany przez przez personel pracujący w stołówkach czy czy też z UE, jeżeli chodzi o klientów sklepików jest to zupełnie zrozumiałe, ponieważ ci ludzie nie są z wykształcenia ani prawnikami ani też dietetykami dlatego trzeba ich zrozumieć i taka broszura naprawdę wiele by ułatwiła druga rzecz broszura z wypisanymi jadłospis sami moim zdaniem należałoby się również zastanowić czy nie opłaca się za, nawet jeżeli byłoby to kosztem zatrudnienia 1 osoby na syna stanowisko Borysem państwowe dietetyk, który układa powiedzmy sezonowe jadłospisy dla szkoły, która może nie musi, ale może skorzystać, a przynajmniej o przyczynę na tych jadłospis SACH i mieć gotowe rozwiązanie praktyczne kolejna sprawa odnośnie sklepików lista takich produktów, które są zgodne z rozporządzeniem UE, które byłyby powiedzmy przetestowane wcześniej czy dzieci rzeczy rekomendowane tak jak przykładowy produkt bardzo panie nadają się tak bardzo fajny pomysł padł też na 1 spotkani ze spotkań w Instytucie żywności żywienia, aby stworzyć system certyfikacji takich produktów, czyli producent zgłasza produkt dla przykładu sanepidu dane jogurt danej firmy to dokładnie Wiednia niską zawartość dokładnie tak, ale odpowiednio wysoką zawartość owoców i on rozdaje np. na dokładanie do obrotu znanego tarczy szkolnej to znaczy jest korzystne dla zdrowia i rozwoju dziecka, więc szansa na taki program to rzeczywiście doskonały pomiędzy mną myślę ale jakie pole do korupcji pani Nova odbyła się nazywany perłą w domyśle, że to jest na razie największy problem, że rzeczywiście może mogłoby to stwarzać takie powiedzmy nadużycia nadużycia natomiast jeśli organ kontrolujący tak, bo do szkoły przychodzi kontrola sanepidu, więc ten sam organ powinien być w stanie wydać takie oświadczenie, że dany produkt jest dopuszczony lub nie jest dopuszczony jednocześnie wiemy z praktyki, że nowym zgadzamy się z tym, że wiele sklepików straciło rentowność tak i muszą być zamknięte natomiast my widzimy w praktyce, że jeżeli ktoś powiedzmy troszkę bardziej efektywnie działał w tym zakresie to te sklepiki są rentowne i zarówno soul i konkursy rozpisane i są laureaci tych konkursów, którzy są zarówno swoje i liceum i szkołach podstawowych i w gimnazjach także to na wszystkich leży już we wszystkich szkołach takie sklepiki funkcjonują dodatkowo istnieje już nawet firmy, które przekazują, jakby gotowy asortyment sklepiku, czyli oferują wszystkie produkty w swojej wydanej firmie są dostępne są proszeni jak to się niszą narodziła się kolejny wynalazek żywność wydaje mi się, że nowe wymogi nie powinni tak bardzo do końca płakać się myśl, że to jest raczej dla nich nowy rynek zbytu, który powinien być dla nich szansą no dobrze to teraz z kolei przejdźmy już do konkretów porozmawiajmy o tych drożdżówka wraca białe pieczywo do szkół wraca cukier i wraca sól wracają drożdżówki co pani jako dietetyk na to niestety im przykro z tego powodu nie wszedłem w nowoczesnym chodzi trochę to można porównać do do sytuacji, kiedy wchodzimy z dzieckiem do sklepu dziecko rzuca się na podłogę płacze, że chce kredki, ale i, kiedy już ta najgorsza historia zostanie opanowana to wtedy kupują te kredki jest trochę rzeczywiście niekonsekwencja pokazanie też, że przyznanie się do błędu, którego tak naprawdę merytorycznie nie popełnisz co gorsza drożdżówka w nadmiarze przynosi szkoda kredki i nie są narzędziem masowej destrukcji, a zaraz przecież będzie nas macie epidemię otyłości wśród polskich dzieci drożdżówka jest właśnie krokiem do danych chociażby to co też boli ETO o to sam fakt, że to nowe rozporządzenie nie zostało do końca pisany tworzone przez ekspertów ds. zdrowia coś takiego jestem naprawdę zaskoczony, ale takie praktyki w śród z partii rządzącej brak konsultacji z ekspertami prawo pisane na kolanie naprawdę zaskoczyła mnie pan żałuje że, że nie zapisał sobie tego na nazwę tej tej komisji natomiast jest do sprawdzenia jest to bardzo śmieszne, ponieważ wprost jest powiedziane, że celem tej komisji jest poszerzenie oferty sklepiku owej natomiast nie ochrona zdrowia robić lobbing na rzecz 3 drobnych przedsiębiorców ładnie tak zostało to również dopisane do celów nowego rozporządzenia, czyli tych embrionów jawnie przyznano się do tego, że celem nowego rozporządzenia jest nie tylko ochrona dzieci, ale także poszerzenie tej oferty, czyli pójście na rękę powiedzmy jasno co to drożdżówki cukier sól białe pieczywo i inne szkodliwe produkty z powrotem wprowadzone do szkół mogą naszym dzieciom zrobić, bo tu nie chodzi o to, że ona, toteż każdy może bądź dajcie spokój jednak drożdżówka raz dziennie chodzi o to, że to jednak drożdżówka nie jest obok produktów zdrowych wykona wypiera produkty zdrowe i to 1 żona zapełniać czym ona nerwy powraca przywracał dziecku nieprawidłowe nawyki ono wróci do domu będzie chciało chipsy albo kole albo jeszcze nie Dąbrówka w problem też polega na tym, że jeżeli położymy nawet zdrowy produkt obok tej drożdżówki to niestety no nie znam takiego dziecka, które jednak wybierze ten zdrowy produkt poza tym, jeżeli mamy nieść przesłanie, że w sklepiku są zdrowe produkty, a na pierwszym widoku leży drożdżówka jest również pewna niekonsekwencja inteligent przeczy idei rozporządzenia problem zdrówko w ogóle jest takim było to wyższy wielu pewnie słuchaczy powierzymy wczoraj w naszych czasach ja też jadę drożdżówki jakoś żyje po pierwsze, ja mówię, że raz na jakiś czas właśnie ja się jakoś żyję no niestety stan zdrowia naszej cywilizacji, bo to już nie tylko naszego polskiego społeczeństwa jest dramatyczne, a więc to jakoś żyje też podlega pewnym ale gdy zarzutom natomiast jakość tych drożdżówek właśnie to co pani wspomniała, jeżeli mówimy o drożdżówkę jako o pakowane powiedzmy próżniowo rogalików z czekoladą w nocy i to też nie jest drożdżówka, którą kiedyś babcia przygotowywała powiedzmy im się sposób jak mamy tam konserwant mamy tam ten tzw. tłuszcz cukierniczy najgorsze możliwe, by i dla dziecka dla dorosłego Tyc we wszystkich tych produktach ciasto podobnych w cukierniach czy dokładali targach cukierniczych badania jasno wskazują, że to głęboko mrożone czyli jakie co noc co jest w nim złego w cieście głęboko mrożony przede wszystkim mamy substancję powiedz mi dodatkowe, które nie powinny znajdować się w pieczywie ja przypomnę też skład pieczywa tak naprawdę powinno być woda mąka sól ewentualnie drożdże lub zakwas tak możemy dodawać nasiona możemy dodawać jakieś inne naturalne produkty tymczasem dosypujemy cukru i dosypujemy do różnych ulepsza użyjemy karmelu, żeby było się mniejszej imitował pełnoziarniste dodajemy spulchniamy czy dodajemy substancji, które powodują lepszą strukturę właśnie lepsze zabarwienie, ale również też aromaty w zasadzie w tym pieczywie w tym momencie może znaleźć się prawie wszystko, a co z przyprawia nim potraw, bo to też się pojawiła w dyskusjach w momencie, kiedy po raz pierwszy drożdżówki zostały wycofane ze szkół, które ze szkół to się, by łączyło z tym, że również potrawy miał być serwowany dzieciom bez soli i bez cukru no i znowu tak jak pani mówiła nastąpiło rzucenie się na podłogę mienie nie będziemy tego jeść, ale pojawił się zatem argumenty zaraz chwileczkę ten prawdziwy smak to dopiero się odkryli pojawił w momencie rośnie, kiedy odstawimy mer te wszystkie te zapycha czy jest tzw. bezsens tych wakacjach, czyli po prostu Ol, kiedy podajemy im za dużo cukru to przestajemy przestajemy czuć słodki smak to samo jest z 33 w przypadku sali natomiast tutaj czuł myślę 2 ważne kwestie po pierwsze, zdarzało nam się jako fundacji przychodzi do szkół, gdzie przyprawa glutaminian sodu lub innymi z masażami smaku była dodawana zarówno do purée ziemniaczanego, jaki do zupy jak i do kotleta do wszystkich nawet do marchewki nowiutkiego forda taśmy się, że jest zdarzało nam się współpracować czy Zygmunt z takimi szkołami, w których dzienna dawka cukru lub soli albo i tego i tego była przekraczana tylko w posiłkach szkolnych i proszę sobie wyobrazić taką sytuację zjeżdżało codziennie dzień za dniem, kiedy dokładnie całego głównego źródła myślę, że miano kuźni, broniąc strzał w kolano, ponieważ my jako państwo płacimy olbrzymie pieniądze za następnie za leczenie za nim już prewencję wtórną stomatologia zaraz będzie otyłości cukrzyca cukrzycę choroby układu krążenia wszyscy znamy, że te choroby, które dręczą naszą cywilizację w największym stopniu i wręczył też nasz budżet NFZ Tomek to są właśnie te choroby powiedzmy 2 to zależne w bardzo ciekawe, że w partia rządząca jest gotowa sięgnąć po populistyczny ruch nie tylko wobec dorosłych, ale wobec dzieci, bo to jest rodzaj miękkiej płytkiego taniego przekupstwa zamierzaliśmy mam w szkołach jest z włamań niż my wszystkie były umowę polityczne rozważamy znowu reformy, ale za to dowództwo wasi rodzice dostają 500 plus sowy z powrotem drożdżówkę no niestety ja w ogóle bardzo ubolewam już mnie jako obywatel bo gdy sprawę polityczną zostawia na bok, ale jako dietetyk jako ekspert ds. zdrowia jest to dla mnie no nie ma nie może być takiej sytuacji, że polityka rzutuje na dno na politykę zdrowotną wróćmy jeszcze do konkretów do szczegółów rozporządzenia tutaj mam przed sobą na różnego rodzaju propozycje produktów dopuszczonych do sprzedaży w sklepikach szkolnych obok drożdżówek no i z propozycją, że czekolada gorzka z minimum 75 % kakao na puchary owocowe koktajle warzywne notes to, o czym pani mówiła już widzimy te kolejki po koktajle warzywne w momencie, kiedy będzie można kupić słodycze i drożdżówki, ale też i tutaj już to jest temat związany ze szkołą, ale nie tylko zresztą na podawać każdego dnia co najmniej 2 porcje mleka lub produktów mlecznych i tu wracamy do ożywienia stówkę owego co z tym mlekiem przy okazji chciałam z panią porozmawiać, bo mamy sale narastającą niechęć i do mleka i nie tylko wśród dorosłych, ale też rodzice często odstawiają dzieci od mleka krowiego i mają na to bardzo ciekawa argumenty, że to krok jeżdżą nie dla naszego gatunku, że to szkodzi, a co pani jako dietetyk na tą to znaczy sprawa w ogóle mleka jest dosyć kontrowersyjna jeśli mówimy o takich argumentach typu krowie czy nie nie dla nas należał się zastanowić w takim razie czy mięso jest dla nas czy inny produkt zwierzęta mamy na łyżwy to znaczy, że w przystosowaniu do jedzenia my go też brakuje, ale nie grzywna w ich zdrowia do żyrafy swoich niemowląt nie, aczkolwiek myślę, że Goryl również nie hoduje świnie ekstensywnie czy może nie widziałam rzeczywisty ja też się z tym spotkałam także bez takie argumenty raczej bym zostawiła raczej postawiłbym na na badania naukowe na na przeglądy na metę analizy w na tzw. ewidencji jest mec Lucien, czyli na coś co jest oparte rzeczywiście na faktach i gdzie te badania mają rzeczywiście wysoką UAM merytoryczność tak już te fakty naukowe na mleku wiedzieli co mówią niestety wciąż są te fakty dosyć się powiedzmy, że nasze liczne wykłady, o ile rzeczywiście na zdrowie kości nie opierałaby się wcale nie jest dla mnie żaden argument, że dzieci muszą pić mleko ziemi Izraela Mosze innych źródeł wapnia poczują się, że tak chociażby ma również rośliny jej tam im jestem dużo więcej wapnia niższe niż w mleku jednocześnie badania wskazują, że nawet u wegan, którzy nie spożywają nic w zasadzie żadnego produktu od zwierzęcego jeśli poziom wapnia jest zachowany to nie obserwuje się niższej mineralizacji kości lub też zwiększenia częstości złamań kości dlatego nie gloryfikował Dejneka, jeżeli chodzi o to zdrowie kości oczywiście jest ono bardzo można powiedzieć wydajnym tanim źródłem Rosja i dali im mniej białka również także myślę, że znajduje ono miejsce w powietrze w piramidzie żywieniowej natomiast nie jest to produkt niezastąpiony jednocześnie i zarówno rozporządzenie jak jej nóż coraz częściej też stołówki szkolne i również sklepiki oferują zamienniki substytuty mleka, czyli te napoje sojowe ryżowe migdałowe, ale tutaj wyższy trochę jako dietetyk mam z tym problem, że nie do końca noszone są równoznaczne z wartością odżywczą, jeżeli chodzi o mleko sojowe to faktycznie zawiera ono białko jeśli są prezentowane witaminę k 12 witaminą de i wapniem to powiedzmy, że jest równoznaczne natomiast mleko ryżowe czy inne mleka roślinne zawierają mniej białka więcej węglowodanów i najczęściej muszą być certyfikowane, czyli tak jak mówię, że wzmocnione w tym VAT musi być dodatek, ale powiedzmy na sztucznie, a także nie jest do końca taki sam produkt natomiast myślę, że jako element diety zrównoważonej może być podawany, czyli z tego co pani mówi można zrozumieć, że mała mleko cały czas jest dość wystarczająco dobrym źródłem wapnia białka, żeby podawać się je dzieciom są inne źródła bardziej wydajne one wymagają może bardziej wysublimowanych metod produkcji Maksymilian też różne rośliny GMO, ale na pewno nie powiedziała pani, że mleko szkodzi czy wywiad w wybranych przypadkach na pewno jeśli mamy do czynienia z osobą zdrową to myślę, że mówimy o zdrowych ludzi tak, że nadmiar każdego produktu będzie szkodzić nieważne czy to jest produkt, który uważamy za bardzo zdrowe czy mniej zdrowy nadmiar zawsze będzie szkodzić jednocześnie chciał też zwrócić uwagę, że nie tylko mleko, ponieważ mleko jako takie no wiem, że my niestety najczęściej podajemy dzieciom po pierwsze, mleko UHT, czyli pod rynnę ultra High MP 3 tak jest wysoka temperatura produkcji, które naprawdę zawiera moim zdaniem znikome wartości odżywcze to lekko powiedzmy pasteryzowane lub termin zwane, które są w niższych temperaturach produkowane rzadko eksponowane na terenie szkoły także, toteż warto zwrócić uwagę należy raczej poszłabym i zainteresowała się tym tematem jogurtów kefirek gry kefirów i maślane k Grzybek, które są produktami, ale powiedzmy fermentowane mi, które zawierają te, które korzystne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego natomiast tutaj znowu pojawia się problem, ponieważ niestety tak ekstensywny produkcja tych kwot tych produktów znowu spowodowała, że ja czytając skład no po prostu przecieram oczy tutaj też apeluję do państwa, wybierając taki produkt żyrafy mają różne inne dokona rada powinna znajdować się wyłącznie w 2 składniki to powinny być mleko i kultury bakterii niż ewentualnie owoce, a nie np. jakiś proszek czy barwnikowe tak, czyli owoce najlepiej dodawać samemu oczywiście dokładnie w ciemno dobrze by rozmawiamy dzisiaj by o konkretnych produktach, które znajdują się w składzie diety dzieci to powiedzmy teraz jak to dzieci się nie znają już od jakiegoś czasu od dwóch-trzech morzem 4 lat inni zaczyna bić się na alarm, że w Polsce szczególnie do nastolatki nie, dlaczego zaczynają prześladować jeśli chodzi o przyrost masy ciała póki co na razie jeszcze tego tak bardzo nie widać się, bo tu nie chodzi o to, że my już jesteśmy na pierwszym miejscu na świecie stać Otóż dzieciaków tylko jesteśmy w przodujących chodzi o przyrost nalotu akceleracja, czyli przyspieszenie dema można to coś co to co się dzieje co tutaj się, by list dla nas rodziców dorosłych nauczycieli niepokojącego Novum po pierwsze, rzeczywiście tych nastolatków i dzieci z nadmierną masą ciała rzeczywiście jest coraz więcej to rzeczywiście ta mapa wydana przez Instytut żywności żywienia w tamtym roku bardzo ładnie to obrazuje, gdzie rzeczywiście w niestety w naszym województwie Mazowieckim mamy niechlubne pierwsze miejsce w UE jest to rzeczywiście widoczne jeśli nową tak jak z fundacją przechodzimy do szkół zawsze się parę takich już nawet nie z nadwagą otyłych dzieci znajdzie jednocześnie niestety nie wiem, dlaczego nie została opublikowana mapa z niedoborem masy ciała, ponieważ mamy tutaj taki trochę dysonans z 1 strony mamy dzieci stoły są nawet z tym nadmiarem masy ciała, ale jest też bardzo dużo dzieci z niedoborem zjazd pomnażają zaburzenia żywienia przez zaniedbania myślę, że jest to z dość skomplikowany to temat natomiast to co chciał zwrócić uwagę to, że bardzo dużo rodziców mówi, dlaczego mam nie dać cukierka czy drożdżówki w Iraku tak przeniesione z takich chude jako dietetyk pracując z grupą dzieci, a nawet częściej zwracam uwagę na te dzieci, które są właśnie tymi tzw. niejadka i chudych lat Kamil ponieważ, jeżeli podajemy dziecku, ale produkt, który zawiera dużo może niewiele kalorii tak natomiast 0 wartości odżywczych to nie dajemy mu szans zrealizować, a i jego zaleceń potrzeb energetycznych taniec był właśnie jeszcze energetyczne jako tako, ale takie dziecko żywieniową procent po prostu niedobory witamin minerałów generalnym natomiast dzieci, które mają nadmiar masy ciała również są niedożywione i mówimy tutaj o takim paradoksie niedożywione go przepraszam za wyrażenie grubasa nie dotyczy tylko dzieci mówiąc również dorosłych, kiedy mamy nadmiar masy ciała, ale niewłaściwe proporcje i składu tak za mało mięśni za dużo tkanki tłuszczowej dodatkowo pojawiają się niedobory, ponieważ jemy bardzo dużo kalorii energii natomiast nie spożywamy składników odżywczych w, a jak pani współpracuje się z rodzicami, bo już mówiliśmy o tym jak dzieci reagują na szkolenia na warsztaty mają całkiem sporą wiedzę, ale gdzieś tutaj przemyca się co jakiś czas ten problem z postawą dorosłych, którzy może chcą wynagrodzić dziecku swoje niedobory słodyczy w dzieciństwie, a może tylko w taki sposób potrafią okazać przywiązanie więź czy nawet miłość tak masztu cukierniczka albo po prostu z różnych powodów popełniają błędy moim, by z, jaką chęcią i entuzjazmem słuchają pani lat, tak więc niestety muszę przyznać, że niestety w sumie niestety pracując z dziećmi właśnie tak trochę, że są oderwane od tych rodziców przyznał, że dużo szybciej i łatwiej przystępują do zmian i tutaj prosty przykład stołówek szkolnych jedno rzeczywiście ten pierwszy tydzień miesiąc był ciężki dzieci nie chciały jeść było niedozwolone wg nich, mimo że tak naprawdę dopiero to powiem to byłby solone tyle ile trzeba od, a tu też ważny temat, ponieważ można było solić można było dodawać cukier tylko w mniejszych ilościach niż do tej pory także gmin to też takie sprostowanie natomiast to co się rzucało w oczy to n p . fakt, że przychodząc na stołówkę szkolną na stoliku nauczycielskim ostentacyjnie stała cukierniczy KIR sól i a pani nauczycielka podchodziła do okienka i mówiła Zosia, ale mi to tam pasuje, bo ja jestem dorosła, więc dzieciaki są też widzą wszystko znowu ta lekcja hipokryzji podwójne standardy tak jest dzieciaki widzą wszystko i toteż obserwujemy na warsztatach z fundacją jeśli dziecko zna produkty potrafi się wypowiedzieć na ich temat wie w jaki sposób ich używać w 2 i czy do soli czy dodać cukru i jeżeli tak to jakich ilościach to najczęściej w przekłada się to również na postawę rodziców naprawdę dzieci są po prostu lustrzanym odbiciem tego co przynoszą z domu to trzeba przyznać i faktycznie trudniej jest przekonać rodzica niż dziecko jak rodzice się bramki argumentów używają bardzo różnych tak naprawdę my jesteśmy świadomi tego, że oczywiście no my żyjemy w można powiedzieć nie nie jemy po to, jemy po to, żeby żyć, a nie żyjemy po to, żeby jeść tak no wiadomo, że jako dietetyk też podchodzą do jedzenia jako źródło składników odżywczych i no ogólnie w stronę odżywienia organizmu natomiast musimy sobie zdawać sprawę z tego, że jedzenie jest spełniają mnóstwo funkcji takich psychologicznych pełni masa funkcji takich społecznych i dla nas np. smaczne jedzenie w GM w przekazywane w geście miłości czy jako okazanie wyraz wielkiej sympatii i takich pozytywnych ciepłych uczuć jest czymś normalnym nie można tego tych 2 stref rozdziela z 1 strony jedzenie musi być odżywcze, ale z drugiej strony musimy my jako dietetycy czy my jako eksperci piszący rozporządzenie musimy wiedzieć, że jest dobrze pełni również masę takich funkcji właśnie społecznych dlatego rodzic, który mówi, że on daje tego cukierka, bo on kocha należałoby po prostu wytłumaczyć rodzicom, że to nie jest wyraz miłości jeśli chcemy okazać religię lub zastępczy tak dokładnie tak jeśli chcemy okazać dziecku miłość tak naprawdę możemy zrobić na 1000 różnych sposobów dla przykładu np. ograniczeniu umów tych słodyczy i wytłumaczeniu tego artykułu mimo trudności, jakie przed tym dorosłym dzieckiem stoi raczej prezentem dla dziecka będzie czas spędzony w kuchni i wspólne zdrowe gotowanie gwarantuję państwu, że dziecka bardziej, że dzieci bardziej ucieszy fakt wspólnego przygotowywania zdrowych ciasteczek owsianych niż otrzymany w prezencie z tłuszczem wraz z cukrem solą ciasteczka, a chciała pani zapytać się jak wynika z Unii rozmów z rodzicami i poziom świadomości jakieś, choć jak i takie twarde dane, bo nie mam wrażenie, że jednak bardzo dużo mówi się o szkodliwości soli cukru tłuszczów trans no i polepszaczy glutaminianu sodu, ale jednak sama przeżyłam zdziwienie, kiedy my rozmawiamy ze swoją znajomą mamą wydawało mi się, by świadomą dojrzałą osobą, która była zdziwiona, że ograniczam dzieciom cukier mąkę cukier man przewieziono kierowcę i w 2 ma niemalże takim myślano zaraz chwileczkę stolica wielkiego państwa w 2001 . wieku przy, tak więc jest powszechnie znana ale dlaczego poco, dlaczego ogranicza się też zamieniam rzutu próbuje kombinuje i naprawdę pełne zdziwienia no też być ciekawa jestem, bo to i tak 1 raz tak mi się przydarzyło jednak większość moich znajomych podąża tym hipster z tym trendem idzie karmić dzieci ja mówiłem albo ewentualnie, by po prostu ogranicza niezdrowe produkty, ale jak to ogląda pani perspektywy z rodziną podstawową wiedzę, bo rozumiem ten w różnego rodzaju procesy psychologiczne no, gdyż nie obciążamy wszystkich rodziców nie muszą być alfą omegą mogą tak być nauczeni, że może te słodkości NATO o to, żeby właśnie, by dzieciom ten ich los jakoś osłodzić tak polisami traktowani w ten sposób przenoszą na swoje dzieci te nawyki, ale jeśli chodzi o tę twardą wiedzę czy oni rozumieją czym jest cukier w właśnie tutaj jest taki trochę problem, ponieważ myślę, że to wynikała, z czym może trochę rzeczywiście mojej wiedzy żywieniowej w sensie zrozumienia i po powtarzania haseł, które gdzieś staną się biją po uszy czy gdzieś tam nam się wyświetlą w internecie nie zawsze są to hasło merytoryczne na dodatek ten boom na tzw. zdrowe odżywianie spowodowała właśnie dużo zamieszania zastanawiamy się czym powinniśmy jeść mięso czy donieść, że powinniśmy jeść to lekko pić mleko czy czego nie pić i tak dużo sprzecznych ze sobą informacji często powoduje zniechęcenie niestety rozmawiając z rodzicami rzeczywiście jest grupa rodziców, które jest powiedzmy wykształcone w tym zakresie natomiast ja jako dietetyk nie liczyłabym na to, że każdy z nas będzie dietetykiem i ja oczywiście skończyłam studia w tym zakresie pracuje już wiele w moim zawodzie, więc mam jakieś doświadczenia jakąś wiedzę natomiast nie oczekuję od całego społeczeństwa, że będzie miało taką samą wiedzę jak ja natomiast jest wiele powiedzmy PS sposobów działania państwa, które może ułatwić takie decyzje tak, ale w tym zawracaniem drożdżowe do szkoły, tym bardziej dodatkowe zamieszanie wprowadzają utrudnia ruch cofamy się, tym bardziej że niedawno wielka Brytania poczyniła wielki wielki wrogów wśród, których naprawdę zazdroszczę, czyli wprowadzenie podatku tzw. słodkiego proc podatku, który funkcjonuje nie tylko w wielkiej Brytanii bowiem, że w innych krajach takie podatki również funkcjonują może wyjaśnijmy słuchaczom, że chodzi po prostu nałożenie podwyższenie cen przez nałożenie może być akcyzy na produkty, które zawierają zbyt dużą i obciążają np. budżet państwa jeśli chodzi o chorobie wzrok tak od razu bardzo małej ładowności po prostu podatkom obejmuje innych mamy wolność Obywatelską chce kupić chipsy czy chce kupić drożdżówkę Okaj, ale jednocześnie dorzucam tę złotówkę na leczenie ma swoje przyszłe różaniec ksiądz kończy jednak w ciemno dobrze skorzystajmy też jest pani obecności, żeby pomóc sobie nam wszystkim, którzy nie jesteśmy z dietetykami było wspomina pani o tym, że rzeczywiście jest duże zamieszanie w przekazach medialnych dotyczących różnych trendów zdrowego odżywiania faktycznie nie wiadomo, bo zawsze się złapać, za który model, za jaką dietę mylny jest bez tych artykułów przekazów audycji programów bardzo wiele to spróbujmy przejść tak punkt po punkcie poprzez takie różnego rodzaju nowinki czy kontrowersyjna postawy wobec żywienia się wiedzieć o mleku już mówiłyśmy to gluten lub sentencje z moich ulubionych tematów ja powiem szczerze gluten się nie boję uważam, że nie jest to rzeczywiście moda natomiast co z tej mody możemy wynieść dobrego problemy w ogóle w diecie bezglutenowej jest to, że powstał bardzo wiele produktów powiedzmy o obradowała jako bezglutenowe, które zawierają niekorzystne dla zdrowia substancji, jeżeli mówimy n p . o chlebie bezglutenową, który jest paczkowane i zawiera masę konserwantów spóźnia czy powiem, że gluten innym swoją strukturę pieczywo zawdzięcza właśnie Lucjanowi, więc jeżeli zabieramy to w lutym to wiadomo, że musimy jakoś zastąpić także non zastępujemy go sztucznie czy to ciasteczka czy budynie czy inne słodycze bezglutenowe niekoniecznie oznaczają, że są zdrowsze sam gluten oczywiście, jeżeli mamy przy w przypadki cel, jaki czy nietolerancji alergii glutenu to oczywiście należy także ten wykluczyć natomiast analogicznie, jeżeli ktoś jest uczulony na Wista szkicu cała populacja nie musi przystawać jeśli staż w tym bardziej że w stawkach jest całkiem sporo zdrowych olejów mineralnych startami in jest również cała grupa badań wskazujących na to, że ten gluten wręcz może nieść korzyści zdrowotne natomiast Monika Rejdak jest ono w ogóle się na tym nie mówi w tym czarnym piłkarze dali cenowym tej informacji nie przebija z euro takie badania odnośnie np. mikroflory jelitowej lub nawet o odporności, która jest tutaj bardzo może ponieść newralgicznymi trudnym tematem, jeżeli chodzi o dobrej biologia ożywienie natomiast rzeczywiście takie tempo wycen badania Sokół prowadzone prowadzi się również takie badania powiedzmy z zasępioną próbą tak czyni ludzie, którzy deklarują, że lepiej czują się na diecie bezglutenowej następnie są głównym kolokwialnie mówiąc wpuszczani w maliny, ponieważ podaje się tam gluten tylko oni o tym, niewiedzą dalej deklarują, że się lepiej czują, po czym jak się o tym, dowiadują to oczywiście są tu są bardzo zniesmaczeni natomiast rzeczywiście taka powiedzmy psychologiczna strona żony placem było również, że istnieje natomiast co dobrego staje się w tym nurcie bezglutenowe on po zaczęło się mówić o tym, żeby jeść naturalnie to tutaj też może trochę zahaczy o dietę Paleo skrót też nie dokonywała tak jestem za pan brat nie wiem czy czy w paleolicie do końca jedni Siejki Jarmuł żył, ale my, ale to już zostawmy natomiast co wtedy też jest dobrego to dobrze promują rzeczywiście Nisko przetworzoną żywność i żeby tym nurtem się kierować wtedy, jeżeli ja jem gluten albo Janinie glutenu, ale moja dieta opiera się głównie na Nisko przetworzonych głównie warzywach owocach nasionach roślin strączkowych czy też pełnoziarnistych produktach, nawet jeżeli bezglutenowych to jest wszystko w porządku tak go takim drugim może odwróconą sytuacją jest dieta wegańska ostatnio bardzo popularna jak wygraną bardzo kibicuje, ponieważ uważam, że jest to naprawdę no myślę, że fajny trend natomiast znowu cukier albo sól też jest wegańska, więc pamiętajmy o tym, że przez rynki czy hamburgery również wegańskie mogą być dla nas niezdrowe, więc raczej kierowałam się, że rozsądkiem raczej kierowała się właśnie naturalnością i niską min przed chojnickim przed tworzeniem produktów niż jakimiś takimi trendami, na których producenci zarabiają duże pieniądze to kolejny temat Super Foods wrogie i również pozwalające zarobić pieniądze, czyja ostro test Jagoda Kai jagody Goi jak bardzo żałuję że, że w ogóle naturalne produkty lokalne sezonowe nie mają tak mocno rozwiniętego Partycja Aru i dokładnie jak te produkty, które pani wymieniła raczej tutaj przypomnieć słuchaczom, że tak naprawdę na każdy ten Super Foods powiedzmy dziwnie i egzotycznie brzmiący mamy odpowiednik Polski, a poza tym istnieje coś takiego jak żywność funkcjonalna to tym mianem nazywamy żywność, która spożywana w naszych zwyczajowych porcjach powiedzmy dostarcza nie tylko składników odżywczych, ale rzeczywiście badania potwierdzają jej taki efekt prozdrowotny i taką żywnością funkcjonalną również istnieją no to badania naukowe jest np. Kasza gryczana Opowiedz moty w niedocenianych produktach Kasza gryczana są jeszcze Kasza gryczana płatki owsiane, ale zwykłe nie jest nieprzetworzone tak buraki, które są mega tanie, a jednocześnie jak zdrowe wszystkie owoce jagodowe, czyli porzeczki czereśnie aronia wiśnia aronia w Toruniu jest zwykle problem taki, że jeżeli spożywamy to realnie to w postaci dżemów albo soków swych powiedzmy syropów chandra rzeczywiście są do córki Elaine trudna Cierpka to samo z żurawiną, która jest bardzo zdrowym owocem natomiast najczęściej w postaci już przetworzonej i dodatkiem cukru natomiast chociażby wiśnie czereśnie, na które trochę nam się sezon kończy, ale maliny, które są nadal w sezonie fajnym w ogóle trendem jest sezonowość i ta lokalność produktów jeśli podążamy kalendarzem sezonowości to okazuje się, że spożywamy możliwie najwięcej różnorodnych produktów na przestrzeni roku jednocześnie fajnie otwiera nam to, o czym jak dużo mamy tych produktów jak wiele możemy z nich zrobić nieco pomidora przez cały rok tylko jest go w sezonie, a w pozostałe miesiące postarajmy się znaleźć zastępcę Miki, a propos system plików kolejny temat to zamienniki cukru troszeczkę znam się przewiną tutaj by, ale nie bezpośrednio, a rodzice żeby, zastępując cukier dzieciom mają do wyboru kilka produktów jak zaczną czytać w internecie to co 1 do bardziej rakotwórczy szkodliwej trujący jest wstawiał, który pani wspomniała jest syn Witold jest syrop klonowy, który jest rodzajem cukru, ale używa się go my jako formę, aby zastępczą jest sam cukier brązowy, który niby ma troszkę więcej witamin co pani zaleca rodzicom tak jeśli chodzi o te produkty, które pani zmieniła przede wszystkim nie jestem w ogóle zwolennikiem brązowego cukru, jeżeli dosłać same potrawy 3 czy herbatę cukrem to miejmy świadomość tego życzy to jest biały czy brązowy to to jest ten cukier nie oszukujmy się źródeł składników mineralnych w cukrze, jeżeli chcemy te składniki mineralne poszukajmy ich w produktach, które rzeczywiście one zawierają dużo i które rzeczywiście są źródłem jeśli chodzi o pozostałe słodziki moim zdaniem tak naprawdę zdrowotnie to dopuszczalne tylko Stevie nawet ten syn Witold no powiedzmy jest dosyć ma swoje plusy natomiast ma też swoje wady, jakie one oczywiście, jeżeli chodzi o plusy no to może zapowiedzieć, że rząd rzeczywiście może mniej powodować słynny np. próchnicę dzieci może korzystnie wpływać, chociaż tutaj też się kłóciła na naszą odporność natomiast ma też niski indeks glikemiczny chce też ma znaczenie ma ale jakie są jego wartości odżywcze oprócz tego, że zawiera kalorie no wg mnie niezbyt duże mówi tak jak mówi, jeżeli doszukujemy się czy antyoksydantów czy witamin czy czy składników mineralnych to szukajmy ich produktach, które rzeczywiście są źródłem pochodzenia roślinnego i właśnie stawia tam n p . no, chociaż ksylitol jest zdrowy tak krzyknęli to jest soku brzozowego także Motta i jego jest to produkt naturalny natomiast cukier również jest z buraka, a więc również z produktem naturalnym natomiast, jeżeli w ogóle chodzi o osły dziki, ale to myślę, że warto skoncentrować się po prostu na produktach którymi możemy zastąpić lasu np. moczenie daktyli, ale również rodzynek i lądowania ich później znakomicie zastąpi cukier w ciastach lub wszelkich wypieka ach, także dodatek do owsianki takich zmian dawanych zmiksowany taki pomysł wypadki z tych daktyli znakomicie nam to zastąpi poza tym np. banany, które tak samo będą po prostu wnosiły czy w ogóle jakiekolwiek owoce nie będą wnosiły ten cukier jednocześnie warto też przypomnieć, że te w ten cukier z owoców, czyli fruktoza jako taka, którą kupujemy no jest 1 z gorszych pomysłów, jaki w ogóle możemy wybrać na jaki możemy się zdecydować natomiast fruktoza zawarta w owocach organizm może powiedzieć troszkę inaczej reguły traktuje inny metabolizm i chociaż dla nas jest to cukiernicza tempomatem jest to cukier natomiast to jest też dobre sformułowanie cukry dodane albo cukry występujące naturalnie nie bała się tak bardzo tych cukrów występujących naturalnie fruktoza nie laktozy tak występujących w produktach natomiast nie osładza, abym oddzielnie proszkiem fruktozą tak go kolejna sprawa do sądu bardzo niedoceniane przez nas przyprawy cynamon kardamon to są przyprawy, które wyciągają ten smak słodki bez dodatku cukru i to rzeczywiście w omnium tak jak np. spotykam się często wina, że ktoś nie oddaje do sosu nawet pomidorowego cukier, żeby był troszkę masła 3 dodatek cynamonu znakomicie go zastąpi Ewę i spowoduje rzeczywiście tego cukru tam dodawać nie musimy oczywiście nie trzeba ich buty z klapkami na oczach i tak bardzo restrykcyjnie zawsze uciekać od od rzeczy słodzonych ja w swojej diecie stara się cukru nie używać natomiast myślę, że lepszym wyborem byłby nawet cukier niż wszelkiego rodzaju syropy no może rzeczywiście ten wzrost waga jest troszkę lepsze niż niższych niż inne syropy natomiast zwracajmy uwagę też na to, że na produktach tam, gdzie jest napisane, że nie zawiera dodatku cukru to czasami pojawia nam się np. syropy ryżowy w oczy syropu, nawet jeżeli jest to o to syrop kukurydziany może być też syrop glukozowo fruktozowy czegoś dziwnego, że we wszystkich not w państwo mieliśmy rozmawiać o w rozgrywkach, a proszę bardzo jak smacznie zdrowo się zrobiło bardzo dziękuję za rozmowę, aby życzymy jak najwięcej sukcesów na drodze uświadamiania rodziców i uczniów jeśli chodzi o zdrowe dietetyczne nawyki my tymczasem nasza dzisiejsza rozmowa już się kończy naszym gościem była Urszula Somow dietetyczka z fundacji szkoła na widelcu dziękuję bardzo bardzo dziękuję zapraszamy państwa na informację Radia TOK FM, a zaraz po nich na powtórkę dzisiejszego poranka Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WIECZÓR - HANNA ZIELIŃSKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA