REKLAMA

OFF Czarek bezglutenowy. Rozmowa z prof. Małgorzatą Kozłowską-Wojciechowską

OFF Czarek
Data emisji:
2016-09-06 10:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
38:11 min.
Udostępnij:

Dieta bezglutenowa, czyli rzekome lekarstwo na wszystko popularne wśród celebrytów i ludzi zajmujących się medycyną alternatywną. Pytanie tylko, czy osoby zdrowe mogą przejść na dietę bezglutenową bez żadnych konsekwencji? Rozwiń »

Dlaczego dieta bezglutenowa jest tak ważna dla osób chorych na celiakię? Czy produkty sprzedawane w marketach faktycznie są bezglutenowe i czy bezglutenowy oznacza zdrowy?

Na te i inne pytania odpowiada w OFF Czarku prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Zakładu Farmacji Klinicznej i Opieki Farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Cezary łasiczka programy OFF Czarek, dzień dobry, witam państwa bardzo serdecznie i zapraszam na dzisiejsze spotkanie. Przyznam się państwu, że wprowadziłem pewne zmiany w programie, bo na życzenie wielu słuchaczy zmieniamy trochę profil i od dzisiaj my audycje OFF Czarek będą bezglutenowe, to jest pierwsza bezglutenowa audycja. Państwa i moim gościem jest pani prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska Zakład Farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej Warszawski Uniwersytet Medyczny, dzień dobry pani profesor, dzień dobry panu, dzień dobry państwu.  Rozwiń »
Bezglutenowe erudycją wciela się w radiu TOK FM panie ostatnio Kielc rozmawiamy o w tej sytuacji ekonomicznej świata to on odszedł już kilku lat słyszymy, że 1 % z populacji tych najbogatszych ma tyle pieniędzy co pozostałe 99 % no i wydaje się, że te pozostałe 99 % chciałoby być tak bogate w ten 1 % co ciekawe, jeżeli chodzi o pewne schorzenia jest podobnie od 7 % populacji cierpi na celach Celia się, a pozostałe 99 % chciałoby być jak 1 proc populacji USA to jest taki paradoks, że państwa ogromny, dlatego że celiakia jest chorobą, a dieta bezglutenowa jest jedyną alternatywną metodą leczenia daną chorobę to jest faktycznie metoda, która pozwala tym ludziom egzystować normalnie wśród nas także możemy nie rozpoznać, kto jest akurat pacjentem poradni leczenia celiakii jeśli ten ktoś potrafi tę dietę zachować natomiast pan bardzo słusznie zauważył i niestety dał w latach praktyki też pokazuje mi, że misja chcemy upodabniać nie wiadomo po co nie wiadomo dlaczego nie myśląc o tym, że sami naprawdę możemy dla siebie bardzo wiele zrobić moda na dietę bezglutenową przyznam szczerze jest dla mnie zupełnie, ale to zupełnie niezrozumiała i chaos nie wiadomo, o co chodzi lotów to pan powiedział ja się do tego dołączają inni chyba coś w tym jest, dlatego że ja pamiętam taką sprawę jak myśmy na początku naszej transformacji na początku lat dziewięćdziesiątych nasi sąsiedzi i zachodni, czyli Niemcy, którzy mieli fenomenalnie rozwinięty i chyba mają dalej to już tak tego nie śledzę rynek substytutów żywności, jakie to nazywam, czyli w produkty typu light zaczęli nagle sprowadzać do Polski zaczęli sprowadzać żywność tzw. żywność dla diabetyków w ja muszę przyznać, że lata mojej praktyki klinicznej i potem praktyki naukowej pokazały, że 1 z lepiej leczonych w Polsce grupy na przestrzeni bardzo wielu lat i była grupa pacjentów chorych na cukrzycę i myśmy do 81009 . roku byli takim wzorcem dla kolegów z UE i innych krajów i europejskich nie tylko w leczeniu cukrzycy Polska miała swoją szkołę diabetologiczną poczynając od naprawdę wielkich sław i aby później kontynuowali to pan prof. Czyżyk pan profesor, a w tych niż Grecja z owych inni i inni i to była szkoła polegająca na tym, że pacjent z cukrzycą był leczony zespołowo był lekarz diabetolog była pielęgniarka diabetologiczna był dietetyk rehabilitant psychiki psycholog i kiedy nagle ta żywność zaczęła do nas napływać dla diabetyków reklamowane jako hulaj dusza piekła nie ma tych jest bezpieczna żywność nagle ci fantastycznie leczeni pacjenci nam się rozwijali i nawilżyć zaczęli obserwować co się dzieje do tej pory dobrze kontrolowani pacjenci dobrze leczeni bez żadnych poważnych powikłań nagle zaczęli mieć i to stany Śpiączka owej z danych o ich Berdzik Amy i co się dzieje i okazało się, że w dużej mierze odpowiedzialna za to była ta żywność dla diabetyków, bo ludzie mieli wmawiamy, że to jest dla diabetyka, czyli nie ma ograniczeń, czyli hulaj dusza piekła nie ma, jeżeli komuś nie pozwala wziąć Paluszek z reguły ma ochotę na całą rękę i w związku z tym okazało się, że mam nie tędy droga ja myślę, że warto o tym, pamiętać podobnie jak w tej chwili przy tych wszystkich modelach żywieniowych rośnie moda żywieniowa idzie wszystko jest bezglutenowa tych pojawia się tak bardzo interesujące produkty jak np. makaron bezglutenowy albo nawet chleb bezglutenowy co wydaje mi się już jest bardzo dumny ze sztuką samą sobie natomiast wydaje się także, że wielu konsumentów łączy termin bezglutenowe z terminem zdrowy, a krzyży coś jest bezglutenowe to jest to znaczy, że to jest lepsze niż zwyczajna tam Zach, jaka jest tajne procedury i procesy, które sprawiły, że to co miało nie mogło szkodzić teraz już dla mnie w ogóle nie szkodzi i sięgają po porzeczek, które są marnej jakości, ale mają ja bym tak znani nie mnie oceniać jakość tych produktów, bo nie wiem nie oceniałam nie jest nam się nad natomiast jedno jest pewne, że dla pacjentów tak jak pan sam powiedział, których jest sygnał o mniej niż 1 % na świecie, dla których jest dieta formą leczenia dieta bezglutenowa faktycznie przemysłu poszedł na rękę i stworzył produkty są przy tym tzw. przekreślonym Kłosem w i to jest jej bardzo trudna technologia i faktycznie ci pacjenci ma mieli dostęp do najróżniejszych produktów również produktów typu chleb czy masz karał natomiast w tej chwili tych produktów zrobiła się tak straszna ilość jedno już nie mówiąc tyle od tych restauracjach kawiarniach, że ciastka bezglutenowe tort bez aut jest radiowe audycje radiowe prawda redaktora Lisickiego bez glutenu to, że państwa i to się naturalnie to może budzić wiele niepokoju dlatego, że jeżeli poszło to ona tak z przemysłową skalę NATO jest pytanie czy faktycznie to jest po pierwsze, totalnie bezglutenowe, bo w ja pamiętam z kliniki taki przypadek kobiety trzydziestoparoletni pacjentki, u których rozpoznaliśmy w tym wieku, bo celiakia nie jest tylko i wyłącznie chorobą, która występuje u dzieci ona z różnych powodów może być rozpoznawana również u ludzi dorosłych to jest prawda w podróż po, choć trudno rozpoznać, bo w nie jest łatwo rozpoznają dlatego, że to nie jest choroba, która ma bardzo charakterystyczne objawy i faktycznie drogą eliminacji diagnostycznej my dochodzimy często do takiego rozpoznania, ale pamiętam ten przypadek kobiety, która faktycznie miała Celia kii była niezwykle wrażliwa w tych objawach charakterystycznych znał, które z reguły towarzyszą tej chorobie, choć biegunki przede wszystkim była niezwykle wrażliwa na na wszelki ilości glutenu i ona pamiętam do mnie przyszła kiedyś znana kontrolną wizytę i ludzi wie pani na stosuje taką taką dietę nie wiem tego nie od tamtego cała lista cały dzienniki zachowań żywieniowych i nie mogłyśmy dojść, dlaczego u nich jednak biegunki nawracają i co się okazało w m. in . do serków homogenizowane takich białych staruszków była dodawana Monka, gdzie ona w tych staruszka miała gluten to były nieduże ilości tak Rumas prawda, ale dzieje wystarczające, żeby zaostrzyła się choroba, a więc widzicie państwo ten glutenu nie jest tylko i wyłącznie w produktach zbożowych w związku z tym my byśmy musieli, stosując taką dietę restrykcyjną noc zmienić prawie, że cały przemysł notesem szybkich i dlatego to, że ktoś mniej pieczywa to, że wcześniej makaronu, na którym jest tam jeszcze nie daj Boże napisane śmieje czy ta nie oznacza, że jest i jest na diecie bezglutenowej w mojej próbowałem kilka razy rozmawiać z osobami, które są na diecie bezglutenowej, chociaż nie nie ma jak już żadnych zaleceń lekarza zapytam, dlaczego i przedstawił następujące dowody naukowe spróbowałem i jakoś tak się lepiej czuje, iż ja myślę, że taki z każdą dietą, a może do tego aspektu powróciły po informacjach Radia TOK FM np. informacji już za kilka minut od dziesiątej 20 pani prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakład farmacji klinicznej i opieki opieki tak jak z opieki farmaceutycznej cha cha Warszawskiego Uniwersytetu medycznego jest państwa i moim gościem dzisiaj obrócenie jego braku obrócenie dobrym i rzucenie słynnych rozmawiamy w bez buta nowej audycji Owczarek informacje o dziesiątej 20 pań formacja wraca po Cezary łasiczka program off czarek dzisiaj bezglutenowe wydanie studia pani prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakład farmacji klinicznej opieki form opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego przed informacjami zastanawialiśmy się, skąd taka popularność i swoją o tym, że niektórzy znajomi mówią no nie wiem czy to prawda nieprawda tacy jak i nie cierpię, ale spróbowałam tej diety przez tydzień i od razu się lepiej czuje, więc to po prostu chodzę pełen energii bolała mnie głowa myślenie boli nie wiem z docenieniem szkole już omlet z dostał podwyżkę w kraj nasz kraj na życzliwość wystarczy spróbować diety przez tydzień wszyscy mówią no nie wiem czy to prawda nieprawda nie chodzę nie czytam to zbyt skomplikowane są lekarze mówią, ale lepiej się czuje w prozie państwa i ja przeżyłem już naprawdę setki diet Moody dietetycznych i nie słyszałam, żeby ktoś wchodząc w jakąś modną dietę powiedział, że się gorzej czuję a dlaczego dlatego, że Lucie po pierwsze, wchodząc w jakąś nową dietę jakiś nowy model żywienia zaczynają w ogóle dbać o ożywienie zaczynają dbać o ślubie, bo chcą spełnić warunki, które taka dieta i narzuca czy też były takie okresy kiedyśmy jedli tylko ona musiały dominować warzywa i owoce w każdym posiłku i tylko słyszałam, że nareszcie jest mi lekko w ogóle mogę góry przenosić nie mówiąc o tym, że na szczyty biegać potem były diety najróżniejsze, że rezygnujemy z takich czy innych produktów na rzecz z kolei innych i ktoś, kto zaczyna nagle stosować jakąś dietę zaczynam myśleć o tym co je i ja muszę powiedzieć jestem taka trochę rozdarta, bo mnie to cieszy jazy są od lat państwa namawiam do tego, żeby w ogóle myśleć o tym co się dzieje, żeby się tym interesować myśmy w ostatnich jedno to na przełomie wieków dobrze mi bardzo groźnie, ale pod koniec lat dziewięćdziesiątych początek lat dwutysięcznych zaczęliśmy wszystko robić w biegu wszystko robić w jakim tempie i ktoś, kto zaczyna stosować jakiś model żywienia zatrzymuje się w którymś momencie, bo zaczyna wybierać musi przeczytać przybrał Galdino Błażej Browna, lecz Otóż to od marzyć, aby mierzyć jak pamiętam 1 z polskich piosenkarek bardzo zresztą wspaniała osoba powiedziała mi tak no walczyła z nadwagą i mówić w momencie, kiedy dostaną od przyjaciół z Newagiem taką do liczenia kalorii i zaczęła nagle wszystko ważyć okazało się, że jadłam je sobie wtedy uświadomiłam przyjadą niepotrzebne rzeczy jak nie zmieniła auto na jakość dietetyka zaczęła nagle liczyć, że niepotrzebnymi jest jeszcze jedno ciasteczko czy jeszcze 1 kromka chleba i w związku z tym ta 1 waga spowodowała, że ta pani bez żadnych wyrzeczeń tylko, uświadamiając sobie swoje odruchy zaczęła chudnąć mówi wróciłam do wagi należnej bez żadnych nie wiadomo jakich obciąży ja myślę, że te wszystkie mody żywieniowe temu również służą człowiek ma takie poczucie, że czuje się lepiej, jeżeli ktoś się nim zaopiekuje lub on dla siebie coś zrobić ja słyszę to w gabinecie u siebie, przyjmując pacjentów pacjenci mi opowiadali o mówiąc w no ale ja za uśmiech zacząłem teraz mniej pije np. kawy Adam Kszczot i przestał mnie boleć żołądek nogi to sprzyja to rozumiem, bo ja zdaję sobie sprawę z mechanizmu, dlaczego tak się dzieje to kolej się dzieje, dlatego że kawa na czczo wypita na pusty żołądek zwiększa wydzielanie kwasu Solnego, a jeżeli ten kwas Solny jest nie zneutralizuje wanny kanapę szkoda tej kawy no to oczywista rzecz, że będzie dawał dolegliwości, a więc takie pewne głównie wielkie zmiany w naszym zachowaniu poprawiają nam samopoczucie jak również dają poczucie, że czujemy się lepiej od dochodzi, bo chodzi o to, żebyśmy się wszyscy czuli lepiej i dlatego ja bym powiedziała, że to, że ci ludzie mówią, że po tygodniu diety bezglutenowej czują się lepiej to ja myślę, że nie jest z tego powodu, bo tydzień czasu proszę mi wierzyć to jest za mało, żeby to się odbiło na jakichkolwiek zmianach metabolizmu czy tel komórkowego czy jakiegokolwiek innego w naszym organizmie, ale oni się za opiekowali sobą jeśli to daje efekt to dobrze trojga zlote, ale na pewno na pewno jest jednak grupa, która dość szybko poczuła się bardzo bardzo dobrze to producenci nota, bo liczyli na poziom sprzedaży wyrobów bezglutenowych mają oczywiście nie wiem czy to prawda czy nie, ale tak dietami odpowiada proszę państwa no no chyba na całym świecie tak jest to nie jest tylko Polska specyfika, że ja bardzo duże wykłada zarówno prowadzę wykłady dla fachowego personelu medycznego, jaki dla ogółu ludności i muszę powiedzieć jednak największymi odbiorcami takimi najbardziej uważnym mi są producenci zarówno żywność, jaki producenci np. suplementów jak w krótkim czasie w lidze swoje przekazy potem formach reklamowych ma takiego zaprzyjaźnionego farmaceutę z terenu Polski którymi przesyła od czasu do czasu linki na różne strony, gdzie są moje, jakby cytowane słowa bez podania nazwiska, ale to co mówiłam np. później wykorzystywane w reklamie tych, którzy produkują suplement, przeciwko którym generalnie ja jestem, więc to jest takie prawda odwrócenie tego, bo to są ludzie, którzy naturalnie sygnałów całą marketingową podejść do produkcji tego co robią i oni wykorzystują nasze różne słowa, jeżeli ja powiem, że tak to faktycznie pomaga no to Boże drogi na pomogło panu x panu Igreki IZ no to może i MNI opel prawda pomoże, a więc to jest natychmiast takie przełożenie na możliwość zysku to jest charakterystyka naszych czasów i naturalnie na to ja nie mam wpływu natomiast na myśmy jako konsumenci, bo jesteśmy wszyscy konsumentami czegoś prawda nie powinni zwracać uwagę na przejrzystość na jakość myślę tutaj w przerwie powiedzieli o tym, 1 z olejów prawda pan myślał, że to jest zdrowe, ale jak zobaczył składy z czego te należą się to ważne są prawda, bo na otwartym tekstem olej kokosowy, czyniąc aluzję piąty tom 2007. cud świata, że Super nie spala się też, że na spory rozgłos co mówią, ale Świt znakomity w ogóle z fasonem powoda przeczytałem co wychodzi w badaniach i zgłasza się ze mną raz no właśnie i to są to są te rzeczy, o których myśmy powinni również mówić i ostrzegać państwa, dlaczego jest problem z dietą bezglutenową skoro ta audycja bezglutenowych proszę państwa my nie mamy to prawda, jeżeli ktoś z państwowymi w tej chwili zapytał no dobrze, jeżeli ja nie mam Celia Kia stosuje tę dietę to co się dzieje ja nie wiem nie mogę powiedzieć co się dzieje do końca dlatego, że to jest za krótki okres czasu ta dieta to za kilka lat w zasadzie taki romans rozpowszechnienia prawda czyni jeszcze jest za mało czasu, żeby powiedzieć jak to może odbić się negatywnie, bo to nas najbardziej interesuje czy też pozytywnie na naszym zdrowiu, bo to, że my wiemy co się dzieje z tą dietą osoby chorej na ceny, jakie to nie ulega kwestii domy to wiemy od naprawdę dziesiątków lat mamy na to dowody naukowe nie jestem naukowcem ja muszę powiedzieć dla mnie dowód naukowy, choć one też wymagają weryfikacji okres całej no jest jednak tym dowodem, na który mija się mogę oprzeć ja mogę się na te badania powoływać, przekazując państwu taką czy inną informację natomiast jeśli chodzi o działaniu diety bezglutenowej na osobę zdrową, czyli z prawidłowo zachowaną zachowanym układem kościółków jelitowych no bo to tylko z ulgi Czeczenki wychodzi ja nie potrafię powiedzieć czy tylko osłonki się rozrastają, bo takich badań nie prowadzimy tych badań jeszcze nie ma, ale jedno jest dość symptomatyczny my mamy badania naturalnie na zwierzętach jak państwo wiecie twórca i propagator, jakby taki szeroko pojętej mody na dietę bezglutenową amerykański lekarz wycofał się pod dość krótki w sumie kilku latach wycofał się z tej diety i powiedział, że mniej nie należy jej stosować, dlatego że ona może wywoływać zmiany, gdy chodzi tutaj szczególnie zmiany on na tzw. poziomie molekularnym, które zaburzają układ odpornościowy oczywiście to jest krótki czas tak jak państwu powiedziałam, żeby powiedzieć, że na pewno ten rodzaj diety u zdrowego człowieka stosowany wywołuje zmiany, że zmniejsza się odporność, bo pamiętajmy nasza odporność na różne czynniki chodzi o szczególnie infekcje wszelkie, ale nie tylko, bo również alergiczne czynniki, czyli na różne alergeny jest usadowiona właśnie w przewodzie pokarmowym, a więc na pewno ta funkcja przewodu pokarmowego, żeby on dobrze prawidłowo funkcjonował ma znaczenie nie tylko czy przybierze mieczy zmniejszymy ilość kilogramów czy będziemy prawda miedzi taki czy inny cyngiel naszej funkcji Edmund jelitowej czy będziemy mieć wiceprezydent zyskami czy nie i t d. na to wszystko ma fundamentalne znaczenie i ten 1 z gluten na zdrowe i to jeszcze do końca nie jest nam znany co może, a raczej jego brak co może spowodować i na tym ten problem polega no właśnie ich syna najem na 1 szali mamy brak badań czy brak byłby daleki jest długa na drugiej stronie świadectwa osób to mówią po tygodniu czuje się lepiej od tygodnia, czyli kojarzą się jeszcze nie wiemy jak to wino, ale mój kolega żyje to ja już nie będą nas czekał w państwa ja powiem tak, jeżeli ktoś dobrze się czuje na diecie bezglutenowej, jeżeli 1 uważa, że to faktycznie dodaje mu energii, żeby ustępują jakieś dolegliwości bardzo proszę niech tę dietę stosuje, ale jeżeli mnie zapyta czy daje mu szkodzi czynie ja nie potrafi jeszcze tego powiedzieć jest jeszcze za wcześnie jak nie widzę uzasadnienia do stosowania diety bezglutenowej, ale jeżeli my jesteśmy ludźmi wszystkowiedzący i czyli możemy stosować dietę ze wszystkich produktów, jakie są dostępne na rynku na to nie zwracamy na to uwagę czy nie poświęcamy sobie przecież sobie czasu, więc nie wiem co jest lepsze pytanie, ale może o tym, będziemy już poznać po informacjach Radia TOK FM pytanie brzmi czy wszyscy tak podchodzą ostrożnie do kwestii jak pani profesor, a szczególnie, jeżeli chodzi o lekarzy pani Iwona pisze, że jeszcze nastoletni syn na pierwszej wizycie u gastrologa jak się okazało był po prostu trochę zestresowany po rozpoczęciu roku szkolnego na pierwszej wizycie u gastrologa w 1 ze wszystkimi krzyczy nie dostał kategoryczny zaleceniem diety bezglutenowej do tego wątku ido tego jak lekarze podchodzą do diety bezglutenowej powrócił po informacjach Radia TOK FM pani prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakład farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego z państwa moim gościem informacje o dziesiąty 40 wracam po informacjach Cezary łasiczka program Owczarek pani prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakład farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego z państwa i moim gościem w 2 i interesujące maile, które się nawet ze sobą trochę łączną pani Alicja pisze, że jako osoba chora na celiakię chciały zaprotestować przeciwko dezawuowanie bezglutenowych restauracji mylić zwykłych sklepach z żywnością dotkliwa dla chorych na polskie Stowarzyszenie osób z OC jak oni na diecie bezglutenowej od lat walczy o dostępność odpowiednio oznakowanych produktów w restauracji lokali sklepów i t d . i t d . nie ja tego brandu nie dezawuuje chyba mnie pani źle zrozumiała jestem za tym, żeby pacjenci, którzy faktycznie wymagają tej diety pacjenci z tych, jakie mieli dostęp do tych produktów, żeby im życie ułatwiać absolutnie tak jestem za tym, żeby takie restauracje powstawały czy też, żeby takie produkty czy takie dania w restauracjach nawet ogólnodostępnych były jak najbardziej uważam, że państwo się tam należy wziął zawsze współpracowałam z towarzystwem pacjentów chorych na cel, jaki jest zawsze wspierałam te działania i dalej teraz obie natomiast mówię jak widziałam tych restauracjach tylko pod tym kątem, że one nie są generalnie z myślą o pacjentach tylko tworzonej to jak ten rok, który złoto wcześniej także przychodzi matka z synem Lenovo jest po prostu trochę zestresowany i żołądek reaguje na stres ale jaka jest, że w nowej klinice mówi to profesora natychmiast no i Nadia jest nieporozumienie to jest nieporozumienie, dlatego że my oczywiście na stres możemy bardzo różnie reagować młodzi ludzie najczęściej orkiestrą w brzuchu, którą szczególnie na egzaminach proszę mi wierzyć wśród moich studentów ja też słyszałem -li czy też no taką reakcję, która jest reakcją na to cen, jakie podobną prawda do 1 z głównych objawów tej choroby nie, tyle że państwa ja bronię Bóg jestem za tym, że wszystkim naszym pacjentom z różnymi schorzeniami wymagającymi różnych diet, bo to jest ta sama sytuacja ta przysłowiowa fenyloketonuria prawda wyjdzie muszą być oznakowane musi być oznakowanie na żywności jeśli są zawarte substancje, które dla tej grupy pacjentów są niewskazane to jest obligatoryjny obowiązek producenta, żeby taką informację pacjentom dawał ja w tej chwili będą zeszło na wakacjach poza granicami Polski zauważyłam w kartach myjni wielu i to chyba już się zaczyna również im, by w naszym kraju, że w wielu restauracjach w karcie myjni są oznakowania alergenów pokarmowych, że załóż mi dane Danii, choć nie jest napisane, że jest orzechami może zawierać jakąś miazgę orzechową, że Daniel damy danie może mieć laktozy i t d . jest cała lista oznakowań zakonu były tam Belką prawda wyjaśniającą te oznakowania to kolorami jest oznaczone, żeby pacjent, ale pacjent wiedział, że załóż z tego dania powinien zrezygnować czy nie i to jest frontem do partii jednak urzekła taka strategia gry w Londynie i 7 do sklepu Susz i tak na Grzegorza, bo na miejscu zjeść albo sobie wyjść takie zestawy no i zestawy suszy dla tych, którzy nie wiedzą to święto jest większość środków surowa ryba z ryżem, ale na ten wielki alergenów były na tych paskach strusich kościołów bić przezroczystych były takie wielkie lalki i uwaga może zawierać surową rybę not w nowych właśnie proszę państwa to jest bardzo ważne my musimy zabija pamiętam taki przypadek pacjentki też, gdzie na naprawdę bym miała napady astmy na skutek jednak kontaktu z rybą, ale do tego stopnia to była tak wrażliwa osoba, że jeżeli przechodziła koło sklepu rybnego to niestety mogła mieć napad astmy jest oczywiście dla niej świadomość, że ta ryba jest w Sofii no to myślę, że ta osoba wiedziała, ale naprawdę to trzeba powtarzać nie wstydzimy się tego, że czasami wołowym literami piszemy oczywistości, bo lepiej jednak pisać lepiej napisać i kiedy niektórzy się śmieją z tego powodu niż ktoś, kto nieświadomie, by wiarę i zrozumieniem, a on duszno mi właśnie on Parkowa pyta o dietę Paleo, mówi że kolega, mówi że działa z sercem powiem, że mój problem dla la Plata bla bla bla bla bla bla bla bla i Sedlaka dziadek mówi, że to działa na akcję drużyna z MO no no i Paleo dieta no tak zostanę zanurza się do to będzie inny obraz rozmowę no i chyba że wezmą każdą właściwie już pani Elżbieta rozrost odbyli tu taka woda no no taka moda na taka moda co to znaczy Paleo to, że państwa na notę jest taki powrót do koziego i prawda no bo to od dochodu, jeżeli radzimy, by mieć bilet 50 to porzuci diety Paleo, bo mniej więcej tyle mieliśmy wzrost na trasach pole pomyślmy, więc właśnie no przecież chodzi o to co ma tak dobrą sprawę my nie wiemy wstrzymanie się od 3 miliard nie wiemy no ale o 30 co ciekawe w tych i do niej list tego, kto był zdziwiony Anna była sobie pierwsze takie wytyczne jak ja, ale nie jest, ale jeżeli ziarno były znajdowane w naj da naj naj przecież ta kobieta, która została odkopana niejedna Syberii nowy Dunin nikt nie chce tutaj strzelać państwa OPEC najlepiej wiedzą ode mnie ile milionów lat temu po pierwsze, miała rozpoznanej choroby, które są nam znane jak również miała koło się wizja dla czyni proszę państwa to oni my jesteśmy twórcami no tak do końca to jest cała ewolucja, która dała nam możliwości takie czy inne co myśmy stałą ewolucją prawda dostępu do żywności zrobi nam myśmy zaczęli też wkładać w to nasze odkrycia, czyli przemysł spożywczy przemysł spożywczy, a tys końcówka DJ dziewiętnastego wieku czy to jest duża w stosunku do tego co pan mówi pan Leon mnie dłuższa od 30  00219  000 lat działamy z ziarna Ano, bo rozumie, że jest tak chętniej czy też więcej wiemy od kiedy gdzieś tam rolnictwo się oczywiście natomiast przetworzoną żywność notujemy ile Stolat 150 lat to jest około 150 lat to jest naprawdę nie tak duża i w związku z tym my musimy sobie, ale my ciągle chcemy coś nowego przetwarzać my mamy produkty na naszym rynku również, które są produktami stricte laboratoryjnymi i ja, jeżeli słyszę prawda na różne reklamy to jest to jest przekleństwo ona niestety przekleństwa używania różnych określeń w reklamach prawda, że to już taka przysłowiowa ja nie zapomnę taka 1 z pierwszych reklam państwo też zapamiętają jeśli pan redaktor pozwoli to jajo zacytuję trochę mianowicie, jeżeli kochasz swoje dziecko, a twoje dziecko kocha słodycze to dawaj mu cukierki tutaj jest nazwa cukierków to chodziło o takie cukierki tam na mniejsze od Thomas de, które mają witaminy c na mój Boże mam nic głupszego nic głupszego co mogło być tez reklama z początku lat dziewięćdziesiątych one Zosią potem chodziła te cukierki na rynku są w, tyle że państwa na wmawianie ludziom w, że cukier jest źródłem witaminy c to jest porażające porażające apotem myje, którzy zajmujemy się państwa sposobem jedzenia dietami modelami żywienia musimy to odkręcać jak dziecku odkręcić, kiedy ona jest mną przyzwyczajone do reklam może prawda w cukierek dostarcza witaminy c no Job no one nie zamieni cukierka na owo celowość fiskalną rząd witaminy c są suplementy diety prawda rano w Otóż ta i to coś razem za dla tych, którzy odczuli centrolewica tak my tutaj na szczęście możemy żartować i to jest to jest naprawdę no rzecz, która jest bardzo trudna potem do odwrócenia żywność wysoko przetworzona to jest wielki problem jak teraz dla aut zajmuje się zagadnieniami tłuszczu wróciłem znowu, jakby nad tłuszczami zajmuje się od naprawdę wielu lat i w naszym żywieniu i wpływie tych tłuszczów znana na nasze zdrowie na różne zmiany i by taką rzecz bardzo interesującą byłam zaangażowana latem chyba to było 20 w taką wojnę margaryna ową maślaną i jedno jednak teraz zaczynamy na całym świecie weryfikować nasze poglądy zweryfikować czy nie wszystko byśmy popełniali pewne błędy to nie znaczy, że do ORMO dokonywali Schmidt nieprawidłowych, a nic nie zdawaliśmy sobie sprawy, bo jeszcze technologie badawcze niebyły tak zaawansowane jak już są obecnie, że my nie możemy mówić na przykładzie kwasy nasycone są tylko i była już jest złe nie da my musimy zacząć badać po pierwsze, rodzaje tych kwasów ich ilości i wpły w na poszczególne zmiany, które mogą powodować w naszym organizmie nie wszystko naraz prawda i to jest bardzo istotne, że my nasza wiedza nasze możliwości badawcze ciągle się poszerzają i przez to zmieniają się nasze też przekazy poglądy państwo czasami macie do nas naukowców pretensje no jak to 2030 lat temu mówi dziś to teraz mówicie co innego tak, bo nauka to jest taka bardzo dynamiczna dziedzina na razie zmieniać poglądy niż w Polonii jest na szczęście nasze wejście, ale my się te poglądy zmieniamy dzięki temu, że te technologie są coraz bardziej doskonałe i one na pewno będą przestarzałe za lat kilka jak to się zmienia to państwo wiecie poczyta po komputerach typu własnych telefonach prawda na telefon komórkowy na ile lat z nami jest na 20 lat no może nawet mniej i w związku z tym na około 20 latach tak nazwijmy, ale jak pamiętam pierwszy telefon komórkowy, który ważył kilka kilo i nosiła się w ręku prawda taką walizeczkę, a teraz no to są im fajniejszy bliższej kartki teraz wracamy znowu ważą kilka chwil no właśnie teraz znowu wracają na basen do prania na brak jest jednak niedługo będą lodówki jeszcze ich zapomnę tak pobił pan powiedział maszynę do prania pamiętam, że państwa 20 jak dziś ponad 20 lat temu wielkie hale w stanach Zjednoczonych, gdzie 1 z firm wielkich produkujących samochody wypuściła samochód z podgrzewaną 3 takim znaku miejsce na kupki na znane nam w samochodach, ale tam był podgrzewacz, a zamiast skrytki była mikrofal i to był to był nowy samochód prawda i Amerykanie byli zachwyceni ja mogę jechać no oni fakt może od dojeżdżają do pracy więcej niż my 10 minut to twarz z reguły około godziny w związku, z czym naprawdę można z mikrofali samochodzie skorzystać ci to było wielkie halo nie wiem czy to się przyjęło czy nie przyjęło patrząc na Amerykanów no to widzimy, że różne rzeczy tam się przyjęły, bo wcale im nie maleje masa ciała tylko przyrasta zamiast kuchenki mikrofalowe jest po prostu więcej fast food owych przystanków nagrodzoną tą zgadza się z miedzi odrywając go tylko i wyłącznie okienka w samo to bardzo panie dziękuję pani prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zagra w farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego państwo moim gościem dziękuję bardzo proszę pisać Szanowni państwo to 1 ze swoimi uwagami komentarzami pytaniami i jakoś się z tymi, którzy jeszcze nie było to ja postaram się poprosić cię powiozą w przyszłości, żeby jeszcze odwiedziła bezglutenowe programie Rousseau także inne tematy tak bezglutenowe może już nie jest konieczne dziękuję informacje o godzinie jedenasty po informacjach wracamy do programu off
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA