druga część radiowej Akademii nauk myślę, że oryginalna drodzy państwo w studiu pani dr Magdalena Tomaszewska bolała dobry wieczór dobrych i badaczka kultury żywieniowej z uniwersytetu SWPS niedawno na festiwalu przemiany to festiwal, który odbywa się w centrum nauki Kopernik pani doktor opowiadała o Super w spółce z opóźnieniem nie zrobią z tego notatkę pani Ewelina Kleszczyńska z serwisu nauka w Polsce PAP PL i tam właśnie tę notatkę znalazłyśmy za ogon trenerską
Rozwiń »
naszą gminę wyda w cieniu i okazało się, że w tym całe to opowieść o tym, że teraz będziemy jedli dużo Jarmuż zioła, a później będziemy jedli coś tam co teraz modne szczególnie od teraz dużo rzeczy jest mocnych takie listy Superfund pojawia się praktycznie codziennie 52 najlepszy Superfund stów Super sióstr powinniśmy jeść na co dzień 10 produktów bez, których nie da się żyć listy pojawiają się codziennie zmieniają się właśnie zmieniają się cykl aż tak poważny, że człowiek generalnie jego przemiana materii potrzeby biologiczne, bo nie zmienię się jakoś szczególnie Więcek LZS Super Foods jak pani mówi się zmieniają czytanie z osób myślę, że Super Foods to chyba trochę taki chwyt marketingowy oczywiście najważniejsze jest to, żeby nasza dieta była zróżnicowana, żeby produkty, które się dni pojawiały były bardzo różnorodne i z Superfund z takiego bardziej medycznego podejścia to są produkty, które mają jakieś substancje, które są wyjątkowo dla nas to dobroczynna jak bardzo mocnym Jarmuż z delegowaniem po trosze to co jeździ teraz takiego charakterystyczne jest Jarmuż i są jagody Kasai my ostatnio trafiłam sklepy, ponieważ śledzę nowinki albo osobami ciekawe z punktu bada, czego a, ponieważ często opowiadam o tym wszystkim student ma wypadałoby, żeby tego wszystkiego spróbować, więc zagląda pani Rozalii z kontry to zdrowa żywność zakończy do strefy zdrowa żywność zaglądam do sklepu z żywnością ekologiczną zaglądam do tych wszystkich sklepów, które sprzedają to Super rzecze i 1 z takich nowszych produktów, które w zeszłym roku na dziecko zna się w trendach amerykańskich były owoce baobabu kupują Anima działa uroku temu wszystkich gości nią częstuje nas próbowanie w ramach eksperymentu moim teście bardzo długo posłuży problem z Super wówczas to jest taki, że nie zawsze są to produkty smaczne no nie oszukujmy się może działa to trochę na tej zasadzie, że myślimy, że boi się zamyka za kłamstwo tak to nie musi być smaczne z drugiej strony bardzo często zapominamy o 1 podstawowej rzeczy w kwestii Superfund wszystko pięknie wygląda oczywiście te rzeczy są często bardzo zdrowe mają zdrowe właściwości tylko nikt nie znajdziemy informacji ile musimy tego Superfund zrealizowała, żeby ten Super efekt tej konkretnej rośliny czy tego konkretnego i innego produktu spożywczego w miał do nas taki Super efekt, ale to znaczy, że nie powinniśmy jeść tych reklamowanych rzeczy czy to znaczy, że ich wpły w jeśli jest ich niewiele, bo nie da się przecież na kilogramy tego zjadacz będzie po prostu niewielki jak to jest koniec także nie powinniśmy tego jeść oczywiście wszystkie te rzeczy mają substancje, które są dla nas dobroczynne tylko bardzo często jest także np. otwieramy jakiś portal internetowy czy czytamy, iż artykuł np. znajdujemy informację, że z Lublina ma bardzo dużo czy Horowitza bardzo dużo białka w mojej oczywiście wszystko bardzo fajnie tylko, że ile my jesteśmy w stanie z Lublina dodać do koktajlu i 1 g 2 g przy przy większej ilości myślę, że smak byłby dla nas w ogóle nie nieakceptowalny natomiast bardzo często taką samą ilość białka jesteśmy w stanie dostarczyć sobie winny sposób grozi łatwiej z groszku chociażby czy zrośnięta solowych i to jest dla nas łatwiej przyswajalne jeśli chodzi o smak tego musimy pamiętać, zanim po dziś jeśli zdobywamy jakieś glony do naszej diety to na pewno będzie to miało wpły w na nasze zdrowie, ale może nie oczekiwałbym tak z faktu bez spektakularnego efektu jak my musimy, bo my czytamy artykuł i o coś działa na cukrzycę morwa liście morwy białej są fenomenalnym lekiem na cukrzycę, ale też nie ma informacji ile my musimy tego suplementu zjeść i jak to dokładnie działa często, żeby ten efekt osiągnąć, więc ja bym bardziej postawiła na to, że oczywiście włączajmy jak my jak najczęściej Super wóz do naszej diety, ale nie przywiązywałbym się tak strasznie do Bodo mu tych obietnic które, których spodziewanych w wyniku spożycia, więc jak bardzo często wiele rzeczy trzeba jeść ogromnych ilościach np. pamiętam mówi z takiego kursu chemii jedzenia taką informację o soku z Manon, które niezmiennie zdrowy to dla człowieka tylko, żeby tak naprawdę jakikolwiek efekt takiej burzy był to musimy wypić 2 l dziennie przez długi przez co najmniej 3 miesiące picie soku soku z balona 2 l dziennie przez 3 miesiące, gdy przeciętny człowiek ma problem zlepkiem 2 l płynu jakiegokolwiek dziennie no to jest dosyć trudne w realizację pamiętamy, a propos, bo mówimy teraz tych Superfund Super produktach, które są promowane w różnych portali tak dalej tak dalej i one najczęściej są drogie właśnie trafiają się w tychże strefach Super jedzenia ze swoją drogą bardzo mnie to bawi, że z wielkim dyskont n p . taka niewielka kółeczka napisano, że to jest zdrowe efekt tego kontrast zarówno rozległe skrzyżowanie jest jego wyjazd do Izby specyficzny, ale właśnie często one są drogie, a przynajmniej nie tanie, aczkolwiek Emu dziadek mojego znajomego przypomniało mi się to gdzieś wyczytał albo dostał w zerówkach, bo to też jest inny sposób trochę kolportowanie dostał taką zerówkę, że napar z pokrzywy czy herbata z pokrzywy czy coś takiego spowoduje właśnie, że będzie żył nie wiadomo jak długo w doskonałym zdrowiu mnie i bardzo poprosił mojego znajomego, żeby chłopcy po krzywych niesamowitych ilościach taki wielki wór usłyszy i t d. tak dalej wszystko będzie, dobrze więc czasem chyba też jest także nie szukamy tych produktów, ale zapomniał dokończyć nie skorzysta jako specjalista w tej herbatki z Chin natomiast czasami z tego szukamy tych Super produktów właśnie dziś na przydomowym ogródku czy to ostatnie słyszą, że w lecie podobno są dobre tak jest w złącze najzwyczajniej w świecie mówię tak naprawdę produktów, które mają Super właściwości bardzo dużo pokrzywa jest od wieków wykorzystywana w naturalnym, lecz zależy już raczej jak słusznie więc, jakby to to są rzeczy po nim nie muszą być właśnie remont tego też bardzo często łapiemy się na egzotyczne drogie rzeczy i nie widzimy, że my mamy ogromny potencjał w dół w tym co rośnie u nas w Polsce tak naprawdę bardzo dużo produktów, które jemy, które były w naszej diecie, które są dostępne tutaj, które są często bardzo tanie w porównaniu do zagranicznych produktów też Super właściwości można byłoby z nich korzystać, więc naprawdę tutaj ważna jest zwrócić uwagę na to czy uczymy zawsze czy gdzie jak rozsądny zawsze płacenie za jakieś egzotyczne produkty, kiedy możemy w podobnej cenie albo często dużo niższej cenie kupić coś lokalnego no to jest Maksymilian, który ma podobne właściwości do innego jak uczy ja, a różnice, które nie do bardzo kochają 2 × koktajli może podobny ruch tak możemy zrobić na bazie siemienia lnianego one podobne właściwości do tego jeszcze w, a ona jest zarówno siemię lniane lekki olej lniany jest jest taki produkt, który ma dużo właściwości prozdrowotnych to jak jest pani rada, bo z 1 strony mówi pani, że te produkty w różne mają właściwości pożądane z drugiej być może trzeba by ich zjadać na kilogramy czy na litry przez wiele miesięcy, żeby odniosły jakiś sukces z trzeciej strony mówi pani, że te egzotyczne produkty mają jakieś właściwości, które mają także nasze lokalne dużo tańsze produkty to jak w końcu do tego dojść jak się w tym wszystkim nie pogubić jednocześnie siebie zadbać no przecież wiemy o tym, że dobra dieta nie jest kluczowa tak naprawdę chyba najlepsze zawsze ma do złotego środka czynu przede wszystkim nasza dieta powinna być bardzo bogata w różne produkty spożywcze jak często moim studentom zadaje 1 Ns 3 zajęć takie proste zadanie, że trzeba po prostu spisać przez tydzień, jakie produkty jedzą bogaci się krzyk każdego zapytamy czy to dobrze się, żeby rzeczywiście sondaż każdy dzisiaj raczej zwraca uwagę na to co jedno to powinien oczywiście świetnie drze ja mam bardzo zróżnicowaną bogatą wiedzę potem robiła sobie taki rachunek sumienia przez tydzień wypisujemy te produkty, które jemy nagle się okazuje, że nie jemy więcej niż 22 szczepić produktów, a bardzo dużo, bo on zdrowia bardzo dużo tego jak się czujemy jak funkcjonujemy zależy od tego jak bardzo różnorodnych nasze jedzenie dawniej człowiek bez względu na to, że nie wszystko było dostępne w takich ilościach jak byśmy chcieli, ale musiał zdobywać pożywienie z różnych źródeł i ono było bardzo różnorodne Trump w okresie całego roku dzisiaj o wygranej gdzieś dalej, bo jak już były zapasy taki, że była Kasia no to była jakaś szajka szajka szykuje się zmieniało się też wołu w okresie sezonowości mamy więc, by zmieniał się sezon zmieniał się produkty, które były dostępne musieliśmy i tak bardziej się wysilić żeby, żeby tą GT racjonalnie zbudować z nich niż obecnie siecią supermarket musimy kupić chleb wędlina ser żółty masło znam mnóstwo osób, które swoją dietę opiera na 56 produktach często kupuje ten sam problem z kupuj z osobą, która opowiada sam też padlinę 1 rodzaj sera 1 rodzaj masła i jasne pieczywo np. tak potrafią trzymać się prawie przez tydzień przekracza 1 000 000 zlotych dodać tutaj jakiś czas, jaki SOS 3 czy inny dodatek natomiast ważne, żeby żeglarza studenta ważne jest, żeby nasza dieta była zróżnicowana, czyli włączajmy jak najwięcej różnych produktów, ale też nie dajmy się zwariować zająć się z przygotowaniem jej mąż produkty może np. właśnie zamiana tego nasze miedziane, które jest to niebo tańsze jest rozsądniejsze, czyli generalnie rozsądek czytajmy ich szukajmy informacji to jest 1 rzecz druga to nie jest przecież także my teraz my jako ludzkość współcześnie wymyśliliśmy, że oto, kiedy w sporze jemy dużo tego już Jarmuż przysłowiowego, który jest dobrym produktem nalega będziemy jedli zaś będzie piękni zdrowi tak dalej, bo tych produktów wyszukaną spod kosza tak człowiek zawsze chcą być piękny młody zdrowy nieśmiertelny, że najlepiej, więc poszukiwanie produktów, które dałoby nam takie właściwości takie możliwości przedłużenia życia przedłużenia może w młodości zawsze istniało, bo tak naprawdę, odkąd wydają się istnieje człowiek jest chęć życia życia wiecznego, jakby te to Super Foods czy w ogóle cała medycyna przedłużająca życie idzie w kierunku właśnie takich magicznych magicznych zdarzeń to będę jadła to wy to by wszystko będzie dobrze kiedyś głównie mówiono o jedzeniu bogów jeśli jedliśmy tak jak bogowie to mogliśmy cieszyć się i długim życiem i i długim zdrowiem młodością przede wszystkim chociażby z sięgnijmy na Olimp glejtem, czyli ogrodu mogą diety pod tą bakterią Rosja w, gdzie obraz raczej była produktem stałym natomiast nektarem pół podawane w formie płynu w białej gołębicy codziennie rano przynosiły Bogna Olimp świeżą dostawę w właśnie nektaru Jan w Rosji prawdopodobnie w wielu źródłach pojawia się żal był to napój był to pokarm też na bazie miodu namiot od stuleci znany jako środek, który ma właściwości bardzo prozdrowotne zresztą używany jest również w kosmetyce dawniej stosowano go także w wielu kulturach do balsamowania zwłok, więc jeśli coś jest w stanie zadbać zsumować nasze ciało po śmierci NATO wierzono również, że jest w stanie utrzymać się w dobrej formie także za życia to Grecja w innych kulturach połączy się Mezopotamii, gdzie mamy legendą Gilgamesz, który poszukiwał ziele nieśmiertelności, ale niestety, ponieważ autobusy mają w sobie bardzo dużo nauki to liga w Rzeszowie ostatecznie nie udaje się zdobyć ziele nieśmiertelności co ma też być nauką, gdyż chronią danych przestrogą dla ludzkości, że jednak wieczność nie jestem do końca pisanka to Mezopotamii, a Indie Chiny oczywiście Chińczycy tak naprawdę w Chinach wszystko zawsze kręciło się wokół tego, żeby żyć długo zdrowo, żeby mieć dużo potomstwa, bo jest to kraj, w którym trudno mu ogromną rolę Google odgrywa kult przodków, a tych szkód może sprawować jedynie mężczyzna jest posiadanie potomstwa długie życie zdrowe życie było bardzo ważne i tak naprawdę cała chińska Alchemia, o ile jeszcze w Europie chemia zajmowała się przede wszystkim jest szukanie sposobu wykazania, że ważne, by zachęcić inne metale na złoto on właśnie, a w drugiej kolejności szukanie środka na nieśmiertelność o tyle Chińczycy to nawet odwrotnie bardziej zależało nam nieśmiertelność niż na złocie w re i tutaj oni wprowadzili też kilka takich elementów, które były w swojej kuchni swojej medycynie, która po odliczeniu uważane są za prozdrowotny chociażby Zielona herbata, która w Chinach od wieków przypisywano jej niezwykłych właściwościach przebadanie naukowe potwierdzają, że ma ona dużo właściwości prozdrowotnych działa anty utleniające anty nowotworową, więc część tej mądrości została ma się przekładać na badania naukowe tutaj też, że Chińczycy wyjątkowo cenili złoto jeśli chodzi o przedłużenie życia już jedziemy w też w formie płynnej były w formie kolei idealnej dzisiaj mamy nano złoto, które ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, który ma szerokie zastosowanie w medycynie jako substancja też bakteriobójczo, a więc gdzieś niektóre rzeczy takie skarpety, które nie śmierdzą, a Chrysler, chyba że wraz z EFRR i oczywiście jak wszystko inne zawiodło to jeszcze były przypisywane właściwości magiczne jedzeniu, które niekoniecznie wiązało się z jego prawdziwymi właściwościach no właśnie, bo teraz możemy to dokładnie zbadać chemicznie opracować rozpisać i t d. dawniej przecież nie było to do końca możliwe, więc trochę na tym poziomie taki intuicji podobno przerażony wzywał wiele wiele wieków tradycje świat doświadcza niestety pewnie mniej i bardziej udanych, ale to brak lata, a często wieki doświadczeń sprawiało, że jakieś produkty pojawiały się czy był używany w medycynie na nas dużo jest też takich produktów to przybliży się właściwości magiczne może nie do końca bazuje tona wiedzy naukowej czy na jakich badaniach 1 z takich przykładów może być makaron ja uwielbiam jeśli teraz pani powie, że makaron szedł, że życie, gdybyśmy naprawdę prawie 900 w wielu kulturach dalekowschodnich makarony bardzo często podaje się z okazji urodzin makaron, którego nitki ciągną się ma symbolizować długie życie stąd, że jedzenie makaronu w urodziny, a Japończycy robią to również wigilia nowego roku ma zapewnić nam długie szczęśliwe zdrowe życie, czyli także kształt, ale także kolor oczywiście w krajach dalekowschodnich takiemu najpopularniejszym szczęśliwym kolor jest kolor czerwony kolor czerwony odgania złe moce przyciąga szczęście zapewnia powodzenie tez kolor krwi kolor życia czy przynosi wszystko to co najlepsze, więc w wszystkie produkty wszystkie dania, które zawierają w sobie kolor czerwony są uważane za wyjątkowo szczęśliwe Zaj wyjątkowo pomyślny np. fasolka azuki i której słyszał Huzar można teraz też bardzo popularny produkt często dodawana jest do deserów dodanie jezdni, która podaje się za okazyjną działkę do deserów tak to w krajach Azji dalekiego Wschodu słodyczach problemy z Johnem fasolki to widzi pani my reakcja też wymiar zwolnienia z rolą jest raczej fasolą po bretońsku z dość ostra wymiana trawy, ale można to moja reakcja na uzupełnienie reżyserowana, ale jednak pokazuje dużo mnie też o to chciałbym zahaczyć i panią jako badaczka właśnie kultury żywieniowej strasznie to wszystko jest różnorodne i dołożymy to już są klasyczne opowieści, że nie jak my jesteśmy gdzieś w Europie nie rozumienie z tym, że potrafimy wcina się kiszone ogórki zaraz za naszą granicą na Ukrainie popularne są kiszone pomidory, które już nam nie wywołują wrażenie no chyba dość zwariowane leśne szlaki powita w kuchni łemkowskiej na to nie wiedziałam tego są w kuchni łemkowskiej są bardzo dobre ale jakbym to nie jest nasz klasyczny produkt jak Belg tradycyjnej kuchni polskiej szkoły kiedyś dużo więcej rzeczy gasiliśmy my teraz dopiero wracamy do kiszonek, bo kiedyś tak naprawdę wszystko co udało się ugasić żeśmy Kisiel a dlaczego opisaliśmy we i zdrowo, ale też można było je przechowywano też przechowywać nie było lodówek nie było systemów chłodniczych, więc trzeba było jakoś przetrwać do o do nowego sezonu do wiosny do latte chyba coś z tym jest, bo też w ten sposób były kształtowane później gusta, bo tak na kiszoną to jasne my mówimy teraz, że te smaczne, ale chyba jednak te pierwsze intencje właśnie była taka, żeby im to zachować, ale zdaje się, że też, że chyba na islam liczne Grenlandii żyło się nie pomyliła zakopuje się rycina, żeby trochę się nad Sołą i potem to jest niby wielki przysmak Jur rzecznik no pewnie dla kogoś, kto lubi to jest tu chodzi mi o to, że często jest także pewne zabiegi, które wykonujemy po to, żeby żywność mogła dłużej się przechować później chyba dorabiamy sobie do tego kultury, że takie stworzenie wyzwolonym mięsem bardzo intensywnym kiedyś przecież, że inni wydają się, że chyba ponawia było odwrotnie najpierw była potrzeba kiedyś, jakby nadrzędną kwestią, że nie było tyle kwestie smakowe są to, żeby jedzenie było życie w Łodzi spełniało swoje funkcje po prostu jako produkt spożywczy, który ma zapewnić nam wszystkie niezbędne substancje gość apotem dorabialiśmy sobie do tego niech po prostu się wydaje, że to człowiek się przyzwyczaić do pewnych smaków natomiast dzisiaj oczywiście zwracamy uwagę na wiele innych rzeczy tutaj wchodzili wstęp za kupowaniem takich jak za kupowanie wielu innych rzeczy otrzymaniem długą długą konserwację wchodzi kwestia słów voodoo, czyli wszystko co jest w co wyrabia nawyki tradycyjny sposób z z użyciem technik sprzed sprzed wielu lat wszystko co wymaga czasu jest lepsze jest traktowany przez nas jako jedzenie bardziej od życia bardziej tradycyjne bardziej strof to rozsądny w pewien to przy to wszystko zależy to trzeba rozpatrywać tak naprawdę w każdym przypadku oddzielnie są badania dotyczące niektórych produktów, że jeżeli coś jest przechowywane zbyt długo Renatą k jest prawdopodobieństwo, że mogą się pojawić jakieś szkodliwe bakterie czy trzeba tworzyć jakieś szkodliwe substancje te akcje przechowanie teraz większość rzeczy to są rzeczy sprawdzone jednak przez wieki czy kiszone produkty kiszone fermentowane produkty, które jednak mają właściwości prozdrowotne rząd także się bardzo świetnie dogadali z Koreańczykami przez jakiś czas do Nikisza, a przecież kręci koreańskie to jest właśnie rodzaj kiszonki wie, bo nie mamy skarbonek to są rzeczy bez, których trudno sobie wyobrazić, że zwierzę jest mniejsza że, gdy wszedł w Azji może lubisz praktycznie wszystko bakłażany rzodkiewka biało brzegach zakrzywienia warzy w, a także mięso, ale i ryby kiszone między suszone mięso kiszone ryb, więc psiak jest bardzo duża nie ma nie ma za co krzewić, bo my Słowianie również czyściliśmy nawet więcej ropy widzi pani ZO ciekawe rzeczy, czyli co no nie damy państwu żadnej konkretnej odpowiedzi na temat tego inny czy wracanie do starych metod jest rozsądne czy nie rozsądnym, bo to wszystko znowu w erze tak naprawdę mimo wszystko jednak ja bym skłaniała się ku przyszłości, bo dużo tych rzeczy, które dawniej były wykorzystywane przez naszych przodków wraca teraz tak naprawdę przecież kiszonki jest ogromny boom na nasz żeglarz z raz mnisi kaszy tak naprawdę to jest mądrość naszych przodków chętnych, bo jest nas wypracowany model, który się jednak sprawdza i dzięki temu też jeśli robimy to n p . sami albo tzw. metodą tradycyjną tu wymyka myślę temu wszystkiemu co szykuje nam przemysł, czyli mniej przetworzonego jedzenia tym oczywiście lepiej, więc sami sobie możemy zrobić trochę większą półkę zdrowej żywności niż tekturą znajdujemy w wielkich supermarketach jest tylko to malutka półeczkach głośnym, której mówiłyśmy ze zdrową żywnością to zróbmy sobie sami oczywiście pamiętajmy też o tym, że jeśli robimy sobie sami nasze produkty dostosowujemy je pod nasze upodobania to co znajdujemy sklepie smakuje nam bardziej lub mniej natomiast jeśli robimy coś w domu to robimy tylko dla siebie dla naszych bliskich, więc tutaj też dochodzą kwestie smakowe częste jedzenie robione w domu po prostu smakuje lepiej po jest zrobione dla nas to zmiana właśnie Ano właśnie drodzy państwo mówiłyśmy o Super Foods Super produktach, czyli tych produktach, które nie są często reklamowane, jakie to jako takie, które sprawią, że będą państwo piękni młodzi i zdrowi to jest częściowo prawda inny, ale też właśnie Ernst warto zwrócić uwagę, że rzadko, kiedy namówiony o tym ile tych produktów musielibyśmy zjeść jak mówią pani doktor w przypadku Super zdrowego soku z melona trzeba byłoby codziennie 2 l przez 3 miesiące, żeby można było zauważyć jakoś mnie jakiś element, więc to jest 1 temat, przez które przeszliśmy potem przez te poszukiwania historyczne inny takich Super produktów aż do innych współczesności tego jak wracamy trochę do tego co było dawniej w naszym żywieniu dużo tematów bardzo panie dziękuję pani dr Magdalena Tomaszewska bolały badaczka kultury żywieniowej Uniwersytetu SWPS dziękuję panie bardzo dziękuję również wariant to, bo druga część radiowej Akademii nauk i za chwilę drodzy państwo będą informacje po informacjach nie będzie program niebios sfera opowiemy o 1 z najbarwniejszych postaci w historii brytyjskiej zapraszamy
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: RADIOWA AKADEMIA NAUK
-
22:59 W studio: Katarzyna Turek
-
23:21 W studio: dr Grzegorz Brona
-
21:23 W studio: dr hab. Marta Wrzosek
-
28:39 W studio: prof. Paweł Brückman
-
24:53 W studio: dr Daniel Tyborowski
REKLAMA
POPULARNE
-
27.01.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk28:24 W studio: prof. Marek Żukowski
-
23.12.2017 14:00 Radiowa Akademia Nauk22:21 W studio: dr Paulina Tokarz
-
24.02.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk25:47 W studio: dr Mateusz Hohol
-
30.12.2017 14:00 Radiowa Akademia Nauk25:52 W studio: prof. Krzysztof Meissner
-
20.01.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk26:23 W studio: dr Przemysław Tomalski
-
14.10.2017 14:00 Radiowa Akademia Nauk25:09 W studio: prof. Tomasz Grzyb
-
10.03.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk24:12 W studio: prof. Michał Różyczka
-
02.06.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk24:16 W studio: prof. Krzysztof Meissner
-
10.02.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk25:08 W studio: Ilona Kotlewska-Waś
-
-
-
22.12.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk28:39 W studio: prof. Paweł Brückman
-
17.11.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk26:52 W studio: prof. Bogdan Wojciszke
-
-
07.10.2017 14:00 Radiowa Akademia Nauk27:04 W studio: dr Marcin Ryszkiewicz
-
03.03.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk28:36 W studio: dr hab. Ryszard Sobierajski , dr Wojciech Gawełda
-
17.03.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk26:55 W studio: dr Łukasz Okruszek
-
11.11.2017 14:20 Radiowa Akademia Nauk13:47 W studio: prof. Krzysztof Meissner
-
22.09.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk28:25 W studio: prof. Jean Pierre Lasota
-
20.10.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk26:40 W studio: Dariusz Aksamit
-
06.01.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk26:29 W studio: dr hab. Piotr Bębas
-
27.10.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk26:47 W studio: prof. Jerzy Dzik
-
16.09.2017 14:00 Radiowa Akademia Nauk25:59 W studio: dr hab. Agnieszka Pollo
-
01.12.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk26:31 W studio: dr hab. Szymon Drobniak
-
01.09.2018 14:20 Radiowa Akademia Nauk15:03 W studio: Marcin Szwed,
-
19.01.2017 21:20 Radiowa Akademia Nauk25:44 W studio: dr Łukasz Lamża
-
13.10.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk21:29 W studio: prof. Ewa Bartnik
-
11.11.2017 14:00 Radiowa Akademia Nauk11:33 W studio: prof. Krzysztof Meissner , Małgorzata Sobieszczak-Marciniak
-
06.05.2017 14:00 Radiowa Akademia Nauk27:57 W studio: dr hab. Przemysław Żywiczyński , Sławomir Wacewicz
-
28.07.2018 14:00 Radiowa Akademia Nauk26:17 W studio: dr Jakub Bochiński
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL