REKLAMA

Trwają przygotowania do olimpiady... kulinarnej. Szczegóły zdradza Jarosław Uściński

Pierwsze Śniadanie w TOK-u
Data emisji:
2016-10-17 06:20
Prowadzący:
Czas trwania:
11:50 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przy śniadaniu w duchu szósta 25 i 20 sekund na zegarach pierwsze śniadanie w toku w radzie odbiornikach zapraszam państwa bardzo serdecznie państwa i moim gościem jest prezes Jarosław ma kota w mango tak nazywa się Uściński jest prezesem ogólnopolskiego stowarzyszenia szefów kuchni i cukierni witam dzień gier serdecznie wita jedno i jednocześnie pomaga polskiej reprezentacji na olimpiadę kulinarną Ikar 2016, która 22 października rozpoczyna się w Erfurcie tak jest olimpiada Rozwiń » kulinarna no to brzmi zdanie Węgrzy dziwnie, chociaż chyba trochę dziwnie, a na pewno ciekawie na czym polega olimpiada kulinarna jak wygląda co biorąc pod uwagę za rodzaj konkurencji, a biorąc pod uwagę to jaka od przynajmniej 10 lat jest wielka moda w mediach i w narodzie na gastronomii w ogóle, a na ilość budowanych w knajpie i Bóg wie, czego jeść, ale generalnie moda na gastronomię to dziwne, że o tym, Polska nie, ale nie dziwi mnie to czasami, o czym to jest olimpiada może wpłynąć nazwać igrzyska tak, bo realia dostał 4 × w naszych, ale tak to nazwali tak to faktycznie jest jest olimpiada kulinarna odbywa się co 4 lata faktycznie największe wydarzenie kulinarne na świecie tak dobrych ludzi jest to bierze udział w niej daleko będzie biorą udział w ciemno zespoły z całego świata narodowych profesjonalnych drużyn startuje w tym roku 40 juniorów tak jak my 26 proc z tego kilkadziesiąt regionalnych cukierniczych wojskowych wojskową polską to wspieramy przy okazji merytorycznie, bo buty trzeba robić przecież no i dobrze olimpiada, czyli zmagania, o ile osób jest w drużynie drużyna z 6 osób w tym jest jeszcze do tego jeszcze jest liczony trener Legii kapitan trener mówi trener to brzmi jak po prostu przygotowania do igrzysk sportowych jest jakiś podział ról rozumiem, że absolutnie kapitan, czyli szef kpt to jest szef szef kuchni właściwie się, w którym pracuje z tymi ludźmi już bezpośrednio w kuchni, ponieważ już to są 2 dyscypliny 1 to jest restauracje muszą wydać 60 ni czy utrzymania bez strat mają na to 5 godzin zwłaszcza, że to przygotować od zera od surowca zamknięci są chaszcze urząd powiedziałeś 60 × esesmani Dakota House czy do 10 osób widać jak w restauracji dania nawiązali zasada 60 osób nie może sobie nawet dziś wykupić przez internet są znani i jedno 235 lat chcesz i podczas tej olimpiady podczas tych całych do tej targi tak dalej może sobie iść degustować i Wojciech Konończuk pojechać tylko do Erfurtu są dostawy przez Wrocław pięknie się nie jesteś z komisja sędziowska to profesjonalna jest gdzieś tam wśród tych 60 ukryta, czyli nie wiedzą jak wydają dania w danym momencie ta nie to jest 1 z dyscyplin, a druga to jest tzw. zimna płyta będzie przygotowują kilkanaście różnych pozycji wycelowane w delikatnych takich, które będą jednocześnie ekspozycja zimnego bufetu jej propozycją również do gorących, ale już tylko wyeksponowanych na zimno ciężka praca diabelnie ciężka praca czy tez w jaki sposób narzucony np. produkty, z których można zrobić dania czy jest dziś lalkowe utrudnienie dla drużyn same utrudnienia są motorze jest bądź żerowania, żeby jedzenie wyglądało parę godzin i nadal leżała zdziwiony, że wolno było zrobić ładnie wyglądało ci sędziowie porządną płytę muszą oceniać przez kilka godzin, bo mają kilkaset miejsc czasem kino co najmniej kilkadziesiąt stanowisk docenienia, więc nawet to żelatyna też kilkadziesiąt warstw kilkanaście warst w kilka warst w, gdzie niedługo będzie można obejrzeć zdjęcia z tego w końcu przygotowują je z domu jest to robota precyzyjna tak jak jakości wielu Power tych wyborach tak palnik przypalanie działkami jest niebywałe rzeczy, więc jest to robota artysta jest sztuka ja miałem niebywałą zresztą przyjemność mam regularnie oglądać wasze zmagania przy okazji 1 z konkursów kulinarnych znajdziemy też QE tak nam dziennikarzom pozwala się też grillować czasami i widzę, że to w zasadzie nie jest już gotowanie to jest to jest sztuka jest gotowanie to jest gotowanie sztuka to jest dopiero wtedy, kiedy oczywiście łączenie smaków no to jest trójwymiarowa sztuka ta z malarz ma 1 wymiana zmarli nakłania produkty kolory my musimy jeszcze dobrać Tomasz c i wyglądać smakować, więc jest to trochę więcej niż artysta malarz na czym polegają przygotowania reprezentacji do igrzysk olimpijskich w gotowaniu, czyli olimpiady kulinarnej Popławski wzeszłym roku o tej porze ogłoszę eliminacje, a przyjechało grubo ponad 50 osób do szkoły na poznańskiej ostro się ich zresztą jest nasza siedziba jej dzieciaki no bo dzieciaki do 2 co trzeciego roku życia mogą wystartować z nami to są dzieciaki przyjechali z kilku krajów również z zagranicy Polacy zesłania ducha gdzież tam pracują na 30 spotkanie z robieniem egzamin teoretyczny w spodziewa się znają pojęcie w ogóle jest rozmowa z mają pojęcie gdzieś, gdzie chcą się wpakować z tego otwarciem 20 osób ponad jedno 7 do obrobienia trenerowi do obróbki tak jest na czym polega obróbka obróbka zawodzi polega na tym, że od ponad pół roku ich nie ma co tydzień na początku co 2 tygodnie później co tydzień, a teraz to właściwie co tydzień jadą do domu albo do swojej firmy albo do szkoły spotykają się i pracują bez przerwy przepracowują coś co zostało 3 miesiące mniej więcej temu już klepnięty, że to tak ma wyglądać i próbują doprowadzić do ideału i czasowego i wyglądu i smaku i pod każdym skończyli to jest także przygotowujecie sobie jakieś zdanie wiecie co chcecie zrobić, a trening przygotowania do olimpiady polegają tylko na doprowadzeniu do perfekcji tego my niektóre zostaje gdzieś tam rozdał już klepnięty dopracowane i ceł, bo to jest to jest klucz czy latem w sporcie mniej więcej tak, a jest droga na sporcie, nawet jeżeli ktoś gra w szachy to codziennie biega no bo jak biega to docenia się, a jak się dotlenia mózg lepiej radzi, aby odżywić reszta to taki w n p . u was też gdzieś tam wychodzą z biegają w strojach nie znam wielu szefów kuchni, jakby to powiedzieć gabaryty nie zawsze może pozwalają na zbyt dużych miast, bo mam bardzo dużo wspólnego ze sportu sportowcy hodują kaloryfery, a my bojler i to dobrze mniej od września i co prawda, ale jest faktycznie coś takiego, że nie wiemy zgrupowanie kadry i że jeździcie razem gdzieś tak jak teraz powiedziałeś ostatnie dni to w zasadzie już były codziennie odbywają się treningi niemalże tak to są sesje 3 czterodniowe, które muszą muszą trwać cudu dosłownie w warunkach 1158 w Toruniu to u trenera, jeżeli tak na dzisiaj wieczorem właśnie mamy taką degustacje pierwszy raz w historii Polski się dzieje taka degustacja, gdzie LO, gdzie właściwie o prześwicie my spróbujemy tego co zostało wymyślone, więc mu to ma ciśnienie bardzo różni i mówili maturzystka witano to jest 3 wiadomo pozostało osoby dzielą między kapitał dzieli między nich zadania oni pewnie Majki swoje specjalizacje, które każdy grosz jest on ma lepszy w tamtym szybko szybko występ lepszy nie lepszy o niej, w jakich dobieramy dobieramy nie, dlatego że wygrał konkurs, choć dajemy szansę dzieciakom, które wygrały w konkursach wejść do kadry, ale nie gwarantujemy tego, że dojdę do końca są w tej grupie około 20 osób, które po prostu mają taki łatwy bilet do wejścia, aby nie wszystko zależy od nich nie muszą być po pierwsze, nauczyć się słuchać po dwudziestego roku dwudziestoletni kucharz nie może i nie ma prawa i wiedzieć wszystkiego kuchni tak to się do niej rozważnie, a jedno miejsce trener i kapitan są od tego, żeby zrobić z nimi z nimi to co trzeba tak oni mają być manualnie bardzo zdolni rozumiem przepraszam na czym polega praca kapitana trener trener to jest no to jest właściwie ten tata, który układa wszystko wspólnie z kapitanem i pracują bardzo ściśle są jak jedno ciało to właściwie ciężko są dzielni i Czech i obowiązki podpowiada trochę nijak nie rób tak tylko tak zaoszczędzisz kilka minut albo zrobić lepiej, ale on stoi trener stoi zboku trener nawet nie może wejść tam, gdzie jest kapitan ruchu taka jest rzeczywistość, więc wszyscy wyjdziemy pazury patrzymy przez szyby czasami oni rozumieją bez słów właściwie to jest fajne życie kucharze tych jest to młodzi ludzie można psioczyć na innym zaś różnie zachowują się okazuje, że nie hasło gest słowo malutkiej da się do zostawmy na chwilę, jeżeli pozwolisz olimpiadę kulinarną trzymamy kciuki 2002. wersu dziś rozpoczyna trzymamy kciuki za polską reprezentację to juniorską, ale muszę ciebie zapytać o to jak jedzą Polacy wspomniał, że bardzo dużo się otwierał w restauracji faktycznie nawet w takich miejscach, gdzie czasami powiem szczerze dziwię się wstydzili się liczy na to że, że ktoś tam pójdzie zjeść nie wiedząc, że tam w ogóle jest jest doznała Wisła musi wywalić, ale są to jednak to jedno 41 % Polaków co najmniej raz w tygodniu stołuje się poza domem, ale jednocześnie chyba zdecydowana większość w barach tak pojęcie fani Dani, czyli restauracyjny serwis upada od paru lat w całej Europie nie tylko w Polsce, ale też względy ekonomiczne wydział dokonał się pewniej, choć teraz znowu nas znów moda na nic młodzi ludzie, którzy przyjeżdżają do Warszawy hasło słoik tak nam Warszawa jest miejscem źródłem pracy ludzi, więc nie ma się co dziwić, że masa ludzi przyjedzie jedzą to co muszą często kupują najtańsze rzeczy kupują naprawdę jedzenie, którego nie powinni mieć też obserwujemy, że jest spadek jakości w jakości jedzenia notoryczne k, a czy Polacy mają świadomość tego jak jeść co jeść, bo ja z przyjemnością obserwuje my mamy 4 rodziny we Francji gdzieś tam na Lazurowym Wybrzeżu mieszkają man mam kilku przyjaciół Wielkiej Brytanii z przyjemnością obserwuje we włoszech i regularnie dojeżdża przeciętny Włoch przeciętny Włoch nie nie nie wziąłby do ust czegoś co w Polsce sprzedaje się na potęgę i nikt się nie zastanawia w ogóle nad tym co jemy jak jest nasza świadomość ludzi pamiętajmy, że my patrząc w lustro p t. zachód jesteśmy 50 lat za nimi również tej świadomości w produkcie jest 20 lat Tomek pamiętasz w sklepach nie było nic takiego jak mamy dziś mamy wszystko do tych rewelacji uchodziły za jakiś złoty medal masę gotowych dań masy gotowych surowców jakiś pergamin posypane przyprawami to są absurdy jakiś rodzaj ludzie się na to łapią ludzie są nieświadomi wszyscy jest bardzo wiele grono świadomych też rośnie mamy BioBazar mamy różne miejsca, w których naprawdę może coś upolować mam szefów kuchni, którzy mają ambicje szanują swoich gości kupują produkty dla nich należną do restauracji to co bądź też 40 % społeczeństwa bywa w miejscach, które się je, ale są głównie stołów wielu ludzi w Polsce, żeby nie wesela stypy chrzciny komunie to w życiu nie weszło do restauracji tak rzeczywistych no bo u nas po prostu nie stać to jest nasz mecz, ale świadomość kulinarna jest istotna to jest bardzo istotne pamiętać, że los knajp jest najpier w jedzenie, a potem lekarz, jakby do ludzi musi docierać niech najpier w na widzenie, a potem miłość, bo przez żołądek do serca są 2 najważniejsze z nich wyszło, a 11 jakoś zbyt często zapominamy bardzo dziękuje rosła w ścisłym lub państwem gościem prezes ogólnopolskiego stowarzyszenia szefów kuchni i cukierni trener drużyny nie trener ma nadmierne zużycie musiał marznąć menedżer drużyny polskiej reprezentacji juniorskiej na linach jest kulinarną Ikar 2016 dziękuję ci za wizytę w studzienkach państwu dziękuję za uwagę za chwilę informacje my w pierwszym śniadaniu w toku spotykamy się jutro kilka minut po piątej Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PIERWSZE ŚNIADANIE W TOK-U

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 60% taniej w promocji Black Friday!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA