REKLAMA

Wolniej grają? Wolniej jesz, więcej pijesz. Rozmowa z dr Dagmarą Stangierską

OFF Czarek
Data emisji:
2016-10-17 11:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
37:07 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Cezary łasiczka program Owczarek studio dr Dagmara Staniszewska zakład z zarządzania w gastronomii hotelarstwie wydziału nauk ożywieniu człowieka i konsumpcji szkoła główna gospodarstwa wiejskiego dzień dobry pani doktor witam serdecznie niedobrze panie redaktorze o manipulacjach w gastronomii dziś będziemy rozmawiać i tak sobie myślę panie doktorze no właśnie myślą o też warto podkreślić, że rząd, że manipulacje da się kojarzą pejoratywnie, ale nie musi do końca Rozwiń » tak być tak to coś manipulacje sąd w gdzież to nie znaczy, że to jest złe, że to jest jakiś czarny charakter cesarz oszukać to są pewne działania, ale myślę o tym co widzi w grę w gastronomii to przypominamy, iż tak jak taka sztuczka karciana w dzieciństwie tak, aby ktoś kiedyś pokazali to było bardzo efektowne Otóż brawami talię kart patrzy oponie jest ostatnia karta załóżmy, że to była dama piknik w Wielgiem ale jakby ukradkiem i mówię proszę sobie wybrać droga pani jakiś kolor z tych 4 notowania świat mówi kier ASA z pań zostało ono zostało mi tam taki Itaki wydobyto też wybrać z tych 3 jeszcze 1 co zostało ono dobrze to, że jesteśmy przy bitach tak potem mówię proszę sobie to pasmo dziewiątki wybrać 3 karty, a więc panie mówi Jacek Adamczak Julia serią Super przez siebie a, a z tych 3 jeszcze 2 noce pani mówi Asia domach, a z tych 2 jeszcze 1 niewidoma dama szpik to, za które nas na wyciągnięcie od pań wino za pierwszym wpada mu i Sylwią łamał Black Keys magia liczb z wszystko widzieliśmy ręce słoniem, by nie niemożliwe no po prostu to tu musi być magia w, a tymczasem cała sztuczka polega na tym, że wiedzieliśmy, że co to jest karta tylko musieliśmy tak poprowadzić pytania, proponując wybór albo, odrzucając wybór, żebyśmy dotarli do tego, gdzie chcieliśmy od samego początku dotrzeć i tasuje myślę, że taka wizyta na świat w restauracji trochę taką sztuczkę karcianą to znaczy, że mamy tego w właściciela czy menadżera czy zarządzającego, który mówi proszę bardzo chciałbym sprzedać to za tyle chciałbym, żeby coś mi został wczoraj coś mi zostanie jutro mam jakieś tanie wino, ale sprzedam kije kontra droższy wino i teraz łup pani przychodzi człowiek może się odwołać proszę was 2 kolory TOZ to testach sobie pomyślałem znaczy no to jest tak w życiu tak każdy z nas ma jakiś cel i Antoniego naszego uczestnika konwersacji czy całego procesu komunikacyjnego prowadzić, żeby osiągnąć ten sam i nie ma się co oszukiwać gastronomia jest to biznes musi generować zyski w i dlatego takim popularnym określeniem jest modelowanie doświadczenia gastronomiczne, a moderowania doświadczeniach może dowolnie kreowanie i myślę, że dużo konsumentów czuje się niekomfortowo, bo czuje się, że zostali zmanipulowani, że wydali więcej niż powinni, że może nie do końca chcieli to wybrać po fakcie dochodzą do takich wniosków i wtedy czułem się manipulować, bo nie mają świadomości jak to zostało osiągnięte, ale też trzeba na to spożyć już od kosza orzekł czy jak spędzimy przyjemny wieczór w restauracji było miło była piękna muzyka czuliśmy się zrelaksowani posiłek, bo smaczniej to smaczny to rozpatrujemy to w kontekście manipulacji i nie nie zastanawiamy się, jakie były zastosowane triki cieszymy się z tego doświadczenia dopiero potem w mediach to 200 zł za pierś kurczaka i kieliszek taniej mówi o w obozie dziękuję mu rozum ciągną się w tym Polak na torze nie wiemy faktoranta bossa Novą manipulowani określenia tego manipulacją jest niewiedza nie znamy tych trików nie znamy tych technik i dlatego czujemy się mocno zmanipulowani, bo nie mamy tej wiedzy na ten temat dzisiaj wszystkie triki odkrywa swoją Owczarek zdecydowanie część na pewno, choć część zbyt wiele się w sierpniowych absolutnie jest ich bardzo dużo, ale inni my dajemy przestrzeń restauratorom do tego, żeby tego używali po pierwsze, dlatego, że jesteśmy w pewnym sensie osobami w pewnym sensie potrzebujemy luksusu i to jest otwarcie furtki rzuca restaurator wywinduje Duncana wino czy wywinduje cenę posiłku, żebyśmy się poczuli dopieszczanie, żebyśmy uważali, że zjedliśmy coś luksusowego coś eleganckiego, żeby inni to pozwolą nam zracjonalizować to wydatek, który ponieśliśmy, więc tych działań jest bardzo wiele chociażby właśnie oddziaływanie przestaną układaniem ani w taki bardzo logiczny sposób dla restauratora i bazujące na pewnych mechanizmach jak ich, a my czytamy chociażby tekst tak czytamy go od strony lewej do prawej, ale nasz wzrok wzrok Zawiszę zawsze w prawym główny górnym rogu, więc stąd też np. restauratorzy umieszczają najdroższe okazy opozycja manii kolejne rzeczy to są takie związane z obsługą kelnerską i tutaj pola na pole do popisu kolarze mają niesamowite pierwsza na wstępie witają nas uśmiechem tak budują sami relację czasami mówiono coś w tajemnicy czasami mam coś polecają i pamiętajmy, że nie zawsze chodzi o nasz dobry wybór co raz kolejny raz wszystko ich jak ja tego nie znoszę, którzy się, że nic mu zdecydowanie to coś dosyć często zdarza, bo też boję się czasami powiedzieć, czego nie warto zamawiać, ale właśnie tutaj jest miejsce na sztuczkę tak obejrzeli kelner coś tam poleci po przeprowadzić taki test Otóż nie jest kolegą i z jego żoną i muszą się udać skoro zrobiliśmy też restauracja Wierzynek ja pytam co zaś tak powiedzieć szczerze, bo jesteśmy nie stąd co to jest w ogóle świeżego pani mówi to złoto i to chyba za 4 potrawy kogoś jeszcze pojawią mówi proszę panie albo wie pani no to faktu w ogóle prawie wszystko no to bardziej polecam to np. później żona kolegi, która karmiła się kelnerka na bok mówi proszę pani jest tak jak karny nie mogę 2 panie no to jak kobieta myśli pani powie co to nieświeży, bo dziecko proszę pani tylko to w Hangzhou Czesław pomoże nam w sekrecie poleciła 4 potrawy to jako kobieta kobiecie karmiącej jeszcze tylko jedno i to tak w z przymrużeniem oka no ale nikt taktownie zastrzegł, że karp jak przychodzę refleks oraz ich wielcy święci to jest wiarygodne argument, ale niestety chyba nie w umowie może trzeba powiedzieć, że jakieś dolegliwości zdrowotnych został, gdyż zwiększa szansę tak oto, że muszę minąć od bardzo wrażliwy układ pokarmowy od pożyczek, by się nie dostał sam nic, że wszyscy jedziemy nad polskie morze i chcemy zjeść świeżą rybkę od ich ciężarem Ka Polski może być to oni wszyscy jadą na polskie morze i rozmawiają dorsza w okresie, kiedy on jest ono ani poza okresem połowowej podczas gdy w Polsce najświeższa ryba w Warszawie, ponieważ do Warszawy przyjeżdżają świeże dostawy zazwyczaj w czwartki to tutaj możemy zjeść świeżą rybę, a jednak mimo wszyscy wszystko Polacy, uderzając nad morzem not świeżą rybę bardzo podoba się sztuką jest inaczej Otóż w pierzei patrzymy na kartę win i tam mamy nie wywiozła z 5040 z jakiś tam Kopacz 50 zł, a to zimno no to spokojnie mogę w jakieś takie za 20 może dać mu, że może za 15 należeli rozszerzymy teraz ten górny pułap i a szkoda, że wybili winą za 150 zł potem kolejny zostało w od zaraz będą z kimś mówią tak może za 150 nie stać no ale już bardziej ZAZ to, a już na pewno z 80, bo cóż to już takie on już jest lepsze jeszcze nie najgorsze jest to pierwszy z tych 100 górna półka górna półka na pewno nie będzie obciachu zdecydowanie to latami inni najdroższa pozycja w pani Ania powiedzmy tak mu sprawę, że nasz portfel się otwiera stajemy się bardziej skłonni niż byłoby wydać więcej niż mieliśmy założoną, bo jeżeli najlepsza najdroższe wino, a koszty te 150 zł no to byłoby i pewnym nietaktem wziąć najtańsza wyszlibyśmy na szkolną, skąd co, kto chce wyjść na skąpca n p . na romantycznej kolacji, tak więc sięgać do tego portfela i wybiera pozycje środkom tylko ważne jest, dlaczego opozycja ma to 150 zł liczono faktycznie jest Warta 150 zł w tej karcie ani musi być ta druga pozycja to drugie bardzo udanie po drugie, bardzo wino steki przy tym knurowskich, żeby ludzie rozmawiali o tej restauracji słuchaczka można wypić tak drogie wino tak to jest tak droga i potrawa, czyli z 1 strony pion z drugiej strony to może jesteśmy w stanie wydać troszeczkę więcej, ale też trzeba pamiętać, że na to właśnie napoje różnego rodzaju alkohole windują rachunki w restauracjach to są pozycje najlepiej marżą wanny woda woda zdecydowania, gdzie zazwyczaj za wodę płacimy około 56 zł za butelkę, a w restauracji podczas gdy w sklepie samą butelkę można zapłacić złotych 105, a więc już tutaj widzimy to marsz tak tak, a ceny win najlepiej obserwować włoskich delikatesach euro euro 52 EUR w oczywisty obecne 80 zł, a za to samo wino zapłacimy o 10 × więcej w Warszawie wrócił do naszej rozmowy po informacjach Radia TOK FM dr Dagmara Staniszewska z zakładu zarządzania w gastronomii hotelarstwie wydział nauk ożywieniu człowieka konsumpcji szkoła główna gospodarstwa wiejskiego z państwem gościem informacje o 1120 wracamy po informacji w Cezary łasiczka program Owczarek studio dr Dagmara Staniszewska zakład zarządzania w gastronomii hotelarstwie wydział nauk ożywieniu człowieka i konsumpcji szkoła główna gospodarstwa wiejskiego gastronomia restauracje bary knajpy wszelakie chodzimy i szukamy podoba nam się, bo światło dźwięk są duże za małe chodzimy ich i chyba nawet czujemy bardziej niż jesteśmy w stanie logicznie wyłożyć, dlaczego nam się tu podoba albo to nie podoba czym właściciele czy też zarządzający mogą jakich narzędzi używają, żeby właśnie, bo nas straszyć nas zachęcić tych narzędzi jest bardzo dużo to takie pojęcia atmosferę lokalu gastronomicznym czy w ogóle w lokalu usługowym i tutaj jest szereg czynników oprócz tego wystroju oraz, na które składają się ma dla ich estetyka w poprzez kolory, jakie są użyte w lokalu oświetlenie muzyka, jaką leci w tle FIM potęgę, bo redaktor powiedział nie wiemy, dlaczego nam się podoba, a może dlatego żona muzyka była sentymentalną my poszliśmy na romantyczną kolację, a może zjedliśmy szybko posiłek, na którym nam zależało na szybkości, bo było jasne oświetlenie żywe barwy, więc tych elementów jest bardzo dużo innych, chociaż opowiedzieli się Polska gastronomia jest mocno w tyle w stosunku do świata rynki amerykańskie rynki brytyjskie Europy zachodniej bardzo kontrolują to rzeczy rent w ciągu dnia potrafią zmienić muzykę oświetlenie i ja przynajmniej w Polsce się nie spotkam z tym, żeby ktoś aż tak aktywnie do tych działań podchodził jest to raczej z góry ustalona, ale inwestorzy przyjęcie licząc, że w Polskiej gastronomii będziemy Moder owali lepiej te doświadczenia z korzyścią dla klienta było będzie on miał jeszcze większa tym większy komfort większą przyjemność, bo to de facto wpływa ono tom przyjemność wizyty w lokalu gastronomicznym w nosie był już z 16 podkreślił, że to manipulacja nie rodzina o to, że zamawiamy kawę, a ktoś tam dom dopisuje 3 do rachunku, bo to jest zwykłe oszustwo tylko o narzędzia, które sprawiają, że chcemy wracać chcemy siedzieć chcemy zamawiać chcemy płacić często płacić więcej niż, gdybyśmy zapłacili za to nie w sklepie czy winnej restauracji no bo coś takiego się wytworzyło właśnie albo szybko i przyjemniej smacznie albo właśnie przynoszą pokazują my dotykamy jakiegoś obszaru ekskluzywnego, które znamy być może telewizja, bo z czasopism, a tutaj proszę możemy usiąść znanego restauratora winna albo kogoś, kto on zmieszał z odchodami z uczestników konkursu kulinarnego, a teraz proszę bardzo serwuje nam kit nawet podejdzie do nas i po głaszczą po główce trzeba je co przeżyję zdecydowanie tylko trzeba też pamiętać o 1 rzeczy w restauracji dostajemy też posiłek są dobrą alternatywę nad faktem posiłek możemy przygotować sami w domu i bardzo łatwo policzyć ile nas to kosztowało rosnące koszty to dużo dużo więcej, bo załóżmy obiad przygotujemy w domu za 10 zł ile ono ten sam obiad w restauracji kosztuje 50 zł w związku, z czym element ci inwestorzy lokali gastronomicznych muszą to wartość kreować oni ją właśnie kreują przez cały ten Ant osik poprzez Toma muzyka poprzez kelnerom poprzez odpowiednią zastawę oni muszą uzasadnić, dlaczego powinniśmy zostawić te pieniądze Unii ani pójść do domu i sami smażyć kotlety schabowe żoną grzybowa kosztuje 18 zł proszę pana proszę zobaczyć, jakie tutaj jest w Polsce Lance podana łyżka 300 w mieście teraz takie bardzo popularne określenie faktury na uzasadnienie używa tego samego nie zrobimy w domu, czyli np. pomidory prosto od rolnika grzyby z jakiegoś konkretnego lasu tak to krzyża smoleńskiego lasu na to wszystko ma uzasadnić, że to jest bardzo wyjątkowe, że to z unikatowym żona, ale za to unikatową ością idzie to wartość dodaną możemy tego nie powtórzą w domu, więc to wszystko musi racjonalizować te wydawane pieniądze język w, jeżeli patrzymy do karty w i znajdujemy zimne nóżki za wstęp na to mówimy no dobra zimne nóżki lubię lubię, a spróbuje, ale przecież zimne nóżki można nazwać na wiele różnych sposobów można już odpowiedzieć na polskim w tym zakresie taka galaretka z kurczaka w śpiączce delikatny biały mięso kurczaków zatopiony w FM PiS w i muszę chyba muszę z chrzanu i otoczony wianuszkiem świeżych świeżego żelu HNF cokolwiek, ale właściwie to samo potrawa oba w o nazwie zimne nóżki albo kotlet schabowy z morza tak okazać, że aż ślinka cieknie, a po zimie, ale zarazem o sztuce w ogóle mielone, o co chodzi co jest związane ze 1 widziałby w kącie namierzono już Tetmajera zdecydowanie ten język jest coraz bardziej kwieciste myślę, że na indeksie przeczytałam karty z niektórych restauracji to można, by stwierdzić, że na sam się dzielić się nie powstydził takich opisów, ale to oprócz tego, że ma tworzyć dystans między tym co gotujemy w domu o tym co dostajemy w restauracji w pewnym sensie ma utrudniać wybór menu widzimy takie opisy, że nie jesteśmy w stanie zdiagnozować to faktycznie jest chamów to on potrzebujemy teraz tego kelnera i tu też zaczynał aktywną sprzedaż sprzedaż bezpośrednia, gdzie umorzono sugerować poza tym nie jesteśmy w stanie ocenić do końca wartość tego dania, bo każdy z nas jest w stanie powiedzieć ile jest Warta galaretka wieprzowa w zależności od tego, jaką kupuje powie, że to jest odpięciu do 15 zł a gdy mamy taki poetycki opis, który dodaje dodatkowych wartości do posiłku owi nutą wydaje nam się odpowiednią Sano w karcie czynów od 30 zł gruszki oraz słowacki zdecydowanie więc, więc to pozwala wziąć w Toszku jesteśmy obłąkani tak, bo nie jesteśmy w stanie się odnaleźć w tym języku nie jesteśmy w stanie porównać pozycji i UE wtedy jest to pole dla kelnera dla restauratora, żeby byśmy podjęli decyzję wspomaganą decyzja wspomagana, by danie dnia o zgonie denat to taki sam bardzo znany IKS, ponieważ bardzo często spotykamy się opozycja z paszą miód taniec nią oferta dniom i nie MO Nika zawsze Koziarski SA GL z stołówka w zakładowych zdecydowanie unikała brania tej pozycji w lokalach, których nie znamy i o których nie słyszeliśmy może być to bardzo ryzykowne i kosztowne w czasie się po chorujemy, bo no niestety zdarzają się takie praktyki, że podanie cnotą jest przygotowana z resztek z poprzednich dni w szczególności niebezpieczne jest wybrać danie dnia w poniedziałki, kiedy był przewidziany pewien ruch w sobotę w niedzielę nie zaszło i teraz odgrzewany kotlet z dala od żony od lat zdecydowanie zdecydowani nie tylko metaforyczną autentycznie bywają odgrzewane, ale im nic tutaj też trzeba uważać już chcemy zdecydować na to danie dnia, żeby nie grać produktów, które wymagają naprawdę wyjątkowo świeżości np. owoce morza wszelkiego rodzaju uczelni nie powinno nas skusić promocją nos uszy i tak samo jak byśmy nie zajezdnia ostrygi to core, a na wyrost, bo to z bardzo niebezpieczne możemy się naprawdę niesamowicie pochorować, jeżeli nie znam mnóstwo emocji, czyli siły deficyt łatwo psujące się zdecydowanie powinniśmy unikać lokalach, które nie znamy czy cud jak IBM 1 ziemniaki to chyba można, choć już nie można za czy inni, jeżeli lokal systematycznie ma oferty dnia np. oferta lądową to można zakładać i widzimy, że jest sporo klientów, bo to też powinno być do nas informacja to możemy złożyć faktycznie jest okryte jedzenie i nie ma tutaj ryzyko, więc jest wiele takich sygnałów, na które powinniśmy zwrócić uwagę, a liczba gości lokalu czy to oferta systematyczną czy luźno sam początek nie widzimy jakieś zgrzyty w tym co jest oferowane w Valdez z rzeczy zwykle dają się właśnie zaczarować oczarować tym narzędziom, które pani mówi tak czy światło, czyli muzyka, czyli miły kelner kelnerka, czyli sommelier WI LO to jest kolejna sztuczka zdecydowanie to tuż za ściśle związane z psychologią, bo to jest ten efekt autorytetu, jeżeli nie o w restauracji mamy osobę odpowiedzialną za dobór inaczej są barierą w to klienci i to pokazują badania na rynku amerykańskim wydają dużo więcej na wino to sprzedaż rośnie nawet dwukrotnie poprzez poziom doradza Somalię Allenowi winą jest to taki rynek bardzo luksusowych tutaj bardzo wiele mechanizmów działo chociażby kraj pochodzenia co średniej jakości wina francuskie firmy w stanie dużo więcej zapłacić już nasza rodzima tylko i wyłącznie, dlatego że za ten kraj pochodzenia Francja, które kojarzone z wysoką jakością słynie z Chin nasze rodzime są bardzo drogie droga pani i ponieważ Amber Rose jest duży napływ ostrożny wierzy w miastach policzyć nasze rodzime między Moskwą są już winiarnię, która ich w ich los trafiali czują się Małopolska i w razie zmian ta żona górala w Spale takich natomiast rozważa być czasami się bierze ciekawość mówi Kulesza myślę, więc ocena dobra spróbuję przez Polski rynek może smakować zdecydowanie po nie o to co jest z tym problem wziął ten produkt jest dosyć trudno dostępny w a bo wbre w pozorom zapotrzebowanie rynku no to wina polskiemu jest dosyć duża, a ich skala produkcji w winiarniach on jest stosunkowo niewielka to coś z tego wynikające Anny poza tym lot SA po jakimś narzędziem, które się teraz znajduje się szukamy produktów bardzo autentycznych szukamy też produktów z Polski chcemy wiedzieć, skąd pochodzi chcemy promować nasze ziemie, więc trudno stąd też się bierze ta cena, ale trzeba powiedzieć, że jest ono dużo bardziej uzasadniona w przypadku polskich win niż francuskich win, dlatego że tam jest dużo większa skala produkcji jest takim domu bardzo tradycyjne przemysł u nas dopiero on rośnie no tak, bo za bardzo nie urośnie, bo gleby nie mówią mówią żona to klimat nam się zmieniają się coraz bardziej ciepło i jezior winiarnie w tej przesunął się u nas będzie odpowiednie, a klimat do produkcji wina czy wkrótce ożyje oliwki rodzicem może nie wiemy przestańmy ziemniaki w znacznie mniejsze listki oliwki wino, a silną włoski styl życia Super absolutnie zalecony z żywieniowego punktu widzenia tak tak to jest dziś tylko, żeby świeże owoce możesz złożyć rolnicy się pojawią pomysł uważa się czystość Bałtyku raczej na to nie pozwala jest pani ulubiona sztuczka taka zaś taka, na którą pani nawet wiedząc to co pani wie daje się złapać ja bym tego nie nazwała sztuczkom zawsze na mnie działa taka autentyczna obsługa może czuje, że osoba, która nie obsługuje lokalne naprawdę wie co lubi wie, gdzie jest jego interes zwierząt, gdy on będzie autentycznie miły będzie mi dobrze doradzą dostanie Nobla piłek, więc nie nazwałabym tego sztuczkom, bo to ma świadomość, że to osoba, która pracuje i która chce zarobić, ale gruby tom pracę bardzo dobrze to pozytywnie odbiera, ale sorry taki kelner kelnerka musi mieć trochę też jak gdyby możliwości to sprawdź kości tak, bo często spotykamy osoby, które mówią tu proszę pani np. za te nóżki są nieświeże, a to ja nie wiem jak to było to się w toto szefa szefa nie ma w państwowym Krystek z Rzeszowa nie ma też decyduje o tym i ich 4 mamy osoby, które w ogóle nie ma żadnych spra w w części ruszt z bardzo irytujące szakale Słowik tak oczywiście natychmiast zabieram przyniosła do takiej nie wiem tygodniowe albo hit tygodnia już faktycznie można z nim zrobić to, że wrócimy do naszej rozmowy po informacjach Radia TOK FM dr Dagmara Staniszewska z zakładu zarządzania w gastronomii hotelarstwie wydział nauk ożywieniu człowieka konsumpcji szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego jest państwem gościem informacje 1140 po informacje wracamy UR w Cezary łasiczka program Owczarek dr Dagmara z angielska zakładu zarządzania w gastronomii hotelarstwie wydziału nauk ożywieniu człowieka konsumpcji szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego z państwa i moim gościem rozmawiamy o narzędziach, które pozwalają manipulować cenami w tak, żebyśmy wracali dłużej siedzieli więcej wydali, aby wyszli z uśmiechem na twarzy i w ogóle nie zastanawiali się, dlaczego tak bardzo przepłacić my za coś w co mogliśmy za ułamek tej ceny w inny, choć w innym miejscu albo albo w domu no ale trochę na własne życzenie i także w sensie pozytywnym znaczy po to, wychodzimy z domu, żeby właśnie przełamać ten być może monotonię tak, żeby inaczej z jej, żeby w innym gronie z jej żeby, żeby spróbować nowych potra w żeby, żeby ktoś dla nas gotował i nas obsługiwał my tak dalej i t d . widziałem w kilku dużych miastach takie restauracje, które otwierały się i nawet po kilku miesiącach stały przednimi non stop kolejki już starej co tu jest jak to co tam co to takiego się dzieje, że są non stop kolejki i zastanawia się czy te kolejki są kolejkami naturalnymi klientów, którzy po prostu miło jest tam się tak smacznie, że po prostu będę stał do rana, ale wejdzie czy też są to nic nie wiem studenci z 8 zloty w nadgodzinach dłuższy stoją od rana do nocy w powiedzmy tak, że jeżeli ktoś jest od kilku miesięcy to na pewno musi zatem jedzenie tak czy żywność, która jest smaczna i pół w no i bez sensu jest utrzymywanie kosztów utrzymania ludzi w kolejkach, ale prawdą jest to, iż można Polskę i w Polsce to nie do końca, ale na Zachodzie istniejących takie zarządzanie kolejką żona to utrzymywanie ludzi przed tym wejściem świadczą o tym, że skoro ludzie stoją do restauracji to znaczy, że warto poczekać warto zjeść, więc to jest też takie działanie klasyczna marketingowa takiemu sprawiając, że ludzie o tym, rozmawiają no tak powiedziałam, jeżeli zatem nie pójdzie, więc nie pójdzie za tę smaczną żywność to wszyscy zdamy sobie z tego sprawę przy zaczniemy poczujemy się oszukiwani przestaniemy stać w tych kolejkach też zależy czy pan to jest miejsce, które mi są jego pobliżu jesteśmy czy bywamy często czy jest jakiś czas bez wypłat w wakacyjny w Sopocie są 2 knajpy blisko siebie, które słyną osiedla jednak bardziej znana druga mniej znana wczesną właśnie jest ze świeżej ryby w i tam mniej znane im mniejsza przez długi czas serwowała najlepszą rybę wydawało się też jak gdyby w lepszych warunkach wzrasta druga jest to knajpa, do której wszyscy, którzy przy pojawia się w Sopocie od razu kierują swoje kroki każdy zapytany, gdzie można zjeść dobrą rybę słynną sopocką świeżą rybę mówi tutaj to miejsce i ludzie są ważne, ponieważ dobrze 2 wizyty w świat po są co najmniej 3 maksymalnie Wizytek uświadomić nam, że są taką ofertą przeciętna no ale z ich powodu jak już jesteśmy w Sopocie to zawsze tam, którym setki odczyty z tak, że chyba teraz mamy bardziej komfortową sytuację niż kiedyś, bo nie musimy tylko bazować na tych Emitel zwany marketing szeptany jest internet i internet obnaża bardzo mocno istnieją różnego rodzaju aplikacja, a których klienci oceniają lokale gastronomiczne i możemy sobie przeczytać najróżniejsze opinie i w ciąży zmniejsza to ryzyko wyboru lokalu po drugie, może tak być dla nas jest niesmaczna, bo to nie sprostał naszym oczekiwaniom na kogoś innego może być smaczna no jest jeszcze bardzo ważną rzecz trzymano tak powiedział jesteśmy tylko słowami, tak więc chcemy być w modnych miejscach jak już wychodzimy o chcemy mu się później czasami pochwalić tym, gdzie zjedliśmy co zjedliśmy stąd to renomą lokalu w Markach a zanim to jest bardzo ważna i to czasami rekompensuje te niedostatki notariuszom czy język chcemy jeść wszyscy o tym, gadać chcemy, by wywołać ceny żywości chcemy, by wołać chcemy pokazywać zdjęcia, czego zjedliśmy jest potężny trans EU, albowiem są blogi kulinarne są programy kulinarne Polacy, ale i przypomnieli sobie, że gotowanie to jest frajda to jest on, że chodzenie do restauracji można mówić o niego człowieku, gdzie bywam co wybiorą to jest pewien sposób opisywania siebie, więc w ciążę, kto już restauracja jest uznana, bo to nie jest problem w myśl, których fascynują pro po programów kulinarnych jak to jest ludzki gest pyta o to wcześniej może właśnie dzieliły się wrażeniami wcześniej, ale jak to jest, że ludzie wciąż odwiedzają restauracje osób, które dla sławy i pieniędzy wydają na antenie Bogu ducha winnych ludzi czy naprawdę przepuszczają ich przez takie warunki, że naprawdę nie życzy najgorszemu wrogowi, a za chwilę mienią się tutaj najbardziej ekstrawaganckim znakomitym wyśmienitym elitarnym szefem kuchni, którego po prostu trzeba zapłacić 1 000 000 zł za kawałek chleba z masłem to paradoks jest klasyką w ludziach zobaczmy co się sprzedaje sprzedają się reality show sprzedaje się przemoc sprzedaje się fakt, bo tą są bodźce, które ma coś silnie działają na nasze emocje ona powodują, że jesteśmy pobudzeni, że jesteśmy zainteresowani i oczywiście ktoś powie nie podoba mi się to co robi ten celebryta czy osoba na antenie telewizora, ale bardzo często i tak pójdziemy do tej restauracji po prostu z ciekawości, dlatego że ten sygnał był tak silne i był tak emocjonalność zapadną w głowie i część ludzi nawet nie będzie wiedziała, że to właśnie taki bardzo silne podprogowe biologicznym Boże spra w już 8 tys restauracji naprawdę powinno zachować w umowie, ale raczej na mapie miejsc, których unikał w handlu nie przy nim nie wszyscy są identyczni jednak te Mass media kształtują naszą świadomość wpływają na to, że to mocne bolce bardzo przykuwają naszą uwagę, iż to budzi zainteresowanie bo gdyby nie budziło zainteresowanie nim mielibyśmy kolejnych sezonów programów kulinarnych, w których takie atakiem emocje są produkowane w waszym z drugiej strony może to trochę tańszy jest kwaśna Kaziuka masochizmu piętnasta już jesteśmy też wiedząc co nas czeka jesteś my decydujemy się na to, żeby to właśnie dać w co robisz wszystko dla Małecki sławy nie wszedł do Stanów adrenaliny to akt stanu adrenaliny, których poszukujemy, a ponieważ może być groźna, ale społeczeństwo zamrażarki zblazowany potrzebuje silnych bodźców, więc wierszem polityka nas miara w no nie wiem co niektórym na pewno tak, ale to, że jest druga rzecz działa i co niektórzy chcą skonfrontować zresztą opinia ta autorytarna to jednak powiedział tom chcemy się przekonać tak jest przecież mamy potężną falę hejtu w internecie ktoś pójdzie tylko wyłącznie dlatego, żeby móc mówić, a to witamin jest tak Super, więc na to to są te niskie emocje którymi się czasami kierujemy to jest fascynujące wykorzystanie zapłacisz wyższą cenę premium po torze pojeździć i nie z takiego moja babcia gotuje w zdecydowanie są takie one częściowo u osób docelowo znajdzie się w noc dlatego też bardzo wiele restauracji w zlotych takich lamp powiedzmy knajpek czy bardziej o złym jedzeniem domowym mówi smacznie Bauman słusznie, bo mamy, a prawda jest taka, że w restauracji powinno być smaczniej niż suma powinniśmy być zaskoczeni powinno być lepiej niż umowny w obu mamy smacznie, ale chyba zawsze tak samo Broda tamować taki zasób kilka popisowych potrafi je od stanu w 100 lat no może nie Arcelor na ileś tam ciągle mocno eksploatuje SA, a w restauracji powinniśmy być mimo wszystko zaskoczy ani zdecydowanie pozytywnie, ale powinniśmy być zaskoczeni niż powinno to przerasta nasze oczekiwania to przerasta nasze oczekiwania wtedy jesteśmy naprawdę zadowoleni wracamy powiedziała pani, że w Polskę wstążeczkę w w ogonie tych różnych warzyw zostanę siekiery czy są jakieś takie najnowsze narzędzia których, który jeszcze u nas nie występują już gdzieś tam Emmy za oceanem albo na dalekiej północy są wprowadzane nie wiem może dziś w trybie elektrycznym podaje stoczył większość tych wyników badań, na których my bazujemy na właśnie tą materią manipulacja czy zarządzaniu to są wyniki badań bardzo często marketingowy jakościowych ilościowych też z nowych metod, czyli neuro marketingowych myślę na pewno żona na świecie bardziej rozwiniętej bardziej świadomie używany jest marketing sensoryczny marketing doświadczeń, czyli tutaj jest przywiązywano większą wagę do moderowania tym doświadczeniem takie narzędzie jak n p . Player w restauracjach w Polsce oczywiście występują, że można, by ani skomponować, by planista w zależności od pory dnia tygodnia, ale polscy restauratorzy bardzo rzadko z tego korzystają, więc dostępność narzędzi i SLD słychać muzykę tak tak to w tym dostępność narzędzi jest ona może nie nie wszyscy je wykorzystują, bo jednak teraz ten transfer tych technologii no no już niema takich granic jak kiedyś co jest chyba raczej kwestia świadomości restauratorów w Azji, gdzie ktoś przyjdzie 10 osób każda skomponuje noblistę w Szczytnie myślisz pojedynek, której list nigdy nie, a to one menadżer lokalu gastronomicznym restaurator powinien wybrać muzykę, która jest po pierwsze, zgodna z profilem lokalu czy, jeżeli jest restauracja włoska to powinna być muzyka włoska w zależności czy jest n p . to piątek wieczorem o godzinie dziewiętnastej duży ruch chcemy, żeby klienci szybciej jedni szybciej wzrośnie w poduszkę wtedy troszeczkę szybsza szybsza ta muzyka ani z ulicy tam zaczął malunki są to z West etyce tak brzydko szybszą, a jeżeli jest to poniedziałek zwołano handlowałem TFI to wolniejsza w Czyżbyśmy wymuszali pewne reakcja klienta, żeby ona jest tak, że żyjemy jak, lecz odwrotnie absolutnie, jeżeli jest to odpowiednio Darzbór już jest odpowiednie tempo szybsze tempo pojedziemy szybciej, bo to muzyka nas troszeczkę pośpieszą, jeżeli jest wolniejsze tempo pojedziemy wolniej, ale coś więcej wydajemy na alkohol pieczemy politycy realnie kolegę z wolą muzykę taka bardziej sentymentalna to więcej wydajemy na zapis smutki, a podobno także przy może wtedy rosną one, a sieć, a jeszcze oprócz szybkiej muzyki z takim sygnałem może być kelner kelnerka dyskretnie jest mało dyskretnie spoglądam co zegary tak LED szukająca te dotykają tworzących park, ale to złym tonie w dobrej restauracji to też jest nie powinniśmy spotkać, bo głupio i jest także stroi głupie siedzieć, przed którym z jak wszystko zjedliśmy coś co się czuje zagroda muzealna mnie, że to poszerza wraz z restauracją złości wszystko zjadłem z morzem morzem co zamówił cokolwiek jest frytki albo zagra w inny w ale kto to jest nasz problem, że my czujemy, że powinniśmy wejść, a oczywiście, jeżeli widzimy, że stoi klient kolejka klientów jest duży ruch to wtedy zbyt wiele przeszedł przyciągał detal każdy pożar zwracają w ogóle klucze już halę dworca, gdzie będę siedział to co jest on trudnym klientem, bo jest farbowanym lisem z najtrudniejszych klientów no ale są też tacy są potrzebni, bo to też uczelnia wysoko zawieszą poprzeczkę w tym wszystkich Rysiu poświęcono taka moja działalność edukacyjna edukacyjna w 100 stron tak, ale o to, żeby wszyscy potem mogli przyszli być obsłużony na najwyższym poziomie to myślę, że trzeba powalczyć o procent od obrotów nie ogarnia mnie to jak to jest wszystko RO Th World Trade są uczciwe zamiary i tylko nie wiem czy kelnerzy tak to postrzegają to wydaje się, że dziś ktoś podjął się tej trudnej pracy NATO w jakimś celu tak, żeby właśnie to doświadczenie gastronomiczne, bo jak najprzyjemniejszy dla klienta jest go tak dyskretnie po prostu podkreślam, w których w przód obszarach można, by się troszeczkę polepszyć dyskretnie są to problem ma też tkwi w tym, że obecnie zawód kelnera w Polsce nie nie cieszy się renomą na świecie całkiem inaczej u nas nie nie przywiązuje się takiej wielkiej wagi do szkolenia kelnerów jest to są bardzo często naturszczycy studenci, którzy chcą dorobić i nie mają wiedzy i umie mało tego wciąż jest ich za mało wszyscy szukają kelnerów zabijają się kelnerów z z Ukrainy sprowadza kelnerów zdecydowaliśmy się na bardzo pani dziękuję dziękuję dr Dagmara Staniszewska zakład zarządzania w gastronomii hotelarstwie wydziału nauk o żywieniu człowieka konsumpcji szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego, bo państwa gościem dziękuję pani doktor jest informacja za chwilę o godzinie dwunastej po informacjach Mikołaj Lizut jego program na dzisiejszy program przygotował Paweł Zientara, a realizował Adam Cieciura Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA