REKLAMA

12 potraw, czyli ile zdrowia w tradycji? Rozmowa z prof. Małgorzatą Kozłowską-Wojciechowską

OFF Czarek
Data emisji:
2016-12-23 10:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
33:26 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Cezary łasiczka programy off czarek dzień dobry witam państwa bardzo serdecznie zapraszamy dzisiejsze spotkanie wszyscy już prawie świątecznych nastrojach świąteczny nastrój także pani prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakładu farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego dzień dobry witam serdecznie pani zintegrowanie redaktorzy witam państwa bardzo serdecznie jutro wigilia, a pojutrze w najdawniejszych dziejach świata tak, ale Rozwiń » także, by tak los wielu powodów oczywiście można, by mnożyć godzinami rozmawiać dlaczego, ale 1 na mieście z powodów to jest taki, że ci wszyscy, którzy nie wyjadali przez cały rok w albo dogadali, bo to nie musi być koniecznie spełniony warunek spotykają się przy słynnym wigilijnym stole no i tam próbują, a to parzyste od nieparzystej liczby potraw zaś się tradycji no ale w wigilijny stół i potem kolejne stoły, które sprawiają, że siedzimy gadamy i tylko sięgamy, a to górę czeka Atu kurczę czeka to Karpik, a torebka, a po grecku ułomne, a to żelatyna Anny Jantar, czyli galareta tak gra Nowaka i po prostu potem staramy się jak święta kończą wstać od tego stołu nie da się przyda się tu trzeba wtedy jest wymienić koszulę na numery większą spodnie na 2 numery większe i na IT to taka spuści z nas świąt m. in . ale poza tym jest bardzo przyjemnie zastanawia się co się dzieje w naszym organizmie z naszym ciałem jak by jak święta wpływają na nasze zdrowie, bo od świata nasze zdrowie psychiczne to zdrowie społeczne doskonale tutaj tam naruszył no właśnie dotknął pan chyba najistotniejszego problemu by za wyjazd bardzo lubi ja od dawna od dawna mówicie o jedzeniu o ich wpływie jedzenia na nasze zdrowie naszych zachowaniach żywieniowych natomiast szczerze powiem panie redaktorze tylko poprzez sympatię do pana ogromna i szacunek przyszłam dzisiaj do studia państwa, żeby porozmawiać nam m. in . o zachowaniach Polaków przy stole wigilijnym, ale nie lubił mówić o zdrowiu i Wigilię i święta, dlaczego dlatego, że tak jak pan sam powiedział zdrowie to nie jest tylko ciało ta jest również nasza psychika to jest nasz umysł, czyli i zdrowie psychiczne i zdrowie fizyczne 1 i oczywiście wszystkie inne zgodnie z definicją prawda zdrowiem czynniki mają wpływ, jeżeli ja patrzę z wielkim takim jest im wielką troską na to co się niestety robi z jedzeniem w Polsce to znaczy każdy sobie przez cały rok my jesteśmy ludźmi bardzo z bieżącymi zagoniony mi nie myślącymi o jedzeniu, ale proszę wziąć pod uwagę, że rok 1365 dni, chyba że tam prawda co 4 lata się 1 dzień zmienia natomiast mówimy o 3 dniach świątecznych, bo wigilia na wieczór i potem te 2 dni świąt czy te 2 dni czy 32 , 5 dnia decyduje o naszym zdrowiu nie tyle tylko, że to jest czas, kiedy my możemy się zastanowić, że wszystko to co gospodynie przygotują na stoły wigilijne czy świąteczne robił z sercem nawiązek zamysłem robią dla podtrzymania tradycji dla podtrzymania więzi rodzinnych tak na dobrą sprawę oczywiście od grzybów ją różne przepisy teraz niestety to nie jest już udziałem każdej gospodyni ba niektóre nie mają nawet na to czasu zamawiają 2 tygodnie wcześniej w sklepach w różnych punktach prawda przygotowanie wigilii przez kogoś innego no niestety no takie są czasem musimy się z tym pogodzić tego na ogień szybko nie zmienimy, ale ja n p . u siebie w domu robię wszystko, by wigilia sama na święta sama, kiedy wiem, że mam z tym problem miałabym z tym problem na co dzień, ale proszę mi wierzyć jak Robbie coś na Wigilię tego karpia, bo bez tego sobie nie wyobrażam sobie w domu nie wyobrażam ligi bez zupy grzybowej jestem należę do gal gazu z LUKS pogrzebowych ani barszczu owych akurat domów to naprawdę myślę o tym, że, że ci, którzy przyjdą do mnie na Wigilię wiem, że czekają na to zupę jada zupę robię tylko raz w roku nic z tego względu, że nie zjadła, aby mieli wcześniej prawda kilka razy w roku nie, ale dla mnie jest to przepis wigilijnej zupy ja o tym, myśli wiem, że wyjdą zadowoleni jak co roku w związku, z czym ja myślę, że mówienie czy akurat ten wpływ tych dań na nasze zdrowie ma znaczenie ja myślę, że mało komu świąteczne jedzenie zaszkodzi, dlatego że my w przechodzimy i mamy ogrom endorfin, bo jesteśmy razem, bo to jest czas, żeby ludzie ludzie są stadnie ludzie chcą być razem, a nie leczyć po ulicy jeszcze Hamburger, a prawda ja nie mam nic przeciwko dobry Hamburger dał tyle tylko, że gorzej, jeżeli mienie poświęcamy na to jedzenie czasu w ciągu roku stoły to był maj i lnu i 2 są najważniejsze meble w domach prawda to jest łóżko i stół łóżko obok prokreacja, a z i przyjemność, a stół, bo łączył natomiast teraz myśmy przeszli jak ja już trochę żyję na tym świecie przeszliśmy przez różne stoły ona kiedyś były ogromne, a potem metraże nam nie pozwalały na to, że zakładane prawda metraże nie pozwalały na duże stały te rodziny się zmniejszały i w zasadzie na święta do stołów zostawiamy stop stały strażniczki i t d. żeby było nas dużo, żebyśmy byli razem ja myślę, że jeżeli na stole wszystko jednak wigilijnym wigilijna wieczerza w sumie jest 1 ze zdrowszych dni od takich zestawów potra w Polska taka tradycyjna, bo ja absolutnie uważam, że to jest tylko i wyłącznie rybna kolacja na nie wyobrażam sobie na stole kawałka mięsa osobiście ja, ale oczywiście nie gani nikogo, kto na dyspensę kościelną kilkanaście lat temu jej zezwoli nam jeść mięso nie wiem po co ma, ale ja się na tym nie znam to nie moja dziedzina natomiast uważam, że taka tradycyjna Polska wigilia generalnie jest bardzo zdrową dominuje śledzie na obozie mu na Karaiby dla mniej armię, który jest 1 może nie szukajmy w nim tych kwasów omega, bo to zaraz prawda omega 3, bo zaraz to ludzie tak myślał jak ja, zwłaszcza coś mówię nie to jest doskonała z ruchu dalej bal zaleca karpia pani profesor jest też taka żona dużo ości, więc nie da się złapać takiego tła tych wzrostów w oknach trzeba delikatnie oraz wyjaśnić po kawałeczku no widzisz zauważamy tarota to pan powiedział coś takiego natomiast oczywiście myśli pan już smażonym karpiem szlak galaretki mnie ja Gallery na drugie Echo miasta, ale zapraszam pana w takim razie był w ręku państwa może wszystkim nie dał rady na mojego karpia, gdy nie znajdzie pan ości, bo to jest właśnie to z tym mija walce, przygotowując dzwonka karpia dzwonka ani kawałki, gdzie wyjmuje ości nawet najmniejszej malutkich dzieci moje karpie mogą je w galarecie, bo uważam, że to jest właśnie to co ja mogę włożyć do potraw i o to mi też chodzi my wkładany wysiłek wkładamy serce wkładamy na jakiś myśli zamysłu, żeby to naprawdę zrobić przyjemność drugiemu człowiekowi i to jest moim zdaniem coś co jest najcenniejsze w przygotowywaniu świąt i wracając do tego myjni no mamy śledzie mamy karpia może mnie pani profesor poruszony po informacjach Radia TOK FM bar zaprasza informacji już za kilka minut o godzinie dziesiątej 20 prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakładu farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego jest państwa i moim gościem informację, że kilka minut dziesiąty 20 po informacjach wracamy do programu off czarek Cezary łasiczka program Owczarek prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakładu farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego z państwa i moim gościem jutro wigilia odpowiednich potrawach rozmawiamy z punktu widzenia zdrowia, ale dość nietypowo, zanim do obiecanego wspaniałego przestań my nie powrócimy jeszcze się przy tym stole zatrzymać, bo to jest bardzo ważne, że przy czym on właśnie to, że zbieramy się zbyt rzadko niestety 1 z powodów, dla których przepadam za Meksykiem jest taki, że tam w Meksyku, kiedy ludzie umawiają się w restauracji na obiad to bynajmniej o to, żeby chwilkę pogadać i skonsumować to jest uczta niekoniecznie uczta potraw, ale uczta, że to, żeby być razem takie spotkanie w restauracji czas trwa 45 czasami nawet dłużej godzin jest fakt chodzi o to, że siedzimy gadamy coś przekąsić my siedzimy gadamy coś przekąsić my siedzimy granat bez zbliżymy gardło siedzimy gadamy to człowiek jest wstając od stołu ma wrażenie, że oczywiście zjadł, ale przede wszystkim spędziłem znakomity czas ze znajomymi przyjaciółmi el Pank poleciał bardzo daleko do Meksyku, a przecież możemy trochę bliżej do Włoch, chociaż może zobaczyć we włoszech jedzenie to nie jest jedynie dla konsumpcji tylko jedzenie dla bycia razem, jeżeli wieczorem wychodzi pan w jakikolwiek Restaurant restauracji katoliczka jedno Witsel nieważne jak nazwiemy we włoszech to ma pan również stoliki, które są jak ja mówię ruchome, bo tam ludzie przychodzą odchodzą porozmawiają napiją się coś przekąsić są to jest właśnie łączenie ich siedzibie nawzajem, że my utrzymujemy kontakt Jana noc zdarza się bywam warszawskich restauracjach ludzie przychodzą konsumować ludzie nie przychodzą, żeby być razem z bardzo rzadko w związku, z czym my wybieramy restauracje oczywiście pod kątem pod kątem tego na jakiej zmieni czy nam będzie to odpowiadało czy nie ani pod kątem miejsca czy będzie nam wygodnie tych kilka godzin spędzić w związku z tym, bo jeżeli ja np. zamawiam miejsce w restauracji to mówią mina taktu 1,5 godziny tu przyjdą tego punktu co 1 , 5 godziny będzie Stalin walne co to jest 1,5 godziny prawda w związku, z czym ja ja lubię i z przyjaciółmi do restauracji i Milicza wtedy czasu na pytam dziecko, które zamykają restauracje prawda na ogół na to są kolarze wybiera pani takie do ostatniego klienta lub bardziej żydostwa, bo też mam niedosyt im czasu na porozmawianie bycie razem i dlatego święta w Polsce jak traktuje jako ten Święty czas bycia razem tradycja religia rodzinna pierwszy dzień rodzinny Ammann drugi dzień dla przyjaciół i to jest cudowne proszę zobaczyć myśmy tak jakby od wieków podziemi i w związku z tym co tydzień co mówimy o tym, jaki będzie jadłospis nie tylko mówimy to jest dzień dla tych to jest dzień dla tych tydzień dla tych, czyli jest z założenia bycie razem ja myślę, że właśnie to jest istota jak wspomniałam o tym, ani oczywiście menu wigilijne jest dla mnie jedno uświęcone i te 13 potra w na moim stanie 13 rok i tak 13 potra w tak jakoś z domu wyniosłam i te 13 potrafi być musi lubię lubię przygotowywać, choć jest to dno ciężka praca w pracach, dlatego że ja mam takie bardzo stare, ale wszystko ręcznie żadnych tam zespół produktów z żar w beczkach żadnych wszystko ręcznie łącznie z tym, że jak zaczynam o wigilijnych czasach mówić po i Robbie to moi przyjaciele z śmieją jej rodzina, że tak weź Jacka Ts imię mojego męża Jacka Bejma kutrem między nogi no bo tak robimy i to jest jedyny ma ona oznaką Tryton ogólnie bez nagród nie ma świąt prawda i alerty cudowne powiem panu, że to błąd bardzo wielu latach małżeństwa się z mężem zawsze cieszymy na ten okres przedświąteczny, że jesteśmy razem w kuchni, bo na co dzień to albo jest mój mąż jeśli przyjdzie wcześniej do domu albo ja i to jest nas na, a potem przy tym stoliku dziś spotkamy to prawda, bo jemy razem ale, ale tylko we dwoje w związku, z czym to jest to jest już takie wszystko inne, a wigilia jest wigilia o i to robimy razem i uzupełniamy się cudowne ja naprawdę wydaje mi się, że nie doszliśmy do takiego momentu i co mnie bardzo cieszy i to jest chyba zasługa Ano różnych czynników, że mężczyźni zaczęli się przyznawać, że są dobrymi kucharzami, bo ja osobiście wychodzę z założenia, że mężczyźni są najlepszymi kucharzami my kobiety jesteśmy osobami organizującymi wiele rzeczy, ale wyrafinowane smaku mężczyzn jest dla nas trochę inna nieznana mi inaczej postrzegamy my jesteśmy tak na co dzień, a mężczyźni są od tych świąt i to lubię i toteż jest cudowne i dusi nie ma przed, czego wstydzić jak patrzy na młodych ludzi i a szczególnie młodych mężczyzn, którzy mówią no tak, ale ja umiem robić to, bo dodaje taki czy inny prawda dodaje tak uczynią przyprawę to oczywiście wzięło się na tak jak mówi jest trend takich programów różnych kulinarnych, że mężczyźni też dominują w wielu programach nauki i w związku z tym i przestaliśmy się tego wstydzić za czasów mojego wielkiego rywala właśnie mówiło mężczyźni kobiety w tych rolach to mnie po to, żeby poniżać innych mężczyzn kobiety w armii ocenia to ja to ja, dlaczego pan, że może nie ja nie mówią o wyjątkach, ale mówi o tym, że przestali się mężczyźni kryli się z tym, że ich kuchnia interesuje, bo widzi pan jak ja byłam młodą osobą to z chłopcami nie dało się rozmawiać o kuchni oni jechali i że mogą nawet wodę przegotować przyp ani w czajniku tak było za moich czasów Bojas takiego do okresu szef MON ze związku, a teraz nie teraz mężczyźni podają przepisy się tego nie wstydzą to jest dobry pani profesorem zaryzykował takie taki pomysł a gdyby tak święto niekoniecznie te Bożego Narodzenia czy te, które znamy Doroty wprowadzić jakąś taką tradycję, żebyśmy się spotykali właśnie z rodziną raz i z przyjaciółmi drugi raz no nie wiem co raz miesiącu NATO byłoby moje marzenie powiem szczerze ja myślę, że rzecz dzieje się dziwna w ostatnich latach mianowicie ludzie przestali się spotykać ludzi się komunikują myślał, że się komunikują, bo wysyłają SMS-y wysyłają maile, bo czatują jak tygodnik osobiście, gdy Jaś ma swoje lata ja tego nie rozumiem jak może mi coś wirtualnego zastąpić bycie z drugim człowiekiem tak jak z panem studia teraz ta rozmowa dla mnie nie byłaby możliwa, gdybym ja pana ani widziała nie widział pana oczu pana twarzy mimiki i mam nadzieję odwraca co oczywiście i to jest to jest rzecz, która ludzie z siebie pozbawiają nas czegoś co jest najcenniejsze, bo my wbre w pozorom potrzebujemy drugiego człowieka i naprawdę potrzebujemy go w każdej minucie w dziale wiem co to jest samotność, bo mam pacjentów ja wiem, jaka samotność jest okrutna jak ona destrukcyjnie wpływa na człowieka strasznie destrukcyjnie, ale co innego jest samotność przymusowa, a co innego, kiedy ja mówi Diana godzimy się zamyka w pokoju proszę mi nie przeszkadzać chce być sama, ale to nie jest samotność, bo to są też różne pojęcia i to co pan zaproponował, żebyśmy 1 dzień mieli dla rodziny w miesiącu drugi dzień dla 23, że wszystkie, a Polska Boże mam marzenie możemy sobie marzyć, gdy jej trasa tej pomarzyć można na marzę o tym, bo jak kiedyś nie wyobrażam sobie 23 × w tygodniu uczymy się nie spotkać z przyjaciółmi jak twierdzą, że ja ich nie mam tylko my nie mamy czasu rzekomo ma to rzekomo, bo to jest on nie wiem co żeśmy pogubili się i to nie tylko dotyczy przecież nas tutaj nad Wisłą no to jest taki trochę trend, przez który chyba sądzę musimy przejść test taka ewolucja my jesteśmy na takim ramieniu z prawda no może już dochodzimy do tego szczytu i potem znowu będziemy musieli się spotykać natomiast myślę, że trzeba młodych ludzi przygotowywać do tego, że życie trochę inaczej wygląda niż czad życie trochę inaczej oferuje nam możliwości niż Lech Kowal nie czytam prawda mam 1 000 000 przyjaciół, bo obok ktoś kliknął w coś tam nie wiem nie jestem nawet żadnych forach społecznościowych natomiast nie jestem z bardzo prostej przyczyny właśnie ze strachu ze strachu, bo Anu siły, by mi się to spodobało, choć nie wierzę w to znając siebie, ale uważam, że naprawdę lepiej 10 minut porozmawiać z kim, stając na ulicy niż godzinę prawda czatować czytam Blake zobaczcie jak to się mówi nie wiem, bo co innego jest, jeżeli ja tego drugiego człowieka mam przed sobą czuli jego czuję go wszystkimi swoimi zmysłami, bo wtedy rodzą się może inne myśli i dlatego takie stoły wigilijne stoły rodzinne stoły dla przyjaciół uważają, że najlepiej nas zapładniania ją do działania w życiu to właśnie zmieściłem pewną modyfikację do 1 z portali społecznościowych pomyślałem sobie po ogranicza bardzo liczbę znajomych w tym prezydenta ważne, by bardzo zręcznym i pomyślałem sobie, że od nowego roku, bo też wcześniej, ale takie postanowienie noworoczne, że wśród znajomych będę miał tylko te osoby, z którymi się spotykam co najmniej raz miesiącu w fantastyce czy, jeżeli z kim się nie spotkałem raz miesiącu usuwam, a LOT-em być może z powrotem, ale co najmniej raz miesiącu spotkanie takie, że usiądziemy porozmawiamy czy tam będziemy Stali wszystko jedno, że gadamy, że widzimy się ze sobą jesteśmy coraz wyżej radzimy jednak pyta dobrze to wróci do tego pytania po informacjach Radia TOK FM prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakładu farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego jest państwem moim gościem informacje o godzinie dziesiąty 40 Cezary łasiczka program Owczarek państwa moim gościem jest prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska zakład farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej warszawski Uniwersytet medyczny im pytanie przed informacjami o nagrodzie pan powiedział przed przerwą panie redaktorze ja takim nawet Belfer się we mnie obudził chciałam jak panu zadać w dolarze co spowodowało, że pan ograniczył też czaty nam na w tych sporach swoich i jej potrzebuje pan drugiego człowieka państwo po oczy koncepcja tego z forów społecznościowych była zacna znaczy chodzi o to, żeby ludzie łączyli się, bo dlatego, że mają wspólnych znajomych dlatego, że ma spore zainteresowanie, czyli idea, bo taka, że łączymy się, bo łączy nas więcej niż nam się wydaje IT systemy pokazywały, że to, że bardzo mu zbieram znaczki albo lubimy zwierzątka, ale potem okazało się, że to jest właściwie gra o popularność popularność mogłaby oznaczoną liczbą znajomych teraz nieważne czy tych ludzi znamy tak z punktu, a nie żużlowa chyba klucza gra nieważne, że ich znacznie nam chodzi o to kto ma więcej to ja mam 1500 piąta 2000 ja mam 3000 i t d . tak dalej, u których ma się to zatrzymał się poziom zaraz przecież ja tych ludzi w ogóle nigdy nie spotkałem, jakby się pan potknął no właśnie poszła sobie po co mi znajomi, których tak w ogóle nie znam nawet w Dagestanie polecieli w pierwszej kolejności woda są kosztem są tacy, których okna, kto wie kim są artyści nigdy nie w życiu nie spotkałem była to kolejna czystka na końcu się zostałem znajomymi z Estonii otrzymuje taki kontakt telefoniczny spotykamy się, ale właśnie spotykamy spotyka się, ale od nowego roku teraz wprowadzamy nową zasadę co najmniej raz miesiąc tak czy obecność znajomymi albo jesteś z nami jak jesteśmy znajomymi to spędzamy ze sobą czas, ale nie po za pośredniczenie w swym mężem to cieszy co pan powiedział, że spotykają się w ba to widać, że pan też przeszedł jakąś rewolucję prawda uległ pan pewnej modzie, bo to była moda Teodoro nie ma cudów nasz młodzi może potrzeba dania fast food, a prawda prawda nasyca nasyca potem tronie, a zresztą nie o to w tym chodzi, żeby zabić Wałujew, który stał właśnie cel społeczny wymiar dokładnie tak ja myślę, że właśnie takie hołdowanie tradycji nie wstydzimy się tradycji, bo tradycja no tworzy taką więź z ludzką przynależności do jakiejś społeczności tradycja jest chyba największym najsilniejszym w moim oczywiście odczuciu państwo możecie mieć inne zdanie, ale jest tym spoiwem i który naprawdę nas wiąże z miejscem jest taki geniusz dla akcji, że my przynależy my do tej społeczności do tego miejsca, a każdy chce wiedzieć, skąd pochodzi z tak genealogia czczona jest bardziej odległa czy mniej odległa ma w sumie znaczenie dla każdego z nas oczywiście szesnastolatek tego nie czuję nie potrzebuje nie rozumie, ale jak będzie 50 latkiem czy 56 latkiem to on będzie de go oszukał gorzej jeśli nie możemy odtworzyć pewnych rzeczy, bo wśród nas już niema tych bliskich, którzy mogliby nam w tym pomóc proszę mi wierzyć to bardzo bali bardzo my niestety należę już do tego pokolenia, które nie ma kogo w zasadzie zapytać natomiast ci, którzy może mogliby mi odpowiedzi sami nie pamiętają, jaki dzień tygodnia jest i to jest też bardzo przykre, ale naprawdę zbieranie tych takich tradycji dywan ja mam taką 1 świętą rzeczy w moim domu mówi świętą w Wodzisławiu to jest zeszyt w mojej prababki, do którego moja babcia i moja matka wpisywały przepisy kulinarne stąd moja tradycja ja mam bardzo taką podkręconą rodzinę z różnych stron europejskich i te przepisy są dla mnie już nie do odczytania w wielu wypadkach, bo to już jest zaś w no tak po Kleks zwany też prawda i plamami tłustymi również, ale to jest taka świętość, bo ja wiem, że ona o ten zaś przeszedł przez Terrence, a mojej rodziny on przetrwał wojnę związku, z czym to, kto ma taki walor ma niezwykłe dla mnie czy ja umiem korzystać tak jak niektórych przepisów korzystam, ale mam takie poczucie, że ja mam ciągłość i jeżeli mam następne pokolenie ja przekażę to oczywiście, ale jeżeli do mnie młodzi przychodzą na nas na Wigilię i mówią na brzegu nie najlepsza jest uparcie najlepsza kapusta z grzybami, a robi robimy ją nowy zupełnie inny sposób niż woda ze słodkiej kapusty bardzo trudna bardzo dużą siłę krzepę trzeba do tego, więc mój mąż, a odgrywa fundamentalną rolę to mówią niż, gdzie tego nie dostanie dyskonty Tomasz no właśnie z takiego zaszczytu i gdzie jest tylko 1 dzień w roku to jest tylko i wyłącznie na Wigilię i mówię to coś państwu powiedziałam wcześniej zupy grzybowej nie ugotuje w ciągu roku nie ja zrobię zupa pieczarkowa jakoś tam inna tak kurczowo proszę bardzo sezonowo, ale tej mojej wigilijnej nikt nie odważy się nie odważy się, bo uważam, że to jest tylko i wyłącznie na Wigilię dla uczczenia tego co jest najgorsze co dawniej z skarży się ich do potra w to Poznajmy te 13, a o no oczywiście te nie są takie potrawy, które go nawet ci błędna Jadze nie robię to też uważam, że jest ta potrawa chrzan po mojemu jest też potrawą prawda zakochuje pani Eli Nor jak w krajach jak nie powiedział na wigilii robię wszystko ręcznie dlatego to jest taki ktoś ci dał on gorący okres, ale robić ciasta robią oczywiście rybie robię sałatki muffiny kart w galarecie karp w galarecie śledzie w 3 smakach różnych jakieś znaki nowa czy tak jak sobie śledzia normalnego wolni i Jan Islandia pod pierzynką czy dużo taniej i Sladjana MOPS, ale co robię sama, a nawet już mamy 3 w lecie 23 po trawnikach czwarty karp czwarty, ale karp w galarecie karp smażony mniam w 2 zupa grzybowa z łazankami na miejsce już kolejny już 6 medali na więcej nawet my potem jest kapusta z grzybami ta jest bardzo na bardzo bardzo pracochłonne, ale jest potem oczywiście do tego Ćwikła chrzan tak jak powiedziałam majonez, bo boi ta sałatka jarzynowa na różni ją nazywają, ale ja lubię taką polską warszawską mnie tradycyjną sałatkę i marchewkę pietruszkę, a wszystko tak tak tak tak groźna jak i jedno niektórzy jeszcze czasami jakiś ryby dodam dodatkowo na Rabie takie takie ostre roladki z łososia na młodą bowiem, że ktoś tam bardzo lubi Natan był dla robię dla przyjemności dlatego kogoś, kto będzie na wigilii no i potem ciasta prawda i suszone owoce jednak kompoty suszu na tę samą związek do tego żurawina jeszcze jest obowiązek nauki taki Kisiel żurawinowy wylicza Stano i ciasta też, że państwa to jest to jest Rosja Polska rozpusta, ale też tylko raz w roku w Rabie tort orzechowy tort markowe grabie Strudze markową serio no i zaprasza na jeszcze zawsze podpytuję, bo też jest mało znana potrawa zupy śledziową mówi ja słyszałam o tej zupie z miedziowej natomiast nigdy nie robiłam i nijak to zmora nie zawsze taka nowość Ano właśnie w nadgodzinach no ale to jest cudowne pan ma zupę śledziową ja mam tu swoją zupę grzybową i pan powiedział to jest moja rodzinna, a i to jest najważniejsze, że ma pan tę rodzinną z US jakiś smak, który jest taki, którego się zaś nie bardzo da im, by zakląć w przepisie Brada można napisać, ale co trzeba i to wszyscy w rodzinie znają takich wiedzą, że nasze w tym roku ktoś inny robi wino ze Szczecina jest na realne ale, ale po raz znowu i to jest tak, że takie wspominanie Cieślak, kiedy ta zupa dobrze wyszła n p . Witan i w mojej rodzinie było także wigilia była no tak naprawdę bardzo tradycyjnym spotkaniem kiedyś nas się dało do ogromnego stołu bardzo dużo no teraz coraz mniej, ale te dania, które ja przygotowuję ja pamiętam od kiedy moja pamięć sięga i to jest dla mnie te najcenniejsze i nawet najtrudniejszych okresach naszego życia w stanie wojennym, kiedy trzeba było wszystko na kartki Kiedrowska trzeba było zdobywać to jednak mój ojciec, który nie wtrącał się nigdy w życiu do kuchni nic on naprawdę potrafił wady przygody przypalić jedyną rzecz, którą radiu to kupował karpie czy mu to zajęło 2 dni stania w kolejce to było nieważna to było jego i mój ojciec wtedy wszedł i prawda i to było 1 raz w roku, kiedy był w stanie zdobywać prawda i są też pamięta, gdyż n p . na nie ma taty ze mną ale, ale też jak tego karpia robię to myślę o nim prawda i łuski pani po to tak oczywiste łuski skrzela to jest to co robi Drozd daje prawda przyjaciołom, że ze to jest nasza pomyślność na ja muszę powiedzieć, że my ciągle z tymi rybami mamy kłopot no i jak często od pacjentów słyszymy jednak ta wigilia z Romami się ryby 2, więc nie należy jeszcze są tacy ludzie, którzy uważają, że ze debata nie mięso, a ja powiem państwu tylko 1 rzecz ryba to jest najlepsze mięso to jest również źródła tego żelaza, które nam chodzi jest mięso, które my wykorzystujemy prawie 100 % związku, z czym naprawdę nie bójmy się szukajmy tych morskich, bo one są cenniejsze pod względem składu, ale nie zapominajmy o polskich cudownych rybach słodkowodnych, którym naprawdę tego białka nam dużo dobrego lekkiego dietetycznego dostarczał, ale o diecie musimy jako modelu żywienia ani o wyrzeczeniu nawet model żywienia wigilijnego w Polsce może być naprawdę najzdrowszy, bo okraszony sercem miłością operowej z bardzo dziękuję pani profesor alk prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska z zakładu farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu medycznego była państwem dziękuję bardzo miłych cudownych świąt państwu życzę dziękuję pani profesor informacji Radia TOK FM już za chwilę o godzinie jedenastej po informacjach wracamy do programu off czarek Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA