REKLAMA

Żywność przyszłości, przyszłość żywności

Człowiek 2.0
Data emisji:
2017-01-07 20:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
49:50 min.
Udostępnij:

Dziś na świecie jest ponad 7 mld ludzi, do 2050 r. ma ich być prawie 10 mld. Wyżywienie tak ogromnej populacji będzie wymagało nowych odmian roślin i zwierząt oraz nowych technologii. Jakich? O tym opowiadali dr Agnieszka Masny i Tomasz Mróz.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
liczba zerówek klas mówi Ks Jan Stradowski przy mikrofonie witam państwa w nowym roku w audycji człowiek w 2 za to w prawie 4 lata na antenie, ale nie tracimy tempo niż rozpędzamy się w kierunku żywności dla produkcji żywności i tego co w ogóle w potrzeba nam nowej żywności nowych roślin nowych produktów po co się to wszystko robi jak monstrum w tym rola odkrywa Unia Europejska tym porozmawiamy dziś, ale za moment najpierw jest u nas zostały ogłoszenia internetowe zaprasza Rozwiń » na stan magazynu Fokus www w Kopkach Fokus Kopka PL tam państwo znajdą materiały dodatkowe powiązane z tym, o czym dziś rozmawiamy po odnośniki do artykułów, a także do audycji archiwalnych to oczywiście znajdą państwo na stronie Radia TOK FM TOK FM to apel dział podcast zmieniła się nazwa była święta są podcast, ale za to jest sama jest wyszukiwarka można znaleźć audycje także człowiek w 20 zachęcamy mamy audycją niemarnowania jedzenia chociażby mamy dosyć dosyć dużo na ten temat do powiedzenia ma audycja epigon etc dietetycy, więc pewne wątki pewnie chwycić się powtórzą ale, ale generalnie zachęcam do korzystania z policją także z aplikacji mobilnej, którą państwo mogą testować za darmo przez 2 tygodnie, które państwo chcieli do nas napisać człowiek w 2 Rabka 0 Mokka TOK TOK FM zapraszam do nas na adres mailowy otwarty na wszelkie sugestie pytania czy wątpliwości, gdyby państwo się do nas dołączyć na Facebooku znajdą państwo profil audycji człowiek w 20 w trudnych latach promować ono do nas wysyłać informacje przez komunikator Messenger to jestem mile widziana w, a wracając do tematu w żywność przyszłości przyszłość równości, choć tak moglibyśmy powiedzieć, o co tu chodzi dzisiaj ze mną w składzie dr Agnieszka Masny z Instytutu ogrodnictwa w Skierniewicach tam państwo i Tomasz mróz z krajowego punktu kontaktowego programów badawczych Unii Europejskiej kina gra w głosie pani doktor ja spojrzałem w pani specjalności naukowe i stwierdziłem zajmuje się pani np. truskawkami prawda w FAI no właśnie poprawianiem truskawek w pole uzasadni w jaki sposób dochodzi w moim głównym tematem pracy jest co jest hodowla nowych odmian w, czyli wytwarzanie odmian w sposób konwencjonalny, a więc poprzez odpowiedni dobór form rodzicielskich i krzyżowania, a następnie selekcja pośród otrzymanego materiału mieszańców tego tak pytam nie przypadkiem ten z, kiedy chyba 2 lata temu żona pomyśleliśmy, że jakieś truskawki Schmitz posadzili w ogródku jak się okazało, że jakieś oznacza, że trzeba wybrać odmiana trudno było mnóstwo w była taka różnorodność ja po prostu nie wiedziałam zapadł ani co wybrać ani idealnym, dlaczego istnieją odmiany pnąca bądź Renzi zwisające truskawek wtedy pomyślałam, że tak naprawdę można od hazardu z tych odmian tego co hodować nowe skoro już jest tyle za coś tak jak jak to do tej pory szef truskawka truskawka milczeć Bogdan nie wie co zrobić na pewno nowe odmiany są potrzebne na naszym rynku choćby, dlatego że zmieniają się warunki klimatyczne obserwujemy w ostatnich latach postępującą susze w naszym kraju, ale dosyć wysokie temperatury latem i w związku z tym pracujemy nad odmianami, a które będą bardziej tolerancyjna od dawnych odmian na stresy abiotyczne również pojawiają się nowe choroby nowe szkodniki i zawleczone z innych kontynentów ponad to w tej chwili kierunkiem hodowli jest nie tylko poprawa płynności czy właśnie odporności o odmiana stresy abiotyczne lub patriotyczne, ale również poprawa ich właściwości odżywczych Mazura Śląska wydawało się Superman świetnie smakuje ma witamina to co tu też obawiać tak, ale pracujemy nad zwiększeniem zawartości, ale takich czynników jak polifenole jak kwas Lago, który trend dotarł dr Anna c również antocyjany, czyli są to wszystko składniki działające anty kancerogenne i ich bardzo zalecane w diecie człowieka chociażby w celu zapobiegania chorobom miażdżycowym chorobom układu krążenia czy chociażby nowotworom, a konkretnie polifenole, czyli np. żeby truskawka była bardziej podobna do winogron niż zjazd no tak raz, czyli mamy punkt zaczepienia truskawki, ale to chyba nie wszystko panie Tomaszu pan reprezentuje krajowy punkt kontaktowy programów badawczych Unii Europejskiej z Unii Europejskiej zależy na tym, że było nawet truskawki czy to jest tam faktycznie potrzebne stamtąd nie zapłacę pani doktorat to zapytam potrzeby na potrzeby Unii poczujemy truskawek nowych albo niech ziemniaków, czego się w tym oczywiście, że tak oczywiście, że tak może tutaj, ale tytułem wstępu w bardzo szeroko i zarazem bardzo precyzyjnie ważnym zagadnieniem, które warunkuje to doskonalenie żywności jest pojęcie bezpieczeństwa żywnościowego dla kraju bezpieczeństwo żywnościowe to taka sytuacja, w której wszyscy ludzie mają stały fizyczny społeczny i ekonomiczny dostęp do wystarczającej ilości wystarczającej ilości w tym zdrowej i bezpiecznej żywności tutaj warto wspomnieć, że obecnie jest nas na świecie 7 , 2 miliarda szacuje się, że do 2050 roku będzie nas 9 , 7 miliarda czy przybędzie około 2 , 5 miliarda ludzi to tak jakby co pół roku przebywała dodatkowa Polska co rok dodatkowe Niemce ci co 4 lata dodatkowe stany Zjednoczone dlatego też w ramach programu horyzont 2020 jest specjalny obszar poświęcone właśnie zagadnieniu bezpieczeństwa żywnościowego, ale i tutaj m. in. projekty, które poniekąd bandyta, czyli projekty Gruber realizowany właśnie w Instytucie ogrodnictwa przez tę panią doktor, który ukierunkowany jest na owoce jagodowe na poprawienie ich jakości, ale zarazem re poprawienie da się systemów i strategii ich uprawy, a tak oto panda ucieka spod ofertą perspektywę, bo mnie w pewnym sensie mówi Ewa Tuska chce też nas w Polsce i można wyobrazić co teraz powstanie nowa odmiana ta będzie bardziej odporna na sucho na szkodniki ja swoją posadę w oddawaniu, by im będzie Super lepiej nic mi wyszło ostatnim razem UFO tak sobie w miasto zapowiada natomiast co pan mówi o perspektywie globalnej w tym momencie, czyli Unia Europejska interesuje się badaniami, które będą dotyczyły sytuacji rolnictwa na całym świecie no bo mówimy o zwiększeniu populacji globalnej do tych prawie 10 miliardów osób sytuacja globalna wpływa na na sytuację Europejską oczywiście program, o których wspomniałem, czyli te największe badawcze innowacyjny program horyzont 2020 ukierunkowane ukierunkowany właśnie strona badań innowacji not on szuka tej Europejskiej wartości, czyli że ta truskawka, która zostanie wyhodowana w Polsce ona znajdzie zastosowanie w całej Europie zarówno na poziomie UE producenta, jaki na poziomie konsumenta, ale również ten przetwórcy Okęcie tani nie jest wykonawcą nasza Polska grządka tylko one w pełni nad tym zastanawiałem się czuł miasto inwestuje w badania np. dotyczące upraw zboża czy ziemniaków w tych krajach, które się szybko rozwijają się warunki klimatyczne, choć zmieniają się dosyć dosyć mocno, gdzie rolnictwo jest zagrożone w EFS FS postępujące zmiany temperatur chociażby tak mówisz o tym, spowodowała n p . w północnej Afryce może być niewesoło, bo u nas jest wydaje się w miarę dobrze tak on jest poprawić natomiast są rejony świata, którym spadku wzrostu liczby ludności na grozi kryzys żywieniowy taki schodziły z oczywiście większość tematów i możliwości realizowania projektów jest ukierunkowana na Europę i na rynek Europejski, aczkolwiek jest szereg tematów, które powinny być realizowane we współpracy m. in . z Afryką czy z Chinami na Krym to też są ważni gracze w VAT to powiedzieć, że nie jest problemem globalnym tylko kwestia tego przybywa ludności, bo mu to jest jednak tylko strona medalu druga strona jest taka, że to ludność przybywa chce jeść coraz coraz bardziej różnorodna po wymianie linii dla mnie parę lat temu było pewnym szokiem odkrycie kraje wydawałoby się tradycyjnie wegetariańskie tak jak im dzieci z innych rosną lawinowo rosnącą konsumpcję mięsa było proste, które mocno bowiem badać to nie jest tak ci ludzie chcieli takich powodów duchowych nie jeść mięsa w oczy nie było ich stać teraz, kiedy jest ich stać coraz bardziej do tego tego białka zwierzęcego potu chcą kupować kupują coraz więcej, a jest problem w tym objawów produkować, ale rozumiem, że to w Europie to nie jest tak tak dojmująca kwestię, jeżeli chodzi o Europę to to rzeczywiście takie, by dostęp do żywności i nie jest aż tak źle newralgiczną kwestią natomiast oczywiście te tematy projekty, a w bieżącym rozdaniu jest ich aż 51 i ponad 440  000 000 EUR do wydania skupiają się zarówno na żywności roślinnej, jaki żywności pochodzenia zwierzęcego przetwórstwie także tutaj z 1 strony mamy Polskę raczej mamy projekt Good BRE, który skupia się na owocach jagodowych, ale z drugiej strony n p . mamy projekty Sapir UR, w którego realizacje zaangażowana jest szkoła główna gospodarstwa wiejskiego i to projekt, który poszukuje nowych strategii wszczepianych nowych sposobów ograniczenia rozpoznaje rozprzestrzeniania się patogenów wśród zwierząt na grę w bojach zguby, ale pani doktor, czyli nie tylko truskawki czy jakieś inne owoce w deptak projekt Goldberg poświęcony jest 3 gatunkom roślin jagodowych truskawka Malina i porzeczka czarna naklejka porzeczki czarne już nie mam w ogrodzie maliny mam, a pracodawca zobowiąże mali nie to samo odporność na nas są na szkodniki Elvisa tych generalnie w korycie Good Barry najszerzej bana badana jest truskawka natomiast w przypadku maliny i w przypadku porzeczki czarnej mszy oceniana jest wielu zachowa wartość Veno typowa odmian, które są popularne w produkcji na terenie Unii Europejskiej za emocje dosyć groźna to co takiego jest o wiele wiele cechowała się pogubić WHO w to znaczy wielu zachowa analiza stanu typowa jest to oznacza, że te gatunki czy konkretne odmiany, które są w uprawie na terenie Unii Europejskiej to znaczy sam bardzo popularne i powszechne albo w krajach Europy Południowej albo Europy centralnej albo Europy północnej są poddane jest obserwacją na bardzo wiele cech począwszy od cech związanych z plonem jest jakość rozumianą z analizą chemiczną, czyli zalando rządy wszystkich składników bioaktywnych jak również projekt skupia się nad tym samym badaniem pewnych aspektów fizjologicznych związanych z inicjacją pąków kwiatowych no właśnie Rusin tych 3 gatunków jagodowych jak również długością spoczynku zimowego, czyli państwowego słowo nie tylko chcecie zaprojektować nową roślinę, ale naprawdę badacze w kobiecie skatalogować opisać to co już mamy tak dawno, bo mamy wiele różnych odmian, ale do końca nie znamy odchodzi co by się dowiedzieć więcej o tym co nam rośnie na polu cel czy w ogrodzie to znaczy chcemy, by skatalogować to może jest PiS 3 rokiem pojęcie chcemy, by dokładnie przebadać te odmiany, które mają duże znaczenie na rynku europejskim pod kątem tak jakby uelastycznienia ich produkcji to znaczy pod kątem Poznania szczegółowych warunków ale jakim jest te odmiany po prostu, w jakich one mogą dobrze promować wytwarzać odpowiedniej jakości owoce przyjechało obrzucili go coś z zawdzięczał w głowie dawne odmiany w tym rzadziej uprawiane tak jest tzw . stare odmiany z VAT oraz niespotykane w zabawkach często nie mam mały toto ta wchodzi to znaczy z bardziej są do odmiany powszechne Monkey, a więc jest tutaj np. odmiana w Lorenz psy pochodząca z Anglii to język koreański uprawiane są powszechnie tak, ale tam zajrzałam do ściągawki przed audycją widziałem tę nazwę na Śródce wśród malin jest np. odmiana turami nie jest nowa Polska odmiana Sokolica, a jest po rzece czarnej badamy 10 odmian różnych RM, a są to odmianę tym może nie tyle dawna, ale właśnie bardzo popularne w niektórych krajach Europy i chodzi o to, żeby poznać się z po ich interakcje genotypu środowiskowe, czyli jak dana odmiana będzie zachowywała się w różnych środowiskach uczyła nas środowisku czy w klimacie Europy Południowej środkowej północnej, ale również te prowadzone są bardzo dogłębne badania biotechnologiczne, a więc chodzi o sprawdzenie, jakie geny są aktywne właśnie w procesach fizjologicznych, które się u jak niektóre geny uaktywniają się w przypadku klonowania czy czy inicjacji pąków kwiatowych czy spoczynku zimowego w krajach Europy Południowej, jakie w krajach Europy północnej po to, żeby spróbować te odmiany uelastycznić i przystosować do szerszego areału powierzchniowego powiem dyskretnie, żeby na wkład truskawka z Anglii dobrobyt w Polsce, a w Polsce albo nad morze Śródziemne na kogo Polska Malina dobrze przykładem na to nas niemal w Szwecji czy Norwegii tak gdzieś tam albo w Chile również 1 z partnerów jest tyle, która zna ne rem nie tylko Europa z zagranicy rejestry są Chiny macha mokry i szeroko zakrojona współpraca dobrze w po co po co nam jeszcze czasu proces potrzebna jako ta żywność mogłaby być taka powinna być była lepsza o tym, porozmawiamy za moment wróci część audycji człowiek w 20 w Brazylii podczas drugiej od was witam w drugiej części audycji dzisiaj rozmawiamy w człowieku 20 o przyszłości żywności badania ktoś prowadzi w Polsce w unii Europejskiej w tym celu, aby ta żywność była lepsza niż do tej pory ze mną w składzie dr Agnieszka Masny Instytut ogrodnictwa w Skierniewicach i Tomasz Morus krajowego punktu kontaktowego programów badawczych Unii Europejskiej pani doktor mówiła w pierwszej części audycji o tym w pani zajmuję się na taką tradycyjną klasyczną technologią wytwarzania nowych odmian wodnego, gdzie mowa w genetycznych modyfikacji takich, które są podział mnie trema modne są głośne od często się o tym, mówić o nauce, żeby właśnie Rzędzian z 1 leśne wstawić do drugiej nowa odmiana powstaje z takiego Otóż państwo nie robić akurat ja bym się nie zajmuje moje prace polegają tak jak wspominałam na doborze odpowiednich form rodzicielskich o dopełniające się o cechach krzyżowaniu, a następnie selekcji pozytywnej wśród trzymanego potomstwa, bo to, aby znaleźć nowe genotyp by, które będą miały pożądane cechy zarówno dla konsumenta, jaki dla producenta natomiast gdy badania takie próby takich badań były prowadzone w Instytucie m. in . Elena truskawką próby polegały na wprowadzeniu genom Anna in Tchibo inhibitora Poli gala, którą nas z jabłoni do truskawki są nowiutkie słuchawce mogę chodziło o to, żeby u Tuska ławki zwiększyć jej odporność na szarą pleśń, a w związku z tym ograniczyć liczbę wykonywanych zabiegów, żeby było mniej środków ochrony roślin potrzeba tak ma w, a do tego dopłacać do dyktować udać się faktów czy stolarkę drzwiową odmiana innych uczelniach minie prace zostały przerwane z tego względu, że poza wprowadzeniem odpowiedniego genu el następnym krokiem, ale i jest regeneracja takich transformatorów i tutaj pojawiam się bardzo poważne problemy, żeby ale i tak komu to, żeby nakazać mi roślinkę czy mechanik konstruktor utrzymać przy życiu, a Łukasz modyfikuje ceglany z umów najmu w małych żbików komórek potem sami z tego normalne roślinne i torów to ta jest program MDM jest bardzo stromo do uzyskania tak pytam o to nieprzypadkowo bonów lub nie dostaliśmy też audycje od GMO już na początku istnienia Odessy czuję zgodzono się pojawiła i ten termin do dzisiaj budzi emocje w Polsce w Europie na świecie, ale często te emocje są negatywne letni Thomas czy Unia Europejska w takie badania inwestuje realnie inwestują, bo to również w krajach wygląda bowiem ustawa, by ładnie pan redaktor to ujął różnie to wygląda w różnych krajach, jeżeli chodzi o sam horyzont 2020 NATO, ale obecnie mamy mówiąc dyplomatycznie klimat niesprzyjający PL żywności genetycznie modyfikowanej m. in . jest to uwarunkowane w zasadzie głównie jest to uwarunkowane po prostu decyzją czy wolą konsumentów, czyli nas wszystkich, bo warto też wspomnieć, że jeżeli chodzi o publikacje naukowe badania na to nie ma tutaj takich wskazań, które sugerowałyby, że taka żywność się miałaby jakiś negatywne skutki na nasze zdrowie czy też nie ma chyba do tej pory był badań dowód na to by miała wnieść wkład to wolność zły wpły w, czyli hodowla uprawa na środowisko naturalne spot jest wyjątek od tej reguły, bo mówi się co część lotów tzw. Super chwasty, kto się pojawiły na polach wskutek stosowania właśnie odmian genetycznie modyfikowanych to jest efekt uboczny właśnie stosowania GMO o sztuce są odporne na coraz większą gamę środków ochrony roślin ale, ale do zmian klimatu głównie w taki, że konsumenci nie chcą, więc Unia też nie chce na razie można tak to powiedzieć natomiast, że jeżeli chodzi o badania to tutaj nie do końca mogę się zgodzić aha, bo są wieloletnie badania m. in. wieloletnie badania niemieckie instytucje państwowe, bo to są to jest ministerstwo, które są odpowiednikiem naszego ministerstwa nauki szkolnictwa wyższego i kto nie chce skłamać wydaje mi się około kilkunastu letnie na badanie, które bezpośrednio skupiały się na wpływ re takiej rośliny na ekosystem na glebę na mikro florę i saunę i tutaj jednoznacznie stwierdzono, że takie rośliny nie mają bezpośrednio negatywnego wpływu, dlatego że od osób chwastów to też jest wpły w bezpośredni chodziło generalnie o to by powstały odmian odmiany roślin uprawnych odporne na oś na herbicydy nie, która tylko niema w można było wtedy herbicydów używać na dużą skalę to rolnicy tak robili wskutek tego udało im się wyhodować te chwasty z metodami rewolucyjnymi posłów było tylko te chwasty, które było pod na ten herbicyd i one się teraz po prostu rozprzestrzeniającym to jest skutek uboczny, ale pośredniak Hansa zdecydowanie tak to nie jest bezpośredni skutek to jest po prostu wynika, że w zwiększonej częstotliwości stosowania określonych środków oczywiście ubrana uprawa roślin genetycznie zmodyfikowanych wiąże się z pewnymi, ale z pewnymi problemami nie natury zdrowotnej, ale tak jak pan redaktor wspomniał tutaj nadużywanie pewnych środków czy monokultura zawężająca bioróżnorodność może stanowić taki kłopot przy czym warto też wspomnieć, że pomimo tego, że jest dość duży sprzeci w społeczeństwa względem żywności genetycznie modyfikowanej, bo tutaj GMO stało się w pewnym momencie po odbiorze społecznym synonimem żywności genetycznie modyfikowanej natomiast organizmy genetycznie modyfikowane są wykorzystywane do tego, żeby uzyskiwać się białka uzyskiwać się różne metabolitów wtórne mówiąc bardziej konkretnie m. in. subtelni Zenek, które wykorzystujemy do proszku doprania czy nawet do substancji do odpuszczania w kuchni leki szczepionki na wirusa Eboli o 3 testy ciążowe insulina insulina zmierzycie się ta zmiana kombinowane pierwsza pierwszy białko re kombinowane uzyskane właśnie przy użyciu organizm genetycznie modyfikowanego co się mówi właśnie testowane działo, gdzie ma tak to temat zastosowania medyczne farmaceutyczne jest białe auto, które do jedzenia to zielone, a to nasuwa się proste pytanie, dlaczego ale, spodziewając się z zażywających Białek jedno re wszystko jest kraj, a to zielone GMO miałoby istotny sposób oddziaływać na nasze zdrowie chyba to jest kwestia VAT w stosunku ludzi do tego co już wydaje się im niezbędna bądź bardziej pożądana uczyły się schody to w tym momencie jest w stanie wydać pieniądze na leczenie, by zaryzykować nad nową procedurę eksperymentalną, żeby się wyleczyć natomiast, jeżeli mówimy właśnie nowej odmianie kukurydzy co czy truskawki chce szacunkiem do pani dr Shaw powiedział po co ma do Czech mamy takie, jakie mamy są dobre to tam już inni nie nieco do imienia na niego zaciekle, które mogą być mogą stracić na głowę wciągane do tego wkłada w to tak w ogóle widział tylko tutaj, jeżeli mówimy o rynku rolno-spożywczym to szereg przykładów, że pod puszka, która jest wykorzystywana do utwardzenia serów żółtych to tajna stosowane z powodzeniem do zmiękczania mięsa metal Alfa amylazą, która jest wykorzystywana w browarnictwo je te enzymy ze względów społecznych ekonomicznych głównie tak naprawdę żeby, żeby dany towar był tańszy i lepszy one są uzyskiwane w organizmach genetycznie modyfikowanych na skalę przemysłową w teście jakoś nikomu specjalnie nie przeszkadza w no tak być mowy być mowy o tym co od samego, gdzie ma uczyć się dało badanie trwa co pani doktor, bo chyba jednak sama technika manipulacji genami krajów jest to dosyć precyzyjnie opanowana to bezcenna to nie jest chyba tak zapomnisz zakazać używania takich metod, bo właśnie do obozu, bo stanie się coś niesłychanie strasznego, bo czas jak emocje bali się nie stało myślę, że nie natomiast prace nad modyfikacją genetyczną są bardzo kosztowne i ich wymagają właśnie nakładów nie tylko naszego ministerstwa, ale również dofinansowania pewnie ze środków unijnych uczelnia w tym momencie gra w klimat jest podział niesprzyjające NATO to raczej nie ma nie ma co liczyć na takie place zaba w za nie do końca tak jest Sejm nie do końca z czynników klimat jest nie do końca sprzyjający, jeżeli chodzi o stricte o żywność genetycznie modyfikowaną natomiast, że komisja Europejska i programy fundusze europejskie z powodzeniem finansują takie projekty, które n p . skupiają się na nowych technikach hodowlanych, ale również strzałem klasyczna hodowla to najbardziej sprawdzona i lubiana jak najbardziej tak stąd też się m. in. takie projekty jak go Darek nakazuje co mówisz w tym, że rolnictwo jako takie nie wymaga to bardzo potrzebują unowocześnienia na różnych etapach, a mówisz o tym, że można wykorzystywać techniki satelitarne chociażby do monitorowania upraw i to się robi także w Polsce można, by lepiej monitorować te uprawy, które są za pomocą sensorów można, by np. precyzyjnie nawadniać rośliny taką technologię w Polsce wprowadzić na pola, bo oboje 1 z otwartości wyhodowanie nowej odmiana druga to to co się dzieje potem starania czy to faktycznie ma sens coś takiego, żeby na polskim to chyba, że to to rolnictwo NASA stało się technologiczna mniej tradycyjne, a bardziej nowoczesna pod tym względem no oczywiście cały czas opór 3 doboru nowych odmian również powinniśmy stosować coraz nowocześniejsze technologie produkcji, ale coraz większy nakład kłaść na możliwość sterowania chociażby tak jak pan redaktor powiedział nawadniania, dlatego że ta woda zaczyna być coraz bardziej cenna no cóż dziś kadra co za euro po torach związaną z tak także tutaj m. in. właśnie w projekcie Good Barry i jedno zadań poświęcone jest w badaniu zachowania roślin truskawki w warunkach stresu wodnego i opracowania MO tak jakby tych minimalnych potrzeb wodnych dla truskawki i żeby nie trzeba było stosować tej tego nawadniania w jakiś takich nadmiernych ilościach tak wielu hodowców domowych takich jak ja to pewnie do gustu podlewa, kiedy uzna, że to, że trzeba tak imienin tak naprawdę nie wiem do końca, kiedy ani dat, bo nikt nie ma nic nie ma takich sąsiadów oni ani takiej wiedzy test pewnie, żeby wydobyć rozumiem, że hodowcom na skalę przemysłową powinien mieć taką wiedzą osoby, by nie przedobrzyć, aby nie dać za dużo wygody, bo za mało, by nie dać za dużo środków ochrony roślin, toteż chodzi tak również dotyczy to nawozów nad taktyką kolejna kwestia, która w fakturach co jeszcze jej w tym policja funkcją mocno nas rolnictwo jest nowoczesna stąd pod tym względem mało nowoczesna na tle Europy od świata i potrafimy to robić uważam, że coraz więcej producentów szczególnie tych dużych stosuje już nowoczesne technologie produkcji, ale stosuje nowoczesne metody sterowania właśnie nawadnianiem jest nawożenie ME, a ich coraz częściej prowadzona jest również mechanizacja zbioru chociażby nawet sadów śliwkowych czy sadów wiśniowych są nowe kombajny nowe maszyny lorda Arthura truskawki doszło w domu z dość mechanicznie w końcu z dawnych czasów jest licealnych w 2 jedno można było w ten sposób dorobić, zbierając truskawki, ale czy to w Polsce stoczni to wyzwanie nawet co na do Norwegii podrzucał czasowi ludzie od autora stos to są ludzie cóż mu tego maszyna truskawka generalnie w tej chwili jest produkowana na rynek owoców świeżych, a więc tutaj ten owoc musi być zbierany delikatnie, więc trudno mówić o kombajnie do zbioru truskawek namiastką robocze uzgodnienia artykuły typu wózki odpowiednie, gdzie pracownik jedzie zbiera sortuje od razu prasą są udogodnienia z, jeżeli chodzi o technologie zbioru ponadto zastosowanie nowoczesnych technologii uprawy bez derbowej, który w, którą są rynny uprawa na rynnach z podłożu kokosową deliktowym chociażby powoduje to, że te owoce mamy na wysokości twarzy czy tuż po pod jej dużo szybszy jest dużo bardziej ekonomiczny efektywny jest taki zbiór o środowisko przemysłowe 1 tak to wtedy mowę, a to stoi na polu, tudzież w umieszczaniu jest w innych tego typu technologia najczęściej stosowana jest pod wysokimi osłonami, ale również coraz częściej takie rynny ustawia się na polu natomiast pokrywa się daszkami foliowe mi o to, żeby uniknąć gradu uniknąć takiej sile wichury, które mogą uszkadzać roślinnej i owoce, a chętni do podchodziłem truskawki konwersję taką co się zwie SA doniczek pod pod dachem co można było nawet nowe technologie na meczu na to nie wpadła, ale w sumie w sumie tak czasami to wychodzi na dobre, czyli czyni tych metod uprawy przybywa przybywa technologii w tym wszystkim na cel Unia Europejska inwestuje właśnie te badania technologiczne w nowe rozwiązania sprzętowe powiedziałbym bardziej niż w bardziej niż w samą biologię zdecydowanie tak zdecydowanie tak dużym problemem jest degradacja gleb te powodowana m. in . przez intensywne rolnictwo ogrodnictwo oczywiście to wszystko wzmożone poprzez następujące zmiany klimatyczne dużym problemem jest właśnie takie państwo wspomnieli kurczący się zasób, że wody ta woda jest jej cały czas się jeszcze dobrem ogólnodostępnym nie chce powiedzieć, że staje się dobrem deficytowym natomiast te 70 % całkowitego zużycia wody pitnej to zużycie na potrzeby rolnictwa dlatego też, że 1 z takich elementów, których upatruje się poprawienia, ale produkcji, czyli poprawienia dostępności żywności to właśnie poprawa systemów produkcji poprawa systemów produkcji zarówno, ale właśnie na poziomie nawadniania jak i zarządzania glebą, jaki nawożenia w re czy tutaj ta hodowla w celu w celu zwiększenia tolerancji na określone choroby na określone szkodniki cię na określone stresy abiotyczne, czyli np. susze zasolenie, a potem kuratorów ponagla chcących ciężko byłoby znaleźć jakąś odporność biologiczną, bo mowa faktycznie to wydatek się sprawdza lepiej ale, ale cóż łatwo mieć nadzieję do tego coś co zmienia się w żywności wracamy za moment w trzeciej części audycji człowiek dba 0 w Brazylii do fazy drugiej imprezy Drum and SO witam trzeciej części audycji dzisiaj rozmawiamy w człowieku 20 o równości w przeszłości gościł nawet teraźniejszości dochodzi też o to jaka dzisiaj jest to masz pewność, jaka mogłaby być, jaka będzie być może już niedługo zamiast czuć dr Agnieszka Masny Instytutu ogrodnictwa w Skierniewicach i Tomasz mróz z krajowego punktu kontaktowego programów badawczych Unii Europejskiej przyznam szczerze w ostatnim z trybun w Skierniewicach pani doktor to było na festiwalu kwiatów to mówię słuchaj impreza robiona w rondo rocznie przez Instytut, iż mogłem przez władze miasta, a ja właśnie to co cofki to się tak nazywa minister Ewą pod wrażeniem tam oczywiście co całej wielkości tego festynu goście co miasto wtedy jest jakoś w to zaangażowane natomiast, toteż była fajna okazja, żeby zobaczyć, jakie są to takie trendy konsumenckie lub, jeżeli chodzi o produkty rolne w Polsce i tam ewidentnie widać jest to co już od pewnego czasu się zaznacza, że ludzie bardzo zwracają uwagę to jednak na to brać takie tradycyjne masowe bardziej mównicę wartości produkty i tam stąd często się, że spotyka ludzi, którzy rozmawiają o tym, teraz już nie da się kupić takich jak bokser były kiedyś, bo ilość odmian jabłek w ogóle już w niejednym nie ma handlu w nie ma tego nie ma nie ma tego co było kiedyś tak są odbiciem w zoo w mojej młodości faktycznie jako były inne nie są w tym momencie czy truskawki czy jakikolwiek gościnne owoce pytanie brzmi czy toczą się rozmawiamy czyni próby zrobienia nowych hodowania nowych odmian nowych technologii gonitwy czy to nie jest trochę pod drugą stronę czy my tego trendu go do płyty nostalgia właśnie oni to by zagłuszyć fajnie byłoby to powieść to ta tak jak dawniej konto nie jest przeciwstawna to nie jest tak, że idą w nowe technologie dziś gubimy to nas właśnie tradycyjne odmiany, które z jakichś powodów mogą być wartościowe i mam wrażenie, że w którymś momencie w przyszłości el zaczęliśmy to gubić natomiast w tej chwili wracamy do korzeni to znaczy wracamy do zastosowania w programach krzyżowanie odmian dawnych charaktery i charakteryzujące się doskonałym smakiem, ale czy innymi walorami ery chociażby kolorystycznymi np. pół jabłek natomiast te dawne odmiany jednak okazują się wielokrotnie podatne na liczne choroby i szkodniki, które w tej chwili są bardzo powszechne w produkcji, więc staram się w naszych prac hodowlanych i nie zagubić tych walorów, które były w odmianach danych, ale jednocześnie poprawić te odmiany pod kątem chociażby właśnie czy odporności czy możliwości dłuższego przechowywania ich na rynkach sklepowych, bo np. biorąc pod uwagę odmianę z angażem Jana jest to odmiana ciągle popularna w Polsce wszy, ale dla produkcji przemysłowej przetwórczej truskawka rozbita w tej tak natomiast nie ma możliwości właściwie sprowadzenia jej do marketu, dlatego że odmian owoce tej odmiany bardzo szybko miękną tracą swoją jędrność są bardzo podatne na szarą pleśń, więc tutaj ten okres od zebrania do przetworzenia musi być bardzo krótki nakręciła go na własnej grządce i okazujemy Skwarka albo o podobnej postury w wytwórni tak albo właśnie próbować opracować nową odmianę ty, by tworzyć nową odmianę, w której będzie zachowany ten smak i aromat zamki zamykane, a jednocześnie poprawiona, ale trwałość zbiorcza owoców i jędrność FOT, czyli nowa nowa wersja tego co było kiedyś w innymi słowy to też nie do końca tak tylko model decydują o tym, że to z czegoś nie da się kupić, bo być może właśnie tak to co kiedyś z 2 i lat temu było dostępne co do słów pada już teraz można dostać, bo zmieniły się warunki, a z drugiej strony mówiliśmy o bioróżnorodności o tym, monokultura w rolnictwie jest niezbyt są tak pożądana pytanie czy można z tym co zrobić, bo mogą faktycznie zawsze jest lekkości sklepom w zlotym w tym dużym zamówić sobie 1 odmianę ziemniaka 1 odmiana jabłka i po prostu nie mieć nic więcej, bo tak jest taniej tak jest prościej, a wtedy inna wtedy jednak różnorodność także ta biologiczna różnorodność Polak będzie cierpieć to są jakieś pomysły, żeby coś z tym zrobić Unia liczy, że w tym kierunku, żeby w VAT zwiększa bioróżnorodność dbać o to jak już są tradycyjne uprawy i tak zdecydowanie bioróżnorodności banki genów stare to miejsce ciągle może trochę jeszcze niedoceniane do euro, ale oczywiście z punktu widzenia naukowców jak najbardziej natomiast sens z punktu widzenia przeciętnego obywatela może nie aż tak bardzo to pytanie w ogóle jest ciekawe, bo inni łatwo czy, obserwując pewne trendy konsumenckie na przestrzeni całej naszej cywilizacji można zauważyć, że np. znamy ponad 30  000 różnych roślin jadalnych z czego licząc od neolitu szacuje się, że człowiek korzysta z około 7000, a tak naprawdę przyzwyczaił się do 20 gatunków przyzwyczają się do 20 gatunków, które zaspokajają one i odpowiadają za 90 % te produkcji żywności roślinnej w na świecie podobnie ze zwierzętami, gdzie tak naprawdę człowiek o udomowieniu Story uda mówił jest to około 100 gatunków zwierząt, a tak naprawdę do tej produkcji żywności wykorzystujemy bydło trzodę chlewną owce kozy drób czy da się zawyżane dystryktach, by jednak dosyć naturalna tendencja, bo bolą uczy się do oczu w domu i to co pokazują badania archeologiczne prawda wciąż na początku do mówienia o zbożowa tych grzybów było bardzo wiele różnych różnych gatunków różniących się oczy, by znacznie potem faktycznie tylko kilka naprawdę zyskało ono tyle na tyle na czesne to dobre właściwości tak nas łatwo było uprawiać w coraz to postać zapomnienia i z 1 strony taka z drugiej strony na podobne badania mówią, że w momencie, kiedy Krzysztof Kolumb przybywał do Ameryki, ale to lokalna ludność się używała więcej roślin w swojej diecie niż na ówczesne czasy Europejczycy, ale i to też się, że ten brak różnorodności, ale stanowi pewien kłopot i tutaj są takie projekty są takie projekty, które działają, które dążą do tego, żeby o tym, bioróżnorodność zadbać, żeby ją racjonalnie wykorzystać, ale są też takie projekty i to również może być ciekawe, które skupiają się na diecie Europejczyków na zdrowej diecie Europejczyków m. in . Europejczycy bardzo lubią białko i żywność pochodzenia zwierzęcego, ale wiadomo, że nadmiar produktów pochodzenia zwierzęcego może po dłuższej perspektywie powodować różnego rodzaju choroby w tym choroby związane z układem krążenia dlatego tak ważne jest, że zróżnicowanie tej diety, a przede wszystkim zwiększenie udziału Białek pochodzenia roślinnego i tutaj jako przykład może posłużyć inne projekty realizowane w Polsce przez Instytut rozrodu zwierząt i badania żywności w Olsztynie protein dochód leczyli, ale projekt, który ma na celu wykorzystanie zarówno wykorzystywanych już używanych już roślin jak i tych, które są niedoceniane, a produkują dużo białka, ale dobrej jakości, aby poprawić się wydajności produkcji poprawić system ich produkcji i w ten sposób chce uzyskać też taki białko, które byłoby wartościowym zamiennikiem równoważącym to białko pochodzenia zwierzęcego jest też taka inicjatywa, o których też kiedyś w audycji rozmawialiśmy osoby częściowo zastępować miał okazję związaną z 8 kręgowców białkiem owadów w le i tu dosyć kwestionują po czasie zagospodarowania tej tej produkcji roślinnej, które nie nadaje się do dopłat do spożycia w człowieka, bo to owady można już resztkami dosłownie karmić, a ich białko jest podobno wysoko wartościowej linijkę Jakub Urbański wyszliśmy z kościołów audycji minimax trasy zaangażowany już firmę, która będzie produkowała tego typu tego typu produkty nie kres powódź jako pasa dla zwierząt właśnie osobą wierzącą owadów, czyli na dach jest jakiś postęp w kierunku, który wydawałoby się do tej pory dosyć egzotyczne tracą na tym konsumenci notebooków konsumenci oczywiście będą będą umieli dotąd do czynienia z tym z tym, że teczki z kawałkiem mięsa z kotletem, a towar ten komitet powstał wskutek karmienia wadami to prawdopodobnie w ogóle do nich nie doszło zbytnio, bo niejasne warunki hodowli nie są w tym momencie dla większości konsumentów specjalnie istotna to jest ważne co pan powiedział bez zmian w przeszłość ofertę do punktu równowagi, jeżeli chodzi o spowiedź radośni i zwierząt, bo gospodarcze związane z produktów zwierzęcych obciąża środowisko do ogólnie rzecz ujmując tak tutaj zdecydowanie pan redaktor ma rację duża część się totalnej produkcję gazów cieplarnianych to właśnie to właśnie tym wynik hodowli zwierząt, więc można mieć nadzieje są więcej do powiedzenia będą mieli biorąc od 8 pani doktor tak to na miasto spoczywa tylko skończą nadrobi nowe gatunki roślin czy nowe odmiany roślin zaproponować nie będą w stanie jakoś przekonać konsumenta była to już jeść więcej produktów roślinnych zwierzęcych dana Browna i w tym celu trwają właśnie ty i badania nazwijmy to podstawowe, czyli teoretyczne i prace hodowlane nad ulepszeniem tego składu chemicznego, czyli zwiększeniem wartości prozdrowotnych owoców tutaj, jeżeli chodzi o bioróżnorodność bioróżnorodność, ale to chciałabym zasygnalizować także, że oprócz gatunków, które są popularne w produkcji w Polsce i ogólnie dostępne dla konsumenta coraz częściej pojawiają się w uprawie nowe gatunki roślin typu Jagoda kamczacka typu cytryniec chiński Jagoda Goi jest ostatnim czasie także Świt Śliwa, który również zawierają bardzo wiele cennych składników odżywczych w swym losem nauczyciela, zwłaszcza że Europejczycy jedzą za mało owoców olejów jedząc owoce od nich na lato nie wprowadzono mówił najbardziej wartościowe tak, by nie były tych substancji korzystnych dla zdrowia było w nich jak najwięcej w Ełku doszło w wolność książkę, chcąc się triumf nasion nie wiem czy państwo mieli okazję się z nią zapoznać to mogą też jest dosyć fajnie opisane to jak myśmy podchodzili do hodowli roślin w ogóle jako cywilizacja i tam są ciekawe wnioski dotyczące sytuacji nawet obecnej wnioski często się model zapomina o tym, zmiany społeczne takie dosyć istotny wkład rewolucja francuska miały spod związek z tym, że po prostu rolnictwo francuskie, bo w kryzysie ludzie nie mieli co jeść współcześni się mówi za zamieszki, które się też, w którym 10 ruch społeczny na na bliskim Wschodzie doskoczyć mają związek z tym po prostu tam produkcja żywności się załamała nie ludzie byli głodni wróci na ulicy i my stąd wzięła się zasadą zmiana polityczna, więc prawdopodobnie są to wycofały się mówimy o bezpieczeństwo ludności to ludzie mieli co jeść, żeby to było dobre jedzenie to też jest jakaś taka polisa na one w fosie woli chodzi o bezpieczeństwo Europy niewątpliwie nie wędki niewątpliwie bezpieczeństwo żywnościowe, które uznawane za za dobro publiczne, ale jestem 1 z podstawowych UE jest podstawą jest 1 z podstawowych potrzeb ludności i gwarantuje poniekąd, że poniekąd bezpieczeństwo kraju bo, bo brak żywności wiąże się z brakiem bezpieczeństwa jako takiego i z zachwianiem pewnej stabilnej sytuacji tutaj może warto też dodać, że inne, że rzecz, że to ulepszaniu żywności, a toaleta to to nie tylko lepszą żywność bezpośrednio dla konsumenta, ale to także taka żywność, która jest łatwa w uprawie dla producenta, ale też taka żywność się, która jest bardziej odporna na choroby, dlaczego to jest ważne, a m. in. dlatego że należy, że patrzące na produkcję zwierzęcą, ale w, a o, których już dzisiaj mówiliśmy to takie proste nawiązanie do inicjatywy jedno zdrowie uważa się, że o uważa się, że inni zdrowie zwierząt jest współ zależne od zdrowia ludzkiego, czyli na jej zdrowie zwierząt ludzi re współ zależą od siebie, ale i mają wpływ bezpośrednio na ekosystem, w którym istnieją zatem zakłada się, że jeżeli ograniczy się rozpowszechnianie patogenów we re zwierzęcych wspólnie się również korzystnie na zdrowie ludzi to jest bardzo prosty przykład grypa tak jakby na to nie patrzeć wszystkie niebezpieczne mutanty wirusa grypy pojawiają się głównie w Azji głównie w masowych hodowlach drobiu coś winni, bo to są te organizmy, które dla dla wirusów grypy słowo za za bazę wypadową jest dziś uda im przeskoczyć na człowieka co się dzieje, choć najczęściej tam to wtedy mamy kłopoty nie tylko mają od lekarza azjatyccy, ale generalnie cały świat może być w kłopocie, więc na pewno jest ważna kwestia 60 % chorób zakaźnych to tzw. Żyto to były tzw. zoną OZ, czyli choroby pochodzenia zwierzęcego z Justyną choroby roślin tak jak pani doktor wspomina wcześniej ktoś nam się, udając się czasami to błaha, bo jeżeli truskawka ma pleśń na to co kupimy inną, ale jeżeli mówimy w dochodach, które są w stanie zaatakować uprawy na masową skalę zębów czy ziemniaków chociażby prawda tych osób tych surowców energetycznych dla człowieka na to co czas jest ryzykował jakiś pojawi się nowy patogen, który spowoduje, że na świecie będzie problem włos z drukowaniem do tych podstawowych kalorii nic to jest chyba też kwestia bezpieczeństwa żywności, aby mieli odmiana odporna coś takiego tak, tym bardziej że w tej chwili mamy otwarte granice i coraz częściej do polskich docierają z materiałem roślinnym czy z nasionami docierają również szkodniki i patogeny egzotyczna dla nas egzotyczny no tak n p . jak jej ostatnio bardzo groźny szkodnik Drosophila suzuki, czyli muszka bram skrzydła, która już właściwie jest po raz pierwszy została zaobserwowana w uprawach polskich w 2013 czternastym roku, a jest dużo bardziej niebezpieczna niższy niż ta tradycyjna muszka winna Knuta cytat za chwilę ktoś da nam na owocach i zaczynają się psuć tak zużyta tartanowa jest kuzynką jest jej kuzyn go troszeczkę różni się wyglądem natomiast jest o tyle niebezpieczna w imprezie pojawia się na owocach zdrowych i larwy wylęgają się w przechowalni w tym na półkach sklepów klinik pukają się zepsuje to ja mogę od razu nasunął właśnie dlatego jest coraz większy problem jest to bardzo niebezpieczne szkodnik to pewnie wygląda niepozornie to wypłata w kognicji w kolejnego psa w takim razie pozostaje nam się spodziewano się jakoś z tym upora ni stów Zazamcze kalkulacje, które mówią, że ziemia taką, jaką mamy NASA co pan w stanie wyżywić maksimum 10 o 11 mowy no ewentualnie 12 miliardów osób więcej nie to mówimy oczywiście o takim potencjale biologicznym mówimy o tym co też żywności za dużo są tak, że jest za mało to dystrybucja Best kuleje natomiast, jeżeli w ciągu w ciągu najbliższych dekad czy do tego 2050 roku silnie mecz między 50 miliardów ludzi to problem będzie narastał inna miejmy nadzieję, że uda się nam opracować nowe metody zapobiegawcze, zanim nastąpią jakieś poważne zmiany w, a inaczej może mieć wszyscy z problem z tym co co do tego garnka z cyfrowego własność pozostawione są nadzieją, że będzie lepiej niech będzie warto sięgnąć po nowe produktów szukają nas na półkach sklepowych, że będzie to z korzyścią naszego zdrowia i ich do tego smaczne tak rozumiem za to nowe jest zdrowsza owoce no to smaczne cały czas dach, a kraj no to ważna stwarza wszystkim tym co się tak jak to się z VAT nie może być smaczne, ale od owoców to myślę, że to się nie sprawdza dobrze w takim razie pasów ci za uwagę będziemy dziękowali za mną wtedy była dr Agnieszka Masny Instytutu ogrodnictwa w Skierniewicach dziękuję dziękuję bardzo i Thomas Morus krajowego punktu kontaktowego programów badawczych Unii Europejskiej dziękuję mówił Jan Stradowski to dla nas człowiek w 20 w Brazylii podczas drugiej imprezy z rzymskie 2 Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: CZŁOWIEK 2.0

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast - bez reklam. Słuchaj wygodniej w naszej aplikacji mobilnej z pakietem "Aplikacja i WWW"

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA