REKLAMA

Kuchnia fusion, kuchnia molekularna, kuchnia noblistów... Jak mieszać smaki?

Salon Radia TOK FM: Teraz Solska!
Data emisji:
2017-01-12 20:00
Audycja:
Salon Radia TOK FM: Teraz Solska!
Prowadzący:
Czas trwania:
49:49 min.
Udostępnij:

Kuchnia fusion, kuchnia molekularna, kuchnia noblistów... o tym jak mistrzowie i amatorzy mieszają smaki Joanna Solska rozmawia z Barbarą Adamczewską

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór państwu Joanna Solska każdy naród najbardziej kocha swoją kuchnię i TFI właśnie ta kuchnia wydaje mu się najsmaczniejszy najsmaczniejsza i w zasadzie ta opinia ciągle aktualna tylko, że kuchnie poszczególnych narodów też zmieniają i to tempo zmian znacznie przyspieszyła pod koniec dwudziestego wieku dlatego i to jest temat dzisiejszego programu, dlatego że do kuchni wkroczyli naukowcy i to jacy naukowcy po nawet nobliści i Chinach bliżsi wcale niekoniecznie Rozwiń » dla zabawy dyktują światu nowe trendy chciałoby się powiedzieć kuchenne trendy IT Tender albo się przyjmują albo stają się chwilową ciekawostką i o jednych od drugich bandycie rozmawiać z Barbara Adamczewska muł państwo ją już poznali Basia jest autorką w wspólnie z moim kolegą Piotrem Adamczewskim wielu książek kulinarnych, ale też wykładowczynią w wyższej szkoły kulinarnej i Diamonda witam SLD w dzień dobry to wiele się dzień dobry państwu no to może zacznijmy od Nobla stosunkowo świeżego, bo z 2 tysięcznego czwartego roku i to był Nobel z zakresu van den Berg Danny z zakresu medycyny i fizjologii w, a tego Nobla otrzymali 2 dwoje dwoje neuro fizjologów Linda bank i Rycak Axel i uzasadnienie było takie, że za odkrycie tajników percepcji węchowej Basiu, nie przeraża się tym Noblem, ponieważ tych dwoje odkryło w i dowiodło tego co świat wie od dawna już wiemy wszystko działa żyjemy oczami węchem i węchem tak w, a wcale nie jest żadnym smakiem w IAS sobie wynotowałem bałam, że o tym czy coś nam smakuje właśnie w 80 % decyduje zmysł powonienia, a zmysł smaku zaledwie 20 no ale to już będziesz wiedział, dlaczego tak jest, bo mamy receptory odpowiednio liczniejsze te, które przyjmują wrażenia węchowe mniej więcej od 4 do 10  000 receptorów mamy węch owych więcej, więc nominalna od 5 do 10  000 000 komórek receptor zapachu w nabłonku tzw. wraca ja wiedziałam, ale widocznie się z Zacisze o 0 jedno banknot oczywiście natomiast smaki rozpoznajemy wyłącznie 4 plus piąty umami, ale za to jestem z normami to jest smak, który został odkryty niedawno te właśnie taki smak, który jest czymś pośrednim pomiędzy smakiem słonym, a wszystkimi innymi smakami ten smak, jaki nadaje jedynie glutaminian sodu, który jest zawarty w różnych pokarm jest nie tylko tych przyprawa, których nie chcemy używać, które nocą dramat czci wiary w każdym razie smak umami jest kompletnie różne od smaku słonego, aczkolwiek pierwsze wrażenie mamy wymienimy wymienimy też smak słony słodki Kwaśny gorzki i umami i to Sing IT wszystko natomiast te miliony recept receptorów, które przyjmują zapachy to jest jednak pewna różnica, ale raczej dziwię nieobcy dwudziestego czy 2001. wieku uczeni zajmują się sprawami, które dotykają bardzo blisko kuchni Otóż rejs wcześniej no oczywiście w osiemnastym wieku był taki uczony, który wynajmował najróżniejsze bardzo ważne dla ludzi rzeczy badał np. istoty ocieplania istota wartości energetycznej różnych substancji wartości pochłaniania energii przez różne substancje, a jednocześnie stworzył np. niezwykle wydany wydajny palenisko kuchenne osiemnasty wiek, więc było palenisko galerii stworzył trendu żadnego kuchennego i dojrzale i najem tego uczonego, który również stworzył zupełnie forpocztą, ponieważ nazywał się hrabia rock Ford uważamy za takiego prekursora, który zaczął się przyglądać w istocie tego co zawiera nasze jedzenie i stwierdził, że są to drobinki jakieś cząsteczki prawda, które mają jakiś określony własności zarówno chemiczne jak i fizyczne i dojadą we wniosku Wandy dostrzec i noży na czym polegała istota tej z istota tej zupy polega na dobraniu dokładnie proporcji składników odżywczych dobra z niej, że udziały lub inny uratował 5000 istnień ludzkich podobno, karmiąc ludzi w okresie głodu tą właśnie zupą Grunwaldzką, która składała się z ziemniaków warzy w fasoli kaszy i okraszona była odrobiną tłuszczu, bo te wszystkie substancje tworzyły wysłali ją zabić człowieka, ale ZOL-u nie słucha, ale w tym samym czasie uczyliśmy się w szkole opadną la Voix zje prawda wielkim rano oświecenia on się zająć sprawą rosołu prosić piw rozstał się stało jego obiektem badań jak to się dzieje, że powstaje z kawałka mięsa wody i warzy w rosół i ta liga, która jeśli pyta pan na właśnie on był bardziej dalece dociekliwy, ale pensje to nie miało dalszych skutków na przyszłość dopiero właśnie zaczęto się interesować składnikami jedzenia i właściwościami jedzenia znacznie później ale zanim dojdziemy do Take kuchnia, której będziemy mówić na końcu Galileo będzie gwarancji to możesz powiedz Neo takim pojęć jak nowelka wizji, czyli nowa kuchnia nowe Ełk bis in ludzie uważali, że w każdej epoce astmy mogą stworzyć coś co będzie się różniło od poprzednio uprawianej kuchni będzie znacznie lepsze znacznie smakowita 3 i niezwykle odkrywcze, ale dopiero in Nouvelle klin była już 3 w osiemnastym wieku na początku dziewiętnastego tak nazywano każdą kuchnię współczesną sobie, ale za duszę, która dzisiaj jest stara prawda nigdy nie była nowa i Nouvelle w leasing to była np. istniał taki bardzo znany kucharz francuski Scofielda opisano go tym terminem właśnie, że on stworzył nowel wizję nic nie stworzył nowego stworzył kuchnie, jaka panowała we Francji aż do lat sześćdziesiątych dwudziestego wieku, ale np. równie wielkie zasługi w powstaniu Nouvelle klin miała Katarzyna Medycejska, która pochodząc z Włoch przywiozła zarówno kucharzy jak przepisy do Francji i to co nazywamy dziś kuchnią francuską jest w istocie kuchnią i mieszaną testy kuchnia jest los związał się niebezpiecznie do mnie po obcym wielbić stawiam sobie Famy i no ale za każdym razie nie chciałem tylko powiedzieć, że w każdej epoce jest coś co nazywa się absolutnie nowoczesną nową kuchnią, bo ludzie po prostu się tym problemem interesują, bo to jest 1 z ważnych Jeślinie najważniejszych motorów w ogóle ewolucji postępu rozwoju łączenia ludzi dlatego biznes się załatwia na stole stały realny zapach kawy panuje tam, gdzie się prowadzi negocjacje w dłużej, żeby ten zapach przypomina miłe chwile zaciera się na miejscu łączy, ale odwiedzali wieszczyli dobre obyczaje i miłe uczucia rodzą się właśnie przy stale stale więzi rodzinne wszystko no to wracamy teraz do naszych noblistów i tak jak mówiłam Nobel za to im za udowodnienie, że jemy oczami został przyznany w 26 w 2000 czwartym roku w ale kucharze Hess na to samo wpadnie dużo wcześniej ćwierć wieku na balu pewnie wcześniej też sale w ćwierć wieku jest to zyskało zyskało nazwę i myślę tutaj właśnie o kuchni wiążemy i tylko w zasadzie ojej 1 aspekcie dba o powierz rolnicy, ale te, na które ja zwróciłam uwagę charakteryzuje się tym, że porcje są małe pięknie wyglądają i podawane to wszystko ma być nasza bardzo dużych talerzach, czyli mało jemy oczami, bo trudniej się tym najeść, ale Basiu, to taniec to jest istotą kuchni się, że prawda ani nie oczywiście kuchniach drużyn jest tylko przepraszam jeszcze raz śmieszy, że powstała w stanach Zjednoczonych włos mi się wydaje, że ustawa z 1 schody w HBO po prostu myślę, że to raczej należy tak potraktować jest lekkim przymrużeniem oka, bo kuchnia z drużyn jest właściwie grało w kuchni, które są na świecie nie ma kuchni wstanie czystym takim jak ona się rodziła pomyśl sobie ile wojenni ile przeprowadzek ile migracji zdarzało się w ciągu nawet tej historii po od 2 lat temu fakt, ale w stanach Zjednoczonych i Beata Kozidrak indywidualizmu pisze spotkał tak tam się za gałąź szczególnie wiele kuchni w tej chwili, o ile wiem na każdym na każdej ulicy masz wszystkie możliwe kuchnia jeszcze do tego właśnie kuchnie, które uprawiają mieszankę wieś na nic nie jeździli, odkąd zobaczyła w pewnym mieście w Polsce kuchnia Polska chińska japońska chińska, a może chodziło o to tak jak fryzjer ma męska damski innych dochodziła do Reissa obozy i Chinach właśnie bazy w KNF lokalizację co jest istotą tej istotą jest, gdy to, że ta kuchnia mnie jest po pierwsze, pomniejszana pomieszane różne pozy różne z różnych kuchni nagroda rady w różnych tradycyjnych kuchni wszystko mieszamy, czyli jest to kuchnia atakach, na którą się składają wszystkie możliwe kuchnie z tym, że to nie jest przypadkowe działanie właśnie są zasady tego mieszania z zasady są takie, że kierować tym musi ktoś, kto ma dobry smak ktoś, kto nie ma smaku w ogóle lepiej niech nie zostaje kucharze niech nie próbuje kombinować tych wszystkich potraw, ale kuchnia figurze była dlatego n p . na pograniczu Meksyku ze Stanami powstała taka główna taki taki trzon tej kuchni w dużym kuchni kuchnia tex mex, która połączyła właśnie wyraziste smaki zarówno amerykańskie wtedy, które powstały z różnych europejskich afrykańskich smaków i meksykańską kuchnię, która też coś tam sobie już zawierała jakieś naleciałości, ale też takie najbardziej wyraziste my połączenie, ale nie jest absolutnie do końca prawda, bo nasza kuchnia też jest kuchnią w dużym no właśnie ta się zmartwiłam jak wyczytałam, że pierogi posypane parmezanem to nie jest żadna tradycyjna Polska potrawa gole wezwał świat już nie tak oczywiście, bo zauważyli przecież Słowianie pojawili się tutaj między Odrą, a Wisłą w 0607. wieku i trafili na ziemie zamieszkałe dotąd były bardzo żyzne bogate w żywności drzemie zastali ludność która, jakby Noll musiała współżyć z nimi najeźdźcami i powstawała kuchnia, którą w tej chwili, o której możemy czytać w książkach dotyczących kuchni prasłowiańskich to już była pierwsza kuchnia z Jerzym potem nastąpiła zmiana na kuchni średniowieczną, w której było już tak i wpływy żydowskie i wpływy niemieckiego działa sadzali Rosja nie osadnicy na prawie niemieckim prawda i to właśnie z tamtej strony przychodzili, ale oni nie wiedzieli, że mówią prozą tak oni kompletnie tego nie wiedzieli, że tworzą kuchni świeżym po prostu to się tworzy w każdym kraju tak jak powiedziano Katarzynie Medycejskiej, która stworzyła kuchnie francuską, której w istocie kuchnią wynikającą z połączenia starej kuchni francuskiej i stosunkowo bardziej nowoczesnej kuchni włoskiej, aczkolwiek ta kuchnia włoska nie była jeszcze taka nasza obecna sołtys wieczny, choć działu jeśli można można użyć taką chwilę dronami lub bez porównania absolutnie te kuchnie się wszystkie mieszają nowy obraz też, że wyjeżdżasz np. niedaleko, bo za granicę czeską i tam jeszcze jakąś dobrą potrawę dotują przywozi się ona wchodzi w swój repertuar kuchenny prawie zawsze służy i masz już na absolutnie, bo jeżeli ty to połączyć sport z naszymi możliwościami zaopatrzeniowy mi no to już będzie oczywiście wierzymy w każdym razie jest n p . jest taka potrawa przepyszna jak pączki mamy pączki Jonasza no nie mnie, skąd one już były jedzone w Rzymie starożytnymi tylko one przechodziły przez to, że były przewód przy wiezione etapami przywożony właśnie nasze strony przechodziły szaloną metamorfoza one były ciastem upieczonym w Oliwie w jakimś tam innym tłuszcze Wolf oleju, ale były nie słodkie dopiero w czasach dodaje wspólna nie współczesny osiemnastej wie ksiądz Kitowicz pisze o pączkach, które były do 4 pór niesmaczny jak pisze natomiast wtedy, kiedy osiemnastym wieku rozpowszechniły się drożdże zaczęto te bolączki niestety doprawiać w sposób dla nich na równi z konfiturą jakąś w środku posypywać cukrem tak też był luksus to się stały leciutkie i wspaniałej mamy pączki prawda nasze pączki w atak z okazji wyczytałam, że autorem pierwszego przepisu kulinarnego w Polsce wieś sob ja nie wiedziałam zgodził się przyznaje Mikołaj rej o 010 Ga Zecie Gradowi złe dla drzwi Koreą triumfował z ruin dałam taki właśnie testy studentom w szkole szkole kulinarnej, żeby przetłumaczyli na współczesny język ten przepis Rajewski nadal ćwikły okazało się, że tak samo bardzo byli tym poruszeni, że tak samo ucichły robiliście i teraz, bo jak należy tylko 2 składniki rodzaje lamp jest najpierw dzieci ćwiczyły na moc zawsze w piec upiec je w Bonarce daje w dacie sadzić buraki do pieca tank Th pop asfalt, ale wracamy do naszej kuchni wierzący to po prostu nie jest wynik tego, że z ludzi jest ZOMO i że kuchnia tak samo jak wszystko się globalizmu je te wpływy się przemieszczają to przede wszystkim dlatego oczywiście od początku tak było, ale wiesz niektóre rzeczy wchodzą na stałe jako nasz własny repertuar i n p . bardzo często w tej chwili zastępujemy śmietanę mleczkiem kokosowym i toteż jest świeży i na jak i oczywiście tak nie jest zupełnie innej kultury kulinarnej prawda Nowotko kasują nas nie rosną one idealnie pizza hawajska tu 16, a to jest nasz wynalazek, ale wyobraź sobie moje zdumienie jak na plaży w Kalabrii poszłam do pizzerii i dostałam cennik, w którym wołali hawajska pizza jeszcze tak strasznie zmartwiła mnie że, dlaczego widziano tam wie pan Wiesław Nowiński, ale jest to znowu powrót to jest to jest już, że nie, dlatego że podglądanie kompletnie porządków kulinarnych to, ale daje teraz jeszcze nic aż po jakim mamy wspaniały wynalazek z drużyn to jest Kasi słyszałam, że dzięki takim 1 z PiS ruszyli tylko zrobione z kaszy z Ghaną w jak osoba albo w 2 wody oraz dach nory izbę warzywami tam, jakimi wieś między skałami, gdy rybami i to jest produkowany sprzedawany w sklepach powiem szczerze bardzo smaczne Lukasa jest zdrowa wodorosty też w celi czynnik bardzo ciekawe bardzo ciekawe i innym takim trendem modnym dziś na świecie ale zanim do nazwy powiem kto, kto przyłożył do niego rękę, a to już będziesz wiedziała co ja mam namyśli Otóż do tego trendu w kuchni ranka przyłożył Chemik Françoise inwencji i Włoch tak i ten Włoch szukał w różnych produktach spożywczych tej samej substancji chemicznej i teraz, ale to już tylko będzie 1 taki w takiej wyraz, który bardzo trudno się wymawia, ale to jest potrzebne do dalszego toku rozumowania w bok ten za benzynę stwierdził, że tory linii mety la Amina znajduje się zarówno w kawie może, w jakich białej czekoladzie i z tego wysnuć taki wniosek w i wykazują, że pasują do siebie i ten związek, którego już nazwy nie potrafię powtórzyć, że to właśnie taki cel trio mety LO Amina decyduje o zapachu i 1 i drugiego i że w związku z tym oba te produkty się ze sobą połączyć to to powinno nam smakować no i w ten sposób powstała kuchnia FOT Pa -li KE tak to nie jest jakaś specjalna kuchnia to jest po prostu sposób uprawiania kuchni, która również z obowiązuje twórców kuchni molekularnej z jakim nieraz spędzaliście dobrze nie narażę się, ale skąd w ogóle, gdyby nie było komputerów AB Foods sparing był bardzo utrudniony, bo tak to się wymienia wyszukuje się jako substancje komputer nazwał weź ten ssak mleka albo umierasz fachowiec to na razie jest awans do kuchni molekularnej MCI słuchaj to jest także dobrzy kucharze niewielki, ale dobrzy kucharze Sulej dawniej Kuchar mówiło się kucharka z pewną normą wyrażoną w Boga artysta był kucharka to była osoba, która siedziała w tej kuchni i tylko realizowała jakieś zamówienia państwa potężny wała czyściła i t d . bez fantazji no przynajmniej nie było takich okazji do fantazjowania nowość ciężka praca natomiast od kilkudziesięciu już lat w kuchni zasiadają ludzie, którzy mają furę fantazji zresztą już ci wielcy francuscy dziewiętnastowiecznej Karen męskość jej też mieli ogromnie dużo fantazji w formułowaniu swoich przepisów ich tworzeniu w dziale tu jest ambicja to jest czysta nauka no dobrze znalezienia dobrze, ale nie bierzesz chyba nikt nie bierze w tym celu wszystkich możliwych produktów żywnościowych nie bada co one mają i potem je zestawia to wcale tak nie jest on musi tak być potrzeba właśnie smakować wszystko polega na smaku w kuchni i tylko ci, którzy mają naprawdę dobry smak, którzy są lekkimi łakomczuch halami są w stanie zrobić dobre potrawy oddziale tu chodzi o to, żeby tak łączyć z dolnych salonem no ale ważne i co ma wspólnego czekolada, która ma smakować lepiej jak będzie posypana solą na wieś to n p . Weston Blumenthal za chwilę, ale Helton Blumenthal funt szterling robi także zaczynał od tego no dobrze to co z czym oni łączą cele wszystko, o co wcale nie, dlatego że za coś jest masz tylko coś przynajmniej z tego co wyczytałam wynika, że oni właśnie szukają tej substancji, która jest tym jak woda odmiana Dalkia podobna podobne łączy się z podobnymi jest taka stara rzymska maksyma, że nie zależy przeciwności się łączą, bo my czasem mówimy, że przecież z przeciwności się przyciągają niepodobne łączy się z podobnym i właśnie ta czekolada z właściwymi czekolada z solą ziemi czekolada z solą czosnek z kawą no to jest dla mnie za nagranie jest ona jest podobnego tak nic nic na pierwszy rzut oka, ale widocznie mają jak i mające z substancją, która jest związki chemiczne zawarte w 1 i w drugim są podobne, ale powiem szczerze to jest właściwa podstawa działania w każdej kuchni każdego rodzaju kuchni, bo przecież mamy jakiś zasób starych przepisów, które funkcjonują znakomicie i teraz prawda, ale człowiek ma taką naturę, że lubi coś nowego i to od zarania jak w las z tego drzewa, żeby zjeść sobie te trawki, które rosły pod drzewem to oni już sobie zanotował w głowie, że pod drzewem są lepsze trawki zwyczaje spróbować jeszcze gdzieś tam dalej tych trawy poza tym nam jakiś Robak ich wynalazkowi zyska rozumiem tylko próbuje w uchwycił WI uchwycić to podobieństwo not to co łączy tych samych z czosnkiem no właśnie to jest chemia i chemicy się tym zabawiali damy, ale i, bo cudzego mnie n p . nie przekonuje, że kalafior karmy lizał rany skakano no to jest niby efekt tego Super ligą, ale nie nie jestem przekonana czy miałabym ochotę dla dzieci i mam taki sam stosunek do tego wydaje mi się, że czasami jest to taka fantazja ponadnormatywny na raty, ale z kolei gdy wyczytałam, że my uprawiamy znów jak ach, jak stąd kuchnia figurze nad innymi za głupia uprawiamy nie jest nie, szukając nie, posługując się chemią uprawiamy intuicyjnie tak chłodno, więc właśnie witamina c i malowania jajek jajka z bekonem dlatego chodzą na batalię o mobbingu jest to absolutnie para niedobrze ogórki z koperkiem i pomidory z bazylią także takich klasycznych par, które potem nazwał WUP PL link mamy więcej no myślę, że to w ogóle cała kuchnia jest Grzyb z mięsem no też inną, ale grzyby z cebulą np. zawsze muszą być prawda to też jest taka para absolutnie nie do przebicia negować co było pierwsze czytanie analiza chemiczna ekshumowano je ludziom, skąd brali na język, a zachorowało idzie dobrze jest nie mogliby egzystować przez te miliony lat od kiedy zaczęli przygotowywać sobie jedzenie po prostu metodą prób i błędów no tak samo jak my czasami intuicyjnie czujemy czujemy, że to będzie fantastyczne połączenie zarobimy krótką przerwę wracamy po serii 2 w rozmawiamy o noblistach w kuchni o tym jak zawsze nobliści i to akurat w różnego rodzaju boi chemicy inne euro i fizjolodzy przyczynili do tego, że w kuchni się coś nowego dzieje od tych nowych trendach w kuchni, które wymyślają albo popularyzują właśnie nobliści rozmawiam z Basią Adam czeską, która oprócz tego, że jest autorką wielu książek kulinarnych wykłada także wyższej szkole kulinarnej via moda stanęłyśmy na wschód w ringu i na tym, że rozpoczął go stosował węzły i hasła agencji tak cenionej nie tak tak, iż on szukał par produktów, które łączą łączy ze sobą jakaś z władzami miasta chemiczna natomiast praktycznie w kuchni zaczął ten fotelik uprawiać pan Blumenthal on miał najmniej pamięta zgon Westa on tam jest właścicielem takich pustek na liczbach wygląda tak ma jeszcze drugą jakaś restauracja, ale duch ta kartka z taką jego pierwszą najbardziej znaną restaurację tę kuchnię molekularną, czyli kuchnię kreatywną rozpoczęło 2 panów, ale nie jest też nie skończyły z wód w Ewangelii zmęczyły hejnał straży dodaje wiele nie można nie warto mówić o wódkę ringu osobno, bo to jest coś co również w kuchni molekularnej, gdzie mu już musimy czym trzeba się trzymać bardzo bardzo też w tej kuchni molekularnej to dla nich kuchnia molekularna to zupełnie coś innego, by to jest chyba będziemy się pięknie różnić na tym tle wywieźć dzwonami swoją religię w ogóle nie ma nic wspólnego należy jednak suchej, dlatego że kuchnia molekularna polega na tym, że zwracamy uwagę 1 budowę wewnętrzną każdego z każdej substancji, którą bierzemy do lata można było o nich powiedzieć, kto to wymyślił no zaraz po 2 panów, siedząc sobie brak jest sprawa podobna trochę do tegoż stolika matematyków we Lwowie, gdzie wymyślali najróżniejsze mądrości matematyczne znani mody matematycy, a tacy 2 panowie 1 Chemik 1 fizyk jak pan Rz PiS Nikolas kurki w 1 był Węgrem kurtki był Węgrem tak, a klient był godnie żyje, a we Kiss żyje ma się dobrze i nawet był w tym roku w Warszawie i organizował pokazy to są w ogóle Haber dał mi znajomy profesor, że wy -li w pewnej konsternacji pewnej konferencji we włoszech, na której był dla fizyków organizowany zrobiono cały pokaz kuchni molekularnej, bo to jest dla fizyków taki namacalny dowód pierwszy, że ta kuchnia zaczyna ta fizyka zaczynała się odbyć praktyczne walory dzwon le w lat po prostu zaczyna się od życia domowego zakończy gdzieś tam wśród gwiazd i planet prawda w kosmosie także to nadzwyczajnie to jest właściwie zabawa kuchnią ale, ale ona powstała, bo to jest nowy prof. Marian żelazek w 80 mózg tylko te, bo no i jak 1 z tych uczonych żyje dotąd i prowadzi od zera różnimy Kurskiego nie on do RO wiedziałam, że u niego jakąś tam prace mają oni grali równo równorzędnymi partnerami na kort był trochę dłużej starszy, ale banki jest właśnie jeździ teraz Iza poznaje ludzi ten właściwie trochę Theatrum trochę jakiś western kabaretowe, ale one jeżdżą, w jakich otoczeniem kuchennym i przyrządza potrawy na nasz kolega słuchaj tak no przyrządza potrawy, bo kuchnia molekularna to jest przyrządzanie potra w tylko to nie są potrawy odwiedzą teatry i kuchniach zaludnienie wirtualne muzeum jak dziś sobie nawet napisałam co należy do tych sprzętów kucharza, który gotuje molekularnej może jeszcze wrócimy najpierw powiedzmy bardzo co można robić każda potrawa składa się z molekuł dlatego MOL molekuł, czyli cios cząstek i te cząstki mają różne stany skupienia i my po prostu wkraczamy jako kucharzem regularnie i zmieniamy stan skupienia tych produktów n p . mamy sok i chcemy ten sok zamienić na kawior tak albo albo na większe kuleczki mamy krem lejący się krem budyń nowy i chcemy z tego zrobić piękną budowlę taką wiesz o błąd w kulkę, którą będziemy mogli potem oczywiście wnieść i to nas mamy sok, z którego chcemy zrobić spadek akcji, bo tak nam się podoba tak nam to się dopasowuje do naszego dna, ale waloryzowany co ty opowiadasz to potwierdza moją okazał się test zabawa taka, z której wychodzi się głodnym dowieźć, jeżeli jest n p . w czasie takiego posiłku w kuchni w restauracji molekularnej, jeżeli jest 2030 Dani danie musi się mieścić na 1 łyżce taka jest zasada a dlaczego po w mocy od tak takie jest, żeby ona musi być mały test skondensowany wszystko na dnie bardziej niż n p . czy taka sama łyżka soku tylko ten sezon wiemy, że nad ranem jedziemy blokujemy rodzina jest tu łyżkach czułaby się jeszcze głodna, a ja mieszam zadania się zaczynaj Canona niejednoznacznie niewymienienie, ale jak tu chciałam się ze sobą ścigać, bo ja wiem, dlaczego ona się nazywa molekularnej, kiedy została tak nazwana napowietrzna prosili, bo zdajemy egzamin w Alpach to dopiero się wydało też w 2000 czwartym banku i zdradził to amerykański dziennikarz Harold jogi magii ani on napisał, że właśnie ci obaj panowie którzy, której się uważa za twórców kuchni molekularnej chcieli zorganizować takie międzynarodowe warsztaty na temat gastronomiczna, czyli tej kuchni molekularnej na, ale w żadnym takim renomowanym miejscu nie chciano im udostępnić sali, żeby zabić to miejsce nie traciło na swojej renomie inie będzie ktoś, kto sympozja miejsce, gdzie działy urządza się sympozja naukowe nie będzie warsztatów gastronomicznych robić, by mieli pana wykład od momentu, dopóki nie wpadli w, że oni nazwali to swoje seminarium gastronomicznym pokazem kuchni molekularnej my wtedy udało im się na Sycylii w centrum kultury narodowej, wydając 3 wynająć jakiś prominentny budynek na i tam tam swoją kuchnię zaprezentowali złej, bo to jest w ogóle wszystko w tej chwili w kuchni polega na zabawie ja RO, ale ta zabawa ma zasady i najpierw Lacrimosa od 1 o jakie są te zasady Otóż trochę podziałać na jakie są te zasady kuchni molekularnej boja się w nią próbował wgryźć i tak nie do końca ją rozumiem, więc może się posłużyć my jakimiś przykładami ich kraj dostaje do każdej mamy substancję jakąś np. właśnie powiedzmy o tym, Sokół buty takie stosunkowo proste mamy ten sok i chcemy zrobić z niego coś wspaniałego i możemy zrobić, dodając do niego substancję, która pochodzi ze natury robimy zabieg p t . jest weryfikacja atest i najpopularniejsza diagnoza jak w kuchni Malwiny Jan sądowych, a także gliniane sodowy dodajemy do nos, ale nasz region kraju to widzę wszystkie, bo w ogóle kuchnia molekularna ma w swoich zasobach nie tylko żywność, ale również te preparaty te wszystkie są preparatami pochodzącymi z natury stapia Oki soi kukurydzy po prostu są to żyje ona chyba nie używa to nie jest wiesz no to jest składnik natury, których używamy w nietypowy dla niego HR w środowisku i USA się i dzięki temu właśnie z tego co roku, który mamy po dodaniu algi zmiany sądowego i poetką wpuszczamy do specjalnego zbiorniczka kropelki tyle tam w wodzie wapiennej się nim utrwalają się z tego robi, że robią właśnie takie ziarenka z Lecha ten kawior ta kariera tak ziarenka różnej wielkości może w niej różnego smaku różnego smaku zależy, jakiej substancji wyjściowej użyjemy, ale możemy też robić n p . jest inny np. możemy znów pełnili pod wpływem metody ekstremalnej zrobić w zestawie, jaki zrobić nerwy Nisko tłuszczowy krążek i co branży proszkiem my możemy np. posypywać sobie tym proszkiem inne potrawy, które też pełne zadawała nowo Jana Kulczyka wyczytałam, że taką 1 z technik, które stosuje kuchnia mordem molekularna i ZS taka bardzo popularna technika jest gotowanie w stężonym roztworze cukru tak i narzekał gotowana dziękuje pieczenie i pieczenie albo za marzenie, ale boi i pędzlem roztwór cukru ma temperaturę wrzenia wyższą nazwa oddać, że w związku z tym te potrawy smakują tak jakby były smażone pieczone i są jednocześnie chrupiące mają taką skórkę i owies nowy dom nie przekonuje, bo jeżeli coś jest dobre to bardzo poprosi Sejm, a jeszcze wynalazła coś takiego co może, ale to ty mi na to pytanie odpowiesz tym co może być przydatne w kuchni normalnej niekoniecznie molekularnej, że np. zmiękcza się mięsa świeżym sokiem z ananasa i czasie stosuje w kuchni z Hej, ty w ogóle jest zupełnie podstawowa wiadomość na nartach, że dach dach hali wiedziała, mówi że zjadamy dania zjadamy ananasa potem, żeby nie czuć się skutków przejedzenia właśnie także ananasy z takiej wielo czynności owych wież kontroli, czyli kuchnia molekularna Doda się posługuje odkrycia mi w Daegu uchylił wcześniejsze na 2 lata jest FAI Th walizkę możemy zrobić z resztek tak tego ananasa no ale to już nie to nie będzie kuchnia molekularna jest nienależny w ogóle żadna inna specjalność kuchni molekularnej i nie będę opisywała techniki gotowy cała i cała tajemnica techniki, ale n p . gdy oni się chwalą bestseller w jakimś przygotowywanym w kuchence mikrofalowej, ale ten deser jego niezwykłość polega na tym, że on jest gorący w środku i zamrożony nas no no Job fair wściekłem to niech w tym przypadku to chyba nie o tym, azot chodziło tylko, że wykorzystuje zjawisko koncentracji promieniowania mikrofalowego, a nic nie lubisz ogrodzenie mówi Wielowieś z tego, więc ludzie, którzy w wale, ale taki deser właśnie gorący w środku zamrożony na zewnątrz może tym może się podobać coś było w starej kuchni Zugaj lody za wulgarne chcieliście staroświecka kuchnia raczej nie molekularne jak co oni robią z tym co zamrażają, odrabiając z lewej robią lody z różnych substancji jak niszczeje wieś z mas przedziwnych wiele różnych, bo jednak kuchnia konwencjonalna też jest potrzebna, żeby uzyskać tę substancję do tej pory wstępna obróbka musi być zrobiona normalnie ne gdzieś n p . z groszku zielonego zrobione i jak wisi kryształki jakieś tam galaretki i t d. na żaden groszek najpier w lekko podgotować potem go zmiksować potem go przetrzeć, czyli Zobacz ile jest wstępnych tych działań, a potem dopiero na niego zadziałać na lody z groszku zielonego jeśli na niej jednak to on na to purée zadziałać, a zatem tych co z PSL, że kuchnia nawet kuchnia molekularna nie nie może się odciąć od tej drugiej Oranje absolutnie np. myślę, że możemy powiedzieć naszym najważniejszym molekularne twórcy, jakim jest mowa o zasadach, ale tak tak naj u niego np. bywają na dywan też potrawę, w której jest kawałek ryby czy kawałek mięsa gotowane są windy bacowie też jest techniką, którą molekularny uwielbiam zazwyczaj naciera czworga, czyli w płot z w próżni ale, toteż technika jest cała potrzebna złej gry całe urządzenie do Artego gotowania, ponieważ najpierw trzeba zamknąć ten produkt woreczków plastikowych w specjalny rodzaj plastiku, których nie muszę wytrzymywać wysokie temperatury, ponieważ poszczególne rodzaje mięsa piecze się w różnych temperaturach chyba najwyższa dam rady gotuje się w wodzie w próżni, bo różnie z tym woreczków muffiny i tylko ta woda musi mieć temperaturę odpowiednią i gotuje się np. 50 minut 40, ale wywołany ona się gotuje w niskiej temperaturze no właśnie 4050 stopni to nie jest wysoka temperatura ludowej widzą nasze gotuje, ale jest pod Tczew pod ciśnieniem i wtedy Mull wszystkie w Jaworznie teraz się gotuje strasznie długo różna jeździmy tak jednak dalej nie wiem czy akurat u naszego pana manna, ale takim daniem, którym się chwali kuchnia molekularna jest mięso królika zapakowane próżniowo gotowana przez 30 godzin w temperaturze 65 stopni tylko jak to czytałam tomy pusty śmiech ogarniał, ponieważ jak dobrze pamiętam nie tak dawno, bo przed świętami oglądamy reklamy 1 z dyskontów obecnych w Polsce, który właśnie reklamowa jakieś mięso z on, że one zapakowane próżniowo gotowana 30 godzin no i nic tylko kuchnia molekularna trafiła do dyskontów tak, ale tygodnie oczywiście, że takie są tak długo gotowane różne potrawy widuję czasem kaczki czy piersi gęsie solą są tego typu potrawy i to wystarczy tylko potem odgrzać każdy rodzaj gotowania ma jakieś swoje winy potem dobre skutki dla kuchni wszystkich nie tylko na bywalców tych co możemy wziąć udział w tej kuchni molekularnej dokupi zwyczajnej oprócz tego zmiękczenia mięsa ananasem co jak słyszymy od siebie już jest dawno w kuchni obecna co dla mnie było odkryciem wiesz no może np. użycie hangaru do galaretek z baletem stąd też nas jak ludzie się wystraszyłam, że lata, ale zdobyło nie wiem czy to z powodu bessa chyba i wtedy właśnie odkrywano wdrażano go starych z pozwoleniem rządu i na faktach żelatyny także Reagan nie jest niczym nowym raczej mówią molekularne sięgnęła po do starego, ale wierzyciel model wszędzie goście w tej chwili już w większości restauracji przyzwoitych wolni mówi od tych najlepszych molekularnych, które nowy z racji tego, że są molekularne to muszą mieć wszystkie urządzenia są urządzenia do gotowania pod ciśnieniu są urządzenia dla naszych Kowal to nieco na nie umie je tam jest raczej wyższe ciśnienie blacha dla tych na odwrót dlatego dobrze dobrze, że gorące to nie tylko nasz cel tak no, więc wydaje mi się, że domowe są oczywiście są wręcz całe w internecie jak być poszuka też są całe strony porad dla osób, które chcą molekularnej kuchni uprawiać w domu, ale ja myślę, że w ogóle czy nie trzeba ich do tego laboratorium w pylonie no i jak będziesz chciała zrobić tylko kawior Sokół totalny nie ma problemu, ale wydaje mi się, że najpierw trzeba przyznać, że ja byłam obecna na pokazie kuchni molekularnej i prawdę mówiąc patrzyłam na to jak do 1 występy w kwestii dyktatora, bo ten kucharz robiły rzeczy dosyć szybko to trzeba po prostu pójść i zobaczyć jak to się robi kolaże National to Nowy Targ i wiedzieć dokładnie jak to zrobić tylko nie wiem czy jest taki duży seler z tego, bo spotkanie przy stole jak będziemy poświęcać na 1000 godzin n p . na przygotowanie takiego spotkania przy stole cała rodzina po 10 godzin dziennie, a to się długo robić słuchaj jeno jedno 3 dni wcześniej przełamało może zamawiać samych stolik, bo oni to przygotowująca ileż dni na razie najlepiej to jeszcze można się zdecydować na wodę raz na nowy albo zgodzić się na wybór, jakiego dokonał właściciel restauracji, bo np. u Amaro robić także dostajesz to co jest akurat wymyślone wspaniale wspaniale nowo po 6 lat mi się to akurat ich dobór winny jest też przez nie słuchaj, ale to jest moim zdaniem jest to po prostu teatr kulinarny zwyczajnie mówiąc teatr kulinarny, bo to może być bardzo smaczne również, ale może całkiem ci nie odpowiadać natomiast ważne jest komina jedzenia no nie nie do końca w każdym razie jedzenie jest gorzej potwierdza naszą tezę kuchnia jest nie daje dla głowy nie dla głodnych nie sądzę, ale ktoś na świecie gdzieś są takie kuchnia molekularna, które są bardzo popularnej ściągają wielu z nas no el bulli nowości podobno to hiszpańskie tak tak z rana Adria to jest takie bożyszcze naszych kucharzy w inny i rzeczywiście jest to mało z tego co o nim czytałam nie byłam tam, ale myślę, że po prostu nie ma żadnych szans, żeby tam być, bo on przyjmował zresztą nie jestem pewna czy nie zamknął się boi się zamyka, ale po sezonie turystycznym się zamyka także on przyjmuje do 2 tysięcy gości w ciągu 1 sezonu, a zgłoszeń ma kilkakrotnie więcej, a rząd wielkości takiego nie wiem obiadu kolacji przedstawienia lecz, choć realną ocenę za 400 EUR, bo nie jest jakaś taka suma dla osób, które chcą czegoś ekstra w życiu zaważyć na kwotę 400 EUR 2 tysiące złotych na niej stanąć na jej drzwiach tak to jest bardziej koszt pobytu w jednych są one jednak jest ekstrawagancją na halę u nas też kosztuje od 180 do 250 też mały mała partyjka wiesz tego wszystkiego w WORD w kuchni w restauracji molekularnej po prostu to musi być drogie, bo każda rzecz jest wypracowana analiza, ale płacić właśnie za ten ogromnie długi proces przygotowywania zaskoczyli dawano wedle uznania za nowe rozdanie na, a i ja nie byłam możesz powiedzieć jak się dostaje takie coś na talerzu co to przypomina, by nie słowa Bielana schabowy oraz zezwolenia na jedenasty co by to jest wieś to ja wtedy myślę sobie, że to jest właśnie ta sztuka kulinarna jest, że to jest ten przeja w biedy bycia sztuką, że to jest taki niesłychanie karmi oczy, a z Odyńca Sobiesiak pełni tam, gdzie Italiana jest summa summarum doły w wyższym aż do następnego posiłku, a ryzyko jest tynk na Litwie w nas nie dojść do następnej oczywiście, ale zauważ Amaro, robiąc swoje posiłki mówi te są momenty, więc moment ich obrotem wychodzi z takiej restauracji znając się pytają momenty były były momenty właśnie wyłącznie były momenty, ale jeśli np. są nazwy takie jak morela kapusta estragon tak się nazywa ten moment, ale to jest momenty te składniki są jej to jest to cały sezon składniki posłuchaj, bo to jest zupełnie co innego tam w środku w środku to jest marsz zrobiony ze 1 g, gdy w ścianę i cielęciny kapusta sam dzielnicowy z komina jedzenie tak i owinięte wpłat i warzy w takich jak papryka Rzepa i Burak to co zrobić działacze przepraszam ze złego w tym bardzo dobre prawda na korzyść widocznie to wszystko robić nie można analizować jak dostajesz do jedzenia klepsydra temu jeszcze sprawozdanie będzie analizowała ja znam osoby, które analizują najpier w i delektując się smakiem jednocześnie rozpoznają składniki, ale tutaj na ten obraz trzeba zjeść, ale to właśnie dla mnie takie niesłychanie, gdy mylące, że nazwy Soły w kompletnie ruch Ano, ale nadal są dostajemy nagle to ja przypominam sobie pobyt w restauracji sztuczka w Gdyni, która nie jest niska wrażenie reklamuje się jako restauracja molekularna, a ty tam wszystko jest właśnie do jedzenia oczami pięknie wygląda pięknie smakuje małe porcje kinie bardzo wiadomo wskażą, że nie zawsze wiem co jem, a jest bardzo smaczne, ale też człowiek wychodzi nie najedzony czy umiemy przewidzieć jak świat przewiduje, jakie pojawią się w najbliższym czasie te trendy w kuchni wszystko jedno czy jest prowadzona w liście wszyscy inni naukowcy czy Indie naukowcy wiemy co się w tym ja myślę, że trendem podstawowym są różne diety i ja bym bardzo się przyglądała w np. nawet nie wygarnął, ale nie wiem czy dźwiganie Cyganie z ME można nazwać dietą, ale jest pewien rodzaj diety, ponieważ zjada się to co inni już usunęli Cyganie to są ci, którzy zjadają paczkowane np. wędliny sery, które znajdą w śmietnikach, ale już po terminie ważności przydatność kaskach ja myślę, że coś w tym ile takich ekstremistów tak, ale wiesz ja myślę, że ty jesteś jakiś protest przeciwko tezie, że to marnowanie żywności tak, a ja Remagu nie jest, a weganizm, a wegetarianizm to też są protesty tra, a ja uważam, że to nie jest proces może tez rozsądek, ponieważ jeśli chcemy, żeby ziemia wyżywi siła las bez wojen trochę dłużej to po prostu powinniśmy rezygnować z mięsa mięso to hodowle przemysłowe hodowle szaf są dla środowiska 3 zabójczym, zwłaszcza że, zwłaszcza wołowina mielona o wiele więcej ludzi można wyżywić się roślinami niższy niż mięsem dlatego ten wegańskie będzie i wegetarianizm będzie się upowszechniał, bo w momencie, kiedy ludzie zaczynają zdawać sprawę z tego, gdzie żyją i że chcieliby, żeby ich dzieci jeszcze pożyje dłużej będą musieli wybierać inaczej 1 z MKK do końca pewna więź przecież, że mózg ludzki zaczął się rozmach rozwijać w tempie takim, który był po prostu niezwykłe tempo dopiero w momencie, kiedy ludzie do diety włączyli mięsa, kiedy nauczyliście Łowicz zwierzęta, a potem, kiedy nauczyli się najpierw, ale już jesteśmy na innym etapie ich, ale słuchaj do czegoś to mięso służyła, czyli jest życie obrończynią diety mięsnej umiarkowanych, a co myślisz o takim okręcie, który się pojawił Dark Restaurant OJ, zza żelaznej na tę młodą rozmawiał wczoraj był taki kucharza, który miażdży parokrotnie mówiłam pan blisko 1 Francji, który tak dbał o to, żeby było pięknie restauracji, żeby porcje były małe, ale też inne, żeby wszystko było eleganckie nawet dbał o sposób oświetlenia, żeby kobiety, które jedzą w jego restauracji wyglądały pięknie w Służewie była z Chojnic komplet państ w wszystko ja wolę zjeść małą kanapkę na dobrej porcelanie ładnej i przy dobrze nakryć no ale ich mamy ostatnie sekundy jak się ma do tego jedzenie po ciemku na nich jak nie należy jeść, jeżeli tylko możemy widzieć no to jest po prostu jakiś może współ odczuwanie z osobami nienawidzą mnie się najeść przypomina taki głupi dowcip mamy ostatniego kotleta gasimy światło tak dziękuję państwu większe mają goście mogłaby się Adam czeska jest wyższa szkoła kulinarna via moda się nazwami Joanna Solska zapraszam za tydzień do usłyszenia całej audycji wysłuchać w aplikacji mobilnej TOK FM oraz w archiwum na stronie tokfm PL i Kosznik audyt Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SALON - TERAZ SOLSKA! (JOANNA SOLSKA)

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!