REKLAMA

Jak zwalczać szarą strefę w gastronomii?

Raport Gospodarczy
Data emisji:
2017-01-20 12:40
Czas trwania:
13:01 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
raporty gospodarcze z dnia 1243 Aleksandra Dziadykiewicz zaprasza na raport gospodarczy Radia TOK FM tradycyjnie na sam początek jej krótki raport rynkowy jest za za euro teraz trzeba płacić 4 zł i 37 gr za dolara 4 zł i 10 gr za franka 4 zł i 7 gr, a funt brytyjski teraz kosztuje 5 zł i 4 gr warszawska giełda ten dzień w tej chwili na minusie WIG 20 tracił 26 % stany Zjednoczone i cały świat oczywiście czeka na inne Donalda trampa zaprzysiężenie króluje dzisiaj o dwunastej Rozwiń » czasu amerykańskiego, czyli osiemnastej w czasu polskiego no, więc oczywiście Crump to jest temat nr 1, zwłaszcza z perspektywy zagranicznej, ale skoro już 8 zagranicznych były przez granice no to jest kraj, który nawet na dotychczasowe słaba trąba reagowało dość mocno też cały świat ten kraj patrzy, a on myśli Chiny na dłuższy gospodarka chińska statystyka za rok 2016 wygląda w zasadzie najgorzej od 1990 roku, bo w 2016 roku wzrost produkcji jest wzrost PKB w Chinach to tylko 67 % jeśli spowolnienie gospodarcze cały czas pogłębia się myte wspomniałam jest to najwolniejszy wzrost gospodarczy od 25 laty co prawda ten ostatni kwartał ubiegłego roku w Chinach trochę był lepszy od przewidywań, ale Ellen to wszystko dzięki temu, że były wysokie wydatki państwowe i różne bankowe pożyczki, żeby stymulować gospodarkę zatem eksperci podtrzymują cały czas Chiny to jednak jest punkt zapalny i też machinę trzeba patrzeć, jeżeli myślisz o gospodarce w perspektywie roku 2017 raport gospodarczy, a w raporcie gospodarczym w studiu Radia TOK FM pan Sylwester Cacek z krajowej rady gastronomii jak i kateringu dzień dobry dzień dobry zaprosiłam pana, bo Ministerstwo Finansów co zaś nasi słuchacze doskonale wiedzą wytoczyło walkę o wyższe wpływy podatkowe, ale też walka z oszustwami w różnego rodzaju obraża ich wagę z szarą strefą do walki prowadzi się na różnych polach, ale jest kilka takich branż, które są szczególnie pod lupą szczególnie prace prowadzone są w tych branżach mogą tutaj szara strefa jest na skalę dużo przypomnę alkohol tytoń paliwa i właśnie gastronomia właśnie dzisiaj o tej samej strefie w Castoramie chciałem z panem porozmawiać, ale musimy się raz w gastronomii to co powinniśmy rozumieć tematy jest chyba bardziej skomplikowane, gdybyśmy szara strefa gastronomiczna musielibyśmy w ogóle szara strefa handlu detalicznym gastronomii hotelarstwie czy mówimy o generalnie o zjawiskach związanych z obsługą konsumenta czy trochę inaczej niż psy z handlem benzyną cysternami np. więc temat stek bardziej skomplikowane, bo jest mniej jednoznaczne z 1 strony mówimy o nie fiskalizm zdaniu sprzedaży deserki główny element, czyli właśnie zabija odważne bije na kasyno gaz paragonu fiskalnego, ale są jeszcze całe obszary tak, aby teraz taką w Zarze treściami funkcjonalnymi to dotyczy tych zasad pracy i zasad kontroli pewnych regulacji, które tak są niespójne i to też powodują, że ta chęć składać do Dody Doda do ich omijania, bo nieraz przedsiębiorcy uważają, że można inaczej bez zbyt skomplikowane, więc myślę, że mówimy o szarej strefie w rynku detalicznym w tym gastronomii mówimy o tym, głównym nurcie czy braku wystawia paragon fiskalny, ale o tym, drugim, który wpływa na dna wykopu działa też nie wystawia że, że występują nie niekorzystne zjawiska decyzyjne niekoniecznie zawsze legalne, że w końcu podatek dochodowy też zaniżane nie wszystko jest test przed dość skomplikowane zjawisko może dochodzić to jest cała cały szereg różnych zjawisk, które może nawet łatwo jest nas albo panoszy w imieniu, gdzie są te problemy, ale coś z tym szereg rozwiązań, które są rozdrobnione i Troi, by kompleksowo co było zadziała, żebyśmy go pozbywać, bo wpływają wzajemnie na siebie wzajemnie się wie dokładnie ono Ziaja czyjegoś skalę można szacować jak z problem niech państwo na tym, że nawet takie oficjalne szacunki szarej strefy w Polsce to są to są, że jest szara strefa generalnie w Polsce na poziomie ponad 12 proc między 1213 proc natomiast, że chodzi o rynek gastronomiczny, gdzie pytaliśmy klientów, gdyż badania dna to wychodzi tym ta szara strefa jest znacznie powyżej 50 % może nawet powyżej 60 % sięga jest bardzo dużo to oznacza, że mniej więcej 60 % przedsiębiorców działających na rynku gastronomicznym w jaki sposób uczestniczy w szarej strefie czy nie ma z tego wpływów do budżetu państwa, żeby ciekawie wydruk badania pokazują, że klienci uważają, że na tym nie zyskują czy nie ma niższe ceny no właśnie boi, bo to jest to olbrzymie w szczegółach kiedyś opatrzy wyniki państwa, bo będę się czym były ciekawe zjawiska pokazują wspomniał pan o tym, że klienci nie czują mnie, że zyskują czy to nie jest także, kiedy pójdę do jakiś jej restauracji Deka jeśli kraj ten, który jest na paragon to mam dzięki temu tańszy obiad raczej nie mijam się, że kilka procent wiem to wskazywało że, że z powodu szarej strefy zysku ulega zyskuje, ale ja sądzę, że to jest ta grupa klientów, która gdzieś się spotka się grubszych kwotach na szkodę remont na zasadzie jak z fakturą czy bez, bo będzie taniej, ale klienci, którzy nimi nie zetknęli się z tym raczej nie odczuwają różnicę nowi korzyści z tego że, że jak jest fiskalizacja bądź nie z tym też kręci do końca kojarzą, kiedy jest kilka z narażeniem to jest to, jakie mogą poznać jako klient, że restauracja, w której jestem żoną nie zachowuje się fair, że dobrze rozumiem, że nasi słuchacze też wiedzą, że kiedy dostają rachunek wypisany ręcznie no to tutaj już jest połączone jest ona jest pierwsze takie zjawiska za symbol nowość, ale są przecież inne sytuacje też dostaje jakiś kwitek jest wyszczególnione są one zachowane ile mu mandat zapłacić za te zaś jest paragon fiskalny, zgarniając dowiedzieć kim jest fiskalny, kiedy nie potrzeba spojrzenia napisy Trumpowi powinny być zapisane paragon fiskalny nie rachunek nie przed rachunek nie nie wiem jakakolwiek inna nazwa firmy tylko paragon fiskalny w samej Górze przy cyframi powiem szpetny napis paragon fiskalny, bo oprogramowania kiedyś tam Robben dosyć przestarzała mamy oprogramowania w Polsce w gastronomii dopuszczały dopuszczają wydany, jeżeli firma sama tego nie zablokuje przygodowe tzw. przed rachunku kiedyś coś mówiła, że przez rachunek jest potrzebny żeby, więc sprawdzić czy wszystko, by prawda jest taka że, gdy kelner o tym nie mówił, tak więc dziś niepytany, że zwrócił uwagę to co to to trojga filarze więc, więc ten czy dachu nie wygląda jak pakt fiskalny Cup mecz ten rachunek zamiast paragon fiskalny czy tam jest wyszczególniony VAT wszystkie pozycje, ale de facto to nie jest fiskalizm wam sprzedać, czyli to jest coś co później niekoniecznie będzie nabity do kasy fiskalnej wykazana sprzedaż czy dopiero kiedy jego klient dostanę dokument, który jest wypisany rachunek fiskalny numer w innym kasyno od fiskalnej dopiero wtedy mam pewne, że zostały już na ile jeszcze pewna, że do końca wtedy sprawę, że coś zostało nabite na, ale wartość w sporze na godzinę jedno z metod unikania opłat fiskalizacji w sytuacjach, kiedy ów klient zostawia na stoliku np. paragon fiskalny kelner go sobie gdzieś tam przechowuje, a później podobny paragon albo ZUS podobne zdanie wręcza 1 klientowi w innym czasie nie nabijają zakaz czy uczelnie też spojrzeć co trzeci jest fiskalizacja pakt fiskalny teczek to się zgadza moja godzina, w której kupowałem tam też jest godzina podana, a najlepiej w ogóle nie zostawiać napad stolika paragonu fiskalnego zabiera ze sobą, bo wtedy mogą, że gaz wykorzystane dostawy Stali państwo widzą, że i jest jak dodaje jeszcze co one do zrobienia nasze strony ze strony klientów rozumiem, że bliżej takiego dokumentu nie zostaje to prostsze boja upomnieć restauracji weź paragon fiskalny tak zdecydowanie pod Torzym myślę, że klient nie na cenach nie straci natomiast na pewno może być pewny, że z tego już część pieniędzy wpłynie na kolana nadal jednak na cele społeczne, które z 3 oraz sfinansują z podatków chciano, żebym tak mówimy, że bez paragonu Ministerstwo Finansów zrobiło różne akcje nie bądź Jeleń bierz paragon jest w loterii paragonowej taktyk remont trochę się jednak liczba zwiększyła świadomość się zwiększyła, ale nadal trochę zgubiono zaś, że ten paragon niektórym osobom to co zrobić, żeby ludzie chcieli ten bałagan myślę, że to będzie to siatkarz naszej kultury świadomości przeszłości, bo tak nie wiem 100150200 lat temu było za honor oszukiwać zaborców później władze komunistycznej Pentagram zostaje w krwi natomiast trzeba sobie uświadomić im trochę inne czasy to nie powinno się niepełne człowiek się wstydzić poprosić o paragon fiskalny, bo w Łobodzie ząb czasu już powiedziałem bardzo takie rynkowe w związku z tym każdemu z nas powinno zależeć, żeby odpowiedni budżet w państwie był, bo to są szkoły to są to czas na ME DiCaprio narzeka, że czekamy w kolejkach albo albo za najem każdy z nas, ale wręcz generują sami sobie załatwiamy ten temat jeżeli, jeżeli bodajże szacunek szarej strefy w Polsce za 280 miliardów to sobie wyobrazić, że to jest jednoroczny prawie dorosły budżet naszego przesadził no bardzo serio ale gdy tak dużo pieniędzy, że chociażby to słynne 500 plus c zapędy 10 % tego to dobrze no to mówi modlimy się po Zachodzie kijem, ale też możemy całą odpowiedzialność za to z przerzucić na stronę konsumencką na klientów co powinno się wydarzyć, żeby branża sama siebie, gdyby chciała wychodzić z sali strefa lubował się w nich uczestniczyć w Lotto od nich niepopularne, by zlikwidować podatki być problemu miliarderzy wiadomość o tej samej benzyny tak to razem się tu są potrzebne spójne działania i działania od strony państwa i działania są konsument w nędznych kontrolera z 2 ma gdzieś tam są kontrahenta kontrolę generalnie widać silna na instytucjonalną funkcjonalną nie ma tych kontroli funkcjonalnej, którą sprawują różni pracownicy różnych szczeblach czy klienci, toteż konsul kontrola instytucjonalna rzecz, a więc powinna być rozwiązania, które powodują, że klient chce sprawować kontrolę funkcjonalną, które ułatwią kontrolę instytucjonalna, jeżeli znajdzie się rozwiązania czy będzie miał korzyść i klient i państwo i czy z tego powodu nie będzie się opłaca przedsiębiorcy nie wciskali Zobacz, bo wieża jest duże ryzyko to tak jakby temat bardzo łatwo się przystąpią do radości, ale ich przykład co można było wdrożyć tę można byłoby z 1 strony z 1 strony od 2 dla psa kot politycznych później decyzji ale, ale nowożytne są różne rozwiązania we włoszech np. jakie ma obowiązek wykazać jakiś tam stworzone strefy wykop wychodząc z lokalu paragony fiskalne, bo ponosi też odpowiedzialność tak nie ma w Szwajcarii można odliczać więcej takich zakupów od podatku dochodowego to i jest to rozwiązanie wiele, które mogą powodować, że klient będzie zadowolony i budżet państwa na tym zyska, a de facto przedsiębiorcy będą się bardziej efektywnie pracować, bo fajnie się prace się nie histeryzuje, bo jest może być większa rozrzutność można inaczej inaczej działać CTL czy Ministerstwo Finansów wysłuchała waszego doradztwo w tej sprawie my jesteśmy młodą organizacją po prostu się pół roku temu i Wołgą jesteśmy wdzięczni, że włączono ten ten obszar do dyskusji, bo będziemy chyba nie tylko sama gastronomia ten pewnie liderami zmian na rynku detalicznym natomiast mieszka spotkanie już jest pan minister Jasiński my teraz jesteśmy w trakcie przygotowania takiej całej powiedziałbym macierzy z tych powiązań i ewentualne mapy drogowej, bo praca jest praca na kilka lat są rzeczy można dosyć szybko ograniczyć zatem uznać, że w miesiącu słyszę wyeliminuje większość to szarą strefę, bo tak jak będzie trzeba mnóstwo mnóstwo rozwiązań myślę, że będziemy mądrzejsi po kolejne spotkanie z Ministerstwem Finansów jak już zrozumiemy co z funkcją politycznego jest nie nią niedoręczenie przy tym od dziś możemy nie do przyjęcia zarobił do przyjęcia czy zadba, aby się rynek zmienia i polityka, więc trzeba się tak koncentrować, żebyśmy jak też na najbardziej skutecznym Ministerstwo Finansów walczy z szarą strefą w różnych branżach branża gastronomiczna z własnej woli też przystąpiła do tego, żeby go jako wstęp wpływy podatkowe nie poprawiać no ale niestety musimy w to może postawić kropkę zakończyć w rozmowach Bożego Narodzenia Sylwester Cacek krajowa rada gastronomii cateringu był moim państwa gościem kończymy raport gospodarczy parę minut informacja taka sama po nich Jakub Janiszewski audycja połączenie raporty Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: RAPORT GOSPODARCZY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Posłuchaj o tym, co ważne w TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam 40% taniej! Bądź na bieżąco.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA