REKLAMA

Moda na gotowanie zbliża ludzi

Człowiek 2.0
Data emisji:
2017-02-18 14:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
30:49 min.
Udostępnij:

Praca w kuchni przestała kojarzyć się z niewdzięcznym obowiązkiem. Gotowanie jest dziś coraz częściej traktowane jako modne hobby. Jednak czy Polacy, zwłaszcza ci mniej zamożni wiedzą, jak zdrowo i smacznie gotować? A jeśli nie, to jak można ich tego nauczyć? O tym opowiedzą Aleksandra Damentko i Anita Stec.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
już po czternasty 40 nasi słuchacze czujni już wiedzą, że to pora na audycję człowiek z 20 w ramach magazynu Radia TOK FM Jan Stradowski jest już w studiu dzień dobry dzień dobry dzisiaj o jedzeniu co tak mało technologicznie, by się wydawało nam nie do końca mało ekologiczne pamiętajmy, że jedzenie to gotowanie to technologia co mam od bardzo bardzo dawna zmieniła człowieka mam nadzieję, że państwo dzisiaj zjedli obiad, a jeżeli nie umowy zasad BHP to powiemy o Rozwiń » modzie na gotowanie w taki jak obecnie występuje, ale o tym co to gotowanie może zmienić społeczeństwo jak można wykorzystać gotowanie to groby ludzi aktywizować, by włączać ich, żeby ich nauczyć czegoś, czego do tej pory nie umieli tak zaskakujące ja będę słuchać państwo też, że polecam zostawiam państwa z Jankiem jego gośćmi człowiek w 2000000 dziś w studiu ze mną Aleksandra Domańska koordynatorka ds. programów edukacji równościowej federacji polskich banków żywności dzień dobry dzień praw i Anita Stec koordynator programów kulinarnie mocni ze strony filmach chodnik właściciela marki Kamis witam państwa, a my rozmawiamy dzisiaj o gotowaniu o gotowaniu w aspekcie społecznym technologicznym trochę, ale bardziej wydajna społecznym w tym momencie, bo technologię gotowania w tak bardzo się nie zmieniła ostatnio właściwościom odciąć od mody na gotowanie w, a gotowanie wydaje się być modne no bo jeżeli spojrzymy na rynek prasy bobasa w tym momencie z hamowni ceniona, ale jednak na rynek książek kucharskich na kanały telewizyjne programy telewizyjne blogi wideo blogi to właściwie wszędzie te kulinaria się pokazują to jest nowe zjawisko naprawdę cel to kodowanie za sobą modnych teraz po prostu pokazujemy je babci z tym, że jest to pytanie do socjologa i szkoda, że nie mogę się z nami nie mogę syna mogę przeżyć razem z państwem temu zjawisku z perspektywy producenta cechy produktów spożywczych na pewno gotujemy inaczej niż 25 lat temu myślę, że to, że jesteśmy bardziej otwarci na nowo kulturę, że podróżujemy żona na skutek tych podróży Split inspirujemy się nowymi smakami nowymi trendami kulinarnymi spowodowało, że otwieramy się też nowe smaki lubimy eksperymentować w kuchni poszukujemy też z pracy bardzo często jest tak, że ktoś wracając z wakacji ma ochotę wypróbować przepis na fantastyczne spadać albo matki, która jak w Umbrii we włoszech Fiat chce ten smak otworzyć się w domowej kuchni po, że często te przepisy są osiągalne w internecie szuka inspiracji w internecie właśnie w książkach kulinarnych w programach telewizyjnych nie myślę, że to jest to jesteś w dużej mierze związane z taką otwartością Polaków na nowe smaki na nowe kuchnie kuchnie narodowe inne niż polskie, ale myślę też zresztą my jako producent siły przypra w obserwujemy to o kre w w biznesie na rynku produktów spożywczych, że od dłuższego czasu widoczny jest trend takiego zdrowego gotowania, czyli ogromnej dbałości o to co się dzieje jak się jak się gotuje jakich składników do tego używamy, ale ma taki, że takie dwojakie dwojaki wymiar po pierwsze, sięgamy bardzo często do starych receptur bardzo regionalnych nie z Lubelszczyzny z Kujaw fotkę próbujemy bardzo stara stare przepisy babcine babcine mamusi inne, a z drugiej strony tak jak wspomniał otwieramy się na znaki zupełnie innych kuchni cechę Ursus wraz z migracją ludności z emigracją bez wymieniania się tych doświadczeń w kuchni się przenikają zresztą 1 z takich aktualnych kulinarnie kulinarnych trendów w tej chwili jest właśnie taka nowa odsłona tradycyjnych kuchni in Tkacz śródziemnomorskiej na silny, więc to widać na na takim rynku kulinarnym w czas doskonale San w w polskie banki żywności zajmują się wspomaganiem tych osób, które tej wolności mają mniej dotąd raz mówimy to jest fajne, bo wciąż napływać na wakacje do Włoch, ale wielu Polaków na coś takiego w sobie raczej nie pozwoli im teraz nie ma mowy ani pozwolić sobie na taką kuchnię bardzo wyrafinowaną i bardzo wyszukaną w EOG czy takie trendy zmian czy podejścia do gotowania zdolne są to widoczne w OFE w przekroju społecznym etycznej jasne, że owce wcale nie trzeba wierzyć, że za granicę, żeby też inspirować się nowymi smakami w myśl, że czynnik myślę, że gotowanie jest nią dla wszystkich niezależnie od c od zasobności portfela, ale wpływ form wpływ na to też ma dostępność produktów i też teraz nie ma znaczenia czy 3 małe miasto czy duże na sklepowych półkach dostępne są różnorodne produkty ze z najdalszych zakątków świata często bombą, bo bardzo dobrej cenie poza tym pełne nie tylko książki, ale też obserwujemy programy kulinarne kiedyś się było także wychodziło na nich zdobędziecie celebryta, ale osoba znana z w programie telewizyjnym gotowała pokazywała swoje inspiracje na na daną potrawę teraz Stark na niej będą wymieniać nazwy heavy metalem bywa każdy każdy wie, jakie programy chodzi są oczywiście celebryci jako jego trasy prowadzące, ale gotują, ale osoby z sąsiadce kolega koleżanka z pracy są to osoby które, które są amatorami i pokazują swoje pomysły na na konkretne danie i ciasta z pomysłu wykonania 1 dania i jest 10 osób i każdy lekarz ma swoją tezę wariacje kulinarne mięso w wg KE wg swoich nawet swoich pomysłów tę potrawę przygotowuje też ma dochody TESKO odcięcia się wobec mówiliśmy gotowanie stało się, jakby ekwiwalentem majsterkowania został mężczyzna córki hobby, którego kiedyś mowa właśnie nie było mowa w tak, by nasi dziadkowie na dodatek właśnie siedzieli w garażu podawali samochód ramy nasi ojcowie to też tak jest się zdawało zarobili za to takie trochę bardziej fizyczna natomiast teraz, kiedy ciasto już nie mamy tego garażu nie mam tego warsztatu nie mamy możliwości bardzo oddani szereg komuś takiemu samochodu Pienin uprawiać samemu albo jest cały skomputeryzowany to on jest taka teoria wielu panów właśnie realizuje to taką potrwa do majsterkowania to do zrobienia czegoś w kuchni po prostu fantazji, używając gadżetów nowoczesnych nowoczesnego sprzętu, które w, którym można kupić można się popisać, bo to jest jakaś fajna patelnia jest jakiś Super mikser tak to rzeczywiście wkraczamy w ten aspekt modowe tak czy jej gotowania po to, żeby zrealizować swoje pasje czy się sprawdzić, żeby za eksperymentować jej i przekonać się, a jak będzie smakować tego dokładnie to jest to co pan zapytał czyli, skąd ta moda, skąd ta moda i siedziała już dziś jest takim pewnie jest zamiennikiem sytuacji innych mód, które panowały dawniej interesy, jakie mamy do czynienia z modą na taki jednak dosyć wysoko przetworzone produkty od tych od aspektu technologicznego przyjaznego dla człowieka baza do, jeżeli patrzymy na jakieś start-upy czy na jakieś serwisy internetowe związane z żywnością najczęściej mamy dostawy gotowych dań do domu to jest coś co jest mało kreatywne, jeżeli chodzi o blisko Kucharska jest to wygodne na pewno są przydatne w niektórych sytuacjach są takie serwisy, gdzie można zamówić sobie przepisy i składniki ktoś dowozi nam to już nie musieli sami chodzić na zakupy, ale to tak właśnie trochę ujmuje tej magii gotowania też tego co się wiąże z zakupami z wyborem produktów takich liczb Tuska Putina tak to to jednak sami wybieramy co będziemy robić potem ciasno w szukanie przepisów to jakieś wariacje właśnie wprowadzamy gniewni dają rzutuje na technologie w bazach tracimy takie mam wrażenie przynajmniej, ale z drugiej strony proszę zwrócić uwagę jak ogromną popularnością i właściwie setkami tysięcy tzw. followersów cieszą się blogi kulinarne do takiego wspomniała jest to zjawisko o bardzo silna w tej chwili, gdzie ludzie, którzy we dług, do których pasuje gotowanie są inspiracją w internecie dla tych, którzy poszukują takich pomysłów na PL na niej standardowe dania co więcej my też obserwujemy inne duże zaciekawienie analizujący to co jest oszukiwana przez młodych ludzi w sieci zaobserwowaliśmy, że młodzi ludzie teraz uczą się KE gotować przez internet bardzo często wyszukują przepisy na prostą najprostsze dania typu, a my Heart typu kotlety mielone są takie potrawy, których myśl to pokolenie dzisiejszych trzydziesto czterdziestolatków uczyły się kiedyś gotować od mam, a w tej chwili naturalnym środowiskiem dla dla młodszych o wszystko młodszych osób jest poszukiwanie inspiracji w internecie w i powiązał to moja mama dała mi, kiedy pan czuje taką książkę kucharską to one o tytuł książka Kucharska dla samotnych i zakochanych w i dochodziło właśnie osoby, które mną generalnie do tej pory nie gotowały albo w jedzenia to robić tam nawet wybitne naleśniki ja z tym przepisem obie są naleśniki w życiu w akademiku robiłem, choć zamieszkali znajomi na poziom słać musi być, jakie są proporcje, bo sam tego nie wymyślą i my tak się nauczyłem to naprawdę wtedy nie było blogów jest inna kwestia tak tak jestem teraz bardzo wiele osób, która też lubią szukać w internecie takich inspiracji znajdują stąd też się dużą popularność takich blogów kulinarnych czy portali, która oferują tego typu inspiracja, bo znajdują znajdą wiernych użytkowników followersów muszę teraz mówi się zmieniła się chyba trochę mnie podejście Polaków do nocnej obserwacji zmienią się wreszcie do gotowania do kulinariów dres to nie jest już tylko obowiązek, ale też innych chorągwi też zauważalne jest to, że Polakom interesy nie tylko to co jemy ale z czego to jest jakaś jak to ugotować bardzo częstym widokiem w sklepie jest obserwowanie męczy czy szczyt dywanie z opakowań produktów spożywczych składu produktów tak to też jest takie nowe zjawisko, że Polacy chcą wiedzieć co jedzą co znajduje się w produktach spożywczych nie kupują byle czego zwracają uwagę także na pochodzenie tego produktu tego są obligacje, które pozwalają na sprawdzenie czy dany produkt jest pochodzenia polskiego hrabiego Polska firma taki patriotyzm czy to narodowych czy lokalny, jeżeli chodzi o wartość się pojawia w tak samo jak chociażby właśnie w tych przepisach mów o tym, pani wspominała wyciągamy do tradycji rokowań próbujemy coś tam z tym zrobić inaczej, bo nie zawsze to tradycja taka smaczna woda, ale nam po potrawy staropolskie czy takie w kuchni szlacheckiej często są cały czas pokazywane właśnie w odpowiedzi na blogach jako oko pewna nowość coś nas wyróżnia na tle świata i chociaż tablica jest fajna kuchnia włoska jest fajna, ale wiadomo, ale jednak jest tam my mamy tam gotową łódkę sobie na zabicie swojego własnego tak to jest bardzo ciekawe zjawisko Anna rak odkrywamy na nową modyfikując pewnie nieznacznie stare przepisy stare receptury chcesz coś naprawdę bardzo ciekawe ciekawy temat na koszt prac socjologicznych blisko siedziała nasza ciekawość tego, żeby wracać wracać do bardzo starych przepisów właśnie w połączeniu z doskonałymi składnikami albo prostymi czasami bardzo prostymi składnikami jak się okazuje wiele z tych przepisów bazuje na podstawowych warzywach, które lata temu były dostępna dostępna w Polsce inność często też się nudzi wymyśla je modyfikują dodając, iż bardziej nowoczesne z nowoczesną składniki taka kuchnia Polska ma on tradycyjna z czasów osiągnięć PRL-u matka była jednak dosyć ograniczoną i jej mama opowiadała, jakim wielkim Novum była dla społeczeństwa papryka i leśnych wprawiła w stopach optyka pochodziła z Węgier PN, zwłaszcza na początku nic nie wiedział jak to w Rwandzie czy nam się da się wydaje oczywiste papryka jest wszędzie łatwo ją kupić mamy wiele dań, które wpływają zagrają, ale wtedy to było odkrycie dzisiaj takie odkrycia są Hubert załatwiam z drugiej strony trudno Maspex takie estetyczne tego jedzenia Otóż panie wspominały od 2 w USA często jak się ma tego bloga kulinarnego to nie jest tylko kwestia przepisu nie jest kwestia napisania historyjki do tego, aby uczynić piękne zdjęcia jedzenia musi osobowości powinno wyglądać tak jak się przekonaliśmy myślę mnie w trakcie realizacji naszego programu, że oprócz tego, że jedzenie i pożywne smaczne to im pięknie wygląda jeszcze sami stworzone z bardzo prostych składników właśnie wspomnianej fabryki makaronu jajka odrobiny szczypta przypraw ten pięknie podane w tym tematem większą ochotę na to, żeby zjeść taki tym lepiej chyba to smakuje, bo pamiętajmy o 211 w dużym stopniu jemy oczami ja też jest taki efekt wzrostu jest faktem Nikkei to co sami zrobiliśmy własnoręcznie to jest na tyle satysfakcjonujący ustawa robiliśmy żyjemy tego trochę mniej Night to w USA metoda na to aby, by odżywiać się trochę zdrowiej trochę zwiększymy umiarkowanie mnie w to w sumie z takim stereotypie przypisuje się Polakom dzwoni właśnie sądów tłusto i nudno, a to wcale nie spada chłopca tak podjęte Mister to nie da się zmieniła w ostatnich latach zdecydowanie na grę lżejszą, ale myślę, że nie zapominamy o tych starych dobrych sprawdzonych przepisach właśnie kotlety mielone kotlety schabowe de bardzo często je modyfikujemy, a to użyjemy panienki ser płatków owsianych Erato w tłuszcz czy taki ciężkiej zwierzęcy zastępujemy lżejszymi od mieszkańców oraz zdążymy opowiedzieć prawdopodobnie, ale na pewno na tym, że Fotyga 300 w Gazecie przypominam, że na swym merytorycznym partnerem jest magazyn Fokus łona Fokus PL polecam to suma tych dodatkowych wypaczona chcieli napisać to człowiek w 2 chłopka 0 Mokka TOK TOK FM i do tematu gotowania wrócimy w drugiej części audycji zapraszamy do słuchania w godzinie piętnastej 40 w studiu ze mną Aleksandra Domańska koordynatorka ds. programów edukacji równościowej federacji polskich banków żywności czy nowe i wbrew i Anita Stec koordynator programu kulinarnie mocni ze strony firmy ma kornik właściciel marki Kamis zmienia barwy omawialiśmy o gotowaniu pierwszej części gotowaniu jako zjawisku społecznym jak koło nowej modzie Aten aspekt społeczny, do którego chciałem nawiązać jest trochę forsy myślałem bardziej bać nawet dotknąć istotny jest coś takiego jak wspólny posiłek jak pan taki aspekt jednoczący wspólnego jedzenia gotowania, owszem, teraz natomiast wielu socjologów, mówi że ten moment, kiedy rodzina siada przy stole i wspólnie zjada obiad kolację to jest często jedyny moment, kiedy za czas dostaw rodzina w ogóle się widzi wzajemnie tak ma ten kontakt jest bezpośredni to samo, które służą nawiązywaniu więzi takich codziennych zwykłych rozmów czatów wyjaśnienia są pewne wzorce czesania się tym co jemy, ale zarazem właśnie nawiązywania do tego co się wydarzyło w ciągu dnia bez toż to nadal bardzo ważny aspekt to nic dodać nic ująć ich powiedział pan dokładnie to na czym zależy powiedział pan o zjawisku na czym nam zależy chcemy je pielęgnować w ramach programu kulinarnie mocni to wspólna inicjatywa banków żywności AAA i partnera biznesowego, którego reprezentuje NL dokładnie cała idea programu zasadza się na tym, aby zachęcić ludzi do eksperymentowania wspólnego gotowania potem wspólnego siadania dostało na eksperymentowanie z prostymi składnikami w myśl przekonaliśmy podczas 2 edycji tych programów jest, że przekonaliśmy do tego doszedł katarów banków żywności przygotowanie nie wymaga bardzo dużej wiedzy tylko takiej odwagi w zastosowaniu włączeniu podstawowych składników takich jak reż mleko masło olej warzywa podstawowe warzywa marchewka papryka z odpowiednio doprawiona połączone dają fantastyczne rezultaty i można w ten sposób przygotować bardzo pożywne niedrogie posiłki dla całej rodziny toczyło się tylko te proste składniki czy też kwestia tego dodatku ukrywane z programu, ale tak możemy, a może ja powiem tak problemem programy kulinarne mocniej inne jak wspomniał moja przedmówczyni jest to wspólna inicjatywa banku żywności naszego partnera wieloletniego partnera w banku żywności inne McCormick Polska i takie są projekty, które skierowane jest do do osób odbierających paczki żywnościowe o nic się korzystający korzystający z posiłków w ramach wolontariatu w bankach godność narodową chcieliśmy iść na audycję nie marnowaniu jedzenia, bo to jest przedstawiciel banków żywności ją głośno mówił o tym, 2 EUR jest to kwestia oczywiście tego walk jedzenia mogą się marnować dopiero się nie marnowała o to chodzi o to, żeby trafiło do typowego potrzebują do zmian do naczynia są wyrafinowane owoce nie jest to mleczko kokosowe nie jest, tak więc żeby gotować się z podstawowych produktów, które nie są przekazywane tym osobom w paczkach żywnościowych, które rozumiemy deszczu taka osoba, która wałów nie potrzebuje pomocy Żywnościowej dla często, ale nie ma zbyt wiele pieniędzy takich lodówek najczęściej kupuję, bo są najprostsze najtańsze na Łotwie dostępna, a dokładniej i dlatego sezonowe w PLH HOKEJ po ja mam takie skojarzenie z tym problemem, którym mowa o nowe fundusze wydać dziwne, ale im pani Ewa Olszowska-Dej ego Olivera na poniosła 08 ministrów powód po polsku chyba jakoś inaczej nie do końca tłumaczyło to coś, o co chodzi ministerstwo jedzenia powstało w wielkiej Brytanii chyba w czasach drugiej wojny światowej, kiedy były niedobory żywności owa i tam wtedy powstał program rządowy, żeby u ludzi nauczyć jak z tych nielicznych dostępnych wtedy produktu zrobić coś co będzie nie tylko jedzenie jako takim zaspokoi głód, a co będzie przez matkę i co będzie co najważniejsze to w zdrowe tak Izabel, żeby w tych czasach kryzysu jakoś sobie poradzić z tym w tym jedzeniem tak jak się da najlepiej książkę uzupełniają bardzo lubię coś wypisów z niej weszła do stałego jadłospis u nas w domu wszyscy wymienieni z przepisami w takim wydaniu strefowych mówi jeszcze dostępne są modyfikowane jest Toyota zapisy pod własne gusta zamiast sama idea jest bardzo fajna czegoś takiego się bardzo mi w Polsce brakuje, bo metoda znów nie mamy kryzysu takiego jak ja go w czasie wojny czegóż to się w czasie schyłkowego PRL -u, ale mamy czas ten problem ludzie nie do końca wiedzą co kupić jak to w rządzie czasami bardziej co z tego co zrobić jak przyrządzić jak wykorzystać produkty, które mają domy staże oraz jej banki żywności mogłoby dużo też mówić na temat tego jak Wiela i jedzenia marnuje się w Polsce znaczy my kupujemy bardzo często bez przemyślenia do zakupów no, więc chcieliśmy bardziej odpowiedzieć na taki nie nazwałabym tego problemem, ale taką zagwozdkę, z którą mierzą się mierzy się wielu Polaków jak te składniki ze sobą połączyć, jakie wykorzystać leżałby zabity smacznego właśnie tu wracamy dodaje, że po tej samej idei, którą wdrożyło ministerstwo gotowania, czyli jak z podstawowych składników, aby z tego coś co mamy w spiżarni przygotować smaczna smaczne jedzenie lub tej żywności jednocześnie nie marnować w hokeja, a jeszcze nie do końca sezonu dowiedziałem na czym polega sama idea programu są wg atomowe rozumiem oni są wykształceni w tym w tej sztuce kulinarnej co dalej etat w Katarze uczestniczyli w cyklu 3 warsztatów kulinarnych, ale następnie wiec w wiedzy, którą zdobyli na warsztatach przekazują na warsztatach lokalnych osobom, które uczestniczą w warsztatach są osoby, które na co dzień korzystają z pomocy Żywnościowej z banków żywności i te osoby są zainteresowane takimi ofertami wciąż uczyć gotować i zasadniczo na każdy coś tam mięta okazy okazało się okazało się, że warsztaty kulinarne są WLM Sofitel w generalnie banki żywności od 2014 roku oprócz mnie samego wydawania żywności i włączyłem program edukacyjny i w ramach programu edukacyjny edukacyjnego, czego tematem mogą być warsztaty nie marnowania żywności warsztaty kulinarne warsztaty żywieniowe dietetycznej edukacja ekonomiczna właśnie te warsztaty kulinarne okazały się wielkim sukcesem i UE o dziwo, cieszą się bardzo duże zainteresowanie właśnie wspólny posiłek łączy ludzi, więc do końca dziwi, bo rozumiem to warsztaty są praktyczne prawda to się gotuje się zjadać całość przygotował tak dalej czeka na początku ciężko przekonać, żeby też zasoby przyszły na regaty warsztaty natomiast tegoż przejdą wraz z tą pytają, kiedy następnej faktycznie ten moment kiedy, kiedy wszyscy razem po po wspólnym gotowaniu relaks włącznie z Edukatora siadają do wspólnego posiłku zamiatano niezwykle wzruszającym otwiera tych ludzi na relacje z pełnym się oto efekty włączenia społecznego nam chodzi o HOKEJ w, a czy jest taki skok, które dają się hodowane w nich udział gotowanie i kulturę kulinarną mianowicie aspekt międzypokoleniowe, bo jestem cieka w właśnie takie jak osoby przychodzą na takie warsztaty czy wchodzą babcie czy płacą rodzice czy chodzą dzieci warsztaty skierowane są dla różnych grup odbiorców mogą to być osoby poniżej szesnastego roku życia powyżej sześćdziesiątego piątego życia życia jeśli seniorzy mogą WTO co chcemy, aby to były warsztaty dla wszystkich dla mężczyzn dla kobiet dla dla rodzin dla seniorów, ale dla wszystkich tak dostawaliśmy taki feedback męża bardzo często Rena te warsztaty przychodzą panowie, ale i wychodzą z tych warsztatów zadowoleni, że z głębi więcej tajników sztuki kulinarnej KN i chętnie tapeta i pytają o to kiedy znów wszyscy zobaczymy Bernstein dla nas tak na jej najmniejsza opinia i taka motywacja do tego, żeby ten projekt rozwijać w poprzedniej edycji na przełomie 2015 szesnastego roku w innych warsztatach wzięło udział w sumie w całej Polsce około 3 ponad 3000 osób oraz ostatniej edycji, czyli bez przełomu 2016 siedemnastego roku jak dotychczas wiemy, że w warsztatach wzięło udział 3009 osób dokładnie podliczyliśmy, gdy liczba, więc jest to spora spora grupa osób, do której trafisz tak jak Ola wspomniała grupa wiekowa przekrój, ale jest też ogromne, kiedy to też jest to, o czym mówiliśmy w czasie audycji niemarnowania jedzenia można też zgłosić się jako wolontariusze banków żywności i testów po części taka metoda na aktywizację w kat seniorów, którzy mają sporo czasu już w szatni gotującą, dokąd tak często, bo albo wnuki są w innym mieście, a sami mogliby jeszcze głośnie pomoc mogliby coś zrobić dla dla społeczności takie łączenie się w samą akcję wydaje się to fajny pomysł na to by ludzie z domów robili coś z innymi dla innych dokładnie jesteś taki aspekt, którym bardzo często wspominamy rozmowach na temat przyszłości tego programu to jest taki moment, kiedy ludzie spotykają się czy w jakiejś świetlicy lokalnej czy w ośrodku pomocy społecznej czy w szkole teraz gotują nie nawiązują ze sobą relacje zbliża się poznają, bo wokół gotowania wytwarza się taka atmosfera wymieniają się pomysłami wymieniają się inspiracjami, a na tym najbardziej najbardziej zależało od jego trwania społecznościowe swoiste tak od łączenia ludzi z różnych środowisk Haas F1 wspólny mianownik kulinarne dokładnie tak w domu myślę też wracając do w ogóle w pierwszej części naszej rozmowy rzeczywiście trochę pomaga nam ta moda na gotowanie, czyli lata towarów jest fajne hobby ja nie Aniela smutno może on łatwiej zaprosić na ludzi na na warsztaty, kiedy powiemy to będzie wasze kulinarne będziecie mogli oni mieli okazję poznać naprawdę fantastyczny bardzo proste przepisy, chociaż często przychodzą z, zaciągając się, ale wychodzą z pytaniem, kiedy następne, ale rozumiem, że to nie nie wydają w tym meczu w odczuciu twierdzi Maciej Kuroń n p . tak to czy ktoś taki bardzo znane taktyka Okrasa w niemal etatowym niema znaczenia Maczek Jan Kuroń przepraszam cię, bo to mój imiennik w audycji mnicha absolutnie nie chodzi o to, żeby to było była osoba znana medialnie, ale o to, żeby ta osoba faktycznie angażowała tych ludzi i inspirowała PIB w i wspólnie z nimi nie gotowała wskazywała winnych kierunkach Liu gong to się przede wszystkim inspirowała natrętni była bardziej kimś, kto zachęcani w kimś, kto ocenia mówi to dobrze to zlecenie w takim konkursie kulinarnym coachem trochę niższa nota bene na naszych warsztatach dla edukatorów BW pierwszym etapem jest przeszkolenie samych edukatorów banków żywności do tego, żeby oni potem byli byli w stanie mu przekazać bardzo ciekawie wiedzę kulinarną i na szkolenie dla tak edukatorów oprócz tego, że przedstawiciele banków żywności poznają przepisy sami gotują oni również uczą się jak w bardzo ciekawy sposób przekazywać wiedza na temat poszczególnych składników tego jak można je przyp red przyprawić jak jak łączyć, ale też jak prowadzić tego typu zajęcia klubu ciekawa i żeby żeby nas zachęcały do Giodo do przejścia po raz kolejny bezczelny jak rozumiem wagę tych dochodów nie zostaną z blogerem kulinarnym mięso wołu kanał na YouTubie czy są takie przypadki są jest wśród edukatorów kilku blogerów no nie wiem czy możemy się do tej pochwalić, że ma mowy jest dajmy im chwilowego zajmuje się Halinę zyskali sławę, ale od fajne, bo to też pokazuje za tą wiedzą zaś potem dzielić się za pomocą internetu za pomocą nowych technologii, które powinny nam ułatwiać tego typu wad i szkoda bo, chociaż czasami się, mówi że młodzi dzielą po jak się okazuje mogą też łączyć jej oby tak było, aby tak było częściej, gdzie można znaleźć jeszcze więcej informacji na temat tej inicjatywy czy na stronie banku żywności tak oczywiście na scenie banki żywności Allegro kpl są informacje zarówno problemy kulinarnie mocni, ale też wiele wskazówek na temat tego jak nie marnować jedzenia ich serdecznie zachęcam wszystkich państwa rozumiem Romów osiadłych tam zgłosić Wojtek, by chciał zaangażować osobiście brać udziału w wolontariacie tu zostać lokatorem protestantem Teresa internetowej podane są adresy numery telefonów do do banku żywności w poszczególnych miast i osoby zainteresowane oczywiście zachęcam do do kontaktu z bankiem w grę w w konkretnym województwie w okręgówce to jest konkret, który na pewno na pewno się państwu w odlewni wypatrzyli taką ochotę ja zachęcam do swej strony do eksperymentowania w kuchni z dziećmi dzieci są w Krośnie, gdzie swymi współpracownikami entuzjastycznymi takimi, które w chętnie to w uzyskują nową odpowiedzialność za coś takiego konia i synowie nauczyli się sami obierać warzywa las z początku oczyszcza kre w każdy rodzic bałem się będą jakieś skaleczenia stawki VAT kre w na podłodze tak dalej i t d. szuka za głowę co się da zrobić jak się im pozwoli na to wziąć odpowiedzialność jest oparte na Info nagroda za głosami coś przygotować, a rodzice pomagają tylko tam, gdzie mu kontakty, choć jest kwestia piekarnika trend otwartego ognia to wtedy mi się włączamy natomiast poza tym myślę, że to jest bardzo tani sposób na to, żeby coś pokazać dzieciom 2 w kuchni można zrobić coś fajnego razem i wyrobienia bardzo dobrych nawyków na przyszłość myślenia o jedzeniu planowania odpowiedzialności właśnie za to, żeby nie marnować i szukania w tym radość, bo mu kas odchodziły było fajnie w miejmy nadzieję, że tak głośno będzie elastyczna dziękuję pani siedziała za wizytę w studiu państwo za uwagę na to, że była Aleksandra Adamem kom z polskich banków żywności dziękuję pięknie Tarnów i Anita Stec z 7 chodnik w swoje mówi Jan Stradowski zaproszą państwa trojga 20 przypominamy walk słów my się co sobotę właśnie o godzinie 1441140 Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: CZŁOWIEK 2.0

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast - bez reklam. Słuchaj wygodniej w naszej aplikacji mobilnej z pakietem "Aplikacja i WWW"

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA