REKLAMA

Oliwa wcale nie tak zdrowa? O tłuszczach wskazanych w diecie opowiada prof. Krzysztof Krygier

Data emisji:
2017-03-25 11:40
Audycja:
Homo Science
Czas trwania:
16:21 min.
Udostępnij:

Czy istnieją pełnowartościowe, dobre dla organizmu tłuszcze? Gdzie ich szukać? U zwierząt czy może roślin? W Polsce mamy szeroki wybór tłuszczów, od kokosowego i zwierzęcego po oliwę z oliwek. A co z naszym ojczystym rzepakowym? Czy olej rzepakowy może być odpowiedzią na potrzebę zdrowego żywienia? Rozwiń »

Na te pytania odpowiadają Aleksandra i Piotr Stanisławscy z portalu Crazynauka.pl oraz autorzy prowadzący audycję Homo science w TOK FM, razem z prof. Krzysztofem Krygierem z katedry technologii żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

W studiu TOK FM są już Aleksandra i Piotr Stanisławscy, dzień dobry, dzień dobry, oboje z portalu Crazy nauka.pl oraz autorzy prowadzący audycję Homo science, już zadomowioną w naszym magazynie TOK FM. Co tydzień o 11 40 i o 12 40 w takich dwóch pełnowartościowych odsłonach. Rozwiń »
Czy istnieją pełnowartościowe, dobre, doskonały w ogóle dobre tłuszcze?

Istnieje tłuszcz idealnym wręcz ten tłuszcz idealny od początku do końca wytwarzany jest w Polsce rośnie ich zwykłe czarne i można je w grach o jego USC od dawcy hipotek w, a widownia sceniczny tłuszcz faktem, że się zająć odwiecznym problemem masło czy margaryna i mamy obietnice naszego gościa, że uda nam się odpowiedzieć w jasny sposób na to pytanie Super, a jeszcze tylko Doda mocy bierze przede wszystkim warzywa warzywa i owoce i oczywiście chęć zapraszamy na Homo science, a więc

Audycja Homo science i nasz gość jest z nami w studiu prof. Krzysztof Krygier z katedry technologii żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i w bardzo, a chcemy porozmawiać o tłuszczach, a konkretnie na tych tłuszczach, które są wskazane w naszej diecie, o ile mi wiadomo i taka jest powszechna wiedza no to Oliwa z oliwek to jest takie złoto, które powinniśmy z UE, z którego powinniśmy korzystać na co dzień i rzeczywiście to jest nasze dobro codzienne nawyki żywieniowe czy to jest prawda aż do najbardziej wartościowe tłuszcz cechy nie do końca szczególnie w Polsce, dlaczego dlatego Jean bardzo inwazyjny pasuje do basenu morza Śródziemnego i przysporzyła mnóstwo ryb owoców morza jest wreszcie ma się tam pod dostatkiem tzw. kwasów omega 3 zapewne każdy o tym, słyszał coś takiego, czego mam Polacy za mało, by małe, a to jest kwas omega 3, który wpływa na pracę serca pracę mózgu pracę oczu w związku z kim jest taki zasadniczy element tłuszczu, którego mamy powtarzam za mało Oliwa Zelek nie ma w ogóle omega 3 oraz gościła na brak ryb i brak omega 3 dodajemy oliwę zerwać z brakiem domagać się to mamy pogłębiane brak pewnym trzeci raz tego domagać się wachlarz odrobina jest jednak najedzone procent raczej nic natomiast olejem z tych powszechnie znanych najwięcej ma tego domagać się olej rzepakowy, bo około 10 % Oliwa z lekko pół procent więcej w internecie totalna, a więc z tego punktu widzenia Polakom szczególnie tym, którzy nie Wzorek zalecałbym zdecydowanie bardziej olej rzepakowy niż paliwa zaliczek a dlaczego chłoszcze przez lata ten olej rzepakowy wydawał się taki niedoceniony i dlaczego tak mało wiemy o tym, że dane zawiera tak dużo substancji, która jest dla nas niezbędne atesty polowali na olej słonecznikowy rzepakowy to był zawsze taki olej gorszego sortu gorszych właściwie lepiej go nie brać tak było przez wiele wiele lat aż do lat osiemdziesiątych, a tego, że dziś mamy zupełnie inną odmianę oleju rzepakowego, a ten stary zawierał tzw. kwas jabłkowy nie chce swoiście gołe, który był uznawany za szkodliwe i nawet mówiło się były badania, że spowodował uszkodzenie mięśnia sercowego pamięć, a to nie było próśb on był jeszcze bardzo słabe sensoryczny w butach przesądza wyraźnie śmierdzące ciemne i to wszystko razem powodowało, że był rzeczywiście w ogonie tych olejów natomiast dla syren drugie połowy siedemdziesiątych Kanadyjczycy wprawdzie te nowe odmiany zajętego pasa drogowego, że nie ma prawie nie ma w unii Europejskiej z siebie wymagał już poniżej 2 proc wtedy jest, ale bezpieczna ma dzisiaj też ułamek procenta w temacie mówić natomiast jak ewoluowała również opinie na temat tych, które oleje, które kwasy tłuszczowe zdrowej niezdrowej tak dalej to wyszło na to, że olej rzepakowy dziś jest najzdrowszym olejem ze wszystkich pytań żartuje równie poważny i dalej jest moja opinia boja tu państwo Mendel przedstawia opinie instytucji naukowych nie ma ich artykułów korki ze wszystkich wszystkich, czyli Bowie jest poza tym co jest tak normalnie dostępne w sklepach, czyli właśnie nowe Smolik muzyk okres w jakim stopniu ekskluzywnym jednak dobrem jest dosyć droga Ano olej słonecznikowy mamy olej rzepakowy, ale też mamy sporo różnych dziwnych olejów, na które jest, bo jest przypływa i odpływa moda z różnych olei z tych roślin z różnych miejsc świata i czy to to co pan mówi oczywiście dotyczy również tych wszystkich Superligi egzotycznych chorób zawodowych kokosowych i MO, że rada państwa zdziwi, ale tak, dlatego że jakie oglądałem skład kwasów tłuszczowych, bo od tego zależy w gruncie rzeczy jakoś tłuszczu mówiła wartości żywieniowej ani z markowej, bo te najcięższe pociech na zimne mają smak, ale nie mówi ma smak mówią artyści z Dynamem to naprawdę nikt z olejem rzepakowym nie zagra może startować, dlaczego głównym dzisiaj wrogiem naszego zdrowia co tzw. nasycone kwasy tłuszczowe jest gorszym im olej najmniej o tym jest lepszy i ma więcej im jest gorszy ze wszystkich olejów naprawdę ze wszystkich ze świata łączyć między etycznymi, ale że parkomaty kwasów nasyconych zdecydowanie najmniej także to jest zdecydowany plus z tego punktu widzenia Otóż często, a propos tego mam pytania, dlaczego największy znak opakowania jest teraz taka tabelka, gdyż wartość odżywcza tamy zachwala kaloryczność zawartość tłuszczu i tam jest też zawartość kwasów nasyconych i jest często pytają, dlaczego tam są nasycone niedomaga strzelanie NNKT jest coś innego, by właśnie mówię dlatego, że to jest ten najgorszy czynnik rozwoju chorób układu krążenia jak ktoś ma z tym jakieś problemy to musimy to na etykiecie, żeby to widział czy dany produkt zawiera dużo zresztą mało, a kwasy nasycone to jest zdaje się domena tłuszczów zwierzęcych tak generalnie tak oczywiście 1 wyjątkiem olejów rybich, bo to jest wręcz staniały zwierzęcych generalnie tak, dlatego że opinia jest taka, żeby spożywać oleje roślinne, a nie zwierzęce, aczkolwiek w wyjątek drugą stronę o lekko Kasandry i dla niego jest moda wszyscy zwariowali do testu z 4 najwięcej kwasów nasyconych z tego powodu nie jest najgorszy i one się patrzy na zalecenia światowej znał wszystkich negatywnych listach, bo naprawdę zwiększa ryzyko chorób układu krążenia ryzyko zawału jak ktoś ma takie ryzyko podwyższone miał jakieś incydenty z tym związane ma podwyższony poziom cholesterolu na te nie wolno dotykać oleju kokosowego to może cofnijmy się o krok w tej całej opowieści czyta to czy ludzie powinni obecnie unikać tłuszczów w miarę możliwości czy nie było jednak jest taki pogląd, że tego, żeby tego tłuszczu jak najmniej brać czy to nie wiem jak robimy sobie sałatkę dajmy NATO chcielibyśmy do tego jakiś SOS winegret no to tam jednak istotną część jest właśnie czy to Oliwa z Delekty, który się nie chce płynnych tłuszczy czy w ogóle powinniśmy sobie odpuszczać w miarę możliwości tłuczone jednak są nam potrzebę takich ilości tuż za absolutnie niezbędna w naszej diecie nawet światowa organizacja zdrowia podwyższały złomiarzy 30 % energii diety czy 30 % tego co zjadamy kaloryczność to muszą być wolę iść do podniesienia do 35 jest ogólna, że taka generalna opinia, że to nie ilość decyduje jakość decyduje o rozkosznym tłuszczu zniewala unikali też tłuszcze są niezbędne w naszej diecie sporo powodów 3 podstawowe też są nośnikiem tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mamy wszędzie organizowane są potrzebne stąd nazwa niezbędne, a nie potrafimy ich sami tworzyć 2 zezwolenia są rozpuszczalne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a obok wyżej nie ma teraz są rozpuszczalne w dłuższe i 3 duże jest niezbędne do prawidłowego ich wchłanianie z tych 3 powodów tłuszczu musimy jeść powtarzam około 13 energii całego pożywienia, gdybyśmy mieli Topshop przełożyć n p . na ilość oleju, którą w ciągu dnia powinniśmy spożyć to jak pan zalecał to jest kilkadziesiąt kilogramów to jest 80 z drze w zależy, kto oczywiście pracy, jaki wysiłek fizyczny tak dalej LT jest kilkadziesiąt 7080 do 100 g czytam w 2 łyżki powiedzmy mniej łyżka TESKO 15 tel Aviv inż. Leszkiem to by chyba, że Hochschule w łuski z rozmachem, a czy ma znaczenie to wie jak i jej postaci te oleje spożywany czy np. nie wiem olej po podgrzaniu na patelni do Smoczej jedno sposoby zastosowania olejów czy on inny zachowuje te właściwości korzystne czy właściwie powinniśmy go nie wiem na zimno spożywać do sałatek jako taki dodatek coś takiego czy to jest jakaś różnica to znaczy nie ulega wątpliwości, że go użyjemy bez żadnego podgrzewania i bez żadnych innych operacji o tym, że bardzo wartościowy niż takie, które weszło trochę smażyli Argentyny fetysze zdawało niektórzy twierdzą, że każde marzenie stało się zadość zastali zjadamy jakieś tam trucizny i nie ma złudzeń w konwulsjach i wszystko to nieprawda, że smażymy na patelni i jednorazowo jakiegoś 1 katedra czy 23 w ciągu kilku kilkunastu minut nie stał się strasznego nie wydasz oczywiście powtarzam surowy nie grzane lepszy, ale oni histerezy, a technologia produkcji oleju tam jest cel są elementy do tłoczenia na zimno na gorąco jak to wygląda w przypadku oleju rzepakowego i czy to w jaki sposób wpływa na wartości odżywcze tego tłuszczu na czele, że nasze otrzymuje się w ogóle, ale jest tych roślin oleistych sprzedał poprzez wytłaczanie albo przez ekstrakt na skalę taką drogę do szeregu tylko wytłaczania, bo to jest proste tanie, ale wydajność jest słaba bardzo tego oleju tracimy na tym zna skalę przemysłową dodaje, że najpierw Tłoczenie i pierwsze tłoczenia dróg ekstrakty, żeby całkowicie, by wydobyć i na czym polega ekstra akcje jak jak ten proces żonę rozpuszczalnikiem dokładnie tak samo natomiast potem oczywiście to wszystko do stylu jedziemy tam żadnych śladów gigahercami nie zostało do najczęściej do przemysłowej, ale jest potem rafinowane ćwiczy ściany, gdy widzę w Polsce rośnie, więc znowu fetysz zdawania tego, by wywołać lawinę dużo się mówi o tym, że były one jak chociażby trafię na takie komentarz u nas na naszym blogu Crazy nauka PL tam rozmawialiśmy dzień w komentarzach na Facebooku olejach i właśnie wyciągnęliśmy tematu oleju rzepakowego i ktoś szybko się zgłosił, że wszystko pięknie świetnie ale gdyby tylko ten olej był nierafinowany ton byłby bardzo dobry, a teraz Finat ja w ogóle wszystko niszczeje i to z Pożoga i płomienie po co oczywiście przesada znowu napadał, bo ktoś wyczyści wszystko czyścimy co jemy na dobrą sprawę wszystko się myje to jest tak też mecze z pamiętajmy, że wolę jest mnóstwo rzeczy bardzo niekorzystne zarówno zdrowotnie, jakie dla oleju powiedzmy to tak, że tam są metale ciężkie dano nam szkodzą, ale szkoda też lejemy przyspiesza utlenianie zaskoczył ten olej na 63 Legia będzie zwiększa szansę na ryzyko, że będzie mógł jedynie sposób i szkoleń z ciałem tam są zużyte tzw. zanieczyszczenia środowiskowe w tym bez opieki, nad którym słyszymy jakieś inne tego typu i podaje rafinacji ropy do wszystko usunąć czy olej rafinowany po pierwsze jest na pewno bardziej bezpieczne toczonego na zimno otoczone zimno nierafinowany jeśli tam są jakieś zanieczyszczenia mogą być może rzepak rośnie przy drodze przy fabryce różnie bywa też tam też było to nam zostało, a wyrafinowanym co by nie było to ten olej rafinowany jeść jest czysty, więc test to jest przyczyna podstawowa dla Teresie Rushdie rafinacji ropy, a czy trafi nas w jaki sposób modyfikuje wartości odżywcze tego wyjściowego elementów nasion rzepaku to znaczy jest troszkę tak, ale bardzo nie zna się nie tak jak ja czytam słyszę, że tam mogli wszystko jest usunięty dzisiejsze technologie są takie, że robi też bardzo już tak bardzo specyficznie na bardzo wysokim poziomie kosmetyczkę Bekier tego w czasopiśmie science and IT International to straty tych składników pozytywnych, jakie są z woleja to znaczy do Koflera, ale sterole beta-karoten to dzisiejsze technologie te rzędu 220 proc tych nie ma mowy o tym co całkowicie się usuwa usuwa się pewnym brat chce się baton nie ma na to rady, ale też do 1020 no Góra może 30 % także tu nie ma co robić histerii na temat z punktu widzenia samego tłuszczu w czasie niewiele zmienia mam wrażenie, że producenci sami się wciąż wstydzą UZTS olej rzepakowy, bo jak wchodzi się o to, że po sklepie obok stoją równolegle z ceny olej słonecznikowy wielkimi literami obok jest napisane, a my nie wiemy nazwa własna oleju elit, których się do stadionu rzepakowy małe literki z tyłu, o co chodzi no właśnie tu pozostaje nam z tyłu głowy ten stary niedobry, ale rzepakowe ze starych lat i dlatego tak wysyłana na dziś producenci niektórzy piszą oburzeni także jest pełen pewien postęp jest jeszcze wtedy zaczyna się dziać, bo ty znasz, ale u nas uprawiany można dzielić, aby rosną w Polsce wygląda to właśnie jest, żebyśmy szukali rzek stan grzywny Chiny naprawdę nie ma podsta w powtarzam olej rzepakowy jest najzdrowszy jak domowe ciasto studentom na wykład architekt prasie, żeby ewentualnie zareagowali, że olej rzepakowy nie ma wad aż tak tak nie ma wad z punktu widzenia składu kwasów Lisieckiego po prostu najlepszy to było takie słynne przez wiele lat z Harvardu słynnego amerykańskiego dom tam takiego starszego pana profesora od żywienia zapytali jakie, ale jest najlepsze, jaki skład jest najlepszą jeśli chodzi o odpowiedź, jaki skład jest najlepszy to zależy bankom w wstrzymano idealny, a kwestie smakowe czy w ciąż, bo ciągnie się z olejem rzepakowym taka opinia, że śmierdzi rybą to znaczy tak oleje rafinowane czy rzepakowy czy nie rzepakowy to co bez smaku smaku bez zapachu kupimy świeżą butelka oleje rafinowane gra uda nam jeszcze figurować zawleczkę nie wyrywają z palca DeLillo powąchał my to powinno być kompletne 0 żadnego smaku żadnego zapachu i tyle ma pod zdarza się w niektórych, ale jak jest duża smażymy rzeczywiście u niektórych olejów rzepakowych też się zdarza leki taki posmak ryb w, a to bardzo lekki nie zawsze i to nie tylko kwestia rzepakowego do innych również miasto źle, a te tłoczone na na zimno jeszcze zapytam wyłączane na zimno mają swój specyficzny zapach specyficzny smak oto co wypłaciliśmy też został rzeczywiście stało z woleja z nazwijmy to smaczniejsze typu słonecznikowym bardzo ładnie pachnie, że tak nieszczególnie pachniał dach taki trawiasty smaku, ale szmatę swój specyficzny smak albo też lubię oba te rośliny lub, w czym w pierwszej części naszej audycji doszliśmy do prostego wniosku, że jest na świecie role idealnej tez olej rzepakowy jest tym lepsza dla nas wiadomością jest to nasz rodzimy Polski olej, więc musimy eksportować nie wiadomo, skąd nie niszczy też środowiska chociażby tak jak koleje kokosowe, a wszystkiego, czego dowiedzieliśmy się od naszego gościa nasz specjalista od zdrowych tłuszczów jest prof. Krzysztof Krygier z katedry technologii żywności szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego w Warszawie to właśnie była pierwsza część audycji Homo science teraz czas na informacje, ale my wracamy będziemy z powrotem dwunasty 40 mamy ambicję odpowiedzieć wreszcie na to pytanie masło margaryna
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: HOMO SCIENCE

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Zabierz TOK FM na wyjazd - teraz 30% rabatu na każdy z pakietów Premium. Słuchaj TOK FM gdzie chcesz i kiedy chcesz!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!