Homo science, Aleksandra Stanisławska, Piotr Stanisławski, Crazy nauka.pl, no i nasz gość w studiu z nami, prof. Krzysztof Krygier z Katedry technologii żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Rozmawialiśmy w pierwszej części audycji, którą już państwo mogą znaleźć zarówno na stronie tokfm, jak i aplikacji w archiwum, rozmawialiśmy o tłuszczach, a konkretnie jednym, szczególnym, wyjątkowym, najlepszym tłuszczu, czyli o oleju rzepakowym, który
Rozwiń »
jak się dowiedzieliśmy od pan profesora jest właściwie z punktu widzenia żywienia tłuszczem idealnym, dlatego że zawiera te składniki, których brakuje nam w diecie, bo nie jemy ryb, a nie dostarcza nam, bo na przykład nie dostarczy nam oliwa z oliwek
W związku z tym GM konkluzja pierwszej części była tak, żebyśmy po prostu się przestawili na olej rzepakowy, bo to dla nas najlepiej, ale z olejem rzepakowym kanapki nie po smarujemy, więc czym taka dawka powinniśmy posmarować masłem czy Magdaleną odwieczny spór zawsze można pomacać internet Carole, ale mogę razem, nawet jeżeli musimy znowu do składu kwasów tłuszczowych, które decydują o tym, czy, ale jest rodzinie zdrowie czy tu się zdarzyć niezdrowe NATO Magdalena ma tych tłuszczów nasyconych kwasów nasyconych 23 × mniej niż Max Glauer nasycone przypomnijmy, dlaczego
Tłuszcze nienasycone główny czynnik rozwoju chorób układu krążenia nasz kraj Europejski urząd ds. bezpieczeństwa żywności ma takie zalecenie spożywać kwasów nasyconych najmniej jak to tylko możliwe takie zalecenie w Europie oficjalne naukowe, jeżeli z tego punktu ze popatrzmy na to margarynę zdecydowanie sprzed pamiętajmy, że dzisiejsza Magdalena szczególnie w wyroku bukowych kwaskowaty strach inny świat, dlaczego one są w kubku albo są miękkie, ale w procesie produkcyjnym z Leo to oczekuję dlatego leczą się, dlaczego są oczekuje, dlatego że stara się nie wtłoczyć jak najwięcej oleju w domu, ale jest najzdrowszym tłuszczem, jaki może być większa tam wprowadza w miarę dużo tłuszczu dziś tak bardzo duże 80 % dzisiaj w tłuszczu w margarynie też ciekłe olej roślinny chce dowieść, że goście mieli też w 80 % olej Lotos nie ma innego tłuszczu stałego to byłby zdrowszy dla niemal dlatego zresztą jak mogę jako czekała zgubić Amerykanie oficjalnie na swojej stronie Federalnej naukowej i to dla dzieci również na liście olejów podają wszystkie oleje rzepakowy na pierwszym miejscu w Ameryce na pierwszym miejscu, ale również tych pozycjach olejek, czyli zdrowe tłuszcze na ostatnie miejsce margaryny kubkowe właśnie, dlatego że na 80 % jest olejem, a wszystkie tłuszcze złe to są te tłuszcze stałe z drugiej strony jest i masło i kokos i olej palmowy i dłuższymi i wieprzowe wołowe i t d . tak, ale mówisz o tym, że margaryna zawiera tłuszcze utwardzane i że to jest samo zło i najgorzej i mam wrażenie, że cały czas trwa takie przepychanie się w dyskusjach, zwłaszcza od czasu, jaki Chemik Ernest mimo to dyskusje, gdzie z 1 strony mówi się o tym, że masło jest zdrowe, bo naturalne mogłem prosto od krowy i t d. i o tym, że to jest wręcz w spotkaniu z kopią spisek producentów margaryny, którzy chcą przeforsować odciągnąć nas od tego swojego naszego zdrowego krowiego masła na rzecz tych tłuszczów utwardzonych margarynie uporządkujmy to po pierwsze w margarynie stosuje się już od 10 lat tłuszczów utwardzonych i dość największa firma ogłosiła lat temu dzisiaj miasto nie stało się w zeszłym roku 2 lata temu jak rabin badania takie rynkowe margaryn też tych izomerów trans było bardzo niewiele w 2006 roku, czyli 10 lat temu aż 2010 też pre World większość firm te największe wodne ogłosiła, że rezygnuje z tłuszczów utwardzonych i dzisiaj w niedziele będzie co mniejsi producenci, którzy coś tam jeszcze robią niekiedy są, ale największe firmy na pewno nie z utwardzonych i izomerów trans margaryna dzisiaj nie ma, gdyby nie były utwardzone to byłoby w kostce dobrze rozumuję Polsce mogą być tak nie musi, ale ten duet duże firmy wielkie koncerny światowe ona ogłosiła publiczne, że nie używają tłuszczów utwardzonych również do kostek, czyli jak kostki też są bez numerów granic, o czym się od siebie różnią w takim razie margaryny skoro o margarynie cross my możemy powiedzieć, że są od masła zdrowsze tak to jest prawda z 2 powodów po pierwsze ze składu kwasów tłuszczowych toczą się w umowie, czego nie ma drze w nienasyconych i 2 cholesterol margarynę roślinny tłuszcz cholesterol nie ma w ogóle masła akurat tłuszczu cholesterolu najwięcej to mało, kto wie co Malec ma 2 , 5 raza mniej od masła o w doskonale wiemy jak zjem kanapkę z po smarowania masła na palestry mam samo zdrowie, ale pojedziemy smalcem to mamy poczucie strasznej krzywdy, ale ME czy można powiedzieć, że to masło to samo zło mogło jednak zostaliśmy wychowani w kulcie masła i tak trufle sakralnej w Starogardzie Gd Ula masła isc to wszystko rozumiem natomiast, jeżeli popatrzymy na zalecenia żywieniowe, jakie są na całym świecie od amerykańskich potem Drug Administration mamy tak bardzo markowe światowe Deloitte Legal, lecz są Ameryka z Europejski urząd ds. bezpieczeństwa żywności w Polsce jest od kardiologii w żywności żywienia wszystkie na świecie instytucje naukowe nie znam innej wszystkie naukowe instytucje mają na liście negatywnej masło i generalnie tłuszcz mleczny z powodu właśnie bardzo wysokiego poziomu nasycony i bardzo dużej zawartości cholesterolu, ale masło wciąż zwycięża w kategoriach smakowych z magazynami o smaku nie może, bo smak jak wiadomo, że nie dyskutuje mówimy spra w zdrowotnych tłumaczy Maria Misiak to de France starych czy mogę się różnią od siebie czy idąc do sklepu oczywiście różnią się ceną tymi jak powoduje market i t d . ale czy idąc do sklepu jesteśmy w stanie ocenić, którą margarynę kupić na podstawie tego co tam jest napisane na pudełku znaczy margaryny kubkowe dzisiaj teraz mniej więcej ta sama rodzina ta sama kategoria ta w większym ryzykiem największe różnice są w zawartości wody, bo to jest kolejny plus dla Margaret walczymy z nadwagą otyłością to margaryn dziś taką bukowe to przewaga jest Nisko tuszem na zawartość tłuszczu 40 % dziś nawet 20 czy często ma 20 % tłuszczu w łazience kanapkę posmarować nim jeszcze 14 i tłuszczu, które normalnie byśmy diet czy tak naprawdę jakiś składnik stanowi masę margaryny główna wada naczyń sporym kanapki wodą i 340 % jest około 160 proc, gdy woda, a Gillian Duffy nie krzywił, bo jak ktoś tak jak ja mam kłopoty z nadwagą od działaczy taki magiel plejada zawsze tych kalorii trochę zaoszczędzę, a dzieci mówi się o tym, często, że dorośli mają problemy z sercem to nie siedzą margaryny no ale dzieci jednak to masełko takie wspaniałe we wrogach windami gitarowa, ale i t d . co dzieciom dzieciom, owszem, bardzo się w maśle jest duży cholesterol jak mówiliśmy cholesterol potrzebny do budowy mózgu, czyli tak natomiast jak dzieci należą American amerykańskie Towarzystwo pediatryczne, mówi że już drugiego roku życia dziecka powinno się dodawać też oleje i też margaryn, dlatego że już w wieku 2 lat zaczyna się proces miażdżyca to rzecz jasna bardzo wcześnie, jeżeli to zadaszenie żyły jak najwcześniej, czyli w wieku dziecięcym to mamy szansę później w wieku dorosłym opóźnić ewentualne zmiany miażdżycowe i ewentualny zawał też tak czy nasze dzieci, które jedno ma 10, a drugie 7 lat powinny jeszcze jeść masło czy w ogóle im to masło odstawić na cele jak dodał Boni histereza ma inny stawia całkowicie natomiast pamiętajmy, że masło poza tą wadą, że ma dużo nasycone jak dużo nasyconych to mało nienasycony, bo też musi w 100 % zmniejszyć jest tak kategoria naj bogatsza, o której zaczynaliśmy domagać się dzieci tzw. NNKT niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe masło ma tego bardzo mało i dzieci mają to nawet były robione badania przez centrum zdrowia dziecka niestety matki dziecka, że polskie dzieci na niedobory NNKT w ich, nawet jeżeli dajemy dzieciom masło to trzeba pamiętać o tym, żeby dać też olej, żeby dać te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i też to omega 3, czyli znowu dzieci znowu rzepak to może w takim razie są te wszystkie miksy takie maślane Mark ery nowe, które udają masło, chociaż nie jest na nich wypisane masło do miksu miałby wspomóc bez pomysłu złotym środkiem i trochę się sprawdziło to znaczy Malec smaku masła 1 wartość żywieniowa to bardziej jako mniej mniej nasycona jest Rafał Niziołek zasłania je ci 2 w 1 rejsie smaruje nie ulega wątpliwości ma to jakieś wady poważne czy generalnie zaś na takim taki miks pójść można postawić wezmą udział w 2 strony może być masło z olejem IDS uważam bardzo dobry miks drugie miejsce i masła margaryny z masłem i dobrze dodaje trochę masła z powodów tego smaku był dobór trochę smaku także tego typu miksy są tak, gdy Niemcy są popularne w Polsce dobrze się sprzedają ludzie lubią, a panie profesorze masło klarował one słyszy się, że jest zdrowsza takiego zwykłego masła co to w ogóle jest za wynalazek kompletnie nie czuł się różnie to masło jest emulsja tak jak Magdalena Gil Maciej wodną przecież Wodnej poza wodą są cukry są białka wyjaśnia to część wodna usunie no to zostanie sam Tusk też ma sugerowane z punktu widzenia składu tłuszczu niema żadnych różnic w czasie wracając do smażenia, bo nie prezentuje wróciła na chwilę do prowadzenia, a kwestia smażenia no bo wiadomo, że na maśle smażyć nie wolno natomiast na klarowanym no ale krótko na klarowanym można duży a czego nie wolno badamy ten cukier jest białko się pali dlatego na masę zgłoszeń rzeczniczka można wpięć minut, ale rozmawiać tak długiego nie deklarowany nie ma białka nie ma cukrów, a sam tłuszcz męskości można smażyć 2, a Kwaśniewski, choć jeszcze o smażenie smażenie na margarynie co też było w tym momencie popularne 4 dobre pomysły pomysły jak najbardziej dobre, tym bardziej że są to Magier margaryny kostkowe niektóre dane są bez cukru do domagania się bez cukru generalnie i mogą mieć trochę białka mogą zmienić nagrzane do smażenia nadają lepiej niż lepiej niż masło nawet na tym łez oczywiście muszę patrzeć jak zawartość tłuszczu jak to będzie margarynę Nisko tłuszczowa NATO na wodzie się nie zmarł w ogóle istnieją nadal margaryny kostkowe czym nas do pieczenia do długiej obróbki termicznej, bo oleje są bardzo zdrowe, ale niezbyt stabilne plus tamte Marianny są bardziej stałe niekiedy w części nadają strukturę tego nie są trochę inna, ale są bardziej trwałe będzie twarde jak ktoś używa margaryny kostkowe Daniel jest twarda od czas ona potrafi wzmocnić to struktury ciast w, czyli w tej chwili sytuacja jest następująca wszędzie tam, gdzie możemy używać płynnego oleju płynnego tłuszczu powinniśmy ulegał uwidacznia się ze smażenia łączny zysk możemy używać oleju rzepakowego Viacom, a zalotnie tak idealnego do smarowania chleba czy też innego pieczywa najlepiej używać margaryny jeśli się dorosłym cover ich tylko grali tzw. miękkie tak, a jeżeli jest się dzieckiem to może np. postawić na tej nitce, czyli te margaryn no tak, ale bym zwraca uwagę powtarzam jest jeszcze na niedobór tych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych odesłał dla dzieci absolutnie niezbędne czy to może po prostu dać dzieciom margaryna też margarynę albo masło, ale też przemyca olej na olej w tym przypadku znowu rzepakowe bo, choć to omega 3, a jeszcze kwestia witamin samych, bo masło zawiera zdaje się witaminy jak Amazon zawiera witaminy margaryny też jest w Polsce jest obowiązkowe wita mnie zaufaniem margaryn do poziomu takiego, jakie masz także jak się przeniesiemy z masła margaryny dostajemy ten sam pakiet witamin, a nawet więcej, bo w olej rzepakowy m. in . o tym nie mówiliśmy jeszcze wrócę, bo jest też nośnikiem witamin el testosteron w i olej rzepakowy zawiera bardzo dużo plakatów tego serialu, więc jako olej i jako margaryna rzepakowe zwracajmy też na to uwagę to mamy poza tym witaminy maślanym dodatkowo witaminy, ale do koszar to ostatnie pytanie, bo to co mówimy może być dla niektórych osób nie wiem rewolucyjne wręcz, ale też spotykam często takim zarzutem, że ci żywieniowe są to sami wiedzą tak raz mówią, że margaryna może nas leków mamy gwarancję, że to co pan w tej chwili mówi nie okaże się być z dala od roku pół roku albo 3 lata znowu nieprawdą i wszystko trzeba będzie odkręcać wspomniałem o tym, że nie mówię o swoich opinii ani jakichś pojedynczych artykułowania już pojedyncze dietetyków ja mówię oficjalnych opiniach instytucji naukowych światowa organizacja zdrowia FOT and Drug Administration w stanach Zjednoczonych Europejski urząd ds. bezpieczeństwa żywności w Europie i t d . tak dalej one wszystkie wydają raz na parę lat oświadczenia wedle aktualnego stanu wiedzy, iż niewiele zmieni w ciągu ostatniego pół wieku jeszcze nie jest także 2 tygodnie temu ktoś powie coś innego za 3 tygodnie coś innego oni przeglądają wszystkie artykuły, jakie są na świecie, bo dziś umorzył na każdy temat zna się tylko, że ziemia jest płaska pewnie też o kolejnych pismach to nie jest realne, że musimy ogłosić tę ziemię z własnej, ale to samo z tłuszczami to samo z innymi rzeczami także tu też trzeba trzymać tych różnych instytucji naukowych, które przeglądają tym 1 000 000 publikacji innej podstawie wyciągają dopiero jakieś konkretne wnioski z tego, że bardzo dziękuję za konkretne wnioski rzeczywiście są tak konkretne, że aż z podziwem, że będą tak jasne wytyczne to cenne bardzo dziękujemy, a naszym gościem rodzi się prof. Krzysztof Krygier z katedry technologii żywności szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego w Warszawie dziękuję bardzo smacznego życzę dziękuję również
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: HOMO SCIENCE
-
24:36 W studio: dr Filip Sośnicki , dr Michał Karpiński
-
25:54 W studio: dr inż. Anna Wierzbicka
-
25:55 W studio: Dariusz Aksamit
-
-
26:02 W studio: Edyta Plich , Maria Deskur
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
09.06.2023 08:00 Poranek Radia TOK FM39:08 W studio: Agnieszka Wiśniewska , Konstanty Gebert , Roman Imielski
-
09.06.2023 07:40 Poranek Radia TOK FM19:10 W studio: Dominika Lasota , Kacper Parol
-
-
09.06.2023 07:20 Poranek Radia TOK FM12:47 W studio: Jakub Karyś
-
09.06.2023 09:59 Półka z książkami
-
-
-
-
09.06.2023 12:20 A teraz na poważnie13:48 W studio: Oskar Sobolewski
-
-
-
09.06.2023 11:40 Kultura Osobista12:55 W studio: Adriana Prodeus
-
09.06.2023 10:00 OFF Czarek36:40 W studio: Bogusława Sochańska
-
09.06.2023 11:00 OFF Czarek24:27 W studio: prof. Bernadetta Darska
-
09.06.2023 13:00 Połączenie30:27 W studio: Kuba Snopek
-
09.06.2023 14:00 Połączenie12:46 W studio: dr Jolanta Szymańska
-
09.06.2023 14:20 Połączenie09:05 W studio: dr Marcin Gabryś
-
09.06.2023 15:00 Światopodgląd12:06 W studio: płk Piotr Lewandowski.
-
09.06.2023 14:40 Raport Gospodarczy13:38 W studio: prof. Jacek Jastrzębski
-
09.06.2023 15:20 Światopodgląd13:47 W studio: dr Mateusz Chudziak
-
09.06.2023 16:00 Gościnnie: Wysokie Obcasy16:20 TYLKO W INTERNECIE
-
-
09.06.2023 15:40 Światopodgląd16:30 W studio: dr hab. Maciej Duszczyk
-
09.06.2023 16:20 Światopodgląd14:42 W studio: dr Michał Możdżeń
-
09.06.2023 16:39 Tu i teraz40:53 TYLKO W INTERNECIE
-
-
09.06.2023 16:40 Jeszcze Więcej Sportu16:36 W studio: Maciej Łuczak
-
09.06.2023 18:20 TOK36009:40 W studio: Piotr Andrusieczko
-
09.06.2023 16:00 Światopodgląd11:17 W studio: Kamila Ferenc
-
09.06.2023 17:00 Wywiad Polityczny18:21 W studio: Małgorzata Paprocka
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL