REKLAMA

Ogórek czy pomidor? Co jeść na wiosnę?

OFF Czarek
Data emisji:
2017-04-06 11:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
37:03 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
nadchodzi ten moment Szanowni państwo w wyroku właściwsze nadchodzi kiedyś nadchodził nic nie wiem czy państwo też takie traumatyczne doświadczenie z dzieciństwa, jakie był taki moment właśnie około kwietnia i czasem maja, kiedy moja mama znowu trały 2 wiadomo, kto jest ono związane z małą, dlaczego naczelny, dlaczego no, więc moja mama podchodziła i łapała mnie za ucho za Płatek ucha i mówiła nowalijki w niebie, które krzyki w ogóle dziwne zwyczaje no i Rozwiń » oczywiście to oznaczało, że zakupiła na Targu albo gdzieś Niewiem, gdzie w warzywa lub nie owocnie, bo warzywa zwykle w pierwsze witaminy wiosny w istocie tak mnie delikatnie pas ruchu via nowalijki czasami nie w wadze 1, a może za niższe petard Wyparłę to Night i dlatego pamiętam zawsze rząd, w którym momencie, żeby te rzeczy pojawiały to po jeszcze w czasach kiedy nowalijki nie były dostęp do 24 godzinne dobowe właściwie dzisiaj, że słowo nowalijki pewnie już doszło do do lamusa, albowiem możemy sobie, by gdziekolwiek iść zawsze mamy świeże warzywa świeże owoce, jakie stąd to stamtąd, jakie stamtąd to stąd, więc właściwie, więc właściwie to chyba już nikt nikogo nie za uszy nie ciągnie, ale no właśnie świeże czy zdrowe czy prozdrowotne skoro dostępne skoro pięknie się do nas uśmiechają to czy są dobre wydaje się, że odpowiedź na to pytanie może nasz dr hab. Ewelina albańskie kierownik katedry żywności funkcjonalnej ekologicznej i towaroznawstwa szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego dzień dobry dzień dobry w pani miała takie dramatyczne raczej niech raczej nie, ale nowalijki bardzo dobrze znam, ale kiedyś faktycznie nasze organizmy zmęczone po zimie podjęcie takiej trochę monotonne, w której gościły głównie buraki marche w kapusta nagle i żądają od nas witamin mikroelementów, a o 3 kupują wszystko co jest świeże ładne i kolorowe zielone czerwone no, więc idziemy do sklepu i czasami bez opamiętania w sięgamy po sałatę rzodkiewkę i po pomidory ogórki no tak jak pan powiedział, iż jest tutaj pełna dostępność w tej chwili mamy bardzo dużo tych warzy w na rynku, ale i praktycznie w każdym sklepie są one dostępne, ale okazuje się, że to nie są nasze warzywa, o czym one są często sprowadzane w i niestety zbierane w fazie niedojrzałej warzywo ma swoją wartość i odżywczą i prozdrowotną, kiedy skończy produkować te związki radioaktywne witaminy i makro i mikroelementy nie oszukujmy się pomidory, które są uprawiane w Izraelu czy w Maroku w już, że one są z o tym, że wcale nie są smaczne, ale są w Izraelu jak są w Izraelu właśnie on rozłożyć to było dobrze powiedziane, ponieważ zasada jest taka zbieram owoce z krzewu i wtedy mogę je spożyć one są też równie dojrzały tak natomiast, żeby on przyjechały do Polski muszą być zebrane kilka tygodni wcześniej w bo jeżeli byśmy zebrali dojrzałe pomidory i wysłali do Polski to przyjedzie do nas co zupa pomidorowa daniami go też nieźle też dobre, ale nie w tej postaci i ja wolę ją na talerzu zdecydowani, czyli zbierać je w ich niedojrzałe i pewnie się jeszcze tam jest z igrzysk ujawniała ująć te wydane dopiero przyjeżdżają do Polski i szybciutko zamyka się je np. na 24 godziny specjalnych komorach i wpuszcza dwutlenek węgla albo to preparat zwany et el LM i te substancje powodują, że pomidory n p . np. pomidory produkują hormon starzenia się, czyli bardzo szybko nam dojrzewają i czerwienieją no i co idziemy do sklepu patrzymy czerwone pomidor nosa nie od razu kojarzymy ze świeżymi pomidorami dojrzałymi pomidorami kupujemy przynosimy do domu kroimy, a one po pierwsze, twarde, a po drugie w środku lekko pomarańczowe nawet z PiS ma zielonymi, a z takimi fragmentami i bez smaku i bez zapachu i nagle rozczarowani no, dlaczego Otóż, dlatego że te pierwsze owoce to nie są z naszej rodzimej produkcji nasze pierwsze pomidory z naszych polskich upraw jeszcze spod osłon pojawiają się koniec kwietnia początek maja tak naprawdę najlepsze pomidory to są pomidory polowe, które warte są latem w pełni dojrzałe, kiedy idziemy na rynek na Targ i możemy kupić takie w pełni dojrzałe słodkie pachnące pomidory jeśli chodzi o sałaty sałaty też szwankuje lasy są podejrzane są właśnie, dlaczego są podejrzane chciałbym usłyszeć, gdy panie wydają się, że sałat są podejrzane, bo zajmują dużo miejsca ma my ma posmak i myślałam, że coś gorszego inne tematy ale gdy ktoś majątki innych taki dziwny smak to jest związane z ich składem chemicznym jest bowiem sałaty zawierają Twin turbinę to jest taka gorycz Kowa substancja, która niestety drażni nasze podniebienia, ale generalnie sałata no to wydaje się, że samo zdrowie moje zawiera chlorofil zawiera karotenoidy zawiera związki Poli fenolowe i witaminy jest lekkostrawna zawiera dużo poziom co błonnika tak miękkich pektyn, które dobrze robiona na perystaltykę jelit, czyli samo zdrowie na talerzu, ale i tu znowu powinna namalowanie, ale po części pakowanie tutaj ma wpły w, ponieważ te wczesne odmiany sałaty są bardzo szybko uprawiany, a musimy sobie zdać sprawę, że we wczesnej wiośnie u nas na czym ma czas wczesną wiosną u nas jest niska intensywność światła no bo jeszcze te dni są krótkie i niestety azot, który jest wydawany roślinę, żeby one rosły nie jest wykorzystywany przez te rośliny w pełni i niestety jest skumulowany szczególnie w liściach i sądów i pojawia się problem azotanów same azotany nie są toksyczne dla nas, ale w wyniku właśnie pakowania często foliowe torebki azotany przechodzą redukcji i zmieniają się w azotyny w azotyny to już otwarta droga dla Nitras amin, które są rakotwórcze, czyli no, owszem, jedz my sałatę, ale uważajmy i zastanów się, skąd ta sałatka pochodzi, z czym można, by rzec, że państwo nie ukończył jeszcze fajki nie dość smog to sałata na pewno załatwi zdrowy kończy sprawę tak to znaczy powiedziała ona jest zdrowa tylko musimy po prostu spojrzeć z, gdzie my kupujemy tam sałaty, skąd ona pochodzi i zastanowić się czy to jest właściwa pora w roku mówimy sałaty powinno się je tak naprawdę w maj czerwiec, kiedy ona już ma intensywne światło i intensywnie wykorzystuje ten azot jest mniejsze ryzyko zanieczyszczenia, a złota nami zastanawia się czy czas, gdy z powodu tego, że jest więcej światła dostępne to producenci, gdy używają naturalnego światła czy wciąż mają np. azotu do przyspieszenia procesów to znaczy azot musi być używany, bo azot jest czynnikiem planu twórczym i bez zarzutu na roślinie urosnąć, bo są roślinnego inaczej wykorzystuje i roślina, bo inaczej metabolizm je przy niskiej intensywności światła ona urośnie, ale więcej odłoży nam w tkankach zielonych, a przy wyższej intensywności światła będzie to ten metabolizm roślin będzie aktywny bardzo rzodkiewki i damy rzodkiewki pierwsze witaminy wiosny Super rzodkiewki są rewelacyjne co wydaje się, że dotąd cóż może coś może pójść nie tak rzodkiewka no niestety tutaj znowu są rzucam hasło azotany to jest dokładnie to samo rzodkiewka jest tzw. roczną szybkiego wzrostu, a ponieważ producenci no niestety uprawiają ją nie dla przyjemności tylko dla kasy na prawdę oczywiście, jeżeli tak muszą zawsze wychodzimy z wiarą w człowieka Ależ to wszystko jest biznes w związku z tym też się niestety podaje więcej tego azotu, żeby ta rzodkiewka i jeszcze szybciej rosła była równa ładna duża, bo jednak konsument kupuje oczami jak widzi duże ładne rzodkiewki to chętnie poniesie sięgnie niż po rzodkiewki drobne jakieś powykręcane, czyli takie o innych kształtach z no niestety tutaj też jest duże ryzyko bowiem rośliny poza liść sami kumulują azotany też w zgrubienie chłody gotowych tak jak w przypadku rzodkiewki i w korzeniach czyli, jeżeli kupujemy rzodkiewki kupujemy świeże jędrne nie jest, więc zdjęte, bo tam w tych zwie dniem ich Józka przemianę azotanów mogła nastąpić, a jeżeli jest to przyniesiemy do domu wrócimy do plastikowej torebeczki do lodówki to tam jeszcze szybciej te przemiany negatywne następują i niestety możemy co czyni wrzucenie warzyw doradza Fojut należy wrzucać do lodówki, ale nie foliowych toreb, a dobrze umyć osuszyć i do lodówki włożyć trzaskiem pociesznie mianuje po meczu juniorów realnie bandziorów i trzymamy w lodówce, a to naprawdę nie powinno się trzymać nie jest ono się, że on na bieżąco, czyli okazuje się, że nowi państwo, że tak Dolata trzeba poczekać te nowalijki no niestety dobre i faktycznie smaczne sensoryczne takie takie prawdziwe warzywa są dopiero latem i to jest po to, potwierdza zasadę mieszkam tu im sezonowo, czyli to co nam daje w tej chwili natura wykorzystujemy i czekam cierpliwie cierpliwie i ma to co będzie za kilka miesięcy, a te wizje jak żyć jak żyć pytam no, dobrze więc w czasie mówimy no skoro nie może mieć rzodkiewek sałaty z pomidorów to może być z tego nieszczęsnego banan, abyśmy spróbowali w oczekiwaniu na lato, ale może do bananów powrócimy po informacjach dr hab. Ewelina Harman kierownik katedry żywności funkcjonalnej ekologicznej i towaroznawstwa skaterzy z katedry w 2 ze szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego jest państwo mają gościem informacje o 1120 po informacjach wracamy do warzy w i do owoców i dr hab. Ewelina Harman kierowniczka kadr może kiedyś kończy kierownik Lechii może być lepszy katedry żywności funkcjonalnej, które nie wiadomo w ekologicznej towaroznawstwa szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego, a czysty bananami nowo już rozumiem, że to, że na pomidory sałatę i całej gamy aut, a banery a kto z nas nie lubi bananów tak powiem, ale też znowu powinna się zapalić żółta dwoje czerwona lampka tak jak chyba z każdym, ale jedzeniem bowiem na banany są produkowane metodą na masową skalę tej produkcji konwencjonalnej w UE i też ma akurat banany to dobrze, bo one muszą poleżeć, zanim dojrzeją zbierane są też niedojrzałości wyrośnięte, ale niedojrzałe i w momencie, kiedy one przyjeżdżają to tylko wystarczy podnieść temperaturę i ładnie nam banany zaczynają dojrzewać, ale też niestety one są łączone po zbiorach specjalnych ma chemicznych środkach pestycydy owych anty grzybowej w, żeby w trakcie transportu centra IT ten bardzo nam się nie zepsuł, czyli jak my przyjeżdżamy jak one przyjeżdżają do domu do Polski my je kupujemy to po pierwsze trzeba dobrze umyć pod las jest oczywiście, że tak, a potem skórkę zdjąć z tajską rozumiem, skąd to po co liczyć straty środki chemiczne mają to do siebie, że potrafią przenikać nawet przez dość grubą skórkę i dobrze to, jeżeli przenika przenikają przez skórkę ujmuje skórkę i zdejmę skórę getto, ale wciąż są banalnie mogą być niewinni ludzie wręcz no to już jest ryzyko konsumenta to wtedy kupujemy banany ekologiczne w Japonii wrażenia, że ekologiczne to znaczy, że to samo co nieekologiczne tylko za 4 × wyższą sumę absolutnie nie reputacja mojej gry mojej katedry zakładu żywności ekologicznej, a także czternastoletni badania nad jakością owoców warzyw, które prowadzę no potwierdzają fakt, że faktycznie owoce i warzywa z produkcji ekologicznej są lepsze od konwencjonalnej, a przepisy, które regulują uprawy ekologiczne są przestrzegane przez rolników, ale muszą mieć odpowiednie znakowanie certyfikat i kontrole i jest bardzo restrykcyjnie przestrzegane w nowo czasem n p . to akurat nie ma ziewania owocować wyglądają jaja kurze o odpowiedzialność ważny element proszę bardzo ekologiczne palenie jest on sam przed górą zabrałem wiele razy miałam do czynienia może nie z fałszowaniem, ale z oszustwami na rynku żywności ekologicznej i niestety są ludzie, którzy mało chcą oszukiwać konsumenta i wciskają mu produkty jak pseudo ekologiczne, twierdząc że są to produkty certyfikowane jak się nie dać oszukać Otóż trzeba wiedzieć na co patrzeć, jeżeli kupujemy surowce bądź produkty właśnie z produkcji ekologicznej przede wszystkim logo produktu ekologicznego jest charakterystyczna Zielona flaga biały listek ułożony z gwiazdek w graficznie się nie podoba, a chciano to już nie jest zaletą jest za późno rozumiem dokładnie już to zostało zatwierdzone i większość ludzi rozpoznaje ten znak graficzny, ale sam znak graficzny to też nie jest gwarancja, że dziś jest to produkt ekologiczny certyfikat numer certyfikatu numer jednostki certyfikującej, która dopuściła ten produkt czy surowiec do obrotu i sprzedaż, jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości, bo nie znajdujemy tego graficznego oznakowania czy numeru certyfikatu czy numeru jednostki certyfikującej, a widzimy tylko napis Eko bio lub organie to w nim też powinniśmy się zastanowić ile i wtedy, ale pierwszy kontakt z osobą sprzedającą, dlaczego jest Organika, dlaczego jest bio co to ma wspólnego z produkcją ekologiczną, a wtedy kontaktujemy się też z jednostkami certyfikujących w złym aż takiej możliwości, żeby jednostka certyfikująca zapomniała podać swój numer certyfikatu czy numer jednostki musi to być zresztą kabli policja może zadzwonić przez radio radiowóz, a czy innych pałami tego w tyle co my zgłaszamy do którejkolwiek z jednostek certyfikujących, które działają na terenie naszego kraju i wtedy oni podejmują działań i bezwzględnie się ścigali piętnuje osoby, które próbują oszukiwać, bo uderza to dobre imię żywności ekologicznej i pod prąd uważa no prawda zaufanie do produkcji ekologiczne czy tak banany mogą mieć premierę te wszystkie w czasie marnym zwiedzimy też pomarańczy bez dowodzi, że program nie tylko w tekstach te zostaną droga pani warzywa owoce wyrzuca już Absolut z mojej diety nie można zignorować nie można wyrzucać bezpieczniejsze są też nie znaczy zapomniał pan, że no niestety też produkcja zwierzęca też jest obciążona różnymi zanieczyszczeniami w związku z tym no też jest ryzyko, że ten produkt oczywiście wszystko jest badany na poszczególnych etapach produkcji i w produkcji konwencjonalnej i produkcji ekologicznej musi być kontrola, ale za bardziej restrykcyjne kontrole jest w produkcji ekologicznej zupełnie inny sposób podejścia do roślin inny sposób podejścia do zwierząt co dali temu konsumentowi większą gwarancję otrzymania produktu wysokiej jakości to kontrola natomiast jeszcze mamy skład chemiczny żywności okazuje się, że owoce warzywa i produkty odzwierzęce typu mleko jaja i mięso z produkcji ekologicznej są bogatsze w związki bio aktywne w przeciwutleniacze witaminy kwasy nienasycone, a więc, więc jest to żywność o wyższej wartości biologicznej, czyli no tutaj dostarczamy do organizmu zdecydowanie ich więcej i lepsze te składniki w Chiba na niepowodzenie grejpfruty też tak jak wszystkich dorosłych i nie ma teraz żywności, która nie jest produkowana bez chemii no nie oszukujmy się no trzeba to produkcje odpowiednio wzmocnić i to jest efekt to są te pozostałości, które niestety w owocach warzywach i produktach zwierzęcych są, czyli cytrusy chemia niestety wczesne warzywa i owocne chemia chemia jak już widzę np. o tej porze już zaczyna show truskawek w sprzedawanych w tych ważnych dla chińskich truskawka mój Boże to są to są truskawki z upraw hydra po licznych najczęściej z Izraela, który nigdy ziemi ani słomy nie widział ich nawet RC Izrael nie widział dokładnie myją, więc one tylko ładnie wyglądają pięknie się prezentują są duże, ale są takie za to wannę i takie bez smaku to jest dokładnie ta sama sytuacja w przypadku pomidorów też zbierać truskawki wcześniej, kiedy one nie zdążyły wyprodukować tych wszystkich związków aromatycznych, ale niestety my wszyscy jako konsumenci mamy to kupujemy oczami widzimy coś ładnego chcemy to spróbować, a potem wielkie rozczarowanie, że niestety to nie pasuję do tej majowej pięknej truskawki, a czy uprawy Hydro poniższe są z definicji złe nie one nie są złe one są zupełnie inne, ale też są to wymóc nienaturalne uprawy owym rośliny są uprawiane w pożyczkach nawozowych, owszem, rośliny mają to do siebie, że nie pobierają składniki mineralne, bo muszą tak jak wszystkie rośliny i tutaj też producenci bardzo precyzyjnie obliczają ile azotu potasu fosforu czy wszystkich składników powinna ta roślina dostać, ale i to jest uprawa zupełnie taka nienaturalna, a nie w glebie, więc też my też niestety często słyszę pestycydy do ochrony bowiem jest bardzo duże zagęszczenie roślin na jedno metrze kwadratowym i większe ryzyko porażenia chorobami grzybowymi, a żaden producent nie będzie sobie pozwalał na to, żeby mu choroba grzybowa niszczyła plony za, z których będzie potem miał zysk oraz sąd kapustę ogórki ojej no chyba tradycja bułeczki wszystko jest niestety w tym momencie już może nieskażone, bo to jest złe słowo, ale ma kontakt z chemią o kiszonki to jest bardzo wdzięczny temat i tutaj troszeczkę miodu kolejowa na nas bolały rany z Bogiem kiszonki są rewelacyjne te tak uznał, że z izraelskich ogórków no chyba nie spełnił cisną nam podejrzewam bowiem też są niestety prze nawożone bowiem, jeżeli ogórki szczególnie są mocno nawożone azotem to później jak ją czyścimy i przekrojeniu w środku to one są puste na pewno każdy z nas miał doświadczenie w liście zastanawiamy, dlaczego są tzw. kapcie Otóż na Allegro oraz od ich było zbyt dużo tego azotu no bo znowu ten producent chciał przyspieszyć te TomTom produkcję więcej więcej z tego metra kwadratowego uzyskać na ogórki była, ale po tym, jak my wyciągamy je z Kamionki ty ze słoika to się robi i zostaje nam sama skórka no bo niestety za dużo tego asfaltu, ale z drugiej strony kiszonki to rewelacyjna Flora bakteryjna bakterie kwasu mlekowego, które tutaj mam do przerobione Wilka w reali, a jak wskazują najnowsze badania jelita to nasz drugi mózg w związku z tym dbam o nasz mózg właściwy to dlaczego nie mamy dbać jelita wzbogacają naszą dietę właśnie kiszonki, a w tej chwili ich się wszystko i jabłka pomidory rzodkiewkę kalafior kalarepa jak to powiedział, że tylko ogórki czy kapusta to jest tradycja od lat w tej chwili mamy już kiszone mamy marchewkę mamy selera no jest to rewelacyjny kiszony seler oczywiście, że tak jak bardzo wielu książek czosnek i je też fantastyczny bowiem oprócz właściwości prozdrowotnych samego surowca ma dochodzi na mieście to efekt dodany, czyli te bakterie, a więc nic innego tylko pić soki albo jeść kiszonki są w stosunku możesz się prezentowała LED wprowadza na rynek taki produkt bardzo ciekawy produkt lub sosem troski, bo też jest jego taki właśnie biedny siwy brązowa wy tu ten Polski i takiej to nie jest realny i chaos to już jest po prostu jako pojazd Salome jakiś zły przekonanie, że mamy czas na chiński czosnek Europejskiej absolutnie to oczywiście tak jak każdy warzywa mamy różne odmiany czosnku i te odmiany warunkujące cechy zewnętrzne, które my widzimy, czyli mamy czas od dużych cebul Lach ewentualnie w, a czosnek mniejszy chce bólach czasami może być to fioletowym zabarwieniu czasami może być kremowe zabarwienie tak samo jak mamy kilkaset odmian jabłek kilkadziesiąt odmian ziemniaków, które różnią się od siebie ziemniaków ze 150 no ale do ponad 200 w tej chwili tak oczywiście różne typy kulinarne w związku z tym czosnek tak samo jest warzywem i tak samo ma różne odmiany tutaj fajny klub warzywa i symbole dojazd z racji tego, że i doktorat habilitację robiłam na pomidorach z sentyment zawsze będzie z pomidorami są szczególnie tymi drogami masowymi no dobrze powiedzieć jak to jest jak to jest włoskie pomidory tylko we włoszech już dziś dzień, więc nie ma jest to związane z klimatem co mi się też jak pani włoskiego po raz próbuje no to może jest esencją rzeczkę po prostu oliwki i może szczypta soli nic więcej, ale już więcej trzeba tak to jest związany właśnie z warunkami Agro technicznymi, a we włoszech mamy lepsze nasłonecznienie mamy intensywną produkcję w związku z tym, jeżeli my zjemy takiego w pomidora prosto z pola to jest rewelacja poza tym Włosi są wyspecjalizowani konkret w konkretnych odmianach i typach pomidorów wlewamy pomidory do spożycia na świeżo i mamy pomidory do przetwórstwa i teraz te przy pomidory do przetwórstwa będą takie intensywne będą zawierały dużo suchej masy i wysoki stosunek cukru do kwasów no bo trzeba z tego zrobić ekstrakt zrobić ketchup czy zrobić ten przecier pomidorowy Save prawda który, dlaczego jest to rewelacyjny jest naprawdę fantastyczne i powiem szczerze, że w okresie zimowym jak części polecam, żeby jeść pomidory właśnie włoskie w puszkach czy takie, że w całości w sosie zanurzone niż kupować pseudo pomidory teoretycznie świeże, które są dostępne w sklepie w no dobrze, ale są też takie podobne to się na najbliższe coś się co przychodzi do głowy, ale też chyba do pomidorów czy po informacjach tuż za zaglądałem tylko do ucha informacje, że zbliżają dr hab. Ewelina Madej z państwa moim gościem na pomidory zeszliśmy do pomidorów powrócił po informacjach Radia TOK FM o 1143 PS samym gościem jest dr hab. Ewelina Harman kierownik katedry żywności funkcjonalnej ekologicznej i towaroznawstwa szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego, która zęby zjadło na pomidorach od tak to jest moje ulubione warzywo uprawiałam Ostródzie wzięło żywo oczywiście wg klasyfikacji Botanicznej pomidor jest warzywem, chociaż my części tą, którą spożywamy to jest owoc nowością jest zupełnie innego mamy podziały towaroznawstwo mamy botaniczne w związku z tym roślina jest warzywem natomiast owoc to jest sam sam już pomidor, który czy jest owoce warzywa oczywiście coś takiego coś pomiędzy prawda w co podobna sytuacja jest w przypadku zawsze kalafiorów i brokuł zawsze z pytam się studentów co jest częścią spożywaną u kalafiora brokuł, a jest, a w przypadku kalafiora czy, jeżeli właśnie mamy ten podział towar znaczy to każdy nie odpowiada Róża mają oczywiście, a część rośliny no i tusze zaczynają schody w tym momencie w bowiem przypadku brokuły są to zamknięte pomniki kwiatostan nowe natomiast w przypadku kalafiora jest to Łodyga są to wierzchołki wzrostu to są mili milioner wierzchołków wzrostu zebranych z podobną strukturę w przypadku brokuł, ale zupełnie inne części roślin, ale wracamy do pomidora, a ja wolę kalafiora tak z tych 2 podań bardzo dobrze, chociaż z drugiej strony brokuł ma, ale silniejsze właściwości antynowotworowe niż kalafior, ale też zależy o jakim kalafior, że mówimy, bo w tej chwili producenci, żeby tylko zachęcić konsumenta do kupna konkretnego warzywa produkują już nie tylko kalafiory tradycyjne białe i białych różach, ale mamy kalafiory fioletowe kalafiory i zielone, ale ostatnim hitem są Kala kalafiory po żółtym zabarwieniu ruszy w i wracają to lepiej wraca do odbiorców tak jak kalafior przyjdzie czas jeszcze no i pomidory to jest moje mój sentyment szczególnie te drobne owocowe o tych malutkich owocach tzw. 4 koktajlowe no tutaj tych naz w się pojawia bardzo dużo, ale tak jak powiedział to jest kwintesencja pomidora bowiem na małych i objętości owocu jest zamknięte są zamknięte wszystkie cukry kwasy związki lotne, które tworzą ten charakterystyczny smak pomidora także witamina c w UE i bardzo pobudzających kwas glutaminowy i nie mylić z drutami mianem sodu, ale dzięki obecności tego glutaminianu sodu my odczuwamy ten smak charakterystyczny pomidorowy to można powiedzieć, bo rozmawiamy o tym, żeby właśnie świeżo świeżo świeżo w pewnej sieci pożarze w wielu sieciach pojawił się także pomidorki koktajlowe trzecia mijamy, przechodząc takich plastikowych malutkich tylko w doniczkach taki to jest to też ma to pojęcie małej dziurki, więc łatwiej się też myjek chcą, a i tak Dobosz, ale i tak to efekt taktyki może tak przecież cały dzień oczywiście, ale przyjaciel pomidorki łączy się, ale azotem, a za cenami Azotami szprycują tutaj pochwale troszeczkę, ponieważ MF warzywa tak jak wspomniałam na początku najczęściej kumulują azotany w liściach i w korzeniach owoce są tak jakby na końcu mówimy o owoce co robią osłaniają nasiona nasiona to było gwarancją przetrwania rośliny na następne pokolenie oczywiście w tej chwili są mamy zupełnie inne prawa rozmnażania roślin, ale w dalszym ciągu to roślina nie będzie kumulowały toksycznych substancji w samym owocu miąższ owoców, czyli mamy tak tak naprawdę podział wszystkich warzy w na 3 kategorie te, które Kruk gromadzą bardzo dużo szkodliwych azotanów to właśnie są warzywa liściowe korzeniowe i potem ta kategoria najłagodniejsza dla nas, czyli tekstu, gdzie my zjadamy owoc, czyli pomidor ogórek, bo tam w tym dniu uszu tych azotanów będzie relatywnie mało, czyli spokojnie możemy sobie sięgać po pomidorki koktajlowe czy po pomidorki drobno owocowe, bo tam tego zagrożenia nie będzie, ale i tu znowu się pojawia to nieszczęsne, ale pestycydy no przykro mi bardzo, że znowu sprowadzam naziemnie, ale no niestety tak jest bowiem pomidory szczególnie te w uprawach szklarniowych pod osłonami są masowo chronionych chemicznie i niestety pozostałości mogą zostawać, czyli co robimy dobrze mijamy, jeżeli zjadamy pomidorki dobrze jak dobrze to jak naczynie ciepłą wodą z każdego z osobna nosem hotelowi można no właśnie ono troszeczkę dużo czasu nam zajmie, ale pamiętajmy, że jednak pestycydy są substancjami toksycznymi są to substancje chemiczne jest ich dużo i niestety pozostałości zawsze będą w warzywach z tych konwencjonalnych no bo tak jak zaznaczyłam na początku ekologicznych nie stosuje się pestycydów co z takimi płynami do mycia warzy w, które chodzi ojej ojej ojej ojej to już jest fanaberia filia oczywiście używać zwykłej ciepłej wody to w zupełności wystarczy, że mamy warzywa twarde typu ogórek nawet szczoteczką można tak samo jak ja robię z pomarańczami mam pomarańczy to też szczoteczką dobrze prawda oczyszcza i to w zupełności wystarczy żadnych płynów nie urwać płacą dodatkowo chemię pakować do warzy w czy owoców to woda to ścieżka miała ta woda woda to jest to jest chemia no to nie mamy teraz tak jak powiedziałem żywności bez chemii synteza wodoru tlenu ma wykładnia ZUS, lecz najbardziej neutralne dla naszego organizmu Włodarek tlenu w można Lis punktu może zdobyć już wodoru tlenu w po bardzo zabrzmiało bardzo mądrze go nie wiem czy trzecie wszyscy kojarzą, o co chodzi, a skąd się, by biorą pomidory także malinowe rem specjalny sposób hodowli ze względu rynek nie jest odmiana odmiana jest odmiana pomidor malinowy malinowy Ożarowski PL to jest jakaś zachęta wszystkich po 1 ze starych odmian wyprodukowanych przez nos Ożarów CEM to są pomidory troszeczkę o innej strukturze one są większe mają jaśniejszy kolor mnie, dlaczego dlatego, że w pomidorach mamy 2 barwniki karotenoidy owe, które warunkują barwę pierwszy to jest likopen i on jest śliczny właśnie różowy drugi test beta-karoten, w którym kolor taki brązowy i teraz w zależności od proporcji mamy pomidory ciemnoczerwone, gdzie mamy więcej dużo beta-karotenu i dużo likopenu i mamy pomidory malinowe malinowym zabarwieniu, gdzie mamy dużo likopenu, a zdecydowanie mniej beta-karotenu wtedy my widzimy bardziej Tymek i Jasną różowy kolor, ale skład chemiczny może tam być troszeczkę więcej cukrów no ale z punktu widzenia ilościowego bardzo jest podobny pomidor malinowy do pomidora tego standardowego wielkość całego pojawił się też takie czarne oczy brązowe banda koło pomidorów to mamy wiele barw, bo mamy żółte mamy takie jasne kremowe i mamy właśnie one nie są czarne one są zielone brązowe paseczki czasami są to pomidory o bardzo wysokiej zawartości beta-karotenu i zmniejszonej ilości likopenu, czyli tu przechodzimy właśnie to brązową barwę, a dodatkowo jak pomniejszamy barwę brązową z zieloną, czyli chlorofil tam Noto mamy odbiór taki prawie czarny taki ciemny SMA również jest zabieg taki hodowlane, żeby urozmaicić tę pulę odmian, żeby zwrócić uwagę konsumentach masz coś ciekawego w reż Jakub w głowach się tym konsumentom poprzewracało już nie są pomidory wiejską musi być kucie fioletowy, żeby było kupno podobnie jak z papryką też mamy wiele klubów pani zapyta czy smażenie pomidora daje nam coś dobrego ułatwia zdjęcie tej skórki niestety ja jestem przeciwniczką tego wiaderko, dlatego że pomidor kumuluje większość witaminy c właśnie w skórce i w jedno milimetrowi warstwie pod skórką i teraz, jeżeli my wrócimy pomidora do gorącej wody po pierwsze, wysoka temperatura niszczy nam witaminy c, a po drugie, niszczy nam też likopen, który znajduje się w tej szkółce w związku z tym macie na szczęście w przypadku likopen on jest też miąższu jest tutaj straty nie są takie duże no ale witamina c niestety nam poleci w czasami też pojawiają się takie pomidory gruntowe on chyba najbardziej przypominają te włoskie, o których mówiłem, że to jeszcze z COVEC ale, ale taka mogą one są wyrażone w tradycyjną tradycyjnymi metodami w gruncie jest słońce jest woda są nawozy czy mineralny czy organiczne w postaci Obornikach i czuł i niestety nie wiem czy czy zauważyliście, że te pomidory mają grubszą skórkę z ZUS są bardziej mięsiste, bo niestety źle, zwłaszcza w inne narażone na gorsze warunki atmosferyczne deszcz wiatr czy owady na zewnątrz, które są niż te, które są pod osłonami tam są wy wysłuchany wypielęgnowane i one są delikatniejsze cieńsze tu niestety są twarde 3, ale też są ludzie nie na terenie stadionu ubierał ją właśnie chciał bronić są osoby, które to bardzo lubią, a ile jest odmian pomidorów o Matko aż tyle, jeżeli bym powiedział, że ze 150 złotowym nie skłamała w bo zastanawiam się, kto w tej wojnie wygrywa 3 ziemniaki pomidory kogo jest więcej o schedę po równo to jest chyba po równo, chociaż nigdy nie rozmawiam wiem, że ziemniaków około 200 cara pomidorów też może być o wiele więcej i co ciekawe inne odmiany są uprawiane w poszczególnych krajach, chociaż w Polsce wydaje się najwięcej z buraków jesteśmy jej liderem produkcji warzy w korzeniowych buraki marche w jak najbardziej, a także tego tak w no dobrze też na koniec Europejczykiem pomógł moty w traumach dzieciństwa związany z mamą, ale może potrwać co Pomian to też oni ani coś, by Otóż ja uwielbiam np. ogórki albo świeże albo właśnie kiszone i pomidory taksometr mieszam taka prosta sałatka w tę nazwę Cezar w z powodu mojego imienia, ale nie jest tak to państwo dostaną, zamawiając otc czasem się coś udają, że cebulkę oskarża, że ogórek pomidor i kiszone tak, aby jeszcze mówić co to jest wiele połączeń i Kazimierz ja to uwielbia Bonda mogłyby one tam ze sobą coś tam z nimi, a właśnie, ale to tak widzi pan radość dziś realizujemy tylko dla rodzica wierzącą, choć da po pierwsze nie fason ogórki plus pomidory tylko świeże ogórki plus pamięta Olgę Hasior ale, ale w złotej zasadzie tak, że nie nie łączy się tego, dlaczego dlatego, że w mamy enzym, a skoro gimnazja on jest produkowany przez ogórki mamy witaminę c, która jest pomidorach i niestety enzym rozkłada nam witaminę c i ją desa aktywuje, ale smakowo smaków to niema żadnego wpływu nawet bardziej mi smakuje właśnie taka sama tylko jeszcze do tej sałatki dorzucam zielonego ogórka, czyli zielony kwaszone i pomidor tak to jest tak tak to już w cudowne cóż oraz brak, ale co wrócił do teraz Korwina z moich ludzi się boją i mówią nie łączmy ogórków zielonych z pomidorami, bo tracimy witaminy c no dobrze tracimy, ale teraz po pierwsze musimy się zastanowić ile tej witaminy c jest w pomidorach około 20 mg ile jest, a Scott nazywał Górkach bardzo mało, ale ilościowo w, więc musielibyśmy faktycznie bardzo długo utrzymać te ogórki z pomidorami razem, żeby nastąpiły straty witaminy c, a po drugie, jeżeli dodamy kilka kropel octu cytryny lub kwaszone go ogórka o niższym pH, czyli kwaśne Skolwina za przestaje działać, czyli nie rozkłada nogi na wprost z Kremla z imienia albo drugie, ale jeżeli dorzucimy do takiej sałatki kilka plasterków papryki to wzbogacamy ją w tyle witaminy c, że nie chce teraz Korwina zadziała i nic nam przeszkodzić dr hab. Ewelina no bo państwo mają goście bardzo dziękuję informacje już za kilka minut po godzinie dwunastej po informacjach o program specjalny w związku z akcji usłysz swoją szkołę w Białymstoku zaprasza Joanna Mąkosa dzisiejszy program przygotował Paweł Zientara, a zrealizował Adam Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA