REKLAMA

Jak przygotować wegańskie święta? Tłumaczyła Marta Dymek w rozmowie z Karoliną Głowacką

Weekendowy Poranek Radia TOK FM
Data emisji:
2017-04-08 07:40
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
18:10 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
741 zupełnie zmieniamy temat będziemy rozmawiały o jedzeniu w studio gwiazda kuchni roślinnej autorka bloga Jadłonomia Marta Dymek dzień dobry dzień dobry w nie zaprzeczyła pani dobrze dobrze ma misję dlatego nie powiedziałam nic więcej albo jest absolutnie niezaprzeczalne jadło nam jest 1 z najpopularniejszych blogów i chyba 1 z pierwszych, który zrobił taką prawdę popularny się stały pani dalej patrzy nieśmiało relacjonuje inny wymyśliłyśmy z wy dawczynie mogą za Rozwiń » najem skorzy tydzień przed świętami Wielkiejnocy możemy zapytać zaproponować zastanowić się nad tym czy z konstruowaniem wegańskiego stołu świątecznego w ogóle jest możliwe to pkt 1 pkt 2 to przecież brzmiał zamach na tradycję należy bez przesady gracza mimo tego, że Wielkanoc przede wszystkim, pomijając różne małe symbole tak jak jajko czy króliczek czy święconka jest świętem, który jest świętem tyłów użycia nad śmiercią i w tym wypadku dla wegetarian czy wegan myślę, że jest to oczywiste że, tym bardziej kiełbasa czy np. schabowy czy jeszcze jakiś inny wędlinę być może niekoniecznie muszą się tam znajdować go z życia to one się wzięły się raczej z przerwania życia, ale chyba łatwiej być wegetarianinem weganinem w czasie świąt Wielkiejnocy na pewno tak, bo jednak jajko jest nieodzownym symbolem jak ten symbol życia, ale właśnie wydaje mi się, że można szukać nowych symboli, a przede wszystkim ta kuchnia wegańska rośliny oferuje tak dużo różnych potraw czy można te tradycyjne przygotować nowe wegańskie sposób zrobić np. Żurek z purée z pieczonych ziemniaków czy Żurek z pieczonymi faszerowana jabłkami zaś tych możliwości jest mnóstwo no to bardzo prosimy, ale parę przykładów jak zrobić dobry barszczyk biały bez mięsa bez jajka no jak to brzmi też sople bardzo ciekawe, ponieważ dawniej, kiedy Żurek narodził to ta wersja, którą znamy dzisiaj, czyli Żurek z kiełbasą jajkiem śmietaną gości nie funkcjonowała w dawniej Żurek był taką zupą biedaków po prostu dwutorowo w Słupczy woda czy jakiś taki lekki bulion zachwaszczony żurem, czyli za kwasem i najczęściej pojawia się tam fasola lub suszony bób dopiero później, kiedy zachłysnęliśmy się sklepami, w których leżą kiełbasy jajka zaczęliśmy je tam dokładać, a wcale tam być nie muszą na jakiś przepis, by pani zemdlała i co zrobić, żeby było dobraną wiele osób myśli sobie, że to właśnie odrobina mięska dokłada tego smaku tego od tej wędzonki tu coś takiego no ale jakby z tego uzyskać coś równie aromatycznego na szczęście miasto wcale nie jest tak magicznym składnikiem, by się mogło wydawać wcale tego smaku aż tak wiele nie ma moim zdaniem kluczem dla dobrego żurku są przede wszystkim świetne przyprawy i dobry wywar, czyli takich, które gotujemy na lub czeku selera w porach listach jeszcze świeżej pietruszki do tego dajemy sobie sporo majeranku, a to wszystko właśnie zagęszczamy porządnym żurem Nate właśnie tam wkładam np. najczęściej pieczone w tymianku Czechom, że i jeszcze chrzanić ziemniaki albo jabłka, które faszeruje tartym chrzanem niestety możliwości jest mnóstwo i wcale nie musi być drogie ta nie musi być to wkład, jaki zamienniki tylko to co leży w warzywniaku pod domem właśnie kuchnia wegańska kojarzy się z ciasto z dziwacznymi rzeczami płatki drożdżowe w ich idea UEFA, a i nie inną z 0 zagra zamiast miodu mnóstwo dziwnych rzeczy, a pani teraz, mówi że uda się to zrobić z warzywniaka spod bloku na pewno, że tak, bo też takim zawsze gwiazdom na każdym wielkanocnym stole są z reguły pasztetem i tutaj też kuchnia wegańska przychodzi z pomocą, ponieważ można zrobić przeróżne pasztety z soczewicy z grochu fasoli przełamać np. pieczonymi gruszkami albo też jeszcze Eldo prawica ostrzyć rzeżuchą Czyż szczypiorek czy możemy też grillować albo nawet upiec, więc znało wystarczy pójść do warzywniaka po prostu otworzyć na trochę nowe techniki apotem wszystko idzie z Górki LKS podstawowe podstawowy składnik takiego pasztetu dobrego jeśli nie mięso to co no właśnie soczewica groch fasola do tego obowiązkowo olej np. rzepakowy dobrej jakości, ponieważ miejsc jednak jest sporo tego tłuszczyku stąd tak go nie ma, więc trochę go musimy dodać, że był bardzo dziwi go żaden wilgotne, żeby ta woda nie odparowała w trakcie pieczenia, żeby się pięknie rozczarował na chlebie na inny przykład dobra Kasza gryczana palono lub nie palona Kasza jaglana albo Kasza Pęczak i to wszystko miksujemy, jeżeli chcemy to taki mariaż odświętne pasztet możemy jeszcze te warzywa podsmażyć np. z miski albo z żubrówką czy jakąś inną wódką i to wszystko po prostu wkładamy do blachy wypiekane i stawiamy na stole gwarantuje, że nawet tym dziadek czy babcia, którzy są miasta, że nie mają narzekać w, a cóż deserami, które się kojarzono ewidentnie z jajkami produktami mlecznymi znowu to jest także całe nasze cukierni twoje nasze przyzwyczajenia na pewno się z wypieków wynika z jakich tradycji, czyli tego, że ktoś kiedyś wymyślił, że jajka masło mąka tworzą najlepsze desery tymczasem można zrobić ciasta słodycze z mnóstwa innych składników po prostu spojrzeć na niego trochę inny sposób i zobaczyć, że np. w Pile z marchwi tak samo skleja wypieki, że prze tarte jabłka również, łącząc ciasta siemię lniane siemię lniane tak samo świetnie skleja, więc tutaj wystarczy po prostu trochę poeksperymentować i to wszystko wychodzi równie dobra jest często też dużo tańsza zdrowsza lżejsza i równie smaczna nie mam wrażenie, że akurat właśnie desery mają najłatwiejszą zdolność do pochowania tego, że są wygrani to prawda, bo desery po prostu muszą być słodkie dobrze smakować z kawą po wielkanocnym obiedzie i tutaj jest równie duże pole do popisu z życia pani uwagę na coś takiego, że dawniej nie Żur było etyką ubogą zupą, którą się rzucało to co było i że dopiero jakiś czas temu, kiedy te sklepy się otworzyły my zaczęliśmy tam umieszczać się przeróżne produkty no właśnie tak się zastanawiam czy Treatment co to znaczy, że coś jest tradycyjne czy to jest tradycyjna mocy 15 na 20 lat od 30 ją w całkiem poważnie bym się cofnąć niewiele na nich na początek dwudziestego wieku to myślę, że zdania było tak łatwo na sardynki tez w ogóle świetne pytanie bardzo czas taki zarzut trochę, że jak to weganizm w Polsce ta kuchnia Polska to jest bardzo mięsna, kiedy pytam, jakie to są takie bardzo mięsna polskie dania i zawsze słyszy o schabowym ciąg zielony, a to są dania, które do Polski przyszła właściwie Stolat temu, bo po wydmie sam pochodzi z Niemiec czy Austrii z taką wersją sznycla i t d . od miasta dawna Polska kuchnia była kuchnią Jar, skąd opiera się głównie o ziemniaki o bogactwo kasz mnóstwo było właśnie Jarzyny z suszonych grzybów i dla mnie to są korzenie kuchni polskiej ja do tych korzeni lubi się odwoływać, szukając wielkanocnych przepisów czy też skomplikowany tworzyć takie tam przepisy wegańskie je inni też wykonywać ze stron w myśl, że mu być może ta moja rola jest trochę trudniejsza, bo jednak jak dziś szukam tych przepisów w myśl opracowuje, ale potem już gotowanie z nich absolutnie nie jest trudna, jeżeli ktoś nie umie gotować w ogóle dopiero zaczyna swoją miękkość ścieżka w kuchni to jest wręcz mu tak samo łatwo nauczyć się kuchni wegańskiej tradycyjnej zawsze trochę trudniej mają osoby, które już gotują takie jak moja mama faktura została wegetarianką czy inne mamy, które próbują tak gotować dla swoich dzieci po prostu z tym mam mnóstwo takich nawyków i pewne takie przyzwyczajenia natomiast co nie wynika z tego, że ta kuchnia po prostu jest trudniejsza tylko jest inna być może z tego z naszych przyzwyczajeń i ma pani stosunek do mięsa żartów, ponieważ jest taka grupa Integer niewydane, którzy są bardzo można wypowiedzieć radykalni są w tym sensie, że albo albo jakieś miot to już w ogóle hegemonię w kokonie w jakiś gest pani postawa czy woli pani, że ktoś już to ograniczy dziennie w tygodniu, a przez 6 dni w tygodniu będzie jadł i jak zwykle 35 czy właśnie ma ponieść taki dyskomfort jednak myślę, że trochę słychać, że na pewno radykalną osobą nie jestem mam bardzo życzliwy stosunek w ogóle do wszystkich mięsożerców atest ciężko mi uwierzyć w to, że byłem ludzi można było tak łatwo dzielić na wegan wegetarian miast żartów myślę, że talerz to za niego wkładany jest ważną definicją naraz, ale niejedyną i dlatego wydaje mi się, że najważniejsze jest jakaś taka rozbudzenie świadomości żywieniowej, skąd biorą się produkty, które wybieramy co one oznaczają dla naszego zdrowia dla środowiska, skąd biorą się pro te produkty pięknie przetworzone zapakowane w plastikowe dokładnie opakowanie leżące w lodówce w supermarkecie w tak właśnie dlatego dla mnie zawsze takim największym celem było to, żeby ktoś, kto je mnóstwo mięsa chociażby np. jak długo mnie i nie tylko raz na kolację w tygodniu albo raz w tygodniu konia to też ogromna ogromny sukces wielka zmiana dla środowiska IT dla tej osoby, ale jest z tym coś niesamowitego, że wchodzimy do supermarketu i tam tak trudno znaleźć rzeczy, które nie są zapakowane właśnie folie, które nie są przetworzone tymczasem kuchnia wegańska, którą być może zechcą państwo spróbować np. wraz z raz w tygodniu jest chociażby o tyle zdrowsza to jest moja teza on, że właśnie raczej są te rzeczy nieprzetworzone jest marchewka są warzywa no tego się aż tak mnie nie pakuje w tym wszystkie opakowania i ty się nie odbywa wielkich fabrykach czy może idealizuje nie myślę, że to jest zupełne prawda i sama też tak uważam dlatego w tą kuchnią zacząć zajmować ją promować wszem wobec, bo faktycznie jest tak, że kiedy ME robimy takie zwykłe śniadanie tego dnia to często sięgamy po pasztet z po parówki po polędwica to może żadna z jego winy tak jest to szybkie jest to wygodne natomiast nie wiemy co jeszcze oprócz tego pasztetu jest w tej puszce, a w kuchni wegańskiej możemy to zrobić sami i że mamy więcej czasu możemy piec wyszukane fikuśne pasztet, jeżeli mamy go nie możemy żyć po prostu pasta z pestek słonecznika błyskawiczną pastel puszki Białej fasoli siano i kopru i t d . i t d. więc w zależności od tego jak bardzo lubimy gotować jak dużo mamy czasu możemy znaleźć swoje ścieżki w obrębie tej kuchni i dzięki temu trochę odciążyć naszą lodówką od tych produktów wysoko przetworzonych to chyba pani wspomniała o wygodzie myślę, że to jest 1 z tych argumentów, które najczęściej pada chyba trzeba by wytworzyć w sobie jeśli ktoś chciałby oczywiście próbować innych kuchnia wegańska wytworzyć własną wygodę czyli, żeby się nie zastanawiać co rano co teraz w ich wtedy już sięgamy po parówkę no bo ona po prostu jest komiks kilka takich elementów, które są normalnym śniadanie może to jest jakiś pomysł tak bliscy też bardzo ważne jest takie szukanie nowych ulubionych smaków w obrębie tej kuchni to znaczy, jeżeli n p . do tej pory kochaliśmy mi jajecznicę na boczku to nie katować codziennie owsiankę, której nie cierpimy tak naprawdę nowe rynki załoga robi jak wyznaje sklonowanych krów efekt tylko np. podsmażyć sobie cebulkę dobrym oleju rzepakowym i tak podsmażyć sobie kasze jaglaną z papryką wędzoną rybę papryki ostrej i otrzymałem podobną konstrukcję ciepła go wędzonego lekko ostrego dania, które będzie nasze smaki nam wciąż przemy cało i zapewniało to właśnie błysnęły Nur CEM zamienników mięsnych w świecie wegański pani co lubi czy uważasz, że nie ma co sobie zawracać głowę jakimiś wyszukanymi nie rośnie innymi wędlinami też nie tanimi Polsce czy po prostu należy się otworzyć na nowe smaki myślę, że wszystko jest dla ludzi i wydaje mi się, że takie rzeczy jak właśnie swoją owa szynka czy zjemy kiełbaski oprócz tego, że trochę bawią się nazwą są potrzebne i użyteczne na początku tej drogi, kiedy jeszcze nie wiemy jak zrobić humus, kiedy jeszcze nie odkryliśmy jak pyszna jest awokado, kiedy jeszcze nie marzyliśmy kaszy jaglanej być może nam brakuje tych smaków jesteśmy trochę skołowani tak bardzo byśmy chcieli znowu zjeść tom pajdy chleba nawet nie chcą szynką, ale z tym część z ogórkiem kiszonym i wtedy ta surowa szynka przychodzi na ratunek, ale gwarantuje, że po kilku miesiącach to już przestaje być potrzebne, bo odkrywamy zupełnie nowe smaki aromaty potra w podróżujemy właśnie trochę palcem po mapie szukamy inspiracji z całego świata i kramy nowe warzywa łączymy jest nietypowy sposób i wtedy też rzeczy już po prostu nie są nam niezbędna już tak poza wszystkim te warzywa są po prostu najbardziej potrzebne w diecie targi są też najtańsza sąd mogą też być kwestie powinny być sezonowe regionalne, więc właśnie to diety warto opierać o buraki bulwy selera, a nie on np. banany papaja i sojowe parówki w chodzie starszy z takim martwy niektórych przepisach wegańskich, gdzie człowiek patrzy na listę zakupów to się łapie za głowę się zastanawiać, gdzie jest sklep, gdzie można to w zdobyciu medalu pani niedługo wychodzi pani nowa książka nowa Jadłonomia mam in to jest będzie zapisem podróży po świecie w poszukiwaniu nowych smaków czy są takie miejsce na świecie, gdzie weganizm nie wybiera 1 dostępnego dania w karcie 3 i tylko jest ich tam przewagę czy są takie miejsce w UE tak i właśnie to było dla mnie wspaniałe podczas tych moich podróży, które trwały 2 lata ponad 100 różnych miejsc także istnieją kraje, w których jest łatwiej lub trudniej być wegetarianinem czy weganinem i takim krajem oczywiście są Indie taki no i konieczne przykład, ale też tak jest w Gruzji co może być zaskakująca zrobią teraz duże oczy fakt, iż nie potwierdzam coś przegapiłem to się, że ten nurt, ale może za krótko, bo w Gruzji i właśnie to jest fascynujące, że tak podróżując w takich też nieoczywistych krajach można odkryć te kuchnie w różny ciekawy sposób prezentują warzywa, które dobrze znamy, bo n p . w Gruzji można odkryć w 1000 chyba 1 sposobów na paprykę bakłażana, który zleca w Polsce też pojawią się na straganach i właśnie dlatego te podróże dla mnie jako dla kucharki są inspirujące, a potem staram się te przetworzone uproszczone przepisy pokazać czy to w ogół czy to w książce, żeby udowodnić, że niecała właśnie kupować papai i miast godzi w Apple com wystarczy seler bakłażan i po prostu szczypta tej wyobraźni i nowych przepraw and wspomniał pan na tych jagodach nieszczęsnych jestem też taki nurt chyba inny z BM wegański my świecie właśnie korzystania z takiego szaleństwa też strony zdrowotności, że sobie tutaj kupię takie ciemne ziarenka już będzie wszystko w porządku, toteż trzeba zachować rozsądek warto pamiętać o tym, że żaden z Superfund, czyli ta Super żywność jak modnie się nazywają te produkty nie zastąpią zbilansowanej diety, a dla mnie dieta zbilansowana to jest po prostu dieta różnorodna i sezonowa, bo jeżeli każdego dnia jemy różne potrawy, czyli rano jem np. właśnie pastę z soczewicy potem na obiad zjemy np. bigos z kiszonej kapusty i t d . i t d. to sięgam po różne produkty w tym momencie mogą być spokojne mamy mnóstwo energii siły i zdrowia i w tych jako tylko ci nie są potrzebne w niech pani jeszcze tylko powie na koniec, bo to dla mnie wielka tajemnica fascynująca, zanim taki przepis trafi na bogato ile 6 × się pani nad głową w tydzień Wars wyróżnienie, które przepisy wychodzą od razu od razu to znaczy, że po pierwszym pozytywnym wyniku mają jeszcze 2 próby i pierwsza to jest moja, że potwierdzić, a trzecia to jest zawsze jednak test, którego dokonuje czy to mój chłopak czy moi przyjaciele z innych chyli się ogarnąć o to chodzi w tym przepisie tak tak czy on po prostu próbuję im mówić czy jest dobre imię dobra dobra myślał, że muszę ugotować z koniem, bo jest brzydka jej nie byłby taki chętny do współpracy, ale faktycznie są przepisy, które robię po kilkanaście razy dopiero potem finalnie spisuje ich sprawcami, bo dbam o to, że skoro już promuje to kuchnia żagańską, a jeszcze tak niektórzy się trochę boją to czuje taką powiedziane, że wszystko musi się zgadzać być dopięte idealnie, żeby nikogo, kto jeszcze nie jest przekonany nie zrazi, ale to naprawdę to pół łyżeczki ćwierć łyżeczki to wszystko ma znaczenie, jeżeli ktoś umie gotować lubi to nie to te osoby są pod gminę składniki zmieniają proporcje przeprawa, ale jeżeli ktoś z jeszcze gotować nie umie tak kuchnia go stresuje wchodzi spięty z wydrukowanym przepisem zakupami to wtedy nie mogę go rozczarować i tej 1 łyżki nie dopracować, bo on nie czuje się pewnie ta potrawa może mu nie wejść ja mam jeszcze tylko apel bardzo proszę podawać wagę marchewek 32 marchewki to naprawdę nic nie znaczy w jak obiecuje też się poprawią w nowej książce faktycznie będą też walki z bardzo dziękuje Marta Dymek autorka bloga Jadłonomia niedługo nowa książka pani Marty rozmawialiśmy na początku lat wegańskich świąt wielkiej nocy wyszłyśmy pani Marta dokładnie powiedziała, że to święto życia, więc może warto wziąć to pod uwagę dziękuję bardzo dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKENDOWY PORANEK - KAROLINA GŁOWACKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast! Nie czekaj, zacznij słuchać wygodniej z pakietem "Aplikacja i WWW".

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!