REKLAMA

Skąd biorą się warzywa dostępne wiosną w sklepach? Z Dorotą Meterą rozmawiała Ewa Podolska (powtórka)

Weekend Radia TOK FM
Data emisji:
2017-04-17 18:00
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
43:55 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry państwo Ewa Podolska proszę państwa ten program wyniku z pewnej rozmowy, a mianowicie w gronie znajomych zaczęliśmy się zastanawiać nad tym co w tej chwili 1 ani tak ogólnie wzajemnych chodziło nam o nowalijki, chociaż to można mówić nowalijki skoro niektóre z nich sam cały rok inny dostępny Otóż wręcz prawie kłóciliśmy się o to czy ziemniaki marchewka, którą widzimy młoda i ziemniaki młode czy to wyrosło w Polsce czy nie wyrosło w Polsce i Rozwiń » postanowiłam zapytać źródeł, czyli u osoby, która się na tym zna i stąd moim gościem i państwa w tym programie jest pani Dorota Metera dzień dobry pani dzień dawcy pamięci na lekarstwo pani znać na rolnictwie szczególnie da się pani w rolnictwie ekologicznym jest pani z wykształcenia jestem ogrodnikiem Elle czy ogrodnikiem, czyli skończyła pani wtedy coś jeszcze był SGGW oddali, bo jest cały czas nasilają, ale chodzi o zbiorowy z RO c diewięćdziesięciu 5 lecie swojego istnienia w kilka szkoła SGPiS zmienił nazwę na SGH w i a w tej chwili jest pani dyrektorem ds. certyfikacji jednostki certyfikującej bio Express bardzo mądrze brzmi certyfikacja rolnictwo ekologiczne ktoś może to połączyć i może powiedzieć tak pani jest gotów wystawić ten Felek i powiedzieć ten środek jest ekologiczny raj na bardziej podjąć decyzje po oraz po kontroli producenta w tym gospodarstwa rolnego i wydać certyfikat podjąć decyzję o wydanie certyfikatu na konkretne produkty, które zostały wyprodukowane zgodnie z rozporządzeniem rady wspólnot z Europejskiej na temat produkcji ekologicznej znakowania produktów tak jeszcze trudniejsze ba przemieni co powiedziałam, ale w największym skrócie producenci muszą się zgłosić te jednostki certyfikującej ich produkcja jest kontrolowana o to, żeby wydać certyfikat uprawniającej do nazywania swoich produktów ekologicznymi, a skąd my wiemy, gdy patrzymy to tyle dygresji, zanim przejdziemy do właściwego tematu, gdy patrzymy na jakiś produkt ani słowa ekologiczne, a pojawia się wszędzie, że ten producent ma ten certyfikat to jest jakoś oznaczona na produkcie mandat nie jest takie proste, że pojawi się wszędzie, jeżeli ktoś chciał tego użyć określenia używa w sposób nieuprawniony to 200 % wartości produktu wynosi kara, więc nie jest już takie łatwe oszukiwać w tym momencie na etykiecie produktu ekologicznego powinna być logo rolnictwa ekologicznego, czyli zielonym prostokącie ich z listkiem złożonym z gwiazdek Białystok i pod nim powinien być napis rolnictwo UE lub rolnictwo Polska i numer jednostki certyfikującej czy szukamy miniaturowej flagi z listkiem są złożone z gwiazd białych gwiazd i potem jest najłatwiej poznać czy ktoś ma wątpliwości ma też jest bardziej skomplikowane powinny EMA sie w internecie sprawdzić czy producent ma certyfikat itp wystarczy wpisać nazwisko imię albo nazwę producenta i słowa certyfikat najczęściej wyszukiwarki pokazują, że certyfikat lub certyfikaty muszą być dostępne Georgi publicznie dla konsumentów czy dla handlowców, którzy chcą handlować tymi produktami tak się to można dość szybko sprawdzić to bardzo ciekawe i chętnie się z panią spotkamy się o tym, rozmawiały jest właśnie o tym, ostatni raz rozmawialiśmy dosyć dawno i szczerze powiedziawszy marzec zmieniło od tego czasu na temat dlatego dlatego w tej chwili zapraszam panią na następne spotkanie, ale teraz zwrócimy go, a tych naszych zakupów w chwili obecnej Otóż największe spory dotyczyły ziemniaków jak twierdziła, że ziemniaki nie są teraz hodowane w Polsce ani pod szkłem ani pod folią róże spostrzega zawsze pola w Legii ziemniaki oraz wydaje mi się tak olbrzymiej i wizja taka, że to musiałby być pod jakimś dachem powoduje, że myślę, że to byłoby strasznie drogie natomiast moi znajomi uważali, że nie, dlaczego nie ziemniaki też tak mogą być hodowane w tej chwili ja to był marzec rozmawiałam z nimi, skąd teraz ziemniaki pochodzą te, które jemy Włodek młoda dama do starych ziemniaków jeszcze jest dość RM natomiast młode ziemniaki w tej chwili pochodzą na pewno z krajów cieplejszym klimacie, gdzie uprawiane są w gruncie rzeczy jest oczywiste, że tam słońce niż kosztuje grzać nie trzeba mieć problemy Nisko woda, ale te pola są najczęściej nawadniane, że mogą pochodzić w tej chwili z Afryki północnej za chwilę będą ziemniaki z Hiszpanii Włoch Sycylii mogą być ziemniaki też na pewno o tej porze ziemniaków polskich nie ma ba nawet jeszcze nie stać polskich ziemniaków to grunt tak, ale czy pochodzą one pochodzą z tamtych krajów, gdzie zdecydowanie cieplej mam namyśli kraje europejskie czy tam grał afrykańską lub afrykańskie Alek Jump do tych europejskich, gdzie wolno i jest ciepło, ale może być tego ciepła troszeczkę za mało i czy w ogóle uprawiać ziemniaki gdzieś pod dachem to jest kompletnie nieopłacalne można byłoby uprawiać ziemniaki pod przykryciem swoim klientom MOPS przy wysokiej cenie ziemniaków wczesnych mogła to by być opłacalna natomiast to nie jest przymierzem, jaki n p . Maroko i stamtąd trafiają do nas ziemniaki przez Francję natomiast później zaczynają się ziemniaki hiszpańskie czy ziemniaki egipskie są też na rynku no po prostu trzeba przeczytać etykietę, jeżeli ziemniaki są zapakowane same etykiety powinien być podany kraj pochodzenia, jeżeli są luzem to na skrzynce też powinna być podana nazwa, bo to jest obowiązkiem sprzedającego, żeby zapewnić pełną informację do konsumenta wicekonsul chce wiedzieć, bo powinien pójść dach nie miałam ekspedientki kierownika sklepu i poprosić o taką informację, bo mam prawo wiedzieć ma prawo do pełnej informacji o tym, produkcie najczęściej te ziemniaki pochodzące z innych krajów po poznajemy po tej ziemi takiej czerwonej, którą nieraz widzimy nacisku chcemy, chociaż są umyte Mateusz nie ma po czym poznać, ale taka informacja powinna być zapewniona, jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości, a chce się dowiedzieć się nim ta informacja nie jest przekazana jest obowiązkiem sprzedającego no to jest coś takiego jak Inspekcja handlowa i tam, owszem nie można donieść i zapytać, skąd pochodzą produkty ziemniaki wydają mi się być prosimy poprawić się mylę dosyć dobrym produktem dla towary dla handlowca dlatego, ponieważ nie ma takich nazw aptek jest przebadana ach, wiemy, że badane są zrywane niedojrzałe one później dojrzewają nie ma też czegoś takiego, gdy mamy do czynienia z owocami, które szybko się psują nietrwałym nieprawda, czyli to powoduje, że mogę sądzić, że tam niczego jeszcze dodatkowego, gdyż tutaj nie wdawać w ziemniakach to znaczy, że nie musiano je zabezpieczyć, jakimi produktami, żeby za szybko niedojrzały albo i chcemy, żeby szybciej dojrzały i t d . z tego punktu widzenia wydają mi się zdrowe o tak bym określiła czy dobrze myślę, a nie lubię słowa zdrowa żywność i zadawał zaczyna być zdrowe i bezpieczne miałam ustawę o bezpieczeństwie żywności teoretycznie, ale tak rzeczywiście wchodząc rozbierając będzie miał znaczniki pierwsze tam jeszcze tylko mogą być pozostałości środków ochrony roślin, zwłaszcza w przypadku ziemniaków importowanych z innych kontynentów niż Europa ma teoretycznie też jak też powinny spełniać swoje normy te są gdzieś tam jakimś etapie pobierane próbki na podstawie analizy ryzyka, że jeżeli właśnie mamy jakieś podejrzenia, że tam mogą być pozostałości środków ochrony roślin, których nie powinno tam też może pobrać próbkę i nie dopuścić do wpuszczania tych ziemniaków na rynek po do obrotu z Unii Europejskiej można stosować tylko te środki ochrony roślin, które są dozwolone są określone maksymalne poziomy dopuszczalne środków ochrony roślin, które opracowano takiej postawie zakładając, że one nie są bezpośrednio szkodliwe dla zdrowia oczywiście pośrednio w dłuższym okresie czasu są szkodliwe dla zdrowia, ale powiedzmy nie można się tym zatruć w przypadku produktów takich jak ziemniaki czy wszystkie inne pochodzące z innych kontynentów już to nie jest takie to dla nas całkiem oczywiste mamy też zaufanie do środków ochrony roślin te tam są dopuszczone jest stosowany także inny stan bezpieczeństwa MSW ziemniaków tak bym nie przesądzała, jeżeli ktoś jest bardzo przeczulona i wnikliwe i zawsze będzie się wciąż czekają do czego przyczepić no, niemniej jednak ziemniaki, które są uprawiane w Europie wydaje mi się jak do nich miałabym większe zaufanie niż ziemniaków pochodzących z odległych kontynentów nie wiemy, jaki tam system kontroli środków ochrony roślin nie wiemy, jaki system kontroli bezpieczeństwa żywności w ogóle jest mało wiemy na ten temat dopięte do pani powiedziała wrota zadam bardzo konkretnej prywatne pytanie czy pani czeka na nasze ziemniaki czy zaczyna pani jeść młode ziemniaki te niepolskie, a jeszcze inna odpowiedzieć na pytanie, które na to pytanie, o której zagrają w pytaniu nie nazywa się akurat ziemniaki jestem bardzo prostym produktem minie psującym się i staram sobie zapewnić ziemniaki z gospodarstw ekologicznych avi i zarazem bardzo uprzywilejowanej sytuacji, ale źle, ale z gospodarst w ekologicznych to znaczy wtedy tam, gdy one rzeczywiście zgodnie ze swoim kalendarzem wyjazd Baran oczywiście, że Libia Tunezja Dinary miała kupić ziemniaki konwencjonalne wyciekała bym tak jak to dawniej bywało aż pojawią się pierwsze polskie ziemniaki wczesne, które są w Onecie wyznał w marcu 2 czerwca praktycznie ciągle się pojawia w czerwcu w lipcu 2 ziemniak wtedy dopiero to połowa nadaje się do spożycia tak naprawdę wina kwitnie w tym jest najłatwiej rozpoznać przeciętnemu czytelnikowi, kiedy już można sięgać po ziemniaki i inne nie wiemy ile tutaj dotykamy tematów, którym pani się porusza i niektórzy w ogóle nie jest w starych ziemniaków, ponieważ uważają, że są szkodliwe o tej porze roku te zaczynające kiełkować oczywiście one mogą zawierać substancje, które są w dużej ilości szkodliwe dla zdrowia również ziemniaki przechowywane na świecie, które zaczynają zielenić się starsze gromadzi przetwarza się z laminatu attaché w statucie są one w dużej ilości jest trucizną toczy się takich ziemniaków nie powinno się jeść, ale z drugiej strony 0, bo Bielecki, a z drugiej strony ziemniaki, które wiosną nie kiełkują będą mogły być traktowany środkami, które hamują kiełkowanie, więc też nałożyć grzywnę już szukać tak bardzo jak wszędzie, gdzie się jakiś wybór mniejszego zła tak czy chce jeść ziemniaki, które nie kiełkuje to był traktowanej inhibitorami wzrostu, żeby nie wydawał kiełków czy jednak z chce jeść ziemia, w którym wykiełkowała, lecz kiełki oberwała mamy babcie z piłkami niż ziemia ani przeznaczy go kocham to, więc wszędzie się czas jakieś niebezpieczeństwa trzeba wybierać najmniejsze rozbił kamieniem przeznaczy, ale jest wzięli się kupuje jakiś czas się trzyma tydzień 23 atak bywa co nas sobie kiełki zaczynają puszczać wtedy należy je po prostu jeśli chcemy jeszcze powinniśmy bardzo grubo ubierać w aktach jest wiosna ziemniak jest jest bulwar, że część żywej rośliny Jonak teraz mężczyzna absolutnie normalne albo idźmy do ogródka zasadzimy tam też można zrobić w prozie państwa to długo taki system dotyczący ziemniaków zaraz poruszymy kwestię i innych nowalijek i w ogóle nowalijek, ale to już w skrócie informacji bez rozmawiamy o tym, skąd pochodzą warzywa, które w tej chwili jemy i tu zaraz łapie byka za rogi, zadając pytanie mojemu gościowi jest specjalistka w dziedzinie rolnictwa ekologicznego pani Dorota Metera 3 to prawdą to obiegowe stwierdzenie, że nowalijki, czyli coś co widzimy już mamy taką wielką ochotę zjeść Lis AUa też rzodkiewki za młoda cebulka KO per ni, więc sądzić ogórka dodanie w 2 ogórków jest postrzegany jako nowalijek teraz widzę i podobno są polskie ogórki, ale zdaniem wydaje zwołać je chociażby czystych rzodkiewka i tych zielonych, które w dodatkach, które używamy czy to prawda, że ona teraz co najmniej zdrowe no one na pewno zabierają o tej porze roku i każdy rośliny w tym początkowym okresie intensywnego znają więcej azotanów, które nam my spożywamy w zbyt dużych ilościach nie są dobre dla zdrowia, dlaczego w danym Gazeta nabywa się tak wyrosły szybko i były ładne duże markety rzodkiewki takie olbrzymy rośliny, żeby rosły potrzebują składników pokarmowych, które dostarcza się w postaci nawozu albo gleba jest, że zna jest czarna ziemia wspaniałymi tam nie trzeba niczego dostarczać roślinom w okresie wzrostu pobiera tam zaplanowane są do azot jest potrzebne do budowy komórek można chce wyrosnąć rozkoszy pobierania w tym szybkim okresie wzrostu bardzo dużo tych azotanów, jeżeli wtedy jemy rośliny, a po prostu mają w sposób naturalny bardzo dużo czasu tam w przy przy złej przemianie azotanów po warzywach one mogą się przekształcać w azotyny i Nitras aminy, które są substancjami szkodliwymi dla zdrowia przy Newskim rakotwórczymi to nie dajmy się zwariować nie żyjemy samorząd Kielc kompakt, ale po prostu nie należy przesadzać i są sposoby unikania nadmiaru azotanów i przede wszystkim najbardziej jest z badań wynika, że najbardziej największej ilości azotanów największe przekroczenia są niestety w sałacie, której tak bardzo nam się ze w okresie wiosennym zielonych listków i burakach natomiast z wyborem młodych buraków tak my w ogóle bura gromadzi bardzo dużo azotanów, ale w młodych burakach najbardziej się od święta tak wczoraj też bardzo pragniemy wczesną wiosną natomiast są warzywa w niektóre mają dużą zawartość zawartość azotanów w późniejszym okresie tak np. marchew tak wydawałoby się taka bezpieczna staniała marche w tak tymczasem ona najwięcej azotanów ma w okresie jesiennym Ryana młoda jest pod tym względem lepsza niż ta we wrześniu średnio taka powinna być tak natomiast oczywiście można badać sobie azotany w każdej partii może wyjść coś innego, ponieważ mamy różne gleby różne warunki uprawy różne nasłonecznienie nawadnianie i generalnie poleca się rolnikom, żeby nawodnienie plantacji było dobre, ponieważ można je zima dużo wody to lepiej przetwarza zastany w Lesznie gromadzą im nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka podobnie ze światłem warzywa uprawiane zimą w szklarniach, gdzie w dzień jest bardzo krótki światła jest mało nie są doświetlane mają więcej azotanów niż warzywa uprawiane w okresie lata, kiedy jest bardzo dobre nasłonecznienie i z tego punktu widzenia mam kiedy dyskutujemy co jest lepsze czy polskie czy zagranicznemu to powstaje pytanie czy to Polski jest ich ciemnych miesięcy zimowych ze szklarni nie jest przypadkiem gorsza niż to z Maroka czy słyszy innych krajów Afryki północnej czy z południa Europy, kiedy słońce dostał wspaniały blask słońca jest nawadniane woda się plantacja nawadnia, bo inaczej tam by cynicznie gra słabo nie byłoby wody także w dylematów co wydłuża okres generalnie uważasz, że rośliny wyrośnięte i dojrzałe przetworzył już azotany do budowy swoich komórek i nie mają nadmiaru azotanów nie powinno być zagrożeniem dla zdrowia generalnie na azotany bardzo wrażliwe są dzieci mówi się, że się, że dzieci do dziesiątego miesiąca życia mają jeszcze słabo wykształcony układ trawienny im nie nie dają sobie dobrze radę i przemiana materii nie daje sobie także rady znasz nadmiarem szatana, więc nie należy takich rzeczy dawać po prostu do jedzenia dzieciom małym dzieciom oraz starostwo gmina to po prostu nie należy przesadzać zachować zdrowy rozsądek jak ja się wszystkim, ale w tym wszystkim jest pewien paradoks, bo pani mówi nigdy co takie młodziutkie to zawierają najwięcej azotanów starszy dojrzały mniej, a przecież takim odczuciu powszechnym, gdy mówimy o inną pierwsze sałata mówimy młodziutkiej modelki kompletnego rzodkiewka młodziutka to co młode co dopiero wyrosło z postrzegamy jako lepsze bardzo często, a Doda się okazuje, że nie natomiast, gdybyśmy spojrzeli już, bo zdaje się, że pani ma tu też taką tabelkę gdzie, jakby najwięcej, który warzywa właśnie te młode mogą mieć najwięcej azotanów, które wiosną żyj przyjęło się maksymalne granice zawartość azotanów w warzywach i największa najwyższa ta granica jest największa maksymalna zawartość to jest 2000 mg na kilogram, a zagrożone jest dopuszczalna czy żona jest niedopuszczalna najwyższa zawartość miligramów na kilogram azotanów w suchej masy tak, by nie mówimy o masie Zielonej pełnej tkanki są pełne wody to są warzywa należące do tej grupy, które mają najwięcej azotanów i właśnie sałata rzodkiewka buraki Rzepa kalarepa Koper i śpi, a młoda kalarepa Cup dla zachowania, ale już Alior borówki szpinak natomiast znacznie bezpieczniejsze są takie warzywa zgniły warzywa z czwartej grupy, kiedy tylko 250 mg kilogramy suchej masy dusić uważamy za dużo czy też w ogóle mają 10 obrać dziesięciokrotnie mniej jest cebula papryka pomidory fasola i ziemniaki godło pojęciem dawka nie znamy pojęcia tak młodej papryki do nas papryka z reguły już w tym okresie letnim, gdy przychodzi do jeziora Garda porośnięta tak to ich papryki takie postaci nie wyrośnięty nie jak ona jest bank może niesmaczna John, a pośrodku coś sytuują nasz informator na wylot pomidory właśnie należą do tych czwartego Brygidy, kiedy zawartość azotanów jest stosunkowo mała np. marchew Pietruszka czosnek ogórki kalafiory pory kapusta i szczypior mieszczą się w środku tej tej tabeli tak czy mogą mieć zawartość azotanów 500 mg kilogramy suchej masy czyli, czyli te warzywa, które najbardziej wiosną ich poszukujemy najbardziej nam się chce właśnie z 24 godziny urządzała załamywał rzodkiewka buraki rzepak kalarepa koperek szpinak w UE mogą mieć najbardziej najwyższą zawartość azotanów sałata Zielona, a Masłowa najpopularniejsza ona może być już nasza prawda rzodkiewka nasza tak czy ona jest pod szkło i analiz również tunele foliowe z ona już z produkcji polskiej od dłuższego czasu te tunele muszą być ogrzewane, bo jeszcze mamy bardzo zimny na scenie temperatura spada tam nawet poniżej zera w może się zdarzyć przymrozki jeszcze więcej dumy, ale muszą być otrzymane ciekawe, bo wiele osób kupuje teraz takiej mieszanki gotowe sałat te, których dawniej nie znali prawdę czy nie daliśmy z biletami jest i rukola i inne i mam takie poczucie, że one pochodzą z wyniesiona z sałaty wykonać tak łatwo znoszą transport miał się zastanawiam, bo one są przygotowane już do jedzenia już podobno są umyte i to chyba przeczytano opakowaniu żonę z zachwytu pakowane w Polsce nie musiały zostać przywiezione z bardzo szybki transport musi być sałaty bardzo bardzo tek nietrwałym wrażliwym, ale z kolei z Lisą trzeba przetransportować psy transportowane z krajów, gdzie zdecydowanie cieplej no to może z kolei patrząc z punktu widzenia właśnie zawartość azotanów może, by mniej, bo to one już tam są dojrzałym tak myślę, że do sałaty są transportowane w całości w złym od razu schłodzona zaraz po ścięciu, więc zachowują dobre walory drażni są sortowane potem przed tym meczu i dojrzewaniu nam drobniejsze części właściwie dopiero potem rozerwanie, kiedy tkanki roślin są uszkodzone najbardziej są narażone na gnicie aż 7 czas od tego czy rozerwania przygotowania i sprzedaży dano do spożycia powinien być bardzo krótki, a nasz też powinna być cały czas w lodówce, ponieważ tam takich uszkodzonych autach zachodzą przemiany enzymatyczne, a w drugim etapie gnicie, więc po prostu ta musi być bardzo krótki okres transport trwa, a tu powiedzmy przy dzisiejszym transporcie z południa Francji Jelcz jest z Hiszpanii do 2 dni natomiast z Sycylii jedno kierowcy muszą mieć przerwy mogą się zamieniać sycylijscy z tego miejsca, gdzie zimą wiele warzyw do nas przychodzi również warzy w ekologicznych oraz potrwa 3 dni muszą być bardzo dobre warunki oczywiście straty producentów i handlowców są przy tej okazji, bo jest naturalne, że w roślinach zachodzą przemiany ze ma tycz ne są rośliny na takie pomidory bardzo wrażliwe każda wgniecenie może skutkować uszkodzeniem tkanek i Zniczem, więc to jest oczywiste, że takie straty przy takim transporcie sam, niemniej jednak pomidory mają związane mają swoich nabywców i mają wspaniałe smaki lżej przechodzą z krajów południowych zimą zaczną rosnąć ze słońca, a za co bić o pomidorach tak ja nigdy nie zjadłam dobrego pomidora zimą pomidory z północnej Afryki zimą lać stąd bardzo nasz autobus może lepiej poszukać no właśnie odpowiedział pani o pomidorach w tej chwili w tej chwili mamy kwiecień 2 są już nasze pomidory spod folii tak serio są pomidory ze szklarni Tatar i zimnych szklarni albo z żadnych tuneli foliowych są już nominat czy one są jachty z pomidorami czy one są zrywane także takie nie do końca dojrzałe i koty dojrzewają tak tak pomidor dojrzewał sam bez problemu zrywa się go oczywiście w postaci niedojrzałej oni są lekko zarzucony po prostu po to, żebym mógł lepiej wytrzymać transportem potem sam lecieć akurat to nie jest problem denerwuje mnie jak ludzie mówią matem pomidor to na pewno jest GMO albo o nich samych sztucznie dojrzewamy takich praktyk się nie stosuje nie ma pomidorów Kiema w Europie w unii Europejskiej są niedopuszczalne nawet do obrotu, że prosisz lekarza tego nie obawiać nie ma natomiast oczywiście takie pomiary mogą być w stanach Zjednoczonych, jeżeli tam jesteśmy lata możemy też pełnić mniejszą wagę zwracać na to co kupujemy czy CIM natomiast w unii Europejskiej takie produkty są niedopuszczone do obrotu i nikt tego prawa nie łamie, bo po prostu nie nie da się nie to, że byłby natychmiast złapany, bo byłby, ale po prostu to jest niemożliwe, żeby takie pomidory sprowadzać do Unii Europejskiej ja się zastanawiam jak już za mojego życia zmieniły się pomidory pamiętam że, gdy pierwsze pomidory jadło się, gdy była wycieczka szkolna na początku czerwca to te pomidory w były bardzo wrażliwe, bo one miały tak to cienko skórkę i szczękę, ale teraz z takim po medale w walizce jest po prostu, żeby ten pomidor uległ uszkodzeniu to naprawdę kilogramy Mursiego na niego Balice z kolei jest gruba, by umożliwić panga Top Drummer uroczyste land zrobiono to przez lata, bo wtedy tym pomidor pojawią się w Polsce podejrzewam, że ze szklarni lub spod folii kilkadziesiąt lat temu prawda no i były, jakiego nie miał dalekiej drogi nosa mojego życia również Unia Europejska prostowała zarówno badamy, jakie ogórki nawet jeszcze w czasie studiów, kiedy zajmowali się ogórkami szklarniowe migdałów z tego zakresu robią swoją pracę magisterską ogórki jeszcze mogły być trzeba teraz właściwym dla lek. Fuszara, o co tu nie przeszkadzało, że ogórek jest krzywy nowe jest unifikacja i ułatwienia dla transportu dla handlu, bo w bok, żeby porozmawiali myślę, że to przeszkadza mu też w Dreźnie myślę a kiedy zaczną jeść pomidory też z ekologicznego coś czuje gospodarstwa Noto Noto już właściwie są ze szklarnią Beda ekologiczne gospodarstwo ma szklarnie owych i foliowe oczywiście, że są natomiast nasi handlowcy warszawscy zaopatrują się w pomidory tylko przez cały rok w hurtowniach niemieckich głównie gdzieś są pomidory też północnej Afryki czy z Hiszpanii czy dozorcy jeżdżą drogą czy nie wprost uprawa ewentualnie z Sycylii są hurtowni, które sprowadzają z Sycylii bezpośrednio produkty i patenty produkty trafiają do sklepów ekologicznych na BioBazar, jakbym bardzo chciała tobym sobie nawet w styczniu i grudnia 2 i ekologiczne pomidory, niemniej jednak jest zwolennikiem tradycyjnego podejścia odnoszą Hinc Waliczek Tomasz pomidory będą przynajmniej związane, chociaż trochę zatem, ponieważ my zapominamy coraz bardziej zapominamy o tym, że to są produkty jednak sezonowe i w naszej części Europy wolą bawić, więc zlała się skończy rybami dalej zostaliby przez 365 dni w roku, ale jednak wydaje się, że zimą można spokojnie uzupełnia w sobie witaminy z kapusty kiszonej niż niekoniecznie kupować ekologiczne pomidory od konwencjonalnych tobym nie zjadła po prostu, więc nam też tutaj Gajdy rzadki dotąd sezonowości można powiedzieć jest to postęp to rozwój środków transportu wszystkiego logistyki organizacja spowodowała, że przez cały rok mamy dostęp do wszystkiego co raz nawet daleko stąd, ale równie dobrze można powiedzieć, że dbamy o tradycji, jeżeli sama tradycja no bo nie kupujemy truskawek pomidorów w styczniu tylko czekamy aż będą truskawki nasze z gruntu pomidory przynajmniej z tunelu foliowego i wtedy po prostu bardziej te związane z porą roku też wydaje się, że byłoby nudne, gdybyśmy nie czekali na coś tak ich czeka na szparagi, a właśnie częścią tego jest czekanie na te pierwsze poziomki czy na pierwsze truskawki jest bardzo przyjemna więcej już mamy wszystko w cały rok to w ogóle nie jest atrakcyjna wtedy w ogóle ginie spowodowali, do którego pani Kazia oczywiście, ale myślę, że ludzie w tej chwili tak jak są pomidory, że jeśli o to idzie to już prawnik i małe jest osób, które czeka na pomidory sędziowali nie wiemy, jaki jest jak wygląda obrót, jaki jest rynek w innych handel pomidorami ale, ponieważ są cały rok niezależnie od ich smaku i t d . to masa osób kupuje cały rok pomidor ziemia należą do innej grupy, więc im coś na ten temat wypowiadać jeszcze mieszczą się w tej grupie, dla których warzywem nr 1 przez cały rok jest jednak kapusta tam tak oczywiście na tym co zawsze była warzywa nr 1 w Polsce natomiast w momencie nam na prowadzenie wychodzi chyba pomidory 1 w z punktu widzenia nawet obrotów, a tak on proszę państwa rozmawiamy o tym co jest w naszych sklepach nic nie zna naszych stołach, skąd to się wzięła, a konkretnie rozmawiamy przede wszystkim o warzywach za chwilkę wrócimy do naszego programu pani Dorota Metera specjalista w dziedzinie rolnictwa ekologicznego tak, by dym także dyrektor ds. certyfikacji jednostki certyfikacyjne Biała ekspert jest naszym gościem powiedziała pani, że praca magisterska robią to Lis ogórków tak trudno sobie proszę mi teraz powiedzieć te długie węże Warty ogórki, które są całą zimę i teraz też są, ale skąd pochodzą z co i zieleni jak to zrobiono dodałby smaku niemający jest dla mnie najciekawsze nie mają w naszym ośrodku nie mają smaku wyzwolonej z lekarz po ogórki pochodzą na pewno ze szklarni natomiast, jakiego kraju, a trudno powiedzieć, bo jest, ale Polski też mongolskich o tej porze też na plan o tej porze było wznowienie Simon u nas energia jest zadowolona i światła jest za mało i doświetlanie też kosztuje w związku z tymi zimą rozprowadzamy ogórki z krajów jest albo cieplej albo energia jest tańsza do tych krajów należy wszystkim Holandia, gdzie jest bardzo tani gaz i im po prostu energia SA Gdańsk natomiast oczywiście to właśnie proces tego elementu czekania na ten smak, który się wiąże z jakimś konkretnym sezonem bym nie da się porównać smaku ogórka szklarniowego kupionego w styczniu w supermarkecie ze smakiem ogórków zabranych z własnej grządki w lipcu czy w sierpniu, a więc to jest właśnie ten element czekania na warzywa, które są sezonowej, kiedy smakują najlepiej to, że nie ma w ogórkach ma się on no to powiedziałabym jest taka cecha związana jest wraz z oczekiwaniami konsumentów w ścianach ogórkach nie są przyjemnym elementem podczas jedzenia i po prostu spowodowana także o odmiany nowoczesną ogórków regres nasion zbierane są w takiej postaci Iglesias jeszcze bardzo delikatne są słabo wykształcony i ich nie mają także takie ogórki rozmnażają potem wytwarzają bądź wyniosą od osoby bardzo dobrą stronę wprowadzone uprawy na nasionach wtedy jej celem jest uzyskanie bardzo dobrych i jakości nasion żywotnych, które wszystkie kiełkują, które mają dużą siłę kiełkowania, które przeniosą te cechy na czereśni ogórków ja nie mogąc doczekać się tych ogórków, o których pani powiedziała lipcowych, które już wyrosły w ogrodzie na polu teraz nieraz kupuje mniejsze niż te długie beżowe i za takie, które nas oraz nazywane są średniakami czy tak jest między kostkami tak prawda pomarszczone trochę dyskoncie żel tak samo jak sama to są po prostu inne odmiany, że ludzie bardziej lubią, bo są takie bardziej tradycyjne ich następstwa różnica polega, a zauważyła pani, że bardzo trudno dostać w handlu takie ogórki, które dawniej mówiono są na mizerię takie dość duże pękate dojrzałe i za wielkie nie za małe butelki szczeniaki są małe nawet chodząc po Targu trudno mi je spotkać z nóg tak samo ogórki sałatkowe żalić się go straciły na popularności niestety nie troszeczkę handel też kreuje nasze możliwości kupowania różnych rzeczy po czasach handlowcy wiedzą lepiej co klienci chcą kupić taki rejs amfibia walorze Mono jest niemodna, a cóż z władz Lechii w OC ze stosunkowo mizeria w Gierka to jeszcze taka Jarzyna teraz pojawia się też wszystkie cebulki KO re pietruszki i są one skończą po to, one są na pewno z polskiej produkcji, chociaż oczywiście zimą też opery jest przywożony z Włoch np. Balazs także w myśl mnie zdziwieni, skąd pochodzą te produkty wał zawsze na etykiecie powinna być podana nazwa kraju, jeżeli nie na etykiecie to pana skrzynce albo sprzedający powinien udzielić informacji, ponieważ nie możemy się dziwić, że Koper Pietruszka mamy z Włoch jeśli ci państwo nas nie słyszeli od początku to może przypomnimy ZU zaczęliśmy od tego czy są zdrowe i używał słowa nowalijki ani słusznie zauważyła dres, że jako, że wszystko jest cały rok to właściwe pojęcie nowalijki przestaje, lecz traci swój sens natomiast rozmawialiśmy o tym, że w tych młodziutki chłopak, który tak chętnie jemy jest dużo azotanów właśnie w nich najwięcej i przypomina, w których przeważa zachwycała się w burakach rzodkie w ca szpinaku tam jest najwięcej azotanów tylko tych wszystkich rzeczach, na które tak bardzo gęstą czekamy, więc nie należy się przejadać dominowali Kamil w cudzysłowie i nie należy dawać dzieciom, ponieważ mogą kogoś losy wyrządzić szkodę dla zdrowia raczej się nikt nie zatruje w postaci bezpośredniej realny wzrost od jedzenia takich nowalijek natomiast na pewno nie jest dobre dla zdrowym trzeba po prostu mieć umiarkowaną zrównoważoną dietę, a nie przesadzać z nowalijkami pani, która się tutaj jawił jako wielka zwolenniczka kapusty rozumiem, że teraz na wiosnę kapusty kiszonej chyba już chyba nie przygotowuje pani ze starej kapusty potra w, a może tak i oczywiście, że taka pusta jest dostępny trzeba ją zjeść, zanim wyrośnie trawa kapusta, więc szans się solidaryzować z producentami kapusty i jeszcze ją jeszcze pomóc zapasy zlikwidować zamiast oczywiście pojawi się wkrótce kapusta młoda tzw. i będziemy mieli z nią ten sam problem co tzw. nowalijkach ITS roślina, która bardzo szybko wyrosła wczesną wiosną jest mocno nawożone Jona też może mieć dużo azotanów w związku ścianka usterki, a raczej bym wybrała jednak stara zatem kapusta kiszona jak ten element jeszcze kiszone w sposób naturalny jest na pewno bardzo wartościowa dla zdrowia jest tam zachodzi proces naturalnej fermentacji mlekowej nic złego o tej kapuście nie można powiedzieć wiem, że już wszyscy czekają na nowalijki, ale należy zachować równowagę i wasal jak tak poniosły wydano w wodzie, a nie na co oni mówią o tym, kapuście kiszonej kapusta z DK naturalne kapusta, którą to jeśli ktoś w domu ma zupełnie inny smak niż ta kupowana w sklepie da chyba jest coś dodawanego ona była bardziej Kwaśny nie mam wrażenie Roman Lis Bona to inna jest inny smak odróżnia kapustę kiszoną kapustę kwaszone kapustę kwaszone Lizak Pasionek asem z Rakowem w sutannie jest taki jest w handlu, żeby było, że zwolnienie w noc trzeba było przeczytać etykietę Nora jest za 2 strona 3 kwasem Rakowa to nie mam poczucie, że to ja nie mówi o sklepach ekologicznych kozie wszystkich sklepach nie ma takiego rozróżnienia kwaszone kiszona mówią kiszona i gdzie i ona jest lekceważona, a tak nie można też powinna być oddana prawda na etykiecie oraz ciekawe jak zareagował pracownik sklepu, gdy zada pytanie proszę się pani pan czy to jest kapusta kiszona czy kwaszone czy w ogóle i jemu on cokolwiek słyszał o takim rozróżnieniu to powinien być fachowcem, jeżeli nie jest dokładnie się dołączyć, tak więc, a konsument ma prawo wiedzieć konsument ma prawo do absolutnie pełnej informacji o produkcie, który kupuję, bo może być uczulony może mieć jakąś chorobę związaną z Olecka sprzedawana albo w tym w takich pojemnikach to ona zdaniem pani za swoje stoiska pustak fason nie wiem trzeba było przeczytać etykietę dzieli się na parkiecie musi być napisane jest dodawany kwas mlekowy powinien być podany pełny skład prochu wszystkie składniki produktu powinny być wymienione substancje dodatkowe, a ogórki wobec tego też dzielą się na kiszonej na fasony nie stać mnie uderza z niesamowicie słony smak tych ogórków nie wiem co producenci dodają do kiszenia ogórków, ale ogórek kiszony w sposób naturalny zachodzi fermentacja lekowa i on po prostu przez bakterie, które ma na swojej kurtce powinien się kisić sam psy oczywiście przy wypadku ustali, że jeżeli ktoś tak Pm nie chcę używać słowa oszukuje, ale mocno zmienia ten tradycyjny proces konta powinien to konsumentowi zakomunikować na etykiecie, jeżeli tego nie robi to nie postępuje zgodnie z prawem do teraz uważnie czytała etykiet tak samo bywa bywają przetworzony papryka prawda także inne wszystkie etykiety ciała bardzo dokładnie czytać, zwłaszcza osoby, które są wrażliwe na różne substancje mają dziś uczulenia, ale na pewno czytają etykiety proszę zwrócić uwagę, że od niedawna pojawił się nawet w restauracjach jakiś barak informacja, ale w genach coś, czego wszerz wcześniej nie było prawdopodobnie to jest pierwsza rzecz jest zmieniający się prawo europejskie, które wymaga to informacja druga prawdopodobnie ludzi uczulonych na nas różne substancje również naturalnego pochodzenia orzechy n p . tak taki bezpieczny wspaniały procenta jednak są ludzie, którzy mają takie uczulenie i dlatego wszystkie składniki produktów złożonych powinny być wymienione na etykiecie używam słowa powinna w zasadzie powinnam użyć słowa miłością w muszą być wymieniane konsument musi wiedzieć co ja no to mamy teraz ostatnie 6 minut na to by porozmawiać o owocach są jabłka ciągle to samo jabłko spółka polskie pełnie in niepolskie prawda większość na rynku mam wrażenie, że mamy ja, a polskie Polska jest drugim na świecie producentem jabłek, więc raczej wszyscy od nas kupują niż my od kogoś, aczkolwiek oczywiście są jak zakaz importu zdarzają się, a Włochy Chile tak teraz są Sneijder ETO o VAT związany dla mnie jesienią Gruszka, skąd teraz bierze Gruszkę w sklepie to nie jest nasza Gruszka NASA Gruszka nie przetrwa zimy nawet dobrze przechowywana przetrwa oczywiście, że dogadamy i kontrolowanej atmosferze, ale bardzo często gruszki w tej chwili, które są sprzedaży pochodzą z Włoch, gdzie indziej już dojrzewają równinę, gdzie są po prostu bardzo dobre doświadczenia i bardzo dobra praktyka z przechowywaniem grosze, ale ja słyszałam, by w Rosji we włoszech dowcip o tym, że gruszki są przechowywane przez 2 lata, a nie wiem czy to jest tylko dowcip czy może to też prawda, ale jeżeli jest bardzo dobre przechowanie w kontrolowanej i modyfikowany atmosferze można zatrzymać proces przemian enzymatycznych czy jej starzenia się owoców i przechować owoce także one są jak jak świeże i może nie całkiem, ale prawie jak świeże, ale może zatrzymuje się w ten sposób, że czymś jeszcze leży bowiem na tryska aż pikuje i t d. pierwsza rzecz ta jest kontrolowana atmosfera ze zmodyfikowaną zawartością azotu w powietrzu to jest oprócz zrobili serial powiedz srebro za obrót od zera tradycyjne metody, czyli chłodzenia przez zmodyfikowane i atmosfery doszliśmy do tego, że stosowane są substancje, które mają charakter hormon oraz innego hamującego starzenie się o VAT CIT jest taki skromny produkt smart Fresh, który się nazywa bardzo przyjemnie smart, czyli sprytny i wreszcie nierozerwalne nazwy handlowej w Danii to się to jest ta grupa produktów tego nie ma chyba nieuchronne wymierzenie używa się o zaległy mecz dałoby się ludziom taki produkt, który właśnie to jest cudowne przeciwstawiać się procesom starzenia i opóźnia procesy starzenia prozy mówimy już to owoc warzywo zróbmy sobie w równej sobie z VAT bez zajęć z dywidendy zastosowanie takiego środka przechowanie powoduje to, że jabłka też są jak świeże dane mi proszę zwrócić uwagę, że rzadko kupowane często o tej porze są strasznie twarde walki to jest właśnie efekt tego Adam Witek jest babcia całe były tak im po prostu rozpadały się prawie teraz jest inaczej jak gaz rzeczywiście jędrne i inni twarde natomiast czy są soczyste i czy są aromatyczne to już tego nie jestem pewna, skąd biorą śliwki teraz widziałam ludzi, którzy odnieśli w kijki na pewno o tej porze pomocą w krajach z krajów o innym klimacie, w których teraz jest lato to na pewno pochodzą z półkuli Południowej Kobro nie ma możliwości, żeby weszli w kii na naszej półkuli nawet we włoszech Hiszpanii na pewno jeszcze nie masz i winogrona w tak samo jak Republika Afryki Południowej np. akcji i Południowa półkula, która teraz jest on zaczyna mieć jesień za owoce są dla mnie są jednak tak związane z jesienią, że dziwnie się czuje, widząc śliwki w tym większa niż lotami jest w kieszeniach za dawne jak gaz będzie latał tam będzie zima w dni i też ma oczywiście wygląda inaczej niż nasza zima, aczkolwiek w Republice Południowej Afryki też padać śnieg jest częścią firmy łatwiej składnia akceptować pomarańczy, którego nam się kojarzą dziś z zimna chochoły mandarynki czy banany powiedziałabym, że dane powoli, jakby się kończą, chociaż to nieprawda, bo generalnie co z tą cały rok, ale jedzenie się kończy wiek ani pierwszy owoc zje pani Dorota pani z tzw. nowalijek przypomina owoc o wchodzeniu na ląd, a ja mogę zdecydowanie ja od razu mody jak gadatliwy papierów, a mówimy ostu wpychali się pojawią nie papież Emma Watson zdecydowanie poszły do sądu zostaną, ale też bardzo czekamy aż mróz gaf, o ile będą niezależne sprowadzać prawda nie musimy, ale sprowadzamy truskawki przez cały rok odradzamy każdemu z gwiazdami targi przede wszystkim takim gównem, ale zaraz jest WI z Hiszpanii, żeby były truskawki w styczniu z Hiszpanii to dentysta jest no ale tak, ale są spod folii i częściowo z mostu nalicza sam tunel pod 3 Lwami w tekście w Suns są całe regiony słynące z truskawek, gdzie jeszcze na dodatek pracują polscy pracownicy także właścicielem polskimi rękami raz są to truskawki zbierane od Elvisa, ale czekamy na nasze truskawki nasze truskawki to już druga połowa obojętny dla tak mogą się już rośnie w ciepłych miejscach zaciągać w ciepłych rejonach Polski w drugiej połowie maja aż można zbierać pierwsze truskawki ruszy już niedługo sam jeszcze w no właśnie, że państwa, a więc jeszcze chwilę cierpliwości i mamy ECS nie będzie na pewno przywiezione nie będzie niczym naszkicowane, żeby nie dojrzewało, bo chodzi o to, żeby dojrzało, by wszyscy wszystko zostało zjedzone, a my uważajmy, zwłaszcza na sałatce inna z odkrywki w tej chwili lepiej poczekajmy Cube takie naprawdę już dorosłe, a nieco młodzi łódzkiego, które cieszą się największą popularnością, a to oznacza odkrywki takie wielkie to też tych azotanów no SI SI także i przewody paliwowe giganty Dagestan i tych roślin są też wypełnione wodą one muszą wyrosnąć, czyli muszą mieć składniki pokarmowe azot fosfor potas, żeby czegoś zbudować tkanki i zapewnić jego dom bardzo serdecznie pani dziękuję porozmawiamy, kiedy idzie o rolnictwie ekologicznym i które tej dziedzinie jest pani specjalistką naszym gościem była pani Dorota Metera jednostka certyfikacyjne Biała ekspert pani jest w szefuje tejże bio ekspertowi bardzo serdecznie jeszcze raz dziękuję dziękuję za rozmowę z reklam Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Dostęp Premium z 30% zniżką od serca. Pokochaj pakiet "Aplikacja i WWW". Słuchaj gdzie chcesz i jak chcesz.

KUP TERAZ 30% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!