REKLAMA

Malinowy Olbrzym czy Rumba Ożarowska? O pomidorach z dr hab. Eweliną Hallmann

OFF Czarek
Data emisji:
2017-04-18 10:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
36:41 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
moje życie Szanowni państwo dzieli się na 2 etapy pierwszy z nich Toyota, w którym myślałem do niedawna zupełnie do niedawna, że malinowy olbrzym to nazwa erotycznej zabawki, a druga Polka i rumba Ożarowska to nazwy lokalnych tańców podwarszawskich, ale okazało się, że tak wcale nie jest studio dr hab. Ewelina ma kierownik katedry żywności funkcjonalnej ekologicznej towaroznawstwa ze szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego dzień dobry coś nawet okazuje się Szanowni Rozwiń » państwo, że to są odmiany w Wilczej brzoskwini, czyli pomidora zwyczajnego, czyli pomidora zrozumieliście, że tak no fantastyka jeśli chodzi o nadawanie nazw za należy do producenta czyli, jeżeli osoba już wyprowadzić na nową odmianę, a muszą państwo wiedzieć, że program hodowlany, żeby wyprowadzić na odmianę przez kilka lat napełnione jest od tak sobie, że 1 roku koszt krzyżuje sobie jakieś 2 pomidorki i w następnym roku i już mam to co chciałam mieć nieprawda pysk kilka lat mozolnej pracy wybierania krzyżowania odpowiednich komponentów rodzicielski po to, się tak ładnie nazywa, żeby po rundach Polka czy np. conchita na molo został Mark Bommel nowy Ożarowski, w czym malinowy Ożarowski olbrzym tak dawno tak tak taka jest oficjalna nazwa tej tego dnia Janoszka, czyli zieloną zebra, a Green zebra świetnie wygląda, ale mamy też ilu Tiger mamy gry i niedzielę zebra i mamy z Libera e-sądu bardzo ciekawy pomidory bowiem są od deski, czyli podstawa koloru jest n p . Zielona żółta lub czerwona w zależności od barwników, które znajdują się w dojrzałym owocu i następnie mamy domieszkę w innych en com oponentów to, aby też z grupy chlorofil i czy karotenoidów tworzących bardzo ciekawy układ pasiaste, ale czy chodzi tylko o VAT to, żeby to inaczej wyglądało czy też inne walory smak zapach może nie wiem czy przyspieszanie raka niż opóźnianie inaczej powiem tak hodowcy, czyli ludzie, którzy zajmują się wprowadzaniem nowych odmian na rynek są zaskoczyć konsument, chcąc przyciągnąć chcą mu dać coś nowego jeśli chodzi o komponenty smakowo zapachowe to raczej tutaj podpisu nie będzie, bo my mamy ustalone preferencje smakowe zapachowe, w które nam się kojarzą z pomidorem testem typowy słodki taki aromatyczny zapach i smak w i niestety naczytałem niestety wszystkie pomidory i mniej lub bardziej są do siebie podobne, choć bardziej o ilość barwników i układ tych barwników oraz rodzaj barwników, które znajdują się w owocu pomidora i to zajmuje kilka lat, żeby tak z modyfikowanie czy stworzyć nową odmianę, żeby wyglądała tak jak nie lubię słowa modyfikowany, bo postoje hodowla bowiem trzeba wiedzieć, że nie mamy pomidor zmodyfikowany genetycznie to oni to absolutnie jest zupełnie inny program to jest hodowla natomiast kiedyś ktoś próbował bowiem wiemy bardzo dobrze, że pomidory w bardzo szybko dojrzewają prawda, jeżeli my zerwiemy z krzewu przyniesiemy do domu czy kupimy w sklepie przyniesiemy do domu po kilku dniach, jeżeli nie zużyjemy tego owocu i namiętnie skórka się marszczy i już taki smaczny nic no, więc kiedyś w przeszłości z, a próbowano zlokalizować geny, które warunkują to szybkie dojrzewanie tego pomidora i zablokować no, więc lin PL idea była fajna, żeby pomidor długo leżał niestety natura jest bardzo przebiegły i w momencie, kiedy zablokowano geny warunkujące rozpad tkanki pomidora zablokowano również geny syntezy likopenu, czyli tego głównego czerwonego barwnika wchodzącego w skład owoców pomidora, jaki był efekt w latach siedemdziesiątych Amerykanie wypuścili na rynek pomidora o nazwie Flair Warsa i w LM nie był czerwoni wódkę czy ład był ładny twardy i mógł leżeć na Bartosza Konina wzywało na półce nawet do 3 miesięcy bez utraty jędrności niestety kolor kolor był pomarańczowy nigdy nie doszedł ten pomidor do barwy takiej intensywnej czerwonej nie mówiąc już o Malinowej w związku z moim był bardzo twardy można było nim rzucić o ziemie rzucić o ścianę bez obawy, że się rozwinie się no niestety firma poniosła olbrzymie koszty na promocję tego owocu nie dało się przekonać konsumentów nie dali się namówić pomidor wycofano ze sprzedaży wydaje się, że Fire Sejm, że nie byłby dobrą odmianą na lato Martine, gdzie 40  000 ludzi co roku 150  000 ton pomidorów i używa ZUS no to jest zabawa, ale też dla obserwatorów jest to niesamowite wrażenie jak widać ludzi układających się specjalnymi odmianami, które są hodowane przez rząd uprawiana tylko do tego celu, a więc nie możemy powiedzieć, że jest to marnowanie żywności, chociaż ktoś spoza branży mogę powiedzieć no i zjedz cie te pomidory zamiast je marnować nie powiem lokalni producenci z damskich pani oni specjalnie uprawiają pomidory tylko po to, żeby turyści przyjechali, żeby porzucać tym pomidorami, więc i mamy efekt turystyki i efekt sprzedaży pomidorów, czyli wszystko jest w porządku w oczy się różnią te pomylone są mniej bardziej miękkie miękkie mają delikatną strukturę mają delikatną tom blaszkę miękkim miąższu ową w związku z tym w momencie uderzenia one się rozpadają i nikomu krzywdy nie zrobimy jak gdyby był to pomidor Schreiber w sejmie, bo tam można było nabić guza w, a seks pomidorów służy do wabienia, czego słusznie pan odszedł od zapachu, ale co będzie związane z Andorą chyba nie to jakieś podejrzewam mity internetowe największy pomidory ponad 3 ,5 kg jest to możliwe, że Mahomet znajdą te 2 dwudziestym roku bowiem wśród pomidorów mamy dietę różne mamy różne klasyfikacje pomidorów podstawa to wielkość owocu, więc mamy typ drobno owocowy i to są tzw. pomidorki typu 4 w UE mamy typ całą grono wy, gdzie owoce są już większe mają około 5060 g to co z Gałązką są często sprzedawane tak 34 do 5 owoców gałązce, ale i mamy tak wielką owocowy, gdzie pomidory zrywane są bluesa i ich jeszcze w obrębie tego typu wielką owocowego momenty mięsisty np. odmiana bawole serce też charakteryzuje się dużymi owocami i charakterystycznym kształtem serca batem owoców może też pomidory z Oklahomy należą właśnie do tego typu o dużych mięsistych owocach najwięcej pomidorów z 1 Krzaka 522 kg łamał i jest to imponująca ilość jedno 100 to też zależy, jaka to była uprawa prawda czy to główkę to było w to na pewno nie, bo w gruncie to podejrzewam było gdzieś w uprawach szklarniowych, gdzie z ChRL krzewy pomidorów sięgają nawet 5 m to saldo było to bus już całego roku zbiór starego roku oczywiście na nie jednorazowe absolutnie natomiast w uprawach szklarniowych nie jest to możliwe bowiem te tak jak Pudzian to są bardzo wysokie krzewy one są później odpowiednio podwieszane opuszczane na specjalnych takich sznurka, gdzie mu na każdym gronie po kilkanaście tych owoców jest ich w ciągu roku można taką ilość zagrać w, a były właśnie eksperymenty ze smakiem zapachem pomidorów one się nie przyjęły czy coś z 8 proc już tak i przyzwyczajeni, że pomidor musi tak smakować musi tak pachnieć, a ich jest ciekawe, ponieważ Polacy mają właśnie taki już ustalony kierunek i pomidor nie może być inny, bo od razu jest gorzej albo inaczej, ale oceniany i wtedy może być do uzupełnienia akceptowany w i co ciekawe różne nacje mają różne smaki i np. to coś te pomidory, które się prawa w Hiszpanii, bo wiemy, że pomidor jest symbolem wielu kuchni europejskich Hiszpania Włochy to nam się od razu kojarzy Hiszpanie lubią pomidory twarde duże i różowe, czyli ten typ Malinowski, gdyby Włoch pojechał do Hiszpanii i daliby mu hiszpańskiego pomidora skrzywił się i powiedział nam Maria co to jest to niech moje dojrzałe bowiem z kolei Włosi preferują odmiany mniejsze o jędrnej skórce, ale miękkie i intensywnie czerwono pomarańczowe to Polacy, a Polacy są tak pośrodku, czyli tam mamy skrajności różowy ciemnoczerwone jesteśmy tacy mało wybredni i akceptujemy ten pomidor typowy standardów najczęściej akceptujemy te, które są poza sezonem, czyli twardo po jeździe pomarańczowa raczej powiem tak mało kupujemy, bo one są mu było bodajże smaku, ale są smakuje nazywam czerwona woda w był po prostu kolor jest, ale o smaku zapachu nie ma bowiem ten smak jest kształtowany przez ponad 15 olejków aromatycznych, które są wytwarzane właśnie w owocach, a one są wytwarzane na słońcu, czyli jak pomidor sobie wisi do samego końca w gronie słoneczko na nie pada deszczyk popada w związku z tym one wtedy mają szansę na wyprodukowanie tego, a jeżeli my wcześniej to zerwiemy niestety odcinamy pomidory od krzewu nie ma tej możliwości syntezy pomidor na nie dojrzeje wróciły do dojrzewających pomidorów po informacjach Radia TOK FM dr hab. Ewelina Harman kierownik katedry żywności funkcjonalnej ekologicznej i towaroznawstwa ze szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego z państwa, bo gościem dzisiaj o pomidorach informacja dziesiąty 20 po informacjach wracamy do programu off czarek ani słowa o pomidorach nie znajdziemy w Biblii nie pisze też o nich Szekspir kojarzą nam się z Włochami albo z Hiszpanią, a właściwie powinno się bardziej kojarzyć z Peru czy Meksykiem, bo stamtąd pochodzą tam jest kolebka stamtąd zostały tam zostały znalezione i przez Kolumba do przywiezione do Europy początkowo nie znalazł żadnego zastosowania tylko jako rośliny dekoracyjne uprawiano je w ogrodach przyklasztornych w kolekcjach przyznała zamku przy zamkach tylko dla ozdobnych liści kwiatów i dekoracyjnego pokroju i czasami dla tych małych drobnych wątków bowiem z przywieziono do Europy tylko tego drobnego pomidora takiego on był wtedy określany jako pożyczkowy kiście były malutkie owoce drobniutkie żółtego lub pomarańczowego koloru i myślę, że 1 z powodów takiego podejścia do pomidora było to, że być może za bardzo przypominał okrzyk liczą Jagodę obawiano się że, rejestrując CIR to jest w tej chwili też no niestety duży problem, ale wiadomo pomidor należą do rodziny psiankowatych, czyli to jest nie tylko przecież pomidory, ale z warzyw i prawnych mamy też paprykę, a my obejrzymy zwaną bakłażan najem i to są te najbardziej znany z warzy w psiankowatych no imamy tym mniej znane, czyli Schettino rodzynek brazylijski i rodzynek peruwiańskie, ale to nie widzimy w nazwie też mamy też tę całą Amerykę południową wypinać przed kamerą nowa dokładnie, bo tak smakuje, bo jest w smaku jest to najciekawszy owoc, ponieważ ta jest połączeniem banana ananasa i melona jest słodki bardzo soczysty ciekawostką jest to, że w momencie, gdy jest ciepłe lato, a właściwie gorące lato i my zjemy kawałek surowego Capital o to bardzo dobrze nam to ugasi pragnienie od pierwszej chwili odczuwamy ten przyjemny słodki delikatny posmak, ale po kilku nastu sekundach na języku pojawia się pieczenie czy delikatny taki kłóci się to jest efekt sola Niny, która znajduje się właśnie w tych słodkich delikatnych owocach niestety w solance łacińska nazwa, czyli sianko opłatek w nocy Woman gra grubo list na lata Marilyn to piękny owoc ski mało znane rzadko świeżej postaci u nas się pojawia, chociaż w niektórych supermarketach widziałam w małych koszyczkach natomiast są rewelacyjne po wysuszeniu, ponieważ wśród owoców zawierają najwięcej białka i wszyscy w suchej masie bądź to prawie 14 %, chociaż dużo się tego nie da zjeść, bo również po zjedzeniu będziemy czuli ten pikantny taki posmak właśnie charakterystyczny dla księgowa tych więcej naszym pomidorów niż ludzi trafiło w kosmos, bo w takim projekcie kanadyjskim Tomato SFIO 1234600  000 nasion zostało wysłanych na międzynarodową stację kosmiczną potem wróciła i potem dzieci w klasach w szkołach andyjskich wsadził sobie te pomidory, które były na międzynarodowej stacji kosmicznej, a chciano zobaczyć czy stan nieważkości może wpłynąć na rośliny, które potem będą uprawiane na ziemi i odwrotnie te nasiona też część z nich była wykorzystana do eksperymentów Warzywnictwa przyrodniczych czy pomidor da sobie radę właśnie w stanie nieważkości okazało się, że da rady, czyli może jest to przyszłość, że jeżeli ludzie z emigrują kiedyś z ziemi i będą zmuszeni do produkcji żywności gdzieś stanie w kosmosie NATO ten pomidor będzie nam towarzyszył, ale problem chyba z pomidorem w przeciwieństwie do ziemniaka jest taki, że nie tak łatwo jest go produkować napoje wyskokowe no tak to zdecydowanie nie ma tej gry tyle też suchej masy i tyle cukru, żeby można było swe komentować, chociaż można wysłać przepraszam można zrobić lody pomidorowe lody pomidorowe jak najbardziej z osobiście jadła lody pomidorowe może szału nie ma jako ciekawostkę jest ich do zrobienia kiedyśmy pomidora to właśnie mówimy no w co skórka i woda taka skórka wypełniona wodą, a zarządcą może być o nie zgadza się, bo z punktu żywienia Eko z punktu zdrowotne go to jest naj naj i 1 z 1 z owoców o najwyższej wartości ale, ponieważ rolę w witaminę witaminę, a witamina RI zwana witaminą młodości witamina c następnie mamy związki bio aktywne i których sami nie po nie produkuje nasz organizm produkuje musimy je dostarczać pożywienia, czyli antyoksydanty, a do tych antyoksydantów należą przede wszystkim karotenoidy i teraz w zależności czy mamy do czynienia z pomidorami czerwonymi to mamy likopen beta-karoten lub, jeżeli mamy pomidory o żółtej i pomarańczowej barwie Tomanek Santos Chile, czyli luteina zeaksantyna czy luteina zeaksantyna, a już dodaje, a chwileczkę luteina i jest to bardzo silny przeciwutleniacz stanowi olbrzymią ilość mną plamki ocznej idea którą, którą każdy z nas ma RIA, ale musimy ją regenerować portalu tajne jest zużywana na ochronę naszego oka poza tym dla kobiet jest to ważne, ponieważ w UEFA za nuta cena jeśli chodzi o cykle miesiączkowe zależy od tej zimy, jeżeli tylu Telimena zaczyna brakować zaczynają się zaburzenia w, czyli bardzo dużo takich poza tym luteina jest najbardziej stabilnym karotenoidy i nie ulega rozpadowi w przeciwieństwie do jego terenu i beta-karotenu, czyli może działać długo i intensywnie chronić nasz organizm przed stresem oksytocyny no i jeszcze mamy fioletowe pomidory a kto powiedział, że pomidory nie mogą być fioletowe one wtedy zawierają antocyjany, czyli fioletowe barwniki również relaksują wzrok ERM 2 rozróżniają Ennio naczynia krwionośne, zapobiegając mikro w lewo mikropęknięcia, czyli nie mamy siniaków w trakcie naszego funkcjonowania z kotem przyjemnie schorzeniach nowotworowych jak najbardziej te antocyjany są potrzebne w ale chyba trudno napotkać fioletowe powiedział, że jak najbardziej, chociaż też tak jak powiedziałam Polacy są bardzo tradycjonalistów są są tradycyjni ach, i mnie bardzo trudno było się przebić rzutem pomidorową na rynku pomarańczowy pomidory, bo jednak pomidor musi być czerwony nos bojowe albo malin w natomiast fioletowe faktycznie stanowią no tylko taką ciekawostkę i od czasu do czasu i chyba raz tylko widziałam w sklepie fioletowe pomidory to naprawdę mało, kto sięgał po czy siniaki mówi pani przy torach w oczach znowu pomidory dobre do zabaw erotycznych, żeby nie pozostawiały w siniaków można próbować można przed dokładnie tak czy, ale rozumiem, że cały czas mówimy albo pomidorach, które są zbierane w sezonie czy jadalne w sezonie jak ktoś ma do pomidorów, które są w puszkach w puszkach to też są pomidory z upraw polowych, czyli w tym szczycie w największym, kiedy mamy zbiory pomidorów nie jesteśmy w stanie wszystkiego skonsumować na świeżo stąd też rozwinęła się rozwinęło się przetwórstwo i właśnie im też okazało się, że też muszą być specjalne odmiany, które są przeznaczone do przetwórstwa odmiany o wysokiej zawartości suchej masy i o wysokim stosunku cukrów do kwasu, żeby to był intensywny posmak i wtedy pomidory są też grubsze są bardziej mięsiste, ale mają cieńszą skórkę i one są właśnie przeznaczone do Pruszkowa Ania, żeby później w środku zimy móc otworzyć taką puszkę i poczuć ten prawdziwy zapach pomidora czy znalezione przez pomidor z puszki niż pomidory jakiś 3 krany, a zatem kupiony w środku zimy Ależ oczywiście, że tak zdecydowanie lepiej, chociaż smakosze też mówią, że niestety ten smak puszki tego metalu przychodzi nam dało do produktu z i to może troszeczkę tak mogą negatywnie wpłynąć, ale ja powiem szczerze jestem większą zwolenniczką kupowania pomidorów właśnie w puszkach zimą niż tych pomidorów określanych jako czerwona woda wspomniał o tym w wyrabianiu smaków i tutaj nasza córeczka podpowiada, że pomidory świetnie z używa się świetnie służą do usuwania zapachu n p . Skunk SA zaś maluszków w Polsce mamy chciałbym właśnie zauważyła inna jest mały problem z zapachem Skunk SA, ale jest związany z obecnością Tomato czynny w to jest tak jak sola Nina toksyczne alkaloidy Jet ona bardzo charakterystyczny i mocny zapach wystarczy każdy z nas miał do czynienia z automatyczną wystarczy wziąć liść pomidora i mocno rozgnieść między palcami i później powąchać charakterystyczny ostry taki trochę taki taki oburzający zapach no i jest to walka Lloyd toksycznym związku z tym na szczęście powiem tak są zwolennicy i sałatek z zielonych pomidorów i czasami można mieć pytanie czy spożywanie zielonych pomidorów, gdzie jest to Martyna jest bezpieczna dla naszego zdrowia i Madrasu jest, ponieważ biletomaty na ona występuje w zielonych owocach, ale w momencie, kiedy on zaczyna Biel, czyli zaczyna dojrzewać Toma ten zaczyna zanikać dodatkowo w, a jeżeli my szykujemy sałatkę z zielonych pomidorów dodajemy ocet albo sok z cytryny zakwaszają wtedy to Martyna przestaje być aktywne, a jeżeli robimy konfitura z zielonych owoców bowiem też smażone zielone pomidory są smaczne są dobre to wysoka temperatura rozkłada na automatyczne i nie ma problemu czy mówiąc zielonych pomidorach mówi pani o odmianach, które jak gdyby, których celem jest właśnie to, żeby dojrzały owoc dnia zielony kolor czy oszołomy, czyli jeszcze niedojrzałych zielonych, czyli jeszcze niedojrzałych nie ma takiej możliwości, żeby pomidor pozostał zielony zawsze żona zebra, a Zielona zebra ona jest, że właścicielka żółta ona nigdy nie będzie taka Zielona i podejrzeniu robi się żółta ona jest na początku Zielona i testem etap, kiedy pomidor kończy swoją swój wzór jest wzrost już osiąga ten największy i dopiero wtedy się przebarwia, ale przeto przebarwienie prędzej czy później nadejdzie tylko w przypadku kuzyna pomidorów, czyli papryki jest kilka odmian, które będą zielone, jeżeli chodzi o całą roślinę to oprócz owoców coś jeszcze wykorzystujemy czy to wszystko idzie do śmieci to wszystko idzie do 8, a przepraszam bardzo tutaj może się skłonić w kierunku rolników ekologicznych, którzy używają pędów pomidora do robienia tzw. gnojówki pomidorowe po prostu zalewa się tędy pomidorów ma celuje robi się taką majówkę i późniejsze wykorzystuje jako jako wzór środek do odstraszania owadów czy do nawożenia roślin w uprawach kolor i tak nyska pomidorowa jest lepsza od innych rodzajów korozji inna, bo ona ma właściwości i odżywcze i odstraszające niektóre owady, a ze względu właśnie na obecność Materny w porównaniu do gnojówki zwierzęcej gnojówka pomidorowa Szymczyka brzmi smakowicie w wróciła do naszej rozmowy po informacjach Radia TOK FM państwa mają gośćmi dr hab. Ewelina Harman kierownik katedry żywności funkcjonalnej ekologicznej i towaroznawstwa ze szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego informacje o dziesiąty 40 już za kilka minut po informacjach wracamy do pomidorów wiosna zbliża się dzisiaj oczyści zima, ale może niedługo nadejdzie wiosna, a wiadomo kwiecień z czegoś można oczekiwać od kwietnia informacja o dziesiątej 40 dziś pomidora Szanowni państwo w przygotowaniu na przygotujemy się przygotowujemy się na ten moment, że będą czynne będą, kiedy będę już te, które chcemy jeść i lipcu w lipcu w lipcu koniec czerwca początek lipca to tyle wytrzyma i musimy, jeżeli chcemy jeszcze prawdziwe kolorowe pachnące pomidory czy Puszkina pozostają no niestety suszone pomidory o i marynowane jeszcze w Oliwie no delicje naprawdę polecam, ale Czyż nie jest to dziwne droga pani, że najpierw słyszymy te pomidory, a potem wrzucamy do oliwki n p . żeby metoda konserwacji i ten nazywany Super najstarsza metoda kont z konserwacji, ale jeżeli pomidory suszone na słońcu z delikatnym nawiewem on naturalnym objawem wiatru to straty związków bioaktywnych karotenoidów flawonoidów witaminy c są o wiele niższe niż, gdy my będziemy suszyć w warunkach wyższej temperatury, czyli w suszarkach takich klasycznych pomidory te, które idą do puszek zbiera się mechanicznie tak, a te, które do nas trafiają pułapkami ręczny zbiór jest to związane też odmiana z budową i krzewów pomidora te, które są przeznaczone do zbioru mechanicznego one praktycznie leżą na ziemi ich bardzo trudno byłoby zbierać ręcznie zresztą to są duże uprawy, więc nikt nie będzie biegał po Opolu i zbierał z poszczególnych miejsc prawda, bo jest to bardzo dużo natomiast te, które są uprawiane na tzw. krzewach samo kończących, czyli są to niskie karłowate krzewy łatwo pracownikowi podejść i te owoce zebrać no ale teraz te, które idą do przetwórstwa najczęściej są przeznaczone na keczupy na sosy przeciery i koncentraty, gdzie o włos jest mocowany, czyli ta struktura owocu no nie ma takiego większego znaczenia natomiast, jeżeli owoc idzie na rynek świeży dla konsumenta on musi być gładki ładny nie po z dnia dane nie poniszczone, bo konsumenci jednak, iż koneserem on chce ładne nowo skupić w związku z tym jak już jest pęknięty uderzony no to ten pomidor nie zostanie przez niego zaakceptowane w czasami pojawia się rakiety czapy otwiera pani i wypływa taka pomarańczowa czerwona woda zależy ile pomidorów jest w grupie to jest odwieczne pytanie czasami może okazać, że prawie w ogóle nie ma natomiast im większy procent koncentratu pomidorowego, z którego się robi keczup ewentualnie świeżych owoców to by było najlepiej no to wtedy ten keczup ma intensywniejszą barwę, a przy okazji też dodaje się środki przeci w oceniające, żeby te barwniki karotenoidy owe nam się nie rozpadały i żeby nie było takiego brunatnego koloru tylko bardziej żywo czerwone pomidory, pomimo że nie wyglądają mają sporo błonnika mają błonnik, ale i to jest dobre dla naszych jelit, ponieważ zwiększają perystaltykę jelit a, czyli ta treść pokarmowa jest lepiej przesuwana przez pasaż jelitowy z re no i prawda to Flora jelitowa też zdecydowanie lepiej działa, ale czy wino likwidujemy problem zaparł, z którymi wiele osób ma problem, ale i ja tutaj właśnie pomidory, ale zjedzone w całości razem z tym takim tym wewnętrzną tą wewnętrzną częścią tzw. rdzeniem, bo tam tego dłużnika jest naprawdę roznieść rywala no i coś irytująco zgrywamy się tego błonnika w tym momencie wrzucamy go do śmieci może wyciekać taką potrawę z samych tych, a i nawet jesionów rdzeni rozdzieleni tak można zrobić, ale to jest twarde to jest twardy tor nie znaczy niesmaczny włókniste no bo właśnie zbudowane w 90 % zbójnika conchita jest głodny tak zawsze takim przyczyną pojadą na pół i potem jeszcze 2 ruchy taki czat czat i wezwałam to to samo dolicza się już mam dokładnie i teraz i w ten sposób pan pozbawia ten pomidor i błonnika, ale to nie znaczy, że pozbawia pan innych właściwości, bo tak jak on nie wspomnieliśmy Oli kopanie własnych likopen i tu jest trochę tak taka mała zagadka, ponieważ okazuje się, że likopen ze świeżych pomidorów jest o wiele słabiej przyswajalny niż likopen z sieci barów czy psy przetworów pomidorowych, dlaczego dlatego że, żeby uzyskać przecież my musimy wzmacniać Rogacz opcji musimy go o kolokwialnie mówiąc rozwalić, czyli uwalniamy komórki, w których ten likopen jest zamknięty to po pierwsze to tzw. działanie mechaniczne drugie działanie jest działanie fizyczne, czyli wysoka temperatura w bowiem pod wpływem wysokiej temperatury likopen zmienia swoją budowę ona 2 konfiguracje Cis i tras i świeżych pomidorach jest konfiguracji Cis, czyli słabo przyswajalny przez nasz organizm zjemy i niestety większość tego likopen przechodzi przez nas inie dostaje się do naszego organizmu natomiast w momencie, kiedy zadziała wysoka temperatura likopen zmienia swój, a swoją konfiguracji do formy trans i w tym momencie 90 % likopenu jest wykorzystywana przez nasz organizm czy to wcale nie oznacza, że nagle przestajemy jeść świeże pomidory nie, ale też w naszej diecie musi być sok pomidorowy przecier pomidorowy czy koncentrat pomidorowy, czyli 1 pomidora i jedno łyżka posad n p . o rewelacyjne połączenie, a wracając do lokali lato, a wracając z 2 lipca, dlaczego wrzucam suszone pomidory nie tylko, dlatego że dane były większe likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach i wtedy bardzo dobrze się przyswaja przez w naszym organicznie, a my, jeżeli tego tłuszczu brakuje no to likopen też nie zostanie wykorzystany przez nasz organizm, czyli po to jest Oliwa i po to do sałatki dodajemy kilka kropel oliwy, żeby te karty no i gdy wchłonęły się do naszego, a bilansowanie co robi co dobrego, a co złego, ale co złego rozwala nam witaminy witamina c witamina, a witamina ech, ulegają niestety rozpadowi wysokie temperatury niszczą witaminy, ale aktywuje likopen, który musimy sobie zadać to za 7 pomidory do zimnej 1 do gorącej o może być tak i w tym momencie mamy i witaminy i karotenoidy, a niektórzy nie jedź to pozostałość dawnych czasów, ale wciąż pod kosz obawiają się, iż pomidory świeże i ścieżki truciznę, bo jest już innego świństwa zostają, a czy każdy warzywo z rodziny psiankowatych zawiera toksyczne alkaloidy w pomidorach jest automatyczna w ziemniakach jest to sola Nina w bok uważana również sola Nina nie bójmy się tak bowiem dojrzałych pomidorów dojrzałych pomidorach Toma tylny praktycznie nie ma musielibyśmy zjeść zielone liście lub tędy pomidorów co gorsza nie absolutnie są gorzkie są nieprzyjemne, a że smak gorzki, ale w wyczuwam końcem języka, bo to i tak nas ewolucja wyposażyła, że to co gorzkiej zazwyczaj toksyczne i to się zgadza w związku z tym, jeżeli my poczujemy gorzki smak co robimy wentylowane w związku z tym chronimy się przed zjedzeniem czegoś toksycznego maturzystek powiedział to na tyle się rozkłada w czerwonych dojrzałych żółtych dojrzałych czy fioletowy dojrzałych nie ma to maty natomiast jeśli chodzi o sola Ninę to tutaj sytuacja bywa troszeczkę innym kosza bowiem w dojrzałych w bulwach ziemniaków Solanin jest bardzo mało ale gdy my zostawimy ziemniaki na słońcu co się dzieje z tymi ziemniakami kolebkę religii rosną co jest całkiem chodziło mi o to, że skórka średniej szczególnie młodych ziemniakach i co większość ludzi robi odcina tą zieloną część wyrzuca nie powinno się tak robić, bo tam już jest sola Nina tamta Solanin jest aktywowana i ona może być toksyczna i wywala już całość, czyli powinno się wyrzucić zielone ziemniaki nie jest my tych ziemniaków, bo są na nim jest niebezpieczne i podobna sytuacja jest w przypadku bakłażanów albo oberżyny tutaj specjalnie zbiera się nie dojrzały owoc, czyli te fioletowe piękne i bakłażany o błyszczących skór ca są niedojrzałe i w ten produkt naprawdę nie ma w niej Solanin natomiast gdy bakłażana poleży co się robi on zmienia kolor na brązowy skórka mięknie i miąższ taki się robić gąbczaste i tam wtedy ta sola Nina i z jak my ugryzienia my dojrzały bakłażan znowu mamy gorzki smak ustach, bo mamy dużą skalę jest z bakłażanów rok jest taki poziom rewelacyjna sprawa, bo wysoka temperatura niszczy nam Solanin, więc nie musimy się tego co pyszne steki z bakłażanów polecam bardzo smaczne i bardzo zdrowe, a ziemniaki skoro wspomniał panie kolego w pomidora w ziemniaki wiele osób tkwi w przekonaniu, że ziemia jajka tuczą to jest takie takie ziemniak jest toczący nieprawda ziemniaki z lekko strawny niskokaloryczne, jeżeli jest odpowiednio przygotowany bowiem często zapominamy, że podajemy ziemniaki sosami zasmażkę i wszelkiego rodzaju wtedy tak wtedy one są tuczące, a jeżeli on jest ugotowany zwody ugotowany w mundurkach czy upieczone i dróg w mundurkach jest to kwintesencja smaku jest to najbardziej polecany jest sposób właśnie przyrządzania kulinarnego ziemniaków, chociaż wiele osób lubi też ziemniaki smażone no niestety czy frytki no tutaj już niestety ten tłuszcz wnika do struktury ziemniaka i podnosi kaloryczność stąd też Fried kina niestety można jeść ale, żeby nie za często, bo jednak są tuczące dlatego w mundurkach co się dzieje tak jest Żydzi obrabiany termicznie ziemniaki mundurkach skórka chroni on Bulwa i w tym momencie straty nawet pod wpływem gotowania będą mniejsze w przypadku witaminy c, a trzeba wiedzieć, że ziemniaki są głównym nośnikiem witaminy c w naszej diecie nie, dlatego że zawierają jej bardzo dużo to jest około 20 mg na 100 g świeżych ziemniaków natomiast dlatego żyjemy tego bardzo dużo, więc średnio co drugi dzień w naszej kuchni też ziemniaki są obecnie produkt oczywiście, mimo że ilość miejsc statystyka tak mówi natomiast ilościowo zdecydowanie więcej witaminy c jest w papryce prawie 150 mg, ale nie oszukujmy się jak często jemy paprykę, a jak często jemy ziemniaki zdecydowanie częściej też ziemniaki są preferowane IR dlatego one są polecane dodatkowo ziemniakach są też flawonoidy stąd mamy niektóre ziemniaki wręcz o żółtym miąższu takim intensywnym mamy też karotenoidy beta-karoten mimo, że to są niewielkie ilości prawie śladowe ilości to jednak to wszystko się w tym miąższu ziemniakach znajduje czyli, jeżeli teraz gotujemy działamy wysoką temperaturą to chronimy to właśnie używajmy znaczy przygotowujemy ziemniaki mundurkach są wtedy najmniejsze straty w surowym surowe ze mnie nie polecam absolutnie, bo tam jest nam niestety ta sola Nina jest mimo wszystko i surowe ziemniaki mogą działać i wymioty nie i nam niestety powodować biegunki moi koledzy w podstawówce jedli surowe ziemniaki, żeby zawsze jest ich aż o Janie miałem żalu zwiedzamy muzeum historii nie waham są spod wierzę, że coś tam to takie przekonanie było nie dla wszystkich to działa no ale ale podejrzewam, że wiele osób próbowało i z pozytywnym skutkiem rozwolnienie bywa w dodają, że któregoś dnia pani zrobić z pań tak to taki program o roślinach, które pomogą nam nie iść do szkoły następnego dnia no nie da nie dawajmy złych przykładów to dobre przykłady to życie z naturą aha chyba, że to można rozpatrywać w sposób bardzo pani dziękuję dziękuję bardzo państwu pomidory, ale dopiero koniec czerwca początek lipca, jeżeli chodzi o świeże wcześniej Asad przecież wzruszone suszone pomidory, a nie wiem czy to suszone to były dobre dojrzałe suszone czy np. z tego co ja też majowe oraz jakie tam przy gwarze rozpoznać, które są dobrze słyszane nie wiadomo chyba się nie da to już jest przetwarzamy własny to dr hab. Ewelina ma kierownik katedry żywności funkcjonalnej ekologicznej i towaroznawstwa ze szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego, bo państwo mają goście bardzo dziękuję dziękuję uprzejmie informacji już za kilka minut o godzinie 11 i po informacjach wracamy do programu off Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu, wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA