REKLAMA

W Polsce corocznie marnuje się aż 9 mln ton żywności. Jak temu zaradzić? O tym Robert Cyglicki i Paweł Sulik

Post Factum
Data emisji:
2017-04-19 19:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
13:00 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
post factum w jest 5 minut po godzinie dziewiętnastej słucham Radia TOK FM w naszym studiu Robert Cyglicki szef Greenpeace Polska dobry wieczór, który w ich zainspirowanie rozumiem wypowiedzią pani premier ludzie z Greenpeace postanowili przyjrzeć się problemowi ktoś, kto w Polsce wiemy jego skala jest między znamienne w liście śmierci marnowaniu żywności te wyliczenia, które znajdują się w biegu to 99  000 000 ton żywności co roku w Gorican tak jest i państwo mają Rozwiń » pomysł z tym zrobić taka przede wszystkim, że powiem no rzeczywiście deklaracja z ZUS pani premier Beaty Szydło zeszłego roku w nowym dała nam nadzieję, że ta sprawa szybko zostanie rozwiązana natomiast problemowi przyglądamy się tak naprawdę od dwóch-trzech lat i trochę jesteśmy źli że, że pomimo tego, że się tak długo tak długo się rozum dyskutuje na temat rozwiązywania tych problemach cały czas odpowiednie przepisy nie są wprowadzane w życie w grze jest dziś rzeczywiście przydałaby się tutaj kampania z udziałem takie organizacje Greenpeace, która może w różny sposób nagłaśniać problem ma też wpływać na decyzje polityków i stąd też po roku czasu, kiedy zobaczyliśmy, że projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności jest nadal dyskutowane właściwie nie wyszło cały czas komisje senackie stwierdzić, że to jest moment, kiedy trzeba przypomnieć słowa pani premier zeszłego roku przed właśnie świętami wielkanocnymi powiedziała, że ten temat zostanie szybko załatwione, więc mówimy teraz sprawdzam, kiedy zostanie załatwiony, kiedy ustawa opuści komisję senacką trafi do Sejmu i przejdzie szybką ścieżkę mam nadzieję szybką ścieżkę legislacyjną, bo rzeczywiście problem możemy rozwiązać może nie sposób taki, że od x 9  000 000 nagle nie będziemy w ogóle marnować tej żywności, ponieważ nasze marnuje na różnych etapach, ale możemy w sposób taki znacznie przyczynić do tego, że rzeczywiście za pomocą sieci supermarketów, czyli tego łańcucha obecny dystrybucji żywności wpłyniemy na to, że on systemową też żywność będziemy nie marnować, a ta żywność, która ewentualnie zostanie sprzedana nadal będzie miała swoją wartość odżywczą zostanie przekazana organizacjom osobom potrzebującym, więc można powiedzieć Wilk syty owca cała miała nie do końca ci, którzy mieli logika w szkole myślą są to zaraz znaleźliśmy się mieć sukces jako Greenpeace przestaniemy marnować żywności to organizacyjnie dostaną nic nie do końca, bo przede wszystkim o to mu stawy zabiegają organizacje pozarządowe, które zajmują się pomocą społeczną mają właściwie wspieramy i w tych mniej wysiłku i działania, bo oczywiście są tym tematem żywo zainteresowana wszędzie na świecie bez względu na to, że tak jest często mówimy po prostu z żywności marnuje więcej mniej, ale wszędzie tak jest w Polsce myśmy zaczęli rozmowy od 9  000 000 ton żywności, ale też w czytelni jak to wygląda to czy gdzie te żywności marnuje najczęściej, gdzie są to te dziury, w który wpadł w padającym miliony ton ZS im dość ciekawe, bo rzeczywiście w Polsce duża część żywności MPM jest marnowana na etapie samej produkcji to jest coś takie charakterystyczne zresztą dla krajów rozwijających się to pokazuje, że akurat w na etapie przetwórstwa produkowania żywności mamy jeszcze wiele do zrobienia możemy efektywnie po prostu wykorzystywać chociażby odpady, które w małe, które powstają w procesie produkowania, ale też możemy lepiej podejść do sposobu zarządzania samym procesem produkcji farb używanych okres ponad 40 lat pomyślano turysty to mięso oddzielane mechanicznie n p . z tak stąd wszędzie jest rzeczywiście to może mocno mogą być różnego rodzaju podroby, które rektora, które nie są wykorzystywane natomiast w przypadku chociażby kukurydzy tak część kukurydzy n p . nie jest wy standaryzowane na tyle dobrze, że sklepy mogą nie chcieć się przyjąć, że z gustem po prostu jest traktowana jako ona jako odpad, a nie powinna bo, bo przecież nie jest także, że z kukurydzą, która nie ma odpowiedniej wielkości nie ma odpowiedniego koloru traci swoje wartości odżywcze przez nie moglibyśmy ją moglibyśmy wykorzystać winny sposób chociażby przed przerabiają ci jest taki etap produkcji Alan ten etap, który w tej chwili adresuje projektowana ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności dotyczy etapu dystrybucji głównie chodzi o to, żeby wytworzyć taki rodzaj porozumienia i współpracy pomiędzy sieciami handlowymi organizacjami pożytku publicznego, które zajmują się właśnie pomocą inne typu banki żywności, ale również Caritas im mnóstwo innych organizacji takich pomocowych, żeby on po prostu zaczęły ze sobą współpracować ale, żeby to mogło się zadziałać sieci handlowe rzeczywiście muszą zacząć traktować organizację po partnersku to znaczy, że w sytuacji, kiedy miałoby to żywność być marnowana, a to nie wystarczy tylko ta żywność wystawić kontenerach przyjeżdżajcie jeszcze długo ten system po prostu nie zadziała organizacje potrzebują logistyki potrzebują pewnego zachowania pewnych ciągów np. chłodniczych żywności tak i cała logistyka, które temu musi towarzyszyć chodzi o to, żebym sieci supermarketów były zainteresowane finansowaniem tego typu działalności, czyli o tym, zainteresowane firmy zmuszone przyznano prawo jazdy, ale przypomnę może warto podkreślić, że rząd, że mimo tak szczytnych deklaracji bardzo zrzuty żywności się marnuje natomiast we Francji, gdzie wprowadzono taki zakaz marnowania żywności 0 tolerancji marnowania żywności właściwe wprowadzono Karnowski supermarketów, która to żywność Marian to ten temat dopiero ruszył i wyznaczono zaczęto rzeczywiście budować tam partnerstwa pomiędzy organizacjami, a sieciami handlowymi z kas pamiętajmy, że sieć handlowa nie tylko włącznie są odpowiedzialne za marnowanie żywności na etapie tej sprzedażowej dystrybucji, bo w po jest mnóstwo innych mechanizmów, które mogłyby wprowadzić, żeby ograniczyć marnowanie żywności chociażby poprzez taką świadomą politykę kontraktowania tej żywności mamy mnóstwo przykładów, kiedy wiemy o tym, że Andrzej sieci handlowe na wymuszają na dostawcach pewnego rodzaju standardy, które powiedzmy sobie bardziej chyba mają naturę estetyczną niż niż dotyczą jakości żywi i żywienia jest chociażby taki przykład polityki dostaw, ale również polityki można powiedzieć marketingu pułkowego to się dokładnie nazywa bardzo często jesteśmy poprzez różnego rodzaju kampanie tzw. marketing pułkowi niektórzy nazywają to manipulacjami sprzedażowymi jesteśmy bardzo często jako konsumenci zachęcani do kupowania rzeczy, których potrzebujemy, które później marnujemy, więc im bardziej trzeci handlowy zaangażują się w rozwiązaniu tego problemu ten problem będzie rozwiązywany nie tylko na etapie dystrybucji marnowania żywności tutaj na tym odcinku, ale również przyczyni się to do takiej większej świadomości lepszego zarządzania również na etapie produkcji żywności przeznaczonej do Super, że trudno uwierzyć, że sieci, które zarabiają na sprzedaży żywności te same siebie nagle powiedzą no no a teraz będziemy zarabiali trochę mniej pieniędzy, bo możemy sprzedawać trochę mniej produktów jakość jest sześcioro takie myślenie idealistycznych tak mówili jak logistyka społeczeństwo modnymi racjonalny to prędzej czy później powiesił przestać wrzucać co roku 9  000 000 ton żyta ton żywności, ale rzeczywiście działa wolna ręka niewidzialna ręka rynku na to no to znaczy, że prędzej czy później gdzieś to nadwyżkę pieniędzy z jakichś powodów znowu żywność będziemy kupować właśnie dlatego ma być może to to jest też u tego problemu, że nie możemy tutaj tylko włącznie wierzyć się na słowo -li, że każda firma korporacja będzie doprowadziła polityka odpowiedzialną społecznie nie tutaj są potrzebne przepisy po prostu to prawo w tej chwili jest złe i ono pozwala na to, żeby marnować żywności pozwala na to, żeby cieszyć się bardziej opłaca tak naprawdę często wyrzucić je zutylizować trawę TomTom nie sprzedaną żywność niszczą Ross dystrybucja niż przyczynić się do tego, że mama trafiła do tych osób, które mogą jeszcze ją wykorzystać te przepisy trzeba zmienić i my również nie wierzymy w to, że tą samą siebie się wydarzy zresztą fakt, że dyskutujemy o tym, już ponad 2 , 5 roku też, o czym świadczy to znaczy beneficjentami tego, że te przepisy zostały wprowadzone losom konkretne podmioty gospodarcze w tym momencie jak i które nad tym, która z 1 strony oczywiście deklarują trzeba je tak jesteśmy otwarci i na rozwiązania będziemy współpracować dla Lalek no ale kiedy się pojawia historia dotycząca tego, że za każdy kilogram zmarnowanej żywności, jeżeli jej nie przekażecie organizacji społecznej, że nie pomożecie organizacji społecznej zbudować systemu dostarczania do do różnych placówek pomocowych będziecie się np. zaprosić 10 gr od 20 gr talent no to zaczynają się schody zaczynają się małe kręcenie nosem mówienie nie to zbyt drakońskie rygorystyczne Night boimy się, że jeżeli zostawimy ten temat tylko wyłącznie organizacjom pomocowym i nie będzie tutaj trochę takiej na takiej organizacji Greenpeace która, która będzie też mówiła jasno i otwartym tekstem, że Żydzi nie rozwiązanie tego problemu i przedłużanie rozwiązania tego problemu również zmotywowane czynnikami ekonomicznymi to to po prostu tam to ententa prace nad tą ustawą będą dalej przeciągane wspomożemy jeśli okaże się, że ta obietnica prace nad ustawą dalej nie będzie wspomniana przez rząd być może trzeba się zabrać za coś co państwo częściowo nogę podczas kampanii, a mianowicie uświadomienie ludziom, że kupowanie w sklepie rzeczy na wszelki wypadek trochę więcej niż założyliśmy jest długofalowo, a ekonomicznie no niestety nieracjonalny, bo wyrzucimy część tych rzeczy, aby jednak wiąże się ze szkodami dla dla atmosfery dla środowiska naturalnego i t d . i t d. może dowództwo domu do domu chodzić PUK PUK do drzwi chwilę mogę popatrzeć do Gorzowa miękkiego HR jest, że rzeczywiście tak jak ty też świadomość, że są bardzo potrzebnej tu fajnie, że dają duże wydarzenie musimy zmieniać żony ustalenie osób i obawiam się, że to, że jeżeli tylko i właśnie będziemy bazować tajna na kampanie świadomość owej to to te rozwiązania nie będzie rozwiązaniem systemowym znaleziony systemowy system się, że ze łzami w system się zamyka w sposób stricte kapitalistycznym rzek mniej ludzie kupują w supermarketach to supermarket dostawców niż karanie za zamach ja jestem świadomym konsumentem aproszę mi uwierzyć, że przed świątecznymi zakupami tsunami z 2 albo z 3 × złapałem się na manipulacji sprzedażowej to znaczy kupiłem rzeczy, których nie do końca potrzebował znaczek kupiłem coś co wydawało mi się, że może wykorzystany do przygotowywania posiłków świątecznego ich nie wykorzystałem i tylko post factum mogłem musiałem się dobrze się zastanowią co z tym zrobię i z koniec końców tym tylko z faktu, że nazwa tego programu z branży oraz kultywowanie etosu zastanawiam się z tym wiąże przyniosły budują postać tych rzeczy oto są tutaj KPP w związku z UE, ale rzeczywiście być dzisiaj mam problem z niektórymi produktami, które kupiono aż się dobrze, a może mnie nie powinniśmy być takim stuprocentowym idealistami powodzie są problemami z 9  000 000 ton świetnie bo gdyby to był tylko 3  000 000 wypłat zysku czy mógłbyś mi tylko wyłącznie do poszczególnych obywateli naszego kraju i musimy im Odra do wieczora nie wyrzucamy żywności tak jak to kiedyś to my pamiętamy nasze babcie dziadków, którzy mówili nie wyrzucać chleba ja się zgadzam z tym dlatego robimy to dwutorowo to znaczy z 1 strony rzeczywiście mówimy o tym, że także marnowanie żywności na właściwy jest niezgodne z naszą tradycją kulturą myślę, że nasi ojcowie dziadkowie babcie doskonale jak w rozumieją ten problem i potrafią też ciekawie o tym, opowiadać, ale z drugiej strony też apelujemy chociażby do wyborców prawa i sprawiedliwości, którzy są związani z tą tradycją kulturą Indii reprezentują środowisko bardziej konserwatywna do tego, żeby pomogli nam jednak w dobrym wprowadzeniu przepisów które, którędy pozwolą również ten problem rozwiązać od strony dystrybucji znaczy trzeba trzeba działać zarówno na polu świadomości, ale także na polu rozwiązanie systemowych prawnych, dlatego że złe prawo to taki, który pozwala na to, żebyśmy marnowali 9  000 000 ton żywności czy inne są kończyny mają państwo jeszcze do podpisywania się o petycjach rozum do pani premier tak pani premier również te podpisy przekazujemy i będziemy przekazywać posłom prawa i sprawiedliwości no bo on to oni zadeklarowali i bardzo się z tego cieszymy czas rzeczywiście, żeby te deklaracje nie okazały się wydmuszką, a piękną pisankę się w świątecznym Robert Cyglicki szef Greenpeace Polska bardzo dziękuję za rozmowę, czego 1918 zasila informacji Rz cieka w post factum Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POST FACTUM - PAWEŁ SULIK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA