REKLAMA

Agata Michalak o swojej książce "O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu"

Wieczór Radia TOK FM
Data emisji:
2017-04-21 21:20
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
39:53 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
mamy magazyn Horyzonty przy mikrofonie Hanna Zielińska, a z nami w studiu jest już nasz gość Agata Michalak dziennikarka autorka książki o dobrym jedzeniu wydawnictwa czarne dobry wieczór dobry wieczór książka ma przepiękny podtytuł opowieści z pola ogrodu i lasu i właściwie to zapowiedź, żeby baśni jakich, bo te światy, które pani opisuje te lasy pola ogrody i zagrody, które pani zwiedza to są absolutnie wyjątkowe miejsca w Polsce, ale też były one przechowują Rozwiń » jakąś taką pamięć się w ludowych zwyczajów mniej lub bardziej mnie tradycyjnych dni, które są staropolskie dworskie inne są właśnie bardziej my takich folklorystyczne jest to jakiś taki świat na granicy tajemnicy zapomnienia ten, który pani jak wtórowała mu trochę tak jest w trochę on jest bajkowy nawet się już do głowy, że ci kucharze nazywać na jej sensowne niż obecny na jej mądrzejsi i najbardziej oddani swojej pracy są tacy właśnie takie tacy bankowi przewodnicy rajców jak Gąsienicowej w krainie czarów trop podsuwa kawa grzybka i możliwość pozytywnej strony urośnie z tamtej strony zmaleje aż leży to są trochę tacy przewodnicy nasze połowę świecie, który wciąż jest dosyć bogaty i cięższy my go nie znamy tak dobrze jak byśmy mogli i chwała Bogu właśnie, że są jeszcze w nocy przewodnicy, których możemy wykryć możemy dotrzeć z 1 strony i jeszcze raz drugi właściwie z lektury pani książki wynika, że to jest jakiś nowy gatunek kulinarnych aktywistów, którzy zaczną miewa się coraz lepiej jest jakaś fala ogrodzenia w tym temacie całe szczęście jej to jest chyba taka and Heat trend, który dotyczy nie tylko kulinariów połowę obserwujemy nie wiem, ale młode pokolenie, które przyjmują rodzinne firmy wracaliśmy do produkcji GM szczotek z włosia albo właśnie nie wiem butów, które są robione na miarę może tę stronę odbicie tego lata, mimo że zaczniemy zaczynamy doceniać coś co jest ręcznie robione właśnie w jakiś produkcja, w które wkłada się sercem trochę na zasadzie właśnie takiego powrotu do UE do produktów czy do kwestii dań wysokiej jakości w zalewie rzeczy, które są średniej jakości, a trochę sądzę, że to może nawet na fali mody po prostu powracać, ale też sądzę, że jest także, że najmłodsze pokolenie tych dwudziesto trzydziestolatków, którzy np. wychowanie człowieka z tradycyjnych gospodarstwach w obu firmach już trochę zna nowe metody promocji np. jest wychowany w winnych cyfrowych czasach inni, że z korzyścią jest dla dla nas dla odbiorców oni wiedzą jak ten produkt, który ich rodzice czy setkach wytwarzali tu od lat jak go dobrze sprzedać go pokazać może dlatego my też o nim zaczynamy z coraz więcej słyszeć w nutach, bo powiedzmy, że rozmówcy pani książki w pani książce, czyli miny przewodnicy po tym, świecie pól ogrodów lasów przewodnicy po dobrym jedzeniu to są rolnicy hodowcy przetwórcy innych kucharzy restauratorów jest też jako pierwszy inny rozmówca, ale jednak przede wszystkim osoby które, gdzie jest silny mają do czynienia z z korzeniem dobrej kuchni na czystym jest z tym pierwszym aktem albo sadzenia albo hodowli nie albo by pozyskiwaniem ryb prosto zwody latem jest też duży temat, chociaż pani ulubiony temat drodzy państwo w tej książce chwili ukochany rozdział to są sery w 2 i systemie eWUŚ spodziewam się co nas kompletna, ale fajnie ja też bardzo długie Serie z przyjemnością zresztą ile sera jest w ogóle na wkład własny połów 2 okładki to są sfery, ale akurat ten stan rozdziały z przyjemnością się Zagłębiu Rambo z mnóstwa rzeczy się dowiedział te nazwy koszar rurka i t d . pi w smakowych no, tak więc dowiedziałam się bardzo dużo, by ofiarach i o tej samej dziedzinie Ferro warstwa w Polsce, jaka ona jest bogata prężna wbrew pozorom UR w moich rozchodzi się też widać tych serwerów domowych, czyli tych takich producentów, którzy powiedzmy też stosunkowo niedawno zaczęli robić małą skalę wyższy tak rzemieślniczego sery głównie, dlatego że mieli nadprodukcję nowym radnym mleka z i ja nie dotykam etyce przemysłowej produkcji, która też jest ciekawa, bo n p . są ostatnio badałam temat dolnośląskich produktów i lnu odkryłam z przyjemnością, że stawka na Dolnym Śląsku sporo mleczarnie, które mają pięćdziesięcioletnie tradycji wyrabiać jakieś produktu przed masła tradycyjnego albo Annę sera Blue to pół roku Polki też rock for i toteż jest fajne, że mnie taka tradycja mimo tego, że to były nie wiem czy taki zakład tak kierowcy nie po wojnie albo Pulsu błysną przed przemysłową mleczarnie to, że żona w nich też potrafiły przetrwać cyklista receptury, które dom, które są unikalne i ciekawe, ale rzeczywiście w książce moje to są raczej test drobna produkcja i raczej smaczki smaki zapachy i takie sery są też najciekawsze MON ma najwięcej charakteru jak sądzę jej tam w Żarach, a jeśli już mają pod puszka tezę tę prawdziwą moc co do tego są bardzo aromatycznej faktycznie tych smaków jestem cała paleta inny polecam państwu ten rozdział o ofiarach i jeszcze dodam, że jestem 1 bohater, którego syn dałby się pokroić za ser jajka Mrożek państwa Nowa Sól i to mnie tak wzrusza mocarzy BMW serii mostem na wieżę z warszawskich restauracjach też pani pisze, gdzie dokładnie można spróbować grać tak opisane żony syna wcześniej kremowej aromatyczne ziele ja po prostu czytając ten zaś funkcja wstać od biurka w redakcji pójść do sklepu kupić coś do jedzenia nie było w stanie czerpać z tej książki my o głodzie w MON nie da się u nas tak pobudzająca, że tutaj trzeba jednak w ich wspierać się to efekt uboczny efekt domina farmaceuta powinien w Siedlcach czym grozi lektura takiej książki spróbujmy by zanim jeszcze Zagłębie mu się w szczegóły, czyli porozmawiamy i nie tylko Sarah oceniła pieczywie mięsie rybach owocach, a zbożową warzywach spróbujmy zatrzymać się na chwilę w inne przy takim bardziej ogólnym poziomie i spróbujmy powiedzieć co pani książki może wynikać jeśli chodzi o polską kulturę kulinarną staną dziś w 2017 roku, czego dowiedział się panice może nam pani powiedzieć jeśli chodzi o takie pytania jak jak gdzie i co Polacy najbardziej lubią jadać olaboga w LM grubo grubo, że mamy trochę szans, więc wydaje mi się, że stan ten obraz, który się o w tej książki w wybitne wydobywa mu worek, który wyrasta z w z moich obserwacji jest także, że wciąż mamy, bo wszystkie tradycyjne przekonania o tym, sobie co wy za obiad w tym co się co jest Odrze w tym posiłkiem, a przy tym mamy dużo takiej wiary z ślepej wiary że, aby tętno co nam serwują producenci, czyli z 1 strony właśnie nie szukamy tak znowu bardzo różnorodnych produktów, a z drugiej te, które mamy traktujemy jako takie zostaną dobro i nie wnikam nadużywała np. chleb to jest mój ulubiony 8 lat lektury jest taki właśnie generyczne produktem, że w Jaśle kupują przeważnie miejsce strony nie ma etykietę niema w składu słoika opakowania przeważnie nawet nie zastanawiał nad tym co w nim jest, a szkoda, bo mu to jest też produkt, który podlega manipulacjom rozmaitym, bo tak jak każdy inny każda inna branża branża Piekarska też się rządzi właśnie nie wiem regulacją kosztów n p . jej prawami i gazu na rynki dając rynkowymi, a więc z smutkiem własny styl jest stwierdzamy, że większość takich przemysłowych chlebów pakowanych w styku dostępne w supermarketach, ale i w niektórych piekarniach to są Chlebek pocisku mają z tzw. miksów piekarskich wszystkich rannych zostało różnych parametrów takich dodatków chemicznych parametru, który niestety właśnie mało ma wspólnego zjedzeniem z nią od rodziny nie to jest mąka, ale do niej są posypywane różne różne rzeczy, które pozwalają mu inny przykład szybciej wyrasta z chwilą bowiem przy wykorzystywane są drożdże w dużych ilościach to jeszcze są tam właśnie polepszacze smaku jest oczywiście kwas askorbinowy, czyli witamina c, która nam go pan panuje nad tymi z matczynej warunkami treść nie jest najgorsza, ale są gesty kolory kolaborant konserwanty przyspieszaczy właśnie dojrzewania i mam jak pomyślimy o tym, że taki prawdziwy naturalny chleb zakwasy nie wymaga wcale mnie 3 dni produkcję tylko kilku godzin więcej to w zasadzie nie ma to aż takiego znowu sensu, lecz ma zapaść ekonomiczną, bo takich wyrasta w godzinę czy wianie w 8 w UE nie jest to siłą oczywisty sposób kalkuluje nie do końca uczciwym producentom, ale dla nas to nie jest dobre, bo te procesy, które w tradycyjny proces powstawania różnych dań czy produktów kulinarnych rok, o których ja piszę to nie dotyczy tylko chleba przeważnie mają sens w jakiej się np. właśnie Odrze wkroczyli w noc zakwas zawiera drożdże, które rozkładają różne enzymy zawarte w białka zawarte w mogącej dzięki temu Tomka staje się bardziej przyswaja lepiej przyswajalna naszego organizmu przed gluten, który właśnie zdemobilizowany w chlebie na zakwasie wcale nie jest takim tak trudno o Ostrovia albo jest dość już, jakby trochę przerobiony przez gluten w tym dobra gadżety jesteś przerobiony niszczy, bo dopóki jest moc kompotu z pani książki się dowiedziałam, że my te procesy ekologiczne przy przygotowaniu chleba zaczynają się we młynie w inne i Montana taka ekologiczna dojrzewa 2 tygodnie, zanim zostanie spakowana i właśnie te enzymy już pracują też na tej łące Amon kasy gminy takiego przemysłowego chowu, że tak powiem jest sztucznie, by przyspieszona jeśli chodzi o ten proces dojrzewania dorzucam im jakiś ciemny syntetycznych enzymów no to już jest coś co samo siebie nie sprzyja naszemu trawieniu no dobrze w czynie jeśli zastanawiamy się jak jedzą Polacy to już dowiedzieliśmy się od pani, że inne są stosunkowo bierni jeśli chodzi o inne oferty tak zacząć przyjmują to co jest nie weryfikują nie kwestionują nie badają inne jeśli chodzi o to gdzie jadają, toteż pani książki wynika jasno, że tu również jesteśmy dosyć konserwatywnie jadamy głównie z w domu, ale ważny jesteśmy konserwatywni jesteśmy biedni nam się, że jedno i drugie, ale też jesteśmy tradycyjni w sferze, że wiążemy jak przywiązujemy znaczenie do tego jedzenia w domu i SLD nie to akurat niekoniecznie z jest takie złe, że jemy w domu oczywiście dla branży gastronomicznej wie lepiej byłoby, żeby więcej ludzi wychodziło mu media się do niej stopniowo będą wychodzi, że wraz z polepszeniem się właśnie ich warunków ekonomicznych, ale nie zawsze znaczy zawsze się śmiały się w takiej sytuacji wypowiedź z zaprzyjaźnionej włoskiej szefowej kuchni, który prowadzi z Gdyni dziś się nie restauracje warsztaty kulinarne Alessio di Donato, która mieszka w Supraślu i ona powiedziała, że właśnie gotując na tamtejszym podlaskim rynku czy też na scenie podlaskie powiedzmy za największą konkurencję dla siebie uważa Podlaski bawcie, bo ugotowanie czegoś lepszego niż one co zatrzyma EBC sprawi, że ludzie nie zostaną w domu graty babcinym obie dziecko własne wygody knajpy jest pewnym wyzwaniem branży high-tech z tancerzy zdrowy w tym jest, że my mamy dosyć dobre takie właśnie w rodzinne tradycje pielęgnowane w rodzinie dobrego jedzenia sam mam, ale nie zmienia to oczywiście tego, że główną część z nas bruzd nie może sobie pozwolić jej hit chwała Bogu, że n p . z Zabrza są bary mleczne w w dużych miast, które gdzieś tam są ofertą dla władz los, bo mniej zasobnych portfelach innych, ale na pewno na pewno można jeść dobrze niekoniecznie wychodząc do restauracji wysokiej klasy są też jest zerem taka pułapka w 2 Siemyśl zatrzymajmy się tu na chwilę, bo rzeczywiście mamy pewne wyobrażenia stereotypowe na temat dobrego jedzenia jem często były poddajemy się takiemu myśleniu, że zdrowo jeść to znaczy drogą jeszcze, że zdrowo jeść to nie smacznie zjeść albo, że zdrowo jeść to znaczy jeszcze z dużym wysiłkiem poprzedzającym to jest nie idą krok ten trzeci argument wydaje się, że jest najbardziej trafne, bo rzeczywiście w wyszukaniu dla siebie odpowiednią zdrowych ekologicznych składników dostawców źródeł no to jest pewien wysiłek, ale z tym, że zdrowe to drogi niesmaczna chyba można odrobinę popularyzować tak jak się nie nie do końca z tym zgadzam, tym bardziej że jesteśmy często myślimy o tym, że jest zdrowo to jest, więc nie jest zaś, że pomysł na na własne kuchnie strumienia polemizuję, bo to też to też podraża, że tak myślimy poważnie, a w terenie rozumiem da Riusz LO w Mielnie my myślą o tym, różni je różnie są żarty również zmyślą, o ile dzięki Bogu moim ulubionym przykładem jest Aleksander Baron szef kuchni warszawski system Solec 44, który sam, mówi że kupił już wielu swoim przyjaciołom książkę Jonathana cofnął nowa era zjadanie zwierząt, które nie jest żadnym to nie jest jakiś hymn na rzecz mniej jedzenia zwierzątko jest tak bardzo rzetelna publikacja temat tego, z czym to się gorzej, żeby być świadomym mięsożerców mu zdaniem Aleksa trzeba te wszystkie rzeczy wiedzieć w grę i potem świadomie z pełnym oglądem spra w zadecydować to dlatego dopuszczała pani w książce do głosu również myśliwych, żeby państwo, że nic, żeby utrudnić infoshare 2 i w świadome spożywanie wysyłamy ich głównie dlatego, żeby pokazywać całą Mann całe spektrum możliwości, ale też, dlatego że ja bardzo lubię właśnie tę analogię, która w Niemczach, gdzie jest bardzo widoczna mam nadzieję w książce, że mu to żyjemy na stałe szynka nie jest niczym lepszym niż to, że polujemy na Daniela Jelenia sarnę w lesie, ponieważ i to i to sprawia, że zwierzak na niej widnieje w UE i prawdopodobnie tego i tak by nie było, gdybyśmy nie potrzebowali ich na mięso, bo dzikie zwierzęta jak wiemy z też sołtys karmiony przez myśliwych po to, żeby mu mogli potem do nich strzelać, chociaż nie odwracał perspektywa ciążą na niej dokarmiają i bo taki jest ich obowiązek ale, ale jest daleko demonizowanie czegokolwiek ja jestem w 100 tutaj trochę takim adwokatem diabła pokazuje różne możliwości i pokazuje, że właśnie są rozsądni myśliwi których, którzy uważają, że ich powinnością jest właśnie troska o lasy to nie taka właśnie, że dosypuje się jedzie tam do paśnika bułka jest w Krośnie sprzedała w pobliskiej piekarni kosz to są jakieś sensowne w miarę zrównoważone działania w domu i że są myśliwi, którzy właśnie raz na 7 × odstrzelił wrak zwierzyny po prostu częściej tym się nie udaje znaliśmy ten wątek jak on zaś nie dojdziemy do bliżej konsensusu wróćmy do tego czy zdrowe jedzenie musi być drogie i miast ma różne, a właściwie powiedz naszym słuchaczom jak dojść do innych taki, by równowagi między kosztem, a zdrowiem żeby, żeby jakoś specjalnie się nie męczy wyznaczyli, skąd pozyskiwać zdrowe ekologiczne nieprzetworzone jedzenie, żeby ono było faktycznie w miarę przystępne cenowo, skąd pani pospołu z 2 sama kupuje swoje takie produkty, które pani ekologiczne wymienialne robi taką mieszankę powiedzmy tego co znajduje w okolicznych warzywniak kach co nie zawsze są ekologiczne, bo to nie jest konieczne są certyfikowane produkty, bo tak takie mamy namyśli więcej ekologicznych tylko jemu wybrane kilka miejsc, których wiem, że to produkty są smaczne i np. mienie uczulają jestem alergikiem, który reaguje na przykładna, by oprysk owoców dosyć szybko po prostu niema ani wewnętrzne do tak tak znany był on tak prężnie działa ona wszystkie próby dodatkowy sygnał wybrane do zdrowia Buka w szlufki brzoskwinie różne leki gładko z skóra owocem stała szybko się weryfikuje, ale dzięki temu mniej jedząc produkty wraz z takich nie warzywniaków bombowiec około mu okolicznych mogę sobie wyrobić zdanie na temat tego jakimi, więc jakość są to produkty no i rejestrować się też zwolnić po prostu dopytywania Skonto przyjechało i co tam, gdzie kupił Hamida tego odkrycia nikt się wypowie, skąd przyjechał tu nadal nic tak na zawsze można właśnie zdecydować czy np. jemy rzeczy, które przyjechały z Hiszpanii powiedzmy zimą polską czy cofała się już Polski program wszedł on teraz wznawiamy w kwietniu myślę, że już polskie pomidory z szklarni są dostępne na rynku wtórnym będą droższe fakt ale jakby ktoś chciał właśnie przy czym nas do wody, bo właśnie do powiększania emisji dwutlenku węgla może spokojnie kupować polskie już teraz, a nie hiszpańskie czy właśnie izraelskiej w Lotto, ale między agencją namawiam do tego, żeby on kupować to co nam smakuje właśnie chodzi o warzywa i owoce wydają się to zdecydowałby miernik, że jeżeli sprawdzimy, że to jest są ważne są pełne smaku nie są papierowe gumowe w smaku nie to Rosjanie styropianowe nie pleśnieją nam po dobie to mu to kupujmy je kupujemy jej własna, iż bazarkach okolicznych im w miejscach, w których mniej więcej wiemy, że żaden Żyd nie są mu właśnie budki, które pod przykryciem właśnie takiego bezpośredniego kontaktu z pieniędzmi mają po prostu wie z wielką obszar dni czy produkt zakupiony na giełdzie w Broniszach toby się zdarza, więc tych zawsze trzeba mieć miejsce Sobiecha takiego detektywa, a dziś już naprawdę chcemy mieć pewność, że coś pochodzi z ekologicznej uprawy to za mało certyfikat taka albo kupujemy w takich sieciach dystrybucji, które są już w alei tam się zaczyna z Orlenem typu marchewka za 13 zlote ta niedzielna tam chętnych aż tak chyba nie jest źle dzisiaj oglądałyśmy wraz z koleżanką logistyki sieci dystrybucji realną produkty także tam głównie były kaszy mąki i jakiś Oil oleje oliwy tak dalej w rejony są kilka złotych droższe np. sprawdziłam się STK taka sieć Rzeszów i zapisuje je można po prostu odbierać w różnych punktach swojej zamówiony produkt i względem koła z ryby kosztów tego samego produktu kupowanego bezpośrednio od producenta to gra nam w porównaniu z mleczną drogą 3 taką firmą, która produkuje jogurty sery na Mazowszu to on tam w tej sieci jest o złotówkę do 3 drożej poezja żyje tam Jaguś 28 zł, a nie 7 LO w serek kosztuje 12 ranić się, więc powiedzmy, że to nie jest jakiś koszmar chce się koszmar przebitki cenowej, a Anna WL, a takie miejsca z grupą bojową ileż fajnych mądrych producentów, które ktoś już są sprawdzeni pobiegnie z kontem i oczywiście można kupić się właśnie sobie serek typu camembert albo świeży 10 o tym, że ich za 3 i rozumiem też tych, którzy go kupią za 3, ale ja jako właśnie orędowniczka mu jedzenia jak najmniej powiedzmy przetworzonych produktów i produktów jak naj i jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego jak najrzadziej też zachęcam do tego, żeby mu się podstawą naszej diety oczywiste rzeczy, które są tanie i które są w sezonie dostępne, czyli przez trąbki dobre źródło białka tanie i jej dostępna i Jan ów fakt faktem, że to jest właśnie ten moment, gdy będziemy do czasu winny jest potrzebny, bo jak wiemy rośliny strączkowe większości mają namaszczenia np. więc plażowe mając na chwileczkę co oglądasz syn jest aktywna czynność z inną materię zastaną na cel chcą zaplanować samic ten pomysł, żeby zrobić, by w mniej znów jest kwestia właśnie wyroby z takiego nawyku rewii w zarządzanie czasem Neinver wykonywana jest duży wysiłek fizyczny wysiłek i Czechy są głównie ale, toteż jest kwestia właśnie przez jakiś wybór albo poświęcamy tu godzinka Annę właśnie za pół godzinki na gotowanie i soczewicy w międzyczasie tzw. myją zęby i nie wiem, szykując dziecku do szkoły albo oglądam w tym czasie telewizja, bo przyglądamy fit na Facebooku myślę, że z korzyścią będzie jednak ugotować soczewicę w no to drugie państwo myślę, że możemy tutaj optymistycznie ten wątek zamknąć przejście do innego niezwykle interesującego my w książce, o których dzisiaj mówimy przypomnę też książka o dobrym jedzeniu MO kilku rozmówców, ale wnętrzami 1 inne, by pojawił się poważny wątek podziałem rekonstrukcji kulinarnej pani książki dowiedziałam się, że nie mamy już dostępu do około 80 % smaków, które tworzyły kuchni 1718 wieczną straszną ostatecznością apetyt wzrośnie w ogromnie bardzo chciał spróbować wszystkich poprawek to po prostu chodzi o to, że się już nawet nie da otworzyć, bo chociażby niema tych gatunków ryb tak dostępnych, żeby te potrawy winny przygotować, ale jednak są takie próby, żeby niektóre rzeczy zwyczaje żywieniowe czy takie lecznicza czy właśnie zaczerpnięte z folkloru czy z dworku próbować przywracać no i tutaj do pani pytanie co tutaj ma szansę wrócić coś zapomnianego lub wyklętego miał się, że to trudne prędzej będą warzywa w 2 do Poczesnej prostszej to jest w jakim sensie też najłatwiejsze, bo mu to jest kwestia biustu dotarcia do nasion lnu i one albo są właśnie przywoływane czasami w bankach nasze, ale to akurat nie dotyczy raczej n p . takich warzyw jak bieg tego prawie zapomniana typu nie wiem Marek Kucner KUL lub na w dziwna roślina albo nada przetopić na mur w ludziach urodzi dziecko urodzone radnych też były takie warzywa, które o, których nie pamięta jeszcze przez całe dziesięciolecia w Aldo utopijną Borys warzywem, który był w Polsce popularne, ale ta ofensywa w Twin Wave na zasadzie ryzyka to jest słonecznik bulwiasty wzbudza takiego oraz takie podnoszącego się słonecznika 8 TUI ówdzie oczywiście różni gospodarzy śmieją, widząc setek nam biuro w Warszawie na bazarkach za kilkaset jak teraz trzeba by coś co myśli się sadzą, żeby się, żeby nikt nie wchodziły w szkodę w sadzą wymienna między, żeby was tam sobie po po podjadą wyjaśniał po drodze w ale mu to rzeczywiście jest to trochę tych tych warzyw z MON i owoców można przewracać szczęśliwie właśnie mojej Mai też bardzo ciekawie rozmówcy, czyli badacze tarnowskiego ośrodka w Powsinie mają taką chleb laboratorium robota rewir laboratoryjne archiwum właściwie rada gminy jest na wyspie są piękne miejsce czy piękne i wszędzie ideału, bo z właśnie w Powsinie w kilku innych miejscach w Polsce z przechowywane są zasoby roślin akurat z w Powsinie są jabłonie Żyto i zboża i dzikie rośliny czy chwasty Jana są przechowywane większości w kriokomorze upust zmrożony, ale też ziarna ziarna albo Pm pędy ale, czyli taki odbitka tak się dzieje Błonie zwiększą hałas nie w taki fragment gałązki, który jest, jakby aktywne biologiczne z powagą zaszczepić potem na innej gałęzi i Andrus cóż wykształcili no dorosłym wstęp roślina finalną w domu, ale właśnie w przypadku jabłoni też, dlaczego ważna jest zbyt mała kolekcja plenerowa, czyli po prostu szpaler jabłoni, czyli takich właśnie podkładek tak znaczy takich podstawowym drze w jest przeważnie Antonówka, na której się właśnie szczepi różne inne odmiany tych dróg o tyle przyjemne w środku drzewek owocowych oraz wystarczy pobrać tę 1 my tych z majątku zapomnianym dziś z w środku niczego można znaleźć właśnie gruszę jabłoń, która jest unikatowa i pobrać od niego niejeden talent własny i po prostu zachować się temu różnorodność dla przyszłych pokoleń to jest fajne, bo włożyć można pójść do ogrodu botanicznego obejrzy Stellę Jabłonki nie może nawet ukraść jabłko chwil nikt z nas być może zatem nie będzie ścigał i bardzo mi się podoba, że myślimy o takich rzeczach, że mam mimo nawoływań o dziedzictwo, a także roślinną kulinarnego to jest to leży komuś na sercu, jeżeli ktoś poświęca swoje życie zawodowe właśnie pielęgnacji tych w tej różnorodności, która ją niezwykle ważna, że to jest właśnie w ogóle taki zasób potencjałów tych resztek potencjału w na różne wypadki nieprzewidziane w Czechach tam jesteś taki tajemniczy wątek, że mamy też taki światowy zasób na wypadek kataklizmów każdy kraj ma taką swoją skrzynie z nasionami przechowywanymi w specjalnych warunkach innych, które w razie jakiejś katastrofy będą w stanie wyżywić jakąś część ludności akurat Polska nie bierze w tym programie działaniem uczniów tak jest, ale on jak też dowiedział się istnieniu tego też nazwać Globus i gwałty i 8 miejsc na Spitsbergenie właśnie z takich magazynach wieczna zmarzlina tampony zmniejsza z centrum chłodzić dowiedział się z o jej istnienia z filmu Dżemu ogółem dzisiaj to nazywam, czyli jest to film dokumentalny o genetycznie modyfikowanych organizmach zrobiony przez amerykańskiego dokumentalisty bardzo fajnych polecam jego obejrzenie czas stoły to co daje, gdzie znaleźć się z interwencją pokazywane na festiwalach, więc być może jest jakiś, gdyż to do obejrzenia kopia z i tam własnym twórca filmu jedz do tego, a do tego Globus i gwałt i tam są zwiedzał komisy z 15 artystka minimalistyczne takie korytarze szare zimna i w środku są właśnie w stelażu z ziemi pod kurtkami i mniejsze metraże widziałam tam jakiś pakunek z polską flagą, ale być może to była właśnie jesienna w albumach jest odwrócona osmoza miałem okazję na grunt zamarza ktoś jednak może przemycił coś się polskiego w pani książce oprócz 3 inne różnego rodzaju hodowców przetwórców kucharzy ne są też 3 osoby, która gdzieś na terenie Polski odtwarzają naturalne rolnictwo i właściwie z tych rozmów, które pani przeprowadziła n p . z Mieczysławem bawarskim NIK wynika, że to wcale nie jest tak dziwaczne trudne i czasochłonne można, by się było spodziewać też przez ziemię samolotu zastanowiłbym się, że bywało, że to jest miarka się walka z wiatrakami niż to, że to są właśnie nakładem czasu i pieniędzy nie tych nowoczesnych nawozów nic nie rośnie tak, ale tutaj oczywiście jest tak, że MON to zależeć od takiej kondycji myślę rolnika, że jeżeli on jest mato cierpliwość wiedzę taką pokorę w sobie element wobec różnych naturalnych procesów to będzie słuchał, jakby tego co mówi do niego jego pole aż tak górnolotnie się wypowiem, ale oprócz tego co właśnie mówił Mietek Kowalski bardzo podobnym tonie czytam wypowiedzi w książce moje ulubione też strony w mojej książce dana Barbera trzeci talerz nareszcie jest przytłoczona mam nadzieję że, gdy będzie w 4 i tam się pojawiać też taki wątek, że współpracujący z Barbarą jest szefem kuchni i twórców takich farmy eksperymentalnej ekipy z ekologicznej z nim też rozmawiał później rolnicy i oni mówią to samo, czyli ziemia w k, u której mu uprawiasz coś przy ważnych dosyć czytelny komunikuje czegoś brakuje jakich jakich jest to, jakie rośliny na niej wzrastają, ale tylko chwasty zazwyczaj jest oznaką czegoś się niedoborów albo nadmiarowe nie wiem prze Azotów Ania powiedzmy, że tam określone gatunki rosną w określonych warunkach hełm i na tej podstawie można próbować właśnie tę równowagę chociażby pod zmianę albo z jakimś bio dynamicznym zaszedłem próbować regulować ten styl to jest takie oczywiście znowu szybkie doraźne, że najłatwiej zasypać synowa 2, jakim się wszelkie inne kwestie ochrony roślin coś zaczyna wyrastać z 2 osoby najlepiej dosypać czegoś nawozy, żeby szybciej rosło, ale MON nowa syn go też jest taka droga na skróty, a dużo tak dużo w sumie głębiej sensowniej jest przy przyjęciu tej ziemi i tylko cieszyć się za czas przemyca Vegi pomarzyć zwartością bólem no tak też się ci rolnicy, o których pani pisze to bardzo często są uciekinierzy z miasta, które jest taki specjalny gatunek rolników, ale też Babalski my odziedziczył schedę po tak tak to jesteś piękna opowieść, a i tak i mówi ani LM, ale dzisiaj to już niemożliwe ze względu na przepisy związane z kupowaniem ziemi rolnej także to to poniesione na ja w tak to się pewnie będzie zmieniało natomiast inne sama dziedzina naturalnego naturalnych upra w ekologicznego rolnictwa i rzeczywiście bardzo Posejdon pasjonująca Nate pytanie kluczowe właściwie poco nam pani książka ich sobie rozmawiamy z bardzo miło, ale czy my musimy tak bardzo wszystko wiedzieć o tym co jemy, gdzie się zatrzymać w tym rozwoju między amatorem ekspertem, żeby nie przedobrzyć, bo dzisiaj w dobie szumu informacyjnego ne czujemy presję, żeby być ekspertem w każdej dziedzinie i sami weryfikujemy wszystko co chce co robimy ze sobą i dla siebie jedzenie jest kolejną z tych dziedzin, więc jak tutaj znaleźć złoty środek, żeby z przyjemnością może przysłać pani książka, ale np. zatrzymać się, by na tym punkcie i zaraz nie urządzać sobie ekologicznego ogródka na osiedlu w miarę nie jestem toczy się od wieku zdrowego rozsądku i zasugerował, abym zmienił się kierować przy wejściu tej pasji poznawczej Czyżby zatrzymać syna w momencie, w którym już czujemy, że poświęcamy więcej czasu wieś leży już zadbaliśmy swe urodziny i pracy, ponieważ cały czas studiujemy etykiety do naszego ogródka przydomowego, żeby po prostu ułan i jest wystarczająco dobrze moim zdaniem ta formuła wystarczająco dobrze jest oczywistym omal nie wpływa wiele do wielu aspektów życia i myślę, że jeżeli będziemy tworzący też wybrać jakieś pola, na których będziemy szczególnie selektywnie np. jeżeli jemy mięso to zachęcam do tego, żeby tutaj z Rzymu na upewnić, że jemy mięso z pochodzącym z tzw. dobrych źródeł, czyli możliwie dobrze traktowane są możliwe, że tzw. zwierząt po to, bardzo się efektywnie moim zdaniem przekładane na nasze są po trzecie nasze zdrowie w Realu, bo nie wiem nie kupować jajek z z chowu klatkowego Iszczuk owego może syn ledwo się wybrać taką domenę, w której będziemy starali robić rzeczy jak należy oczywiście, że ktoś chce to to bardzo zachęcam do tego, żeby sprawdzać na sobie PiS co nam dobrze robi co nam służy cenię, bo zdarza, żeby to było takie oczy wyznała, że to oczywiście wymaga włączania wyłączania pewnych produktów, ale jest też, ale też znów głośno wszyscy wiemy czy nam służy alkohol trzymam w dużych halach Łaźnia młodzież zamiast chipsów o VAT, jeżeli na socjalizm, że w sądach wyższych wycen, skąd w tej diecie one 3 każdy radny w latach 2, ale chciałem zapytać przy tej okazji w inne, ponieważ wspomniał panie o tym, żeby, żeby w stosować tę dietę były już tak, żeby było dobrze wystarczająco dobre, ale jednak właśnie w dzisiejszej dobie szumu fal informacyjnego nawet czasami nie wiemy co to znaczy wystarczająco dobrze, bo również w dziedzinie kulinariów pojawiają się różnego rodzaju trendy snobizm i modlimy nie jesteśmy w stanie my zwykli użytkownicy odróżnić się co jest jakąś hucpą marketingową, a co jest z tym umocowane w jakiś odkryciach naukowych jeszcze 2 lata temu czy 1 , 5 roku temu był jakiś taki ogromny skok na tzw. Super Foods trochę przycichła trochę przeciw ten temat, chociaż pani książkę się pojawia w ciekawej odsłonie okazuje się, że ITI Cinema i Jagoda Kalita jest właściwie z osób od wieków znana pożywienie niemalże biedoty, tyle że nie na naszym kontynencie inne już starszy o padła ta panika wobec glutenu pojawiło się za 2 miesiące temu bardzo wiarygodne badania w prasie medycznej i że unikanie glutenu przez osoby, które nie mają do tego podstaw medycznych zwiększa z kolei na zachorowanie na ryzyko na cukrzycę typu drugiego, więc i t d . i t d. więc my gdzieś tam w tym kołowrotków mu informacji się kręcimy i bardzo trudno nam odróżnić coś co co tutaj właściwy jest tą drogą wystarczająco racjonalną i rozsądną to prawda oczywista, gdyż dotyczy mnie jak każdego innego człowieka nie dalej jak w święta Wielkiejnocy się toczyliśmy dyskusje w mamą na temat masła i chór w powojennej rozmnażać jak chorągiewka taka próżna znowu z usłyszałam że, w jakich żyje dla ludzi bardzo, ale później coś jest jednak z nim nie, tak więc ja zamierzam nadaliśmy Masud KOV i pisze rozsądnych ilościach nie będę własnego stosować pół kostki dziennie, ale myślę, że większość rzeczy, jeżeli stosujemy rozsądnie będzie nie będzie nam szkodziła, ale ja bym mu sugerowała taką zasadę mu po pierwszym prostoty, czyli mniej będziemy jeść przetworzone tym lepiej i tym mniej zaliczymy wpadek już tak powiem, bo wiadomo że, że produkty, które mają inny najprostsze skład po prostu mało przetworzone i mało się z nimi działo po drodze niedobrego w, więc to myślę, że styka tak zasada, której się w spotkaniu wziął się utrzymać na jej JR Zach zachęcał także miejscy to co rośnie u nas i to co mu to co jest dostępne w danym sezonie Cisy łatwo powiedzieć polecieli w jesienią, kiedy jest pełnia rozkwitu warzy w owoców i inni mięso orzechy na filmach Allena trudniej na przednówku, ale mu też są fajne wynalazki typu kiszonki Zuber Polska specjalność, która te są też bardzo zdrowe rzeczy mniej bezwzględnym 6 tygodni kwestionuje już w dzisiejszych czasach, że to są bardzo niedobrze per pro biotyczne oraz działające na układ trawienia produktem mamy, więc właśnie, jeżeli będziemy jedli to co to co urośnie u nas ICO jest u nas hodowany w wtorek ryzyko, że to jest właśnie PiS dziwna moda jest są mniejsze, bo jednak ile możemy wymyślić nowy z nowych produktów, które w Polsce nie dojadę, bo nikt tak ograniczone są tutaj ta możliwość, że kinomani jest tak znowu bardzo zdrowsza niż gniewem Kasia jaglaną np. w klasycznie po znanym produktem, więc sądzę, że że, jeżeli będziemy się już dziś tak znowu oglądać zatem nowinki a gdy jest tutaj rośnie od od wieków albo nawet od niedawna, bo być może jednak warzywa to jest mu w import z Ameryki Południowej mu 15 wiecznym, więc większość warzyw typu właśnie pomidory i ich córki nie po ziemniaki nawet próba w ale co do tej z powodzeniem kilkaset lat z hodowanych uprawiane nie będzie nam szkodziła jak sądzę bardzo, chyba że na 3 segmenty jak potwornie opryskach Nate bale na tusz znów wracamy do ngo tej waleczności uważności NATO co co jemy więcej bym powiedział, że sezonowość prostota i wysyłka lub podstawowa uważność powinny nas uchronić, a ćwiczenia z tej uważności można wykonywać w trakcie lektury książki o dobrym jedzeniu mamy dla państwa egzemplarze tej książki od wydawnictwa czarne prosimy o maila na adres wieczór małpa to krótka FM wieczór małpa TOK kropkę FM już bardzo dziękuję za rozmowę naszym gościem była dzisiaj autorka książki o dobrym jedzeniu dziennikarka Agata Michalak dziękuję bardzo dziękuję zapraszamy na formę Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WIECZÓR - HANNA ZIELIŃSKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA