REKLAMA

Kuratorka kulinarna Monika Kucia o jedzeniu, które przede wszystkim powinno łączyć

Niedzielny obiad
Data emisji:
2017-04-23 13:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
13:54 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo pani Monika kucia jest z nami dziennikarka kuratorka kulinarna dzień dobry dzień dobry może rozpoczniemy wpierw od tego na czym polega bycie kuratorem kulinarną bycie kuratorem kulinarnym polega na tym mniej więcej samym co bycie kuratorem w dziedzinie sztuki tylko w obszarze kulinariów, czyli na dobieraniu odpowiednich osób i odpowiednich narzędzi do realizacji pewnych zadań i do tworzenia pewnych wydarzeń także umorzy Rozwiń » brzmi to tak chory jak definicjom bardzo ogólną Allen chodzi o to, abym inni zrealizować zrealizować projekt pod określonym hasłem może to być związane z produktem n p . z ziemniakiem może to być związane z kulturą kulinarną Polski z różnymi aspektami właśnie ze stronami idealną dla rolnictwa czy przyrody i tworzeniem takich wydarzeń, które MF, które będą te na produkt to zjawisko pokazywały z bardzo różnych stron i czuwał nad tym merytorycznie organizacyjnie wymyślam też takie rzeczy wymyślam cykl zdarzeń to nas jak nazywa się właśnie byciem prokuratorem właśnie Bob problem w tym, że my bardzo często nie umiemy traktować odżywiania się jako formy sztuki formę czegoś co niesie za sobą więcej niż tylko o uzupełnienie własnego żołądka coraz więcej osób, które stara się uczynić z tego też celebra co co moment do refleksji, a także do pomocy innym no myślę, że to jest szersze pytanie, bo to jest pytanie deszczu umiemy uczynić ze swojego życia sztuka i ja w ogóle siebie traktujemy nie nie widzę jedzenie jako czegoś odrębnego i priorytetowego czy czegoś co jest najważniejsze w życiu i samo w sobie ma jakość nadrzędną wartość jest to po prostu element naszego bycia tutaj na ziemi i ważne jest jak siebie w tym traktujemy jak traktujemy też, że te produkty czy rzeczy te rzeczy które, która po prostu dostajemy do jedzenia i to wydaje mi się w tej chwili najważniejsze naczynie nie postrzegam odgrzybiania siebie jako nadrzędnego celu i zdrowia na Wall Street jest ważne i co co robimy ze zdrowiem co robimy senni samopoczuciem jak dodajemy Dalinu i to m. in. jemu też bliskie są takie słowo, które się nazwa wymiana, czyli że ja coś daje pan nic zdaje i że to on nie tylko w ten sposób po prostu działa, więc obiad niedzielny może być też taką okazją do tego, żeby się wymienić właśnie i słowem i myślą i energią i może być po prostu też taką okazją do pewnego działania on jednoczącego po prostu ludzi z LUKS potykając, czego ich wokół jakiejś wspólnej sprawy w tę niedzielę mamy obiad w swym domu braci Jabłkowskich w stowarzyszeniu rzemieślnicy i marzyciele i odbywa się spotkanie, który jest po spotkaniu podsumowującym działaniem takiej inicjatywy pod hasłem wymiana ciepła i Wiktoria dorożka, która zainicjowała akcję na jej dzięki niej, ale też potem oczywiście właśnie dzięki kolejnym osobom powstało w Polsce ach, bodaj 100 wieszaków, na których wisiały zimą różne ciepłe okrycia Cyz ubrania koce, które można było brać nie było tam restrykcji, że ktoś się on jest biedny bogaty bezdomny domeny 3 czy po prostu ktoś uznaje, że potrzebuje dobierze ktoś uznaje, że może się podzielić zasiedzieli nie było zapisów byli czuli opiekunowie tych w szoku, bo chodziło, toteż Otóż nie zrobił się tam bałagan natomiast inne generalnie jest to taka inicjatywa, która polega na takiej dobrej wierze w człowieka, że jeżeli potrzebujesz to można je wziąć, jeżeli możesz dać z powyższym podziałem i to spotkanie podsumowujące inni działalności ewentualnie planowanie tych działań odbywa się w tę niedzielę i szereg osób, które poprosiłam o z kolei podzielenie się swoim pożywieniem zgodziło się dać pości widać to jedzenie na noże 4 tego obiadu i rent to są prywatne osoby i restauracje i AIDS no po prostu to jest wspaniałe, że może z takiego zrobić także można po prostu wymienić się tym co się ma, bo ja mam coś się pan coś innego taki coraz bardziej wydaje mi się, że źle ranni taka podstawowa forma wymiany nawet towaru czy usługi czy tego że, że coś możemy po prostu właśnie wymienić między sobą wydają się że, że to coraz bardziej nabiera znowu na znaczeniu myślę, że w kontekście tego co pani mówi należy z parafą Zobacz co tu porzekadło powiedz mi co jest opowiem ci kim jesteś na powieści powiedz mi jak jeszcze opowiem ci kim jesteś po nocach no powiedz mi jak żyjesz, chyba że też tak i powiedz mi co dajesz Tax and co są co tobie jest takiego co co masz co odkryła, że masz do zaoferowania światu dał się wydaje najważniejszej czasem jest to gotowanie tak, że to jest jakiś rodzaj takiego daru, który dostajemy o rzeczywistym i też bardzo lubi karmić ludzi lubię gotować lubię dawać to jedzenie wydawać też w tych Annę wydarzeniach w tych w tych projektach, które realizuje tak jak np. 1 z sercem z na inaugurację festiwalu nowe pisanie w Polin muzeum historii Żydów polskich robiliśmy uczta nie no to rzeczywiście też, że ten element wydawania jedzenia dzielenia się nalewanie z 1 wspólnego zwana każdemu było bardzo ważne ja bardzo dla mnie to jest bardzo karmiące zdarzenia to mogę robić także wydają się że, że po posiłku można bardzo dużo poznać jak by obejrzeć talerze ludzi czy stoły to może bardzo dużo powiedzieć rodzinie o grupie przyjaciół o tym, o otyłych osobach które, które ten posiłek spożywają je i IT jest też takie strasznie fajne widzenie, że ono właśnie tak bardzo łączy ludzi tak dlatego być może jest to szał na gotowanie że, że w ten sposób naprawdę ludzie czują się nasyceni też, że emocjonalnie, że dają komuś jedzenie gotują wspólnie łączą się jakoś przy tym przy tym działaniu i w ten sposób po prostu on nas rzucają się na różnych poziomach także jakość widzę taki aspekt też tego tego obłędu kulinarnego nie jest pani obce także promowanie polskiej kuchni i za granicą jak jest Polska kuchnia czy jest jakaś jej definicja ze względu także na naszą historię na NATO, że wiele miast regionów Polski żyło na styku wielu kultur, które się mieszał ze sobą jak mówi Anne Schneider Sky wielka Polska pisarka kulinarną niestety nieżyjący już niema polskiej kuchni są kuchnie z różnych regionów, a jest wyższy taki fakt, że kuchnia to jest zjawisko dynamicznie zmieniający się boją w jakim sensie nie ma czegoś takiego co było z tym stale obecnej nie można powiedzieć, że był jakiś punkt odniesienia 1 jedyny punkt no nie wiem rok 3003 . n p . czy w 1300 trzeci 3 czy w siedemnastym wieku jakiś jakiś punkt, wobec którego mówimy to była kuchnia Polska kuchnia Polska jest zmieniający się bytem zmieniającą się strukturą, którą ma wpły w bardzo wiele czynników m. in. od państwa ościenne, czyli zarówno zaborcy, jaki taki fakt, że Żydzi mieszkali w Polsce przez Tysiąclecia tak i to jest to ma ogromny wpły w na kuchnie ja też zawsze uważam, że nie ma się w kuchni kłócić co jest czyje, czyli czyje są pierogi czyje są jakieś gady określone sery, bo to jest wspólne dobro tak jak on, a te produkty, które w pewnych określonych w obszarach po prostu w naturalny sposób zaczynają się pojawiać się być związane z kulturą kulinarną tego obszaru tak jak to jest z winem tak jak u nas to jest np. z wódką przy czym tak jak to jest oliwkami albo z olejem rzepakowym tutaj w Polsce, więc kuchnia Polska na pewno jest różnorodna i na pewno wpły w na wpły w na nią przez Rudno niezależnie, bo to właśnie z kontekstu historycznego ma też klimat ziemia, czyli długa bardzo zima, czyli konieczność konserwacji produktów, czyli suszenie marynowanie solenie wędzenie i wszelkie konserwowanie tak słoiki spiżarnie można powiedzieć, że teraz jest wielki powrót do tego do fermentacji do do kieszonek prawda, że leży gdzieś się nie czujemy w tym też zdrowie tak, bo to i są produkty, które w naturalny sposób budują nasz drugi mózg, czyli elita i w w jakim sensie jest to też przydatne w naszym klimacie po prostu może niekoniecznie kultura kuchnia śródziemnomorska będzie odpowiednia dla ludzi północy goście ze względu NATO, że na 48 nieprawda i może z gęsi tłuszcz np. celem będzie nam lepiej służyć, więc kuchnia Polska jest taka jak ta ziemia, czyli po prostu wystarczy na to spojrzeć co tu rośnie co tu jest, że mamy kasie, że mamy soczewicę, że mamy ryby jeszcze jakiś powiedzmy jeziorne, a może z morskimi to w ogóle gorzej i inny i że mamy wspaniałe warzywa owoce mamy naprawdę wspaniały wspaniałe sady i wspaniałą uprawy wciąż jeszcze w dużym stopniu naturalne i innym tonem ziemia daje i po prostu należy tylko brać, a wydaje się, że też Regional ja, czyli targi żywności im w tradycyjnej ekologicznej ktoś właśnie bywają w Warszawie też pokazują że, że bardzo wiele coraz więcej osób też i chce korzystać z takich regionalnych produktów i chce też korzystać czy w taki sposób, że tego chce żyć, czyli przetwarzać te produkty uprawiać oferować innym znajdować nowe sposoby na inne np. narobili sera czy 3 mu, ale czy przetwarzanie produktów alkohol przetwory też korzystanie z dzikich roślin jest coraz bardziej powszechne wspomoże powszechne to złe słowo no na pewno popularne jakoś się robi i docenianie tego po prostu zeznał koło nas to to docenienie szczawiu pokrzywy jarzębiny Annie to wydaje się bardzo takim fajnym ciekawym trendem, który się naprawdę pojawia że, że sięgamy do tego co do tego korzenia do tej daty i naturalne do naturalnego otoczenia też powiedzieć czy my w swoją gotowość na implementować różnych wzorców europejskich to w naszym wypadku podaż podążamy dziś ścieżką kulturową, że nie wiem dosłownie nie znam bliżej, więc są dania kuchni rosyjskiej będą takie naturalne dla nas bardziej niż dania kuchni śródziemnomorskiej no na pewno tendencja taka, żeby jedzenie było lokalne i sezonowe jest bardzo wyraźnie zauważalna to, że pojawiają się targi lokalne, że pojawiają się MO, że pojawia się w ogóle tak na te wszystkie inicjatywy też zespoły solidarnie zakupy lokalny rolnik to wszystko co chce też ma przynieść właśnie ten produkt bezpośrednio od umów wytwórca producenta do do konsumenta to wydaje się być zauważalne tak samo jak i działki kodowanie na balkonie różne rzeczy także też świadomość Biblii ludzie są jakoś bardzo pragną być bliżej ziemi no bo to zrozumiałe do nas beton betonem w Szczytnie nakarmić żadnym sensie, więc jakaś taka tendencja, żeby mieć świadomość co rośnie, kiedy zakwita i że te pomidory przez cały rok to jest absurd po prostu jest w ogóle niepotrzebne jest z drugiej strony, ponieważ mamy globalny rynek, kto to może ponieść suszy wtedy, kiedy pan ma ochotę może pan jeść dowolną kuchnia może ponieść kuchnię meksykańską może pan robić w domu może pan zrobić w restauracji i często po prostu będzie z tego korzystać będziemy się będzie się po prostu cieszyć się tym, że takie możliwości są im stąd też z podróży produktów tak nie tylko przepraw co było też od tysiącleci, ale też ze świeżych ostryg tek na na drugi koniec z kontynentu, więc to jest kwestia naszego też mam poczucia takiej mocy tego, że nam się coś należy i że że człowiek po prostu ma mieć zgodnie z ja tak uważam, ale wiele osób tak myśli tak myślę po prostu też pomysł jest dziękuję panie bardzo tę rozmowę jesteśmy na zapleczu regionalizmów, czyli targów żywności m. in. ekologicznej regionalnej i państwo zapraszamy na niedzielny obiad taki swój mecz do funduszy i umysłu tak zapraszam państwa do tego, żeby się przede wszystkim cieszyć z tego, że jesteście państwo razem w tym pani Monika kucia, bo moim państwa gościem teraz informacja rady taka sama po nich Hanna Zielińska sztuka życia całej audycji wysłuchać w aplikacji mobilnej TOK FM oraz na stronie tokfm PL i Kosznik EU Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA