REKLAMA

Eko i bio na talerzu

OFF Czarek
Data emisji:
2017-05-04 11:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
36:44 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
zbliża ten okres Szanowni państwo, kiedy ruszymy na bazary, a już nie do warzywniaków i będziemy kupować różnego rodzaju warzywa i owoce te już z naszych sadów łąk lasów mieć coś w lasach rośnie no oczywiście są tacy, którzy będą poszukiwali produktów Eko albo bio, bo one podobno są lepsze, ale takie produkty łatwo znaleźć tylko czy to są prawdziwe Eco czy prawdziwe białe co to właściwie znaczy, bo co chwila znajdujemy coś z tym prosto od chłopa prosto z Rozwiń » farmy prosto z pola świeżo się nim kie prosto z drzewa Prostoz łąki na no właśnie, ale czym różni się bio od Eko lan i jakie warunki muszą spełniać producenci, żeby coś było prawdziwie obok prawdziwie Eco czy towar w ogóle ma jakiś sens na to pytanie mam nadzieję, iż jestem pewny, że zna odpowiedź dr hab. Ewelina Harman kierownik katedry żywności funkcjonalnej ekologicznej i towaroznawstwa szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego dzień dobry dzień dobry mąż to zdaje się bardzo popularne od pewnego czasu sprzedawać żywność, która ma być trochę lepsza, bo ekologiczna tylko co to znaczy ekologiczna jest żywność inna i jest to żywność produkowana wg specjalnych reguł, a rolnicy producenci, którzy decydują się na produkcję ekologiczną muszą spełnić bardzo restrykcyjne warunki, a zwycięzca zazwyczaj to są rano warunki na określone w ustawie o Europejskiej, czyli nie sam fakt napisania na opakowaniu bio czy Eko świadczy o tym, że jest to produkt ekologiczny przede wszystkim musimy być świadomymi konsumentami i patrzymy czy na opakowaniu jest certyfikat w i jest to bardzo ważna sprawa to jest unijna, ale unijny znak jest to Zielona flaga, a na zielonym tle listek z białych gwiazdek, ale nie sam graficzny znak jest tym najważniejszym elementem bowiem pod tym CERT pod tym listem znajduje się numer jednostki certyfikacyjne w i oprócz tego numeru certyfikatu wydanego przez tę jednostkę czy nazwa jednostki taryfikacyjnej numer numer mamy kilkanaście takich jednostek na terenie kraju i inspektorzy tych jednostek jeżdżą do gospodarst w do przedsiębiorstw ekologicznych i oni wydają zaświadczenie o tak ten gospodarz tak to przedsiębiorstwo czy też ten zakład produkcyjny spełnia warunki określone w ustawie i wtedy możemy dać mu numer certyfikatu, czyli logotyp czy listek, którego na zielonym tle kształt jest zbudowany z gwiazdek białych numer jednostki certyfikacyjne jej prezes opiekujący i numer certyfikatu dokładnie ich to bardzo często dane producenta importera bowiem nie może być takiej sytuacji i że jest to ktoś anonimowy, jeżeli ma jakiekolwiek podejrzenia, że coś może być nie tak z danym opakowaniem czy zdanym produktem opakowaniu ja szybciutko mógł zidentyfikować tego producenta czy importera którymi ten produkt oferuje czy to nie jest anonimowy jakiś produkt czy producent swoja panią o tym, że są inspektorzy, którzy jeżdżą do gospodarst w i sprawdzają, ale ilu jest i inspektorów jest gospodarstw i czy faktycznie uda się zweryfikować, że cały ten proces przebiega tak jak tego życzyłaby sobie ustawa z zasadą jest prosta większość producentów ekologicznych zarówno tych na etapie gospodarstwa, jaki tych przetwarzających żywność ekologiczną to są ludzie z idei, która robiący to żywność ekologiczną z idei poniosła za darmo, ale no i oni wiedzą w jaki sposób mają produkować ich nie boją się kontroli oni przyjmują tego inspektora jako taki całkowity element swojej produkcji swojego funkcjonowania i teraz mamy tzw. kontrole zapowiedziane, kiedy inspektor zapowiada, że będzie w danym gospodarstwie i będzie pobierał próbki do analiz, ale mamy też lotne kontrole niezapowiedziane i jeżeli w ciągu takich kontroli nagle się okaże, że w tych pobranych próbkach biologicznych czy to będzie pasza dla zwierząt czy to będą liście drzewa to będzie gleba do analizy inspektor znajdzie coś, czego nie wolno stosować to gospodarz czy producent dostaje ostrzeżenie, jeżeli po jakimś czasie znowu w trakcie lotnych kontroli i znowu się okaże, że jest coś nie tak certyfikat jest zabierany i wtedy gospodarstwo musi ponownie przechodzić okres przestawienia na produkcję ekologiczną, bo to nie jest tak, że ja nagle rano się budzę i stwierdzam od dziś jestem producentem ekologicznym i nagle dostaję olśnienia nie ja muszę to zgłosić, że do jednostki certyfikującej i w zależności od potrzeby przechodzę okres przestawienia, który trwa od kilku lat do kilkunastu lat w zależności, jaki był stan gospodarstwa, czyli jak chemia gospodarstwa rolnego była używana w przeszłości dobrze, ale produkty z logotypem bio czy Eko kosztują więcej, więc oczywiście pojawia się pokusa, żeby być może wkrótce pożre wyprodukowane w inny sposób także znakować dlatego jeszcze powrócą do mojego pytania ile gospodarst w ilu producentów ile kontroli lotów w roku ilu inspektorów, bo zapowiedziane kontrole Super można się przygotować niezapowiedziane, że nie można się go tam można żyć 1 na 5 lat ja ryzykuję niech żyje średnio w tygodniu dotąd nie jest kilka w ciągu roku ich nie zapowiedział każdego gospodarstwa każdego gospodarstwa to luty inspektor ma on jest bardzo dużo na nich polis nie podam liczby inspektorów, bo też ich nie znam, ale jest 11 jednostek certyfikujących, ale i tych inspektorów faktycznie jest ironii nic innego nie robią tylko jeżdżą między gospodarstwami i sprawdzają wszystko badają naprawdę jest to perfekcyjna współpraca między gospodarzem między producentem, a jednostką certyfikującą oczywiście istnieje pokusa oszustwa jak wszędzie wie tak jak pan wspomniał jest to żywność GM droższa, więc niestety tutaj te też zyski ekonomiczne no i są po raz jest to pokusa, żeby prawda podszywać się od producenta ekologicznego, ale no niestety to też podkopuje zaufanie do żywności ekologicznej, bo tak jak powiedziałam, jeżeli ktoś napisze na opakowaniu bio lub Eko ani nie będzie logotypu Europejskiego czy tego numeru certyfikatu czy numeru jednostki certyfikującej my od razu możemy to zgłosić do 1 z jednostek certyfikujących i wtedy taki producent jest bezlitośnie piętnowany ścigany za to, że właśnie podkopuje zaufanie do żywności ekologii tak to Gościbia 5 maja jednostki certyfikujące, czyli co chodzą alejek stoją z wielu z plakatami przywdziali mówią ty oszuście w dziale oznaczenie to po prostu się nagłaśnia wtedy MRI sama miałam do czynienia z takimi warzy w z takimi przypadkami, gdzie kupiłam herbatę w rodzinach opakowaniu było napisane Organik i to mieszanka właściwie, a owocowa i napisane było wyraźnie Organik nie było żadnych innych dodatkowych zaświadczeń, że jest to po herbatę ekologiczna no, więc dzwoni w pierwszej kolejności ustalamy, kto wypuścił na herbatę na rynek i dzwonię do UoR jednostki naczynie do jednostki tylko do tego producenta i się pytam, dlaczego na opakowaniu używać określenia Organik, której jest mało poniekąd zastrzeżone i kojarzy się z żywnością ekologiczną podczas gdy ta herbata została wyprodukowana w sposób konwencjonalny w pani w pierwszej chwili nie wiedziała co mi ma odpowiedzieć dopiero później powiedziała, że jej słowo Organik kojarzy się z porcją organiczną na 1 raz co było na kompletnie bzdurny wytłumaczeniem, ale jak za 2 miesiące poszłam do sklepu i kupiłam tę samą herbatę już słowa Organik nie było, czyli jednak mała interwencja spowodowała, że producent no mogę mogę powiedzieć opamiętał się i już nie próbował podszywać się pod żywność ekologiczną reżyserowi producenci, jeżeli zadzwoni do państwa dr hab. Ewelina hal one ze szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego lepiej zmieniać opakowania wraz z Bogiem może to mało potem mogą zaowocować konsekwencjami witamy pani zrobiła ma tylko mała, ponieważ mamy w szkole byłem zrobiła bardzo, że jakiś szum jakieś głośne powiedziała tak konkretnie firma wprowadza na rynek produkt, który nie jest produktem ekologicznym, a cena tej herbaty była o wiele wyższa niż takiej zwykłej mieszanki lektura jest konwencjonalna podobna sytuacja była w przypadku jaj to do jego Powróćmy po informacjach jaja po informacjach Szanowni państwo informacje o jedenastej 20 i daje wracamy po informacjach dr hab. Ewelina Harman kierownik katedry żywności funkcjonalnej ekologicznej i towaroznawstwa szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego z państwa moim gościem rodzajem żywności ekologicznej jak rozpoznać też co robić w przypadkach, kiedy mamy wątpliwości swoja pani przed informacjami o jajach z Turcji jajami była pewna firma nie zdradzę oczywiście nazwy, która w na początku swego funkcjonowania na naszym rynku wprowadziła opakowania z napisem bio bio przez JM długie jeszcze na tę literę c i odbył zielony emblemat listka, który o sobie nie do końca był informowany mógł się kojarzyć z tym europejskim logotypem żywności ekologicznej my oczywiście było dużymi literami napisane jaja wiejskie Nobiles zaczęłam oglądać opakowanie nic nie świadczyło, że jest to opakowanie od jaj ekologicznych otworzyłam opakowanie i jaja były zastępowane nr. 32, czyli klasyczne jaja od laury klatkowych no, więc pierwsze są telefony do producenta i zaczęła się rozmowa oczywiście nagrywana wiem, dlaczego państwo wprowadzają konsumenta w błąd, pisząc bio bio no, więc pani tutaj powiedziała, że jest dowolność oznakowania ja powiedziałam nie proszę pani, bo to kojarzy się z produkcją ekologiczną ze słowem bio i z zielonym listkiem no pani tutaj nie potrafiła mi do końca sprecyzować, dlaczego grafik PRL takie przyjął oznakowanie natomiast na moje pytanie, a co z określeniem jaja wiejskie, a więc pani stwierdziła prosto czy widziała pani kiedyś fermy kurze wmieście wiedziałam no jak powiedziano większość jest zlokalizowana poza granicami miasta ona mówi no właśnie 15 jaja są wiejskie i kolejna rzecz, która mnie zainteresowała rezolucja tej historii, ale zmienili opakowania bardzo szybko już nie piszą bio bio prawdopodobnie zostali za to ukarani, że wprowadzają konsumenta w błąd ja też to zgłosiłam 1 z jednostek certyfikujących i ta jednostka się zajęła tą sprawą po miesiącu opakowania wyglądały już zupełnie inaczej i podobna sytuacja była w przypadku też informowania konsumenta, że jaja są produkowane bez paszy zawierającej składniki GMO chciałam zobaczyć mówi do tej pani mówię proszę pani proszę mi pokazać ten certyfikat, że faktycznie pasza dla naszych kur nie zawiera GMO i tanimi powiedziała to nie jest certyfikat dla konsumenta jak łodzian, a dla kogo to jest certyfikat wewnętrzny dla producenta paszy jak wiele producenta paszy nie interesuje fakt, że umieszczać na opakowaniu oświadczenie, że jest to nasza wolna od GMO tak bardzo szybko ten ten certyfikat również wzdychał zapakowania nie wiem taką przygodę to było naprawdę wydaje mi się nieźle przemyślane Otóż była firma z tańcem jakaś potem oboje są pakowane takich wiadomości od człowieka mają tak natomiast niektóre firmy jeszcze tak jakoś tekturową czy papierową opaskę na to pana, żeby o coś tam podpisać więcej albo, żeby się umów my powiedzmy to od podatku nie otworzyło przed 8 Hans ta firma miała w swojej ofercie jaja ekologiczne, które podejrzewam były produkowane wg wszelkich zasad ransomware duchach i kosztowały jeszcze tylko pewnie nie było ich dużo na rynku, a oni stawiali na jaja Trójeczka czy też chów klatkowy i patrzy ekologiczne napisane wielkimi literami na pudełku tory sięgną one tym bardziej że cena była atrakcyjna, ale przekaż dzieciom oglądać coś po okazało się, że ten produkt, który wziąłem to były tam jaja zwyczajne trójki chów klatkowy z małymi literkami napisane natomiast też stałymi nie zapomni czytał z, jeżeli spakował się, że jaja spróbuj też tych z serii Eco ekologiczne i toffi rzuciła Borys to była reklama innego produktu na produkcie, który kupiłem chciałem kupić natomiast było tak zbudowane, że bez czytania i wydawało się, że właśnie sięgnął po jajka ekologiczne tak niestety producenci bardzo często stosują takie chwyty marketingowe jest bardzo nieuczciwe i bardzo podkopuje zaufanie do żywności ekologicznej zniechęca konsumenta bowiem, jeżeli ona odkryje poniekąd oszustwo to już za drugim razem albo nie kupi tego produktu albo będzie bardzo ono taki, iż źle nastawiony do firmy czy do generalnie żywności ekologicznej jak piętnuje potępiam takie zachowanie bowiem to jest bardzo nieuczciwe w stosunku do tych, które faktycznie zajmują się produkcją ekologiczną i wypuszczają na rynek produkty dobre jakościowo bowiem trzeba nadmienić jednak i surowce, czyli owoce warzywa i UE produkty ekologiczne są w wyższej jakości bowiem zawierają więcej związków bioaktywnych więcej witaminy i mniej zanieczyszczeń, czyli dostajemy żywność bezpieczną bez pestycydów i bez syntetycznych nawozów mineralnych i to oznacza, że 1 z takich jak łóżko możemy odetchnąć pełną piersią wdychając spaliny smok i t d . i t d. ale czynami to jabłuszko jest czyste jak pięknie powiedział kiedyś profesor u nas RM w trakcie obrony mnie doktoratu na temat jabłek powiedział tak, gdy doktorantka przedstawiła, że ta jatka ekologiczne były troszeczkę mniejsze i nominały ślady ran uszkodzeń dna skórce to pan profesor wstał i powiedział, jeżeli Robak je takie jabłko to ja też chętnie jabłko zjem, bo Robak wie co jest dobre i to poniekąd miał rację, ponieważ związki aktywne, które znajdują się w tych owocach ekologicznych po są naturalne związki, które rośliny wytwarzają, żeby bronić się przed chorobami i szkodnikami ale, a dla człowieka te związki mają bardzo ważne znaczenie prozdrowotne, bo to są antyoksydanty, które chronią nasz organizm przed stresem oxy tacy innym w związku z tym my i jedząc jabłka o wyższej zawartości związków przeci w utleniających dostarczamy je do organizmu i zapobiegamy rozwojowi infekcji innych chorób chronicznych, na które jesteśmy narażeni każdego dnia czystego co mówił profesor na obronie doktoratu wynika, że powinniśmy poszukiwać takich, które już są zjadane przez robaki w zaczyn nie chodzi o to, żeby zjadać bezpośrednie owoce z robakami właściwie znał z larwami owadów, bo tak się ładnie powinna określać tylko, że faktycznie owoce ze śladami żerowania ze śladami żerowania nie z owadami w środku no świadczą o tym, że te jabłka nie były chronione chemicznie zadajmy sobie pytanie co jest lepiej zjeść jabłko ze śladami żerowania owadów czy jabłko z chemią rolną w środku po te są smakuje na zdecydowanie nie ja powiem szczerze kiedyś kupiłam śliwki, bo widziała mnie gdzieś na stoisku przyszła straszna Ochota na śliwki Robaczewski nie właśnie takie śliwki konwencjonalne tych śliwek nie dało się zwieść one miały smak chemiczny metaliczny po prostu zjadła 2 i aż mi się zrobiło mi dobrze zawsze zastanawiałem się pani doktor, dlaczego mówiąc oczywiście, że to smak chemiczne albo co jest pewne chemii pościel ta chemia rozumiemy wybiórczo w nowo proszę zobaczyć przed nami stoi, iż szklanka z chemią trochę wodoru trochę tlenu, czyli H2O, czyli H2O smakuje chemicznie smakuje teatralnymi wodorem, jeżeli ktoś wie jak smakuje dla nich wodór oddychamy z chemią mamy na sobie chemie składamy się z pierwiastków chemicznych zgadza się no więc, dlaczego nasz strach przed wybraną chemią inaczej bowiem każdy pestycydy czy każdy związek chemiczny, który jest traktowany jako dodatek do żywności został przebadany i tutaj nie mam żadnych wątpliwości mamy ponad 1000 dodatków do żywności mamy ponad 6000 związków chemicznych, które stanowią te związki czynne pestycydów każdy z tych związków musi być przebadany pod względem toksyczności, gdy jest wprowadzany do użytku nowym, bo musi być bezpieczny i każdy z nich tak jak podkreślam uczciwie i jest bezpieczny, ale i tu się zaczyna to drobne, ale każdy z nich został przebadany indywidualnie natomiast, jeżeli my w żywności ARR w tych owocach tych warzywach konwencjonalnych dostarczamy po kilka-kilkanaście pozostałości pestycydów do tego spożywamy, a czy zażywane suplementy pierzemy różnego rodzaju lekarstwa jemy żywność z licznymi dodatkami UE, bo taka jest prawda to w naszym organizmie nagle pojawia się multum syntetycznych związków chemicznych one wchodzą ze sobą wre akcje są metabolizm chowane ale w jaki sposób to żaden Chemik nam tego nie powie im nikt nie weźmie odpowiedzialności mówiąc, że to jest bezpieczne, czyli mamy do czynienia z tzw . efektem koktajlu chemicznego oczywiście nasz organizm w toku ewolucji wytworzył silne mechanizmy, które sobie radzą, by to cywilizacja organizmu nasza wątroba cały czas stoi na straży nasze nerki filtrują wszystko jest w porządku, ale do pewnego momentu, kiedy nagle wydajność naszego systemu detoks cywilizacyjnego ulegnie albo zachwianiu albo zahamowaniu, iż zaczynają problemy to oni są problemy, które pojawiają się nagle te drobne zmiany zaczynają się od takich maleńkich symptomów, których my początkowo nie zauważamy, a to coś nas kłuje w żołądku, a to coś nas zakłuje w nerce trzustce drobniutkie zmiany, których my nie zauważam, ale w momencie, kiedy my będziemy cały czas iść tą żywnością nafaszerowaną chemią w domy będziemy te zmiany potęgować ich i w pewnym momencie nasz organizm powie stop ja już dłużej nie mogę i zaczynają się problemy z nowotworami problemy z innymi chorobami chronicznym mi i w tym momencie nagle otwierają nam się o 3 mówimy o mój Boże mojej rodzinie nikt nigdy nie chorował na nowotwory, a u mnie ten nowotwór się wziął, skąd no właśnie niestety ze złego sposobu odżywiania ze złej jakości żywności, a to chyba nie ma bezpośrednich dowodów na to aż do stawiam raczej z taką tezę zaprezentował to on nie ma dowodów powracanie z nich właśnie podział pani, że nikt nie został przebadany nic nie w Kolnie zostały przebadane efekty łączenia się różnych substancji ze sobą to my możemy tylko domniemać no tak, ale ale, dlaczego domniemywać, że ten nowotwór stąd, a nie jest czegoś innego możemy właśnie natomiast przepada nie zostało to, które zabrzmiały na ich jakość żywności ekologicznej jest zdecydowanie wyższa, a czy zna pani osoby, które jedzą osoby inaczej czy podpisać się do pytań to takie stwierdzenie, że osoby, które jedzą żywność ekologiczna nie nigdy nie zachorują na raka nie mogę, ale właśnie toi toi toi to Ano właśnie mnie rowerowe wodne i hałas no właśnie, ale z drugiej strony prewencja i świadomość wyższej jakości żywności dajemy gwarancję, że ja zrobię wszystko, żeby utrzymać swój organizm jak najlepszej kondycji, czyli ja chcę dostarczać do organizmu żywność czystą, czyli bezpieczną bez pozostałości pestycydów, a jednocześnie o podwyższonej wartości biologicznej i na to są dowody naukowe wrócimy do dowodów do żywności ekologicznej po informacjach Radia TOK FM dr hab. Ewelina Harman kierownik katedry żywności funkcjonalnej ekologicznej i towaroznawstwa szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego z państwa moim gościem informacje o 1140 wracamy po informacjach państwa moimi gośćmi dr hab. Ewelina Harman rozmawiamy o żywności ekologicznej różni się tego procesu nawozy sztuczne różnego rodzaju rzeczy do spryskiwania powstały po to, żeby ułatwić życie rolnikom, bo jeżeli ktoś ma duży sad czy dużą uprawę czegoś i produkuje smaczne warzywa owoce na to wszystkie robaki w mieście o tym, wiedzą czy ona się w okolicy nie jest zlatują się czy tam stołują się czy też zostają złożone i trans robią sobie imprezę oczywiście takie warzywa owoce trudno jest Empoli później sprzedać, bo właśnie są nadgryzione zjedzone czy cokolwiek pojawił się Davos trochę pożyć bardzo leży spryskać tym momencie to nie będzie takich zwierzaków z Jeżyc ty jesteś tym to też takich, więc wystarczy, że na końcu konsument sorry to umyjemy ciepłą wodą i już mamy takie same tak się owoce, ale właśnie, na którym nikt nie żerowały jest może jeszcze większy dorodny niższy atrakcyjniejszy wystarczy zmyć pozostałości koniec to nie do końca jest tak, ponieważ w gospodarstwie ekologicznym nie ma pojęcia szkodnik, że ze względu na 16 inspektorów mówi ze względu na to, że wszystkie organizmy, które żyją w gospodarstwie ekologicznym są organizmami, które mają znaczenie, a i populacje poszczególnych owadów są utrzymywane na relatywnie niższym na niskim poziomie, czyli zawsze będzie jakiś wróg naturalne którymi będzie utrzymywał te owady np. zjadające jabłka na niskim poziomie tych co, czyli nie ma problemu z ochroną i jednocześnie rolnik ekologiczny w 2, jakie owady żyją w jego sadzie n p . i w tym momencie on będzie robił wszystko, żeby zwiększyć tzw. bioróżnorodność, czyli będzie nawet zachęcał ptaki, żeby one przyszły i o osiedlił się w jego sadzie i wtedy nie ma problemu z gąsienicami nie ma problemu z gąsienicami nie mamy zobaczysz jabłek dla rodziny nie mamy jabłka, które w, których są dziurki pod gąsienice ach , i choć obie znaki, więc mam jeszcze więcej Ależ oczywiście, że nie nie zgadza się z takim ataki uwielbiają niektóre gąsienice i zazwyczaj, zjadając gąsienice, zanim gąsienice wgryzają się w owoce w związku co ciekawe są inne tzw. biologiczne metody ochrony, kiedy my wykorzystujemy naturalne mechanizmy, jeżeli wiemy, kiedy samica będzie składała jaja stosowane są pułapki feromonów i wtedy wyłapuje się samice nie ma samic nie ma złożonych jaj niema następnego pokolenia to co pozwala ekologiczna uprawa skoro ingerujemy w Eko system my, ale utrzymujemy poszczególne populacje nad takim poziomie, żeby one nie przeszkadzały w danym w uzyskaniu plon pracy zeszła się z gatunkowe, bo znowu to samo to samo mówią niektórzy ministrowie trzeba wybić tyle zwierząt, żeby utrzymać tak, żeby ludzie mogli chodzić po lesie no ale ten rolnik też uprawia jabłka, żeby uzyskać później zysk z tych jabłek no tak dokładnie, a tak no, więc może was sobie życzenia dla zysku no ale powiedzmy tak czy ironiczne moją, żeby być Eko w naszych oczach ingeruje w ekosystem, niszcząc on reguluje ten ekosystem no i dlatego ja ani po i dlatego gospodarstwa ekologiczne jest częścią ekosystemu Nocoń nie jest jest jest bowiem np. gospodarstwo konwencjonalne tez monokultura my wchodzimy do takiego gospodarstwa i widzimy zazwyczaj 2 ewentualnie 3 gatunki uprawiane, a gospodarstwo ekologiczne to jest 101520 gatunków różnych roślin uprawianych na zdecydowanie mniejszej powierzchni i to wszystko funkcjonuje w zależności od siebie i teraz, jeżeli my przyjedziemy z chemią rolną do gospodarstwa i wydajemy np. wszystkie owady, bo spryskane to nagle ptaki przestają mieć pożywienie, jeżeli tak nam uciekną pojawi się inny gatunek rozmnożyć nam się inny owad i następuje zachwianie równowagi biologicznej no właśnie on w gospodarstwie ekologicznym tego nie ma, a właśnie przez rok po pożarze jest mniej, jeżeli ktoś stosuje płaskiej salomonowe i nie pojawi się kolejne pokolenie jakiegoś gatunku czy kilku gatunków Noto to nie zostaje bez znaczenia dla tego ekosystemu, ale to nigdy nie jest, że usunięcie danego organu został mąż się je po stronie tego samego tylko pod innym pod sztandarem jest utrzymywanie danej populacji na względnie niskim poziomie także i o VAT, a co to znaczy, że Nowak Nikola z ręcznikiem nie i o VAT będzie miał co jeszcze w danym gospodarstwie i PL producent, czyli rolnik również uzyskała plon satysfakcjonujący no ale Turowa będzie miał też ten, który w, który zjada dzierżawiła ziemię, a oleju zjada nam marchew, które zjada nam kapustę jest to może to takie czasami trudno mam wrażenie, że idol rolnik konwencjonalny z tego co pani mówi wynika, że i rolnik konwencjonalny tzw. rolnik ekologiczny ingeruje w ekosystem tylko udajemy, że potępiamy narzędzia tego pierwszego, a nie przeszkadzają nam narzędzia tego drugiego to nie jest do końca tak, bo tutaj stosujemy naturalne metody naturalne czyli jakie ich forma nowe nowoczesne wziętego w naturze oprócz 3 takich kielichów kwiatów no ale istnieją, ale istnieją i ograniczanie populacji jest jak najbardziej na miejscu daleko, ale zaznaczali, że nawozy te są naturalne, dlatego że istnieją trucizny w naturze, a więc to, że rolnik używa trucizny, która też występuje w naturze tego, że większą skalę itp, ale metabolizm roślin PRL wygląda zupełnie inaczej, gdy mają do dyspozycji nawozy mineralne rozpuszczalne w wodzie, a inaczej, gdy ta roślina musi pobrać pierwiastki makro i mikroelementy z obornika kompostu, który rozkłada się w glebie i na tym też bazuje rolnictwo ekologiczne zupełnie inaczej rośliny wykorzystują składniki mineralne z nawozów takich syntetycznych, a inaczej, gdy mają je podane w postaci organicznej i to ja nazywam efektem nagonki, ponieważ nawozy mineralne rozpuszczają się woli, żeby roślina mogła pobrać muszą one rozpuścić się w wodzie tej gleby i inna nagle, gdy rolnik zastosuje nawozy mineralne roślina zaczyna szybko szybko pobierać co pobiera wodę plus składniki mineralne w i jej tkanki robią się większe bowiem ta woda wnika dorośli w efekcie np. gromadzi się w jabłkach pomidorach czy ogórkach mamy piękne dorodne duże owoce czy wasze natomiast w rolnictwie ekologicznym ta roślina musi walczyć ona musi pobrać, owszem, z kompleksu glebowego też rozpuszczony w wodzie, ale znacznie mniejszej ilości wody, czyli też niektórzy mówią, że rośliny ekologiczne są zestresowane, ale to nie jest dobre słowo, ponieważ zestresowany nam się kojarzyć z kimś takim gorszym, a tutaj roślina jest inaczej powiem zahartowana bardziej do cięższych warunków rolnictwa ekologicznego Tychy i uzyskujemy w ten sposób rośliny mniejsze o mniejszych owocach i to co jest ewidentnie dowiedzione naukowo, że pylon z rolnictwa ekologicznego jest mniejszy pija się zgodzę, ale zawierają owoce warzywa więcej suchej masy, czyli jest bardziej esencją banalny, czyli tutaj konsument w rolnictwie konwencjonalnym płaci za co za wodę i ja się zawsze śmieje, że kupując konwencjonalne jabłka pomidory ogórki konsument płaci za wodę i jest najdroższa woda, za jaką musi zapłacić no ale płaci mniej, ale musi ich więcej, bo wzrost rezer w, bo efekt sytości po zjedzeniu czegoś roszczeń danego uzyskujemy później niż jak zjemy coś bardziej esencją na alokację wiedząc pani ukochane pomidory ekologiczne lub mniej tak płacimy za wodę, ale mnie tej wody jest w rolnictwie raczej z pomidora i ekologicznych, a w suchej masie znajdują się wszystkie rozpuszczone biokomponenty ma tyle samo ile my wodą przecież, ale oczywiście się zgodnie z tym zwrot akcji zawory 90 % wody w naszym organizmie zgadza się natomiast ja zdecydowanie wolę jeść suchą masę jak pańskie wrażenia, że to jest takie przenoszenie filozofii na przyrodę, bo proszę zobaczyć swoją panią Mono kulturze powiedzmy w gospodarstwie standardowym czy nieekologiczne, którą uprawia dla mnie 123 gatunki w tym wielokulturowym, który ma więcej, bo tak tylko, że to jest założenie, że w naturze ta wielokulturowość jest normą, a nie monokultura gość, a jeżeli spojrzymy na naturę to robić to zależy, gdzie jakiś gatunek zwierząt czy roślin zdobędzie przewagę to zabiera całą cały teren oczywiście za chwilę za to zapłaci, bo np. tym udział żywności no ale tak działa naturalna, które są okrutna, ale nie ma celu istnienia tak, jeżeli jakiś gatunek za bardzo się rozprzestrzeni na to za chwilę zginie przyjdzie nowy przyjdzie kolejny będą przychodziły kolejne tak to działa, a tworzymy taką filozofię, że równowaga balans ze ten to jest coś cennego w naturze, a natura siedzi się z nas śmieje nie to nie jest tak żona śmieje się bowiem tak jak pan powiedział 1 gatunek opanuje dane środowisko i w tym momencie niszczy inne, ale za jakiś czas pojawią się następne, czyli znowu mamy co ta różnorodność natomiast w gospodarstwie ekologicznym myje utrzymujemy 4 czy 510 tych gatunków na względnie takim poziomie są one nie mając tzw. masowych po ja w, w którym nie doprowadza do sytuacji krytycznej, że 1 populacja nam wzrasta, a reszta rangi nie tylko utrzymujemy tych 10 populacji nad takim poziomie, że one sobie funkcjonują w 1 obok dróg ale dlaczego ten gatunek ma decydować czy ich, dlaczego Homo sapiens ma decydować o tym, ludność branży to duże, że to rolnictwo Eko to jest jakaś sekta to jest filozofia no właśnie z tych gier nie jest tak, aby filozofia życia, że j w. technologia gatunek, który strasznie gatunkowe gospodynie ja będę decydował ile jakich gatunków na tym terenie będzie, bo ja uważam, że tak jest dobrze, ale to jest to jest filozoficzne podejście odrzuceniem jako Och nie mogło do tego co doprowadziło absolutnie nie zgadzam się z tym, ponieważ cała filozofia rolnictwa ekologicznego polega na tym, żeby wzbogacać natury, żeby chronić, ale może wzbogacać mówiąc ja będę decydował, jaka to ma być natura a dlaczego np. natura sobie po rodzicach marchwią Kamaza nie decydować a dlaczego ja sam decydować za nią Nawoja i Alojzy Świderek jest częścią albo nie jestem tym naczelnym ale dlaczego to tak powiedział no bo ja funkcjonuję na tym na tym terenie, ale ona też Look on ona jak przyjdzie Wilk to co powiemy jak przyjdzie i t d . ja jestem za równością gatunkową głęboka ekologia no dobrze to, jeżeli tak, by było to niestety nie znajdzie miejsca na kolana na tym terenie to musimy się przenieść na inny temat dokładnie ma tam co będzie ono kultura i co natura sobie poradzi proszę mi wierzyć no tak nie było nas był las nie będzie nas będzie las albo ustnie albo pustynia w zależności od tego jak zdegraduje my te środowiska w środowisku są porady Thomas Bach, lecz nie będzie stać bardzo modnym gatunkiem, żeby proszę zobaczyć, by mają ze ścianami miliardy lat za nami ponad 3 miliardy lat dają sobie doskonale radę od dzisiaj nie jem owoców i warzyw FOT hektarze także bardzo pani dziękuję za tę rozmowę, bo wreszcie wiem, o co chodzi o dr hab. Ewelina Harman kierownik katedry żywności funkcjonalnej ekologicznej towaroznawstwa szkoły głównej gospodarstwa wiejskiego, bo państwo Mn gość dziękuję serdecznie informacji Radia TOK FM już za chwilę o godzinie dwunastej dzisiejszy program przygotował Paweł Ziętara, a zrealizował Adam Szurek z Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast - bez reklam. Słuchaj wygodniej w naszej aplikacji mobilnej z pakietem "Aplikacja i WWW"

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA