REKLAMA

Czy jedzenie mięsa to nałóg? Marta Zaraska, autorka książki "Mięsoholicy 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka" w rozmowie z Karoliną Głowacką (powtórka)

Weekendowy Poranek Radia TOK FM
Data emisji:
2017-05-01 08:00
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
26:12 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
weekendowy poranny w radiu TOK FM 1 z najpopularniejszych argumentów takich niekończących się dyskusjach między wegetarian nami osobami, które mięso jedzą jest taki człowiek od zawsze jadł mięso to jest dla nas naturalne tymczasem w książce mięso chojniccy wyczytałam, że w takiej oto n p . Japonii, owszem, my jada się mięso jest wynalazek stosunkowo nowe cytuje średniowiecznej Japonii Włoch praktycznie krajem wegetarian natomiast jak to wygląda nerw ostatnich latach Rozwiń » jeszcze w 1939 roku przeciętny Japończyk zjada zaledwie 3 g mięsa dziennie to oczywiście średnia roczna dzienne spożycie mięsa typowego Yamada Taro ASO japoński odpowiednik Jana Kowalskiego wynosi obecnie prawie 150 g, a jego ulubionym źródłem zwierzęcego białka jest wieprzowina nie zaś tuńczyk wchodzący w skład gminy słusznie jeśli chodzi o Indie np. to on w indyjskich miastach spożycie drobiu zwiększy się do 2030 roku od 1277 % w porównaniu z rokiem 2 jak to interpretować co to mówi o ogólną ludzkich preferencjach kryje jedzenia owych o powodach intensywnego jedzenia mięsa i przyszłości tego zwyczaju opowie państwu po moim przy długim wstępie teraz w TOK FM w sobotnim poranku autorka książki Mięsoholicy pani Marta Zaraska dzień dobry dzień dobry pani Marty jest dziennikarką naukową, publikując są w Polsce m. in. w polityce w kursie na za granicą, gdzie też mieszka w Scientific American czy ne w scientist co się dzieje w Azji zassać no Azja zakochuje się w mieście można powiedzieć nawet, że nawet w Indiach nazywają to różową rewolucję, czyli takim ogromnym apetytem na mięso, którzy w, którym ludzie tam czegoś dorobili innym jest to sprawa dosyć nowa w tej pani mówiła właściwie 1 z ostatnich kilku dekad i to konsumpcja idzie tak niebotycznie w górę, że jeżeli jest nudno, a w zastanawiające dla naukowców willi dla dla ludzi na Zachodzie tak samo, którzy jak wybieg widzimy te liczby ton to one wyglądać sam jak w błąd w druku ekranik widziałam w 1200 % do hipoteki to widzi napisane co się wydaje to się po prostu pomylił, bo to jest niemożliwe żeby, żeby coś szło tak niesamowicie w górę dla mnie najbardziej szokującą daną, którą znalazłem było to, że rzeź Indian czy ten kraj świętych krów, które wszędzie chodzą po ulicach też, że to jest drugi największy na świecie eksporter wołowiny, czyli my, czyli rok cóż za hipokryzję mogła, więc z 1 strony święta krowa drugie co najmniej drugi największy po Brazylii eksporter wołowiny, ale to teczek w Polsce konie są przecież ty wy wiadomo kaszanka Piłsudskiego ułani tak dalej tego się nie jada, a eksportujemy przecież jeszcze żywe często konie, więc co się tak zdarza jedno, ale skąd ten zachwyt w takim razie taki szał można, by powiedzieć oczywiście jak to zwykle bywa przecież nie zbieram natomiast, że jedno z takich głównych rzeczy, które się tam, gdzie Jon to jest stołem wpły w Zachodu kiedyś dawno dawno temu, kiedy świat jeszcze nie był globalny każda kultura patrzyła no i nagle na siebie tak była zamknięta w swoim kręgu natomiast teraz, kiedy świat jest globalne, jakby cel kulturę patrzą na siebie nawzajem i tak jak kiedyś w Indiach ludzie patrzyli na arystokrację, jakby na coś do czego aspirowali taras Gracja w Indiach była zwykle wegetariańska to ludzie aspirować do tego, żeby być tacy jak oni, czyli być też na diecie wegetariańskiej to było coś takiego wyznaczonego dokładnie wyznacznik statusu natomiast teraz wyznacznikiem statusu stał się zachód jak rozmawiałam w Indiach właśnie z wieloma młodymi ludźmi pracownikami korporacji tamtejszymi, ale i to dla nich właśnie jedzenie mięsa to taki statut tegoż sieciowe dorobił taki zachodni taki światowy źle, że się mniej mięsa no to tak trochę jak taki inną wrażliwość widać jak wyminąć się zacofany trochę, że prawdziwy taki człowiek światowym to tak jak Amerykanie czy Europejczycy no to, choć nas czeka na burgery chodzi i to jest właśnie tak dla nich symbol tego dorobienia się podobne rzeczy dzieją się w Chinach, ale on będzie dla nich vel Basi tt Truck burgery od tamtej sesji jest np. takim ogromnym sukcesem, a dla nich teren ten symbol Zachodu już, pomijając to może n p . w kulturze azjatyckiej, zwłaszcza w Chinach ogromne w tą sprawą jest porównywanie się z innymi, ale i ogólnie to co je dyktą kupił droższy daniem restauracji tak dalej i takich restauracji jak McDonalds czy KFC, a one dają wszystkim takie taką złudzeń bycie na tym samym poziomie i zrównania społeczne, a także to jest cała symbolika tej kultury zachodniej aż takiej równości i indywidualizmu, a ja się to po prostu zakochali, ale skoro n p . takich Indiach spożycie drobiu może wzrosnąć o ponad 1000 % to też mnie świadczy o tym jak niskie ono musiało wcześniej być wracam do tego, czego zacząć od tych w tych dyskusjach między właśnie między żartami tak to ujmijmy osobami, które mięsa nie jedzą mięso rzeźnicy osoby, które mięso spożywają mówią przecież to jest dla nas naturalny człowiek zawsze to mięso jadł tymczasem z tego co pani mówi okazuje się, że was wcale nie było to takie popularne pytanie moje starsze niż właśnie jak się pani do tej tezy odnosi jak to było z tym, że oto człowiek od zawsze jadł mięso i to niemalże go ukształtowało jako każdego inteligentnego Homo sapiens, a przede wszystkim pytanie co też znaczy od zawsze tak żenującym momencie naszej ewolucji zaczynamy mówić, a to on zawsze no bo przez zbyt wiele milionów lat nasi przodkowie byli poganami żywi się tam owocami nawet żywi się Korony drzew ach, takimi smakołykami są, ale dopiero dziś jak i 2 ,51 000 000 lat temu zaczęliśmy jeść mięsa i rzeczywiście to co pani, mówi że mięso sprawiło, że staliśmy się w pewnym sensie ludźmi w ale to jest coś, z czym większy naukowcy się zgadza, że mięso było wyjątkowym pożywienie dla naszych przodków czynsz czy przypadkiem nie chodziło bardziej obróbka termiczna może to to powoduje, że więcej kalorii dochodzi do murarz rzeczywiście mięso, kiedy jest gotowany jest jeszcze bardziej pożywne dla nas, ale oczywiście w dalszej obróbki termicznej nauczyliśmy się dopiero nieco później na samym początku jedliśmy mięso tak jak było czy na surowo często zgniłe, bo od ryzyka Barlinka byliśmy pewni, że sami je zresztą co ciekawe, ponieważ ludzie nie jesteśmy nie jesteśmy prawdziwymi nie są żartami tym sensie biologicznym takim jak n p . z dna np. z Lwy czy koty, które są właściwymi między rzeczami jesteśmy wszystko żartami te szczury karaluchy zresztą nie jesteśmy też firmy typowymi roślinożercami, ponieważ możemy sprawić miast czy też nie wszystko, że sami, ale i nasze szczęki i nasze zęby nie pozwalają nam na to, żeby jeść surowe mięso w ten sposób jedzą je prawdziwie zażarty brakuje nam zębów tzw. łamaczy, które są właściwymi zębami mięsożerców nie są nikłe bynajmniej w UE i jeżeli bywa np. pani Hel albo ja, ale znalazł byśmy sobie karp zdechł zebry są one nie to my byśmy miały duży problem, żeby ją zjeść, dlatego że papież nareszcie aż tak nie otwiera, żeby ją ugryźć nie mamy na tyle mocnych mięśni szczęki ani zębów, żeby po prostu wziąć taki kawał surowego mięsa i jego zwyczajny Delhi kroku jesteśmy w no tak jest to jakby BIK są takie zwierzęta jak my właśnie choćby też, które my nie jesteśmy tego w stanie zjeść, chyba że jest lekko nadgniłe, jeżeli miasto jest nad Gniła to Hahn dokładnie styczność to wtedy może zrobię to wtedy staje się mięciutkie i możemy zjeść tak niestety nasi przodkowie się odżywiali Węgrzy też być bardzo, ale to Lech takich osób co jest są też takie umowy co tak to mięso powinno być nad nim dopiero później z czasem nauczyliśmy się jeszcze ze mną działacze nauczyliśmy się jak robić ogień po prostu zaczęliśmy jeść mięso pieczone znad ogniska, a w czasach historycznych właśnie średniowieczna w w Europie np. jeśli chodzi o biedniejsze, czyli dużo bardziej liczne warstwy społeczne one do Japonii, które pani pisze, że była wegetariańska to znaczy jedno wychodzi na to, że to nie jest znowu tak, że zawsze ten człowiek bez przerwy to mięso wcina czy prawda jest taka, że większość ludzi w społeczeństwach europejskich Wasil myśmy wszyscy byli praktycznie wegetarianami z wyjątkiem arystokracji, ale taki przeciętny Polak średniowieczny czy przeciętny Anglik czy Francuz to nie jest niesamowicie mało mięsa to są to są minimalne ilości liczby jestem przekonana, że niektórzy tego nie zagrać nigdy nie jedni, dlatego że było tak ciężko dostępne było go po prostu niezmiernie mało stąd daleko wpadł w przeszłość trzeba patrzeć w gdy jeszcze na początku dwudziestego wieku w Polsce nie zasiadł nie wiem naprawdę bardzo bardzo niewiele, ale rynki i zresztą to jest 1 z powodów, dla którego nie są też tak kochamy, dlatego że ludzka psychika psychika działa w ten sposób, że jeżeli coś jest trudno dostępne i rzadko dostępne, tym bardziej tego pożądane jest to zasada rzadkości można przetłumaczyć Roberta Chielliniego to tak samo się być aktywna promocja jak pani idzie do sklepu vis, a ostatnie sztuki, bo zostały tylko 3 zostało tylko -li tylko dzisiaj już jutro nie będzie to wtedy nasza in dlatego, robiąc to specjalizacja ma od marketingu, dlatego że wiedzą, że wtedy my tego bardziej pożądane, a ta zasada działa współcześnie, gdzie produkcja przemysłowa dostarczano olbrzymiej ilości mięsa działa, dlatego że się po prostu zakorzeniło w naszej kulturze kultura psychika zmienia się bardzo powoli, owszem, ma pani rację, jeżeli to będzie tak trwały tam jeszcze pokoleń może w końcu się zmieni, ale niestety bramy ludzie zmieniamy się dosyć powoli się nie tylko nasze geny i nasza biologia równe również nasza kultura ponieważ, jakby z pokolenia np. pokoleniem na różne metody, ale przekop przekazujemy sobie tą miłość do mięsa również nawet taki sposób jak w mleku matki 3 czy przez to co jedzą kobiety w ciąży, ponieważ te smaki przenikają do wód płodowych i to na badania wykazują, że to co jedzą kobiety w ciąży płód smakuje to i uczy się tych smaków uczy się lubić te same smaki co mama, więc są już nawet w ten sposób właśnie uczymy kolejne pokolenia kocha jeść mięsa studies pani Marta Zaraska autorka książki Mięsoholicy za chwilę skrót informacji po nim wrócimy porozmawiamy m. in . o gatunkowi zimie mam namyśli to, że jakoś nie przeszkadza nam to, że jedne zwierzęta jemy, a z innymi siedzimy na kanapie też w Korei Południowej sprawę doprowadzono do tego stopnia, że 1 w sezonie zjadają z innymi faktycznie się przyjaźnią jak to się mieści w głowach to w skrócie informacji i Karolina Głowacka to jest radio TOK FM sobotni poranek studies autorka książki Mięsoholicy 2 ,51 000 000 lat mięsożerne, czyli obsesji człowieka pani Marta Zaraska dziennikarka naukowa dzień dobry jeszcze raz dzień dobry i są wegetarianie w skali światowej zdecydowaną mniejszością to na pewno, zwłaszcza jeżeli weźmiemy pod uwagę wegetarian który, którzy rzeczywiście tego mięsa nic albo jest wiele badań, które wykazują, że 1 drogą idą deklaracje, a inne fakty n p . w kilku badaniach wyszło, że około 60 % wegetarian mutacja takich osób, które deklarują się jako wegetarianie w ciągu ostatnich 24 godzin przed badaniem jadł mięso tłumaczy szef specyficzny faktyczna ambicje i fakty lgną czasami się zmieniają jednak, ale czy to są zawsze osoby o VAT to pani Anny w książce steki rewanż właśnie wkroczyła pani do restauracji, w której były tylko produkty roślinne i winno klienci nie wyglądali tam jakby to zabrzmiało z nastroju typowych wegetarian czy wegan to znaczy kto to stereotypowe wegetarianin i nie ograniczy wegan Ka kim są ci ludzie tak w szerszym poziomie to mówiąc wprost czy to zawsze są osoby mocno lewicowe z tunelem w uszach tatuażami z odżywkami no rzeczywiście często nie to wygnie się, że jest to zaskakujące czasami wyobrażamy sobie ten sposób na pewno jest spora grupa wegetarian, którzy tak wyglądają może jest bardziej wokalna grupa natomiast niewątpliwie wegetarianie weganie biorą się ze wszystkich, by wszystkich części społeczeństwa jednak w niektórych krajach takich jak umiem to test to stereotypy są już zupełnie innej zupełnie odrzucona nam na głowę mięso Choice to one tytuł sugeruje, jakbyśmy byli, jaką ludzkość właśnie uzależnienie od mięsa to znaczy co tutaj uzależnia no to jest bardzo trudne pytanie, które zajęło mi napisanie całej bardzo grube książki Zofii odpowiedzieć powodowi z bardzo wiele niektóre są czysto fizjologiczne biologicznymi, które są kulturowe psychologiczne czasami nawet w związku zrealizowane z religią czy z działalnością przemysłu mięsnego i tego jak i niezależna to, żeby nie stać ich dochodów także tych pogo powodów jest naprawdę niezmiernie wiele na pewno nic istotną sprawą to jest też torze ewoluować w ten sposób, żeby nasze kubki smakowe szukały pewnych smaków, które są w mieście wcześniej mówiłyśmy o tym, że umami zdaje się jest dokładnie jest smak umami jest to od po japońsku znaczy to Super Super Tischner był takim dosłownym tłumaczeniu jest to piąty z podstawowych smaków, ale i jest to coś co wg naukowców sugeruje obecność Białek w pokarmie i w bardzo mocno reagujemy na ten smak dlatego właśnie na łączną znają go pysznym, ale i mięso zawiera tego smaku wyjątkowo dużo, zwłaszcza mięso, który jest celem n p . bardzo długo gotowane czworga cielęcina w sosie to ma bardzo dużo tego łomami albo albo np. mięsa, a właściwie wędlinę, które są takie jak np. Pepe Roni albo coś takiego to co zawiera bardzo dużo właśnie tego smaku smaku umami córek dla naszych kubków smakowych, ale jest jeszcze mieć wyjątkowe to właśnie sygnalizuje, że tak jak proteiny to białko tam jest ich i pożądane tego, bo dla naszych przodków było nieistotne jest niezmiernie ważnym, żeby tego białka, żeby wiedzieć to białko znaleźć tak samo jak nasze kubki smakowe reagują na smak słodki np. ponieważ na rynku było to ważne dla naszych przodków, żeby znaleźć rzeczy, które miały dużo kalorii, a oczywiście smak słodki zwykle z PSL zwykle oznacza, że dana pożywienie zawiera dużo kalorii i w przypadku mięsa to jest smak gorzki smak czy jakby tekstura tłuszczu, która też sygnalizuje, że dany pokarm ma dużo kalorii Moskwę, jeżeli się rozwija to będzie lepiej właśnie przeżyje dnia na dzień, a jednocześnie teczek pani mówiła przed skrótem informacji nasza budowa szczególnie tutaj szczęki żuchwę nie jest dostosowana do takiego jedzenia mięsa można wypowiedzieć, a huk znalezionego gdzieś po prostu inny na sawannie i z drugiej strony mówi pani o tym, że lubimy ten smak, ale przecież mięsnym szkodzi współczesne w takich ilościach tylko, żebyśmy byli do tego nie do końca dostosowań no bo właśnie to jest kwestia tego do czego jesteśmy dostosowań do samych z tym cukrem tak szukamy cukru, bo jest dla nas był dobry dla naszych przodków, żeby przetrwać z dnia na dzień, jeżeli w jeszcze taką osobą była taką osobą, która żyła sobie powiedzmy 2  000 000 lat temu na afrykańskiej sawannie w to problemy nikt takim codziennym było to, żeby znaleźć wystarczająco jedzenia, żeby przeżyć, tak więc wszystko co było słodkiego wtedy oczywiście nie było ciastek tylko były jak i słodkie banany czy jakieś inne słodkie ważne kalorie na wagę z dokładnie każda korekta na wagę złota i to samo było z mięsa mięso było Super, dlatego że było naładowane kaloriami naładowane białkiem miało dużo witamin, a wybór produktów to, że nasi przodkowie mieli był bardzo ograniczone ani w Manili właśnie trawy liści owoce się trochę miodu w niektórych sezonach, ale byli naprawdę ograniczeni w ten sam jest, a z drugiej strony oni naprawdę się nie przejmowali tym czy oni po pięćdziesiątce będą mieli cukrzyca bo, choć większość z nich do tej 50 i po prostu nie używała a nawet gdyby to co naprawdę mieli większe problemy niż cukrzyca 3 czy zawał serca 9 Sówka tak natomiast dla nas, kiedy ten to budowanie z dnia na dzień dla większości w samych ludzi na Zachodzie nie jest problemem w tym momencie to, że będziemy mieć cukrzycę Fed zaczyna być ważnymi chcemy żyć do tego w wieku 8090 lat dobrym zdrowiu także to jak by zmieniły się nasze priorytety zmieniła się to, czego samo życia, a z drugiej strony zresztą mięso jest inny, dlatego że miasto, które jedli nasi przodkowie nie tylko nie miał tych wszystkich antybiotyków hormonów i t d. ale przez to, że to było mięso dzikich zwierząt właśnie żyjących na sawannie, gdzie często te zwierzęta jak ubogą dietę ono miało zupełnie inne profile tłuszcze miały dużo więcej tłuszczy nienasyconych czy ty tzw. dobrych, a dużo mniej tłuszczy nasyconych po tych, które są właśnie złe dla serca w przeciwieństwie do tego co my jemy takie typowe mięso do supermarketu dzisiaj umowę z kluczem do tego winnica zapowiedział przed skrót informacji mianowicie o gatunkowi zimie to znaczy panie o tym pisze w swojej książce dość obszernie, że np. właśnie z psami się przyjaźnimy świnie zjadamy to zjadanie co tam mniejszy problem tylko raczej to, że są trzymane często w fatalnych warunkach one są bardzo inteligentnymi zwierzętami np. prawdopodobnie nawet bardziej niż 3 psy w inny z kolei właśnie to jest fascynujące, że dla Europejczyków zjedzenie statystyki sztabu zupełne i naprawdę z dużym zdziwieniem przeczytała pani książce, że w Korei Południowej potrafią mieć właśnie jednocześnie psy, z którymi się przyjaźnią i wcinają je na talerzu jak to obiekty działają jak działa to tabu jedzenia konkretnych gatunków w różnych państwach co ciekawe nie tylko w tej kolejny, że władze również niektóre plemiona Ameryce północnej też mają takie psy, które jedzą psy którymi się przyjaźnią z, a znowu n p . w Indonezji mają są chronione, które mają tak traktują tak świnie mają świnie, które jedzą i świnie, które są częścią rodziny do tego stopnia, że kobiety nawet karmi piersią w co potem zjadają Antoni to są inne Aldo Rosso mają taki śnieg zadania Health Care jak i się grunt, że rzeczywiście z Malty tabu jest mnóstwo mięsa jest mięso jest pokarmem, który jest otoczony największą ilością zakazu religijne przecież stale religijnych kulturowych i t d. ale i jest to wszystko kwestia czysto kulturowa nie ma niczego takiego w mięsie, dlaczego akurat to to społeczeństwo jest to atak na inne coś innego to wszystko jest czysto kulturowe w n p . są plemiona w Afryce, które zakazują jedzenia drobiu albo są ponadto zakaz jedzenia ryb także to wszystko sprawa tego dziś, kto urodził, ale z tym w jaki sposób one na powstały te zakazy to często n p . dlatego że, w jakich powodów ekonomicznych inni sporo antropologów uważa, że w Indiach zakaz jedzenia wołowiny wziął się stąd, że drzewa te wały były bardziej wartościowe żywe niż na talerzu, dlatego że oni widzieli swoje lasy i potrzebowali na odchodów tych wałów do opału np. potrzebowali ich siły roboczej nie mieli koni także to wszystko powstaje właśnie przez historię często też zakaz taki powstają, żeby odróżniać jedno pranie z innego znaczy my jesteśmy lepsi od nich, bo oni są okropnie, bo oni jedzą kurczaki ominiemy kurczaków zagonić barbarzyńcy dokładnie on także to taki zakaz jest osobą w Afryce bardzo czasu to widać właśnie, że to premie jeśli magika to nie jest anty coś taniej niż wszyscy nie lubią z tego powodu, że oni jedzą to łamanie w i to często n p . bardzo ciekawy jest tabu jedzenia mięsa końskiego, które w dziewiętnastym wieku tego PiS jest mniejszość za to by widać jak ono powstawało i jakie zostało, że n p . we Francji jedzenie Koniny jest okay, a w wielkiej Brytanii nie i to wszystko się wzięło w jak świadomych akcji elit we Francji dziewiętnastym wieku, którzy zmienili to tabu i przez co Francuzi zaczęli jeść mięso znowu Anglicy one one i tak nie przeszło inni próbowali zrobić dokładnie to samo, ale również z powodu bardzo złych kucharzy, którzy z jak schrzanić robotę kilka wielokrotnie, jakby oni w Koninie zaczęli jeść i potem też zaczęło się to także oni zaczęli uznawać, że my jesteśmy lepsi niż walczyliby ci okropni Francuzi jedzą mięsa jesteśmy winni są konie mniej jemy także, by to wszystko jest w kwestiach czysto kulturowa tak naprawdę nie ma w tym, ale czegoś takiego że, że rzeczywiście więzienne zwierze jest lepsze inne gorsze tek pani wspomniała wiele badań wykazuje, że świnie są często mądrzejszy obcy od psów na jednak ogrzewanie Hamlet Wioletcie, którego ruch w ich używania joysticka wybrały się grać na komputerze tak zgadza się z jakąś prostą grę z użyciem joysticka tak samo robią wiele różnych sztuczek dużo bardziej skomplikowany niż psy my jednak by w naszej kulturze my nie mamy problemów z jedzeniem cel, jaki jest pani stosunek to właśnie jedzenie mięsa taki osobisty do hodowli przemysłowej do tego wszystkiego znacie no ja jestem wegetarianką skomplikowaną albo niepełną nikt nie chce handlować, bo czasami zdarza mi jeść ryby czasami też zdarza mi się podkreśl jakiś kawałek kiełbasy czy czegoś takiego do rzadko, ale zdarza się ogólnie, jakbym takim świecie idealnym to jest bardzo chciał być daleko, ale nie wychodzi ich ręce jak jednak te smaki cały czas mamy kubki smakowe mieć dzieci z wodą na manowce, ale mogę zapytać o motywację mają zwracać się zmieniła znaczy zaczęłam zaczęłam od czerwonego mięsa, które przebrać przestałam jeść z powodów tego, że jakby mieszkała w miejscu, gdzie widziałam takie ciężarówki pełne kłów jadących na rzeź ciągle, jakby to jakoś tak mi zaczęło męczyć po prostu, ale zamierzałam ciałem Czesi cały czas jest drób albo drogie panie nie widział Hryniewicz Olko chętnych to znaczy do serca, ale psychika ludzka, ale zmienił się smak po prostu przestało smakować, więc przestałam jeść zrywami zresztą boks podobnie też przestała smakować czasami jeszcze jem, bo nic innego nie ma natomiast niektóre mięsa halal ciągle mi bardzo kuszą na szkodę, jeżeli jestem w hotelu i w restauracji Leśna nie jest taki bekon takich chrupki to co muszę przyznać że, żeby nie zjeść to bardzo się męża tyczy na koniec panie zapytam o przyszłość 7 z perspektywy rynków lnu ludzkiej po pisze pani pod koniec swojej książki i że gdyby utrzymać obecny mannę z etatu z konsumpcji mięsa w zasadzie tylko narośnie szczególnie w prasie Step, by uświadomić drodzy państwo w Chinach się je, więc coraz więcej miejsca mniej mięsa ileś tam jest już tam jest to trzeba będzie drugą planetę wynająć na hodowlę zwierząt brakuje nam się w nich to jest prosta kalkulacja, jeżeli wyliczyli właśnie, gdyby wszyscy ludzie na ziemi w 250 chcieli jeść tyle mięsa co my jemy my to po prostu nie ma tyle ziemi już obecnie uprawa uprawa hodowla mięsa i zwierząt na inne produkty tak jak mleko 3 czy sery zajmuje 13 powierzchni rolnej naszej planety to co to będzie w Nomi Hill co się zmieni, bo inaczej to będziemy mieli problem już, pomijając całą kwestię ocieplenia klimatu w produkcję mięsa jest odpowiedzialna za tyle samo emisji gazów cieplarnianych co cały transport na ziemi w sumie tyle właśnie przeczytałam przed chwilą jakiś artykuł w Gazecie wyborczej to z bodajże, że Warszawa wprowadza elektryczne autobusy właśnie, żeby przeciwdziałać ociepleniu klimatu jedźmy misję tak dalej, ale to są tak maleńkie rzeczy w porównaniu do tego właśnie jak ogromną rolę odgrywa nasze jedzenie mięsa, a z drugiej strony tak teoretycznie to jedzenie mięsa jest przystani jedzenia mięsa jest dużo mniej skomplikowane technologie ograniczenie przez przesłanie, że ograniczenia w zakresie wynajmu, jakby radykalizm nigdy ich dobytek na tanie, gdybyśmy właśnie, gdyby każdy Polak powiedzmy 1 raz w tygodniu przestał jeść mięso to miałby to dużo większy wpły w niż wszelkie elektryczne autobusy i t d. uczyć cóż smog jest inną sprawą, ale w skali globalnej to nic dali się bardziej np. miałby na czym miałoby ogromne znaczenie to zrobiło więcej niż te wszystkie wysiłki, które wkładamy w elektryczne samochody n p . na to to jest naprawdę dużo większa sprawa, ale ludzie nie chcą oni właśnie co takiego w tym mieści się, że rząd po prostu nie chcemy co takiego w tym mieście jest to znajdą państwo próby odpowiedzi na to pytanie w książce mięso Choice 2 ,51 000 000 lat mięso żarcie i obsesji człowieka bardzo państwu polecam lekko napisana lasy, gdzie znajdą państwo splatają się ze sobą anegdoty z życia podróży autorki badań naukowych pani Marta Zaraska dziennikarka naukowa i autorka tej książki opowiadała dla państwa dziękuję serdecznie dziękuję bardzo ta książka miała premierę 3 dni temu wydawnictwo czarna owca proszę pisać sobota Opatów kropkę FM sobota Motor to krótka FM dzięki uprzejmości wydawnictwa to mamy dla państwa egzemplarze pora na skróty Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKENDOWY PORANEK - KAROLINA GŁOWACKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA