REKLAMA

"Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata". Marta Dymek była gościem Karoliny Głowackiej

Weekendowy Poranek Radia TOK FM
Data emisji:
2017-05-20 07:40
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
15:37 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
drodzy państwo teraz będzie o książce z gatunku tych, które ogląda się jak pięknie wydane książki dla dzieci wzdycha się z zachwytem oglądając obrazki różnica jest tylko taka, że te baśniowe zdjęcia można samemu czy samych wcielić wżycie wystarczy postępować wg przepisu nowa Jadłonomia roślinne i roślinne przepisy z całego świata w studiu autorka Marta Dymek dzień dobry dzień dobry w ile krajów zjeżdżamy, żeby to wszystko zebrać przygotować, grając Rozwiń » jeździłam, żeby ta książka powstała ponad 50, czyli całkiem sporo i tej drodze trochę byłam, ale cały czas sprawia mi to dużo radości no bo miałam też swój cel, którym było to, żeby przyjrzeć się, jakie są ludzie na całym świecie, kiedy nie jedzą mięsa naj myślę, że udało mi się coś podpatrzyć są takie kraje, gdzie to nie jest dziwne, że się nie jem mięsa na cele myślę, że w każdym kraju i jedzenie mięsa jest mocno osadzone i mięso mam bardzo dużo takich konotacji kulturowych natomiast wydaje mi się, że w różnych krajach nie jedzenie mięsa jest różnie odbierane wiernych jest to rzecz bardzo powszechnej normalna w innych w miarę już oswojona i też, o czym warto pamiętać w każdym kraju mniejsze miasta z innych powodów to znaczy co ciekawe to znaczy w niektórych krajach takich Europie wydaje mi się, że wegetarianizm weganizm to jest to kamień, a zjawisko 2001. wieku gdzieś trochę modne trochę mało znaną już jest to właśnie wynika z jakich takich różnych refleksji zdrowotną środowiskowy etyczny medycznych i wytwarza właśnie takie zjawisko współczesnego niejedzenia mięsa, a są zakątki na świecie wynika z religii i to całkiem różnych religii są też takie zakątki na świecie, gdzie wynika to z DM klimatu UE albo niestety też z ubóstwa proszę powiedzieć, bo MON przypomnimy podtytuł to są roślinne przepisy z całego świata czy to znaczy, żeby inne, żeby syn kosztować steki kuchni trzeba zdobyć te wszystkie egzotyczne składniki je ściągać je gdzieś tam wraz z wstawkami mu się do nas płynąć kosztować 3  000 000 albo być tania, ale za to produkowane średnia etyczna sposób czy te egzotyczne składniki są w ogóle konieczna to bardzo dobre pytanie ponieważ, pisząc tę książkę GM bardzo ważne było dla mnie to, żeby to niebyła tylko książka, która promuje kuchnię afrykańską ale, żeby ona też promowała taką kuchnię element troszeczkę bardziej świadomą odpowiedzialną i zrównoważoną dlatego w tej książce, mimo że on nam opowiada o wegańskich w przepisach z całego świata nie ma, a i nie ma tutaj nie wiemy elicie smoczego owoce ananas słuch po co znaczy po prostu w Polsce nie rosną i postanowiłam, żeby ta książka zarówno nas, że przenosiła w różne zakątki świata i pokazywała jak nieograniczona i niesamowicie inspirująca jest kuchnia roślinna, ale też nie, ograniczając też za ciekawe co prawda dobre zdanie ograniczającej nieograniczona, ale też, żeby te wszystkie przepisy opierały się o warzywa, które są tu i teraz, które są Polski sezonowe regionalne lokalne AM TR podróże przejawiał się po prostu przez podpatrzone techniki przez morze mniej znane przeprawa, ale takie, które można kupić sobie w e-sklepie dobrze zaopatrzonym w supermarkecie postawić na półce, a potem wystarczy tylko zejść w klapkach do warzywniaka pod domem kupić sobie worek waży no i gotować w czego tutaj nie ma mamy tutaj herbacianą pomidorową mamy awokado z kokosowym bekonem grecką ciecierzyca ową nyscy trenują tutaj przeglądam po prostu dumny ze spisem przepisów specjalnie nie mając tego wcześniej przygotowanego znów mamy pomidory awokado syn kokosowym jeszcze powie to marchewka nie cierpię marchewki, ale spróbujemy powiedzmy marchewka karaibski bądź takie rzeczy tych przepisów tutaj widzę jest nim kilkaset czy się rozpędziła trochę rozpędzenia, ale przepisów jest ponad setka ponad setka niesamowity przygotowanie wegańskie trudniejsza, ale wiem wiem, że ich kuchnia i wegetariańska jest wegańska wciąż otoczona takimi mitami i 1 z nich jest właśnie przeświadczenia o tym, że to jest niestety droższe aż takim gotowanie lub, że jest szansa łaty albo tak wszystkich na okrągło sałatki natomiast Mbank i ja wiem o tym, że kuchnia wegańska oraz wegetariańska jest równie prosta równie szybka i przede wszystkim jest to kuchnia tańsza w co może wydawać szokujące wiem, że teraz pewnie sporo osób księża nie powie jak to alarm Ennio tak po prostu jest, ponieważ nie wybiera tych dziwnych dodatków co w tym 2 gniazda było, żeby zrobić sobie taki wegańskie obiad dla całych rodzinach można zaś do warzywniaka kupić sobie np. trasa dziewice i kasze i z tego upiec pasztet można kupić sobie warzywa, które są teraz w sezonie, a zatem też są niedrogie zrobić z nich zupa gulasz reszta upiec przerobić na pastę do chleba dlatego w taką kuchnię, nawet jeżeli ktoś się nie jestem przekonany i takie rzeczy nie gotował to zapewniam, że nie jest przytłaczająca i nie jest to jakiś ogromne wyzwanie i grzyby też są bardzo wdzięczna prawda boczniaki potrafią pełnić bardzo różne funkcje to prawda boczniaki są takimi grzybami, które są wydaje mi się nie łatwo dostępne w miarę są też całorocznymi grzybami są niedrogie bardzo smaczne, ponieważ mają dużo tego piątego smaku umami i też łatwo się przygotowuje, a jak to jest dom powiedziała pani coś takiego, że mnie jeździła po świecie, żeby podpatrzyć różne techniki przyprawy, ale jak rozumiemy te przepisy nie są w były też nie zawsze są wprost przeniesione z tych krajów, gdzie pani była tylko one są niejako przepisany na polskie warunki jak to zrobić jak się do tego zabrać na szczęście tą trudną pracę przepisania tych przepisów znana polskie warunki już nie muszę wykonywać czytelnika, więc Czytelniczka po co z postaram się ułatwić jak, ale faktycznie jest także element ważne było dla mnie właśnie, żeby ta książka to niebo zbiór przepisów nie do zrobienia i przepisów frustrujące, bo lista składników przeraża nas są niezrozumiała jeszcze się okazuje, że do każdego przepisu potrzebny jest inna przyprawa i robi się ich tej samej to 14 łyżeczki nas wszystkich dzieł święci już po lesie poddaje kubły mrożone pierogi i ładnie i właśnie chciałam jej nie chcą robić takich samych zależy, by ta książka IPN była przede wszystkim użyteczna i pożyteczna w łatwości w wykonywaniu tych przepisów dlatego starałam się tak zaprojektować zaplanować te przepisy, żeby wybrać te, które sam nie trudna ale, żeby wygrać LM, a te, które są w jaki sposób uniwersalne to znaczy, że jeżeli np. już zachęca czytelnika do sprawienia sobie wędzonej papryki w to umieszczano w kilku przepisach daje też porady co generalnie wzrosną zrobić z tym dobrze się łączy to dobrze smakuje, że 2 elementy przeprawy właśnie stały na półce jest nie kurzyło tylko, że było ich kilka lub kilkanaście, jeżeli ktoś chce się naprawdę rozkręcić ale, żeby były w ciągłym użyciu broni to robić znaczymy i gdyśmy kategoriami ktoś tak jak pani twórczyni przepisów komponuje dania czy na pierwszy wymyśla, jakiego rodzaju to ma być smak słodki Kwaśny ostry czy najpier w bierze pani w sobie składniki i jakoś kombinuje coś dorzuca, że ktoś w ogóle robi to ma bardzo dużo różnych oblicz UE i faktycznie bardzo często jest także Anny po prostu wypisuje sobie notesy składnik, jaki z UE i kilka czasami godzinę czasami kilka godzin siedzą i zastanawiam co z natury na głowie ani komponuję smak i w Indiach w głowie, więc realna tak naprawdę ale kiedy ja już przystępuje do ugotowania po raz pierwszy jakiegoś przepisu to on już cały gotowały się w głowie trochę, bo sobie jak sobie zapisuje nazwy tego dania to sobie od razu myślę jak po kolei do zrobienia, żeby ten smak wyciągnę z tego składnika często połączona i kiedy ten cały proces w mojej głowie zakończy, kiedy w mojej głowy już ugotuje wychodzą na talerzu to wtedy mówi z GOK i wypróbować widziała czasem tak czasem nie natomiast Aon wydaje mi się żar kuchnia daje mi bardzo dużo radości, ale i też jestem osobą dość konsekwentną dlatego, nawet jeżeli coś nie zadziała pierwszym razem to nie frustruje mnie to nie sądził bowiem, że tak bywa i wtedy po prostu robi ten przepis 0203 . raz rolny, a nawet zadziała to i tak Chrobrego 0203 . jest co czwarty raz bowiem, że element w tej mojej pracy i w pisaniu książek kulinarnych czy wprowadzeniu blokad w dzieleniu się przepisami generalnie nie chodzi o to, żeby mi wychodziło w UE to to nie jest książka Marta Dymek zrobiła sobie dobry obiad w stylu patrzcie ładne zdjęcia z dokładnie tylko chodzi o to, żeby właśnie każdy mógł w domu zrobić tak dobry szybki prosty obiad, więc wiem, że nad tymi przepisami to samica trochę popracować, ale nie są mocno jak i niezła stacji w to co mnie w tej książce cieszy to takie komentarze pod przepisem, który czasami różne przepisy są skonstruowane w ten sposób, że bardzo precyzyjnie jest powiedziane, że najpierw trzeba coś podsmażyć 3 minuty, a potem z klientek zwymyślał go co to za różnica może wrzuca po prostu do 1 i tego co działo w Miastku pani są np. takie komentarze, że dzięki gotowaniu pietruszki małej ilości bulionu stopniowemu jego dolewanie zupa jest bardzo aksamitne aha no to już wiem, dlaczego nie wymaga się ode mnie tej wolności, że świeży korzeń kurkumy można zamienić na 2 łyżki suszonej, ale jednak trzeba dodać się później, bo coś tam, że trzeba podsmażyć soczewicy, bo jeśli się tego nie zrobi to zabraknie jakiegoś smaku tych bardzo fajne praktycznej też, że nie ma wtedy poczucie, że mnie ktoś sobie ze mnie żartuje Hill School Heads, ale mam czekać z tym właśnie tym konstruowaniu przepisów mówimy czy pani czy to wszystko wynika u pani doświadczenia trzeba czegoś wiedzę teoretyczną, żeby właśnie wiedzieli, że po smażenie powoduje to, a pieczenie czegoś wydobywa jeszcze inne smaczki zabierze gigantyczna tabela składników, które jest rozpisany co się dzieje w danym składnikiem w czasie danej obróbki termicznej efekt wojen myślę, że to jest mieszanka wielu rzeczy myślę, że to jest przede wszystkim ranni bardzo moje duże łakomstwo i tapety, które sprawiło, że w całym lista ta stoi za tym wszystkim z drogą tak pomysł, że to jest taki też rannych motorem każdej osoby, która gotuje tak powiem zawodowo w UE i to bardzo pomaga, bo ta miłość do dobrego jedzenia sprawia, że nawet jak coś mogłoby zmęczy stanie MEN cie miejsce też, że jest to oczywiście duże doświadczenie i wiele godzin wiele lat w kuchni UE i na pewno jest to Anna też spory kawałek ich wiedzy teoretycznej o ważnych reakcjach o tym co co właściwie daje w marzeniach jak się starać się nazywa ona sprawia, że jedynie nam smakują, jeżeli tak to dlaczego i t d . i t d. na to, więc element ta wiedza teoretyczna na pewno jest potrzebna im pomaga i jak staram się zawsze byli absolutnie o tym nie pisać w tym nie bombardować bo, choć w sobotę mogą być takie wręcz trochę groźne, ale właśnie staram się ciemno te za czas taki prosty sposób faktycznie gdzieś dopisać to znaczy ja np. wiem, że to marzenie ma jakiś tam głęboki sens, więc piszę o tym, bo przepisy właśnie pani zauważyła było jak pamiętam, kiedy ja się uczyłam gotować jako nastolatka i często czytam te przepisy i co robiłam i dla mnie chyba trochę loteria w co znaczy czy to wejdzie czy nie wyjdzie to nie do końca wiedziałam ile ważny jest ważne, że chcę im starsza pamięć o tym jak i czasie uczyłam gotować i doświadczeń pisania bloga to są takie 2 ważne elementy, które mi pomogły pomagają właśnie wybiegać zdjęć pytaniami Czytelników, dlatego że na blogu bardzo czas, kiedy pojawia się jakiś wpis to dostaję dużo komentarzy i już trochę się nauczyłam, jakiego typu antygeny nauczyłam się co jak dba o pojemności od co można pytać co może budzić wątpliwość bowiem w wydaje mi się, że z czasami, że z na szczęście udaje mi się to realny i liczy, że to pomaga czytelnikom czytelniczkom to już druga pani książka nowa Jadłonomia jak sama nazwa wskazuje pierwsza z dużym sukcesem pani książki pani blog jest 1 z Tychy chyba też kilku może kilkunastu jeśli chodzi o tych naprawdę topowych to jest was kilkoro blogerów twórców przepisów kuchni wegańskiej i coś robi po pierwsze, coraz bardziej modna z różnych przyczyn oraz moda 2 i zdrowia 3 etyka, ale jednak jak się pani z tym czujesz co pani tutaj wywodzi się w swojej kuchni później w tysiącach domów no i całkiem szczerze czuje systemy świetnie w bo element jest to w jaki sposób duża odpowiedzialność jastrzębian dlatego wszyscy patrzą na ręce trochę tak, ale też jak i ja po prostu czuje taką powiedziane, że jednak gotowanie z taką element wydawałoby się małą częścią życia, ale z lenistwa nogi n p . jeżeli nie wiem co się poderwać chłopaka i upiec ciasto albo chłopak chce poderwać dziewczynę i zrobić jej zwiędną zupa albo po prostu robieniem urodziny Echa i trzeba coś ugotować, że często to jedynie towarzyszy takim aż do takich ważnych momentach życia jak teraz tego jego wejścia lub nie w miejscach dużo zależy, więc mając świadomość tego zawsze starałam się bardzo poważnie traktować i uczyć się rozwijać zgłębiając tą wiedzę i różnej dziedzinę i te przepisy też przygotowywać tak bardzo dokładnie, bo nie chciałam nigdy kogoś do wegetarianizmu czy weganizmu zrazić nic tam, żeby ktoś z sygnału moją książkę czy wszedł na blogach zrobił jakiś przepis stwierdził, że to nie smakuje, a zatem cała kuchnia wegańska wegetariańska go nie interesuje w nowa Jadłonomia roślinne przepisy z całego świata piękna kolorowa książka wydawnictwo marginesy mamy dla państwa egzemplarze proszę pisać strzelnic w sobotę łopatą kropkę FM sobota ma potok kropkę FM opowiadała dla państwa Marta Dymek autorka tej książki i bloga Jadłonomia dziękuję serdecznie dziękuję bardzo za chwilę informacje Radia TOK Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKENDOWY PORANEK - KAROLINA GŁOWACKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA