REKLAMA

Kuchnia na ekranie, czyli czym jest Kino Kulinarne?

Kultura Osobista
Data emisji:
2017-06-07 17:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
12:09 min.
Udostępnij:

Kino Kulinarne to wyjątkowe wieczory podczas festiwalu Transatlantyk, kiedy pokazywanym filmom towarzysza pyszne kolacje przygotowane przez najlepszych polskich kucharzy.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobrze Patrycja Wanat dzień dobry rozpoczynamy kulturę osobistą studio zemną Joanna Łapińska, którą państwo już usłyszeli wicedyrektor programowy festiwalu transatlantyk dzień dobry dzień dobry i Robert kupisz szef kuchni Amber room, gdzie działamy w mydle zgadzaliśmy się o motoryzacji zgody na alarm podniósł ciśnienie Ania rok inercja w godzinach szczytu dojechać 10 minut z do rady, ale okazało się, że da się co na to sposoby na 2 kółkach ganianie 4 z Trzebnicy Rozwiń » oczywiście taki rozmawialiśmy właśnie atrament, ale będziemy rozmawiać o kuchni oczywiście o filmie do kuchni jak wskazują na to goście, którzy zebrali się dzisiaj NN tutaj w studio kino kulinarne to jest 1 ze 1 takich sekcji, która towarzyszy festiwalowi transatlantyk Festival w tym roku od czternastego do 21 lipca w Łodzi Radia TOK FM jest patronem medialnym tego na festiwalu na kino kulinarne są takie bardzo wyjątkowe wieczory, gdy oglądamy filmy na Jeny wspaniale wspaniale kolacji przygotowanej przez najlepszych szefów kuchni 1 z polskiej czy Lenina ten wieczór Roberta Skubisz jest już przygotowane tak już jestem po tak jakby wysłaniu wstępnego ani my oczywiście będziemy teraz omawiać zresztą osób, które o tym, decydują myślę, że w przeciągu kolejnych 2 tygodni, ale jak najbardziej zawiera bardzo dużo akcentów kuchni polskiej regionalnej nie tym razem będzie bardzo smacznie, ale bez dania głównego, który przeważnie chodzi mięsa w tym momencie będzie Rybka delikatnie przygotowana z warzywami takimi typowo wiosennymi z innymi na jej majonez i mają stare srebra ME, bo film, bo kolacja jest połączona z pokazem filmu Messiemu Janez tak dokładnie SN w Yme, do którego pan Robert przygotowuje nam na niej będzie gotowała to jest bowiem państwo żyliśmy miał wskazać 1 taki film, którego nie można ominąć w programie tegorocznego kina kulinarnego to właśnie powiedziałabym, że jest to im pensje majonez bardzo ciekawą historią widział pan nie pot z nożem 2 × na halach jako minister pracy w każdym razie tak afery kilku słowach bohaterem głównym filmu jest majonez jest Philippe Mora być może państwo uznanym, bo jest to reżyser wyszedłem powiedziała Lowe nie będę próbowała wytłumaczyć państwowego pochodzenia Philipa Mor w każdym razie film oraz znany jest chociażby ze swoich innych ze swej pracy wchodziło TR to tam kręcił takie filmy jak i jaka treningiem zapoznany znaczka z takiego momentu kurs metod Morgan jest bardzo ważne filmy dla historii australijskiego kina, ale AFI Mora tym razem zabiera nas opowiada w filmie o swoim ojcu tata mafii kamorry działał w grę w ruchu oporu podczas drugiej wojny światowej i właśnie BOR uratowało ten naprawdę dużą grupę dzieci i właśnie tytułowy majonezy etyki w Arboledy tytułowy pan majonez to właśnie jest tata Philippe Moreau, dlaczego majonez i co my i w jaki sposób majonez pomagał tacie Philipa Morrisa ratować dzieci podczas drugiej wojny światowej do tego właśnie chcę państwu dzisiaj nie zdradzić zapraszam na film, a będą razem z nami reżyser tego filmu, czyli Trevor Graham ser Australii w Neue główny bohater Filip Marach i Moraes nagrody to mój przyjaciel prywatnie, a poza tym naprawdę urocza barwna postać, która myśli myślę w porywie serca też naszych widzów, a że ich dusze skrajnie też pan Robert Gnat nie wątpię, więc ile osób bankrutuje ECM tę wyjątkową kolekcję dla 200 osób, a Jensen dania ani ja myślę, że warto też jeszcze nawiązać do tego wszystkiego, że ten faktycznie ten majonez gdzieś tam pojawia w trakcie oglądania filmu i to jest ciekawa bardzo inspiracja do tego, żeby z dnia jako szef kuchni musi zmierzyć z tą tematyką tam podróżuje po paru krajach UE w taki, jakby podróży odnajdywanie troszeczkę też historii, ale też mnie gdzieś w tym wszystkim zainspirował do tego, żeby oprzeć się na tych w jego podróżach moim ani autorskim, które przygotuje dla państwa i film jest wdzięcznym no właśnie wdzięcznym wyjściem do gotowania punktem wyjścia tak jak najbardziej myślę, że w ostatnich czasach w ogóle szefowie kuchni bardzo dużo się zmagają my z tymi trudnymi tematami, jakim przede wszystkim też jest rozwój cywilizacji tego co powinniśmy jeść tego, w którym kierunku powinniśmy iść na musimy wziąć pod uwagę produkt, który my przerabiamy tak jakby na kuchni jest jest czymś co przeważnie kiedyś było żywym niezależnie czy to było jakieś zwierzę czy 3 czy roślina musimy do tego się odnieść z szacunkiem jak najmniej mieć wtedy tych strat takich przysłowiowych co się mówi żargonie kuchennym, ale staramy się za każdym razem stworzyć swego rodzaju arcydzieła, które nieraz sam pięknie podana w 2 i też przepięknie i smacznie po prostu smakują ja myślę, że każdy szef kuchni podchodzi do tego w sposób indywidualny, niemniej jednak moją taką skromną oceną to co się stało w ostatnim czasie w gastronomii polskiej przede wszystkim to jest takie przyspieszenie do 0506. biegu nawet gdzie faktycznie te potrawy, które my serwujemy naszym gościom są coraz bardziej dopracowane coraz piękniejsze coraz smaczniejsze też powiedzieć ale gdy jemy coraz lepiej czujemy coraz gorzej jest jeśli patrzymy także na ogół nie mówię o tych, którzy mają czas i są świadomi, ale w ogóle o stojak jak wiemy jak to się zmienia myślę żyjemy coraz lepiej, ale to też trzeba oprzeć na tej świadomości teraz więcej jest programów kulinarnych które, które odsłaniają tak jakby tajniki przygotowywania potraw coraz więcej osób chce o tym, rozmawiać chce to przygotowywać także w gronie rodzinnym czy jest przyjaciółmi i myślę, że ta świadomość przez to, że mniej osób się boi wejść do kuchni gotować, bo powoduje to, że jemy coraz lepiej, ale teraz na strony mamy coraz większy dostęp do taniego przetworzonego jedzenia w coraz więcej mamy zachęt do tego, żeby jeść niedbale innych, by właśnie niech mi się wydaje, że teraz też odwracanie teraz bym powiedziała właśnie, że coraz większy dostęp masz to rzeczy, które możesz wpisać w 1 z ufunduje rzeczywiście bardzo to jest dobry czas dla takiego tatę i świadomych wyborów nikt nie jest kwestia klasowa jedzenie stało się kwestią czasu byłem trochę atakiem obserwacja, że ci, którzy właśnie są świadomi, którzy mają środki też na to 1 zdecydowanie lepiej też coraz częściej np. uprawiamy własne małe ogródki nawet własne balkony jeśli tylko mamy taką możliwość, a z drugiej strony są całe właśnie, że się tych, którzy pieniędzy nie mają niektórzy jedzą coraz gorzej w Timesie, że nawet oni teraz są w stanie bardziej świadomie dobierać to co jedzą i w jaki sposób wiedzą, gdyż Eleni wymknęła się zgodzić, ale wydaje mi się oczywiście jak pies innym swą funkcję jest bardzo mocno kojarzony z z czymś co jest droższe co jest tak elitarna ona dokładnie, ale z drugiej strony, gdybyśmy tak zobaczyć co się dzieje na półkach w sklepach czy rzeczywiście ta oferta wcale już nie takiego bardzo drogiego jedzenia lepszego też się powiększa wydaje mi się nie myślę, że nowe akcje w niemal o sens tylko i wyłącznie na 1 na nas tak jakby na kosztach, które tak jak my musimy ponieść przed w trakcie przygotowywania posiłków jedzenie najlepsze jedzenie teraz na świecie moim zdaniem jest jedzeniem biednych tak, bo przysłowiowa pizza czy kebaby czy różnego rodzaju inne pasty to sam produkt stosunkowo tanie, a jeżeli połączymy z ze świeżymi warzywami ziołami to one są naprawdę bardzo atrakcyjnej odżywcza i tutaj nie musimy używać różnego rodzaju drogich produktów z klasy premium typu trufle polędwica wołowa jagnięciny czy jakieś inne produkty, które są fizycznie bardzo drogie tylko przez przysłowiową mąkę wodę troszeczkę oleju przygotowujemy wspaniałe ciasto na pizze i kładziemy NATO to co mamy to co chcemy zapiekane na chrupiące z dodatkiem pysznego sera nie musi być też mozzarellę, żeby za swoje zdjęcie teraz pewnie do domu na nas felga może być w Pucharze Polski np. kaszubski ser żółty, który bardzo ładnie się topi i fenomenalnie smakuje w plener na temat jedzenia będziemy na pewno jeszcze podczas ranny festiwalu rozmawiać tego co pan już na początku naszej rozmowy powiedział, że jedzenie stało się trochę tak mam taką kwestią społeczną, a nawet polityczną i ale tutaj chyba kluczem jest właśnie słowo świadomość, czyli to jak ja jak my jesteśmy świadomi tego co jemy w jaki sposób jak i w jaki sposób możemy jeszcze dobrze ale, ale niedrogo, ale chcę was na koniec jeszcze zapytać stronę was wymieni Stage and rolla ani chciałam, żeby Jasio zapytać o twoją ulubioną kuchnię i o jak koszty logistyki rejon na świecie, który rozpala twoje zmysły, że jest ich bardzo dużo nerwowym generalnie powiedział, że jest bardzo lubię kuchnię PN grecką kuchnię włoską zawsze lubię najbardziej lubię jak ją jednak gotowa oczywiście Włosi ale, ale generalnie jak bardzo ją doceniam też nóżkę bardzo lubię kuchnię ARM bar różne głównie azjatyckie, a wręcz bym powiedziała, że mam także w różnych miejscach na świecie mam swoje ulubione restauracyjne a kiedy jestem w Toronto obowiązkowo odwiedzam moją ulubioną restaurację z jedzeniem hinduskim a kiedy jestem w Rotterdamie musi absolutnie pójść na jedzenie chińskiej tak dalej i tak leży w tym bardzo otwarte bardzo też sobie szukać nowych smaków, ale panie Robercie Panas z kolei chciałam zapytać o najlepsze filmy na jej najbardziej ulubione gatunki filmowe ulubionych reżyserów itp z reżyserów jak takich ulubionych bardzo nie mam przynajmniej nie mam do tego też pamięci, ale ja osobiście bardzo lubię tematyka filmów, które są związane z kosmosem jest z czasem z tym, gdzie się w tym momencie znajdujemy lubię też dużo myśleć na temat tego co się dzieje w obecnych czasach i tego co możemy zrobić dla nas jako ludzkości tak no bo musimy działać też pod uwagę też m. in . tego typu filmy, które są wyświetlane na transatlantyku, że to są filmy, które pokazują trudy naszej ludzkości, w którym kierunku się udajemy i pamiętam też część filmów zeszłego roku, bo akurat też się tym interesowałem, czyli n p . jej ilość produktów mięsnych, jakie musimy wyprodukować tak jakby wyhodować na nasz rynek kontra później spożycie tego wszystkiego nie do końca wszyscy sobie z tego zdają sprawę, że jest z tym bardzo dużo trudów, ale bardzo lubię filmy o kosmosie i Wild, którzy państwa zapraszamy bardzo gorąco było 900 czternastym 21 lipca tam festiwal transatlantyk na jej oczywiście 1 z sekcji jest to kino kulinarne do tych wszystkich tematów będziemy jeszcze zwracać się podczas specjalnych programów Radia TOK FM na festiwalu transatlantyk dzisiaj bardzo wam dziękuję za podzielenie się swoimi fascynacjami kulinarna kulinarna filmowymi Joanna Łapińska dyrektor programowa transatlantyku była z nami oraz Robert Skubisz szef kuchni Amber room dziękujemy Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KULTURA OSOBISTA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Teraz wszystkie pakiety TOK FM Premium 40% taniej!

KUP TERAZ 40% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NULL
Array