REKLAMA

Katarzyna Meller o swojej książce "Kuchnia mamy i córki."

Niedzielny obiad
Data emisji:
2017-06-25 13:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
14:06 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w kuchni mamy córki taki tytuł nosi nie ta pozycja to już troszeczkę na przekór ile człowiek, który albo lubią sobie powiedzieć, że gotowanie jest jego pasją powinien znać przepisów takich, które wyrecytuje obudzony w środku nocy jest w stanie przyrządzić każde danie gdziekolwiek w jakimkolwiek zakątku świata, by się znalazł ich kompletnie Niejestem osobą ilościową także nawet nie umiał powiedzieć ile znam przepisów bardzo często mam także Jana, robiąc Rozwiń » przepis ma go w głowie, ale potem go zapominam także ja ja zawsze sobie notuję przepisy i 1 to nie jest tak żyją mam jakąś kopalnię przepisów w głowie te, które robią najczęściej to oczywiście tak, ale mam to są setki, jeżeli a, jeżeli nie więcej niż rok, które przerobiłem w swoim życiu natomiast im myślę, że to one nie ilość jest ważna tylko smaki w moim przypadku a jakie dominują było, bo myślę, że każdy z nas ma ulubione Unię Unia to poszło dwojako z 1 strony jak bardzo mam ogromny sentyment do smaków dzieciństwa do kuchni mojej mamy i te wszystkie przepisy odtwarzam 1 do 1 OTL te smaki są dla mnie absolutnie nie do zastąpienia i bardzo lubię kuchnię azjatycką w bardzo pikantna także mam ogromną słabość do do rozmaitych pikantnych past, których używam właściwie do wszystkiego, a tu wita w swoim klubie był zdaje się, że nie miałem ostatnio Towarzystwa wśród tych, którzy uwielbiają rzeczy pikantne danie pikantne to takie, dla których to dla rynku co dla innych nie da się w ogóle włożyć do ust, ale miałam podobny charakter dobrze przechodzimy do książki zauważą taką prawidłowość, że wszyscy ci, których pasją są podróże natychmiast widzisz czynią ze swoich zainteresowanie także drugą pasję, jaką jest gotowanie i kulinaria szeroko pojęty uczymy też gdzieś te 2 sztuki życia się zarząd za zamówiły w William Herschel tak to jest absolutnie nikt tak wszystkich, którzy lubią jest tam gdzie, gdzie wyjeżdżają muszą spróbować lokalnej kuchni jajem na wyjeździe no i wszędzie staram się spróbować jak największej liczby Dani uwielbiam kuchnię uliczną, więc was jestem naprawdę prze szczęśliwa, bo ta kuchnia jest Black country jest pikantna, więc spełnia wszystkie moje EMG i słabości i lubię też bardzo przywozić naczynia z z podróży także wielopłaszczyznowo ona na wyjazdach jestem osobą szczęśliwą rozwiąże mając wyboru bardzo istotne wykwintne miejsce na ataki lokale są bary przydrożne stratą na stole zawsze zawiera żadnych innych ważnych oczywisty jak ja nie przepadam za za takimi restauracjami niesłychanie wyszukanymi z poważnymi kelnerami duże są lepiej czuje albo w barach albo w kawernach najchętniej z właścicielem, który stoi za barem w jaki sposób ci, którzy znali się z dotychczasowej swojej działalności zareagowali na tę książkę było dużo zdziwienia na pewno w związku z tym Broniarz ludzie, z którymi nauczka współpracowałem w korporacjach przez lata nie mieli pojęcia o tym, że żyją gotuje jej, że należy się tym ciekawiej dojdziemy w rozegraniu tam życie zawodowe lat od mego prywatnego natomiast dużo osób, mówi że po przejrzeniu tej książki mają wrażenie że, że teraz jest mi lepiej i że jakoś fakt że, że ta książka zupełnie zmieniła moje życie zawodowe na dobre mi wyszedł w le ta książka ta pozycja jest po tak jak pisze zresztą hołdem dla twojej mamy i umiejętności sztuki kulinarnej, ale jest jednocześnie nowe taką osobistą pamiątką swego rodzaju boomem tak muszę powiedzieć, że pierwotna wersja tej książki ograniczała się do przepisów natomiast 1 z wydawców, z którym rozmawiałam powiedział słuchaj ja znam twoją rodzinę tam jest tyle anegdot tyle historii ta książka będzie kompletna i Jasio przed tym broniłam, bo nie należy do osób specjalnie eksmisją mistycznych, ale muszą przyznać rację po ich w paru latach, że miał on miał absolutną rację ta książka Teresy z kompletna i to jest trochę taki album rodzinny dla całej naszej rodzinnej dla dla naszych dzieci przede wszystkim, a jest to hołd dla dla mojej mamy nie tyle lajków nic to co co dla niej jako kobiety i osoby przyznał, że niezwykły w tym i też budzące lekką nostalgię we mnie sąd zdjęć rękopisów lub przepisów na nas na daną potrawę nikt już ręcznie nie pisze Wall Street tak jak dzisiaj kiedyś były mu kolegi, spisując od niego lekcję w latach osiemdziesiątych zasmakowała mi ciasto zebrać mama tego kolegi nieżyjący już napisała mi, że przepisy będą smacznego to lakonicznie, dlaczego to miód się bardzo mocno w pamięć tę kartkę jeszcze w kuchni swoich rodziców nie znalazł on przeważnie jesteśmy wzrokowcami to co jest zapisane nam na nas na długo zapada w głowę ostatnio właśnie czytałam taką analizę ich już są dowody naukowe na to, że Maćka teksty czytana czytniku książka to ona nie zostaje w nas w taki sam sposób jak książka papierowa także co coś w tym jest Jean spisane na kartce smakuje lepiej dłużej niż teraz odjedziemy już totalnie właściwie odleci make, a takie pytanie czy twoim zdaniem danie, które wychodzi z naszych rąk, ale wg przepisu to właśnie takiego książkowego stare książki kucharskie smakuje lepiej niż to, które po, które po poprze PiS, którego sięgamy do internetu ja muszę powiedzieć, że bardzo dużo gumy testuje przepisów z internetu z rozmaitych blogów natomiast ja zawsze te wszystkie przepisy nieznanymi wcześniej czy nieznanych autorów filtruje przez swoje smaki i mój gust także mnie wszystko co nam smakuje jak bardzo lubi jest i ich to dla mnie była taka restrykcyjna to właśnie zarazem przepis na bigos i też kolejna taka konkluzja po przejrzeniu tej książki dominuje kuchnia staropolska i połowa połowa to są przepisy mojej mamy, które miał współcześnie łam i to jest zdecydowanie kuchnia na Polska też staropolska, a połowa to są te są przepisy z różnych stron świata właśnie przywożone z podróży o tym od napotkanych ludzi wszyscy się widzę, że zdania twoja mama była, że do bigosu trzeba wlać czerwone wino i oczywiście bez wnoszenia i czy w ogóle nie nie ma nie ma dla mnie bigosu bez czerwonego wina, gdyby ktoś, kto przyjechał zza granicy z twoim gościem wyrok Katarzyna zaznacz mi 5 potra w przepisy, których znalazły się w tej książce, które będą to była zdecydowanie przepisy z tej części poświęconej mojej mamie, czyli przepisy tradycyjne polskie na pewno pierogi ruskie koniecznie z mojej moje ukochane na pewno sernik bigos Żurek to są to są przepisy, które ja wielokrotnie sprawdzałam na na moich gościach z zagranicy także cieszą się one ogromną popularnością chłodnik teraz na wkład jest genialny czas na chłodnik, więc podawała zdecydowanie nasz chłodnik, który robi furorę nie chce znów właściwie gdzieś wtrącać się na ten trop azjatyckie, ale zastanawia mnie czy jakieś inne miejsce na ziemi, do którego mogłoby się przeprowadzić zostać tam na stałe ze względu na kuchnię i Tajlandia Czechy 2 i szum dawno sprawdzony ja spędziłam w sumie kilka miesięcy w Tajlandii zmian to szczęście, że jak byłam na na macierzyńskim dom mogłam wyrwać prawie 2 miesiące tam spędziłam potem znowu miesiąc i spędziłam te miesiące w w małej rybackiej wsi nam niedużej wyspie i Williama głowy i jutro również stan się dostać i wielkie i mieszkać stajemy się tam bardzo dobrze czuje wszelkiego rodzaju portret poradniki kulinarne bądź też książki, które są tu poświęcone zakładają ostatnimi czasy pojedynku są pisane wg 1 kryterium mam wrażenie zdrowia nienagannej sylwetki skusiła mnie o to chodzi prawda nie ta książka na pewno nie jest pisana pod kątem zdrowia w nasz plan jest dużo ciężkich przepisów, zwłaszcza tych tradycyjnych polskich nie są one dietetyczne MO WI dla mnie absolutnie najważniejszy jest smak i ta książka jest o o moim i moje rodzinne smaku tras przewozu kruszy w swoje najgorętsze wspomnienia z tych wspólnych gotowanie razem z mamą i co to było, w jakich okolicznościach, kiedy ja z mamą gotowałam bardzo często mają na wymianie słuchano cierpliwość co zrozumiałe dopiero kiedy została mamą i widzę ile trzeba cierpliwości żeby, żeby z dziećmi spędzać czas gotując w kuchni jam session mam tej cierpliwości trochę mniej czasami, więc LM, a mama mnie nie zmuszała ale, ale podpowiadała mi od małego i mając kilkanaście lat obieram ziemniaki dot to były to początki potem pozwala mi robić bardziej skomplikowane, że cena, a mając myślę tak 8 9 lat już piekłam ciasta pierwsze i Jan myślę, że my najmilej wspominam wspólne wypieki boja mam po prostu największa słabość do ciast do tej pory zresztą także warsztaty pieczenia sernika, który w książce się znalazł chyba jako pierwsze danie mu pierwszy z pisane przeze mnie danie to to wspominam cały czas z rozrzewnieniem, a mówiliście jako rodzina celebrować posiłki Broda tak barwni realnie zjemy szalenie ważne są dla nas obiad było o szesnastej moja mama wraca z pracy gotowa codziennie obiady i nie było w ogóle możliwości, żeby o pkt 1 6 nie znaleźć się przy stole jest już sumę tymi rękami grzecznie czekając na na obiad to była niesłychanie ważne każdy każdy wspólny posiłek, a musiał być w pełnym gronie nie było żadnej wymówki długo debatowaliśmy nad wydarzeniami dnia codziennego przy takich objazdach szesnasty po szesnasty przeciągał się do osiemnasty nawet tak my długo długo siedzieliśmy przy stole długo trwały rozmowy często pod koniec tego obiadu już przychodzili znajomi rodziców na śmierć co prowadzi bardzo otwarty dom i to była normalna rzecz, że tata właśnie wracał do domu mówił Bratko dzisiaj przyjdą znajomi Romom z kopyta ile osób i musiała jakoś przygotować się na wpływ na ten najazd, który często oznacza, że przyczyna kat 2 0 osób i takie imprezy mogą one tak bardzo często właściwie cały weekend były imprezy, a w tygodniu również bardzo często dziękuję bardzo za te rozmowy dla naszych słuchaczy mamy 3 egzemplarze książki Katarzyna Meller w kuchni mamy córki proszę pisać do nas na adres magazyn małpa TOK TOK FM magazynu potok kropkę FM no właśnie ten pewnie chcielibyście państwo mieć tę książkę swojej pozycji nie tylko interesując się kulinariami także, śledząc losy rodziny Möller, bo tak jak powiedziałem to to nie tylko zapis bardzo ważnych dla polskiej kuchni przepisów w Danii ale, ale również w obu rodzinach co prawda bardzo zapraszam i podpisem może teraz te książki dla państwa bardzo proszę Katarzyna Meller była gościem niedzielnego obiadu w magazynie rajdach w TOK FM informacji, a po informacjach wracamy i Anna Zielińska jej sztuka życia to go po łup łup z po całej audycji wysłuchać w aplikacji mobilnej TOK FM oraz na stronie tokfm PL i Kosznik Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz z rabatem 40%. Wybierz pakiet Standardowy z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA