REKLAMA

Smaki Warszawy w Cafe Kulturalna

Przy niedzielnym stole
Data emisji:
2017-07-09 13:20
Prowadzący:
Czas trwania:
14:48 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
studio plac plac Defilad czy niedzielny magazyn Radia TOK FM właśnie stąd, a skoro opozycja niedzielny obiad to musieliśmy zagościć w Cafe kulturalna Przemysław Iwańczyk kłania się państwo ponownie w towarzystwie pani Agnieszki łobuz szewskiej właścicielki restauracji dzień dobry dzień dobry witam wszystkich z nami także Maciej Kwiatkowski szef kuchni dzień dobry litewskie wyobraźmy sobie, że ktoś przyjeżdża do Warszawy przyszedł na dworcu centralnym widzieć jego oczy Rozwiń » poniosą dochodzi tutaj właśnie, czego może spodziewać się na progu państwa w restauracji to ciekawe, że pan tak zaczął, bo rzeczywiście tak to się dzieje człowiek wysiada na dworcu centralnym widzi przed sąd pałac kultury w Lidzie 300 m do przodu i wpada do nas na taras latem i widzi piękny ogródek i ludzi jedzących i pijących obraża, czyli zazwyczaj siada w i zaczną brać udział w tej naszej kulturalnej kulinarnej przygodzie właśnie był niewiele jest w restauracji z duszą, które osadzone byłyby jeszcze jakieś wieloletniej tradycji mam wrażenie, że państwo w przypadku jest coś takiego tutaj w drzwiach minąłem się m. in . z panem Mariuszem Brucem, którym jest projektantem stadionu Narodowego jak twierdzi, że to miejsce ma w sobie wielką historię ma dłuższe i w ogóle to najchętniej pozbyłby się tych wszystkich, którzy postulują, że pałac kultury i całe otoczenie należy zburzyć nie znam pana Mariusza, ale jeżeli się minęliśmy to serdecznie witam piszę też żalem, że mamy takich gości w nie jest trudno powiedzieć czy to miejsce zduszą ujawnił jestem od 1 3 lat i włożyłam w to miejsce całą swoją duszą również, ale rzeczywiście tak jest, że ludzie wracają do nas przez te wszystkie lata, mówiąc że kulturalna i pałac kultury ma swój specyficzny klimat atmosfera, której nigdzie indziej nie ma na ich przychodzą Matthew sedno tej atmosfery dlatego monumentalnego wrażenia tak w po Macieju moim zdaniem niezwykle trudną rzeczą właściwie to Mont Everest jest w Społem w Pańskiej pracy znaleźć taką kartę dań, które do tego miejsca pasowała, bo do, czego się odwoływać do historii lat pięćdziesiątych, gdzie niewątpliwie to miejsce kojarzy nam się z tym co było ponad pół wieku temu czy trzeba oczywiście w kuchnie nowoczesną, a może postawić na kuchnię śródziemnomorską, która robi od wielu lat furorę na skraju raczej celujemy w kuchni śródziemnomorską kuchnię nowoczesną KO opieramy się o świeżutkie składniki, które przyjeżdżają do nas od naszych dostawców jak ze Śląska w masło się nazwa Kniaź już wszystkie warzywa kasze i t d . ma dziś opieramy o tak punków niektórzy ludzie teraz chcą jeść, czyli delikatną lekką ręką opartą na na szczegóły sezonowym z sezonowym niczym świeże warzywa świeże TEN-T w tym filmie śmiech skończyliśmy kartę szparagową zaczęliśmy kartę warzywną fasolki groszku cukrowej tak dalej mógł go innym jest tu tak celujemy właśnie w bardziej przyjęto, bo klient się teraz podoba właśnie te nowoczesne taka kuchnia, która bardzo mocno opiera się ona na warzywach szczególnie tutaj klientela krzeseł podobała, że naprawdę w kuchni mięsnej mamy ze 3 pozycje skarcił aresztują opieramy na kuchni wegetariańskiej wegańskiej proszę wyobrazić sobie, że jestem tym, który właśnie wyszedł z tego pociągu wchodzi do państwa restauracji jest przekonany w jakim miejscu jest, ale co mi państwo zaserwuje się co zaserwuje się też naszym słuchaczom niedzielny obiad macie państwo jakąś propozycję tak ja jeszcze dodam coś do tego co powiedział Maciek w macicy zajmuje zbyt treścią talerza, a ja jego otoczką w i obserwując naszych gości przez te wszystkie lata inny zauważyliśmy wciąż zauważamy, że oni 3 przychodzą po to, żeby się ze sobą spotkać bycia razem z głównym celem jest rozmowa spotkanie z drugim człowiekiem, a jedzenie, jakby służy do tego, żeby zło w komitywie i dlatego właśnie od wczoraj wprowadziliśmy robimy taki taką próbę taki eksperyment od wczoraj wprowadziliśmy talerze jedzenia półmiski szukamy jeszcze na to nazwy, bo po angielsku to się tak ładnie nazywa się wójt 3 Diaz młodości było patologicznie wydobrzał po polsku na razie się nazwami tarasowe, bo on moment na tarasie się zadania zajada Allen, gdyby pan wysiadł na dworcu centralnym dzisiaj trafiły one do nas to zaproponowaliśmy panu przyjście tutaj z towarzystwem w ich zamówienie wielkiego pięknego kolorowego półmiska n p . z pieczonymi warzywami w albo wielkimi ich mózgi w białym winie jest, żebyście państwo palcami rękami może być też obudzili, ale byłoby to spotkanie z drugim człowiekiem ani zjedzeniem to właśnie dlatego stawiacie państwo przede wszystkim relacje między ludzkie, że ta etykieta należna bardzo dystyngowany miejscom jest tutaj właściwie gdzieś na 02 03 . planie rozumiem, że stawiamy na to, żeby ludzie się cieszyli się bawili jedzeniem, bo jeżeli na kompromisy trafią na stół przykładowo w tej chwili mamy opcję dla 2 4 lub 4 osób to jest jakaś fajna bajka, że ludzie świat siedzą chlubią się marchewkę wyznaczające to wszystko sosach to jest jedno takie jak można Heleny to nazwać takim powrotem do tej kuchni jak kiedyś nasi przodkowie z 1 michy i były jakoś tak ich wiązało to wszystko to rodzina tak, gdy takie maszyny pac patrzymy na bardziej takie rodzinne żarcie, żeby korzenie rodzinne, ale przyjacielskie, że przychodzą 4 osoby zamawiane są wielką innych mówi szef wielką wielki talerz owoców i po prostu razem go konsumują, że wyziewy to tak fajnie tak zbliżyło ludzi na hit właściwe byłoby bardzo fajnego słowo Pomóż ja wiem, że brzmi kolokwialnie ja wiem, że niejeden restaurator powiedziałby w moim słowniku tak jest również żarcie na pożarcie też powoduje, że jesteśmy bliżej, że nie mamy obowiązku założenia Białej koszuli w komorze przyjść mogę pozwolić zajmowali się po Polsce tłuszczem n p . no troszkę przerysowany to jest obraz wojennego dbamy o wizerunek tego jedzenia to jedzenie wygląda pięknie, zwłaszcza teraz lat nie ma wątpliwości tylko, mówi że ja jako o konsument nie czuje się zobowiązany, że może niekoniecznie dochować wszelkich reguł savoir-vivre tak może się pan przy naszym stole czuć swobodnie, aczkolwiek w pewnych ramach savoir-vivre u też nie chciałabym, żeby rząd pręży się też o tym, jedzeniu tak rozmawiali w tylko o jego budzących efektach tak, ale rzeczywiście mógłby się pan poczuć swobodnie luźno i -li tak to nawet takie mamy ten wstęp w myjni zamów wspólny talerz miska dzban i dzieli się z bliskimi i 40 0 nasza idea jedzenia, żeby być razem i razem jeść interesują mnie humusu, skąd pomysł na nie jak przygotowujecie czy mają wzięcie no i humus z mają takie przebić się że, jakbyśmy opadli w tej chwili kartę samych musza, bo one szły na dosyć dobrze znosi dobrze, skąd pomysł nowy pomysł po prostu jakoś się urodził tak widzimy zastrzelił teściów pytać jakieś pasty malowidła po prostu dostosowaliśmy się do potrzeb gościa zaczęliśmy robić czy pasy, ale najbardziej celowaliśmy humus sami tak bije robiliśmy już multum rodzaj wojny były kursie z Polakami z awokado suszonymi pomidorami do tego wymieniać można w nieskończoność najbardziej się przy klasycznym kurs podawany stabilną jest ono ludzi ludzie po prostu lubią przychodzą dzielą się tak jak w tym talerzu mamy ich mózg Buraczanej humus humus klasyczny do tego warzywa podajemy tortille dla wymagających po prostu żeby, żeby było jednak ze starej karty nie tylko umów z warzywami jest jeszcze Tortilla z Bobowej, który w starej karcie nawet Tortilla była w zestawie ja rozumiem, że zmieni te rasowe nie dotyczy tylko o gości, którzy są nad na trasie nie nie dotyczy można oczywiście te dania jeść w środku natomiast w tym roku nie rozpieszcza, więc też gościć przynoszą z tarasu wewnątrz zewnętrzny taras do talerza wędrują za nimi tak w tym pan pytał o humus na Jana, obserwując gości widzę, że największym zainteresowaniem teraz w lecie cieszył się coś bardzo prostego, czyli po prostu wielki talerz młodych pieczonych warzyw każdy może sobie zrobić w domu i okazuje się, że ludzie chcą prostych rzeczy chcą prostych tanich i zamawiają je w 2 2 tak, bo ten talerz warzyw Majak wzięcia od wczoraj krótszy przebiło na wszelkie nasze oczekiwania, że miłość nas nastawia się na coś lekkiego musieliśmy bardziej, że te warzywa będą schodzić w Stambule, ale po prostu w pierwsze zamówienia w zeszły na kuchnie to był pieczone warzywa z 2 sosami do tego, że SOS czy mi szło jej takiej Ameryka Południowa tylko trochę zna sią z naszą urozmaiceniem tego sosu maggi SOS tzatziki, który się fani sprawdzała do takich misek po prostu w ich, lecz przede wszystkim lekki SOS odrobinę mięty ogórka i fajnego jogurtu greckiego wszystko wszystko tak jak powinno być utrzymywali ludzie widzą, że akurat w tym się na razie zasmakowali zobaczymy jak będzie później pocztą do państwa przychodzi oprócz tego podróżnego, który wyszedł właśnie z pociągu na dworcu centralnym przy Home, ponieważ jesteśmy przy teatrze dramatycznym to mamy sporą widownię teatralną, czyli aktorzy reżyserzy twórcy też nie tylko teatralni, ale w ogóle ludzie w sektora kreatywnego w IT nasza bardzo duża publiczność, ale przychodzą też były nazwy i tak jest to pozytywna nazwa zwykli ludzie, którzy mówią, że nie czują to co pan wcześniej co o coś, o czym rozmawiać na początku ludzie, którzy po prostu czują się tutaj swobodnie i swojsko bez zadęcia bez białych serwetek, więc to jest taki miszmasz środowiska artystycznego i twórczego i ligi wizje zwykłych warszawiaków, ale też sporo przyjezdnych ze względu na to bliskość dworca centralnego deser panie Macieju deser zdjęcie każdy niedzielny obiad co pan zaproponuje nową już w tej chwili misą owoców z pysznym sosem waniliowym robionym na prawdziwą wanilią i nasi tancerze i t d. można się bawić tym, że do tego podajemy wykałaczki można po prostu ten SOS jest letni tak mogło, że może bardziej niż letni i owoce są umarzane w tym czasie jedzone rękami po prostu lubicie jest bardzo bardzo fajny pomysł w ogóle nie takiej nie nie ciasto wy nie jakieś budynie jak ściślej i t d. ku prostu zwykłe najprostszą owoce z sosem waniliowym no po prostu pani Agnieszko pani poczuwa się do prowadzenia tego miejsca w takim włoskim stylu, że właściciel dogląda pyta gości jak smakuje czy czy też nie czy woli pani pozostawić swoich gości, żeby byli w swoim towarzystwie nie wiedziałam, że ten włoski styl no tak to bliżej mi dało bycia z gośćmi może nie nachalnego podchodzenia jej pytania jak państwo smakuje, ale po prostu tych ludzi znam, bo też jak jestem częścią tego środowiska i na bieżąco dostajemy uwagi informacje od dziś też czasami n p. zapraszamy aktorów na dni testowe jak w testujemy nowe mini przygotowujemy nową kartę na stół wjeżdża 40 potraw, których my potem wybierzemy 10 to zapraszamy naszych gości, którzy tu przychodzą stale i oni biorą udział w tym w tym testowaniu i razem z nimi zetknąć gości portu współtworzą z nami karta na od samego początku nie było w państwo takie pokusy, by nazwać niektóre dania nazwiskiem aktora, któremu ono najbardziej smakowało mi pan co nie to jest taki nie chcę dolewać banalnym pomysłem, ale same nazwy tych potraw i składników, z których on się składają są już ładnych tak nie ma po co ukrywać ich za zalane związkami twórców pytam, o co dlatego, że był ostatnio spotkałem się jest właścicielem 1 z łódzkich restauracji, który niegdyś był właścicielem także hotelowi nazywał apartamenty poszczególne nazwiskami tych gości który, którzy tam spali w deptak na margines i każdy ma jakiś tak każdy ma jakiś styl prowadzenia swojego miejsca my się w Sienie mylnie nazywamy potraw one brzmią tak jak tak jak my smakować później mam nadzieję, że smacznie to wszystko wybrzmiało panie Agnieszka Łabuszewska dziękuję bardzo dziękuję bardzo pan Maciej Kwiatkowski dziękuję bardzo był niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM dziś z placu Defilad informacji Radia TOK FM Japonii kolejny stały punkt naszego programu w Kanadzie niska i sztuka życia, bo po łup łup z o plac i całej audycji wysłuchać w aplikacji mobilnej TOK FM oraz na stronie tokfm PL i Kośnik Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA