REKLAMA

Czy Warszawa jest pro wegańska?-odpowiada Krzysztof Olejnik, szef kuchni restauracji Vege Miasto

Niedzielny obiad
Data emisji:
2017-07-23 13:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
14:37 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
zaczynamy audycje niedzielny obiad Karolina Głowacka przy mikrofonie, a dzisiaj niedzielny obiad będzie serwował szef kuchni Res szef kuchni restauracji vege miasto Krzysztof Olejnik dzień dobry dzień dobry z wody miasto to warszawska restauracja serwująca dania roślinne no i ciekawa jestem zły pan podał poproszony o tradycyjny Polski niedzielny obiad tradycyjnie podałbym ziemniaczki z koperkiem on młodą kapustę z koperkiem rosół bez mięsa i mizerię Ziemiańska mec wegańskie Rozwiń » śmietanką i jak kto zastępstwo kotleta schabowego bocznie, jaka to nie Giovanniego w uczniach, a z czego pan zrobił rosół bez mięsa to syndrom mięsa lub nie udowodniono, że bulion warzywny z dużą ilością żył i działa tak działa jest bardzo bardzo podobny do rosołu mięsnego na uciekiniera bocznego zamiast kotleta, który jest porządną dawką białka nie brzmi jakoś Super zdrowo, ale doskonale seniorzy występuje zastępuje schabowego a, czyli Agro ton taka konstrukcja niedzielnego obiadu ubytek Sergio Warszawę z Gdańska tak przynajmniej nie wynika z tego co opublikował serwis internetowy Empik auto jest taki serwis, który co roku sporządza listę najbardziej krowy gdańskich miast na świecie czy też pro roślinnych jeśli można, by tak nie powiedzieć i Warszawa znalazła się na trzecim miejscu co jest o tyle ciekawe, że z wyprzedzeniem tylko przez Berlin i jego Sandrze oraz wskazuje też mi na skalę tego, bo Warszawa, owszem jest dużym miastem, ale w porównaniu z Berlinem czy Los Angeles to do 1 nie aż się tak dużym my 3 8 wegańskie ich restauracji i barów w tym właśnie vege miasto nie pomyśli, skąd ten wysoki wynik, dlaczego tak wygląda to sytuacja w Warszawie, że to jest sprawa raptem ostatnich kilku lat w tym myślę, że stało się to za sprawą dobrze dostępności produktów wegańskich w Polsce nie w Warszawie i te 3 trochę zmiany świadomości ludzi od nas jedzenia chcemy żyć inaczej chce mieć zdrowie i chce mieć większy wybór ofert afgańskie z bardzo bardzo szeroka i właściwie zastępuje to wszystko co wcześniej, by załatwiały restauracje wegańskie nie mam się, czego wstydzić zawsze uważa, że nie ma się, czego wstydzić, jeżeli chodzi o oferty w Gdańsku Warszawie od KUL i czy granie w Polsce i tak jest ja pamiętam początki w restauracji wegetariańskiej w Warszawie miał też się żebractwem w tych wszystkich pierwszych w restauracjach typu typu guru Kamala później Biosphere przysłani z greckimi twórcą tej rewolucji, gdy pociąg TLK tak się składa, że chyba jestem jedyną osobą, która pracowała w tych wszystkich pierwszych restauracjach po kolei byłem świadkiem tego jak one powstawały jutro w, a na początku lat dwutysięcznych pierwsza była teściowa Vega też przez umiem chwilowy epizod w wadze i tam poseł Beaty i Roberta gry wszystkich, którzy są nosicielami miastem, ale to był krótki epizod później kolejną sesję był górą w Tour, w którym pracowałem nad ponad rok, czyli czy właściwie prawie od początku do końca i dalej Kamala to też był krótki epizod i Biosphere, który chyba najdłużej istniejąca w wiedeńskim sesja w Warszawie tam też już w kuchni przez przez parę lat także byłem świadkiem tego jak to się odbywał kiedyś jak i jak było z tym z dostępnością tych diagnoz ofertą wegetariańską w naprawdę to jest jeszcze nikt z bardzo nie mówił w organizmie, bo też coś co zupełnie nowe role dla mnie też do Niemiec są od 15 lat może trochę dłużej i dla mnie test, bo właśnie na początku dosyć dosyć dziwaczne później wyjechał zagranicę nie było mi 5 lat i po po przyjeździe byłem totalnie zaskoczony tym co się dzieje w Warszawie bo kiedy wyjeżdżałem, bo tylko biosfera natomiast po przyjeździe okazało się, że właściwie co miesiąc dostaję pocztę i oferuje coś się coś ciekawego coś ciekawszego coś zaskakującego jak i 7 Śpica 3 3 Wroński zapiekanki zdaje się też czy też suszy żeglarskie, żeby rozwiązać teraz i w zasadzie to oferta wegańska obejmuje wszystkie wszystko to co do granic, by kryteria inny potrzebuje takich wegańskie lody to z o tego rodzaju rzeczy powiedzmy tylko dla porządku, że wegetarianizm to jest taki styl żywienia, który wyklucza jedzenie mięsa weganizm wyklucza jedzenie czegokolwiek pochodzenia od zwierzęcego, czyli także mleka jajek w pełnej wersji także miodu czy słowem ma pochodzić wszystko zrośnie mnie w związku z tym czy komponowanie potraw samych roślin dla kogoś takiego jak szef kuchni jest kimś innym wyzwaniem trzeba się nauczyć innych rzeczy niż szef tzw. kuchni tradycyjnej tak duży z tego względu, że to w kuchni mięsnej właściwie mięso załatwia wszystko reszta jest tylko dodatkiem natomiast w kuchni wegetariańskiej trzeba też zachęcić trzeba to nie skomponować smaki dobrać kolory test jest bardzo istotne, więc trzeba troszeczkę się bardziej nagimnastykować, żeby to jedzenie było smaczne i też jednocześnie, zachęcając wyglądał też miałem dosyć długi epizod w w mięsnej restauracji, w której używano bardzo mało warzy w i tam właściwie mięso jest obecnie 80 % miejsca talerze zajmuje tak wegańskiej wegetariańskiej kuchni to jednak wymaga jakichś mam wrażenie, że wymaga trochę innej wrażliwości smakowej, ale czy to jest odtwarzanie smaku, bo często się w inny wszystko, że serce, że tak powiem kolokwialnie śmieją z osób, które nie są organami, że nie chcą jeść mięsa właśnie robią sobie coś co nazwę kotletem odtwarzają smaki, używając podobnych przypra w tworzą wegańskiej śmietanki, które nie są bony na mleku, więc czy cała w ogóle idea kuchni wegańskiej opiera się w kuchni roślinnej opiera się na to, żeby odtwarzać to, czego wedle tej idei jeść nie można mnie nie sądzę pewnie na początku tak tak było teraz też też tak się dzieje ale dlaczego miałby stać niedźwiedź, ale nie weganizm oferuje coś specyficznego coś się co jeszcze coś swojego wzrostu niekoniecznie jest co oferuje wszystkie konieczne jest odtwarzanie interes trudno powiedzieć ale kiedy jak gotuje nie z nie próbuje sobie przypominać smaków dzieciństwa czy tego co oferuje bez niego nie mięsna tylko komponuje z głowy rzeczy, które nanoszą żegnano go tak jak lubię gotować kolorami tak, więc kiedy gotuje teraz rzadziej ale gdy gotuje Banksy wyk mieście zaczynamy kolorowo Brestu wymyślam wzór tej imprezy to magiczne kolory i do tego dokłada drugie danie się dogadają to, że też musi mieć jakąś Korez korzystnie skomponowane w Libii w ZS 8 tys to jest zabawa cała zabawa oprócz tego, że generalnie ożywienie jest bardzo ważna sprawa to gotowe nie jest to jestem bez zabaw, a także fanów z tego czym swoistym jest to, że to właśnie kolorystykę na talerzu tak wyglądał lubianych zarzuty czerwony żółty pomarańczowy głównie w remanencie pomarańczowe zużywa je tak poręczy bez pana przekazywać krajom jak granie desery bardzo lubią jeść warzywa z owocami zagrzewa Mniowa wstyd przyznać status tam wzbudził pan mój sceptycyzm teraz warzywa z owocami tak to n p . nie zagęszczamy zupę to mało komu tylko bananami przykład z kremów różnorodność różne rodzaje sosów też, że mam bardzo, że cytrusów do sosów i D-sub i co dodaje, jakiego rodzaju smak też nie słodzę zupy czy czegokolwiek z lutego mieści cukrem tylko osłodziło detalami, a nie używam cukru do do produkcji naszych dań deserów pyszne desery też część do deserów nie też schodzimy z daktylami i ksylitol można różnego rodzaju ze stronnikami też nie używamy do deserów do ciast czy niektórych mąki mąki cukru można to zrobić naprawdę to daje niesamowity efekt jazdy tez może to się grać tę rodzinę, ale to jest kwestia też przestawienia się ich test łamania tych nawyków, które każda z nas ma my rytm mama gotowała zawsze, zabierając zupę śmietaną czy 3 3 czy właśnie Legionu Zamość 0 tak się robi, ale 1 Michał Wiśniewski nie musi tego okazuje się, że nie może tak robić efekt jest nawet dużo ciekawszy bo by same banany do zamieszczania w aksamitnych nową strukturę sosu czy z opery i -li tech naprawdę działa to jak pan to robić nie może pan zdradzić oczywiście powiedzmy wybiera pan sobie kolory niech będzie ja lubię zielone rzeczy o to powiedzmy na zielono jakaś zupa i ja jak pan w ogóle to konstruuje czy najpier w jest kolor tej potem wyobraża pan sobie, że najpierw ona będzie bardziej kwaśna czy bardziej słona czy bardziej ostra zima Panek i tabele w głowie niezbędne jest od tamtego jak to 1 z nich to najczęściej to jest poligon doświadczalny albo po prostu było także postęp w trakcie to zależy od tego jakich produktów używamy kim, jaki jest główny składnik, więc jak już wracać do tych złóż miedzi gwiazda tak, tak więc BCC Gdyni, która jest graniem w 2 daninę tymczasem cytrusy z żyrandolem wręcz, że Jarmuż jest niedobry Jaś MOS nie jest specjalnie smaczne w Hades owych, ale z OZE jak idą powstaje to głównie we śnie, jakby w otoczenie głównego składnika główny składnik warunkuje to jak dalej się posuwają prace przy produkcji takich Super PET RO EFS kluczowe jakość składników czy dobór przypra w wszystko jest kluczowe czy to był też nie jest także tak by, jakby jednak, że determinuje to czy ta nie jest dobry czy psy czy nie Żyd intencja jest ważna, chociaż my czy atmosfera podczas gotowania szczególnie restauracja, gdzie to wszystko dzieje się bardzo szybko się prace w dużo ludzi na małym nowej powierzchni takich rzeczy są jak najbardziej istotnej wszystkie składowe tych rzeczy daje tym końcowy efekt atmosferę rozebrano, czego tak nam by gotowanie testy swojego rodzaju taniec tak to trzeba uczyć się czuć się luźno, żeby te rzeczy powstawały w jakiś taki trudno dopisać, ale dla Niemców są także tort powstawał taki miękki okrągły sposób na prostą jest to ważne przy końcowym w końcowym efekcie tak można bardzo wiele zespoły zepsuć się stresują się czy 3 właśnie próbujący zrobić na siłę mówi to co tak nie działa tak jedzenie jest bardzo ważne i rodzice nie zdają sprawy najczęściej jak to jest nie dostaje wizę tylko końcowy efekt zawsze jest bardzo ładne restauracje szczególnie te decyzje na zabawne jest istotne jest to, że to zwykle powstaje w bardzo duże w dużym stresie i napięć czasowym i właśnie tu od miasta jest ważna tyle, że to bym to działa między ludźmi, kiedy ludzie pracują i to jak działa jako 1 taki doskonały mechanizm wzrostu na czym polega pana rola jako szefa kuchni pan przychodzi o rano wymyśla Alan, czyli zostawia przepis idzie sobie popijać lemoniady na zewnątrz, gdzie gdynianie pewnie chciał, że tak było w taki jest chronienie rzadko pracuje rano PiS nie wzrasta Grecji i PSL po południu jestem wybór często, kiedy może powinienem to wtedy tak gotuje generalnie te są układem pracy ludziom panie Krzysztofie to proszę powiedzieć naszym słuchaczom czy pana zdaniem opieranie się mnie w kuchni na roślinach to jest pewnego rodzaju wyrzeczenia czy to wcale tak być nie musi wyłącznie na myśl im wcale tak nie chcecie być nie musi się wręcz z uważam to zda za konieczność z zwrócić uwagę na to w jaki sposób, by mięso powstaje czyli, czyli całą tą historią z Sokołem przemysłowymi tak dalej tak dalej jest wykorzystywanie zwierząt to jest to w Polsce konieczność nasza ludzka i nie to nie jest wyrzeczenie, dlatego że kuchnia wegańska oferuje bardzo szeroką gamę smaków i te 3 rzeczy stąd przy stole dostępność produktów, które jest teraz oferuje takie rzeczy, które mostu nad prawem jest od miasta kuchnia chyba nie miałabym z tą to jest coś specyficznego jest jedzenie jest często jest nawyk, ale terminową na leki można zmieniać można je korygować i dla mnie nie jest zwyczajną nie była nigdy też o specjalnym wyrzeczeniem dlatego też z ja w tym jestem po prostu mniej mięsa tyle lat i na reset nie zastanawiałem kursu to się dzieje tyle w taką powiadał dla państwa w audycji niedzielny obiad szef kuchni restauracji vege miasto pan Krzysztof Olejnik dziękuję serdecznie dziękuję bardzo smaczne i go po łup w niedzielny o 2 Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 40% zniżką!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA