REKLAMA

Dlaczego mamy drastyczny wzrost ceny masła i czy dalej będzie drożeć?

Twój Problem - Moja Sprawa
Data emisji:
2017-07-29 13:40
Czas trwania:
15:09 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
swój problem moja sprawa w dzień dobry witam w drugiej części programu twój problem moja sprawa, a w niej problem, który może dotyczyć każdego z nas, czyli galopujące ceny masła 6 7 czy nawet więcej złotych za kostkę to niestety w tej chwili rzeczywistość z czego to wynika jak rysuje się przyszłości czy masło dalej będzie drożeć m. in. o tym, już teraz Unia swój problem moja sprawa, pomimo że masło w polskich sklepach z polskiego mleka, którego cena jest Rozwiń » światowa Edward Bajko prezes zarządu Spółdzielcza mleczarnia Spomlek Radzyń Podlaski masło proszki mleczne sery są przedmiotem obrotu Międzynarodowego i to co się dzieje na świecie wpływa na ceny w Polsce to oczywiście wyklucza wszelkie takie teorie spiskowe, które słyszałem, że dotąd nie wiemy Czarni się dogadała to rząd zbiera na 500 plus, bo i tak co słyszałem nie to nie jest tak po prostu ceny na świecie masła rzeczywiście poszybowały w ostatnich miesiącach w górę powód wynika z relacji podaży popytu obserwujemy w tej chwili na świecie w Polsce też powód konsumentów do masła po okresie, kiedy mu triumfy święciły roślinne tłuszcze w tym również utwardzane margaryny w tej chwili ewidentnie wizerunek tłuszczu mlecznego tłuszczu zwierzęcego się poprawił i tak konsumpcja rośnie i w takiej formie lub masła po prostu, ale również coraz częściej używane jest w kuchni tzw. bez wody już mleczne, toteż jest masło, tyle że pozbawione wody jak dobry zastosowania kulinarne są coraz szersze w stanach Zjednoczonych Makbet czy dodała, czyli organizacja dbająca o zdrowie zabroniła w niektórych zastosowaniach cukierniczych stosowania utwardzonych tłuszczów roślinnych Chińczycy też kupują coraz więcej krótko mówiąc popyt na świecie się ewidentnie zwiększył i to się stało w momencie, kiedy produkcja mleka czy wzrost produkcji mleka wyhamował wyhamował na świecie, dlatego że mieliśmy bardzo trudne no właściwie 2 lata rok 14 15 to był to były lata bardzo niskich cenach na mleko w związku z tym, bo rolnicy na całym świecie to produkcje ograniczali i te 2 czynniki radców rozpoczęte i mniejsza podaż spowodowała, że rzeczywiście te ceny tłuszczu mlecznego są w tej chwili historycznie wysokie w stosunku do oceny białka mlecznego do 16 1 1 z elementów, bo na bardzo niskim poziomie tak się wyrażę zakotwiczona cena odtłuszczonego mleka 5 szkół to wynika z tych prawie 40  00 0 ton są w magazynach unijnych w tzw. zakupie interwencyjnym, kiedy ten wtedy, kiedy cena była bardzo niska, by dotrzymała na bardzo niskim poziomie celem chudego mleka w proszku ma to jest taka para produktów w związku z tym, że mleczarnie mniej produkują odtłuszczonego mleka w proszku mniej też z tłuszczu, który można było przeznaczyć na marsz odczytać aktu w skrócie wygląda żadnego spisku tutaj po prostu nie ma Krystyna Świetlik Instytut Ekonomiki rolnictwa i gospodarki Żywnościowej zakład badań rynkowych właściwie podrożała cała żywność wszystkie produkty, ale po są takie grupy, który chce, by zwiększyły się bardziej od średniego wskaźnika są artykuły mleczarskie podrożały również 3 artykuły mięsne szczególnie wieprzowina, gdy natomiast żywność drożeje natychmiast wszyscy się tym interesują dlatego, że to dotyczy naszych portfeli myśmy się mocniej trzymać za portfele, a więc ceny żywności zaczęły w Polsce rosnąć już w pierwszym kwartale odpowiedzialną czynnikiem za to były zmiany ceny na rynkach zewnętrznych, bo trzeba pogodzić się Maciuś jest taki prosty w zmianach chcemy jak przed wejściem Polski do Unii Europejskiej w tej chwili jesteśmy gospodarką otwartą i to co dzieje się na naszym rynku na rynku żywnościowym jest efektem oddziaływania czynników globalnych cen zewnętrznych panie prezesie pan mówi o tym, popycie na świecie na masło dużo polskich mleczarni w tym 1 z ręki z rynków zbytu jest rynek nie wiem chińskiej azjatycki czy właśnie Europa stany która, chociaż nie jest to wbre w pozorom główny kierunek eksportu artykułów mleczarskich z Polski to jest jednak Europa co brały te statystyki pewnie one nieco wprowadzają w błąd, dlatego że część tych produktów, które my wysyłamy nie będą mieli do Niemiec Holandii finalnie może trafić dalej bronić to to, które eksportują i tego nie do końca nie do końca widać, ale szczególnie Niemcy Holandia są wolumenowo największym importerem artykułów mleczarskich, ale Chiny stany Zjednoczone szelfu Afryka, jeżeli chodzi o szczególnie o proszki mleczne to z kolei Afryka tutaj współ Puls HR w dużym odbiorcą polskich produktów w Polsce jest około 30 % więcej mleka produkowane niż polscy konsumenci są w stanie uwieść Brigitte 1 3 trzeba eksportować, a my jesteśmy bardzo liczącym się producentem mleka na świecie w czwartym pod względem wielkości w Europie tak, że to jest Polska dużym graczom latem Kurka z Czech czy więcej mówiąc krótko Europejczycy tego masła jedzą to się przykładem na to ceny w Polsce również rak oczywiście tak ja myślę że, żeby to masło zaczęło tanieć to musi być to musi być po prostu tego mleka więcej to będzie, bo w tej chwili są ceny rolnicy nazywają, że przyzwoita ja myślę, że one są po prostu dobry odczyt od co najmniej niezłe co oczywiście pobudza produkcję oraz produkcji mleka jest tak, że to wymaga czasu, bo to jest kwestia jałówek, które muszą po jakimś czasie się zatem dojść także to jest taki cyrk można powiedzieć nawet nawet trzyletni od decyzji do do ewidentnego zwiększenia produkcji mleka w związku z tym nie jest wykluczone, że to auto drogie masło i jeszcze będzie jakiś czas drogę na przemyśle, która 3 miesiącach nie nie w latach, ale możliwe, że jeszcze jest jakiś czas będzie rok Jacek Romaniuk zajmuje się szkoleniem handlowców również monitoringiem rynkowym zarówno cen standardowych jak i promocyjnych no właśnie w tej chwili mamy taki duży skok cen masła jak to wygląda z pana perspektywy w sklepach sieciach czy rzeczywiście Thomas schodzi czy też widzicie, że nie wiem nie ma za bardzo chętnych ciężko jest ocenić, dlatego że ten ta perspektywa czasowa z państwa być może z punktu widzenia jest długa natomiast z punktu widzenia konsumentów niekoniecznie zmiana celowa nastąpiła mniej więcej w ciągu 2 miesięcy ostatnie 2 miesiące to krótki okres 5 i chyba są narażone są zszokowani różnica w cenie rzędu drugie tyle sią dokładnie taka sama proporcja jest, iż chodzi o cenę produktu czy dzisiaj już widać spadek rotacji produktu w porównaniu n p. produktów typu margaryna no chyba jeszcze nie ma przynajmniej tak z naszej perspektywy jest niewidoczna z tego co widzimy cenne są już bardzo porównywalne n p. produktów importowanych domostwa n p. fińskiego prawdopodobnie w najbliższym czasie będzie skutkować przesunięciem konsumpcji w kierunku tłuszczy roślinnych wstydziła się w główny technolog firmy SM Spomlek mleko przyjeżdża cysternami podlega ścisłej kontroli następnie standaryzacja mleka od sery pod pojęciem standaryzacja mam namyśli ustabilizowanie się określenie odpowiedniej zawartości tłuszczu i tutaj priorytetem są sery zaś nadwyżki kierowane są do tanków, jeżeli pojawia się zamówienie w chwili obecnej do września mamy bardzo duże zamówienia na masło wtedy taką sielankę podajemy procesowi dojrzewania polega ono na zaszczepieniu zafascynowała dojrzewa staje się śmietaną następnie statku kwaszone śmietany produkujemy masło to jest praca ręczna inni nie proszę pani dysponujemy zautomatyzowaną masło w nią, w której skład wchodzi przede wszystkim Kontinen jest urządzenie do ciągłej produkcji masła automatyczne formie Arki mogą formować kostki o stałej bazy Lu bloki dało większe bloki do sprzedaży lub przepakowywania dla innych firm 3 3 3 3 podmiotów gospodarczych w samym zaś załadunek kartony palety odbywa się ręcznie z monitoringu, którym pan wspomniał co jeszcze na dziś wynika generalnie rzecz biorąc na polskim rynku bez takich lotach dziwne rynek jeśli chodzi o tłuszczu mlecznym w ogóle margarynę, tudzież tak jest malowidła z firmami, które grają pierwsze skrzypce są pośrednicy wtrysku, którzy skupują w okresie zimowym i mrożone masło i później konfekcją mają ci pośrednicy z reguły produkt oczywiście ma swoje wymogi formalne, czyli musi mieć te 8 2 % zawartości tłuszczu, a proszę wierzyć jest bardzo duża różnica między tzw. prawdziwym masłem albo masę produkowanym przez sprawdzone firmy mleczarskie, a tymczasem właśnie narażonym jest później konfekcjonowanych wie, o czym klient konsument najczęściej nie wie, bo on wie, że masło to 8 2 % zawartości tłuszczu i to się wszystko zgadza natomiast najprostszą metodą, żeby sprawdzić jakość tego produktu to miejsce świeżego masła zrobiony po konfekcjonowania i wysłana na półkę sklepową jest prosty test konsumencki przesłania tego produktu poza lodówką jakiś czas, iż jest Thomas o wysokiej jakości będzie się zostawiało tak szybko jak chce rozważane albo od męża, więc co wynika z tego monitoringu jeszcze po co jest dzisiaj na półkach to bardzo podobne bardzo zbliżone ceny promocyjne ceny regularne ceny standardowe producenci mają narzędzi dzisiaj do tego, żeby prowadzić promocje nie mają możliwości nie ma zachęty to co widzieliśmy wczoraj to wczoraj chyba 1 z tych sieci ta obniżyła ceny masła kostki masła 2 20 0 g poniżej 5 zł i to jest i tak jeszcze nie tak dawno byśmy nie akceptowali wyceny na pewno ceny produktów importowanych n p. fińskiego masła Solnego są na poziomie niewiele wyższym osobom ciut powyżej 5 zł regularna cena co pan przewiduje co nam prognozuje mówiąc prawdę to nie wiem, w którym kierunku będzie szedł rynek przypuszczam, że ceny tłuszczu mlecznego nadal mogą rosnąć w zależności od popytu przecież nie polskiego myślę, że nie zmienia się ceny na półkach ceny masła niespecjalnie to jakoś przeraził producentów polskich na moment mieli inne inne zbyt czytelny w związku z tym wymusi to inny rodzaj konsumpcji nawet jest tego panie przerzuciły się nas malowidła w ślad w myśl mam taką nadzieję tylko, że te spory w widłach dziś jest na rynku mają lepszy walor, że tak powiem czy są to produkty wyższej jakości rzeczywiście są to produkty szybkość możemy napotkać tak tzw. barierę popytu co na to zdecydują o popycie przy tej cenie może się okazać, że ci, którzy muszą notą wrócą do prądu margaryn czy ograniczą spożycie masła, a także ten popyt może być przyhamowały właśnie przez tę barierę popytową natomiast otrzymała w sklepach mogą też trzeba pamiętać o ma to jednak jest się różni od tej ceny, którą uzyskują mleczarnie tonażu są oczywiście bardzo różne, ale 10 zł za troskę pani mówi to prawdą jest nie spotkałem takich takiej ceny no Name to jest decyzja tego, który stawia na półkę wystawia ocenę mleczarnie nie mają żadnego wpływu na to jaka finalnie cena znajdzie się punkt otrzyma od 2 w sensie ceny zbytu z mleczarni, ale potem ile marże handel jako mało, że to uśmiech nie ma żadnego wpływu przez jakiś czas to cena tego masła będzie tak wysoka w tej chwili to jest bardzo trudne pytanie co to to od osoby zadające pytania wszyscy mleczarze mieli ekonomiści, którzy się tym zajmują nowe masło ma 3 panie oczywiście znów z punktu widzenia konsumentów mówi Vytautas maśle mówi o całym rynku mleczarskim prognozy, które wydaje się już w tej chwili jak gdyby troszeczkę się dezaktualizują mówiły, że jesteśmy u szczytu tego cyklu koniunkturalnego czy wysokich cen i że trzeci kwartał to jednak będzie już początek spadku na razie tego nie obserwujemy być może to jest to będzie przesunięcie nie wiem co miesiąc od 2 może 4 trudno to powiedzieć, ale zgadzam się raczej z tym, że już drożej nie powinno być natomiast jest kwestia jak długo ceny szły trzymają na czwartym poziomie remontu oceniał maksymalnie na kilka miesięcy kilka szyszek 4 może 5 szkół jest jeszcze ten okres moglibyśmy, gdyby te wysokie ceny się utrzymały do okresu tego świątecznego są przez środek z tego ma to też jest taki moment zwiększonego popytu szczególnie na masło i może to się może to się przedłużyć, ale mówię to jest to jest rynek globalny on jest naprawdę trudno przewidywalne jedyne co wiemy na pewno, bo to chyba się nie zmieni, że są takie cykle okresu niskich cen okresy wysokich cen dziś jesteśmy akurat na Górce, ale tak nie będzie zawsze, bo tak po prostu rynek nie działa natomiast miałoby to też jest oczywiście patrzę na to z punktu widzenia mleczarza no i w jakim sensie również z punktu widzenia rolnika producenta mleka, bo w tej chwili konsumenci i widzami dużo o tym, mówią, że masło jest bardzo drogie, ale w marszu szybko zapominamy, że były okresy to dwuletni, kiedy masło z naszego punktu widzenia było nieprzyzwoicie tani i dlatego dzisiaj tego masła jest mniej jest zrobiona tak po prostu działa rynek, że rynek ma swoje prawa jeśli się okaże, że masło mocno odróżnia je jak nie odpowiada oczekiwaniom konsumentów to konsument zagłosuje złotówką ogranicza się po prostu ograniczyć konsumpcję ograniczy zakupy, a wtedy będzie to czynnikiem hamującym wzrostową tendencję cen tego produktu, ale wszystko będzie zależało skala wzrostu cen i nie jest rzeczywiste ruchy cenowe będą zależały od tego co się będzie działo na rynku europejskim i na rynkach światowych swój problem moja sprawa w tyle na dzisiaj ja zapraszam już za tydzień w sobotę po trzynastej 20 mówi Meyer dla państwa problem małpa, a to kropkę FM jestem też na Facebooku na profilu twój problem moja sprawa, a już teraz u nas informacje Radia TOK FM to twój problem moja sprawa Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TWÓJ PROBLEM - MOJA SPRAWA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu! A w promocji Black Friday obowiązuje prawdziwe 50% zniżki!

KUP TERAZ 50% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA