REKLAMA

Jak czytać etykiety? Wyjaśnia Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Weekend Radia TOK FM
Data emisji:
2017-08-19 19:00
Prowadzący:
Czas trwania:
45:33 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry państwu Ewa Podolska państwa jestem studia do godziny dziesiątej jest to program, czyli do 20 02. i jest to program na drzewa 1 słowem wszyscy moi goście wraz ze mną będą studia co oznacza, że możemy zadać im pytania czy blog zielono mi, a po godzinie dwudziestej pierwszej spotkanie z Ewą Sufin leżak nad kobietą, która ma podziwiam za jej aktywność postawę nowej w UE w ogóle myślę, że jest to 1 z takich osób, dzięki którym możemy czasem optymistyczni Rozwiń » spojrzeć na świat FIA dlatego zaprosiłam do dzisiejszego programu na teraz natomiast teraz 2 godziny nikt tak jak powiedziałam bloku i zielono mi zaczniemy od tych lekcji czytania etykiet etykiet na produktach żywnościowych przecież można także na innych niż zastanawiać się cała Rud NIK co jest napisane na wkład na kosmetykach, ale chyba się o tym nie będziemy mówić, a o godzinie dwudziestej innym mowa będzie o reakcjach za rok zarówno w branży odnawialnych źródeł energii jak i środowisk ekologicznych na zmiany, która zaszła w ustawie o NZOZ pan prezydent w poniedziałek Pierre czternastego podpisały nowelizacje ustawy o mnie z moimi gośćmi będą dr Andrzej Kassenberg i 2 Grzegorz Wiśniewski przystawia w tej chwili mego gościa Hanna Stolińska Fiedorowicz dietetyczka narodowe centrum edukacji żywieniowej Instytutu żywności żywienia dzień dobry dzień dobry mam nadzieję, że nie będziemy też straszyć nikogo ani negatywnie mówi Zych w realność tych pytań fachowcy czy czytamy etykiety mają coraz cięższe jądra etykiety tak zdecydowanie rośnie ta moda ma nadzieję, że nie chwilowa na zdrowe odżywianie w ogóle na zdrowy styl życia i coraz częściej zaczną się zaczną się interesować to co ty czyn tym co jemy po prostu zaczną faktycznie czytać etykiety, ale nie do końca potrafimy zrozumieć tutaj jest były rola właśnie naszego centrum edukacji żywieniowej, żeby to wytłumaczyć czasem patrzy na osoby, które specjalnie w bojach wybierają okulary, ponieważ normy nie jest prosta tzw. drobne warunki bardzo drobnym druczkiem w in to wszystko jest napisany w przy czym o ile ta tabelka taka, gdzie wartość energetyczne są podane tak duża tak duża liczba to są Killer Joe lata mniej za mniejsze lokale o kilka zrealizowanych tekst nie wiem mówi mam tutaj przez państwo przed sobą, żeby nie było mowy tak teoretycznie parówki z indyka zostały kupione tzw. klasyczne żarówki bez osłonek bez dodatku glutaminianu sodu i tutaj wartość odżywcza, gdyż tylko spojrzał nie miał tego czytać w Popowie PLH 8 5 9 30 kcal 100 g produktu nie łamane przez 20 7 kcal po prostu jest inna jednostka tłuszcz 16 i pół grama w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4 , 7 g kwasy tłuszczowe nasycone są też dobrać to są te złe to są akurat ta zła, które powinniśmy spożywać nie więcej niż 7 % wartości energetycznej naszej codziennej diety także ponad 4 g mecz gra w programach to jest dosyć się dosyć dużo węglowodany 0 7 g w tym cukry 0 2 g 1 10 0 g produktu przypominam są to parówki z indyka na to co tydzień pozostał węglowodany etc to jest jest akurat z parówką będzie ono mieć bardzo mało węglowodanów to wiem, ale nie mieli inni mniej dusiły to przeczytać zrozumieć to widzę węglowodany 0 7 w tym cukry 0 2 musimy też zostało życie był w składce produktu co zamierzacie zostało dodane elementy zobaczymy później białko białko w parze z programów produktu w 12 , 9, czyli 13 % białka zwierzęcego i sól co pani sądzi o tej zawartości 1 , 7 9 dzienne spożycie powinno wynosić więcej niż 5 g dziennie, więc jeżeli współgrają z produktów mamy już 1 × prawie 1 8 g jedno 8 to już jest dosyć dużo, bo pamiętajmy, że w mieście ustalamy, a nie zwracamy uwagę właśnie na tę sumę, która już jest w produktach także od 20 1 6 roku od grudnia jest obowiązek etykietowania wartością odżywczą właśnie tych składników Drob powiedzieliśmy PIB kiedyś było także u producenta albumu korowodu, a nie musiał podawać tych wartości im podawać różne wartości, które może w tym momencie odpowiadały natomiast teraz jest jednoznacznie powiedziane, że muszą być wyznaczone w te cukry mórz musi być ten tłuszcz nasycony musi być stół w, ponieważ to są produkty czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych w zgodzie pani taką zasadą to na razie było to co każdy musi wartość odżywcza 100 g produktu też, jakby chciał powiedzieć, że to jest odmów w odniesieniu na 2 00 0 kcal, czyli takie dzienne spożycie kalorii dla kobiet średnia, a tutaj, gdzie czytamy, jaki procent tak, jaki procent stanowi to na naszej wiedzy i wody jest to przyjęte na 2 2 00 0 kcal tak jak w profilaktyce nadwagi otyłości przyjęto dla kobiet ani dla mężczyzn, ale politycy tego nie widzę z biletem parówki stanowią te z obowiązkowym jest obowiązkowe tak RWE z procent podań, a widzi co pani tutaj w Bojanie na razie nie zauważyła no nie akurat na tym produkcie nie ma rodziców jest naruszeniem prawa na powinno być podane zdecydowanie dobrze wie pan do ręki teraz jogurt one tutaj zobaczymy, jaki prezent, bo mówimy o tym, że, jeżeli produkt bierzemy do ręki jakiś to jest powinno być podane w i jaki procent dziennego zapotrzebowania on nam daje tak, czego kaloryczności kaloryczność, ale też go wszystkim wychodzi im ufać ta powinna być trzecia dobitka to też inna jest przeciętna wartość odżywcza 100 g to jest to samo co tu natomiast czy to powinno być jeszcze w jeszcze 1 dawka to stanowi na cuda Warta 0 i pół procenta jest odczuwalna także wolne, bo tak, jeżeli są podane wartości to nasz konsument nie wie tak naprawdę trzeba się odnieść, ale nasz czysty, jakie to jest odniesienie dla masztu za mną na mecz z Legią jest właśnie do Google uwolniony właśnie na 2 00 0 wasze projekty ICT nadwagi otyłości rozumiem, że jeżeli podali byśmy to norma dla mężczyzn 2 pół 1000 cal to nasze kobiety wszystkie, by zaczęły Tyc rozum no tak, ale przecież to jest to tych dla człowieka podane tak na inny nie ma jak w profilaktyce i jakby tak mówię nadwagi otyłości przyjść do 2 1000 kcal no bo 1 proc procent osób z nadwagą otyłością bardzo bardzo rośnie czy zgodzi się pani z tym że, gdy patrzymy się z kolei inna listy do zerówki z indyka klasycznej na tył na składniki 1 listy składników to im więcej tych składników tym kryzys oznacza, że bardziej przetworzony jest produkt w tym gorzej nie absolutnie niekoniecznie, bo są one im produkty jednoskładnikowe są produkty wieloskładnikowe nie można powiedzieć, że im dłuższa lista, tym bardziej negatywny, chociaż faktycznie otrzymany, porównując produkty spożywcze to co można na to zwrócić uwagę, żeby tak do 10 15 tych składników było nie więcej przy tym naturalnym jest myślenie, że jeżeli widzę ciągle czy zostaje przy parówkach z indyka mimo, że to one też inne opakowania to to co mnie interesuje tych mięso z indyka tak tak też wszystkie pozostałe rzeczy i w jakim stylu są tam dodane no ale one stanowią istotę tego co mi ale gdy producent ma obowiązek podania pełnego składu w kolejności malejącej, czyli to co jest na pierwszym miejscu tego jest najwięcej w składzie no tutaj przypadkowo tych torów tak miasto z indyka 4 5 , 4 %, czyli dopatrzył się na pierwszy na pierwszy składnik to widzę, że w parówkach z indyka jest nawet połowy nie ma tak mięsa z indyka, ale zaraz muszę to zweryfikować, ponieważ następnie mięso oddzielone mechanicznie z indyka 2 6 i 3 % tak raczej powinni się ze 2 rodzaje mięsa, czyli co zdecydowanie unikajmy mięsa oddzielonego mechanicznie co jest no to jest mięso pozostałości może nawet mięso, które są oddzielone bardziej od kości neon takie już bardzo solistka książki tak zdecydowanie i to wszystko mielona i budowana właśnie takich parówek jako radni z zwolennikiem borówek innych wysoko przetworzonego mięsa mniej jest coś w formie zmielonej, bo tam można wtedy przemycić wszystko faktycznie czynów, czyli producent ma obowiązek wykazać osobno mięso indyka i mięso oddzielone tańsze on ma też stanowisko zdaje się hormon łączy marzy, by nie być napisane czasami mięso oddzielone mechanicznie tylko MON tak no w porządku, ale potem tłuszcz drobiowy jest dodany do TOPR zajmie się już jest równolegle do tego, żeby borówki była zaś bardziej zewnętrzne Dariusz RAŚ wigilia dodam, iż zostańmy przy tym mieni się ich 4 5 4 % plus Doda 2 6 3 Tomasz szybko liczy to mam dopiero mięsa i tego lepszego Interior gorszego 7 1 , 7 prace się upraszcza 7 2 proc, gdzie trzeba czymś wypełnić 2 8 % tego produktu dokładnie czymś co jest tańsze co jest Somosierra niecałą 1 3, czyli niecała 1 3 parówki dowodzenie z mięsa tak w tym wypadku są cóż objawy na to rozumiem substancja rozumiem co to znaczy, bo nie zawsze rozumie zaznaczył substancja zagęścić zagęszczając za te 14 2 2 ani wiedzy test na tych, a to jest ponad 100 0, więc ciężko zapamiętać każdy numerek w natomiast, jeżeli jest to substancja wypełniająca no to pewnie też to są jakieś 8 emulgatory stosowano bogato, bo to są właśnie takie substancje, które dają konsystencję udanym produktom, ale wszyscy są naturalnym mogą być albo naturalna to albo sztuczne tak jest ze wszystkimi dodatkami regulatory kwasowości mleczan potasu od strony potasu czy też musimy zwrócić uwagę na to, że jeżeli coś jest te dodane do produktu to on to nie może być niezdrowe produkty kotów, choć ilość przez państwa za chwileczkę wraca na naszej rozmowy o witam ponownie w studiu Hanna Stolińska Fedorowicz dietetyczka z Narodowego centrum edukacji żywieniowej Instytutu żywności żywienia odczytujemy sobie taką etykietę parówek z indyka to co najważniejsze w co zostało powiedziane to to, że w parówkach indyka mięsa z indyka jest takiego naprawdę mięsa z 4 5 mniej więcej pół procenta tak mniej niż połowa do miast mięsa oddzielonego mechanicznie, czyli to wszystko co się ze skrobie męskości łącznie z cząstkami pomidora da jest 2 6 , 3 % co oznacza, że razem mięsa tego lepszego gorszego jest niecałe 7 2 proc i teraz zastanawiamy co stanowi dolną jest też niecałą, ale jednak 1 3 prawie Waluś na pewno woda jest załamana słuch lub różne substancje, które mają spowodować ożywają nocą wody innym woda tu nie ma nie ma jest jest religia pokoleń z zezem zagęszczając za te 14 2 2 sól regulator kwasowości mleczan potasu od strony potasu następnie jest białko sojowe ta chyba to białko sojowe ma ma LO to znaczy patrząc na pełnić białko tych, których mieli rząd zna kolejność Witolda postojowe pani wyczytała dosyć stąd daleko to wcale nie jest go chyba tak dużo, ponieważ kolejność jest taka, że im dalej w kolejności tym mniej danych i układ rynkowych tak leczyli białka sojowego jest mniej nawet niż tego tłuszczu drobiowego i Miami substancji zagrażających ekstrakty przypraw nie wiemy jakich przypraw jest wymiana psy i przyprawy tylko ekstrakty przypra w chyba zapewne gdzieś mieszanki rzadko też jeszcze nie wiadomo czy naturalne sztuczne aromaty tak samo mogą być albo naturalna, bo sztuczna stabilizatory wgląd w dbają konsystencję parówki w stan co ciekawe jak wygląda parówka, gdyby nie zadbano o konsystencji następnie stabilizator następujące 4 5 0 i 4 5 1 przeci w utleniacze Iza, a skoro lubinian sadu substancje konserwujące azotyn sodu zdrowy styl AZE Wschodu znacznie możemy powiedzieć, że jeżeli coś jest w danym produktem jak to jest niezdrowe jest szkodliwa dla nas natomiast jest górny tolerowany poziom spożycia HDI tzw. którego producent nie może przekroczyć i faktycznie w żadnym produkcie nie ma przekroczenia tak, ale rdzeniem z branży, ale jeżeli ktoś na śniadanie parówki na obiad jesteś jakiś produkt przetworzony Tesco kupił w konserwie albo w słoiku, a wieczorem znowu je wędliny i tt wędliny też zostały kupione opakowany no to każdy z producentów tego nie przekroczy realizuje on to wszystko żaluzje to podsumuje też uwagę, że ksiądz Tomasz ponosi swoją odpowiedzialność, ale zazwyczaj nie jest tak po powiedziane, że Ady, iż producent daje on górną wargą górną ilość co zazwyczaj jest tak w połowie ilości zalecanej dziennej pozwala przeanalizowały zimy po prostu parówki z indyka w NAC należy, że jest to to był konkretny przykład na co należy zwracać uwagę biorąc etykieta na pewno patrzymy na skład produktu, ale i tabele wartości odżywcze to są 2 podstawowe rzeczy później oczywiście zwracamy uwagę na termin przydatności znam producenta można spojrzeć z tobą wyprodukowano w Polsce czy nie ma zależy jakie kto woli, ale to są to najważniejszy sposób przechowywania, a następnie Alto z Truso wnuczek jesteśmy w domu i jestem zwolenniczką tego, żeby nie patrzeć na tą pierwszą stronę opakowania tyko zawsze mimo wszystko odwrócić na drugą do takich produktów zazwyczaj stosuje się te napisy należy spożyć do i najlepiej spożyć dziecko słowa najlepiej sugeruje, że przed końcem przez jakąś datę zarówno przed 1 października, że 02 03. października też możemy zjeść chętnie chodzi o to, że jeżeli najlepiej spożyć to to już są dla produktów, które mają trwałość powyżej 3 miesięcy, a te wszystkie, które się część się psują to jest data bardziej tak tak w bardziej zdeterminowanej konkretna WOW Tadka jest konkretna, ale to temat słowo należy atutem mamy słowo najlepiej data minimalnej trwałości właśnie po gwarantuje zachowanie przez płot właściwą jakość tego momentu przeżyty dzień później jednak tworzymy rejs pod znajdziemy coś w tym ryżu lub stwierdzimy, że nie jest nie tak jak powinien być co niestety nie możemy reklamować, a ponieważ jednak odważny to tym w terminie, ale zazwyczaj się tak nie psuje, ale nie, ale jest też też zawsze jest to data na każdym produkcie w błąd przed sobą inną etykietę jak etykietkę, która jest na opakowaniu musli musli, czyli w UE to chyba nawet jakiś kran czy gra Nolan pół w jakim sensie grano na grze posklejać na takie nie setki musli, ale nie wiem, bo zostały zjedzone przez koleżankę w 2 i chrupiące tylko jest muzyk chrupiące z tego dumny musli chrupiące inna rysowany napisany 5 bakalie rodzynki żurawina morele migdały ślizgać nie wyobrażam sobie, że to są płatki owsiane z tymi ostatnimi suszonymi owocami nagle okazuje się, że płatków owsianych jest 3 7 % następnie jest cukier tak, jeżeli jest na drugim miejscu to faktycznie sporo ale czego nie jest napisane ile, jaki procent nie musi być 2 % podanym nie może należy mu się, że jest napisana po prostu źle zawartość, że jest, że jest po prostu w tym produkcie, czyli trudem wraca choćby tego mięsa w proc nie musiałby napisać ile mięsa z indyka jest parówka z indyka w zlote w zależności od różnych produktów w przypadku mięsa to akurat z kim zalecano, żeby ten procent jednak napisać ile z nich zamieni się dach no dobrze jest napisane tutaj, o ile jest cukru rywalem możemy dostać tabeli później sprawdzić ile jest cukru rodzynki 10 %, ale te rodzynki to nie są rodzynki, ponieważ znam Jaś jest wytłumaczenie co oznacza słowo rodzynki słowo rodzynki oznacza rodzynki oleje roślinne bawełniane i lub słonecznikowy znaczy to jakoś taką imprezę tę notatkę z tych rodzynek i tego oleju nie na większość owoców, które są w takich okładkach są po prostu kandyzowane, czyli są w parze z żaglem cukru tłuszczu bardzo często także walczył nie po prostu suszone te w myśl, że na trwałość po prostu tego składnika i dla smaku handel smaczniejsze z bardziej słodkie może tak i sól sól cukier tłuszcz to nośniki smaku syrop glukozowy posada syrop glukozowy jest bardzo tani zamiennik cukru, który jest częścią szeroko stosowane są glukoza syrop fruktozowy fruktoza glukoza we i zagrażają uzyskiwany ze skok cen cukier jest co pozyskiwane bardzo często po prostu syntetycznie, ale i on jest szczególnie niebezpieczne dla nas, ponieważ powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej na narządach wewnętrznych tzw. fundusz Mistral, które jest niezdrowy i najbardziej tutaj promuje rozwój chorób układu krążenia nowotworów czy właściwie powinniśmy unikać produktów, gdzie jest blok gazowy raczej powinnaś unikać tego produktu tak samo jak z dodatkiem czy oleju palmowego utwardzanych tłuszczy no tutaj też chyba olej palmowy też olej palmowy przed tym, że z tym, że cukier syrop glukozowy znacznie wyżej na liście składników należy go, więc inna rzecz w ogóle nie wiadomo, jakiej pracy stanowi ten syrop glukozowy tak Monka tu jest Dunka chce, by myślał, że państwo, że w opakowaniu emulsji chrupiące są płatki normalnie byśmy nie dodali Mońki Reagan zanotował wzrost ich, bo ktoś może powiedzieć tak powtórzono kupować nie wolno sobie płatki owsiane kupię sobie osobno suszone owoce niektóre pokoje są duże wymieszał i to zjem zalej mlekiem to zjem, ale jest konkurencja jest gotowe tam nie trzeba kroić nie trzeba mieszać ładnie wyglądała zezwala również, by pomyśleć o tym, że tego trzeba kupić tego trzeba kupić i tego trzeba kupić mamy tutaj gotowe tylko, że w tym gotowym do z niewiadomych powodów niewiadomych powodów jest tym Monka ryżowa i kukurydzianą na jest żurawina cała ona stanowi 7 % żurawina też jest ulepszona, ponieważ podhasłem żurawina jest żurawina 5 7 % cukier olej słonecznikowy Alex kupimy zwykłą żurawina w opakowaniu, toteż ona w składzie to zazwyczaj będzie miała 1 ciężko jest dosyć takie owoce suszone z prawdziwego zdarzenia suszone suszone tak cukier olej słonecznikowy są płatki pszenne jest olej palmowy, ale to wszystko powoduje genialną koleżankę jak bardzo stylistyki kolekcjoner chyba troszeczkę je tak, bo to co nie są takie na pewno sypkie płatki tylko bardziej posklejane całkiem chrupiąca olej palmowy morela cięta 3 % morele substancje konserwujące dwutlenek Siarki co dla nas jak dla nas to jest taka substancje konserwujące, które bardzo negatywnie na żołądek wpływa na świat można kupić można kupić owoce suszone, które sam suszony inaczej niż przy pomocy dwutlenku Siarki jasno, że tak to nawet zwykły morale poczną, jeżeli są piękne pomarańczowe to są właśnie z tak konserwowane, jeżeli są brązowe to są naturalnie suszone wreszcie, kiedy szukałam nie mogłem znaleźć i pani mówi, że to źle wpływa na jedno podrażnia błonę śluzową żołądka w ale czy nie jest także większość owoców suszonych jest właśnie z już lat z dodatkiem tych związków Siarki tak ślizgać się tam śliwki substancje konserwujące są lubinian potasu migdały płatki mąka owsiana tu też jest aromaty emulgatory lecytyny sól sól musi być też spotkać się na 1 wartość odżywcza rano nic nam się nie stało żołądkiem byśmy zjedli garstka tych płatków takie też nie można całościowo patrzeć, ale w, ale dno dbajmy o urozmaicenie naszej diety wartość energetyczna w 100 g jest 400 kcal tłuszcze 9 i pół grama 100 g w tym tłuszcze nasycone 3 , 3 dużo dużo dużo niedobrych tłuszczy i nasyconych tak węglowodany i 3 7 g w tym cukru 2 7 g 1 6 g, jeżeli z 2 7 g cukru Tesco jedno łóżeczko ma 5 g, czyli prawie 6 łyżek cukru w Helu w Lotto jest dosyć droga i tak jest mniej niż cudzej 2 górskie, które oglądaliśmy takie, które jest o wiele mniejszy ma 1 50 g, a to opakowanie mecz zostanie z 2 ×, tyle że jest to i tak ma więcej, bo Maciej pół łyżeczki cukru w tym na nas od g, a jogurty 1 5 1 nam też była trzymana w 3 już patrzy się 1 10 0 g 1 3 g ni 100 g było o 3 14 g cukru no to prawie 3 łyżeczki czy łyżeczki lub, a to ma 1 5 3 4 był tak jak to jest w tym jogurcie jest więcej lepiej kupić naturalny dodać sobie samemu owoce błonnik, który jest, który wynika pewnie z z czego wynika zarówno zarządców jak z płatków białko 8 % sól 0 , 0 5 g to mało mało soli i są składniki mineralne żelazo Miedź tutaj już producent może sobie dodatkowo dołożyć te witaminy składniki mineralne w jakich najczęściej błędy popełniamy jak czytamy etykiety najczęściej twierdzimy, że wszystkie są niezdrowe i też odkładamy wtedy produkt nie porównujemy produktów do siebie, bo to jest bardzo prosta, żeby wziąć 2 produkty z tej samej kategorii i po prostu przeczytać etykietę chociażby zobaczyć co warto się konkretnych składników odżywczych i wybrać ten, który ma mniej soli mniej cukru i mniej tłuszczu i też niższą często wartość energetyczną no bo jednak dbajmy o to profilaktyka nadwagi otyłości BMI także myślę, że już głównie to na dobrze, jeżeli widzimy od razu napisanych fit albo light to od razu zakładam, że ta jest mniej kalorii w to znaczy, jeżeli jest light no to faktycznie technologie materiałowe świadczenie żywienia, a tzw. tutaj ten produkt ma w po 30 proc niższą wartość energetyczną niż ten produkt taki nie lać nadzorował natomiast wiemy, że jest Philips czy leki tak to już dowolność to już jest dowolność tak to to nikt też niekoniecznie zawsze to wartość energetyczna będzie mniejsza wtedy, bo często porównujemy no można n p. zagrać w cukier, ale trzeba coś oprócz tego cukru dać nam dodajemy może więcej tłuszczu do produktu więcej słodzików różnych substancji także nie jest powiedziane, że to jest lepszy produkt są produkty i dobro, które jemy bardzo często, na którym nie ma wypisanego tego wszystkiego n p. chleb prawda co zechcę żytni, jakie mamy poznać prawdziwy żytni i co znaczy, że jest tu procentach zebrane z mąki Żytniej i chyba niekoniecznie, ale tam, gdzie panie kupują chleb nowy sprzedawca ma obowiązek na życzenie pani pokazać w skład tego pieczywa na ciekawy eksperyment ciekawe czy John wie, jakie naprawdę skład tego pieczywa musi mieć coś takiego konsument ma do tego prawo w dużych sklepach dyskonta lub też wiszą karteczki z opisem tego pieczywa, który jest sprzedawany na 1 0 po produktach takich właśnie pieczywo też ten smród opakowanych wtedy skład jest wątek, ale my mamy chcemy kupować nie opakowane, bo uważamy, że nie opakowane jest świeższe winiarz opakowane dlatego zapakowane, żeby je dłużej przechowywać tak dalej w związku z tym elementy konserwujące nie chcemy Carson mówiących patrzymy na przykładna kolor tak nasze pieczywo powinno być szare ciężkie mam trochę kwaśne miny od zakwasu precyzyjnie ugryzłem, więc nie dojdzie do mu tak możemy sprawdzić, bo w wale szare i ciężka ale kiedy dowiedziałam się w dość szare brązowe Nieszawy w środku ta w tym co chleb powinien być taki szorowanie bardzo ciemno, bo tak jest bardzo często radykalnie zbudowany w karmelu słód miód różna Zenka zabarwia czarny Karmel w Częstochowie w ten sposób producent uzyskuje efekt pieczywa ciemnego dachu, a w przeciwieństwie do jasnego tymczasem ja chciałbym kupować pieczywo ciemne, ale takie pieczywo ciemne, którego ciemność wynika z tego, że z mąki Żytniej, a nie zawsze mogą żyć gniazd po prostu szarawe, a nie tak bardzo ciemna warto też zwrócić uwagę kupując pieczywo i mam już dziś są dostępne ten skład 1 w skład czy to jest typowana w kadrze nie pieczywo czy jednak Doda została dodana do manka przednia pszenna i w jakich proporcjach czy to mąka pszenna jest jednak na pierwszym miejscu jest najwięcej 3 jest potem móc żyć w pojęcie Graham co oznacza g grahamka to też jest wciąż jest rodzajem mąki pszennej mąki Graham tylko, że zabiera więcej błonnika pokarmowego jest stąd Dolina Rurzycy mielone w i na pewno jest Iwona inny gatunek i jest zdrowsza, ale nikt nie zaliczamy pieczywo Graham do tego najzdrowsze go w państwa w ostatnie części programu czekamy na państwa telefony za 2 2 4 4 4 4 0 4 4 wyboista rozmawiamy o tym jak czytajcie etykiety i chciałabym, by państwa pytania ograniczył się do tego nie mówimy o różnych dietach o różnych nowych pomysłach sposób odżywiania się mówimy o etykietach czy mówimy o żywności, którą kupujemy a gdy ją kupujemy nakaz większości zapakowano jest napisany i co tam tak naprawdę jest w ośrodku w studiu pani Hanna Stolińska Fiedorowicz dietetyczka pierwsza słuchaczka pani Małgorzata, więc dobry klub ty będziesz mógł kontynuować filmowe, ale po słuchamy tanią i innych NBA i lubią jeździć, bo lubię, kiedy one jak pani Janina trojga Ehrle dobra Fed pieczywo na zakwasie zdrowsze, ponieważ zawiera mniej kwasów cytrynowego, które ogranicza wchłanianie niektórych składników mineralnych no i wiele osób też ma nietolerancji różne na drożdżach mamy zakażenia różne, które wynikają z tego, że ty droczy też spożywać dużo także ten chleb na zakwasie zdecydowanie bezpieczniejsze, ale i samemu jeśli jednak ich brak, a nie polega ich bronić jednak w tonie jest także, że nie zalecają wszystko w małych ilościach jest jest w porządku, jeżeli ktoś nie ma żadnych problemów zdrowotnych to co mnie masz takich przeciwwskazań natomiast mówimy, o które pieczywo z lepsze to akurat zdecydowanie na zakwasie tam Sumner lepsze bakterie nie dla naszego układu pokarmowego, więc warto zrobić taki zakwas obok przejścia do piekarni i poprosić może troszeczkę dadzą i samemu Piasta kilka lat i klub nie nachalna jak niewielkie bagażniki wrogiej ideologii gender, która biegnie po drugiej fali, ale jeżeli produkt jest dopuszczony do spożycia to nie mówimy nic absolutnie, że jego składniki są niebezpieczne albo nogi weź paragon Orlen o o Neill ogień pięknej aury magii Alchemii rywali, a my i chorobami lub innej niechlubnej pamięci i Łukasz Piet ni ster najważniejszym w łaźniach drogerii bielizna i oleje technologia wiemy co w Będzinie, a geje nie mogli lepiej w ogóle, by po badają ich upłynnienie Elbląg nie ma i Andrei PR drugim techno i PSL, kontrolując produkcję równość szans, ale ja je we wsi niech oni nie jest ona na rzecz, jakiego szukamy ciągle w Anglii LO w ewangeliach pomidory jajka dodać pomidory, choć będzie to normalny Kliknij w niej to ich stanu w GL, bo tak też produkty ekologiczne nie mają żadnych dodatków do żywności Iran mają pestycydów środków ochrony roślin dlatego są takie tzw . Eco natomiast nie jest powiedziane żony są lepsze niż taki zwykły pomidor, więc nie można popadać w przesadę i wszystkiego kupować ekologicznego, bo po prostu tego się nie da zrobić dziękuję bardzo panie mogą nadal pani Małgorzato chwyciła tutaj z tak silną Lennon pewien problem, który tak nie został wyraźnie powiedziane, bo z 1 sceny ska pani mówi jakimś produkcie w UE jej, że on drażni prawda śluzówkę żołądka tak no, a z drugiej strony pani mówi on jest dodany on ma prawo być dodany i tyle taktyką mówimy cały czas o ilościach dodano mając nawet nie wiemy jakich ilościach on został dodany, jeżeli jest urażony to dość to na pewno został dodany w takich ilościach jakich jedni przecierali szlak jest możliwe bez drażnienia one na tyle mało drażni, że możemy go zjeść na wszystko zależy to rząd częstotliwości jedzenia takich produktów i od stanu naszego zdrowia indywidualnej, jeżeli ktoś ma chory żołądek mam wrzody niestrawności to tutaj raczej zalecamy unikania takich produktów natomiast też nie mógł mnie jakby nie można go patrzy całościowo i zabronić jeść wszystkiego, bo to coś nie da prezent czy niebezpieczeństwo będzie z tego, że będzie mieć tylko produkty przetworzone, które właśnie tak jak chociażby tutaj, żeby dostały parówki z indyka i tak opakowany to one tam mięsa mają 2 3 1 3 mają różnych innych rzeczy, ale tak pasowała do Łodzi to co konserwuje i t d . i t d. to coś się wszystko dziś sumuje i to efekt tego sumowania dni powiedział, że jest nawet bez dla każdego dla każdego takiego dodatku jest pewna liczba wielkości można je przeglądać Nalepy Dymek to wszystko jemy tego nie dodamy, bo nie potrafimy nie zrobić nie wiemy dziś przekroczyli czy nie Noela wygra powinniśmy kupować produkty jak najmniej przetworzone i sami przygotowywać się takie musli w kupić kawałek mięsa i przygotować coś kupić jogurt naturalny i owocowej i zrobić to sobie ten jogurt owocowy ja wiem, że to się wiąże z czasem z tym, że trzeba pomyśleć co wiem jak to zrobić jak i czy to będzie smacznej trzeba dokupić, ale naprawdę warto zainwestować dali szans pani Anna w Warszawie halo taki dobry, a ich trakcie kariery, a także ich 1 będzie bardzo ważny, lecz jej PLK w tegorocznej letniej w Instytucie żywności żywienia Hej, Orły kanie problem, żeby unikać gór duchy hymnu kwartalnik utwardzali prawda tak jak on jak i jednocześnie chętnie tak, ale nie jak dobrze, jakby fenol w tym lepiej chronione rośliny dodawane są wyłącznie do rejestru i margaryn utwardzanych idzie to jak gdyby trochę inny o ich skuteczności, a jednocześnie wydaje mi się, że Instytut chemii dla PiPr takie produkty chemii i innych rolami czy Star Tychy Kamola i roślinnymi to chciałabym prosić o Ukrainie publicznych jeśli ich w tej bardzo ważny i tak nieźle mieliśmy panią na Błonie bardzo zabawnie czasu tak wykonujemy, ale za nim w produktach, które przecież on jest dopuszczalne mówi mamo niszczą utwardzonych, czyli innych bardziej Magyar margaryna piekarniczych nie margaryna miękkich, która wysłała właśnie zawierające sterole Stano, ale roślina, która to jest udowodnione, że obniżają stężenie cholesterolu to ryzyko chorób układu krążenia także tam nie ma tych dużo tłuszczów utwardzonych to są nasze ostatnie też badania w Instytucie, która to potwierdzają Niemiec margaryny twarde jak pani powiedziała son dodawany do bardzo wielu produktom, chociaż Joego tak, by ciasto do do różnych drożdżówek, które tak wszyscy lubią do tych właśnie słodkich wypieków to przede wszystkim czy trudno jest taki jak wiemy, że to jest niezdrowe, ale równocześnie nie jest tak, by było zabronione prawem w zdaniu, ale to wszystko zależy od nas papierosy też są sprzedawane w alkohol też jest sprzedawany w co prawda, a drugie pytanie panie no LO i daje to, że to prawda, bo czytałam jej związek glutaminianu sodu, a ich imionami Air powoduje zmiany zwyrodnieniowe kości nie wiem czy to prawda nie z tym się akurat nie spotkałam tak się nie sądzę, żeby był taki trochę z Kielc dziękuję dziękuję bardzo jest z nami słuchać pan Paweł z Gdyni halo halo słuchamy Egmont 2 proc pytanych jechał pijany wjechał p t. obecności takich domków ośrodka sportu w Rio Chrobok były tu w ogóle wątków komedii pewnego momentu wprowadzenia dowodów wpłat PIT mogą produkować obecność chciałam, by porwać nawet on przekroczony i dopuszczalną wartość złych długów, a drugie pytanie do gotowania, bo potem pokazywały badania, których grubo, że wg mego czerwonego nie nie zrobił dużo drożej niż 8 perspektywicznym właśnie z problemami, ponieważ Libia Nigeria utrudnione, bo tu ponownie otworzyć drogę od ich domach poboru, bo bardzo zżyci, że pozował do pytania, jeżeli chodzi o afro toksyny inne to są dostępne badania i ilości w produktach natomiast tutaj na inną zwykle na zlecenia z danych firmy nie robi się takich jak by całościowych badań zanieczyszczeń i takich nam tak na co dzień natomiast, jeżeli chodzi o czerwone mięso to mówimy, że 5 0 g wysoko przetworzonego mięsa czerwonego na zwiększa ryzyko 18 % nowotworów przewodu pokarmowego szczególnie jelita grubego WHO mówimy tu o takim mieszała się wysoko przetworzonym typu właśnie parówki jakieś wędliny salami czerwone mięso to co jest każde mięso było czy drobiu, czyli oprósz kurczaka indyka mają oczywiście ryby też nie wchodzą w grę w rurach dziękuję bardzo panie Pawle jest z nami pani Ola z Krakowa halo halo dzień dobry, a dzień dobry słuchamy jak nam klapy prania i znany z Odrą lider tak w Irlandii, by były sprzedawane w chińskiej waluty znany płatki drożdżowe na zawartość witamin wbrew pozorom golf gti po biegu białą brodą zdrowej żywności po myśli o ochronie praw lub płatki drożdżowe Days są już formalnie aktywną, czyli to drożej niż żyją w ale mają dużo witamin z grupy Kuba Więcek najbardziej można je stosować to właśnie one tam były nawet tzw. lepszych i dietetyki jak najbardziej, a drugie pytanie o to by olej kokosowy, który przebiegł jest walka na Odrze i innych odkryli w jego programie to znaczy tak jak i pomoże, jeżeli chodzi o olej kokosowy to to w jakimś zmieniającym Grzmiąca odpowiedź musimy jeść więcej kwasów omega 3, bo to one są zdrowe dla naszego organizmu omega 3 omega 6 olej kokosowy ma przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe i średnią łańcuchową kwasy tłuszczowe dlatego raczej my polecamy olej rzepakowy olej lniany w targach bardzo duży model ma ich drugą możliwością olej kokosowy no to właśnie to co się nazywa modom tak żal jak najbardziej dla syna jako raj dla grup asfalt kładziono paznokci fantazji, a w słoiku olej twardy o o takie dzięki reklamie dóbr kultury niech raczej dbamy oto kwasy omega 3, czyli olej rzepakowy ryby morskie olej lniany od wielkiego ostatnio się bardzo no i słaby rozwój kolei zjeść dziękujemy bardzo tanio lub za nim będzie Słowak bardzo krótka to krótkie pytanie proszę o szybką odpowiedź olej kokosowy olej palmowy to samo te bardzo podobne taktyką też zależy czy utwardzone czy nie pan Robert Woźny halo dzień obrad dobry wieczór w Rio liczonych od jutra pytaniami, bo jeśli chodzi n p . po Krakowie tak jak to Jerzy ulg i odbudować jakich proporcjach to co jest szkodliwe bardziej o Irak opuszczą go odwołać, ale najlepiej unikać takich produktów takich mieszanek z dużą ilością solą solidnym faktycznie mamy możemy jeść tylko 50 5 g soli dziennie w UE, więc lepiej używać sól niskosodowa mu sól sodową potasową w starać się po prostu nie dodawać już takich takim gotowych mieszanek do potra w u boku pani lobby nie słyszałem pana jeśli chodzi o sól morską w SO morska zawiera więcej minerałów niż zwykła taka sól kuchenna przygotowana natomiast zawiera prawie takie same ilości sodu jak zwykła sól, a my dbamy przede wszystkim niskie spożycie sodu, a ono pilota o tym, glutaminian to jest zły, bo kluczykiem też Kudowa PL, bo jako po prostu glutaminian to jest wzmacniacz smaku ma podkręcić właśnie smak flaszek po trasie pociąg, bo ja nie wiedziałem o imperium kamienia także bohemy, bo to jest wzmacniaczy smaku w 2 proc wszystko tak samo smakuje w USA i charakterystyczny smak umami też nazywa ten smak słodko z 2 laty w radiu RMF FM i dziękuje dziennikarza pozdrawiamy jest z nami pan Wojciech z Bytomia halo halo słuchamy, że nie grają o podanie do odpowiedzi, bo o nich wie pani godzić się ograć udzieliła wcześniejszemu układowi ich odnośnie proponuję rok była mowa, że chyba 50 g czerwonego miękkiego odporne, ale o wysoko przetworzonego tak jak zwiększa ryzyko zachorowania na nowo oblicza się od jak dokładnie badane było w Bochum robot takiegoż dość dokładnym odbiciem banerze akurat 50 g czerwonego miękko jak u około 1 3 o tym, większe ryzyko zachorowania na boicie się do kont bank tak modne damy z pompą granat i pan to akurat są bardzo duże badania i to jest oświadczenie wydane przez WHO nie przez Instytut żywności żywienia o tym, mięsie czy światowa organizacja zdrowia to są badania na dużej grupie populacyjnej i zawsze się mówi podaje mniej więcej procentowy wzrost sprzedanych spożyciu danej ilości w różnych badaniach także to po prostu wynika z metodologii, ale tez co w zawsze badania na bardzo dużej grupie populacyjnej, jeżeli robi to WHO in przez długi okres czasu, czyli po prostu badają spożycia w danej populacji, jaki jest zachorowanie po iluś tam latach jedzenia tego miasta chociażby dlatego mówimy, że to pół kilo mięsa czerwonego w tygodniu S-max rolą, a część dotyczy to niech pani przegadane pomnik Dżoka temat wart około trojga jak najbardziej akurat Zbigniew Zdzitowiecki wyłączaniu, bo jak najbardziej zachęcam do przeczytania projektu dziękuję bardzo panie Wojciechu w program się kończy w prasie już do nas nie dzwonić na koniec mam takie pytanie, a propos chodzenia, jeżeli nie cukrem to czym najlepiej niczym ta znana jest niczym w Kcyni Tal, czyli cukier brzozowy Stanleya, chociaż ona ma taki charakterystyczny smak i nie każdemu może pasować także raczej tańca Witold, a słodziki słynny aspartam podobno bardzo niezdrowe słoniki niezdrowe jak jest pani zdaniem taka Sparta jest akurat taką substancją, która najlepiej przebadana w u wizażystki substancja żona tak, bo oskarżana Unia najdroższe, jeżeli jest spożywana w umiarkowanych ilościach to nic się nie działają natomiast on znowu to pytania co to znaczy umiarkowane ilości i tutaj jest właśnie problem w tym wszystkim badania, żeby określić stabilność, ale 5 herbat dziennie pije do każdej z CN 2 to pastylki słodzików w myśl, że to już jest dużo wstydu, ponieważ my jeszcze różne produkty 18 Sparta ma, nawet jeżeli czujemy guma w ciągu dnia, toteż ja mam Spartan także to nie jest tylko tak, że dodamy do herbaty w wielu produktach się znajduje w każdy go między życiem ze Spartą tak długo, by guma jest zazwyczaj bez cukru jest duży napis na opakowaniu to wtedy jest ze słodzikiem, ale właśnie, bo nie miał lekko opakowania gum do życia nowy Mbank czysto teoretyczny NFZ nie żyje bardzo serdecznie dziękuję dziękuję bardzo pani Hanna Stolińska Fedorowicz dietetyczka narodowe centrum edukacji żywieniowej Instytutu żywności i żywienia była naszym gościem cyklu Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA