REKLAMA

Jak przygotować tradycyjne sushi? Tajemnica tkwi w ryżu

Niedzielny obiad
Data emisji:
2017-08-20 13:20
Audycja:
Czas trwania:
14:58 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
na niedzielny obiad w niedzielę 20 sierpnia dziś zapraszamy państwa pan nasz suszy to będzie powiat po japońsku Przemysław Iwańczyk kłania się w towarzystwie Tomasza głogowskiego dzień dobry dzień dobry witam 1 z najstarszych Jesus Imaz sterów w Polsce jeśli chodzi o doświadczenie nie człowiek to jest blisko 1 5 lat 15 latach łącznie z praktykami to wychodzi około 15 16 premiera w tym jesteś Susz mostem w restauracji gen Kopański ma 2 punkty Warszawy wasza restauracja Rozwiń » także w Juracie na Wybrzeżu i zapytam Polacy zakochali się w słusznej, ale Polacy do zakochali się suszy bardzo jest teraz duża moda na służbie Rusnak trial spodziewam się żona będzie jakość przymierać, ale widzę, że cały czas cały czas jest jakiś jest jakaś miłość do tego jest też moda na jedzenie słyszeli na zdrowe zdrowe jedzenie zdrowy tryb właśnie suszy jest jest idealnym daniem do tego ma tak, ale służy jego przygotowanie, a następnie celebracja związana jest maturzystą japońską kulturą tak przynajmniej kojarzy nam się nie tutaj w kraju i teraz pytanie po to, Polacy dziś potrafią dorobić do tego podłoże ideologiczne czy też nie tylko smak się liczy to znaczy jedno jest troszeczkę troszeczkę w siłę można wypowiedzieć się casus ci nie takie typowo japońskie troszeczkę bardziej ja to tak nazywam Amerykanin zerwane czy liczyli serek Philadelphia, czyli różnego rodzaju i Kalifornia maki które, które później opalamy dodaje nasz miks dajmy na to z żurawiną z różnymi dodatkami które, których poniesienie podaje, a to ze względu na to na potrzeby rynku po prostu to jest tak tak tak zrobię pomysł jak te wpadły na to, że zostaniesz suszy mostem na stosowanie przypadek i totalny przypadek naprawdę było realne jak chodziłem do szkoły gastronomicznej to znalazłem praktyki w hotelu Sheraton grają tutaj w Warszawie i tam trafiłem na kuchnię orientalną dzieła podawana kuchnia tajska słusznie, bo jako dodatek, który obserwowaliśmy w barze i tam powolutku zaczyna robić suszyli natomiast jak skończyłem praktyki w tym hotelu to szukałem pracy w restauracji, a wtedy w to było 14 13 lat temu 12 szybą największe zapotrzebowanie, że chodzi o kucharzy więc, więc jeszcze wtedy nie czują w tym pasji ale, ale gdzieś tam, gdzie stał chciałem pracować i a ta pasja przyszła w bardzo szybko poszedłem w posadach po prostu, bo tam było także najwięcej najwięcej w brzuch tak szczerze powiem płacili wtedy nie wiedziałem wtedy też zostaniesz moją pasją lubię gotować, ale nie wiedziałem, że aż tak się wkręca suszy na i tak zostało do dziś ich trzeba czasu, żeby posiąść umiejętność przygotowania służb, jakie są to bym tego etapem jest się najpier w pomocnikiem służy mastera później awansuje się na tych kolejnych szczeblach rozwijania swoich umiejętności zawodowych tak naprawdę są tacy się rozwija swoje umiejętności zawodowe cały czas się uczę natomiast jest także na porządku staje się pomocnikiem kucharza i to tylko zależy głównie od nas, że jeżeli mamy dobrego nauczyciela takiego miałem to, jeżeli stoimy słuchamy ich bać się przyglądamy to naprawdę jesteśmy w stanie się pani nauczy suszy i powoli powoli z roku na rok, jakby nasze kompetencje w tym temacie rosną także ważne, żeby słuchacz ma stara i żeby patrzeć nie dyskutować nie nie wprowadzać swoich, a później dopiero ewentualnie po rozwinięciu się rozbudowywać jakoś karton ani swoimi pomysłami do żalu powiedz proszę, o ile to, by to czasu zajęło, kiedy można było powiedzieć, bo inaczej, kiedy twój suszy Master powiedział Tomasz daje ci wolną rękę przygotowuje sam 7 lat 7 lat, odkąd zacząłem, odkąd poznałem Bogdana, który miał przyszłości NATO taka jest 7 latek powiedział, że dziś mogę spokojnie sam zostać na bazie i prowadzić prowadzić kuchnia na tego wymaga od czego wymaga to ta profesja zdolności manualnych nóg, bo nie da się ukryć to służy w ciąży z jakim się artystycznym wydarzeniem jeśli chodzi o tę wizualną formę już pomijam kwestie smakowe, które są fundamentalne zdecydowanie zdolności manualne takie nawet nie wiedział, że takie posiadamy, ale okazało się, że rzeszowska ma bardzo ważne jest właśnie przy robieniu usłyszeli odpowiedzi odpowiedniej naciśnięcie ryżu odpowiednio Nielsen przyciśnięcie rolki, żebyś niebyła za mocno się Darzboru w Lesznie był zbity na tym, żeby żebrał na przyklejeniu czy przez te siedzenia się rozpadała czy też bardzo ważne i tego tak naprawdę tak wysilać, żeby nauczyć tego wszystkiego, a ten artyzm wymaga jakiejś kreacji wyobraźni wielki brat, skąd czerpiesz inspiracje na przygotowanie tych wymyślnych talerzy wielkie toury wjeżdżają na stoły i są ucztą później dla dla ludzi, którzy decydują się ku japońską 1 z postawą z tego co lubisz to co się robi się co lubisz robić to słyszy ja n p . teraz jak już nauczyłem się od Bogdana właśnie tych wszystkich podstawy kuchni to inspiracje czerpie w internecie teraz jest bardzo rozbudowane wszystkie Social media, więc można sobie sprawdzać restauracje w różnych zakątkach świata ja właśnie wszędzie i 1 0 lat profil obserwuje spod sprawdzamy to właśnie szuka swojej inspiracji jest naprawdę bardzo dużo co chwila wpada jakiś pomysł przydałby się też takich chuliganami to wszystko zapisuję, bo dostali wpadnie pomysł zaraz za tym idzie się go nie pamięta, więc łatwa nie jest od razu zapisywać później próbować ci nie robić po prostu bardzo słusznie czy nie wrzucono kuchnię japońską do nóg nie ma takiego rozdziału kuchni orientalnej bardzo często mamy do czynienia z restauracjami już nie mówi Obara z restauracjami też wykwintnymi, które serwują całą paletę dań azjatyckich jest zwolennikiem, żeby to suszyli separować i tylko robić słusznie restauracje suszy i bary bez udziału innych odłamów kuchni japońskiej to znaczy nieodmiennie jest za złe samo służy kucharze po jest potrzebna w lokalu na czas swojej restauracji połączyliśmy kuchnię tajską suszyli co ciekawe bardzo fajne połączenie to było nowatorski pomysł 5 lat temu jak pierwsza restauracja była otwierana i przyznam szczerze, że nie liczą na taki sukces da się okazało, że kuchnia tajska suszy jednak przy połączeniu dała dała świetny efekt parzysta jak najbardziej za wprowadzeniem ciepłej kuchni nie tylko samego suszy jest bardzo ważne też w restauracji, ale są klienci, którzy podczas 1 obiadu decydują się na 2 rodzaje kuchni, którą mieszają ze sobą, a oczywiście najczęściej jest, jeżeli gość przychodzi już co właśnie taki dwudaniowy posiłek Szczepek oraz osi do przodu to przeważnie z przystała na przystawkę zbudowane suszy, a później kuchnia ciepła na to, że jako, że mamy niedzielę jest mokro dochodzi godzina 1 4 to czas na niedzielne obiady i pytanie czy ktoś, kto nas słucha jest w stanie sam w domu przygotować sobie suszyć czy to jest niemożliwe absolutnie w przypadku tej kuchni ten rodzaj kuchni to właśnie jest to możliwe samo sama sama technika z założenia słyszeli nic nie jest aż tak trudna trudniejsze stosuje przecież te zdolności manualne, żeby później nie docisnąć, żeby to wychodziło ja powiem tak w warunkach domowych sam nie robi słusznie, ponieważ jak dla mnie za dużo sprzątania jednak praca wszystko przygotowane mam miejsce na to mamy mamy odpowiednie pojemniki na wszystko to, bo to w porze wymaga dużo sprzątania strasznie w fazie grupowej mistrzowie są potrzebne, żeby tutaj z obłożyć awokado tu sałatę tutaj serek Philadelphia tutaj jakieś inne dodatki czy nawet zrobić krewetka w tempo, że to trzeba gorąco, ale trzeba usmażyć na to by szczerze, że w warunkach domowych można robić, ale jak dla mnie za dużo sprzątania nowość, ale załóżmy, że jednak znajdzie się chętny po drugiej stronie odbiornika powinien kupić specjalny ryż do suszy w specjalnym Stachury to jest taki drobny żal nie jest reż Jon jest bardzo czuły jego należy przechowywać w suchym pomieszczeniu, ponieważ one złapie troszeczkę wilgoci Puszcza inaczej gotować bardzo bardzo czołem czołem reżym łatwo można go w popsuć na przygotowanie, czyli albo przygotować albo albo za słuchały uszy ugotować trzeba zrobić to w ściśle wg receptury podanej na opakowaniu na opakowaniu nie to trzeba tak naprawdę ja ja ja mówię na swoim przykładzie Raya pierwsze Lesiak jak mam zmianę ryżu albo zmianę garnka to pierwsze wyższym stanem testujący po prostu po pierwsze to mężowi dzieciom już dobrze część graczy za mało wody czy za dużo, o czym ale rozkładamy restauracji też w Juracie i jako ciekawostkę podam, że w Warszawie przy wodzie ktoś tutaj mamy koduje się inaczej Ryś, a w Juracie przygotuje ten sam leży zupełnie inaczej w tym samym garnku bywa tak, że większa wilgotność powietrza tak mówią też jest bardzo czuły ten stwarza też mamy i załóżmy, że udało się, testując go przygotować tak jak należy potrzebne są nam w liście tak Norwich co się z nimi robi, gdzie ścierały się kupuje gotowe u nas w Polsce te liście, ale nie należy moczyć wodą, bo dużo ludzi w oczy wodą, bo to jest suchych liści myślę, że ja się zmoczyć wodą to się, że miękki tak naprawdę położenie ryżu na ten na ten mieścił się już powoduje, że się zaczyna robić miękki i można normalnie skręcić rolkę podstawowe składniki, żeby uczynić to usłyszy jedno lutego wg takiej japońskie receptury to co łosoś łosoś na pewno tuńczyk krewetki dość, że będzie nam potrzebne ocet ryżowy dociera posiada także awokado i myślę tu taksy Polski podstawowe podstawowe szum morza różnego rodzaju ryby używać można używać halibuta można używać ryby maślane jest jest z masy ryb, których w, których można korzystać tak bardzo do woli ktoś, kto jak klub najważniejszy zryw osób, które rząd do tego ryżu i klony nory i USA, aby na pewno imbir marynowany i różnego rodzaju czy złamaniem etykiety, kiedy osoby mieszane jest w sosie sojowym czy tego robić nie wolno Japończycy regionie preferują w ogóle do niej w ten sam sposób spożywają słyszy jak my to sobie wyobrażamy sobie, iż winny sposób, a potem także w Japonii podanie do talerza z alkomatem suszyli osady jest obrazą obrazy, jakby kucharza w jakiej zasadzie tak, aby kucharz pomyślał, jeżeli klient poprosił o dodatkową porcję wasabi to kucharz czuje się obrażony w Japonii, ponieważ nikt nie odpowiedział poprawił doprawia usłyszeć tak naprawdę u nas u nas się tak podaje żyła sobie na talerzu i można mieszać z sosem sojowym jak najbardziej na razie pani tego nie oni nie stosuję Japończycy też używają sosu sojowego i używałem raz, gdy do tego same boki ma na to jeszcze we wtorek tutaj u nas i to jest 1 dodatek, jaki daje się słyszy i Zimbardo one jeszcze do tego sosu sojowego i właśnie, jakiej kolorystyce byłoby, bo są zdaje się 2, a nawet 3 kolory tego imbir my podajemy w restauracji nasze 2 kolory imbiru jest to właśnie ten żółty i różowy żółty jest bardziej z takiego do dalszego korzenia imbiru natomiast natomiast zmiany barw tak intensywny smak lata rząd jest bardzo delikatną zrobiony tak już 3 dojrzałe, ale albo dajemy obydwa także byłem gość mógł sobie wybrać japońska zupa ramy, bo to my nie bardzo interesuje w Polsce w UE daje się ją przyrządzić ze względu na składniki te dostępne tak jak robi się to Japończyk to raczej jest mamy sztukę, ale ciężko tutaj u nas przygotować odpowiednią zapora ma zgodę na składniki w Japonii jest dużo lepsza zagadki lepsza dostępność tych składników wyjawia, że 1 2 w Warszawie kilka restauracji powstawała spraw o profilu właśnie, żeby podać zarobki żony i żadna żadna nie nie odniosła żadnego znaczącego sukcesu, a ty wiesz jak przygotować Roman to ja wiem marche w możesz zdradzić choćby taki prosty nos nie zniosła przepis, żeby to nie nie pokazywać innym, jaka jest receptura to za ścieżkę bądź bez pasa masę rodzaj na pewno na pewno nie jestem potrzebny makaron na pewno jest to potrzebne bulion z zdała się na pewno nam jest potrzebna, a także jajko do tego my też wedle uznania później ja nawet spotkam się, że ktoś oddawał kolendry do tego spotkają się, że ktoś wylał ścieki oraz tak naprawdę coś dodajemy wedle uznania można dodać krewetki gotowane można dodać kurczaka to w zależności kto, kto jak lubi preparat tradycyjna japońska elementu to sam makaronem zdecydowanie czy Japończycy preferują deser preferują natomiast desery, które podają Japonię i ja też przygląda dużo ogląda na ten temat u nas, zanim dojechali chyba nie trafiła w gusta naszych podniebienia ełczan da się restauracja zbudowana tajska pana kota też taka sama pana kota jak każda inna tylko zamiast mleka zwykłego dodaje mleka kokosowego starają się, by dostać deser wymyślać sam, ponieważ to co to co widziałem w Japonii na pewno to nie trafiłyby do gustów gości na zawsze po teście, pytając kuchnie japońską zapytam o to czy jest szansa, by w Polsce powstała pierwsza restauracja może taka jest, w których serwowane jest ryba fugu, którą mogą przygotowywać Japonii tylko licencjonowani kucharze którzy, podając źle przygotowaną rybę wyrażają one tych, którzy poddają się konsumpcji na śmierć w kategoriach szczerze powiedziawszy nie wiem są dalecy jesteśmy na to gotowi jeszcze jak ja ja sam o tym, stosy sporo czytałem Jaś to tylko licencjonowanych jest to kucharzy ścianę chyba zostałeś chciałby mieć taką licencję na, bo tam wystarczy przebić tej wiedzy rybie pęcherz ktoś rozdaje byki gość może stracić życie ja wiem, że w restauracji w Japonii jest podawane taki, a do podpisu pierwszy papier który, jakby nam nakazuje, żeby rzezie na własną odpowiedzialność my torebek, a teraz u nas w Polsce chyba chyba to jeszcze próba nie ten czas ja nawet jakbym taki test certyfikat zdobył to Niewiem czym się nie bały wolałbym jednak nie podawać tej ryby szczerze powiedziawszy myślałem o tym, żeby wybrać do Japonii tam terminować u takich suszymy sterów skwer kości tak, aby w przyszłym roku do Japonii właśnie wakacje także tam będą właśnie ten został omówiony z takim kucharzem, którego de facto poznałem właśnie przez 8 lat ja tam zaś mamy się mówić w restauracji tak jest bardzo ciekawe przez długi czas właśnie się na siłę z zamiarem wyjazdu, a teraz mam w planie właśnie teraz nie tylko do Japonii, a także do Korei czy Tajlandii, żeby zobaczyć w niej zgłębić sztukę także kuchni ciepły i Japończycy dopuszczają ludzi innych narodowości do przyrządzenia tradycyjnej potrawy jak nie dopuszczają monitorują Santany z nich prawdziwa celebracja tego wystarczy sobie obejrzeć filmy dziś ości Osusz, gdzie tam tak naprawdę wszystko jest tak celebrowane tak mocno naciski znana na każdy detal robienia słusznie że, że tam tak naprawdę po 7 latach bodajże kucharz dopiero od odchodzi od ryżu którym, którego gotuje tak, żeby później móc kroić dopiero wybrała już na samą kość po 1 5 latach w ogóle zająć się robieniem słusznie zauważył, że w tym filmie tam na dziś do ich jest tak kucharzy to są ludzie już w naprawdę w dużym jest dużym doświadczeniem w grubo ponad 60 lat także także niedoświadczenia rzeszą dlatego w wieku 6 0 lat także oni naprawdę Długosz przygotowali do tego, żeby stanąć za barem robić coś dla powodzenia w Japonii tak myślano i bardzo dziękuję Tomasz Godlewski suszy Masternak z restauracji z Schengen spali się dzisiaj moim państwa gościem, polecając suszy na niedzielne oby teraz informacje Radia TOK FM, a po nich Hanna Zielińska i ciąg dalszy rozmowy z Robertem Korzeniowskim polecam, bo w wyroku w bok to całej audycji wysłuchać w aplikacji mobilnej TOK FM oraz na stronie tokfm PL i Kosznik Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA