REKLAMA

Co owady robią wokół nas kiedy ich nie zjadamy? A co robią z tym, co zjadamy?

Homo Science
Data emisji:
2017-09-02 12:40
Audycja:
Czas trwania:
15:40 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry druga część audycji Homo science witam Aleksandra Stanisławska Piotr Stanisławski Crazy nauka PRL, a w studiu nasz gość dr hab. Marcin Zych z ogrodu botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego dzień dobry, ale rozmawiamy dzisiaj w kontekście Warszawskiego festiwalu kulinarnego rośliny owady MJ, który odbędzie się w między ósmym, a 10 września w ogrodzie botanicznym UW i to się za tydzień, więc zapraszamy też będziemy więcej mówili o tym, festiwalu na koniec Rozwiń » audycji natomiast dla tych z państwa, którzy nie byli z nami w pierwszej części audycji powiem tylko, że rozmawialiśmy już o wadach i to o wadach zarówno jako o pasy, bo z jak się okazuje hodując owady można z nich robić bardzo wartościowe białko, które później tym później karmi się inne zwierzęta, ale też owadach jako źródle jedzenia dla ludzi już tak całkiem bezpośrednio jedzenie owadów co prawda na razie nie jest do końca legalne z Unii Europejskiej, ale prawdopodobnie już wkrótce zmusi nas do tego rzeczywistość, bo to jest bardzo tanie bardzo wartościowy bardzo dobre dla środowiska źródło jedzenia pytanie czy smaczne ponoć tak ponoć bardzo smaczne danie, więc nie złamałem prawa, bo niedawno przywiozłem z Meksyku trochę Pasikonik w coś się wytnie las do piwa były to się wyznania chipsy solone niezłych natomiast nadal mam zamiar rozmawiać o wadach, ale nie tylko i trochę inaczej mianowicie o tym co owady robią wokół nas ślicznie zjadamy, a i ja w jaki sposób wpływają na to co jednak zjadam i zaczniemy Roxy jedno wiadomo Pszczółki zapylają to takie śliczne i u nas w ogóle uroczej i takie pracowite, gdyby nie było Pszczółek to nie tylko pszczoła jest sam nie lubię tego słowa Pszczółki, bo to od razu mu się wraz z MTS oraz nie zmaterializuje infantylizm i dyskusje natomiast rzeczywiście to owady właściwie odpowiadają za bezpieczeństwo żywnościowe nawet, w jakich nie zjadamy, jeżeli popatrzymy na globalną produkcję rolną i to co zjadamy mówi o roślinach oczywiście po tych podstawowych producentach innych to rzeczywiście ogromna część tej produkcji zależy od owadów i to w sumie dość bezpośredni, ponieważ w procesie zapylania kwiatów w 90 % przenośników pyłku to są właśnie owady, jeżeli popatrzymy na rośliny uprawne to okazuje się, że mniej więcej 3 4 roślin, które uprawiamy ZOZ należy powiedzieć, że to nasze bezpieczeństwo żywnościowe globalnie bazuje na bardzo niewielkiej liczbie roślin w ogóle co samo w sobie już jest mało niezręczność niepokojące natomiast tak naprawdę spośród mniej więcej około 10 0 gatunków roślin, które odpowiadają za większość plonów rolnych, które są na świecie zbierane 3 4 to są rośliny, które wymagają zapylenia albo do produkcji nasion albo do produkcji owoców czasami my niekoniecznie musimy te owoce nasiona zjadać, ale one są potrzebne n p. rekomendujemy materiał siewny na skład zboża, które sołtysami w naszej kulturze bardzo istotna nie tylko w naszej Pesie tamować nie mają wiele dorosłych no właśnie to jest to jest dobry trop, bo teraz, jeżeli przeliczyli byśmy to aktywności zapylaczy na wartości upra w, które za bywają to to jest około powiedzmy 3 0 par 40 %, bo rzeczywiście ta batalia część żywności to są sprawy, które zwierząt zapalających i nie wymagają jak chociażby właśnie zboża pszenica rys 3 czy kukurydza i parę innych odmian ale, gdybyśmy teraz sobie wyobrazić świat, w którym nagle wszystkie za palaczy przestają działać to zostałby nam chleb wino oliwki w sumie dość smutno, bo to wyglądało jak się wydaje, ale cena ta wizja świata, by zapalać wcale nie jest sumy tak odległa po zdaje się, że mamy wielki problem z wymieraniem owadów zapylających i ten dotyczy to zarówno pszczół jakich innych gatunków, bo tak z tym tzw. kryzys zapylenie rzeczywiście jest obserwowany już od ładnych paru dziesięcioleci i w niektórych regionach się nasila, a jeszcze dodatkowym czynnikiem, który w moim, jakby maksymalizuje koszty zapylania jest to, że liczba 3 udziału upra w zapylane przez zwierzęta rośnie w związku z tym jesteśmy jesteśmy na coraz bardziej niebezpiecznej ścieżce, a czy to nie jest trochę także w innych stylizuje tak się zastanawiam, bo jako jedno z istotnych źródeł tego problemu tego kryzysu podaje się z stosowanie rozmaitych środków ochrony roślin wciąż trwa dyskusja czy to prawda i teraz przecież te środki ochrony roślin z kim jest dostosowane w ciągu ostatnich 50 lat tylko znacznie dłużej po pierwsze po drugie one są jednak coraz bardziej wyrafinowanej też centrum jest znany czy nie jest tak że, gdyby to rzeczywiście była taka sprawa to te owady po prostu już 1 30 40 lat temu przestałoby zapylać, bo zostały wytknięte przy opryskach no tutaj czynników jest bardzo wiele, które wpływają negatywnie na populacji zapylaczy natomiast co do samych pestycydów to warto powiedzieć, że to pestycydy są stosowane oczywiście od bardzo wielu wielu lat natomiast one się zmieniają w tej chwili główna grupa pestycydów stosowanych w rolnictwie to są takie tzw. pestycydy systemowe niegdyś opryskiwane są rośliny po prostu no i w ten sposób eliminowana jakąś część populacji n p. owadów które, które zjadały liście czy czy owoce, bo oczywiście przy okazji dostawało się niejako rykoszetem również zapylaczy natomiast w tej chwili dość powszechnie na całym świecie stosuje się właśnie takie systemowe pestycydy, które działają w ten sposób, że stosuje się nie n p. materiał siewny, a w momencie kiełkowania różna sama pobiera taką substancję, która bądź też z gleby tak też można porobić, która krąży w niej w organizmie my no i oczywiście paradoksalnie to co wydawało się bezpieczne, a przynajmniej wymierzone tylko 4 zwierzęta, które nam nie sprzyjają i które uważamy za szkodniki dociera również n p. właśnie do tych zwierząt owadów, które zapylają kwiaty no bo skoro pestycyd krąży w organizmie rośliny przedostaje się również do pyłku nektaru, który jest pożywieniem tych właśnie organizmów no dobrze ich czy wiemy, że te problemy są właśnie tym spowodowane, bo będziesz tez wiele czynników wiele czynników zazwyczaj takie stwierdzenie oznacza, że nie do końca wiemy co tu jest najważniejszy, ale jest to 1 z bardzo istotnych czynników do tego jest już absolutnie powszechna zgoda w środowisku naukowym, ponieważ mamy coraz więcej badań, które bardzo wyraźnie wskazują na dole zdecydowanie negatywne skutki stosowania właśnie takich systemowych pestycydów na pożyteczne zwierzęta no dobrze, ale bez pestycydów nie damy rady bez środków ochrony roślin tak przy takiej liczbie ludzi do wyżywienia, jaką mamy na świecie takiej dostępności terenu i t d . na nic nie wyrobimy, więc czy to znaczy, że trzeba zmienić te środki czy to znaczy, że w ogóle trzeba zmienić zupełnie metodą ochrony roślin czy to może jest n p. moment nie wiem na modyfikować na modyfikacje genetyczne, które będą wprowadzały do roślin coś co konkretnie mowa dom nie będzie odpowiadało co do, którędy wyjść z tego w dacie na pewno na pewno rozwiązaniem jest metoda bardziej subtelna, która nie bije po równo i tych, których nie chcemy i tych, którzy są nam pożyteczni myślę, że paradoksalnie ta stara szkoła oprysków, jeżeli już musimy stosować pestycydy stosowana zgodnie z ze sztuką jest dużo mniej inwazyjna w przypadku n p. owadów zapylających niż te pestycydy systemowe, które permanentnie istnieją w środowisku i w związku z tym całej populacji o wadzie i tu proszę zwrócić uwagę, że w przypadku pszczół są to zarówno osobniki dorosłe jak i larwy, ponieważ pokarm w postaci pyłku jest niesiony n p. w przypadku pszczół do gniazda w związku z tym tak naprawdę w całym cyklu życiowym owady te są narażone na kontakt z tymi pestycydami w przypadku takich kontaktowych pestycydów ten kontakt jest tylko w momencie, kiedy dokonujemy oprysku, jeżeli ten oprysk jest n p. robione nocą no to wtedy mamy szansę dotknąć tylko te zwierzęta, które przeciwko, którym jest to wymierzone, czyli właściwie obecne przepisy, gdyby je stosować się precyzyjnie te dotyczące oprysków, bo już uwzględniają taką ochronę tak coraz częściej mówiono od współpracy rolników z właścicielami pszczół, którzy nawet wręcz dowożą teza palacze w określonym czasie określone miejsce i ustalają tak Brown z rolnikami program tych oprysków, żeby właśnie się im owady z opryskami mijały i czy przepisy wystarczą czy tez jeszcze nie była też edukacyjne działalność serial myślę, że jak zwykle diabeł tkwi szczegółach możemy mieć świetne za sprawą, którego nikt nie stosuje tutaj po pierwsze musimy uświadomić rzeczywiście ogromną rolę zapylaczy w produkcji rolnej możemy to wycenić wręczyli są takie wyceny czy to globalne czy nawet z dokonywane na rynku polskim to globalnie szacuje się, że te usługi zapylaczy, jeżeli chodzi o produkcję rolną to jest ponad 1 5 0 miliardów euro rocznie tak, że to jest taka rzeczywiście znacząca kwota, więc jeżeli uświadomimy ludziom to, że jeżeli będziemy chronić zapylaczy to nasze zyski będą większe myślę, że to już jest dobra droga do sukcesu, a wracając do wątku bezpieczeństwa żywnościowego, które podjęliśmy na początku tego nie zmienia m. in. będzie dotyczył warszawski festiwal kulinarny rośliny owady MJ, który odbędzie się między ósma 10 września, czyli już za tydzień zapraszamy oczywiście Marcin jest wśród organizatorów tego w festiwalu jak również wśród prelegentów i będzie uczestniczył w dyskusji, którą Piotr jak będziemy monitorowali w niedzielę o godzinie siedemnastej w ramach tego festiwalu i to właśnie dyskusja będzie dotyczyła dotyczyła przyszłości naszego wyżywienia w ciągu najbliższych 2 0 lat i jak twoim zdaniem w jakim kierunku pójdą główne wysiłki ludzkości z Gardna co ona może zapewnić największe bezpieczeństwo żywnościowe jak na co powinniśmy stawiać i oczywiście rośliny ukrył w niemal darmowy ogród botaniczny jest organizatorem takiej akcji oczywiście rośliny jako ten pierwszy element z piramid pokarmowych w dna ma na ziemi to jest coś co rzeczywiście na co powinniśmy stawiać to co chcemy pokazać na festiwalu to takie związki między ludźmi, a Rusinami, a nie tylko roślinami, ale także między różnorodnością roślin i naszym bezpieczeństwem pokarmowym tak jak powiedzieliśmy dość niebezpieczna sytuacja właściwie w tej chwili na świecie panuje, ponieważ jesteśmy uzależnieni od bardzo niewielkiej liczby gatunków, stawiając na różnorodność, stawiając na rośliny, które do tej pory były używane w tej chwili są zapomniane być może nowe co, do których powinniśmy, do których się powinniśmy zwrócić zwrócić myślę, że to jest dobry kierunek, ale podczas festiwalu będzie mowa również i o rybach i o zwierzętach, które zabijamy o to, żeby je zjadać to prawda, ale chcemy pokazać że, choć oczywiście dla niektórych osób z wyborem nie będzie wegetarianizm weganizm i należy takie wybory uszanować ja sam nie jestem weganizm, choć mięso jadam dość niewiele, ale pokazać, jakie są koszty koszty środowiskowe właśnie n p. produkcji mięsa i co należy zrobić, żeby je minimalizować, a są one ogromne tak oczywiście ikon w wielu aspektach nie tylko, dlatego że w zwierzęta zabierają tereny pod uprawę, ale także jest to kwestia antybiotyków, które się stosuje w hodowlach także kwestia metanu i wielu wielu innych rzeczy, czyli podsumowując, jeżeli kogoś zainteresowały te tematy to gdzieś może dowiedzieć więcej festiwalu, dokąd powinien przyjść co powinien zrobić mu tam wejść po pierwsze, oczywiście doskonałym źródłem informacji strona internetowa zarówno ogrodu botanicznego, jaki samego festiwalu festiwal kulinarny warszawski festiwal kulinarny, jeżeli wpiszemy to to z całą pewnością to państwo znajdą zaczynamy od piątku wieczorem, ale główne atrakcje są w sobotę i w niedzielę 09 10. września ogród botaniczny centrum Warszawy aleje Ujazdowskie 4 i tak naprawdę proszę się nie martwić, że to będzie takie poważne naukowe są również atrakcje dla dzieci dla całych rodzin, ale będzie można zjeść coś co jest ekologiczne, choć nie lubię tego słowa, ale środowiskowo przyjazny, a może tak powiedzmy myślę, że każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie im będzie ważna wejście do ARP z budynków ogrodu botanicznego, która normalnie nie są otwarte dla zwiedzających tak to prawda rzeczywiście będzie można zobaczyć kilka takich miejsc, które normalnie są zamknięte zatem zapraszamy, a na dziś już musimy kończyć, a naszym gościem dzisiaj dr hab. Marcin Zych z ogrodu botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego i zapraszamy na warszawski festiwal kulinarny już za tydzień zapraszamy również już za tydzień na nasze audycje, a teraz czas na informacja Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: HOMO SCIENCE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam, oraz sprawdź jak działa nowe internetowe radio TOK+Muzyka. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj wygodniej w aplikacji!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA