REKLAMA

Większość mieszczuchów jest oderwana od produkcji jedzenia. Przyszłość to zmieni?

Weekendowy Poranek Radia TOK FM: Idealna Niedziela
Data emisji:
2017-10-01 08:40
Prowadzący:
Czas trwania:
13:48 min.
Udostępnij:

Przyszłością mogą być edible cities, czyli samowystarczalne miasta, które będą produkowały żywność we własnym zakresie. W Londynie powstał projekt London Undeground: w starych, nieużywanych stacjach metra zakładane są ogrody do produkcji żywności. To ogranicza np. wpływ zmian klimatycznych na uprawę żywności - mówiła Natalia Hatalska w rozmowie z Zuzanną Piechowicz.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
się skrótem informacji nieco się pospieszyli się, więc teraz tylko dodam, że mamy książki Marcina Rutkiewicza w królestwie Monszatana Niedzielana potok kropkę FM niedziela małpa TOK kropkę FM, a teraz już pora na audycje idealna niedziela Zuzanny Piechowicz wczoraj zakończyła się kolejna edycja Europejskiego forum nowych idei w Sopocie w ramach forum odbyła się m. in. debatami Erfurt FOT 4 0 i smak i jutra jak może wyglądać przyszłość rynku żywności jest 1 z panem Rozwiń » listek Natalia Hatalska com rozmawiała Zuzanna Piechowicz i początku dziewiętnastego wieku niewiele ponad 2 % populacji świata Mieszko w miastach organizacja narodów Zjednoczonych przewiduje, że w 2 000 SEK w roku ten odsetek może wynosić 8 4 proc przytacza pani te dane w swoim raporcie Live wywód o przyszłości jedzenia, ale w całości urbanizacja ma wspólnego zjedzeniem przede wszystkim tak naprawdę 1 z głównych problemów to kwestia hodowania żywności transportu żywności i mieszkaliśmy jedliśmy w społeczeństwo AM rolę nie byłoby tak powiedzieć sala generalnie wiadomo, o co chodzi czy uprawiać seks jedynie sami poprawialiśmy gdzieś w tej wyeksponowane jak zbudowane z PiS pozostaje mieć na to wpływ dziś zdecydowana większość rodzin mieszka w miastach w związku z tym oderwana od produkcji żywności w i to generuje całą masę różnego rodzaju problemów w Katarze musimy transportować z bardzo dalekich obszarów nasze jedzenie i nie mógł znaleźć w kształceniu wieś dostanie jedynie te z oddaloną od nas 50 300 km tylko czasami tysiące killometrem, więc inny przykład w czosnku zamawianych z Chin czy z Meksyku czy jabłek, które są sprowadzane ze Hiszpanii czy zwłok czy tego, że tak naprawdę dzisiaj nie mamy pojęcia o tym, jakie, jaka jest sezonowość produktów, bo produkt wszystkie obdarowane zostaną przez cały rok w inne cesarze pomidory latem upominaliśmy o zupełnie inaczej smakują ale jakby zatraciliśmy ten bezpośredni kontakt z produkcją żywności Nate to taki podział generuje całą masę problemów w związku z tym powstają różnego rodzaju projekty związane z tym jak temu z ulgą, bo transport dzisiaj jest nieco w nowych znaczeń, jeżeli chodzi o transportowanie żywność z bardzo niezrównoważony tak my przez to, że mamy się podczas naszego panelu też rozmawiać o tym, że w trakcie transportu cała masa żywności jest marnotrawione zostaną na niej w Dakarze psuje albo, że ulegnie zniszczeniu wysoce kolejny problem, który generuje w mojej wizji oraz narusza to rozwiązać ten scenariusz mówi o tych danych Edi był serwis taki projekt, który zakłada, że w miastach będą produkowały żywność w swoim własnym zakresie i są projekty, które powstają dopiero na wkład w Chinach powstaje projekt miasta w Grecji IOD września 2, w które zbudowane na planie trójkąta w wpisanego w koło, czyli miasto jest trójkątem, a wokół niego jest koło w tych miejscach tej wolnej przestrzeni zrobione są przygotowane są ogrody uprawne w Żylinie mieście w ogóle nie ma żadnego transportu nie ma żadnych samochodów, bo całe jedzenie, która jest zbudowane wewnątrz miasta takie projekty powstają też lokali tego u nas w Trójmieście w Gdyni w zeszłym roku powstał projekt ogrodów społecznych, czyli są jakieś przestrzenie w mieście w Gdyni, które są udostępniane mieszkańcom miasta ludzie są tam budują żywność są też takie projekty chociażby w miastach niemieckich których, gdzie skwerki miejskie przestrzenie miejskie są dane są roślinami, które można nie chcieli właśnie Błoniami gruszkami śliwkami tak dalej rozwodowego zdaniem MF nowy my żyjemy w miastach, a jednocześnie, żyjąc w miastach w byśmy się wyżywi w związku z tym no to co jest złą bezpośrednio związane od razu przychodzi nam się fakt, że miasto są bardziej zanieczyszczone niż wieźć przynajmniej żyjemy w takim stereotypy, bo wiadomo, że jeśli chodzi o smog to przed często się są bardziej zanieczyszczone czyta i żywność jakościowo będzie tak samo dobra taka żywność uprawiana na roli n p. przebój my już nie, porównując tego kiosku z czosnkiem z Chin tego wprost n p . ze Podkarpacie za wady, jeżeli chodzi o produkcję żywności to nawet bym się nie zajmowała smoki zanieczyszczeniem to w ogóle inna kwestia dla znalezienie miejsca na hodowanie żywności w miastach nie ma tego miasta są budynki ulice samochody i zielony to jedynie hodować w związku z tym n p. powstać coś takiego, że zaczynamy hodować i żywność na dachach w i Japonii, ale też w Kopenhadze jest także wszystkie budynki, które mają płaskie dachy muszą być dachami, które są obsadzone, jeżeli chodzi o zanieczyszczenie to jednak ocenić, bo rozlicza za nic się nie tylko one w zmieniających się warunkach pogodowych w mamy do czynienia z takimi dramatycznymi zmianami klimatycznymi i na 2 w Londynie mówi się o hodowaniu żywność będziemy, bo wiadomo, że ci nie miną huragany wichury powodzie ulewy, które niszczą nam uprawy w i w Londynie jest taki projekt jest wolny handel Grand, gdzie w starych nieużywanych stacjach metra budowana jest właśnie żywność się podczas panelu była mowa o farmach w poniższych farmy wertykalne w oczy, które wykorzystują bardzo mało niewielką przestrzeń, a są w stanie wygenerować dużą niezależność jednocześnie cokołem, by produkcja jest zamknięte inny trend taki trend bardziej społeczny z MOPR, że sami ludzie sami mieszkańcy zaczną hodować swoją własną żywność zaczną mieć ogródki i Jerzy g data to nie tylko VAT w Polsce też co się dzieje tak wymowny fakt, iż zacznę od nowa działa na parapecie też jakaś forma produkowania swej własnej żywności czy na balkonach czy i że mamy dziś prawo do Górska uprawiana tam po prostu jedzenie, bo to też wiąże się z tym, że będzie nie wiemy w jaki sposób jest produkowany jest zanieczyszczony nie mamy zaufania do firm z ZUS-em to w jaki sposób kontrolować ile do zapewnienia to jest mi wyobrazić jak to będzie wyglądał z lat 40 5 do pani widziała takie samowystarczalne miasto, skąd pochodzi żywność jak to dokładnie, jeżeli chodzi o przyszłość to nic nie można jej powiedziałam wydarzy się w 100 % panowie są różne scenariusze i one bowiem nie dała się pali pod uszczelnienia zdecydowanie nie, jeżeli ktokolwiek pani powie będzie wyglądała przyszłość proszę nie wierzyć, ale nie da się przewidzieć jest tyle czynników różnego rodzaju, że to co my się też są prognozy na przyszłość na podstawie aktualnego stanu, więc jutro zostaną, więc może się diametralnie zmienić tę scenę wszedł kursów walut w związku z tym nie mówmy o przyszłości zawsze mówimy o scenariuszach różnych, które mogą się pojawić w tym 1 z tych scenariuszy jest taki, że będziemy mieć miasta będą dziś jest samowystarczalna całość będą utrzymywały się właśnie będziemy hodować inne jedzenie mięsa sami w domach na dachach balkonach można elewacja może właśnie pod ziemią możliwości miasta będą zaplanowane, żeby nosić ogórki stała się może być siedzieli z żywnością to trzeci też dzieje w niektórych krajach w Berlinie to bardzo popularne, że jeżeli nam zostaje jakaś żywność to nie wyrzucamy tylko ją oddajemy w inny może nie będzie może zaczniemy przejdziemy w ogóle na jedzenie lokalne to jest ten obraz raz jeszcze niewielki, czyli kupowania od lokalnych rolników z bliska dotąd się wiąże pan z kosztami ich takimi kosztami zarówno finansowymi i kosztami czasowym jeszcze znaleźć rolnika pojechać odebrać te dane trudno postawa jakiś kooperatywy trudno powiedzieć co się łączy też znają inną częścią raportu na temat dzieła jest teraz wyszło w Polsce aż 2 książki na ten temat to jest taki plan to się na premię w postaci żwirowej z PayPal kupowanie produktów bez opakowań, aby jednocześnie tych miast, ale też gulasz przestrzeni nie zaśmiecać plastiki i w ogóle było mniej śmieci, ponieważ liczba śmieci prąd produkuje 1 człowiek potrafi dochodzić do 2 50 kg rocznie w żniwa zła jest nie tylko jest, choć opakowania to oczywiście ogromny problem i też właśnie stąd biorą te sklepy bez opakowań czy, jeżeli chce coś kupić to dobrze przyślij swoją opakowań na mąkę ryż w na jajka i t d ., ale też wiąże się z samym jedzeniem będzie się jej jak podczas panelu mówiono taki scenariusz będziemy zjadać wszystko tzw. węźle z Ove Fund, czyli dzisiaj nie odbieramy jako obraną Gruszkę i wrzucamy i gryzaki i połowę ja KO tam, gdzie chcemy, żeby leki zanieczyszczenie tak naprawdę najwięcej wartości odżywczych, zwłaszcza w skórce jest być może będą powstawały wsie dostają takie projekty nie tylko z obszaru zamiast klasycznego, ale taki po prostu powstają projekty, które przetwarzają na żywność na czynimy zakaz pulpa, którą mamy, która zostaje z owoców potem swoją przewagę my na Janasa być może przyjdzie my w ogóle na jedzenie w proszku, które traktowane jako z wielu państ w UE, czyli zużyć dokładnie zużywamy tyle ile tego potrzebuje dziś bierzemy proszek rozmawiamy z wodą 3 × dziennie jemy mamy wszystkie wartości odżywcze w UE i zostaje nic poza możemy się tym opakowaniem, które też z tym biodegradowalne albo można je zlikwidować i wtedy nie ma problemu z otyłością kolejnym wyzwaniem naszych czasów, jeżeli chodzi o otyłość to są kwestie związane z tym, że myjemy kiepskie jedzenie i to zjadła bardzo jest widoczna takie rozwarstwienie społeczne w kontekście po pierwsze to wynika ze świadomości tego, że ludzie nie nie wszyscy mają świadomość tego co powinni jeść zdrowo odżywiać w dal druga rzecz jest taka, że rozbijam rozwarstwienie społeczne życie ludzi, których stać na to kupują jedzenie dobrej jakości, a ci, których na to nie stać kupują jedzenie kiepskiej jakości plonów parówki z list 30 proc mniej mięsa albo jedzą właśnie pisze fast food, który zrobiony w całości w MDM się gdzieś na pana muzyki chińskich Samuel po prostu syntetyczna dość przerażające tylu rzeczywisty, ale to ADO myślę, że będzie się pogłębiał jest tym będzie się też tak jest także tych, których stać kupują jedzenie organiczne ekologiczne, których zdrowie ludzi, których nie stać go kupują jakiś gorszej jakości żywność i może zarobić w postać liczbową białą listę ciekawe są to jedzenie to co się będzie kolejnym symbolem statusu coraz bardziej i głębiej, ale zawsze było jedzenie zawsze była symbolem statusu jest i jest zawsze pełni funkcję społeczną wyzbyć każdy się nie zmieni w naszą my jesteśmy też się w panelu takim sezonów Witajcie, w czym się bardzo mocno ekscytujemy jedzenie są głównie w dni nie tylko, że my robimy jedzenie zdjęcia kreowane są odporne na Instagramie w inny, ale też mają powstaje cała masa książek dotować programy kulinarne wycieczki wyjazdy, że nawet kulinarny zwiedzanie Londynu kulinarne zdaniem Paryża czy jego odkrywanie miasta odkrywanie nowego miejsca za pomocą jedzenia w, a z drugiej strony jemy w samotności robiliśmy badania tego raportu przyszłość jedzenia no to pierwsze śniadanie czy wiek wiele posiłków jemy bardzo szybko w samochodzie, bo sam przekąska albo właśnie Jemen gdzieś tam pracy w sami, więc myślę, że trochę te media społecznościowe, do których tak bardzo dzielimy się jedzeniem spełniają koszyków z drugiego człowieka, że lokajem sama przy stole fizycznie w świecie fizycznym, ale przy nim podzielić między nim w świecie cyfrowym na rynku będzie się spotykać przy wideo nie z proszkiem rozdrobnione wodą w kawiarni czy tak jak tutaj część jesteśmy na europejskim forum nowych idei ta część Radiczova jest ważną też były częścią dachu networkingu, a także podziemie siedzenie w proszku raczej nie będzie się spotykać, bo też potwierdzają takie badania takie eksperymenty w ludzi, którzy zdecydowali się przyznać diety z proszku i główny byli na tej diecie przez dłuższy czas się przez miesiąc przez 2 miesiące i faktycznie armii krajowej 1 z objawów negatywnych promotorzy zesztywniał żuchwa noga oraz poprzestali przeżuwanie my, a drugi objaw był taki, że mieli obniżony poziom witaminy wydaje mi niechęć do wychodzenia do kontaktów towarzyskich, czyli wraz z Będzina hokejem wszyscy siedzą jedzą normalne jedzenie na rozmowę do prac remontowych ze swoimi danymi proszki widzą też może mieć wpływ, ale ja zakładam jednak, że to jedzenie będzie pełniło cały czas funkcje społeczne bardzo pani dziękuję dziękuję bardzo rozmowa Zuzanny Piechowicz z Natalią Hatalska com jedno z panem listek Europejskiego forum nowych idei w Sopocie radio TOK FM było patronem medialnym tegorocznego EFNI jest ósma 5 4 audycją Zuzanny kończymy niedzielny poranek Radia TOK FM audycję wydawała Anna Piekutowska i to był ostatni taki niedzielny poranek z Anią jako wydawczyni ją chciałbym podkreślić, że nie ma dobrych audycji bez dobrych świetnych wydawców dziękuję panie za to wspólne niedziela Ania oczywiście w TOK FM zostaje bez oba w za chwilę informacje po nich program Grzegorza Sroczyńskiego będzie o podatkach Karolina Głowacka dziękuję państwu za dziś do usłyszenia klient może bowiem to weekendowy poranek stąd Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: IDEALNA NIEDZIELA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA